HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Waarom Geen Vlees Eten?

Waarom Geen Vlees Eten
3x waarom minder vlees echt beter is –

Vlees eten en het klimaat. Minder vlees eten is echt een van de beste dingen die je kunt doen voor onze planeet. De impact van vlees eten is buitensporig groot. Dierlijke producten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de voedsel gerelateerde uitstoot van broeikasgassen, Vlees en zuivelproducten zijn de onderdelen van ons dieet die het meest schadelijk zijn voor ons klimaat, en in het algemeen voor het milieu. Natuurgebieden in Brazilië worden vernietigd voor veevoer,

 • Vlees eten en je eigen gezondheid Hoge consumptie van rood vlees wordt in verband gebracht met kanker, hartaandoeningen, obesitas en diabetes. Industriële veeteelt is een belangrijke bron van door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. Als mensen betere toegang hadden tot een plantaardiger dieet, dan zou dat miljoenen levens per jaar redden. Beeld: Varkens in Nood
 • Vlees eten en dierenleed. Om zoveel dieren te kunnen ‘produceren’ en ‘verwerken’, heb je veefabrieken nodig. En hoewel we in Nederland minder vlees zijn gaan eten, worden er steeds meer dieren geslacht. De vee-industrie heeft bovendien een hele slechte naam als het gaat om dierenwelzijn. Het aantal stalbranden, waarbij honderdduizenden dieren omkomen, maar ook dierenziektes, stress en constante pijn door te krappe hokjes zijn de norm in de veefabriek.

We kunnen dus wel objectief stellen: minder vlees is (veel) beter voor het klimaat, (veel) beter voor je gezondheid en (veel) beter voor de dieren. Maar hoe hou je het vol om minder vlees te eten?

 1. Weet waarom je het doet. Begin aan deze reis met een open geest en een positieve houding. Probeer de verandering in je dieet niet te zien als een beperking, maar als pure winst. Zoals je hierboven leest: j e bijdrage aan een veilig klimaat, je eigen gezondheid en het welzijn van de dieren is enorm.
 2. Bereid je voor! Zorg ervoor dat je een manier vindt om informatie tot je te nemen die voor jou goed werkt. Ben je een lezer? Superhandig. Er zijn ontelbaar veel goede blogs die je kunnen ondersteunen. Lees als je dat lastig vindt, of bekijk bijvoorbeeld voor lekkere flexi- en vega-receptentips. Kun jij je aandacht beter bij een video houden? Check dan eens dit met lekkere recepten.
See also:  Welke Vitamine In Vlees?

Nog niet overtuigd? Lees dan eens dit artikel, over Wel overtuigd? Help mee aan de omslag naar duurzame landbouw met minder dieren en,

Is het gezonder om geen vlees te eten?

Beter voor je gezondheid – Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.

Wat gebeurt er als je geen vlees meer eet?

Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees. Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten nemen helemaal geen dierlijke producten. En flexitariërs eten op sommige dagen geen vlees. Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12.

Waarom is vlees niet goed voor het milieu?

Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.

Wat is gezonder vlees of ei?

Eieren bevatten grotendeels dezelfde voedingstoffen als vlees, maar niet in dezelfde hoeveelheden. Zo bevat vlees meer eiwit dan ei. Een ei bevat weer meer vitamine A dan vlees. Ook soorten vlees variëren in voedingstoffen: Rundvlees bevat meer ijzer dan kip.

 1. Eieren en vlees staan in hetzelfde vak van de Schijf van Vijf.
 2. In dit vak staan vis, vlees, eieren, peulvruchten, tofu en tempé.
 3. De producten in dit vak bevatten eiwit en vitamines zoals vitamine B1, vitamine B12 en mineralen zoals ijzer.
 4. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals ei, vlees en vis.
See also:  Welk Vlees Bbq?

IJzer in ei en plantaardige producten worden door het lichaam iets minder goed opgenomen dan het ijzer in vlees en vis. Eet je volgens de Schijf van Vijf, dan eet je niet elke dag vlees, maar kies je elke dag weer wat anders uit het vak Vis, peulvruchten, vlees en ei,

Wat is het meest vervuilende vlees?

Conclusies – Van alle vleessoorten veroorzaken kalfs- en rundvlees veruit de hoogste CO2 uitstoot. Met gemiddeld 6,4 kg CO2 per kilo vlees is kip van alle vleessoorten het minst belastend voor het klimaat. Toch is de uitstoot van een kilo kip nog steeds 3 keer hoger dan die van plantaardige producten.

Wat is beter vis of vlees?

Waarom is vis gezond? – Vaker kiezen voor vis in plaats van vlees is goed voor het milieu en je gezondheid. Vis levert goede voedingstoffen die we nodig hebben, zoals visvetzuren. Deze zitten niet in vlees of andere producten. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten.

Waarom is vis geen vlees?

Is vis vlees? • Vlees.nl De vraag of vis vlees is kan meerdere antwoorden hebben. Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen vissen in principe niet onder. Echter kan vis wel gegeten worden en is het ook een dierlijk product. In dit opzicht kan vis dus gezien worden als het vlees van een vis.

Veel vegetariërs eten bijvoorbeeld geen visproducten, omdat deze net als vleesproducten van dieren afkomstig zijn. Pesco-vegetariërs daarentegen eten wel vis, maar geen vlees of gevogelte. Er is geen feitelijk antwoord op deze vraag, omdat het vanuit verschillende kanten bekeken kan worden. Vlees en vis bestaan beide grotendeels uit vetten en eiwitten die bijdragen aan een gevarieerd eet- en leefpatroon.

: Is vis vlees? • Vlees.nl

See also:  Welk Vlees Baby 6 Maanden?

Is vlees goed voor je hersenen?

Vlees en evolutie – Vlees is letterlijk het spierweefsel van gewervelde dieren. Ook gevogelte en vis zijn dus vlees. Maar voor de wetenschappelijke onderbouwing van de gezondheid van vlees eten zal ik een duidelijk onderscheid maken tussen deze 3. De mens is ongeveer 6 miljoen jaar oud, maar zes miljoen jaar geleden was er qua uiterlijk nog nauwelijks verschil tussen de mens en de andere primaten die op dat moment in Oost-Afrika leefden.

 1. Tip: Must see: deze short movie laat de link tussen vlees eten en ontbossing zien Innerlijk gebeurde op dat moment echter iets heel belangrijks.
 2. Een verandering die onze evolutie van aap tot mens, zoals we nu zijn, mogelijk heeft gemaakt.
 3. Je zou dit moment de oerknal van de mensheid kunnen noemen.
 4. Vanaf 6 miljoen jaar geleden was er namelijk een wereldwijde klimaatverandering, waarbij oerwouden plaatsmaakten voor savanne.

Er bleef een groep primaten in het oerwoud (de huidige apen), en er trok een groep primaten de savanne in (de huidige mens). De voeding van de groep oerwoudprimaten bestond voornamelijk uit groente, terwijl de savanneprimaten steeds meer vlees begonnen te eten.

Kun je vlees vervangen door eieren?

Eieren – Als je voor een vegetarische maaltijd gaat, is een eitje perfecte vleesvervanger. Niet alleen heb je dit ingrediënt altijd wel in huis, maar je kan er ook nog eens eindeloos mee variëren in recepten. Met een ei in plaats van vlees krijg je zonder enige moeite al je eiwitten, ijzer, B1 en B12 binnen.

Kan je vlees vervangen door eieren?

2 eieren = 1 stukje vlees – Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die alleen te vinden is in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren. Omdat het bij eieren om dierlijke eiwitten gaat, bevatten ze én vitamine B1 én vitamine B12. Twee eieren (50 gram) zijn genoeg om 100 gram vlees (1 stukje) te vervangen.