HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Waarom Geen Rood Vlees Tijdens Zwangerschap?

Waarom Geen Rood Vlees Tijdens Zwangerschap
Rauw vlees eten tijdens je zwangerschap | Nutricia Als je een liefhebber bent van filet americain, tartaar, ossenworst of carpaccio is het even slikken. Maar dit kun je echt de komende maanden beter niet eten. Het eten van rauw vlees kan allerlei voedselinfecties opleveren. Maar vooral de infectie toxoplasmose kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby.

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. Deze wordt verspreid via hele kleine eitjes die vooral uit kattenpoep komen. Omdat kattenpoep overal in het milieu voorkomt, zitten de eitjes op veel plekken in de grond. Ook kunnen andere dieren ermee besmet zijn en zelfs groente en fruit zijn er niet altijd vrij van.

Als je ermee besmet bent, hoef je dat niet te merken. Sommige mensen hebben wel last van moeheid, huiduitslag, opgezwollen klieren en lichte koorts. Omdat de parasiet door de placenta bij je baby kan komen, is het nadelig voor de ontwikkeling van je baby.

Wat gebeurt er als je rood vlees eet tijdens zwangerschap?

Rauw vlees kan ziekmakende bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby. Als vlees goed verhit is, zijn alle ziekmakers dood. Van binnen en van buiten mag het vlees niet meer rood of roze kleuren.

Waarom mag je geen rood vlees tijdens zwangerschap?

Toxoplasma gondii is een parasiet die je ziek kan maken. De parasiet veroorzaakt toxoplasmose. Voor zwangere vrouwen is er een extra risico vanwege mogelijke schade aan het ongeboren kind. Om de ziekte toxoplasmose te voorkomen is het belangrijk de handen regelmatig te wassen en om vlees goed te verhitten of in te vriezen voor minimaal 2 dagen bij -12°C.

See also:  Hoe Lang Blijft Kip Goed In De Koelkast?

Welk vlees mag een zwangere vrouw niet eten?

Welk vlees kan je beter niet eten als je zwanger bent? • Vlees.nl De meeste soorten vlees en vleeswaren kan je gewoon eten. Vlees is een goede bron van ijzer, dat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van de baby. Het lichaam neemt ijzer uit vlees gemakkelijk op.

  1. Neem bij voorkeur geen rauw vlees en verhit vlees goed.
  2. Zo help je besmetting met listeria en toxoplasma voorkomen.
  3. Zorg tijdens de zwangerschap dat de tartaar of de biefstuk, het lamsvlees of het varkensvlees gewoon goed gaar is en laat (rauwe) filet americain, ossenworst, rosbief en carpaccio even staan.

Eet ook even geen pure lever. Dit bevat veel vitamine A, dat in grote hoeveelheid schadelijk kan zijn voor de baby. Beperk het tot 1 portie van 15-20 gram smeerleverworst, Hausmacher, Berliner, paté of leverkaas per week. Op staat meer informatie, gebaseerd op de richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad.

Waarom geen Pate tijdens zwangerschap?

Eet geen lever en eet weinig leverproducten, zoals smeerleverworst en paté. Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt bijvoorbeeld het risico op afwijkingen aan de schedel, zenuwen en hart- en vaatstelsel bij je baby.

Een flinke hoeveelheid paté (bijvoorbeeld als voorafje in een restaurant) in één keer kan al schadelijk zijn voor je baby. Maar af en toe (een keer per week) een boterham met een dun laagje smeerleverworst of paté kan geen kwaad voor jou of je baby. Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf. Eet dit product dus ook daarom niet te veel en niet te vaak.

Dit product kun je na openen 2 dagen bewaren. Dit geldt voor producten waar op het etiket staat ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’.

See also:  Wat Is Een Absorptie Koelkast?

Waarom mag je geen koffie als je zwanger bent?

Als je zwanger bent is het verstandig om niet veel cafeïne (max 200 mg per dag) binnen te krijgen. Te veel cafeïne vergroot de kans op een miskraam en kan de groei van het ongeboren kind verminderen. Je krijgt niet te veel cafeïne binnen als je bijvoorbeeld 3 kopjes (een kopje is 125 ml) thee en 1 kopje koffie drinkt.