Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan. Maar wanneer er heel veel ijs in de koelkast zit betekent dit meestal dat er iets defect is.
Waarom gaat mijn koelkast bevriezen?
Hoe voorkom je teveel water en ijs in uw koelkast? – Het is dus heel normaal dat er water of ijs zit aan de binnenkant van uw koelkast, zo lang dit niet teveel is. Onderstaande tips zorgen ervoor dat het water en ijs in uw koelkast binnen de perken blijft:
Plaats de koelkast in een ruimte met een niet al te groot temperatuurverschil met de koelkast. Als het buiten de koelkast erg warm is moet de compressor namelijk lang draaien om de koelkast koud te houden. De verdamper in de achterwand blijft hierdoor lang koud, waardoor ijsvorming ontstaat. Stel de koelkast niet té koud in. Als de koelkast erg koud staat ingesteld is de compressor langer aan en de verdamper blijft langer koud. Hierdoor krijgt het overtollige water minder tijd om te worden afgevoerd en bevriest het. Plaats geen warme gerechten in de koelkast. Er komt namelijk vocht vrij als dit gekoeld wordt. Dit vocht verzamelt zich op de verdamper als condens. Wacht dus tot warm eten is afgekoeld voor u het in de koelkast plaatst. Bewaar groente in de groentelade. In groente zit namelijk veel vocht en een gedeelte hiervan komt vrij in de koelkast. In de groentelade is de vochtregulatie beter dan bovenin de koelkast. Ook kunt u vlees en zuivelproducten het beste hier bewaren. Doe de koelkast niet te vaak open en dicht zodat er minder warme lucht in stroomt. Zorg dat het deurrubber van de deur goed aansluit op de koelkast. Als dat niet het geval is stroomt er continu warme vochtige lucht in de koelkast, waardoor de compressor harder moet werken en er meer ijsvorming op de verdamper komt.
Wat te doen bij ijs in koelkast?
Condenswaterafvoer ontstoppen – Misschien is de condenswaterafvoer verstopt. Verstopping zorgt ervoor dat het condenswater niet meer afgevoerd kan worden, waardoor het achterblijft in de koelkast. Als dit vocht gaat bevriezen, dan zorgt het voor een dikke laag ijs.
Kan een koelkast ook vriezen?
Mijn koelkast vriest aan! Wat nu gedaan? – Een koelkast is binnenin gewoonlijk vochtig. De verschillende elementen die voor extreme koeling zorgen, kan het vocht aan de achterkant van de koelkast doen bevriezen. Vervolgens zal deze vocht ontdooien als de inhoud van de koelkast weer opwarmt.
Het ijs smelt en loopt weg via een klein gootje aan de bodem van het toestel. Dit is dus niet ongewoon. De meeste koelkasten zijn bovendien uitgerust met een automatische ontdooiingsysteem die zelf de ontdooiing aan-en uitschakelt. Niettemin is het aangeraden om de vocht in de koelkast in de gaten te houden.
Als er veel ijs in de koelkast is, is er meestal wat mis. Controleer daarvoor eerst dat de automatische ontdooiing wel werkt. Als u uw koelkast manueel dient te ontdooien, raden wij u aan om dit te doen voordat u het probleem opmerkt. Wacht dus niet af dat de ijsblokjes zich op de achterwand gevestigd hebben.
- IJsblokjes die zich al gevormd hebben, kunnen een defect aan uw thermostaat veroorzaken.
- Deze zal veel meer moeite hebben om de gewenste temperatuur te halen en uw elektriciteitsfactuur zal hierdoor ook flink verhogen.
- Uw koelkast onderdelen zullen bijgevolg vlugger slijten.
- Deze ijsvorming kan voorkomen worden.
Hiervoor dienen hoofdzakelijk twee onderdelen gecontroleerd te worden:
De afvoergoot Deze bevindt zich achteraan, op de bodem van de koelkast. Zorg ervoor dat het niet verstopt zit zodat het water kan weglopen. Indien ze toch verstopt moest zijn, kan u ze altijd doorprikken met een wattenstaafje of een fijn ijzeren draadje. Pas er wel op dat je de slang niet beschadigt. Je kan deze verstopping voorkomen door één à twee keer per jaar enkele druppels bleekwater in te gieten. | |
De deurrubber Als de deurrubber defect is, dringt er warme lucht binnenin de koelkast, Dit creëert condensatie waardoor er nog meer vocht vrijkomt. Laat daarom de deur van uw koelkast ook nooit te lang open. |
Hoe hoog moet de koelkast staan?
Als vuistregel kun je aanhouden dat je de thermostaat instelt op ongeveer 60% van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de knop dus tot 4, een thermostaat met 5 standen zet je op 3. Dit stel je afhankelijk van de buitentemperatuur bij.
Wat kost een nieuwe thermostaat van een koelkast?
Wat kost een reparatie aan uw koelkast – Een reparatie aan uw koelkast heeft altijd een prijskaartje. We keken naar de diverse reparaties aan uw koelkast en de kosten daarvan.
Welk product of dienst wilt u afnemen | Per welke eenheid is de prijs berekend | Wat is de prijs per eenheid |
Monteur voor reparatie aan uw koelkast | Per keer voorrijkosten | Tussen 35 en 50 euro |
Monteur voor reparatie aan uw koelkast | Per uur werk, exclusief materialen maar inclusief BTW | Tussen 50 en 75 euro |
Deurrubber voor uw koelkast | Per stuk | Tussen 20 en 55 euro |
Thermostaat voor uw koelkast | Per stuk | Tussen 35 en 75 euro |
Deurvak of schap voor uw koelkast | Per stuk | Tussen 35 en 60 euro |
ul> Als u zelf handig bent. Heeft u enig technisch inzicht, dan is een klus als het repareren van een koelkast deurrubber een eenvoudig iets. U bestelt het deurrubber bij de onderdelenleverancier en vervangt het zelf. Als u niet handig bent. Heeft u geen technisch inzicht, dan kunt u een klus als het repareren van uw koelkast beter uit handen geven. U huurt in dat geval een monteur in die het defecte onderdeel van uw koelkast komt repareren.
Waarom vriest diepvries aan?
In de vriezer circuleert voortdurend koude lucht in een stroom. Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs.