HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Waar Komt Fruit Vandaan?

Waar Komt Fruit Vandaan
Uit welke landen komt fruit? – Appels zoals Elstar en Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika. Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld.

Belangrijke teeltgebieden zijn de Betuwe, de Noordoostpolder, Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden, het rivierengebied van Gelderland en Overijssel, de Gelderse vallei, Limburg en Noord-Holland. Ook in andere landen op het noordelijk halfrond wordt dit fruit geteeld. Als het hier niet het seizoen is voor dit fruit, komt het van het zuidelijk halfrond.

Bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. De seizoenen zijn daar immers tegengesteld. Tropisch en subtropisch fruit, zoals bananen, sinaasappels en druiven, worden het hele jaar door geïmporteerd. Vooral de bananenteelt is voor veel ontwikkelingslanden erg belangrijk.

Waar komt de meeste fruit vandaan?

Handelsstromen – In 2012 werd in Nederland in totaal 3,3 miljard kilogram verse groenten (inclusief aardappelen) en 3,4 miljard kilogram vers fruit ingevoerd. Een aanzienlijk deel (circa 30 procent) van het verse fruit en de verse groenten die in Nederland worden ingevoerd, komt uit de ‘monitor-landen’.

Waar groeit fruit aan?

Op het land – Fruit zijn alle vruchten van bomen en struiken. Appels, peren, kersen en pruimen groeien aan bomen. Bramen, frambozen en bessen zitten aan struiken. Tomaten, courgettes, aubergines, paprika’s en pompoenen groeien als fruit aan bomen of struiken.

Ze heten daar wel ‘vruchtgroenten’. In Nederland groeit ook graan. Dat is eigenlijk een soort gras. De zaadjes bovenaan de stengel zijn heel gezond en voedzaam. Ze zitten bij elkaar in aren. Dat zijn de bloemen van grassen. Tarwe, rogge, gerst en spelt zijn allemaal graansoorten. Van de zaadjes wordt ander andere brood gemaakt.

See also:  In Welk Fruit Zit Veel Eiwit?

Nederland is beroemd om zijn aardappels. Ze groeien op akkers. Dat zijn grote, open velden. Ook granen, suikerbieten, uien, prei, bonen, broccoli en spruitjes groeien op akkers. Hier worden bieten gezaaid met een tractor. Voor sommige groenten- en fruitsoorten is Nederland te nat en te koel. Ze kunnen dan wel in kassen gekweekt worden. Een kas is een schuur van glas. Er groeien bijvoorbeeld komkommers, paprika’s of aardbeien in.

 1. Alle granen en de meeste groenten groeien uit een zaadje.
 2. Elk jaar zaait de boer deze gewassen opnieuw.
 3. Elke groente kan het beste in een bepaalde maand worden gezaaid.
 4. Wortels in januari, broccoli in februari, enzovoorts.
 5. Een paar weken na het zaaien, komen er kleine plantjes op.
 6. Aardappels en aardbeien zijn bijzonder.

Ze kunnen zelf nieuwe planten maken. Na een paar maanden zijn de groenten klaar voor de oogst. Ze worden dan geplukt. Sommige groenten worden geoogst met een rooimachine. Granen worden geoogst met een maaidorser. Veel boeren sturen hun oogst direct naar fabrieken.

 1. Daar gaan appels als moes in glazen potten.
 2. Spinazie en doperwtjes gaan in karton de diepvries in.
 3. Boeren verkopen hun spullen ook aan groothandels.
 4. Dat zijn reuzenwinkels waar winkeliers hun groente en fruit inkopen.
 5. Soms verkopen boeren hun spullen ook zelf op de veiling.
 6. Dat is een enorme hal, waar vooral winkeliers groente en fruit voor hun groentewinkel kopen.

Van de groothandel en de veiling wordt alles met vrachtwagens naar de winkels gebracht. Dan is het een kwestie van kopen, koken en opeten.

Wat is het populairste fruit van de wereld?

De appel is het meest populaire stukje fruit in Nederland. Op de voet gevolgd door de banaan en de sinaasappel.

See also:  In Welk Fruit Zitten Veel Vezels?

Wat is het kleinste fruit ter wereld?

Nangka

Rijk: Plantae (Planten)
Clade: Fabiden
Orde: Rosales
Familie: Moraceae (Moerbeifamilie)
Geslacht: Artocarpus

Welk voedsel importeert Nederland?

Veel export – 75 procent van ons voedsel komt uit het buitenland. Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie. Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie. Nederlandse boeren exporteren veel. Zoals suiker, paddenstoelen, maar ook pootaardappelen en een speciaal gekweekte aardappelknol om aardappels te laten groeien.

Wat is het duurste fruit ter wereld?

In Japan wordt een mangoras geteeld die een aardige duit kan kosten. Met een prijs van bijna $4000 per paar behoren de mango’s uit Miyazaki tot het duurste fruit ter wereld. Miyazaki mango’s zijn een speciaal soort mango’s die worden geteeld in de prefectuur Miyazaki in het zuidelijke puntje van het eiland Kyushu in Japan.

Deze regio staat bekend om zijn fruitteelt, onder meer van kumquats en lychees, dankzij het warme weer en de lange uren zonlicht in combinatie met de perfecte hoeveelheid neerslag. De mango’s uit Miyazaki zijn afkomstig van het ras Irwin, dat in 1949 in Florida is ontstaan en zich over de hele wereld heeft verspreid.

Vandaag worden ze onder meer geteeld in Australië, Taiwan en Japan. Wat Miyazaki mango’s zo bijzonder maakt, is de zorg die elke vrucht tijdens het groeiproces krijgt. Elke Miyazaki mango wordt in kassen geteeld en zorgvuldig verzorgd in de hoop dat hij zal groeien en rijpen tot een perfect stuk fruit.

In de kas wordt elke vrucht stevig ondersteund door touwtjes die hoog boven de planten zijn gespannen om hem naar het dek te trekken, zodat hij zoveel mogelijk zonlicht krijgt. Elke mango is ook gewikkeld in fijn plastic gaas zodat de plant niet breekt onder het gewicht van de vrucht en de vrucht niet op de grond valt en beschadigd raakt.

Bron: matadornetwork.com

See also:  Hoe Lang Kan Vlees In De Vriezer?

Wat is de duurste vrucht ter wereld?

60 euro! Zoveel betaal je gemiddeld voor een Taiyo no Tamago of ‘ei van de zon-mango’. Deze Japanse lekkernij zou weleens het duurste stuk fruit op aarde kunnen zijn. Voor dat geld krijg je wel een uitzonderlijk verfijnde vrucht op je bord.