Waar komt drakenfruit vandaan? Drakenfruit is de vrucht van cactussoorten die vooral groeien in Midden- en Zuid-Amerika. Vooral in mexico vind je eindeloze cactusvelden met drakenfruit. We vinden deze bijzondere vrucht ook in veel Aziatische landen omdat ze hier worden gekweekt.
Is dragon fruit gezond?
Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vrucht die bekendstaat om zijn felrode schil met schubben. Het bevat zoet, gespikkeld vruchtvlees. Dragon fruit bevat veel vitamine C en ijzer.
- Dit maakt het een gezonde vrucht om aan je eetpatroon toe te voegen.
- Het bijzondere uiterlijk van deze fruitsoort en de ‘superfoodkrachten’ die eraan worden toegeschreven, hebben ervoor gezorgd dat het erg populair is onder foodies en mensen die gezond willen eten.
- Gelukkig hoef je niet in de tropen te wonen om van de gezondheidsvoordelen van drakenfruit te genieten.
Je vindt het ook in onze supermarkten, zowel vers als bevroren. Waar komt dragon fruit precies vandaan en wat doet het allemaal voor je gezondheid? Je leest het in dit artikel, Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE Leefstijladvies BSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige
Waar proeft dragon fruit naar?
Meer informatie – De pitahaya, ook wel drakenfruit of drakenvrucht, is een rode of gele, ovaalvormige vrucht met grote, platte schubben die aan de bovenkant groen gekleurd zijn. Deze schubben zijn overgebleven doordat na het oogsten lange stekels verwijderd zijn.
Waar komt de pitahaya vandaan?
Houdbaarheid tot 3 dagen bij 2 – 5 graden 0 Pitahaya wit vruchtvlees Wat is een pitahaya : Pitahaya’s, ook wel drakenfruit genoemd, zijn ovale cactusvruchten die aan de buitenkant rozerood of geel gekleurd zijn. De geschubde schil bevat groene uitsteeksels die sierlijk om de vrucht heen buigen. Het vruchtvlees van de pitahaya is wit of rood (afhankelijk van de variëteit) en bevat vele kleine zwarte eetbare pitjes.
- Pitahaya’s zijn lichtzoet van smaak en het vruchtvlees is sappig.
- De schil van de rode pitahaya is veel minder dik dan die van de gele.
- Pitahaya is er in drie varianten: een met gele schil en wit vruchtvlees, een met rode schil en rood vruchtvlees en een met rode schil en wit vruchtvlees.
- Waar komt de pitahaya vandaan : Pitahaya’s komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika.
Tegenwoordig wordt de pitahaya ook veelvuldig in Zuidoost-Azie gekweekt. Wanneer is de pitahaya verkrijgbaar : Pitahaya’s zijn het gehele jaar te verkrijgen. Wat is de houdbaarheid van de pitahaya : Rijpe pitahaya’s kun je enkele dagen in de koelkast bewaren.
- Waarom is de pitahaya goed voor je gezondheid : De pitahaya bevat veel folaat (vitamine B11) en kalium en is rijk aan vezels.
- Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
- Daarnaast is folaat een belangrijke vitamine voor de groei van de ongeboren baby tijdens de zwangerschap.
Voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden is het dan ook extra belangrijk voldoende folaat binnen te krijgen. Het mineraal kalium is betrokken bij de regulatie van je bloeddruk en de goede werking van je spieren en zenuwen. Deze sierlijke vrucht is dan ook zeker gezond! Voedingswaarde per 100 gram
Per 100 gram | RI* | |
Energie | 209 kJ | |
50 kcal | ||
Vet | 0,3 | |
Waarvan verzadigd | 0 | |
Koolhydraten | 11,8 | |
Waarvan suikers | 11,8 | |
Voedingsvezel | 1,9 g | |
Eiwitten | 1,4 g | |
Zout | 0 g | |
Vitamine B11 / Folaat | 44 µg | 22% |
Kalium | 350 | 18% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal). |
Kan Drakenfruit in Nederland groeien?
Hoewel het een cactus is, heeft de drakenfruitplant vochtige grond nodig die vergelijkbaar is met een subtropisch gebied. Zo moet je de grond vaak water geven. Het is belangrijk om de grond wat te laten drogen vooraleer je de plant terug water geeft. Toch moet je echter voorkomen dat de grond volledig uitdroogt.
Wat is dragon fruit in het Nederlands?
De drakenvrucht wordt ook wel pitaya of dragonfruit genoemd. Het is eigenlijk een cactusvrucht. De drakenvrucht heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenvrucht. De rode zoete drakenvrucht is aan de buitenkant rozerood van kleur. Het aromatische vruchtvlees is rood-paars, zit vol eetbare kleine zwarte pitjes en doet denken aan kiwi.
Hoeveel soorten dragon fruit zijn er?
Dragon fruit kopen – Er zijn drie soorten:
Hylocereus undatus met wit vruchtvlees en een rozerode schil (weinig smaak) Hylocereus polyrhizus met rood vruchtvlees en een rozerode schil (weinig smaak) Selenicereus megalanthus met wit vruchtvlees en een gele schil (veel zoete smaak)
De soorten met de rozerode schil smaken niet echt sterk naar iets, een beetje weeïg vind ik ze zelfs. De gele versie daarentegen smaakt heerlijk zoet, een beetje als een rijpe kiwi, ook door de pitjes heeft het veel weg van de kiwi. Het lekkere van de pitjes is dat ze een beetje knapperig zijn, en het ziet er natuurlijk leuk uit.
Hoe groeit een pitaya?
Drakenvrucht Een aantal jaren geleden was ik in Dubai en zag daar in de supermarkt vruchten en groenten liggen die ik nog nooit had gezien of zelfs van had gehoord. Een viel wel heel erg op door zijn afwijkende kleur fuchiaroze en met soort schubben. Op het naambordje stond ‘Dragonfruit’ en ja, daar kon ik me wel in vinden.
- Ik heb een vrucht gekocht, zo nieuwsgierig als ik altijd ben en het was minder exotisch dan ik had verwacht, maar toch ook wel lekker.
- Vorig jaar was ik weer in Dubai en toen heb ik dus wederom zo’n vrucht gekocht en gegeten, maar een deel van het vruchtvlees heb ik uitgesmeerd op een stuk toiletpapier en een nacht laten drogen.
Dat heb ik de rest van de trip (naar Abu Dabi, Al Ain en Oman en weer terug naar Dubai met een taxi) meegenomen in mijn koffer, bij alle andere zaden en stekken die ik op al mijn reizen verzamel. Thuisgekomen heb ik de zaden in een schaal (met de andere zaden) gedaan en later heb ik de aldus verkregen ‘zaaimatjes’ in een bak gedaan en gewacht wat er zou gebeuren.
En ja, er kwamen kleine cactusjes boven de grond, echt hard groeien ze niet en ook onregelmatig. Sommigen zijn duidelijk beter in de groei dan anderen, maar ik heb een stuk of 15 plantjes. Hier in Egypte heb ik ze nog nooit gezien, maar in principe zouden ze hier ook gekweekt kunnen worden volgens mij, want tenslotte doen ze het in mijn tuin (weliswaar in potjes) ook.
Ze zijn uitstekend bestand tegen hoge temperaturen, maar ze hebben (de meeste planten trouwens) wel water nodig en misschien iets meer dan de normale cacti. mijn eigen plantjes, ongeveer een jaar oud nu denk ik, vandaag ga ik ze verpotten in grotere potten en met compost, eens zien of ze een groeispurt willen maken 😉 – De legende van de pitahaya gaat dat het ter wereld gebracht werd vele duizenden jaren geleden toen een vuurademende draak de drakenfruit uitspuugde tijdens een veldslag.
De soldaten gaven dit fruit vervolgens als gift aan hun koning. – Pitahayas bloeien alleen s-nachts en er is maar n avond waarop ze bestoven kunnen worden waardoor er fruit zal groeien. – Ongeveer 100 jaar geleden introduceerden de Fransen de pitahaya in Vietnam. Ze werden toen voor de koning gekweekt en andere rijke families.
Tegenwoodig is Vietnam n van grootste producenten van rode pitahaya. – De gele pitahaya wordt het meest geteeld in Colombia. – Net als bij veel andere vruchten worden er vele gezondheidsclaims gelegd op de pitahaya. Zo zou de pitahaya o.a.: de bloedsuikerspiegel bij diabetes verlagen, beschermen tegen het ontstaan van kankerverwekkende vrije radicalen, de eetlust verbeteren, de huid helpen hydrateren, het cholestrol niveau verlagen, de spijsvertering verbeteren, de stofwisseling helpen, de ogen gezond houden, weefselontwikkeling helpen, de genezing van wonden genezen en het geheugen helpen te verbeteren. In Nederland zijn ze blijkbaar wel bij groentenwinkels en supermarkten te koop, wil je ook experimenteren, misschien leuk om samen met een familielid of vriend/vriendin die ook tuiniert een ruil te doen, zij kopen een drakenvrucht, smeren een deel van het vruchtvlees met de pitjes op een stuk toiletpapier (wel een paar lagen op elkaar want het is nogal sappig vruchtvlees) laten het drogen, geven het zaadmatje aan jou, jij kweekt de plant hier op en als ze wat groter zijn geworden geef je er een of meer weer mee terug naar Nederland.
Of misschien is het ook te doen om ze in Nederand te kweken. Ik zeg altijd gewoon proberen ;-). Ze schijnen ook bij tuincentra aangeboden te worden, maar zelf kweken vind ik dan leuker. Deze cactus groeit als klimplant, kruiper of hangplant, naargelang de omgeving. Hij kan in bomen klimmen dankzij de luchtwortels die aan de stengels verschijnen.
Het is een nachtbloeier met heel grote, gele, geurende bloemen van 30 cm lang en 15 cm in diameter. De bloemen zijn de grootste bloemen onder de cactussen op een groen stammetje. Deze cactus is een snelle groeier en heel gemakkelijk te kweken. Hij wordt vrij lang en de bloei is zeker de moeite waard.
- Het voornaamste probleem met deze plant is de omvang: hij wordt snel veel te groot om binnenshuis te kweken.
- Je zal hem wel al vaker gezien hebben in het tuincentrum: omdat hij zo makkelijk te kweken is en snel groeit wordt hij gebruikt als basis voor het enten van chlorofylloze cactussen, zoals bvb de neonkleurige Gymnocalycium.
Je weet wel, die gele, knalroze of oranje bolvormige cactussen. Verzorging: Bodem: Niet veeleisend Standplaats: Liefst volle zon, kan gedijen in halfschaduw. Water: Begiet regelmatig: in tegenstelling tot de meeste cactussen houdt hij meer van water en staat hij zelfs liever een beetje nat dan droog. Mest: Bemest in de lente wanneer de groei herneemt en op het einde van de zomer met trage korrelmest, of nog beter gewoon compost en/of thee van gedroogde (stal)mest.
Verpotten: Wanneer de pot te klein wordt De pitahaya is ook wel bekend onder de namen drakenfruit (dragon fruit), pitaya, aardbeienpeer (strawberry pear) en nanettikafruit. Mooiste fruit ter wereld? Er zijn drie soorten pitahayas die op grote schaal worden geteeld voor hun vruchten. Kortweg kunnen we stellen dat de twee belangrijkste soorten de rode en de geley pitahaya zijn.
De rode pitahaya heeft dan weer twee variteiten, waarvan 1 met wit en de ander met rood vruchtvlees. De soorten pitahayas heten officieel de hylocerus undatus, de hylocereus polyrhizus en de selenicereus megalanthus. Drakenfruit is wellicht de mooiste vrucht van de wereld met vooral een bijzondere vorm en intense kleuren. De botanische naam voor pitahaya is Hylocereus wat verwijst naar het Griekse hulos (bos) en de wijze waarop de vrucht drooge doorstaan kan. Pitahayas kunnen namelijk tegen hoge temperaturen tot 40 graden Celsius, maar ze hebben wel minimaal 60 cm. neerslag per jaar nodig om te kunnen groeien.
Vrucht De pitahaya is de vrucht van een cactussoorten. De vrucht is afhankelijk van de soort donkerrood, roze of geel gekleurd en is ovaal. De vrucht kan 150-600 gram wegen, maar er zijn zelfs vruchten die 1 kilo wegen. De schil is een dunne, zachte korst die bedekt is met schubben. De pulp van de vrucht is sappig en mildzoet.
Vanwege de mooie kleur van de vrucht en de sappigheid is de pitahaya ideaal voor bijvoorbeeld een salade. Een drakenvrucht snij je doormidden en lepel je uit, net zoals bij een kiwi. En dat doormidden snijden is echt geen straf, want was is dit fruit eigenlijk MOOI! De felroze rand is absoluut geen fotoshop maar gewoon hardstikke echt.
- Het vruchtvlees is heel erg wit, bijna doorzichtig en er zitten kleine zwarte pitjes in.
- Prachtig! Even lepelen en proeven.
- Hmmm Aparte smaak! Het houdt een beetje het midden tussen kiwi (dus niet alleen qua textuur, ook qua smaak) en watermeloen.
- Lekker fris, zeer geschikt bij warm weer! Het is geen heel zoete vrucht maar wel heel sappig en vanwege de frisse smaak en de stevige textuur lekker om te eten.
Ook is drakenvrucht nog eens supergezond! Zo bevat een vrucht veel vezels en vitamines, zoals vitamine C, B1, antioxidanten en mineralen zoals jodium, calcium en ijzer. Ook bevat deze vrucht enkelvoudig onverzadigde vetten, die ook rg gezond zijn voor je lijf. Groei De drakenvrucht/pitahaya komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid Amerika, maar wordt ook veel gekweekt in Zuidoost-Azi en China. Hylocereus cactussen kunnen behoorlijk klimmen en kunnen (in bomen) hoogtes van 9 meter bereiken. Ook krijgen de hylocereus soorten grote bloemen van wel 30 cm.
Doorsnee. De meeste soorten hebben witte bloemen. Pitahaya cactussen worden wereldwijd gekweekt voor het fruit en het bloemen en worden onder meer gebruikt voor gezondheidsproducten en voor de productie van medicijnen. Drakenvrucht komt oorspronkelijk dus uit Midden- en Zuid-Amerika. Maar de drakenvruchten die je in de winkel ziet komen veelal uit Azi, waaronder Indonesie, Maleisie en Thailand.
Vaak worden ze daar veel te vroeg van de bomen geplukt, waardoor de vrucht haar smaak niet verder ontwikkelt. Ze horen eigenlijk veel zoeter te zijn dan wij ze te eten krijgen! Ook is er nog een variant met rood vruchtvlees en een gele drakenvrucht, die vele malen zoeter is dan de roze.
- Wie weet kom ik die wel eens tegen in de winkels! Drakenvrucht kun je kopen bij Turkse winkels, Tokos, (exotische) groentenwinkels en in sommige supermarkten.
- Enkele feitjes: – Engelse naam: dragonfruit – Latijnse naam: hylocereus undatus (meestvoorkomende rode pitahaya) – Oorsprong: waarschijnlijk Midden- en Zuid Amerika – Familie: Cactaceae – Orde: Caryophyllales Voedingswaarde Pitahayas bevatten relatief veel vitamine C, calcium en ijzer.
De voedinsgwaarde per 100 gram: – 240 Kj – 16 g koolhydraten – 0 g eiwit – 8,8 mg calcium – 0,65 mg ijzer – 0,045 mg vitamine B1 – 9 mg vitamine C : Drakenvrucht