HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Waar Komt Brood Vandaan?

Waar Komt Brood Vandaan
Geschiedenis – Bakker bakt brood in een oven, miniatuur in een 13e-eeuwse, Bakker Arent Oostwaard en zijn vrouw Catharina Keizerswaard met allerlei verschillende soorten vers gebakken brood (broodjes,,, ) voor de bakkerij, 1658,, De geschiedenis van het brood gaat terug tot ongeveer 30.000 jaar geleden.

Brood zou zijn ontstaan toen voor het eerst werden gekneusd met een steen en gemengd met water, zodat er een soort pap ontstond. Deze pap werd gekookt, ingedikt en daarna in de zon gelegd of gebakken op stenen uit het vuur. Op veel plaatsen in de wereld wordt nog brood gemaakt dat hierop lijkt. Voorbeelden zijn de, Indiase en en uit het,

wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane, net zoals bij het eerste, Het bewust gebruiken van zogenaamde ‘starters’, gist, zuurdesem of bier, kwam later. Archeologisch is aangetoond dat brood ouder is dan de,

  • In het dorp Shubayqa 1 van de zijn vijftien broodkruimels aangetroffen van ongeveer een halve centimeter groot, met een van 14.400–14.200,
  • Ze bevonden zich in een vuurput centraal in de vloer van een halfondergronds huis.
  • De structuur was die van gebakken, ongerezen brood.
  • Pas toen de kwaliteit van het graan het toeliet kon op grotere schaal in brood worden gebakken.

In de 12e eeuw werd brood de basis van het volksvoedsel. Naast het luxe brood, het wittebrood of herenbrood van wit, waren er broodsoorten waarin verwerkt was. Arme mensen aten doorgaans brood of koek dat helemaal geen bevatte, maar rogge,, of, Tot in de 19e eeuw werd brood gemaakt met bierresten (waar gist in zat) of een ‘starter’ van meel en water.

  1. Zo’n meel-water mengsel liet men enige dagen rusten, zodat ‘wilde’ gisten zich konden nestelen in het mengsel.
  2. Deze starters werden goed verzorgd; de kwaliteit van de starter was van belang voor de smaak van het brood.
  3. Met deze manier van brood bakken wordt een deel van de starter of bierrest bij het deeg gevoegd, net zoals gist gebruikt wordt.

In de kwamen er in de Europese steden en in 1856 ontstond de eerste fabrieksbakkerij in, Deze broodfabriek kwam er op initiatief van, een arts, hygiënist en sociaal bewogen persoon, in samenwerking met de, Dit kon na de afschaffing in 1855 van de Wet op het gemaal, die de komst van grootschalige productie tegenhield.

Met het ontstaan van broodfabrieken ging de prijs van brood aanzienlijk omlaag. Nadat ook in andere steden fabrieksbakkerijen waren opgezet, at mede hierdoor de Nederlander aan het einde van de 19e eeuw driemaal meer tarwebrood dan in het midden van die eeuw. In 1967 werd het door de invoering van de wet Wederverkoop van brood 1966 ook voor supermarkten economisch interessant om brood op te nemen in het assortiment.

In Nederland geeft de consument tegenwoordig in totaal ongeveer 2 miljard euro uit aan brood. De jaarlijkse broodconsumptie is gemiddeld ongeveer 49 kilogram per persoon.

Wie heeft er brood uitgevonden?

Hoe zagen de eerste broden eruit? – Goh, toch iets anders dan ons brood van de warme bakker. De prehistorische mens kauwde namelijk eerst op zaden en granen, wat vaak ten koste ging van hun kiezen. Zo’n 30.000 jaar geleden zagen ze in dat de granen beter tussen stenen konden gemalen worden.

Is brood Nederlands?

Hoe oud de voorloper is van het gerezen brood, is niet precies bekend. De préhistorische mens kauwde op zaden en granen. Later ontdekte men dat je in plaats van tussen je kiezen de granen ook kon malen tussen stenen. Met water werd er een papje van gemaakt.

Dit papje werd in de zon gedroogd op een hete steen. Daarna ontdekte men dat je het papje ook bij het vuur kon bakken tot een harde koek. Door er op te kauwen, werd de harde koek weer zacht en eetbaar. Luchtig brood werd ontdekt in het oude Egypte. Een slaaf zou een restje verzuurd deeg van de vorige dag aan nieuw deeg hebben toegevoegd.

Het zure deeg, desem, deed het nieuwe deeg rijzen, waardoor na het bakken een luchtig brood ontstond.

Waar komt de naam brood vandaan?

Brood is een oeroud woord, dat in diverse talen opduikt, steeds met een iets andere klank. Mogelijks is het woord verwant aan het Griekse woord ‘bruton’. Dat is de naam van een gegiste drank uit gerst. ‘Bruton’ zou ook de basis voor ‘brouwen’ kunnen zijn, dat ook met graan en gist gebeurt, net als het rijzen van brood. Over de herkomst van het woord boterham is geen duidelijkheid. Misschien vind je ook interessant: >> Welke soorten brood zijn er? >> Hoe bewaar je brood het best? >> Is brood een dikmaker?

Waar komen de grondstoffen voor brood vandaan?

Bloem, meel of volkorenmeel – Het belangrijkste ingrediënt van brood is gemalen graan. Meestal is dat afkomstig van de tarwekorrel maar dit kan ook van andere granen afkomstig zijn zoals rogge, maïs of gerst. Van het gemalen graan wordt volkorenmeel, meel of bloem gemaakt.

Indien de hele korrel wordt vermalen spreek je van volkorenmeel. Dit omdat de volledige korrel inclusief kiem en zemel hierin is verwerkt. Brood dat hiervan gemaakt is heet volkorenbrood, In niet-volkoren meel wordt slechts een deel van de kiemen en zemel verwerkt, de rest is eruit gezeefd. Het meel wordt hierdoor lichter van kleur en gebruikt voor bruinbrood,

Als alle zemelen en kiemen uit het meel worden gezeefd, heet het bloem. Van bloem wordt witbrood gemaakt. Meergranenbrood kan zowel van bloem, meel als volkorenmeel gemaakt zijn.

Welk land heeft brood ontdekt?

Geschiedenis – Bakker bakt brood in een oven, miniatuur in een 13e-eeuwse, Bakker Arent Oostwaard en zijn vrouw Catharina Keizerswaard met allerlei verschillende soorten vers gebakken brood (broodjes,,, ) voor de bakkerij, 1658,, De geschiedenis van het brood gaat terug tot ongeveer 30.000 jaar geleden.

  • Brood zou zijn ontstaan toen voor het eerst werden gekneusd met een steen en gemengd met water, zodat er een soort pap ontstond.
  • Deze pap werd gekookt, ingedikt en daarna in de zon gelegd of gebakken op stenen uit het vuur.
  • Op veel plaatsen in de wereld wordt nog brood gemaakt dat hierop lijkt.
  • Voorbeelden zijn de, Indiase en en uit het,
See also:  In Welk Fruit Zit Vitamine C?

wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane, net zoals bij het eerste, Het bewust gebruiken van zogenaamde ‘starters’, gist, zuurdesem of bier, kwam later. Archeologisch is aangetoond dat brood ouder is dan de,

In het dorp Shubayqa 1 van de zijn vijftien broodkruimels aangetroffen van ongeveer een halve centimeter groot, met een van 14.400–14.200, Ze bevonden zich in een vuurput centraal in de vloer van een halfondergronds huis. De structuur was die van gebakken, ongerezen brood. Pas toen de kwaliteit van het graan het toeliet kon op grotere schaal in brood worden gebakken.

In de 12e eeuw werd brood de basis van het volksvoedsel. Naast het luxe brood, het wittebrood of herenbrood van wit, waren er broodsoorten waarin verwerkt was. Arme mensen aten doorgaans brood of koek dat helemaal geen bevatte, maar rogge,, of, Tot in de 19e eeuw werd brood gemaakt met bierresten (waar gist in zat) of een ‘starter’ van meel en water.

  • Zo’n meel-water mengsel liet men enige dagen rusten, zodat ‘wilde’ gisten zich konden nestelen in het mengsel.
  • Deze starters werden goed verzorgd; de kwaliteit van de starter was van belang voor de smaak van het brood.
  • Met deze manier van brood bakken wordt een deel van de starter of bierrest bij het deeg gevoegd, net zoals gist gebruikt wordt.

In de kwamen er in de Europese steden en in 1856 ontstond de eerste fabrieksbakkerij in, Deze broodfabriek kwam er op initiatief van, een arts, hygiënist en sociaal bewogen persoon, in samenwerking met de, Dit kon na de afschaffing in 1855 van de Wet op het gemaal, die de komst van grootschalige productie tegenhield.

Met het ontstaan van broodfabrieken ging de prijs van brood aanzienlijk omlaag. Nadat ook in andere steden fabrieksbakkerijen waren opgezet, at mede hierdoor de Nederlander aan het einde van de 19e eeuw driemaal meer tarwebrood dan in het midden van die eeuw. In 1967 werd het door de invoering van de wet Wederverkoop van brood 1966 ook voor supermarkten economisch interessant om brood op te nemen in het assortiment.

In Nederland geeft de consument tegenwoordig in totaal ongeveer 2 miljard euro uit aan brood. De jaarlijkse broodconsumptie is gemiddeld ongeveer 49 kilogram per persoon.

Waarom is Duits brood zo bijzonder?

Zoute loogbroodjes – Rogge is een heel andere graansoort dan tarwe. Om er brood van te kunnen maken, gebruiken de Duitsers een speciaal zuurdesem. Dat levert het stevige, voedzame en lang houdbare brood op, dat onze oosterburen graag eten. Van de Noord-Duitse Pumpernickel tot het Zuid-Duitse Schwarzwälderbrot.

Wat is Duits brood?

Rotterdam is een broedplaats voor brood. Van sterbakkers als Menno ‘t Hoen tot microbakkerijtjes die semilegaal vanuit huis verkopen. Meestal bakken die in de Franse traditie. Maar nu is er een microbakkerij gespecialiseerd in Duits brood: Das Brot, Marjan blij. Na 15 jaar experimenteren en eindeloos bakken durft Lotte Smelik het eindelijk aan om de overstap van een vaste kantoorbaan naar het bakkersvak te maken. Met een extra duwtje in de rug van haar Duitse vriend met Brotheimweh, Zuurdesem ‘Het had wel wat sneller gekund,’ geeft Lotte toe.

‘Maar ja, die vaste baan. En zuurdesem onder de knie krijgen, duurt gewoon lang. Elk facet in zuurdesem bakken heeft z’n effect op het eindresultaat: het meel, de hoeveelheid water, de rijstijd Je bent dus lang bezig om een echt goed product zonder “verbeteraars” en ander overbodigs te maken.’ Hèhè, eindelijk fatsoenlijk Duits brood in Nederland.

Smelik hoopt ooit een eigen fysieke bakkerszaak te openen. Maar voorlopig bakt ze in de Rotterdamse verzamelhub voor creatievelingen, Keilewerf, Daar kan het online bestelde brood ook op vrijdag van 17-19 en op zaterdag van 13-15 uur bij haar worden opgehaald.

Naast een vast assortiment zijn dat seizoens- en gevulde broden en op den duur ook Kaiser- en Laugenbrötchen (zoals de Bretzel), Lange rijstijd Voornamelijk Duits brood, dus. Met uitstapjes naar elders. Maar wat is precies het verschil tussen Frans en Duits brood? ‘ Duits brood is – vooral dankzij de langere rijstijd en andere manier van bakken – uitgesprokener van smaak, steviger en met een dikkere en knapperiger korst.

Het is gewoon een duidelijker brood.’ Duits brood is uitgesprokener van smaak dan Frans brood. Smelik vervolgt: ‘En het kent veel meer variatie. Van heel zwaar zuur roggebrood tot kruidig cracker-achtig Oostenrijks brood dat de herders mee de bergen in nemen.

Waarom krijg je brood in Italie?

De beste broodbakker uit Montalcinello In Italië is brood altijd op tafel aanwezig. Brood is onmisbaar voor de Italianen, Het is de begeleiding van elke gang, afgezien van de dolci (het nagerecht). Brood wordt vaak gebruikt om het restant saus van je bord te vegen, in Toscane noemen ze dit fare la scarpetta (de schoen maken).

Dat brood belangrijk is blijkt ook uit de vele gezegden zoals buono come il pane (zo goed als brood) wat duidt op een mild persoon, non è pane per i tuoi denti (het is geen brood voor je tanden), wat zoiets betekent als ‘het is niet iets voor jou’ of levarsi il pane di bocca (het brood uit je mond halen) waarmee bedoeld wordt het eten opofferen aan wie het nodig heeft.

Toscaans brood is zonder zout! Pane sciocco heet dat. Een legende zegt dat in de XII eeuw de stad Pisa het zout duur liet betalen aan de stad Florence. De inwoners van Florence protesteerden hiertegen door brood zonder zout te maken. Een tweede legende zegt dat juist de regering in Florence een flinke belasting op zout invoerde en dat Florentijnse bakkers uit protest het brood zonder zout bakten.

  • Wat de reden ook is, het zoutloze brood combineert goed met de Toscaanse gerechten die over het algemeen rijk zijn aan zout en smaak.
  • Het is de perfecte combinatie vooral in de Florentijnse keuken.
  • Zoutloos brood wordt overigens niet alleen in Toscane maar in heel centraal Italië gebakken.
  • Tegenwoordig is er overal ook brood met zout verkrijgbaar.
See also:  Wat Is Glutenvrij Brood?

Dus als je brood met zout wens te hebben, bestel dan gewoon pane con sale perfavore, We horen regelmatig van toeristen dat ze, afgezien van het feit dat er geen zout in zit, Toscaans brood niet lekker vinden. Sowieso is het niet aan te raden voorverpakt brood te kopen in de supermarkt.

  • Als er een versafdeling voor, bestel dan een ambachtelijk brood.
  • In de omgeving Volterra is bijvoorbeeld pane di Montegemoli een echte aanrader! Of je haalt het brood bij de echte bakker, dan heb je zeker lekker brood.
  • En het is natuurlijk veel leuker.
  • Maar het blijft wennen aan brood in een ander land.

Ik heb ook moeten wennen aan het brood in Nederland, maar dit is een ander verhaal. En dan nog een weetje: misschien heb je gezien dat in Italië in de meeste restaurants op de menukaart pane e coperto staat met een bedrag van één tot enkele euro’s. Dit betekent dat je betaalt voor brood en een gedekte tafel.

Wat is het populairste brood?

20 februari 2017 De volkorenboterham is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum. De volkorenboterham vervangt hiermee de bruine boterham (tarwe boterham) die jarenlang het meest gegeten broodproduct was.38% van de Nederlanders geeft in het onderzoek aan in de afgelopen week een volkorenboterham te hebben gegeten.

  1. Hiermee verstoot de volkorenboterham de bruine boterham (tarwe boterham) van de eerste plaats die in dezelfde periode door 28% van de Nederlanders is gegeten.
  2. Ook de meergranen boterham wint aan populariteit en is op dit moment met 34% populairder dan de bruine boterham.
  3. Dat de volkorenboterham de meest populaire broodsoort is, is niet zo gek.

Veel mensen associëren volkorenbrood met gezondheid en gezond eten en gezond leven is iets dat veel mensen belangrijk vinden. Zeker nu volkoren een nóg belangrijkere plaats inneemt in de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Uit het onderzoek blijkt dat 71% van de Nederlanders vindt dat volkorenbrood gezonder is dan bruinbrood.

Waarom is Nederlands brood anders?

Een Belgische bakker gebruikt precies dezelfde grondstoffen als een Nederlandse bakker. Een Belgisch brood heeft alleen een korter proces waardoor dit brood minder ontwikkeling heeft gehad en vervolgens ook minder volume krijgt en een compactere kruim.

  • Bak dit brood stevig met een dikke korst en je hebt een Belgisch brood.
  • Een Belgisch brood is vele malen makkelijker te maken dan een Nederlands brood.
  • Om een Nederlands “bus” brood precies zo vol volume te krijgen, de juiste scheuring en een fijne kruim structuur is ervaring nodig.
  • En tijd! Voordat een Nederlands brood gebakken is ben je al snel 4 uur verder! In de Nederlandse bakkerijen zit zeker evenveel ervaring en vakmanschap als bij een Belgische bakker.

Alleen is de vraag in Belgie naar een ander brood.

Hoe noem je een sneetje brood?

Onbekend – De herkomst van het woord boterham is niet bekend. Het is inderdaad een gek woord. Het eerste deel van het woord: ‘boter’ is duidelijk. Vroeger werd een stuk brood met alleen boter gegeten of met alleen kaas of ham. De ‘ham’ uit het woord komt waarschijnlijk voort uit een spelling van vroeger.

  • Vroeger was de spelling boteram of boterram.
  • Een rammel (of remmel) is een ouderwetse benaming voor een snee brood.
  • In Vlaanderen noemt men geroosterde broodjes wel eens ‘rammekes’.
  • In sommige Nederlandse dialecten spreekt men ook wel van ‘bammetjes’.
  • ‘Ham’ zou ook ‘brok’ of ‘homp’ kunnen betekenen.
  • Ze aten vroeger hompen brood en geen dunne sneetjes.

‘Boterhomp’ komt ook in de buurt van ‘boterham’.

Waar komt de meeste tarwe vandaan?

Herkomst – De meeste tarwe wordt verbouwd in Europa (Frankrijk en Duitsland), China, India, Rusland en de Verenigde Staten. In Nederland wordt ook tarwe geteeld, maar dit is voor een groot deel bestemd als veevoer. De tarwe voor tarwemeel komt voornamelijk uit Duitsland en Frankrijk. Spelt wordt verbouwd in de Zwitserland, Oostenrijk, Zuid-Duitsland en in Nederland.

Waar komt het meeste graan vandaan?

Herkomst – In Nederland verbouwen we tarwe, rogge, teff en gerst, en op beperkte schaal haver. Hiernaast importeren we veel graan. De meeste granen komen uit de Verenigde Staten, Canada, Europa, Rusland en Australië. Gerst komt hoofdzakelijk uit Rusland, Canada, Spanje, Duitsland en Frankrijk.

Kan je brood eten als je vegan bent?

Consumenten zijn steeds bewuster bezig met gezonde voeding en duurzame producten; minder vlees, minder suiker en meer plantaardige producten. Ook het veganistisch dieet (vegan) komt steeds vaker ter sprake. In een veganistisch dieet komen geen ingrediënten van dierlijke oorsprong voor: geen vlees, vis, schelp- en schaaldieren, zuivel, eieren, honing en E-nummers van dierlijke oorsprong.

  1. Plantaardige producten, zoals groente, fruit, noten en volkorenproducten hebben de hoofdrol in een veganistisch dieet.
  2. Dus ook ‘gewoon’ brood past in een veganistisch dieet! ‘Gewoon’ brood bevat veelal geen dierlijke ingrediënten en is daarmee vegan.
  3. Maar check altijd wel goed alle ingrediënten en E-nummers, want die kunnen wel van dierlijke afkomst zijn.

Voor wie vegetarisch of veganistisch eet is het wel aan te raden om volkorenbrood te eten, om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Dat zijn voedingsstoffen die je anders ook uit dierlijke producten haalt. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium in het voedingspatroon.

See also:  Welk Vlees Voor Rollade?

Wat is het duurste brood ter wereld?

Duurste brood ter wereld gemaakt door Juan Manuel Moreno in Spanje Bakker Juan Manuel Moreno nam dertien jaar geleden de familie bakkerij Pan Piña in Malaga over. Hij richt zich tot een exclusief clientèle, met als uitschieter een brood dat maar liefst 1.480 euro kost. De meesterbakker verwerkt naar eigen zeggen voor 900 tot 1.000 euro aan ingrediënten.

  1. Het brood bevat naast speciaal geselecteerd meel, zout dat met de hand uit grotten is gehaald, geroosterde zaden en hard water uit de omgeving ook eetbaar goud en zilver.
  2. In februari 2020, vlak voordat de coronacrisis uitbrak, startte de bakker met de verkoop van het bijzondere brood.
  3. Ondanks de gezondheidscrisis heeft hij er bijna honderd verkocht.

Zijn klanten zijn dan ook verre van doorsnee: Arabische sjeiks, Russische en Chinese vastgoedmagnaten en nieuwsgierige mensen met een dikke portemonnee komen af op dit prijzige baksel. Moreno wilde twee versies maken van het duurste brood ter wereld, waarbij hij de ingrediënten in elk brood varieerde om via elk recept een boodschap over te brengen. Zo heeft het eerste brood van 400 gram, naast edele metalen, onder zijn ingrediënten rotszout dat manueel wordt gewonnen, zonder detonaties te veroorzaken die het milieu zouden schaden, en 20 gram gedachten, ingrediënten waarmee hij de klanten bewust wil maken van het voedsel dat zij eten.

Wat doen Nederlanders op hun brood?

Typical Dutch: Brood Voordat ik naar Nederland kwam, zocht ik op wat typisch Nederlands eten is. Ik ben Turks en voor Turken is eten belangrijk. Ik kwam wat typisch Hollands eten tegen, maar niet echt maaltijden, zoals kroketten, patat en pannenkoeken.

  1. Dat de Nederlandse keuken karig is, wist ik al wel, maar ik ontdekte pas hoe belangrijk iets simpels als brood is, nadat ik al aan mijn master was begonnen.
  2. Nederlanders eten brood bij alles wat ze doen en op ieder tijdstip.
  3. Ik zag zelfs studenten met ladingen brood in de collegezaal zitten.
  4. En zelfs studenten die hun boterhammen tijdens het college smeerden en opaten.

Nederlanders doen een plakje kaas op een boterham en noemen het een sandwich. Ze eten dat vervolgens gerust als ontbijt, lunch of avondeten. Iedere Nederlander heeft een broodtrommeltje Iedere Nederlander is in bezit van een broodtrommeltje. Niet om warm eten in te doen natuurlijk, maar om hun boterhammen in te stoppen.

  • Als ik hen vertel dat we in Turkije tussen de middag warm eten, zijn ze stomverbaasd.
  • Ze denken dat warm eten alleen voor de avond is.
  • Wat ik nog het meest vreemd vind, is de Nederlandse gewoonte om brood te beleggen met boter en strooisel dat volgens mij bedoeld is om taarten mee te decoreren.
  • Ze hebben zelfs een naam voor dit beleg: hagelslag.Nu ik zelf een druk programma heb, begrijp ik het nut van boterhammetjes.

Ze zijn gemakkelijk en lekker snel te maken. Als ik geen tijd heb om te lunchen of niet op een maaltijd wil wachten, kan ik altijd en overal een boterhammetje eten. Belegde boterhammen zijn ook voor mij nu een belangrijk onderdeel van mijn dag, net als voor alle Nederlanders.

Hoe oud kan brood worden?

Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren.

Hoe oud kan brood worden?

Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren.

Hoe is het bakken ontstaan?

Taarten bakken moet haast wel in onze genen zitten. Iets zoets om je vingers bij af te likken, wat je blij maakt of troost: dat wilden onze verre voorouders ook al. De eerste serieuze pogingen werden waarschijnlijk gedaan rond 9500 voor Christus. De oude Egyptenaren maakten toen eetbare bakjes van ­haver, tarwe, rogge of wat voor graan ze ook maar bij de hand hadden, die ze bakten op hete kooltjes en vulden met honing.

Een tartelette zouden de bakkers dat nu noemen. Zo’n 8000 jaar later, in de tijd van de farao’s, bakten de bakkers aan het hof brood gevuld met noten, honing en fruit als ultieme lekkernij. Je komt er nu beslist de voorrondes van Heel Holland Bakt niet mee door, maar de farao’s ­waren er maar wat trots op.

Ramses II, die regeerde van 1304 tot 1237 voor Christus, liet zelfs in zijn graftombe een reliëf aanbrengen waarop het bakproces staat afgebeeld.

Waarom is Nederlands brood anders?

Een Belgische bakker gebruikt precies dezelfde grondstoffen als een Nederlandse bakker. Een Belgisch brood heeft alleen een korter proces waardoor dit brood minder ontwikkeling heeft gehad en vervolgens ook minder volume krijgt en een compactere kruim.

  • Bak dit brood stevig met een dikke korst en je hebt een Belgisch brood.
  • Een Belgisch brood is vele malen makkelijker te maken dan een Nederlands brood.
  • Om een Nederlands “bus” brood precies zo vol volume te krijgen, de juiste scheuring en een fijne kruim structuur is ervaring nodig.
  • En tijd! Voordat een Nederlands brood gebakken is ben je al snel 4 uur verder! In de Nederlandse bakkerijen zit zeker evenveel ervaring en vakmanschap als bij een Belgische bakker.

Alleen is de vraag in Belgie naar een ander brood.

Wat deden de bakkers vroeger?

‘Bakkers waren witte mijnwerkers. Ze deden uitputtend werk, de hele nacht. Het was onmenselijk.’ Maar er werd gesjoemeld met brood, al dan niet uit winstbejag.