HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Waar Jam Bewaren In Koelkast?

Waar Jam Bewaren In Koelkast
JamAangezien jam over het algemeen wordt gemaakt met veel conserveermiddelen, kun je dit goedje makkelijk buiten de koelkast bewaren. Zelfs als ie open is, blijft ie lange tijd goed. BasilicumBasilicumblaadjes absorberen koelkastluchtjes, wat natuurlijk niet zo lekker is.

Kan jam in de koelkast?

Jam. Jam kan zowel binnen als buiten de koelkast bewaard blijven.

Waar bewaar je aangebroken jam in de koelkast?

Jam bewaren – Een geopende pot jam, marmelade, confituur, of gelei, moet je dus in de koelkast bewaren. Natuurlijk wel afdekken met de deksel. Een nog niet geopende pot kun je het beste bij kamertemperatuur bewaren. Bij sommige soorten zelf gemaakte jam, vaak zonder suiker, wordt aangeraden dit in de koelkast te bewaren.

Hoe conserveer je jam?

Jam bewaren – Als je jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar. De jam kun je ook in kleine porties invriezen.

Hoe moet je confituur bewaren?

Bewaar de zomer in een potje – Ook zo trots op je potjes zelfgemaakte confituur? Die wil je natuurlijk in optimale omstandigheden bewaren, zodat je er de rest van het jaar van kunt genieten. Wij vertellen hoe! Als je netjes gewerkt hebt, zoals het hoort, dan zijn je bokaaltjes zelfgemaakte confituur meestal minimaal 1 jaar houdbaar, en vaak zelfs langer.

Tenminste, als je ze op een donkere, droge en koele plek bewaart. De kelder is ideaal. Plak etiketjes op je bokalen met de datum waarop je de confituur gemaakt hebt, zo weet je altijd welke confituur eerst op moet. Eens een potje geopend is, bewaar je het best in de koelkast, Dat doe je ook best met bokaaltjes die niet vacuüm getrokken zijn na het afkoelen (dus waarvan de dekseltjes niet naar binnen getrokken zijn als het schroefdeksels zijn, of los zitten als het om van die confituurpotjes met rode rubbers gaat).

Die zijn best nog een tijdje houdbaar, maar minder lang dan de bokaaltjes die wel vacuüm zijn. Je eet ze daarom best eerst leeg.

Wat moet niet in de koelkast?

Welke groente bewaar je buiten de koelkast? –

Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie. Laat ze in de oorspronkelijke verpakking zitten tot het moment dat je de groente gaat verwerken. Zo voorkom je dat ze uitdrogen. Heb je de groenten zelf in een plastic zakje gedaan, bewaar ze dan in een geopende zak.

Aubergine en paprika bewaren Leg aubergine en paprika buiten de koelkast, maar niet op de fruitschaal en niet bij de tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken.

sluiten Tomaat bewaren Tomaten smaken het lekkerst als je ze buiten de koelkast bewaart. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn. In onrijpe, groene tomaten zit de gifstof tomatine, die schadelijk voor je kan zijn. sluiten Komkommer bewaren Laat de komkommer in zijn folie zitten. Dat verlengt de houdbaarheid met een week.

sluiten

Wintergroenten zoals winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen, bieten en ui kun je beter bewaren op een koele, droge en donkere plek (liefst bij 12-15 °C). Denk aan een voorraadkast of, als je die niet hebt, in een keukenkastje of op de aanrecht uit de zon. Dan kun je ze 2 tot 4 weken bewaren.

Winterwortel bewaren In de groentelade of in een plastic zak is het vaak te vochtig voor winterwortel, waardoor schimmel kan ontstaan. Vroeger werden ze vaak in een kist met zand bewaard. sluiten Ui bewaren Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten.

Hoe lang blijft jam goed na openen?

Hoe lang kun je confituur bewaren? –

Ongeopende Confituur kan op een droge, koele plaats langer dan 2 jaar bewaard worden, mits de deksel van de pot niet bol staat.Geopende Confituur kan in de koelkast tot 1 jaar bewaard worden.

Disclaimer De houdbaarheid van jouw product hangt af van verschillende factoren en kan daarom afwijken van de hier getoonde houdbaarheid! Stel daarom altijd vast of het product nog goed is door eerst te kijken, dan te ruiken en dan pas te proeven. Bij twijfel altijd het product weggooien.

Waarom jampot omdraaien?

Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.

Hoe weet je of jam goed is?

Zo doe je het: –

 1. Schep met een houten lepel een klein beetje van de hete confituur op het deksel van de confituurpot (of op een ander schaaltje).
 2. Wacht drie tellen. Als de confituur meteen stolt, is hij klaar om in de pot gegoten te worden. Test dit nog eens extra door het dekseltje een beetje schuin te houden: de confituur moet blijven hangen en niet naar één kan van het deksel lopen. Is dat wel het geval, dan moet hij nog wat langer koken.

Waarom blijft jam dun?

Te veel pectine en/of te veel suiker kan hiervan de oorzaak zijn. Of misschien was de kooktijd te lang. Doe de jam of gelei terug in de pan en voeg water toe: 1 deciliter op 1 kilo jam.

See also:  Welk Vlees Koolhydraatarm?

Waarom citroen bij jam maken?

Basisrecept: zo maak je jam Jam maken alleen voor oma’s? Not anymore! Tijdens de meest recente bakmarathon ging ik met aan de slag met een recept voor jam. Man, man wat is dat makkelijk en lekker om zelf te maken. We hebben een aantal manieren voor jullie getest en geprobeerd, waarna we tot dit fijne basisrecept met zo min mogelijk suiker zijn gekomen.

 • Check onderstaand onze tips voor je aan de slag gaat en je bent ready om je eigen jam te rocken.
 • VERHOUDING SUIKER Hoe meer suiker er in je jam zit, hoe langer je de jam kunt bewaren.
 • Volgens vele recepten zou de verhouding geleisuiker en fruit n-op-n zijn.
 • Dat betekent een kilo geleisuiker op een kilo fruit.

Heftig! We besloten meerdere pannetjes op het vuur te zetten en te testen wat we het lekkerst vonden. Hierbij gebruikten we bij de andere variant een geleipoeder, waardoor je maar een kwart van de suiker nodig hebt. Dit bleek onze absolute favoriet. Niet zo mierzoet als de variant met de 1/1-verhouding, maar je proefde het fruit tenminste ook nog.

Best fijn. Ik kon deze jam alsnog maanden bewaren. POTJES STERILISEREN Als je een grote hoeveelheid jam maakt en je deze lang wilt bewaren, moet je je potjes goed steriliseren. Dit betekent dat je de potjes en de dekseltjes kookt in heet water, en deze pas uit het hete water haalt zodra je ze gaat vullen met je homemade jam.

Dekseltje erop, vijf minuutjes op de kop et voil: een vacum getrokken jampotje. CITROENSAP Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Zoetrecepten Door Mariette | 20 minuten | 20 personen

 • 1 kilo (rood) fruit
 • 250 gram suiker
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 zakje geleipoeder (25 gram)
 1. Let op: als je geen stukjes fruit in je jam wilt, moet je het fruit van tevoren prakken of volledig fijn pureren. Ik vind het juist wel lekker, dus ik doe dit pas halverwege en laat het fruit wat grover.
 2. Doe het fruit (eventueel is stukjes gesneden) samen met de suiker, citroensap en het geleipoeder in een hoge pan* en breng aan de kook. Laat het geheel vier minuten doorkoken. Als je het fruit niet van tevoren hebt geprakt, prak je deze halverwege met een stamper of de staafmixer, zo hou je nog wat lekkere stukjes over in je jam achteraf. Proef tussendoor even of het op smaak is. Zet het gas na vier minuten uit (als het zacht genoeg is) en laat het geheel 15 minuten zo staan.
 3. Vol de potjes met de jam en sluit ze meteen met de deksel. Zet ze vervolgens op de kop, op deze manier trekken de potjes vacuüm.

* Het is het beste om gebruik te maken van een hoge pan, omdat je jezelf en je kleding zo beschermt tegen de soms bubbelende en opspattende jam. Wat is jouw favoriete soort jam? ENJOY ZOETJES! Heb jij deze “Basisrecept: zo maak je jam” gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via (tag me @zoetrecepten) of mijn,

Welke potjes voor jam?

Jampotten of potten met schroefdeksel – Glazen potten met schroefdeksel of jampotten kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney’s inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker. Geleisuiker heeft een bewarende werking en voorkomt dat de jam bederft.

 1. Geleisuiker is wel veel duurder dan gewone suiker of zoetstof.
 2. Let op: Geleisuiker en zoetstof zijn maar beperkt houdbaar terwijl kristalsuiker onbeperkt houdbaar is,
 3. Als u geen geleisuiker, geen suiker of zoetstof gebruikt raden wij u aan altijd de jam te wecken: 90 graden gedurende 30 minuten.
 4. U kunt ook wecken in een gewone grote pan ).

Door de weckring of het gepatenteerde systeem van de weckpot met schroefdeksel trekt de weckpot zich vacuüm en door de temperatuur in de weckketel worden bacteriën vernietigd. Vindt u onze uitleg te moeilijk? Kijk dan even hier bij onze uitleg over het weckproces.

Is er een verschil tussen jam en confituur?

Jam, confituur, gelei of marmelade? – Marmelade op basis van mandarijnen Naast jam bestaat er ook confituur en marmelade. Ze worden alle drie op dezelfde manier gemaakt, met dit verschil:

In confituur worden hele vruchten gebruikt, al kan het zijn dat tijdens de bereiding vruchten stuk gaan. Bij de bereiding van jam worden de vruchten gepureerd of tijdens de bereiding fijngehakt. Bij de bereiding van gelei wordt alleen het sap van de vruchten gebruikt. Marmelade wordt gemaakt met (de schillen van) citrusvruchten en heeft hierdoor een bitterzoete smaak.

Waarom bederft jam niet?

Hoe weet ik of een product niet meer goed is? – Jam bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.

Hoe lang moet jam afkoelen?

Goed om te weten! – Het staat in zowat elk confituurrecept, en toch zijn er altijd discussies over. Confituurpotjes moet je ondersteboven laten afkoelen. Maar waarom eigenlijk? Je kunt wanneer je confituur maakt, 2 soorten bokalen gebruiken: met een schroefdeksel, of met een klemsluiting.

 1. Bokaaltjes met een klemsluiting kun je niet ondersteboven zetten, maar bij bokalen met een schroefdeksel is dit wel aan te raden.
 2. Waarom? Wanneer je de bokaal ondersteboven zet, loopt de confituur naar het deksel, en komt er bij de bodem van de pot, die nu bovenaan zit, ruimte vrij.
 3. De zuurstof in de bokaal zit nu aan de kant waar die niet kan ontsnappen én waar de bokaal het heetste is (want warme lucht stijgt), en het deksel komt in aanraking met de hete confituur.
See also:  Wat Is Het Gezondste Vlees?

Op deze manier dood je alle bacteriën die eventueel nog in de bokaal of op het dekseltje zitten en dat komt de houdbaarheid van je confituur absoluut ten goede. Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.

Kan jam over datum gaan?

Deze producten kun je nog eten als ze over de datum zijn – 1. Pasta en rijst En dan bedoelen we natuurlijk niet de verse variant uit de koeling, maar die uit het ‘gewone’ schap. Zeker als de verpakking ongeopend is of goed afgesloten kun je het een flinke tijd na de THT-datum nog eten.

Ijk wel goed of er geen meelwormpjes in zitten. Als pasta- en rijstproducten te lang (en niet goed afgesloten) onaangeroerd in de kast staan, kun je er zomaar een ‘bewegende rijstkorrel’ in aantreffen.2. Chocolade Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt.

Na verloop van tijd komt er wel een wittig ‘laagje’ op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.3. Pindakaas, hagelslag, jam Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte.

Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven. Bewaar het in de koelkast als je het geopend hebt; dan blijft het langer eetbaar.4. Gesteriliseerde melk en vla Houdbare melk is tot ongeveer twee maanden na de THT-datum nog veilig te drinken, maar dan bedoelen we wel een ongeopende verpakking.

Hetzelfde geldt voor houdbare vla en pudding.5. Chips en koekjes Omdat er zoveel zout in chips zit, blijft het wel een tijdje eetbaar na de houdbaarheidsdatum. Als je de zak al geopend hebt, kan het wel zijn dat de chips minder crispy wordt. Als je dat vervelend vindt, kun je beter kleine(re) zakjes kopen.

Dit verhaal geldt trouwens ook voor koekjes: sluit ze goed af na het openen of doe ze in een koekblik. En daar moet je ze nou ook weer geen járen bewaren, want we weten allemaal hoe de koekjes en chipjes bij oma smaken.6. Eieren Mocht je je afvragen of je eieren nog kunt eten na de houdbaarheidsdatum: dit is iets lastiger in te schatten, maar toch is er een simpel trucje om te checken of een ei nog goed is.

Leg je ei in een glas koud water: als hij naar de bodem zakt, is het goed. Als een ei blijft drijven, is hij niet meer veilig om te eten. Bovendien zegt de geur van een bedorven ei meer dan duizend woorden. Yikes.7. Mayonaise, ketchup, curry, mosterd Tot ongeveer twee maanden na de THT-datum kun je deze producten nog gebruiken.

 • Ijk (en ruik!) van tevoren natuurlijk altijd even of het nog goed is én bewaar na het openen in de koelkast.8.
 • Alcohol Alcohol heeft een soort eeuwigdurende houdbaarheid.
 • Of nou ja, het duurt jaren voordat het eventueel kan bederven.
 • En zoals we weten zijn sommige alcoholische drankjes zelfs lekkerder als ze ouder worden, zoals kwaliteitswijn.

Proost! Sommige producten zijn één jaar tot jaren na de houdbaarheidsdatum nog goed! Denk aan: suiker, zout, olijfolie, koffie, thee, honing, hard snoep en conserven in glas of blik (groenten, fruit, soep enz). Goed om te weten als je (good job!) let op,

Waarom blijft jam zo lang goed?

Suiker toevoegen, moet je altijd doen; geen enkele fruitsoort bevat van nature voldoende pectine om jam genoeg ‘stevigheid’ te geven. Bovendien zorgt suiker er ook voor dat jam lang houdbaar is. Je kunt bijvoorbeeld kristalsuiker of inmaak- of geleisuiker gebruiken.

Kan jam bevriezen?

Hoe lang kun je Jam bewaren? – Zoals reeds geschreven kun je jam met suiker of geleisuiker, tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In een ongeopende jampot, kan de jam tot 2 jaar bewaard worden, en hoeft de jam niet in de koelkast bewaard worden. Een geopende pot moet je met de deksel afsluiten, en de jam blijft dan in de koelkast tot maximaal 4 maanden goed.

Hoe lang moet jam afkoelen?

Goed om te weten! – Het staat in zowat elk confituurrecept, en toch zijn er altijd discussies over. Confituurpotjes moet je ondersteboven laten afkoelen. Maar waarom eigenlijk? Je kunt wanneer je confituur maakt, 2 soorten bokalen gebruiken: met een schroefdeksel, of met een klemsluiting.

 • Bokaaltjes met een klemsluiting kun je niet ondersteboven zetten, maar bij bokalen met een schroefdeksel is dit wel aan te raden.
 • Waarom? Wanneer je de bokaal ondersteboven zet, loopt de confituur naar het deksel, en komt er bij de bodem van de pot, die nu bovenaan zit, ruimte vrij.
 • De zuurstof in de bokaal zit nu aan de kant waar die niet kan ontsnappen én waar de bokaal het heetste is (want warme lucht stijgt), en het deksel komt in aanraking met de hete confituur.
See also:  Hoe Lang Ontdooid Eten In Koelkast Bewaren?

Op deze manier dood je alle bacteriën die eventueel nog in de bokaal of op het dekseltje zitten en dat komt de houdbaarheid van je confituur absoluut ten goede. Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.

Hoe komt het dat jam niet snel bederft?

Hoe weet ik of een product niet meer goed is? – Jam bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.

Hoe weet je of jam goed is?

Zo doe je het: –

 1. Schep met een houten lepel een klein beetje van de hete confituur op het deksel van de confituurpot (of op een ander schaaltje).
 2. Wacht drie tellen. Als de confituur meteen stolt, is hij klaar om in de pot gegoten te worden. Test dit nog eens extra door het dekseltje een beetje schuin te houden: de confituur moet blijven hangen en niet naar één kan van het deksel lopen. Is dat wel het geval, dan moet hij nog wat langer koken.

Kan je jam warm maken?

Je kent dat wel, je hebt een potje (zelfgemaakte) jam aangebroken en vervolgens vergeet je het op te maken. Omdat je waarschijnlijk niet elke dag jam op je boterham eet, heb ik een paar tips voor je. Hieronder vind je heel veel manieren om jam te gebruiken. In de yoghurt Meng wat lepels jam door de yoghurt en je hebt een instant fruityoghurt gemaakt. Of doe deze yoghurt in ijslolly vormpjes en je hebt heerlijk yoghurt ijslollies. Op je pap Heb je rijstepap, griesmeelpudding, havermoutpap of brinta gemaakt? Een dot zelfgemaakte jam of marmelade erop is heerlijk! In een wentelteefje Besmeer drie (oude) boterham met jam en leg er dan een boterham op. Maak een mengsel van 3 eieren, 2 eetlepels suiker en 250 ml melk. Schenk dit in een lage schaal en laat hierin je dubbele boterhammen even in weken. Bak ze dan in een pan met een klontje boter aan beide kanten goudbruin. Maak er een gebakje van Heb je een cake in huis? Snijd deze in dikke plakken, besmeer met bijvoorbeeld aardbeienjam en doe er een toef slagroom op. De kinderen zullen dit heel erg lekker vinden. Bakken met jam Jam kan je gebruiken om tussen twee (zelfgemaakte) koekjes te smeren. Gebruik het voor of bij het maken van een galette, een vruchtentaart, pavlova, muffin, brownies, scones of deze Aardbeien crumble koek, Op pannenkoeken Serveer in plaats van siroop een jam bij de pannenkoeken. Je kunt de jam verwarmen in een pannetje waardoor deze vloeibaar word. Hierdoor kan je het over de pannenkoeken gieten. Ook lekker is om koude of warme crêpes te vullen met een laagje jam (en eventueel wat slagroom) en ze op te rollen. In een cocktail Natuurlijk kan je ook een beetje jam voor extra smaak in een cocktail toevoegen. Perzik en whisky zijn goede vriendjes, net zoals marmelade met gin. Of wat te denken van frambozenjam bij wodka? Bij vlees Jam zoals bijvoorbeeld abrikozenjam, past heel goed bij kip of varkensvlees. Bessenjam past weer goed bij wild. Als je het vlees gebakken hebt, haal het uit de pan en pak het even in aluminiumfolie om warm te houden. Voeg een paar lepels jam (en misschien wel een scheutje drank zoals rum bij de abrikozenjam en rode wijn bij de bessenjam) en maak op deze manier een heerlijke saus bij je vlees. Op de barbecue Gebruik het om vlees te marineren of glaceren Marineer vlees zoals kip of varkensvlees in een marinade van olie, rode wijnazijn, sojasaus, gember en bijvoorbeeld abrikozenjam. Grill het en lak het tijdens het grillen af met deze marinade. Of maak er een barbecuesaus van: Meng een eetlepel olie, met een gesnipperde ui, 2 geraspte teentjes knoflook, 200 ml pittige ketchup, 100 ml kersen- of abrikozenjam, 4 eetlepels bruine suiker, balsamico en 1 eetlepel Sriracha met elkaar in een pannetje en breng dit aan de kook. Op of bij kaas Vooral bosvruchten passen goed bij Franse kaas. Koop een ronde camembert, doe er een paar lepels jam op en pak dit in een vel bladerdeeg. Bak het pakket ongeveer 30-40 minuten in een oven van 180˚. Heerlijk als voor- of nagerecht of bij de borrel. Sowieso is het lekker om bijvoorbeeld een bramen-, bosvruchten, vijgen- of druivenjam te serveren op een kaasplankje. Maak vruchtenijs Haal een bak vanille- of roomijs uit de vriezer en laat het iets zacht worden. Roer er voorzichtig jam doorheen (zodat er een marmereffect ontstaat). Doe het ijs terug in de bak en zet het weer in de vriezer. Op een toetje Net zoals in yoghurt, kan je jam ook gebruik om over of in je vla te gebruiken. Heb je een panna cotta gemaakt, doe hier een lekkere jam over. Of meng yoghurt met slagroom en jam om het nog luxer en lekkerder te maken. Maak er een vlaflip van: vanillevla, jam en yoghurt in een glas. Dit waren dus heel veel manieren om jam te gebruiken. Zo komt je potje jam wel op, nietwaar?