HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Waar Gaat Afvoer Koelkast Heen?

Waar Gaat Afvoer Koelkast Heen
In een koelkast ontstaat condens. Dat komt doordat je er vochtige dingen inzet, en doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht; elke keer dat jij de koelkast opent, komt er verse warme lucht naar binnen, die na het sluiten van de deur afkoelt, en dus condens produceert.

Om te voorkomen dat jij elke keer je koelkast moet dweilen om een laagje water (condens) weg te halen, is een gaatje gemaakt. Het condenswater loopt door dat gaatje weg, naar de ruimte achter/onder de koelkast. Een koelkast moet sowieso ventilatie om zich heen hebben om zijn warmte kwijt te kunnen. Het condenswater verdwijnt in die ventilatieruimte, en zal daar op de normale manier verdampen.

Het afvoergaatje van de koelkast schoonmaken

In jouw geval is de ruimte achter/onder de koelkast dus wat smeriger geworden. De rode schimmel (want dat is het waarschijnlijk) zal misschien nog even overleven, maar dat was anders ook wel gebeurd op het normale vuil. Waarschijnlijker is dat de schimmel sterft wanneer het water achter/onder de koelkast verdampt.

Waar gaat water Afvoergaatje koelkast heen?

Oorzaken – Uiteraard ontstaat die plas water in de koelkast niet zomaar; dat water komt ergens vandaan. De meest voor de hand liggende oorzaak is een verstopt afvoergaatje. Elke koelkast heeft zo’n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren.

Waar blijft het vocht uit de koelkast?

Werking condenswaterafvoer – De condens die zich aan de achterwand van de koelkast bevindt, zal steeds bevriezen en ontdooien. Dit wordt gereguleerd door de koelelementen van de koelkast. Dit proces gaat automatisch. Doordat het water bevriest en ontdooit, moet het ook ergens heen.

See also:  Hoe Lang Blijft Bloemkool Goed In De Koelkast?

Waar zit afvoer koelkast?

Voor een goede hygiëne moet je zo nu en dan je koelkast schoonmaken. Je zou denken dat bacteriën op een koude plek als de koelkast geen kans maken om te overleven, maar niets is minder waar. De groentela bevat gemiddeld zo’n 8.000 bacteriën per vierkante centimeter.

 1. Dat is dit 750 keer meer dan de vastgestelde veilige hoeveelheid.
 2. De kou van de koelkast remt de vorming van bacteriën namelijk alleen maar als deze regelmatig wordt schoongemaakt.
 3. Als dat niet regelmatig gebeurt, krijgen de bacteriën alsnog de kans om zich vrijuit te vermenigvuldigen.
 4. Ook als er ergens op een product in je koelkast schimmel zit, moet je de koelkast reinigen.

De sporen die schimmels vormen kunnen via de lucht worden overgebracht. Dus als er op één tomaat schimmelsporen zitten, zitten ze ook op alle onafgedekte producten. Een stinkende koelkast schoonmaken is ook altijd een goed idee, aangezien stank duidt op bacteriën.

 1. Lees hier meer over het schoonmaken van je koelkast.
 2. Het is nuttig om de koelkast maandelijks schoon te maken, om te voorkomen dat je ziek wordt door schimmelsporen of bacteriën.
 3. Andere reden voor een poetsbeurt zijn een stinkende koelkast, ijsafzetting, water in de koelkast en zwarte schimmel op de wanden of rubbers.

Stank koelkast Je koelkast kan gaan stinken als er bacteriën groeien, maar bijvoorbeeld ook als er sterk ruikende producten als Franse kaas of wild in hebben gelegen. Je kunt stank in de koelkast voorkomen door sterk ruikende producten in een luchtdicht afsluitbare opbergdoos te bewaren.

De bacteriegroei kun je tegengaan door de koelkasttemperatuur op maximaal vier graden te zetten en de koelkast maandelijks schoon te maken. Zet het in je agenda, dan kun je het niet vergeten. Water en condens in koelkast Heb je last van water onder in de koelkast? Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met een gebrekkige afvoer van de condens.

Condens ontstaat tegen de achterwand van de koelkast omdat de koelelementen zich aan de achterwand van de koelkast bevinden en je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door de temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens. In de achterwand van de koelkast zit een gaatje voor condensafvoer.

 • Als die koelkast-waterafvoer verstopt is, kan het water niet afgevoerd worden.
 • Daarbij is een verstopt afvoergaatje een ideale plek voor de groei van schimmels.
 • Zorg dus dat het condenswater makkelijk kan weglopen! Zelfs ijs in de koelkast is vrij normaal: dit is aangevroren condens.
 • Alleen wanneer er heel veel ijs in de koelkast, zit betekent dit dat er iets defect is.
See also:  Brood Zonder Koolhydraten Waar Te Koop?

Veel mensen denken: koelkast schoonmaken, waarmee dan? Gelukkig zijn er veel mogelijkheden. Je kunt de koelkast schoonmaken met verschillende schoonmaakmiddelen, van allesreiniger tot schoonmaakazijn. Het best kun je een sopje maken van schoonmaaksoda.

Het voordeel van schoonmaaksoda is dat het niet alleen reinigt en desinfecteert, maar ook nare geurtjes verwijdert. Zo sla je twee vliegen in één klap. Om schoon te kunnen maken, moet je eerst de koelkast leegmaken. Bewaar tijdens het schoonmaken de bederfelijke spullen zoals melk, boter en vleeswaar zolang in een koeltas of een koelbox met vrieselementen.

In de winter kun je ze natuurlijk ook tijdelijk buiten zetten. Haal alle losse onderdelen, zoals flessenhouder, eierrekje en groentela, los en was ze in de spoelbak met afwasmiddel en heet water. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een microvezeldoekje en een sopje van soda.

 1. Opnieuw indelen Om te voorkomen dat je volgende week al niet meer weet wat je in je koelkast hebt staan, is het handig om alles een vaste plek te geven.
 2. Bewaar voedingswaren die bij elkaar horen het liefst bij elkaar in de buurt, zoals ketchup bij de mayonaise en mosterd, zure uitjes bij de augurken en jam bij marmelade.Prop kliekjes liever niet tussen de rest van de boodschappen: de kans is groot dat ze achter de kaas en eieren verdwijnen en je ze pas weer terugziet als er groene pluizen op groeien.

Als je een plank in je koelkast aanwijst voor kliekjes en aangebroken pakjes, vergeet ze niet zo snel. Bewaar kliekjes in een goed afsluitbare plastic doos en plak er een etiket met datum op. Jij kan wel weten wanneer je iets in de koelkast gezet, maar de rest van de familie moet er maar naar raden!

See also:  Hoe Koud Is Een Koelkast?

Kan een koelkast in de regen?

Dit kan stijlvol worden ingebouwd. De koelkasten die het meest geschikt zijn voor buiten hebben een aangepaste klimaatklasse. Hierdoor kan de koelkast lagere temperaturen aan. Een koelkast mag uiteraard nooit in de regen geplaatst worden.