HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Vanaf Wanneer Geen Rauw Vlees Zwangerschap?

Vanaf Wanneer Geen Rauw Vlees Zwangerschap
Voeding – Verloskundigenpraktijk Anno Een gezonde en gevarieerde voeding betekent dat je probeert te zorgen uit alle verschillende voedingsgroepen dagelijks wat te eten. Hierbij moeten jullie denken aan; zuivel, vlees/vis, groenten en fruit. Ook is voldoende drinken heel belangrijk in de zwangerschap.

 • Wist je dat voldoende drinken in de zwangerschap 2 liter water naast je andere dranken betekent? In de zwangerschap gelden een aantal specifieke voedingsadviezen.
 • Hier bestaat soms enige onduidelijkheid over, maar wat goed is om te onthouden is dat je vooral heel veel wel mag, alleen met rauwe producten wat moet opletten.

De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden. Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap:

Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels. enz. Dit geldt ook voor de gesneden, gewassen sla van de supermarkt. Rauwe groente en ongeschild fruit kan toxoplasmose bevatten. Rauw vlees: tijdens de gehele zwangerschap is het advies om geen rauw vlees te eten. Rauw vlees kan toxoplasmose bevatten. Vis: in de zwangerschap is het gezond om 1 tot 2 keer per week vis te eten. Met name in de vette vis (makreel, zalm, haring, paling e.d.) zitten gezonde vetzuren die een belangrijke rol spelen bij de hersenontwikkeling van de baby. Als je rauwe of gerookte vis eet, is het van belang dat deze vers is en niet vacuüm verpakt. Deze verpakkingen bevatten namelijk opvallend vaak de listeriabacterie. Twijfel je aan de versheid van de vis, laat het dan of staan of zorg dat je het verhit tot minimaal 75 graden, hierna kun je het altijd eten. Kaas gemaakt van rauwe melk: Het is van belang om als je twijfelt even op het etiket te kijken. Staat er op het etiket van een kaas ‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lait cru’ dan is het beter om deze kaas niet te eten als je zwanger bent. Hier kan namelijk de listeria bacterie in voorkomen. Staat er enkel melk of gepasteuriseerde melk op het etiket vermeld, dan mag je deze kaas gewoon eten in de zwangerschap. Als je de kaas van rauwe melk verhit, boven 75 graden, (bijv. in de oven), mag je deze kaas wel eten. Orgaanvlees: in de zwangerschap mag je niet te veel vitamine A binnen krijgen, dit is namelijk een van de weinige vitamine die kan stapelen in je lichaam. Vitamine A zit voornamelijk in orgaanvlees (paté, leverworst e.d.). Als je zwanger bent mag je 1-2 dun belegde boterhammen met paté/leverworst per week. Klaargemaakte lever en/of niertjes kun je beter niet eten in de zwangerschap. Cafeïne; in de zwangerschap is het beter om niet te veel cafeïne binnen te krijgen, dit zit voornamelijk in koffie en cola. Dit betekent maximaal 2-3 kopjes/glazen per dag. Energiedranken zoals Redbull kun je beter helemaal niet drinken.

Wil je nog meer weten over een gezonde voeding in de zwangerschap of over wat je beter wel en niet kan eten. Vraag het een van ons of kijk op: : Voeding – Verloskundigenpraktijk Anno

Wat als je per ongeluk rauw vlees eet zwanger?

Rauw vlees eten tijdens je zwangerschap | Nutricia Als je een liefhebber bent van filet americain, tartaar, ossenworst of carpaccio is het even slikken. Maar dit kun je echt de komende maanden beter niet eten. Het eten van rauw vlees kan allerlei voedselinfecties opleveren. Maar vooral de infectie toxoplasmose kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby.

 1. Toxoplasmose wordt veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii.
 2. Deze wordt verspreid via hele kleine eitjes die vooral uit kattenpoep komen.
 3. Omdat kattenpoep overal in het milieu voorkomt, zitten de eitjes op veel plekken in de grond.
 4. Ook kunnen andere dieren ermee besmet zijn en zelfs groente en fruit zijn er niet altijd vrij van.

Als je ermee besmet bent, hoef je dat niet te merken. Sommige mensen hebben wel last van moeheid, huiduitslag, opgezwollen klieren en lichte koorts. Omdat de parasiet door de placenta bij je baby kan komen, is het nadelig voor de ontwikkeling van je baby.

Hoe erg is rauw vlees tijdens zwangerschap?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent? –

Rauw vlees en rauwe melk Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en, kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose, Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap. kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby. De parasiet die toxoplasme veroorzaakt, wordt verspreid via kleine eitjes uit kattenpoep. Deze eitjes komen op veel plekken voor, dus ook op bepaalde voedingsmiddelen zoals rauw vlees en groenten en fruit. Daarom is het ook niet verstandig de kattenbok schoon te maken als je zwanger bent. Was ook altijd het groente en fruit goed voordat je het gaat eten/bereiden. Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn (Producten met) rauwe eieren Rauwe kiemgroeten zoals Taugé Kaas gemaakt van rauwe melk Kruidenpillen en etherische kruidenolie

Waarom mag zwangere vrouw geen rauw vlees eten?

Omschrijving – De parasiet Toxoplasma gondii kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken. Toxoplasma gondii kan voorkomen in rauw vlees. Je kunt niet zien, ruiken of proeven dat vlees besmet is. Toxoplasma gondii komt van nature voor bij allerlei dieren. Alleen bij katten ontstaan eitjes (oöcysten), verder worden katten er niet ziek van.

Hoe lang rauwe ham verhitten zwanger?

Vleeswaren tijdens de zwangerschap Vleeswaren tijdens de zwangerschap Mag je alle vleeswaren eten tijdens de zwangerschap? Welke soorten mag je wel/niet en wat zijn de risico’s als je zwanger bent? Tijdens je zwangerschap mag je in principe gewoon vlees eten, zolang het maar goed doorbakken is.

Dat geldt ook voor vleeswaren: neem het liefst alleen de varianten die gekookt, gebraden of gebakken zijn. Rauwe, gerookte of gedroogde vleeswaren kun je volgens het Voedingscentrum beter vermijden. Het is duidelijk dat rauw vlees eten niet verstandig is, maar over gedroogde, gerookte en bewerkte vleeswaren verschillen de adviezen.

Dit kan verwarrend zijn. Er wordt vaak gezegd dat je rauwe ham, rookvlees en gedroogde worst wel gewoon kan eten wanneer ze bewerkt zijn, toch kan je beter zo voorzichtig mogelijk zijn omdat je niet weet of het vlees genoeg verhit is geweest, ondanks de bewerking.

Kan je kipfilet eten als je zwanger bent?

Kipfilet, vleeswaar Dit kun je veilig eten tijdens de zwangerschap. Bewaar vleeswaren in de koelkast bij 4 graden. Eet het na openen binnen 2 dagen op en altijd binnen de houdbaarheidsdatum. Op de website van het Voedingscentrum lees je meer over hoe je eten veilig kunt bewaren tijdens je zwangerschap.

Kun je biefstuk eten als je zwanger bent?

Zwanger en rundvlees Kan jij ontzettend genieten van een heerlijk stukje rundvlees? Bijvoorbeeld van een tournedos of wat dacht je van een mals stukje rosbief ? En vind je het dan vooral lekker als het nog mooi rood is vanbinnen? Je bent zeker niet de enige, maar mocht je zwanger zijn dan moet je opletten met zo’n heerlijk stukje medium of rare gebakken rundvlees.

 1. Gaat zwanger en rundvlees eten dan nooit samen? Jawel hoor! In deze blog kun je lezen hoe je rundvlees veilig kunt eten tijdens je zwangerschap.
 2. Waarom mag je bepaald rundvlees niet eten tijdens de zwangerschap? Ben je zwanger en wil je rundvlees eten? Dat kan zeker! Maar niet wanneer het medium of rare gebakken is.

De reden dat je moet opletten met rundvlees, is niet per se om het rundvlees zelf. Het gaat erom of het vlees rauw is of niet. Rauw rundvlees, en overigens ook rauwe vis en ei, kunnen de toxoplasmoseparasiet bevatten. Deze parasiet kan mensen besmetten met toxoplasmose, dit is een infectie.

 1. Normaal gesproken kan dit niet zo’n kwaad, maar voor zwangere vrouwen heeft het wel gevolgen.
 2. De infectie kan via de placenta overgedragen worden op het ongeboren kindje.
 3. De moeder loopt verder geen gevaar, maar de baby kan door de infectie ernstige afwijkingen krijgen.
 4. Bijvoorbeeld afwijkingen van het zenuwstelsel (denk aan waterhoofd) en aan de ogen (blindheid).

Welk rundvlees mag je wel eten? De toxoplasmoseparasiet komt alleen voor in rauw vlees. Wanneer het vlees door en door gaar gebakken wordt of op een andere manier wordt bereid zoals stoven, is de parasiet vernietigd. Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is.

 • Het vlees is dan doorbakken en niet meer rood of roze aan de binnenkant.
 • Moet je nu je gehele zwangerschap doorbakken vlees eten? Nee, gelukkig niet! Als het vlees eerst ingevroren is geweest op minstens -12° C voor minimaal 2 dagen, kan je het daarna veilig eten.
 • De toxoplasmoseparasiet kan niet tegen hitte en ook niet tegen extreme koud.

Twee dagen in de vriezer die op minstens -12° C staat (de gemiddelde vriezer staat op -18° C) doodt de parasiet. Aangezien de parasiet al is vernietigd hoeft het vlees niet meer doorgebakken te worden. Welk rundvlees is gezond en goed voor moeder en kind? Rundvlees dat goed is bereid of ingevroren is geweest, is goed voor moeder en kind.

 • Om die reden kun je prima zwanger zijn en rundvlees eten.
 • In onder andere rundvlees zit vitamine B6 en ijzer.
 • Vitamine B6 speelt een grote rol in de deling van cellen.
 • Mede daarom is de vitamine belangrijk voor een gezonde zwangerschap.
 • Daarnaast hebben zwangere vrouwen een iets verhoogde eiwitbehoefte, namelijk 1,1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag (gemiddeld zitten mensen op 0,9 gram per kilogram lichaamsgewicht).

Eiwitten zitten onder andere in rundvlees. Als laatste is rood vlees een erg goede leverancier van ijzer. Ook ijzer is belangrijk tijdens de zwangerschap om onder andere bloedarmoede te voorkomen. Het rundvlees dat je het beste kunt eten is mager rundvlees zonder al te veel vet.

Het is namelijk belangrijk dat je als zwangere vrouw niet te veel verzadigd vet binnenkrijg en je daarnaast je gewichtstoename in bedwang houdt. Mager rundvlees is onder andere rosbief, biefstuk, tournedos, biefstukpunten en kogelbiefstuk, Let er wel echt goed op dat het vlees óf goed doorbakken is óf dat het voor minstens twee dagen ingevroren is geweest op ten minste -12° C.

Welk ander rundvlees mag je eten tijdens de zwangerschap Andere producten met rundvlees die je gewoon mag eten tijdens de zwangerschap zijn: – hamburgers – fricandeau – runderrollade – stoofvlees – vitello tonnato – chipolata Welk rundvlees kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap Eet nooit rauw rundvlees.

 1. Ga je uiteten of op visite en krijg je een medium of rare gebakken stukje rundvlees voorgeschoteld, dan kun je het beter niet eten.
 2. Je weet immers niet of het vlees ingevroren is geweest of niet.
 3. Bestel dit daarom ook niet in een restaurant, of je moet erbij zeggen dat je zwanger bent en het dus doorbakken (well done) moet zijn.

Als het echt heel goed vlees is, kan het nog best prima smaken. Maar misschien is een stukje kip of vis wat veiliger, want doorbakken vlees kan taai worden. Ander rundvlees zoals hamburgers, worsten van rundvlees, chipolata etc. mag je eten als ze goed doorbakken zijn.

Toch is het beter om deze producten met mate te consumeren aangezien er redelijk wat verzadigd vet, kilocalorieën en zout inzit. Als je gezond wilt eten, kun je beter kiezen voor mager rundvlees, kip, vis of vegetarische vleesvervangers. Naast bereide vleesproducten moet je als zwangere vrouw ook opletten met rauwe vleeswaren.

Deze vleeswaren kunnen ook de toxoplasmoseparasiet bevatten. Laat de volgende vleeswaren gedurende je zwangerschap dus even in de schappen liggen: rosbief, carpaccio, fricandeau, ossenworst, filet americain en tartaar. Zwanger en rundvlees bij HaKOEna Bij HaKOEna kun je pakketten bestellen met kwaliteitsrundvlees.

Deze pakketten worden na de slachting en rijping luchtdicht verpakt en direct professioneel ingevroren. Wanneer je een pakket besteld wordt deze gekoeld geleverd zodat het meteen in je eigen vriezer kan. Aangezien het vlees al is ingevroren, kunnen zwangere vrouwen het veilig eten! BRONNEN Jong, F.M. de.

(2008). Ons voedsel (6 de herziene druk, 2016). Hilversum: Fontaine Uitgevers. Dresch, M. (2013). Gezonde voeding. Leiden: AALO Opleidingen bv. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/toxoplasmose.aspx https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/154928-zwanger-en-biefstuk.html

Hoe slecht is carpaccio als je zwanger bent?

ZP® – Magazine, 13 november 2021 01:28 Laatste update op: 13 november 2021 01:29 Zin in carpaccio tijdens de zwangerschap, maar benieuwd of je dat wel mag eten? Als we het hebben over rauwe rundercarpaccio, kan je dat beter laten staan als je zwanger bent.

See also:  Wat Valt Onder Rood Vlees?

Hier lees je waarom carpaccio en no-go is tijdens de zwangerschap. Carpaccio is gemaakt van rauw rundvlees. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauw vlees eten, vanwege het risico op een toxoplasmose infectie. De toxoplasmose bacteria kan mogelijk schadelijk zijn voor je ongeboren baby, waarom je carpaccio en andere gerechten met rauw vlees beter kunt laten staan.

Lees ook: Welke vleeswaren mag je eten tijdens je zwangerschap?

Wat mag je niet eten in je eerste trimester?

Eiwit – Zwangere vrouwen hebben dagelijks ongeveer 60 gram eiwit nodig. In een beker melk en in 30 gram rood vlees zit ongeveer 10 gram. Goede bronnen van eiwit zijn: mager vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, bonen en linzen, noten, eieren en kaas. Vermijd niet-gepasteuriseerde, rauwmelkse zachte kazen zoals sommige soorten brie en kaasjes rechtstreeks van de boerderij.

Kun je carpaccio eten als je zwanger bent?

Gezond eten voor en tijdens de zwangerschap – Het is verstandig om gezond te eten als je zwanger wilt worden en als je zwanger bent. Begin hier al mee op het moment dat je een kinderwens hebt, omdat je niet precies weet wanneer je zwanger wordt. Het is daarom verstandig om je al te houden aan de voedingsadviezen voor zwangere vrouwen:

Geen rauw vlees eten (vlees goed doorbakken, eet bijvoorbeeld geen filet americain, rosbief of carpaccio) Gebruik geen rauwe melk of kaas die van rauwe melk gemaakt. Dit wordt aangegeven met ‘au lait cru’ op de verpakking) Niet te veel vitamine A gebruiken (vitamine A zit in lever en leverproducten maar ook in vitaminepreparaten die niet speciaal voor zwangeren bedoeld zijn) Eet geen vacuümverpakte vis, zoals gerookte zalm.

Meer adviezen vind je op de pagina Adviezen tijdens de zwangerschap, Op de site van het voedingscentrum is een handige tabel te vinden die aangeeft welke producten mogelijk schadelijk kunnen zijn in de zwangerschap. Naast de voedingsadviezen is het ook belangrijk om je aan de volgende regels te houden:

Verschoon de kattenbak niet Draag handschoenen als je in de tuin werkt en was je handen goed

Welke sushi kun je eten als je zwanger bent?

De Zwanger Voedingsadvieskaart – Wat mag je wel en wat mag je niet eten als je zwanger bent? Misschien kom je er af en toe niet meer helemaal uit. Wij hebben deze handige Voedingsadvieskaart gemaakt om je te helpen. Gelukkig hoef je niet alle soorten sushi te laten staan tijdens je zwangerschap.

De varianten met groente, ei, tofu of fruit kun je met een gerust hart eten. Ook sushi met gekookte vis is een goede keuze. Alleen met de varianten met rauwe vis of gerookte, vacuümverpakte vis moet je oppassen. Daar kan de listeriabacterie in voorkomen en die kan schadelijk zijn voor de baby in jouw buik.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp : Sushi tijdens de zwangerschap, mag ik het eten?

Hoe snel krijg je toxoplasmose?

Hoe kan je het herkennen? – Toxoplasmose is alleen gevaarlijk bij zwangere vrouwen en bij mensen met een verminderd afweersysteem, Een gezonde persoon kan ongemerkt een infectie doormaken. De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode).

De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk. In zeldzame gevallen kunnen de lever en/of de milt tijdelijk opzwellen, met als gevolg ongemak en pijn in de bovenbuik.

Een vlekkige huiduitslag kan voorkomen. Bij personen met een verzwakt afweersysteem zijn de symptomen meestal ernstiger. Ontsteking van de longen, de hersenen en het hartspierweefsel zijn mogelijk, met soms fatale afloop. Wanneer toxoplasmose bij een zwangere vrouw wordt overgedragen op het ongeboren kind, spreken we van congenitale toxoplasmose,

In het begin van de zwangerschap is de kans dat toxoplasmose wordt doorgegeven kleiner (10% in het eerste trimester, 70% in het derde trimester), maar de kans op complicaties voor het kind is groter en de gevolgen ernstiger. De infectie bij de foetus is altijd veralgemeend, met mogelijke aantasting van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en van de ogen met blindheid en/of mentale achterstand tot gevolg.

Een infectie tijdens de zwangerschap betekent niet per se dat de baby aangetast is. De arts zal de ernst van de infectie beoordelen aan de hand van een labo-onderzoek.

Hoe vaak komt toxoplasmose voor zwangerschap?

Wat is congenitale toxoplasmose? Congenitale toxoplasmose is een aandoening waarbij kinderen een besmetting hebben opgelopen met de parasiet toxoplasmose tijdens de zwangerschap. Hoe wordt congenitale toxoplasmose ook wel genoemd? Congenitale toxoplasmose is een van de infectie die tijdens de zwangerschap van moeder naar kind over kan gaan.

 • Infecties die dit kunnen doen worden aangeduid met de letters TORCHES.
 • Hierbij staat de TO voor toxoplasmose.
 • Andere infecties die een soortgelijk ziektebeeld veroorzaken zijn het rode hond virus ( R ubella), het cytomegalovirus ( C MV), het He rpes virus of S yfilius.
 • De term congenitaal geeft aan dat kinderen al geboren worden met een infectie met toxoplasmose.

Hoe vaak komt een congenitale toxoplasmose infectie voor bij kinderen? Eén op de 400 zwangere vrouwen in Nederland raakt tijdens de zwangerschap besmet met toxoplasmose. Twee van de vijf kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een infectie heeft opgelopen met toxoplasmose krijgt deze infectie ook via de navelstreng.

Dat betekent dat ongeveer één op de 1000 pasgeborenen een congenitale toxoplasmose heeft. Bij wie komt een congenitale toxoplasmose infectie voor? Kinderen met een congenitale toxoplasmose raken tijdens de zwangerschap besmet met toxoplasmose. Deze toxoplasmose kan verschillende organen aantasten. De eerste klachten hiervan kunnen direct na de geboorte aanwezig zijn, maar ook pas op latere leeftijd duidelijk worden.

Een op de tien kinderen heeft direct na de geboorte al klachten. Van de overige kinderen krijgt de helft tijdens het leven klachten. Zowel jongens als meisjes kunnen toxoplasmose krijgen. Wat is de oorzaak van congenitale toxoplasmose? Parasiet Toxoplasmose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de parasiet toxoplasma gondii.

 1. Deze parasiet leeft met name in het lichaam van een kat en zit ook in de ontlasting van een besmette kat.
 2. Atten poepen vaak in de tuin, waardoor de parasiet ook in de tuin kan voorkomen.
 3. Door het verschonen van een kattenbak of door het werken in de tuin kan de parasiet op de handen van een mens komen te zitten.

Wanneer er contact is tussen de handen en de mond, kan de parasiet bij een mens in het maagdarmkanaal komen te zitten. Ook het eten van rauwe ongewassen groente uit de tuin of het eten van onvoldoende gegaard en besmet vlees kan er voor zorgen dat de eitjes van de parasiet in de maag en darmen van een mens terecht komen.

 • Besmetting van de moeder Bijna de helft van alle vrouwen is al voor de zwangerschap besmet geraakt met toxoplasmose.
 • Zij hebben zelf afweer gemaakt tegen toxoplasmose en kunnen deze infectie niet nogmaals krijgen.
 • De andere helft van de vrouwen heeft nog nooit een infectie met toxoplasmose gehad en is dus niet beschermd tegen toxoplasmose.

De kans om tijdens de zwangerschap besmet te raken met toxoplasmose is klein, ongeveer één op de 400 zwangere vrouwen loopt tijdens de zwangerschap een besmetting op met toxoplasmose. Deze besmetting verloopt vaak ongemerkt, vaak hebben vrouwen geen klachten of hele aspecifieke klachten zoals last van vermoeidheid, lusteloosheid, koorts, opgezette klieren of spierpijn.

Meestal weet de moeder dus niet eens dat ze een besmetting met toxoplasmose heeft opgelopen. Besmetting kind Bij twee op de vijf besmette zwangeren gaat de infectie via de placenta en de navelstreng over naar het nog ongeboren kind. Het kind krijgt dan ook een infectie, waardoor allerlei organen beschadigd kunnen raken.

Hoe vroeger de infectie tijdens de zwangerschap wordt opgelopen, hoe uitgebreider vaak de schade bij het kind, bij latere infecties is de schade meestal meer beperkt. Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap is de kans dat een infectie bij de moeder overgaat naar het kind kleiner (zo’n 10 tot 15%), dan tijdens de laatste maanden van de zwangerschap (zo’n 60%).

 • Infectie kind Gemiddeld raken twee op de vijf kinderen van moeders met een toxoplasmose infectie zelf ook besmet met deze parasiet.
 • Deze kinderen worden dan zelf ook ziek.
 • Toxoplasmose kan diverse organen aantasten.
 • Vaak ontstaat er ernstige schade in de hersenen en in de ogen.
 • Welke klachten krijgt een kind met congenitale toxoplasmose? Variatie Er bestaat een grote variatie tussen de ernst en de hoeveelheid klachten die een kind met congenitale toxoplasmose krijgt.

Kinderen die vroeg tijdens de zwangerschap besmet raken hebben vaak meer en ernstiger klachten dan kinderen die later tijdens de zwangerschap besmet raken. Waterhoofd Toxoplasmose veroorzaakt een infectie van de hersenen en van de hersenvliezen. In de hersenen zitten hersenholtes met daarin vocht.

Normaal wordt er evenveel hersenvocht aangemaakt als weer afgevoerd. Door de infectie van de hersenvliezen wordt de afvoer van het vocht via de hersenvliezen belemmerd. De aanvoer van vocht gaat gewoon door. Daardoor komt er steeds meer vocht in de hersenholtes terecht en worden de hersenholtes steeds groter.

Dit wordt een waterhoofd of ook wel hydrocefalus genoemd. Kinderen met een waterhoofd krijgen een steeds groter hoofd, de fontanel is groot en staat vaak bol. De oogjes van het kind staan naar beneden gericht, dit wordt een sunset fenomeen genoemd. Vaak hebben kinderen last van sufheid, veel slapen, slecht drinken en spugen.

Door de grote hoeveelheid vocht in de holtes kunnen de hersenen in de verdrukking komen. Als gevolg van deze verdrukking kunnen de hersenen onvoldoende bloedtoevoer krijgen en daardoor beschadigd raken. Ontwikkelingsachterstand Als gevolg van de infectie van de hersenen met toxoplasmose, kunnen de hersenen beschadigd raken.

Hierdoor kunnen de hersenen hun functie niet uit oefenen. Afhankelijk van welke gebieden in de hersenen beschadigd zijn, vallen bepaalde hersenfuncties uit. Zo kunnen er problemen zijn met bewegen, zien, horen, praten en slikken. Kinderen met een congenitale toxoplasmose ontwikkelen zich vaak trager dan hun leeftijdsgenoten.

 • Zij gaan later lachen, grijpen, rollen, zitten, staan of praten.
 • Of kinderen zullen gaan zitten, staan, lopen en praten hangt af van de ernst van de beschadiging van de hersenen.
 • Epilepsie Als gevolg van de hersenbeschadiging kunnen epilepsie-aanvallen ontstaan.
 • Deze aanvallen kunnen op verschillende leeftijd ontstaan.

Meerder soorten epilepsie aanvallen komen voor, deze worden beschreven in de folder indeling epilepsie aanvallen. De meest voorkomende aanvallen bij congenitale toxoplasmose zijn eenvoudig partiële aanvallen, complex partiële aanvallen en secundair gegeneraliseerde aanvallen.

 1. Lein hoofd Het hoofd van kinderen met een congenitale toxoplasmose en een hersenbeschadiging groeit vaak weinig.
 2. Deze kinderen krijgen een klein hoofd vergeleken met leeftijdsgenoten.
 3. Bij baby’s met een waterhoofdje valt dit vaak nog niet op, omdat het hoofd juist groot is als gevolg van het waterhoofd.

Pas later valt op dat het hoofdje helemaal niet meer groeit. Een klein hoofd wordt ook wel aangeduid met de term microcefalie, waarbij micro klein betekent en cefalie hoofd. Problemen met zien Kinderen met toxoplasmose hebben ook vaak last van een beschadiging van de ogen.

 • Met het netvlies is erg kwetsbaar voor infecties.
 • Als gevolg van een infectie kan het netvlies beschadigd raken, waardoor kinderen slechtziend worden.
 • Soms is het netvlies dusdanig beschadigd dat het los laat, deze kinderen zijn in het algemeen helemaal blind.
 • Wanneer het netvlies bij de geboorte nog niet helemaal beschadigd is, kan deze tijdens de kinderleeftijd nog verder gaan beschadigen doordat nieuwe ontstekingen van het netvlies kunnen ontstaan.

Wanneer kinderen groter worden, valt vaak op dat de oogjes klein zijn en niet meegroeien met de rest van het lichaam. Deze kleine ogen worden microoftalmie genoemd. De term micro betekent klein en de term oftalmie oog. Vroeggeboorte Een besmetting laat tijdens de zwangerschap veroorzaakt vaak vroeggeboorte.

 • Deze kinderen zijn vaak ook licht van gewicht voor de zwangerschapsduur.
 • Inderen met een late besmetting kunnen ook ziek zijn na de geboorte, ze kunnen koorts hebben, een vergrote lever en milt hebben, huiduitslag, een gele kleur van de huid en een tekort aan rode bloedcellen en bloedplaatjes.
 • Hoe wordt de diagnose congenitale toxoplasmose gesteld? Verhaal en onderzoek Op grond van het verhaal en de bevindingen bij onderzoek kan er het vermoeden ontstaan dat er sprake is van een congenitale toxoplasmose.

Echter zeer verschillende andere aandoeningen kunnen dezelfde klachten veroorzaken. Vaak is een besmetting met toxoplasmose tijdens de zwangerschap niet bekend omdat het geen of nauwelijks klachten heeft veroorzaakt bij de moeder. Bloedonderzoek Door middel van bloedonderzoek bij het kind, kan aangetoond worden dat het kind afweer heeft gemaakt tegen toxoplasmose.

Bepaalde afweerstoffen van het IgM type geven aan dat er een recente infectie is geweest. Oudere kinderen zouden ook zelf al besmet kunnen zijn met toxoplasmose door contact met de ontlasting van een poes. Wanneer bij oudere kinderen gedacht wordt aan congenitale toxoplasmose dan kan het bloed van het hielprik kaartje helpen om aan te tonen of deze infectie voor of na de bevalling heeft plaats gevonden.

See also:  Waar Blijft Condenswater Koelkast?

Bloedonderzoek moeder Door middel van bloedonderzoek van de moeder kan aangetoond worden of de moeder ooit een infectie met toxoplasmose heeft doorgemaakt en dus beschermd is tijdens de zwangerschap. Bij een niet beschermde moeder die tijdens de zwangerschap denkt besmet geraakt te zijn, kan bloedonderzoek uitwijzen of ze inderdaad besmet is geraakt.

 1. Vruchtwaterpunctie Wanneer er daadwerkelijk bij de moeder tijdens de zwangerschap een besmetting is aangetoond, kan door middel van een vruchtwaterpunctie gekeken worden of er ook besmetting van het kind heeft plaats gevonden.
 2. Scan De diagnose congenitale toxoplasmose kan vermoed worden aan de hand van een scan van het hoofd.

Op deze scan kan een waterhoofd gezien worden. Ook kunnen de beschadigingen van de hersenen zichtbaar zijn. Op een CT-scan worden vaak kalkspatten gezien deze zijn kenmerken voor een infectie met een van de TORCHES. Oogarts De oogarts kan door onderzoek van het netvlies specifieke afwijkingen zien, die passen bij toxoplasmose.

Hoe wordt congenitale toxoplasmose behandeld? Medicijnen Wanneer tijdens de zwangerschap bekend is dat een moeder besmet is geraakt met toxoplasmose, kan de moeder behandeld worden met medicijnen die de parasiet kunnen doden. Een medicijn dat hiervoor gebruikt wordt, is spiramycine. Dit kan ook veilig gegeven worden aan zwangeren.

Vaak wordt het gecombineerd met zogenaamde sulfanamiden. Buiten de zwangerschap wordt vaak het medicijn pyrimethamine gebruikt. Dit wordt dan gecombineerd met folinezuur. Wanneer een baby tijdens de zwangerschap een besmetting heeft opgelopen, heeft behandeling meestal geen zin meer omdat de infectie zelf niet actief is.

Omdat een infectie tijdens de zwangerschap met toxoplasmose heel ongemerkt gaat, zullen deze meeste zwangeren niet weten dat ze toxoplasmose hebben gehad en dus ook geen behandeling krijgen. Drain Bij kinderen met een hydrocefalus kan het soms nodig zijn om een drain te plaatsen in het hoofd die overtollig vocht kan afvoeren.

Deze drain wordt dan geplaatst voordat een behandeling met medicijnen wordt gegeven. Medicijnen tegen epilepsie Kinderen met epilepsie worden vaak behandeld met medicijnen om nieuwe epilepsie aanvallen te voorkomen. Oogarts De oogarts kan adviezen geven aan kinderen met slechtziendheid of blindheid als gevolg van een congenitale toxoplasmose.

Er bestaan diverse hulpmiddelen die het zicht kunnen verbeteren of die blinde kinderen kunnen helpen om toch zelfstandig te functioneren. Fysiotherapie Een fysiotherapeut kan helpen de ontwikkeling van een kind te stimuleren. Vaak gebeurt dit in nauw overleg met de ergotherapeut, de logopedist en de revalidatiearts,

ontact met andere ouders Via het forum van deze site kunt u een oproepje plaatsen om in contact te komen met andere ouders die ook een kind hebben met een congenitale toxoplasmose of een besmetting met een van de andere TORCHES infecties. Begeleiding Begeleiding van ouders met een kind met congenitale toxoplasmose is erg belangrijk.

Veel moeders voelen zich erg schuldig dat hun kind via de placenta deze infectie heeft opgelopen. Deze reactie is heel begrijpelijk. Het is belangrijk voor moeders om te beseffen dat het hen niet te verwijten is. Met alle goede inzet is het niet altijd mogelijk om het kind overal voor te beschermen. Terugdraaien van het oplopen van de infectie kan niet, wel kun je als moeder je kind zo goed mogelijk helpen en ondersteunen met het leren leven van de gevolgen van een congenitale toxoplasmose.

Een maatschappelijk werkende of een psycholoog kunnen helpen bij het verwerken van al deze gevoelens rondom het krijgen van een kind met een congenitale toxoplasmose. Preventie Preventie van besmetting met toxoplasmose is erg belangrijk. Daarom wordt aan alle zwangere vrouwen of aan vrouwen die zwanger willen worden geadviseerd om geen rauw vlees te eten en al het vlees goed te verhitten.

Bij werken in de tuin moeten handschoenen gedragen worden. Het is het beste om anderen de kattenbak te laten verschonen. Als dat niet kan wordt geadviseerd dagelijks de kattenbak te verschonen met handschoenen aan. Rauwe groentes moeten goed gewassen worden voor gebruik. Wat betekent congenitale toxoplasmose voor de toekomst? Blijvende beperkingen Kinderen met een congenitale toxoplasmose hebben vaan blijvende beperkingen.

De ernst en mate van deze beperkingen hangt af van de ernst van de infectie bij het kind. Sommige kinderen hebben alleen milde problemen met zien, anderen hebben een ernstige ontwikkelingsachterstand, epilepsie en blindheid. Problemen met zien Problemen met zien komen uiteindelijk bij vier tot vijf van de tien kinderen met congenitale toxoplasmose voor.

 1. Deze problemen variëren van milde problemen van het missen van een stukje van het beeld tot volledige blindheid.
 2. Overlijden Kinderen kunnen komen te overlijden als gevolg van een congenitale toxoplasmose.
 3. Bij een ernstige infectie gebeurt dit vaak al in de baarmoeder.
 4. Soms komen kinderen ook na de geboorte nog te overlijden.

Kinderen met ernstige complicaties als gevolg van een congenitale toxoplasmose hebben een verkorte levensverwachting. Hebben broertjes en zusjes een vergrote kans om ook congenitale toxoplasmose te krijgen? Niet besmettelijk Een besmetting met toxoplasmose gaat niet van mens tot mens over.

Wanneer de moeder eenmaal een infectie met toxoplasmose heeft doorgemaakt, zal zij afweer tegen toxoplasmose opbouwen tijdens een nieuwe zwangerschap zal zij dan niet nog een keer een besmetting met toxoplasmose kunnen oplopen, mits ze een normaal afweersysteem heeft. De kans dat broertjes of zusjes een congenitale toxoplasmose krijgen is dan ook heel klein eigenlijk verwaarloosbaar.

Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden. Links www.visio.nl (Instelling voor begeleiding van mensen met een visuele beperking) www.bartimeus.nl (Instelling voor begeleiding van mensen met een visuele beperking) www.sensis.nl (Instelling voor begeleiding van mensen met een visuele beperking) Referenties 1.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

Rauwe groenten en fruit tijdens je zwangerschap Rauwe groenten en fruit tijdens je zwangerschap, 6 maart 2018 12:22 Laatste update op: 12 januari 2021 15:12 Kunnen rauwe groenten en fruit schadelijk zijn tijdens de zwangerschap? Hoe kun je voedselinfectie voorkomen als je zwanger bent? Eet iedere dag minimaal twee ons groenten en twee stuks fruit, ook tijdens je zwangerschap.

 • Het liefst meer! In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
 • Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.
 • Variatie toepassen in je eetpatroon is overigens een basis tip, waardoor je verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Rauwe groente en fruit kunnen aan de buitenkant listeriabacteriën bevatten. Was ze daarom goed voor gebruik. Vooral voorgesneden groenten (rauwkost en salades) kunnen listeria bevatten omdat ze bewerkt zijn. Bewaar deze daarom niet te lang. De listeriabacterie blijft zich vermenigvuldigen, ook in een koele omgeving (zoals de koelkast).

 1. Eet de voorbewerkte groenten en fruit het liefst dagvers.
 2. Als je rauwe groente en fruit voor consumptie niet goed wast onder stromend water, kun je de infectie listeriose oplopen.
 3. Een listeriabesmetting kan erg gevaarlijk zijn.
 4. De infectie kan leiden tot vroeggeboorte of zelfs het overlijden van de baby voor de geboorte.

Geef bacteriën geen kans en eet zo veel mogelijk dagverse groente. Bewaar je groente en fruit liever niet langer dan twee dagen in de koelkast. Dat geldt in het bijzonder voor kant-en-klare salades en voorgesneden groente. Was voorgesneden groente zelf ook nog een keer voordat je ze eet.

Kan ik kibbeling eten zwanger?

In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten. Vis is goed voor de gezondheid. Het advies is 1 keer per week vette vis (zoals zalm) en 1 keer per week magere vis (zoals tilapia) te eten.

Kun je pizza eten als je zwanger bent?

Veel pizza’s kun je veilig eten. Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn.

Hoe herken je toxoplasmose tijdens zwangerschap?

Een Toxoplasma -infectie bij de mens, door opname van oöcysten of besmet vlees, wordt vaak niet opgemerkt, aangezien de infectie zelden tot ziekteverschijnselen leidt. Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts.

 • Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
 • Soms vertoont de patiënt een ernstiger ziektebeeld, dat is vooral het geval als er sprake is van een verminderde afweer.
 • Ernstige oogontstekingen, longontsteking en hersenvliesontsteking kunnen dan optreden.

Bij 10 procent van de Europese hivgeïnfecteerde patiënten veroorzaakt een Toxoplasma -infectie hersenabcessen en hersenontstekingen.

Kun je varkenshaas eten als je zwanger bent?

Rauw vlees kan ziekmakende bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby. Als vlees goed verhit is, zijn alle ziekmakers dood. Van binnen en van buiten mag het vlees niet meer rood of roze kleuren.

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Zwangere vrouwen – Een aparte groep vormen zwangere vrouwen. Hoewel ze een hoger risico hebben om na besmetting ziek te worden, geldt ook voor zwangeren dat dit een zeldzame ziekte is. Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt.

De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree. Dit is vooral het geval als de zwangere in het derde trimester (6-9 maanden) ziek wordt. In die situatie is er een grotere kans op vroeggeboorte.

Een zwangere vrouw die besmet is maar geen klachten heeft, kan in zeldzame gevallen de bacterie overdragen aan het ongeboren kind. Zie ook,

Hoe herken je toxoplasmose tijdens zwangerschap?

Een Toxoplasma -infectie bij de mens, door opname van oöcysten of besmet vlees, wordt vaak niet opgemerkt, aangezien de infectie zelden tot ziekteverschijnselen leidt. Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts.

 1. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
 2. Soms vertoont de patiënt een ernstiger ziektebeeld, dat is vooral het geval als er sprake is van een verminderde afweer.
 3. Ernstige oogontstekingen, longontsteking en hersenvliesontsteking kunnen dan optreden.

Bij 10 procent van de Europese hivgeïnfecteerde patiënten veroorzaakt een Toxoplasma -infectie hersenabcessen en hersenontstekingen.

Wat gebeurt er als je carpaccio eet tijdens zwangerschap?

ZP® – Magazine, 13 november 2021 01:28 Laatste update op: 13 november 2021 01:29 Zin in carpaccio tijdens de zwangerschap, maar benieuwd of je dat wel mag eten? Als we het hebben over rauwe rundercarpaccio, kan je dat beter laten staan als je zwanger bent.

 1. Hier lees je waarom carpaccio en no-go is tijdens de zwangerschap.
 2. Carpaccio is gemaakt van rauw rundvlees.
 3. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauw vlees eten, vanwege het risico op een toxoplasmose infectie.
 4. De toxoplasmose bacteria kan mogelijk schadelijk zijn voor je ongeboren baby, waarom je carpaccio en andere gerechten met rauw vlees beter kunt laten staan.

Lees ook: Welke vleeswaren mag je eten tijdens je zwangerschap?

Hoe vaak komt toxoplasmose voor zwangerschap?

Wat is congenitale toxoplasmose? Congenitale toxoplasmose is een aandoening waarbij kinderen een besmetting hebben opgelopen met de parasiet toxoplasmose tijdens de zwangerschap. Hoe wordt congenitale toxoplasmose ook wel genoemd? Congenitale toxoplasmose is een van de infectie die tijdens de zwangerschap van moeder naar kind over kan gaan.

Infecties die dit kunnen doen worden aangeduid met de letters TORCHES. Hierbij staat de TO voor toxoplasmose. Andere infecties die een soortgelijk ziektebeeld veroorzaken zijn het rode hond virus ( R ubella), het cytomegalovirus ( C MV), het He rpes virus of S yfilius. De term congenitaal geeft aan dat kinderen al geboren worden met een infectie met toxoplasmose.

Hoe vaak komt een congenitale toxoplasmose infectie voor bij kinderen? Eén op de 400 zwangere vrouwen in Nederland raakt tijdens de zwangerschap besmet met toxoplasmose. Twee van de vijf kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een infectie heeft opgelopen met toxoplasmose krijgt deze infectie ook via de navelstreng.

 • Dat betekent dat ongeveer één op de 1000 pasgeborenen een congenitale toxoplasmose heeft.
 • Bij wie komt een congenitale toxoplasmose infectie voor? Kinderen met een congenitale toxoplasmose raken tijdens de zwangerschap besmet met toxoplasmose.
 • Deze toxoplasmose kan verschillende organen aantasten.
 • De eerste klachten hiervan kunnen direct na de geboorte aanwezig zijn, maar ook pas op latere leeftijd duidelijk worden.

Een op de tien kinderen heeft direct na de geboorte al klachten. Van de overige kinderen krijgt de helft tijdens het leven klachten. Zowel jongens als meisjes kunnen toxoplasmose krijgen. Wat is de oorzaak van congenitale toxoplasmose? Parasiet Toxoplasmose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de parasiet toxoplasma gondii.

 1. Deze parasiet leeft met name in het lichaam van een kat en zit ook in de ontlasting van een besmette kat.
 2. Atten poepen vaak in de tuin, waardoor de parasiet ook in de tuin kan voorkomen.
 3. Door het verschonen van een kattenbak of door het werken in de tuin kan de parasiet op de handen van een mens komen te zitten.
See also:  Waarom Is Een Tomaat Fruit?

Wanneer er contact is tussen de handen en de mond, kan de parasiet bij een mens in het maagdarmkanaal komen te zitten. Ook het eten van rauwe ongewassen groente uit de tuin of het eten van onvoldoende gegaard en besmet vlees kan er voor zorgen dat de eitjes van de parasiet in de maag en darmen van een mens terecht komen.

Besmetting van de moeder Bijna de helft van alle vrouwen is al voor de zwangerschap besmet geraakt met toxoplasmose. Zij hebben zelf afweer gemaakt tegen toxoplasmose en kunnen deze infectie niet nogmaals krijgen. De andere helft van de vrouwen heeft nog nooit een infectie met toxoplasmose gehad en is dus niet beschermd tegen toxoplasmose.

De kans om tijdens de zwangerschap besmet te raken met toxoplasmose is klein, ongeveer één op de 400 zwangere vrouwen loopt tijdens de zwangerschap een besmetting op met toxoplasmose. Deze besmetting verloopt vaak ongemerkt, vaak hebben vrouwen geen klachten of hele aspecifieke klachten zoals last van vermoeidheid, lusteloosheid, koorts, opgezette klieren of spierpijn.

 • Meestal weet de moeder dus niet eens dat ze een besmetting met toxoplasmose heeft opgelopen.
 • Besmetting kind Bij twee op de vijf besmette zwangeren gaat de infectie via de placenta en de navelstreng over naar het nog ongeboren kind.
 • Het kind krijgt dan ook een infectie, waardoor allerlei organen beschadigd kunnen raken.

Hoe vroeger de infectie tijdens de zwangerschap wordt opgelopen, hoe uitgebreider vaak de schade bij het kind, bij latere infecties is de schade meestal meer beperkt. Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap is de kans dat een infectie bij de moeder overgaat naar het kind kleiner (zo’n 10 tot 15%), dan tijdens de laatste maanden van de zwangerschap (zo’n 60%).

 1. Infectie kind Gemiddeld raken twee op de vijf kinderen van moeders met een toxoplasmose infectie zelf ook besmet met deze parasiet.
 2. Deze kinderen worden dan zelf ook ziek.
 3. Toxoplasmose kan diverse organen aantasten.
 4. Vaak ontstaat er ernstige schade in de hersenen en in de ogen.
 5. Welke klachten krijgt een kind met congenitale toxoplasmose? Variatie Er bestaat een grote variatie tussen de ernst en de hoeveelheid klachten die een kind met congenitale toxoplasmose krijgt.

Kinderen die vroeg tijdens de zwangerschap besmet raken hebben vaak meer en ernstiger klachten dan kinderen die later tijdens de zwangerschap besmet raken. Waterhoofd Toxoplasmose veroorzaakt een infectie van de hersenen en van de hersenvliezen. In de hersenen zitten hersenholtes met daarin vocht.

Normaal wordt er evenveel hersenvocht aangemaakt als weer afgevoerd. Door de infectie van de hersenvliezen wordt de afvoer van het vocht via de hersenvliezen belemmerd. De aanvoer van vocht gaat gewoon door. Daardoor komt er steeds meer vocht in de hersenholtes terecht en worden de hersenholtes steeds groter.

Dit wordt een waterhoofd of ook wel hydrocefalus genoemd. Kinderen met een waterhoofd krijgen een steeds groter hoofd, de fontanel is groot en staat vaak bol. De oogjes van het kind staan naar beneden gericht, dit wordt een sunset fenomeen genoemd. Vaak hebben kinderen last van sufheid, veel slapen, slecht drinken en spugen.

 • Door de grote hoeveelheid vocht in de holtes kunnen de hersenen in de verdrukking komen.
 • Als gevolg van deze verdrukking kunnen de hersenen onvoldoende bloedtoevoer krijgen en daardoor beschadigd raken.
 • Ontwikkelingsachterstand Als gevolg van de infectie van de hersenen met toxoplasmose, kunnen de hersenen beschadigd raken.

Hierdoor kunnen de hersenen hun functie niet uit oefenen. Afhankelijk van welke gebieden in de hersenen beschadigd zijn, vallen bepaalde hersenfuncties uit. Zo kunnen er problemen zijn met bewegen, zien, horen, praten en slikken. Kinderen met een congenitale toxoplasmose ontwikkelen zich vaak trager dan hun leeftijdsgenoten.

 1. Zij gaan later lachen, grijpen, rollen, zitten, staan of praten.
 2. Of kinderen zullen gaan zitten, staan, lopen en praten hangt af van de ernst van de beschadiging van de hersenen.
 3. Epilepsie Als gevolg van de hersenbeschadiging kunnen epilepsie-aanvallen ontstaan.
 4. Deze aanvallen kunnen op verschillende leeftijd ontstaan.

Meerder soorten epilepsie aanvallen komen voor, deze worden beschreven in de folder indeling epilepsie aanvallen. De meest voorkomende aanvallen bij congenitale toxoplasmose zijn eenvoudig partiële aanvallen, complex partiële aanvallen en secundair gegeneraliseerde aanvallen.

 • Lein hoofd Het hoofd van kinderen met een congenitale toxoplasmose en een hersenbeschadiging groeit vaak weinig.
 • Deze kinderen krijgen een klein hoofd vergeleken met leeftijdsgenoten.
 • Bij baby’s met een waterhoofdje valt dit vaak nog niet op, omdat het hoofd juist groot is als gevolg van het waterhoofd.

Pas later valt op dat het hoofdje helemaal niet meer groeit. Een klein hoofd wordt ook wel aangeduid met de term microcefalie, waarbij micro klein betekent en cefalie hoofd. Problemen met zien Kinderen met toxoplasmose hebben ook vaak last van een beschadiging van de ogen.

Met het netvlies is erg kwetsbaar voor infecties. Als gevolg van een infectie kan het netvlies beschadigd raken, waardoor kinderen slechtziend worden. Soms is het netvlies dusdanig beschadigd dat het los laat, deze kinderen zijn in het algemeen helemaal blind. Wanneer het netvlies bij de geboorte nog niet helemaal beschadigd is, kan deze tijdens de kinderleeftijd nog verder gaan beschadigen doordat nieuwe ontstekingen van het netvlies kunnen ontstaan.

Wanneer kinderen groter worden, valt vaak op dat de oogjes klein zijn en niet meegroeien met de rest van het lichaam. Deze kleine ogen worden microoftalmie genoemd. De term micro betekent klein en de term oftalmie oog. Vroeggeboorte Een besmetting laat tijdens de zwangerschap veroorzaakt vaak vroeggeboorte.

 1. Deze kinderen zijn vaak ook licht van gewicht voor de zwangerschapsduur.
 2. Inderen met een late besmetting kunnen ook ziek zijn na de geboorte, ze kunnen koorts hebben, een vergrote lever en milt hebben, huiduitslag, een gele kleur van de huid en een tekort aan rode bloedcellen en bloedplaatjes.
 3. Hoe wordt de diagnose congenitale toxoplasmose gesteld? Verhaal en onderzoek Op grond van het verhaal en de bevindingen bij onderzoek kan er het vermoeden ontstaan dat er sprake is van een congenitale toxoplasmose.

Echter zeer verschillende andere aandoeningen kunnen dezelfde klachten veroorzaken. Vaak is een besmetting met toxoplasmose tijdens de zwangerschap niet bekend omdat het geen of nauwelijks klachten heeft veroorzaakt bij de moeder. Bloedonderzoek Door middel van bloedonderzoek bij het kind, kan aangetoond worden dat het kind afweer heeft gemaakt tegen toxoplasmose.

 • Bepaalde afweerstoffen van het IgM type geven aan dat er een recente infectie is geweest.
 • Oudere kinderen zouden ook zelf al besmet kunnen zijn met toxoplasmose door contact met de ontlasting van een poes.
 • Wanneer bij oudere kinderen gedacht wordt aan congenitale toxoplasmose dan kan het bloed van het hielprik kaartje helpen om aan te tonen of deze infectie voor of na de bevalling heeft plaats gevonden.

Bloedonderzoek moeder Door middel van bloedonderzoek van de moeder kan aangetoond worden of de moeder ooit een infectie met toxoplasmose heeft doorgemaakt en dus beschermd is tijdens de zwangerschap. Bij een niet beschermde moeder die tijdens de zwangerschap denkt besmet geraakt te zijn, kan bloedonderzoek uitwijzen of ze inderdaad besmet is geraakt.

 1. Vruchtwaterpunctie Wanneer er daadwerkelijk bij de moeder tijdens de zwangerschap een besmetting is aangetoond, kan door middel van een vruchtwaterpunctie gekeken worden of er ook besmetting van het kind heeft plaats gevonden.
 2. Scan De diagnose congenitale toxoplasmose kan vermoed worden aan de hand van een scan van het hoofd.

Op deze scan kan een waterhoofd gezien worden. Ook kunnen de beschadigingen van de hersenen zichtbaar zijn. Op een CT-scan worden vaak kalkspatten gezien deze zijn kenmerken voor een infectie met een van de TORCHES. Oogarts De oogarts kan door onderzoek van het netvlies specifieke afwijkingen zien, die passen bij toxoplasmose.

 1. Hoe wordt congenitale toxoplasmose behandeld? Medicijnen Wanneer tijdens de zwangerschap bekend is dat een moeder besmet is geraakt met toxoplasmose, kan de moeder behandeld worden met medicijnen die de parasiet kunnen doden.
 2. Een medicijn dat hiervoor gebruikt wordt, is spiramycine.
 3. Dit kan ook veilig gegeven worden aan zwangeren.

Vaak wordt het gecombineerd met zogenaamde sulfanamiden. Buiten de zwangerschap wordt vaak het medicijn pyrimethamine gebruikt. Dit wordt dan gecombineerd met folinezuur. Wanneer een baby tijdens de zwangerschap een besmetting heeft opgelopen, heeft behandeling meestal geen zin meer omdat de infectie zelf niet actief is.

 1. Omdat een infectie tijdens de zwangerschap met toxoplasmose heel ongemerkt gaat, zullen deze meeste zwangeren niet weten dat ze toxoplasmose hebben gehad en dus ook geen behandeling krijgen.
 2. Drain Bij kinderen met een hydrocefalus kan het soms nodig zijn om een drain te plaatsen in het hoofd die overtollig vocht kan afvoeren.

Deze drain wordt dan geplaatst voordat een behandeling met medicijnen wordt gegeven. Medicijnen tegen epilepsie Kinderen met epilepsie worden vaak behandeld met medicijnen om nieuwe epilepsie aanvallen te voorkomen. Oogarts De oogarts kan adviezen geven aan kinderen met slechtziendheid of blindheid als gevolg van een congenitale toxoplasmose.

Er bestaan diverse hulpmiddelen die het zicht kunnen verbeteren of die blinde kinderen kunnen helpen om toch zelfstandig te functioneren. Fysiotherapie Een fysiotherapeut kan helpen de ontwikkeling van een kind te stimuleren. Vaak gebeurt dit in nauw overleg met de ergotherapeut, de logopedist en de revalidatiearts,

ontact met andere ouders Via het forum van deze site kunt u een oproepje plaatsen om in contact te komen met andere ouders die ook een kind hebben met een congenitale toxoplasmose of een besmetting met een van de andere TORCHES infecties. Begeleiding Begeleiding van ouders met een kind met congenitale toxoplasmose is erg belangrijk.

Veel moeders voelen zich erg schuldig dat hun kind via de placenta deze infectie heeft opgelopen. Deze reactie is heel begrijpelijk. Het is belangrijk voor moeders om te beseffen dat het hen niet te verwijten is. Met alle goede inzet is het niet altijd mogelijk om het kind overal voor te beschermen. Terugdraaien van het oplopen van de infectie kan niet, wel kun je als moeder je kind zo goed mogelijk helpen en ondersteunen met het leren leven van de gevolgen van een congenitale toxoplasmose.

Een maatschappelijk werkende of een psycholoog kunnen helpen bij het verwerken van al deze gevoelens rondom het krijgen van een kind met een congenitale toxoplasmose. Preventie Preventie van besmetting met toxoplasmose is erg belangrijk. Daarom wordt aan alle zwangere vrouwen of aan vrouwen die zwanger willen worden geadviseerd om geen rauw vlees te eten en al het vlees goed te verhitten.

Bij werken in de tuin moeten handschoenen gedragen worden. Het is het beste om anderen de kattenbak te laten verschonen. Als dat niet kan wordt geadviseerd dagelijks de kattenbak te verschonen met handschoenen aan. Rauwe groentes moeten goed gewassen worden voor gebruik. Wat betekent congenitale toxoplasmose voor de toekomst? Blijvende beperkingen Kinderen met een congenitale toxoplasmose hebben vaan blijvende beperkingen.

De ernst en mate van deze beperkingen hangt af van de ernst van de infectie bij het kind. Sommige kinderen hebben alleen milde problemen met zien, anderen hebben een ernstige ontwikkelingsachterstand, epilepsie en blindheid. Problemen met zien Problemen met zien komen uiteindelijk bij vier tot vijf van de tien kinderen met congenitale toxoplasmose voor.

Deze problemen variëren van milde problemen van het missen van een stukje van het beeld tot volledige blindheid. Overlijden Kinderen kunnen komen te overlijden als gevolg van een congenitale toxoplasmose. Bij een ernstige infectie gebeurt dit vaak al in de baarmoeder. Soms komen kinderen ook na de geboorte nog te overlijden.

Kinderen met ernstige complicaties als gevolg van een congenitale toxoplasmose hebben een verkorte levensverwachting. Hebben broertjes en zusjes een vergrote kans om ook congenitale toxoplasmose te krijgen? Niet besmettelijk Een besmetting met toxoplasmose gaat niet van mens tot mens over.

 1. Wanneer de moeder eenmaal een infectie met toxoplasmose heeft doorgemaakt, zal zij afweer tegen toxoplasmose opbouwen tijdens een nieuwe zwangerschap zal zij dan niet nog een keer een besmetting met toxoplasmose kunnen oplopen, mits ze een normaal afweersysteem heeft.
 2. De kans dat broertjes of zusjes een congenitale toxoplasmose krijgen is dan ook heel klein eigenlijk verwaarloosbaar.

Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden. Links www.visio.nl (Instelling voor begeleiding van mensen met een visuele beperking) www.bartimeus.nl (Instelling voor begeleiding van mensen met een visuele beperking) www.sensis.nl (Instelling voor begeleiding van mensen met een visuele beperking) Referenties 1.