Frisse-koelkast-tips –
Zet een kopje azijn in de koelkast en giet een flinke scheut in het putje. Azijn zorgt er namelijk voor dat er geen algen ontstaan en het voorkomt natuurlijk ook vreemde luchtjes. Snij een citroen of appel doormidden en leg beide helften op een schoteltje in de koelkast. De geurtjes trekken er dan vanzelf in. Het is wel belangrijk om het fruit te vervangen wanneer je ziet dat deze uitgedroogd is. En zorg ervoor dat het fruit niet bederft! Doe een beetje ranja / siroop in een kommetje en leg er een halve aardappel in. Plaats het kommetje doorheen de nacht onafgedekt in de koelkast. Hierna zullen de geurtjes verdwenen zijn! Ben je geen fruiteter? Dan kan je ook een schoteltje met gemalen koffie, een droog theezakje of koffiepads in de koelkast plaatsen. Deze producten absorberen namelijk geurtjes. Je kan ook kiezen voor houtskool, bakpoeder of een vanillestokje. Smeer je koelkast in met yoghurt, De melkzuurbacteriën zijn namelijk gek op de rottingsbacteriën en eten deze met veel plezier op. Laat de yoghurt ongeveer een halve dag zitten en was het daarna weer af. Indien bovenstaande tips niet werken voor jouw koelkast, dan kan je ervoor kiezen om een speciale luchtverfrisser aan te schaffen.
Zelf ook een goede tip, of aanvulling op de bovenstaande tip? Stuur hem in! Inloggen
Wat is het verschil tussen gewone azijn en schoonmaakazijn?
5 x handige toepassingen voor azijn Een fles azijn kost geen drol en het is een echt natuurlijk wondermiddel. Je kan er zóveel mee. En het werkt vaak nog beter ook dan een overpriced chemisch middel. Ik heb altijd een paar flessen azijn in huis om te gebruiken op de onderstaande vijf manieren: 1. Conditioner – Mijn haar is best droog dus ik gebruik het liefst een goed voedende conditioner, maar zelfs dan is het nog een ramp om mijn haar te kammen als het nog nat is. Door mijn haar na het wassen met shampoo te spoelen met azijn (vul een flesje met 1 deel azijn en vul aan met 1 deel water) wordt het supergoed doorkambaar en glanzend.
Ik ben dit gaan gebruiken zodat mijn langer mooi blijft, helpt echt! Azijn zorgt er ook voor dat alle zeepresten en stylingproducten uit je haar spoelen, je haar wordt er dus heel schoon van. Hier kan je het beste appelazijn voor gebruiken, omdat het wat milder is dan normale azijn.2. Wasverzachter – Als ik de was doe, doe ik in het vakje voor de zeep mijn en in het vakje voor de wasverzachter een flinke scheut natuurazijn,
Azijn zorgt ervoor dat de was zacht en lekker fris wordt. Als je kleding helemaal droog is ruik je de azijnlucht niet meer, no worries. Extra handig: azijn zorgt ervoor dat de kleuren van je kleding mooi blijven en minder snel vervagen.3. Schoonmaakmiddel – Ook als schoonmaakmiddel werkt azijn goed.
Ik heb in een lege sprayfles een oplossing van 1 deel azijn en 1 deel water gemaakt dat ik gebruik om tafels en spiegels af te nemen (let op: nooit op marmer gebruiken!). Het werkt ook goed om zeepresten en kalk in de badkamer te verwijderen. Of om de ramen te zemen! Je kan met zuivere azijn zelfs de wc desinfecteren.
Hiervoor kan je natuurazijn gebruiken, maar ook schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.4.
Ontkalkmiddel – Om de levensduur van apparaten te verlengen is het belangrijk om ze zo nu en dan eens te ontkalken. De waterkoker en het koffiezetapparaat* bijvoorbeeld. Dit kan je gewoon doen door er azijn in te gooien (eventueel verdund) en het apparaat aan te zetten. Daarna wel een paar keer met water door laten lopen zodat je kopje koffie vervolgens niet naar azijn smaakt.
Ontkalken kan met natuurazijn maar met schoonmaakazijn gaat het sneller omdat het zuurder is en dus krachtiger tegen kalk. *Check de gebruiksaanwijzing of het apparaat er tegen kan. Bij mijn Moccamaster wordt het bijvoorbeeld aangeraden om te ontkalken met azijn, maar bij mijn thee-apparaat wordt het afgeraden en moet ik een speciaal ontkalkmiddel gebruiken dat milder is.5.
Onkruidverdelger – Wij wonen in een anti-kraakhuis dus om de zoveel tijd wordt er gecheckt of onze tuin er wel netjes bij ligt. Dat is meestal niet het geval. (Ik zorg gewoon voor veel biodiversiteit in de voortuin, dat is alleen maar leuk voor alle insecten, toch?) Om alles dan snel netjes te krijgen doe ik liters azijn in een gieter en giet ik dat over de tegels.
Na een paar dagen is al het onkruid dood en kan ik het heel makkelijk weghalen. Het zorgt er ook voor dat dat groene spul van tegels gaat als je de azijn met een bezem goed over de tegels borstelt. Het werkt vooral goed als de zon hard schijnt en het niet vlak erna regent, zodat het goed kan inwerken.
Was Ontgeuren?
Stinkend wasgoed? – check de gouden raad van Tante Kaat De wasmachines die nu gemaakt worden, verbruiken véél minder water dan de wasmachines die je vroeger had. Dit is allemaal goed voor het milieu maar dit heeft soms wel vetluis als gevolg. Minder water, lagere temperaturen en vuile was gaan gewoon niet zo goed samen.
- Restanten wasmiddel blijven in de trommel achter en na verloop van tijd treedt Vetluis op.
- Dit heeft niks te maken met diertjes hoor, maar deze vettige substantie kleeft vooral aan dikke, absorberende stoffen zoals jeans en badhanddoeken.
- Hierdoor stinkt je was zelfs na de wasbeurt.
- Om dit probleem, bacterie en schimmelgroei tegen te gaan, moet je minstens 1 keer per maand je wasmachine eens grondig schoonmaken.
Als je was of machine slecht ruikt kan je dus beter eens een was zonder wasgoed draaien. Doe een halve zak soda kristallen in je wastrommel en giet er vervolgens een liter kokend water over. Zet vervolgens je wasmachine op kookwas en laat het draaien. Check daarna of je wasmachine nog een geurtje heeft.
- Normaal is je probleem nu opgelost.
- Om deze klacht in de toekomst te vermijden moet je minstens één keer per maand een ‘kookwas’ draaien en als het kan: ‘extra water’ inschakelen.
- Gebruik nooit meer wasmiddel dan aangegeven en laad de trommel niet te vol.
- Als je hand op zijn kant met open vingers tussen de trommel en het (losse) wasgoed kan is de machine niet overvol.
Droog altijd de plooi van de deurrubber na het wassen, daar blijft namelijk altijd water in staan en laat de deur op een kier staan tot de volgende wasbeurt. Spoel ook het bakje uit waar je wasverzachter en wasmiddel in doet. Daar blijven ook altijd resten over.
Laat dit ook even openstaan zodat het kan uitdrogen. Wasverzachter heeft alleen zin om synthetische materialen anti statisch te maken. Gebruik wasverzachter niet voor katoen, zijde en wol. Het legt een laagje om de vezels, waardoor het absorberend vermogen vermindert. Gouden tip: Zorg ervoor dat je wasgoed zo snel mogelijk droogt na het wassen dan hebben vieze geurtjes geen kans om in je kleren te kruipen.
: Stinkend wasgoed? – check de gouden raad van Tante Kaat
Waar komt de stank vandaan?
Waar komt onverklaarbare stank in huis vandaan? Als u een onverklaarbare stank in huis ruikt, kan dit vele oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het onmogelijk om te wennen aan de geur en als deze na een aantal dagen niet vanzelf verdwijnt, kunt u er gerust vanuit gaan dat de lucht uit uw eigen woning komt.
Goed nieuws: stankproblemen kunnen altijd opgelost worden. En dat is wel zo prettig, want u loopt het risico op gezondheidsklachten als de stank niet wordt geëlimineerd. Wat kunt u doen om zelf te ontdekken waar de geur vandaan komt? Meestal komt de stank uit een leiding, afvoerputje, door dode dieren zoals muizen, uit de kruipruimte, spouwmuur of uit luchtbehandelingskanalen.
Met de neus de stank opsporen is een mogelijkheid, maar zal in veel gevallen lastiger blijken dat het vooraf leek. En als u de bron gevonden hebt, is het niet vanzelfsprekend dat u eigenhandig voor een blijvende oplossing kunt zorgen. Voor die u niet zelf kunt opsporen en oplossen kunt u contact met ons opnemen.
Waar komt muffe geur vandaan?
Muffe geur in huis? Zo pak je het probleem bij de oorzaak aan Te veel vocht in huis kan leiden tot veel verschillende problemen, waaronder een muffe lucht in huis Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden.
Kan je schimmel altijd ruiken?
Jazeker. Schimmel ruikt muf. En deze muffe geur kan uw woongenot behoorlijk bederven, maar kan ook nog eens invloed hebben op uw gezondheid.
Hoe krijg je frisse geur in huis?
Een frisse geur creëer je niet alleen met geurkaarsen en geurstokjes. Elke dag je huis luchten helpt ook goed. Zet dagelijks in ieder geval een paar minuten de ramen tegenover elkaar open. Muffe geuren ontsnappen en die extra zuurstof in huis kan natuurlijk ook geen kwaad.
Waarom ruikt mijn huis muf?
Muffe geur in huis? Zo pak je het probleem bij de oorzaak aan Te veel vocht in huis kan leiden tot veel verschillende problemen, waaronder een muffe lucht in huis Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden.