HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Spareribs Wat Voor Vlees?

Spareribs Wat Voor Vlees
Vlees informatie – Spareribs ofwel ‘magere ribbetjes’. Dit is een gerecht dat over de hele wereld gegeten wordt. Het zijn de delen van de varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Het vlees zit op en tussen de botjes, afhankelijk van de grootte. Spareribs zijn vaak al gemarineerd en voor gegaard. ‘Pure’ ribbetjes worden veel gebruikt in erwtensoep.

Wat voor vlees is spare ribs?

Herkomst van de Sparerib – Waar denk je dat de naam spareribs vandaan komt? Het heeft niets te maken met het Engelse woord ‘spare’, wat reserve of overtollig betekent. De naam ‘spareribs’ komt juist van een plek dichter bij huis. Het is afkomstig van het Oudnederlandse of Nederduitse woord ribbesper, ofwel ‘rib aan het spit’.

De Engelsen namen het over, husselden de woorden een beetje en zo ontstond het woord spareribs. Dat woord waaide de Noordzee over. Ironisch genoeg gebruiken we nu een Engels woord dat hier ontstond. Uit welk gedeelte van het dier komen de spareribs? De naam zegt het al: het zijn de ribben van een varken.

Om precies te zijn van de flank van het varken, namelijk het vlees dat onder de borst, schouders en maag zit. Het middelste deel van de ribben dus. Dit zijn de “klassieke” spareribs. Daarnaast kennen we ook de baby back ribs of vleesribben, die komen van het gedeelte dat tegen de ruggengraat aan ligt.

Welke ribben voor spareribs?

Welke ribs? – Het meest gangbaar bij de Nederlandse slager zijn de spareribs die gesneden zijn van de lende. Dit zijn wat kleinere ribs, lekker mals vlees. In Amerika heten deze ribs ook wel ‘baby back ribs.’ Een ander soort spareribs zijn de spareribs van de buikzijde.

Buikspareribs worden gesneden van het lagere deel van de ribben, tegen de buik. Deze ribs zijn groter en hebben meer vlees. In Amerika heten deze spareribs St. Louis cut of bellyribs. Je hebt ook krabbetjes deze komen van het gedeelte van de ribben dat tegen het borstbeen aan ligt. Krabbetjes hebben het minste vlees, maar zijn bijzonder smaakvol.

Je gebruikt ze onder andere voor in de snert. Hermanussen is liefhebber van de lenderibs want die hebben ‘meer smaak en karakter.’ Waar moet je op letten bij aankoop van ribs? De ribs moeten natuurlijk vers zijn. Dus niet ruiken en met een mooie lichte vleeskleur.

Wat is de beste spareribs?

Welke ribs kies je? – Als je bij de slager vraagt om spareribs, zal zijn vraag zijn welke spareribs je wilt. De ribs die wij in Nederland het meest gebruiken, zijn gesneden van het gedeelte tegen de lende en vlakbij de ruggengraat. Deze spareribs zijn klein en daardoor lekker handzaam, terwijl ze tegelijkertijd lekker mals vlees hebben.

 1. In de Verenigde Staten worden ze “baby back ribs” of “loin ribs” genoemd.
 2. De spareribs die wij adviseren zijn de ribs van de buikzijde.
 3. Deze zijn een stuk groter en het vlees heeft een stevigere structuur, maar is tegelijkertijd veel smaakvoller.
 4. Dat betekent overigens wel dat de bereidingstijd langer is, maar dat is het meer dan waard.

Tot slot zijn er ook krabbetjes, het gedeelte van de ribben dat tegen het borstbeen aan ligt. Deze ribbetjes bevatten het minste vlees, maar zijn wel bijzonder smaakvol. Als je voldoende tijd hebt voor een langere bereidingstijd, dan kunnen we de spareribs van de buikzijde echt van harte aanbevelen.

Wat is een streng spareribs?

Spareribs is vlees voor de echte liefhebber! Een heerlijk stukje vlees die u per botje af kunt kluiven en tevens met de handen mag eten. Deze spare-ribs kunt u thuis marineren (of naturel laten) naar wens. Nadat de marinade is ingetrokken mogen ze worden afgegrild in de oven.

Ingredienten Bereidingswijze

Hoeveel spareribs heb je nodig per persoon?

Een kijkje nemen in de onderbuik van een varken, Ontstaan van spare ribs `T woord Spare ribs is afkomstig van de Duitse woord Rippespeer wat “speer ribben” in Nedederlands betekend as jij dit letterlijk vertaal. In Engels werd het ribspare en uiteindelijk spareribs Wat zijn spare ribs Spare ribs komen van de buikgedeelte van de varken net boven de buikspek,

 • Ze zijn afgesneden van het onderste gedeelte van de ribben en het borstbeen.
 • Ze zijn magerder en langer dan de krabbetjes die van de ruggedeelte komen.
 • Spare ribs zijn ook smaakvoller dan het krabbetjes van de rug gedeelte die weer meer in stoofpotten gebruikt worden bijvoorbeeld en door een vleessmaak aan de stoofpot te geven en zelf ook smaken opnemen.
See also:  Welk Fruit Vitamine C?

Spare ribs heeft vlees bovenop en tussen de ribben. Bereiding van Spare Ribs (In deze artikel behandel ik alleen de BBQ en Grill in oven metode van bereiding van spare ribs.) Spare ribs kan ook vooraf voor verdere bereiding, gekookt worden door ze in kokend water tedoen en erna voor 10-20 min.

 • Zacht te koken en erna goed droog te deppen en af te koelen.
 • Vooraf koken van spare ribs versnel de garingsproces tijden roosteren.
 • Spare ribs kan op twee manieren bereid worden.
 • Of een “natte” bereiding of een “droge” bereiding.
 • Spare ribs wat in een saus gemarineerd word en bedruip word met deze saus tijdens BBQ word een natte bereiding genoemd.

Spare ribs die gekruid word met kruiden en specerijen zonder vocht, word een droge bereiding van Spare ribs genoemd. Kopen van Spare Ribs Selecteer vlees met vet dat roze met wit is en niet grijs of geel. Vermijd ontdooid, eerder bevroren spare ribs. Of anders, mag de spare ribs niet langer dan 3 maanden ingevroren zijn vanwege de hoge vetgehalte van het vlees.

Als ze langer ingevroren worden, worden ze ranzig. Hoeveel per portie? 400 -500 g per persoon. HIER ZIJN EEN AANTAL RECEPTEN VOOR DE LIEFHEBBERS VAN SPARE RIBS: OOSTERSE SPARE RIBS OP DE BBQ: ******* KOREAANSE SPARE RIBS Ingrediënten: 1 kopje sojasaus 1 t sesamolie 1 t knoflook 2 lente-uitjes 1 kop bruine suiker 1500g krabbetjes voor 20 min.

voorgekookt en afgekoeld Bereidingswijse: 1. Maak een saus in de keukenmachine van de sojasaus, sesamolie, knoflook, lente-ui en bruine suiker.2. Doen spare ribs in een schaal en verdeel saus over krabbetjes. (meng goed door) 3. Laat krabbetjes voor zo 8 uur marineren.4.

Rooster Spare ribs op zacht vuur op BBQ tot mooi bruin en goed gaar terwijl je het bedruipen met overgebleven marinade. Deze marinade zou voor die doel aangelengd kunnen worden met een beetje water. SPARE RIBS UIT PEKING Ingrediënten: 1/2 kop hoisinsaus 1/2 kop sojasaus 2 teentjes knoflook, fijn 2 e droge sherry 2 e honing 1/2 t five-spice poeder 1500 g varkenskrabbetjes voor 20 min.

voorgekookt en afgekoeld Bereidingswijse: 1. Meng alle ingrediënten goed en meng dan doorvarkenskrabbetjes.2. Laat voor tenminste zes uur marineren.3. Rooster spare ribs op zacht vuur op BBQ tot mooi van kleur en tot het vlees zacht is. SPARE RIBS MET OESTERSAUS Ingrediënten: 1500 g varkenskrabbetjes 20 min gekookt en afgekoeld VOOR MARINADE: 100 ml honing 4 1/2 e sojasaus 4 e oestersaus 1 vol e bruine suiker 2 e geraspt verse gemberwortel 3 teentjes knoflook, fijn 1 e tomatenpuree 1 e olie 1/4 t kaneelpoeder 1/4 t cayennepeper 2 t zout Bereidingswijse: 1.

Meng alle ingrediënten voor marinade en marineer varkenskrabbetjes erin voor tenminste 8 uur.2. Braad spare ribs over matig kolen tot zacht en mooi van kleur terwijl je het bedruipen met overgebleven marinade. SPARE RIBS MET EEN BIJT Ingrediënten: VOOR VARKENSKRABBETJES: 2 kilo varkenskrabbetjes 700 ml kippenbouillon 2 uien, in halve ringen gesneden 5 teentjes knoflook, fijn 250 ml sojasaus 1 t zout 2 laurierbladeren 1 1/2 t komijnpoeder 1 1/2 t gemberpoeder VOOR MARINADE 200 ml sojasaus (manis) 5 e bruine suiker 40 g tomatenpuree 1-2 t sambal 3 1/2 t gemberpoeder 3 e vloeibaar honing Bereidingswijse: VOOR MAKEN VAN SPARE RIBS: Kook varkenskrabbetjes voor 30 min in ingrediënten en laat in eigen vocht afkoelen.

VERDER: 1. Meng alle ingrediënten voor de marinade.2. Bestrijk spare ribs steeds met marinade en rooster ze op een matig vuur tot zacht en mooi van kleur. WESTERSE SPARE RIBS OP BBQ: ******* SPARE RIBS GEGRILLEERD OP BBQ Ingrediënten: 2 kilo varkenskrabbetjes in handzame stukken verdeeld en 20 min voorgekookt in kippenbouillon VOOR MARINADE VAN BBQ SAUS: 1 t zwarte peper 2 t mosterdpoeder 2 t komijnpoeder 2 t korianderpoeder 1 1/2 t steranijspoeder 2 t zout 2 t knoflookpoeder 50 g bruine suiker 2 e honing 4 e Worcestersaus 4 e olijfolie Bereidingswijse: 1.

 1. Meng ingrediënten voor marinade en laat krabbetjes voor ten minste zes uur erin marineren.2.
 2. Rooster spare ribs op matig kolen tot zacht en mooi van kleur.
 3. SPARE RIB SAUS UIT ENGELAND Ingrediënten: 3 teentjes knoflook, fijn 1 kleine ui, fijn 1 rode peper, fijn 50 ml olijfolie 50 ml sojasaus (manis) 1 t grof gemalen venkelzaden 300 ml tomaten ketchup 55 g bruine suiker zout peper Bereidingswijse: 1.
See also:  Wat Zit Er In Fruit?

Fruit ui en knoflook tot glazig in olijfolie.2. Voeg venkelzaden, rode peper en suiker eraan toe.3. Meng dan de sojasaus en ketchup met zout en peper door de uienmengsel.4. Kook zachtjes voor zo vijf tot tien minuten en laat afkoelen.5. Marineer varkenskrabbetjes in saus voor zo zes uur en rooster over kolen.

SPARE RIB SAUS UIT ZUID AFRIKA Ook geschikt om als saus bij spare ribs over maïsbrood bijv. te eten Ingrediënten: 3-4 teentjes knoflook, heel fijn 2 uien, heel fijn 1 groene paprika, heel fijn in blokjes gesneden 50 ml azijn 1 e olie 1 blik tomaten, fijn 40 g tomaten puree 2 e Worcestersaus 1/4 t Tabasco of cayennepeper 2 1/2 e bruine suiker 1 t mosterd 2 e vruchtenchutney Bereidingswijse: 1.

Fruit uien, knoflook en groene paprika in olie tot glazig.2. Voeg overige ingrediënten eraan toe een kook zacht voor dertig minuten.3. Laat saus afkoelen, maak glad met keukenmachine en gebruik als BBQ marinade en saus bij serveren. SPARE RIBS MET CHUTNEY Recept uit Zuid-Afrika Ingrediënten: 2 kilo varkenskrabbetjes in twee ribben per stuk verdeeld en 15 min in kippenbouillon voorgekookt VOOR CHUTNEYSAUS: 2 uien, fijn 3 teentjes knoflook, fijn olie 500ml kippenbouillon 100g bruine suiker 250ml chutney 2 e honing 3 1/2 e tomatenketchup 3 1/2 e citroensap 1 e Worcestersaus 1/2 t gemberpoeder 1 t zout 1/4 t kruidnagelpoeder Bereidingswijse: VOOR MARINADE VAN CHUTNEYSAUS: 1.

Fruit ui en knoflook in olie tot gaar.2. Voeg overige saus ingrediënten eraan toe en kook zachtjes voor 15 tot 20 min tot saus redelijk verdikt is.3. Laat saus nu afkoelen.4. Meng saus door varkensribbetjes en laat tenminste voor 6 uren marineren. VERDER 5. Bak krabbetjes voor driekwart uur in oven bij 160*C tot goed gaar.

Als het dreig aan te branden kan jij aluminiumfolie eroverheen doen.6. Rooster spare ribs verder krokant over kolen of onder grill in oven terwijl je het met overgebleven cutneysaus insmeren. SPARE RIBS OP BBQ MET ROODBOSTHEE MARINADE Ingrediënten: 2-3 kilo varkenskrabbetjes in grote stukken verdeeld 2 uien, fijn 3 teentjes knoflook, fijn 500 ml roodbosthee 200 ml olie 200 ml tomatenketchup 200 g vruchten chutney 75 ml Worcestersaus 100 ml witte wijnazijn 1 vol t mosterd Bereidingswijse: 1.

 1. Meng marinade ingrediënten en kook op zacht vuur voor een paar minuten.2.
 2. Laat marinade afkoelen.3.
 3. Meng marinade door varkenskrabbetjes en laat 8uur marineren.4.
 4. Haal krabbetjes uit marinade en haal overtollige marinade van krabbetjes.5.
 5. Rooster voor dertig tot veertig minuten tot gaar en mooi van kleur.6.

Geur spare ribs aan`t einde van roostertijd met zout en peper. SPARE RIBS MET PERZIKENSAUS Ingrediënten: 1500 g varkenskrabbetjes 1/2 kop bruine suiker 1/4 kop ketchup 1/4 kop witte wijnazijn 1 teentje knoflook, fijn 1 vol t zout 3/4 t peper 2 e sojasaus 3 e perziken of abrikozenjam Bereidingswijse: 1.

Plaats krabbetjes in slow cooker.2. Meng alle ander ingrediënten en verdeel over krabbetjes.3. Kook in slow cooker op hoog stand voor 4-5 uur.4. Braad op BBQ verder tot mooi bruin. ZOUTE VARKENSKRABBETJES OP BBQ Spare ribs op een Zuid Afrikaanse manier bereid. Ingrediënten: 1500 g varkenskrabbetjes 2 liter kippenbouillon 2 e zeezout 1 rode peper, zonder zaden 2 teentjes knoflook 1 ui, fijn 3 cm gemberwortel of gemberbolletjes op stroom, fijn 1/2 t chillipoeder 1 t paprikapoeder 1 t kaneelpoeder 1 e citroensap of witte wijnazijn 2 e rum of cognac of vieux 1 e bruine suiker 3 e zonnebloemolie Bereidingswijse: 1.

Kook krabbetjes zachtjes voor twintig minuten in kippenbouillon en laat afkoelen.2. Dep ze droog en leg ze naast elkaar op een schaal.3. Bestrijk ze met zeezout aan bijde kanten en laat zout voor vijftien minuten intrekken.4. Pureer met keukenmachine de ui, rode peper, knoflook, gember, kaneelpoeder, chillipoeder, citroensap, rum en bruine suiker tot een gladde pasta.5.

 1. Dep krabbetjes nu goed droog en verwijder zout.6.
 2. Meng helft van pasta door krabbetjes en laat het voor een paar uur marineren.
 3. 4-6 uur) 7.
 4. Meng overgebleven pasta met olie en bestrijk er de krabbetjes tijdens roosteren op lage hitte mee.
 5. Tot knapperig en goed gaar.
 6. Lekker met gepofte zoete aardappelen met boter.
See also:  Wat Te Doen Tegen Vieze Geur In Koelkast?

(sweet potatoes/pataat) Gepofte zoete aardappelen (bij toko te kopen), maak jij door zoete aardappelen metschil te bakken in oven tot gaar (kan je controleren met scherppuntige groentemesje erin te steken en als het glad erdoor gaan zijn ze gaar). Of op rooster te bakken in aluminiumfolie.

 1. Serveer er ook geroosterde knoflook bij.
 2. Verpak een hele bol knoflook, die een beetje open gedrukt is en besprenkel is met olijfolie, in aluminiumfolie.
 3. Leg pakjes zo vijf en veertig minuten tussen de kolen tot ze zacht zijn.
 4. Pak de knoflook uit en knijp deze uit over vlees of over brood.
 5. SPARE RIBS UIT AMERIKA Ingrediënten: VOOR VARKENSKRABBETJES MARINADE: 3 e grove zout 2 e paprikapoeder 1 1/2 e komijnpoeder 1 e oregano 2 t uienpoeder 1 t knoflookpoeder 1 t peper 1/2 t pimentpoeder 1/2 t kaneelpoeder 2 kilo varkenskrabbetjes, voor 20 min.

voorgekookt en afgekoeld. VOOR SAUS: 1/2 kop selderij, in kleine blokjes 1 kleine ui, fijn 2 e boter 1 kop tomaten ketchup 1/4 kopje citroensap 2 e bruine suiker 2 e azijn 1 e Worcestersaus 1 vol t mosterdpoeder 1/4 t peper Bereidingswijse: MAKEN VAN BBQ SAUS: Fruit uien met overige ingrediënten en laat voor twintig minuten zachtjes doorkoken.

 1. Laat afkoelen.
 2. Dit zou ook in een keukenmachine fijn gemaakt kunnen worden voor een gladde saus.
 3. VERDER: 1.
 4. Meng alle ingrediënten van marinade en marineer krabbetjes erin voor zes uur.2.
 5. Rooster krabbetjes op lage hitte tot zacht en mooi van kleur terwijl jij de krabbetjes steeds met marinade bedruipen.3.

Verdeel spare ribs in hanteerbare stukken en serveer met BBQ saus, SPARE RIBS MET MOSTERD WIJN EN RUM Ingrediënten: VOOR SPARE RIBS: 1500 g varkenskrabbetjes 3 e azijn 200 ml witte wijn 4 e donker rum 5 e rietsuiker 3/4 rode peper 50 g gemberwortel, in plakjes 400 ml water Bereidingswijse: Een dag van te voren kook varkenskrabbetjes in 40 min gaar met ingrediënten en laat in eigen vocht afkoelen.

Hoe duur zijn spareribs bij de slager?

Spareribs rauw/vers (650 gr)

Unieke productcode (UPC) 7438212095034
Categorieën Varkensvlees, BBQ-toppers
Prijs (excl. btw) € 7,57
Prijs (incl. btw) € 8,25
BTW laag (9%) € 0,68

Is rib eye varken?

Zoogdieren zitten vergelijkbaar in elkaar. Voor elk stukje rundvlees zijn wel vergelijkbare stukken varkensvlees te noemen. Voor ribeye is dat de karbonade (ribeye met been) of het filetlapje (ribeye zonder been). Bij beiden dieren is dit de lange rugspier.

Welk varken beste vlees?

Het haasje (filet) is mager en zeer mals. Het haasje is het superieure stukje van het varken, maar ook het duurste.

Is tomahawk rund of varken?

Tomahawk – Een tomahawk steak is een ribeye steak met het bot er nog aan. Meestal wordt deze van het rund verkocht, maar je kunt ze dus ook van het varken kopen. Het is een hele dikke ribkarbonade zeg maar, met 2 botjes eraan die nog wat doorlopen. Het is super mager vlees maar er zit nog wel een lekker vetrandje aan.

 1. En dit vetrandje zorgt voor extra smaak aan het vlees.
 2. Omdat het vlees zo mager is, moet je ervoor oppassen dat het niet te droog wordt.
 3. Belangrijk is daarom dat je een vleesthermometer gebruikt.
 4. Ik heb dit stuk vlees – na het grillen – verder gegaard in de oven.
 5. En daarbij de kerntemperatuur van 60 graden aangehouden.

Dit mooie vlees kan je eigenlijk wel rosé (tot net gaar) eten, dan is het lekker sappig. Als je zeker weet dat je goed varkensvlees hebt, is dit rosé helemaal geen probleem. Behalve dan als je zwanger bent of bejaarden te eten hebt, dan zou ik het niet doen.

Wat is 1 stuk spareribs?

1 stuk ( 110 gram ) spareribs bevat: Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?

Heeft Lidl spareribs?

Lidl biedt naast de Spareribs een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Spareribs, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Plus spareribs 500g, Plus spareribs & Spareribs naturel of gemarineerd.

Waarom heet een sparerib een sparerib?

De naam ‘spareribs’ heeft een bijzondere weg afgelegd. Het is afgeleid van het Oudnederlandse/Duitse woord ribbesper, voor ‘rib aan het spit’. De Engelsen namen dat over, husselden het wat door elkaar en verengelsten de spelling.