HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

No Frost Koelkast Wat Is Dat?

No Frost Koelkast Wat Is Dat
No frost is een techniek die het vocht uit de lucht van de vriezer en de koelkast haalt. Daardoor ontstaat in een vriezer met no frost geen vorst of ijs. Je hoeft hem dus niet te ontdooien.

Wat is het verschil tussen No Frost en automatisch ontdooien?

Het No-Frost systeem – Het no-frost systeem, de naam zegt het zelf, is een systeem dat ervoor zorgt dat de koelruimte niet zal aanvriezen. In een gewone koelkast zal de warmte onttrokken worden aan de omgeving (de koelruimte dus) door de verdamper die zich – al dan niet zichtbaar – in de koelruimte bevindt.

 1. Het vervelende van dit proces is natuurlijk dat het vocht zal condenseren op het koudste oppervlak – de verdamper.
 2. Daardoor ontstaat er ijsafzetting ter hoogte van de verdamper.
 3. Deze ijslaag wordt door het openen en sluiten van de deur – waardoor men warme vochige keukenlucht de koelkast in pompt.
 4. Hoe dikker de ijslaag wordt, hoe slechter het rendement van de koelkast en dus, hoe hoger het energieverbruik.

Daarom zal een kklassieke koelkast op regelmatige tijdstippen moeten worden ontdooid. Er bestaan verschillende ontdooisystemen: De manuele ontdooiing waarbij de gebruiker zelf het initiatief dient te nemen om de koelkast of diepvriezer te ontdooien door het toestel uit te schakelen en het ijs te laten smelten.

Dit proces kan versneld worden door een pot met warm water in de koelruimte te plaatsen. Het ontstane smeltwater moet dan met een doek verwijderd worden. De half-automatische ontdooiing waarbij de gebruiker het ontdooisysteem zelf dient te starten door een druk op de knop. Het koelcircuit wordt hiermee stilgelegd en langzaam zal het gevormde ijs smelten.

Het smeltwater wordt via een opvanggoot en slangetje afgevoerd naar een opvangbakje dat zich bovenop de compressor bevindt. Na een zekere tijd wordt het koelsysteem automatisch weer aangeschakeld. Het smeltwater zal verdampen door de warmte die de compressor tijdens zijn werking produceert.

 1. De automatische ontdooiing schakelt zelf de ontdooiing aan en uit.
 2. De rest van het proces is vergelijkbaar met dat van de half-automatische ontdooiing.
 3. De meeste moderne koelkasten zijn met een automatisch ontdooisysteem uitgerust.
 4. Het gros van de klassieke diepvriezers heeft echter nog een manuele ontdooiing.

Bij het no-frost systeem wordt koude lucht geproduceerd in een ruimte gescheiden van koel- of vriesruimte, waarin zich de verdamper bevindt. Het vocht uit de lucht condenseert en vriest aan op deze verdoken opgestelde verdamper. De koude droge lucht wordt de koelruimte ingeblazen waardoor de temperatuur en vochtigheidsgraad ervan opnieuw stijgt.

 • Deze lucht wordt opnieuw door de ventilator aangezogen en door de koude verdamper geblazen.
 • Hierdoor koelt ze af en alle vocht eruit condenseert en vriest aan.
 • De opnieuw bekomen droge koude lucht wordt de koelruimte ingeblazen.
 • Op den duur is er op de verdamper een dikke ijslaag gevormd die verwijderd dient te worden om een energiezuinige werking van de koelkast of diepvriezer te garanderen.

Automatisch wordt het koelcircuit stilgelegd en een elektrische weerstand rond de verdamper aangeschakeld. De warmte die door deze weerstand ontwikkeld wordt laat het ijs smelten. Het smeltwater wordt via een slangetje afgevoerd naar een opvangbakje dat zich bovenop de compressor bevindt.

Na een zekere tijd wordt het koelsysteem automatisch weer aangeschakeld. Het smeltwater zal verdampen door de warmte die de compressor tijdens zijn werking produceert. Vooral bij no-frost diepvriezers komt het erop aan om de ontdooicyclus zo kort mogelijk te houden om te vermijden dat de temperatuur in de vriesruimte zou oplopen.

Voordelen? Nadelen? Naast de volautomatische ontdooiing zorgt de geventileerde koude, droge lucht ervoor dat de aanwas van micro-organismen beperkt wordt, zodat de producten om het even waar in de koelkast bewaard kunnen worden. Nog een belangrijk voordeel van een koelkast met no-frost systeem ten opzichte van koelkasten die niet van een zulk systeem voorzien zijn, is dat er geen overdracht van geuren en smaken zal plaatsvinden.

Hoe No Frost diepvries ontdooien?

Voor- en nadelen van No Frost diepvriezer | Eldi De No Frost technologie is een techniek die het vocht uit de lucht haalt binnen in uw diepvriezer. Hierdoor voorkomt u ijsvorming en vorst binnen in uw diepvriezer. U hoeft uw diepvriezer dan ook niet te ontdooien.

See also:  Welk Fruit Bij Prikkelbare Darm?

Wat is energie zuiniger vrieskist of vrieskast?

Wil je een vriezer kopen, dan kun je wel wat hulp gebruiken bij het bepalen wat de beste keuze voor jou is. Hier kun je vrieskisten, vrieskasten, diepvriezers en koel-vriescombinaties vergelijken op merk, inhoud, energieklasse en natuurlijk op prijs. De reviewscore geeft aan hoe goed andere gebruikers deze vriezer vinden.

Met behulp van onze praktische tips kun je een goede keuze maken. Je hebt keuze uit twee verschillende modellen, namelijk een vrieskast met de opening aan de voorkant of een vrieskist met een opening aan de bovenkant. Vrieskisten kunnen een netto inhoud tot wel 600 liter hebben. Ze zijn iets zuiniger dan vrieskasten, omdat er weinig temperatuurverlies is tijdens het openen.

Dit komt doordat het deksel aan de bovenkant zit. Hierdoor valt bij opening de kou terug in de bak, terwijl bij een vrieskast de kou bij opening vrijkomt en verloren gaat. Je kunt veel grote spullen kwijt in een vrieskist, maar die zijn door het gebrek aan lades wel wat lastig terug vinden.

 • Je moet diep bukken en als de vriezer heel vol zit, moet je er eerst producten uithalen.
 • Bij een vrieskast heb je dat probleem niet: die heeft verschillende lades waar je de spullen overzichtelijk in kunt indelen.
 • Vrieskisten zijn altijd vrijstaand; een vrieskast kun je ook als inbouwmodel kopen zodat hij mooi bij de keuken past.

Heb je weinig ruimte, dan kom je uit bij tafelmodel vrieskast of een barmodel (mini) vriezer. Daarnaast kun je ook kiezen voor een koel-vriescombinatie. Een koel-vriescombinatie is – dat zal geen verrassing zijn – een combinatie van een koelkast en een vriezer. Bij het uitzoeken van een vriezer is de grootte van belang: hoeveel ruimte heb je en hoeveel eten wil je in de vriezer bewaren? Heb je een berging met ruimte voor een brede vrieskist waar je de hele inhoud van je moestuin in kwijt kunt, of zoek je een extra kleine vriezer voor op de camping? Tip: koop je vriezer vooral niet te klein – als je hem te vol stopt, gaat dat ten koste van de bewaarkwaliteit.

Vriezers zijn er met een inhoud vanaf ongeveer 30 tot wel 600 liter. Ter verduidelijking: 1 kilogram eten staat ongeveer gelijk aan 2 liter vriesruimte. Voor op de camping kan een minivriezer (barmodel) van 30 tot 70 liter voldoende zijn. Dit zijn relatief smalle vriezers van maximaal 50 cm hoog die je makkelijk ergens onder of op kunt zetten.

See also:  Stoofvlees Hoe Lang Bewaren In Koelkast?

Doordat ze zo klein zijn, verbruiken ze maar heel weinig stroom. Ben je met z’n tweetjes, dan heb je aan een tafelmodel vriezer met 100 tot 150 liter inhoud genoeg. Gezinnen vanaf 4 personen hebben een grote diepvries tussen de 100 en 200 liter nodig. Voor nog grotere gezinnen zijn er zelfs vrieskisten met een netto inhoud van 400 tot 600 liter verkrijgbaar. Als je ook op zoek bent naar een nieuwe koelkast dan is een koel-vriescombinatie een goede optie. Je koopt dan een koelkast met een flink vriesgedeelte. In de meeste gevallen bevindt het vriesvak zich onder het koelgedeelte. Dit is het ‘ upside down ‘-model.

 1. Bevindt het vriesgedeelte zich boven of naast het koelgedeelte, dan wordt het een dubbeldeurs koelkast genoemd.
 2. Meestal is de vriezer kleiner dan het koelkastgedeelte, maar tegenwoorden wordt steeds vaker gekozen voor een eerlijkere verdeling van de koel- en vriesruimte.
 3. Hoge vrijstaande koel-vriescombinaties zijn het populairst.

We hebben het net al over de inhoud van je toekomstige vriezer gehad, maar er zijn natuurlijk nog veel meer zaken waar je op kunt letten. Als je graag grotere hoeveelheden tegelijkertijd wilt kunnen invriezen, dan moet je ook op de invriescapaciteit te letten.

Die geeft aan hoeveel kilo eten er per 24 uur ingevroren kan worden. Handig om te weten als je groot inkoopt of een moestuin hebt. Let je graag op het milieu en je eigen energierekening, dan is het belangrijk om ook naar de energieklasse te kijken. Het energielabel vertelt je precies hoe zuinig de vriezer van jouw keuze is.

Vriezers met label A zijn het minst zuinig en modellen met label A+++ zijn het meest zuinig. De zuinigste vriezers zijn vaak duurder in aanschaf dan onzuinige exemplaren, maar je hebt natuurlijk wel een lagere energierekening. Met een A+++ vriezer kun je over de gehele levensduur van de vriezer tot 700 euro besparen ten opzichte van een vriezer met energieklasse A.

Heb je geen zin om jaarlijks je vriezer te ontdooien? Kies dan een vriezer met NoFrost-functie. Deze feature zorgt ervoor dat er geen ijsafzetting ontstaat, waardoor je hem nooit hoeft te ontdooien. Ben je van plan de vriezer in een koude ruimte te zetten, zoals de garage of schuur? Let dan ook op de klimaatklasse van een vriezer, die wordt aangegeven in een lettercombinatie.

Dit geeft aan hoe goed je vriezer werkt bij lagere omgevingstemperaturen. Vriezers met klimaatklasse SN functioneren goed in ruimtes met een minimumtemperatuur van 10 graden Celsius. Van een vriezer die binnen staat wil je vooral dat deze lekker stil is.

Daarom staat ook het geluidsniveau bij de specificaties vermeld. Vriezers met een geluidsniveau tot 42 dB zijn stille vriezers. Waar je ook op kunt letten is de bewaartijd voor stroomuitval. Dit getal geeft aan hoe lang je eten nog bevroren blijft nadat de stroom is uitgevallen. Bedenk tot slot waar je een vrieskast precies wilt neerzetten: dat bepaalt of je voor een links- of rechtsdraaiende deur moet kiezen.

Zoek je een kleine vriezer of juist eentje met een grote inhoud en dito invriescapaciteit? Wil je een extra stille vriezer in de keuken zetten of zoek je een vriezer die tegen de koude schuur kan? En wat is de prijs die je er voor wilt betalen? Heb je wat te besteden of zoek je echt een goedkope diepvries? Om te kunnen bepalen wat de beste vriezer is voor jou, kun je hier vriezers vergelijken op prijs, merk, energieklasse en inhoud. Op deze site kun je vriezers van alle merken vergelijken. In het topsegment vind je onder andere de zeer geavanceerde vriezers van Bosch en Miele, met handige functies als PerfectFresh, MasterCool en ComfortClean-deurvakken. Veel consumenten kiezen tegenwoordig voor een vriezer van Smeg, vanwege de mooie retro vormgeving.

See also:  Hoe Koelkast Schoonmaken?

Exquisit en Whirlpool zijn vernieuwend merken die altijd op zoek zijn naar nieuwe ontwikkelingen in hun vriezers. Merken als Zanussi en Samsung bieden een goede kwaliteit vriezer aan voor een betaalbare prijs. De vriezers van Samsung zijn daarnaast ook nog zeer energiezuinig. Siemens vriezers zijn zelfs zó energiezuinig dat ze ruim onder de Europese richtlijnen van zuinige apparatuur zitten.

Liebherr heeft zo’n 300 koelkasten en vriezers op de markt en is daarmee een grote producent van koelingsapparatuur. Een vriezer heeft niet veel onderhoud nodig, maar als er geen NoFrost functie op zit, dan is jaarlijks ontdooien en schoonmaken belangrijk.

Doe je dit niet, dan wordt de ijsafzetting in je vriezer steeds dikker en zal het apparaat minder goed en minder zuinig werken. Een ijslaag van 2 millimeter verhoogt het energieverbruik met wel 10%. Voor je de vriezer kunt ontdooien maak je hem eerst leeg; bewaar de producten in een diepvriestas, koelbox of ingepakt in kranten onder een dekbed zodat ze bevroren blijven.

Trek de stekker uit het stopcontact en zet een bak kokend heet water in de vriezer, zodat het ijs sneller smelt. Plaats een lekbak voor de vriezer en zorg dat de uitloop in de bak uitkomt. Vaak is de uitloop een rubberen slangetje of een pijpje dat je naar buiten kunt trekken. Als de vriezer helemaal ontdooid is, kun je de wanden reinigen met een microvezeldoekjes en een sopje van warm water en soda. Soda geeft geen geur af en het desinfecteert het oppervlak. In een vriezer die lang niet is gebruikt kan schimmel ontstaan. Sop de vriezer dan uit met water met een scheutje chloorbleekmiddel en sop hem na met veel schoon water.

Welke is de zuinigste diepvriezer?

De zuinigste vriezers hebben op dit moment energieklasse C. Het verschil in stroomverbruik tussen zuinigst en minst zuinig is fors.

Welke diepvriezer verbruikt het minst?

Energieklasse van de vriezer Vriezers met energieklasse A zijn het meest zuinig en apparaten met energieklasse F het minst. Een energiezuinige vriezer heeft energieklasse C of beter maar veel vriezers hebben nu nog klasse E of F.

Wat is de zuinigste vriezer?

Energielabels – Het eerste waar je op let wanneer je een energiezuinige vriezer wilt kopen, is het energielabel, Deze labels lopen van A tot en met G. A vriezers bestaan momenteel nog niet. De EU geeft deze labels nog niet uit en wil op deze manier fabrikanten aanmoedigen om hun apparaten nog zuiniger te maken. De meest energiezuinige vriezer heeft energieklasse C. Label D is ook groen. Apparaten met label F of G zijn niet zuinig. Op de energielabels van apparaten staan QR-codes. Door deze te scannen, kun je meer te weten komen over het verbruik van het product. Net als 30.000 anderen toegang krijgen tot exclusieve kortingen en tips? Vindt het in de nieuwste en gratis keukenmagazines. Klik hier om te bestellen >>>