Hoe lang kun je afgekolfde moedermelk bewaren? – Als je moedermelk op een schone en veilige manier hebt afgekolfd, kun je de melk bij kamertemperatuur, in de koelkast of in de vriezer bewaren, afhankelijk van hoe snel je de melk wilt gebruiken. Volg deze richtlijnen: Richtlijnen voor het bewaren van vers afgekolfde moedermelk (voor gezonde voldragen baby’s) 2, 3
Bewaarplaats | Kamertemperatuur 16 °C tot 25 °C | Koelkast 4 °C of kouder | Diepvriezer -18 °C of kouder | Eerder ingevroren moedermelk die wordt ontdooid in de koelkast |
Veilig bewaartermijn | Maximaal vier uur Maximaal zes uur voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* | Maximaal drie dagen Maximaal vijf dagen voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* | Maximaal zes maanden Maximaal negen maanden voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* | Maximaal twee uur bij kamertemperatuur Maximaal 24 uur in de koelkast Niet opnieuw invriezen |
Zeer schone omstandigheden betekent het strikt opvolgen van de adviezen in ons artikel en het desinfecteren van je borstkolf, Deze richtlijnen voor het bewaren en ontdooien van moedermelk zijn een aanbeveling – neem contact op met je lactatiekundige of borstvoedingsspecialist voor verdere informatie.
Hoe lang blijft moedermelk goed uit de koelkast?
Hoe lang kan je moedermelk buiten de koelkast bewaren? Als je het flesje uit de koelkast hebt gehaald, kan het op een maximale kamertemperatuur van 25°C gedurende 4 uur bewaard worden.
Hoe lang kun je afgekolfde moedermelk bewaren?
In de koelkast kan je afgekolfde melk 4 dagen bewaren, onder zeer hygiënische omstandigheden 6 tot 8 dagen. We raden je aan om de melk achterin de koelkast te bewaren. Daar is het frisser dan in de deur of in de lades onderin. Wil je ze langer bewaren, dan is het beter je moedermelk meteen in te vriezen.
Hoe moedermelk uit koelkast opwarmen?
Melk opwarmen in de magnetron – Verwarm de moedermelk op maximaal 600 Watt. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Anders kan een deel van de melk te warm worden.
Hoelang moedermelk buiten de koeling?
Moedermelk bewaren – Als je de melk die je net hebt afgekolfd nodig hebt voor de volgende voeding van je baby, kun je het gewoon op kamertemperatuur laten staan. Op kamertemperatuur (dus moedermelk buiten koelkast) is vers afgekolfde moedermelk tot max.
acht uur houdbaar. Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard. Wil je de moedermelk langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast. Let op: zet de melk niet in de koelkastdeur, maar zo veel mogelijk achterin. Daar is het het koudst. In de koelkast blijft je melk tot acht dagen goed.
Het is normaal als moedermelk wat zepig ruikt nadat het een tijdje in de koelkast of vriezer heeft gestaan. Dat betekent niet dat het bedorven is, maar het komt door de werking van de enzymen in moedermelk, Als melk bedorven is, ruik je dat meteen. Er kunnen dan ook brokken in zitten.
- Vindt je baby de melk uit de koelkast of vriezer niet lekker, omdat de smaak wat is veranderd door het bewaren? Je kunt je melk ook pasteuriseren.
- Op deze manier kun je het buiten de ijskast of vriezer bewaren.
- Dit doe je door de melk te verhitten tot het kookpunt (als er belletjes ontstaan) en dan snel te laten afkoelen.
Zorg dat je af en toe roert en blijf erbij, want het verhitten kan snel gaan. Lees hier alles over de heilzame werking van moedermelk
Hoeveel kun je per keer kolven?
Wanneer kolf je? – Het beste moment om te kolven is afhankelijk van je doel.
Kun je je baby in de eerste week niet zelf voeden? Kolf dan zeker acht keer per 24 uur. Liever nog vaker, net zo vaak als dat je baby voeding krijgt. Zo zorg je ervoor dat je borsten genoeg melk blijven aanmaken. Ben je niet bij je kind in de buurt? Kolf dan ongeveer op de tijden waarop je je baby zou voeden. Dit komt natuurlijk niet precies op de minuut aan. Om een voorraad moedermelk op te bouwen, kun je het beste kolven na de ochtendvoeding. Dan kun je ongeveer 20 tot 50 cc kolven. Heb je veel voeding en verslikt je baby zich soms de eerste minuten? Dan kun je tijdelijk vóór de voeding even wat melk afkolven. Groeit je baby slecht? Dan kun je je productie stimuleren door tussen voedingen in extra te kolven en die melk aan je baby te geven. Vraag ook hulp: extra kolven is veel werk. Als een kolfsessie niet zo veel melk oplevert als je nodig hebt, kolf dan gerust een keer extra.
Hoe geef je afgekolfde melk?
Introductie van een flesje afgekolfde moedermelk – Je baby via een flesje voeden, betekent nog niet het einde van je borstvoeding. Een flesje kan gewoon een ander middel voor je baby zijn om een volledige voeding te krijgen in de vorm van afgekolfde moedermelk.
- Hier zijn wat tips om je baby aan een flesje te laten wennen terwijl hij ook nog uit je borst blijft drinken: 1.
- Gebruik flesspenen die het zuigen uit de borst nabootsen.
- Sommige vormen en melkstroomsnelheden van flesspenen zorgen voor een vergelijkbare melkstroom en mondopening als bij borstvoeding.
- Gebruik flesspenen van zacht siliconenmateriaal met een bredere onderkant en een langzame melkstroomsnelheid.2.
Geef eerst borstvoeding. Leg je baby voor de eerste helft van de voeding aan de borst en geef daarna nog 30 tot 60 ml afgekolfde moedermelk in een flesje. Dan heeft je baby wat meer geduld bij het wennen aan een flesje. Heeft je baby nog steeds honger, geef hem dan opnieuw de borst om zijn voeding te voltooien.3.
- Vervang één borstvoeding per keer.
- Moet je meer dan één borstvoeding vervangen, vervang dan om de drie tot vijf dagen een sessie voor een flesje.
- Zo voorkom je dat je te veel stuwing krijgt als je niet in de gelegenheid bent om je melk op die voedingstijden af te kolven.
- Wanneer je je melk tijdens voedingstijden niet afkolft, loop je het risico dat je melkproductie afneemt.4.
Verwarm de fles onder stromend warm water. Het opwarmen van de afgekolfde moedermelk helpt de temperatuur na te bootsen van de van nature warme melk die je baby uit je borst drinkt. Zorg dat de fles niet warmer wordt dan lichaamstemperatuur. Gebruik liever geen magnetron om een flesje op te warmen.
- Controleer de temperatuur van de opgewarmde melk voordat je je baby gaat voeden.5.
- Neem de tijd voor de voeding.
- Zet je baby rechtop en houd hem dicht tegen je aan.
- Houd de fles meer horizontaal dan recht naar boven of beneden.
- Antel de fles net genoeg om de speen met melk te laten vollopen.
- Zo krijgt je kindje voeding en niet alleen maar lucht binnen.
Raak met de speen zachtjes zijn wang aan. Dit kan zorgen dat hij zich instinctief met een open mond naar je toe draait.6. Laat iemand anders proberen om hem te voeden. Sommige baby’s accepteren een fles makkelijker wanneer iemand anders dan zijn moeder de fles geeft.
- Degene die de fles geeft, moet hem lekker dicht tegen zich aanhouden om het intieme contact te behouden dat hij tijdens de borstvoeding krijgt.7.
- Blijf de fles vasthouden.
- Ondersteun de fles nooit met een voorwerp.
- Dit kan zijn slikken verstoren en beperkt het voor hem belangrijke fysieke contact tijdens de voedingen.
Je baby moet tijdens de voedingen altijd worden vastgehouden. Zorg dat je comfortabel zit. Leg hem op je schoot en leg een kussen onder je elleboog of laat je arm op de leuning van de stoel rusten. Heb geduld. Als hij de fles weigert, geef hem dan de borst voordat een van jullie gefrustreerd raakt.
Kan je kolven en voeden tegelijk?
De redenen waarom je gaat afkolven kunnen heel uiteenlopend zijn: je productie stimuleren, een voorraadje moedermelk aanleggen, werkhervatting, je te vroeg geboren baby in het ziekenhuis
- Als je baby te vroeg geboren is en zelf niet aan de borst kan drinken, kolf je af om de melkproductie op gang te brengen en moedermelk te voorzien voor je baby. Om een goede melkproductie te krijgen en in stand te houden kolf je gemiddeld 8 keer per dag. De combinatie van kolven, de zorg voor je gezin en pendelen naar het ziekenhuis kan pittig zijn. Deze tips kunnen het draaglijker maken.
- Als je kindje start in de kinderopvang, kolf je als het niet bij jou is. Daarnaast kan je voor en na de opvang en op vrije dagen blijven borstvoeding geven, Door te kolven en daarnaast je baby regelmatig aan te leggen, blijft je melkproductie op peil.
- Heb je maar af en toe een fles moedermelk nodig, dan kolf je een paar keer kleine hoeveelheden af. Die kleine porties kan je samenvoegen tot één voeding. Je kan een half uur tot een uur na een borstvoeding een beetje afkolven. Of, als je baby ‘s ochtends maar aan één borst drinkt, kan je kolven aan de andere kant. Pas afgekolfde moedermelk kan je bij reeds eerder gekoelde of ingevroren moedermelk voegen, als je ze eerst een uur apart laat afkoelen achteraan in de koelkast.
- Ook om je baby te leren drinken uit een fles, kan je kleine porties afkolven. Het beste moment om hiermee te starten is wanneer de melkproductie goed op gang is en de borstvoeding goed verloopt. Meestal is dat rond 4 weken na de geboorte.
- Het is normaal dat je in het begin maar enkele druppels of een kleine hoeveelheid kolft. Leer af te kolven door het vaak te doen. Oefening baart kunst.
- Ga lekker en ontspannen zitten in een rustige en behaaglijk warme ruimte. Zorg dat je alles bij de hand hebt. Neem de tijd.
- Was altijd je handen met zeep vóór je begint en werk met goed gereinigd materiaal,
- Bereid je zowel psychisch als lichamelijk voor op het kolven. Masseer je borsten en tepels, zet je naast je baby of zet een foto van je baby bij je, neem eventueel een warm bad of een warme douche als je thuis bent. Dat vergemakkelijkt de toeschietreflex,
- Neem evenveel tijd om af te kolven als om een voeding te geven.
- De hoeveelheid afgekolfde melk verschilt van keer tot keer.
- Als je gedurende een langere periode afkolft, is het normaal dat de melkproductie af en toe wat terugloopt, Maak je niet ongerust. Wil je je melkproductie opnieuw extra stimuleren, leg dan je baby vaker aan of kolf enkele dagen vaker af,
- Frequent kort kolven heeft meer effect dan enkele keren langduriger kolven.
- Je kan je melkproductie extra stimuleren door warmte aan te brengen voor het kolven en door je borsten goed te masseren voor en tijdens het kolven, Wanneer je melk al na korte tijd stopt met stromen, kan je een nieuwe toeschietreflex proberen op te wekken, door opnieuw je borsten te masseren.
- Afkolven mag geen pijn doen, Heb je een afkolftoestel met regelbare zuigkracht, begin dan met de laagste stand en ga geleidelijk verder naar de middelste stand. Kolven met een hogere zuigkracht geeft vaak geen beter resultaat, maar kan wel pijnlijk zijn. Een andere oorzaak van pijn kan een verkeerde maat van borstschild zijn.
- Om de melkproductie te controleren, Afkolven is een mechanisch iets, dat niet te vergelijken is met een baby die aan de borst drinkt, Een baby drinkt efficiënter en krijgt meestal meer melk uit de borst dan jij kan afkolven. Bovendien zegt de hoeveelheid afgekolfde melk niets over de kwaliteit van de melk. Maak je eens wat minder melk, dan is de concentratie van vetten en eiwitten meestal hoger.
- Om systematisch een teveel aan moedermelk op te vangen. Hierdoor hou je een overproductie in stand. Heb je last van teveel moedermelk, vraag dan deskundige hulp om je melkproductie aan te passen aan de behoefte van je kind.
Gebruik zoveel mogelijk verse moedermelk. De voedingswaarde daarvan is het hoogst en de beschermende stoffen zijn optimaal aanwezig, Afgekolfde moedermelk heeft steeds de voorkeur boven kunstvoeding, Ook wanneer je nog slechts een kleine hoeveelheid moedermelk kan afkolven, blijft het de moeite waard. Neemt je melkproductie af, dan is de concentratie aan beschermende stoffen hoger!
Hoe lang flesvoeding buiten de koelkast bewaren?
Een fles voor de nachtvoeding – Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Hoe moedermelk opwarmen onderweg?
Kant-en-klare potjes voor je baby – Onderweg zijn kant-en-klare potjes en knijpzakjes gemakkelijk en hygiënisch. Je hoeft ze namelijk niet gekoeld te bewaren. Als het potje nog niet geopend is, kan het niet bederven voor de houdbaarheidsdatum. Potjes babyvoeding zijn gesteriliseerd en vacuüm verpakt.