HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Kebab Wat Voor Vlees?

Kebab Wat Voor Vlees
OVER KEBAB & SHOARMA – De eerste verwarring die we uitklaren is die tussen kebab en shoarma. De benaming ‘ kebab ‘ betekent in het Turks zoveel als ‘ gebakken vlees ‘. Het vlees dat bij ‘kebab’ gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix.

Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is. Het woord ‘ shoarma ‘ is dan weer een Arabisch afleiding van het Turkse woord ‘çevirme’, wat ‘ draaien ‘ betekent. Onder het Ottomaans imperium heeft de Turkse eetcultuur zich namelijk over het hele Midden-Oosten verspreid en aangepast aan de plaatselijke keuken.

In Israël en Libanon kon de bereiding van het gemarineerd vlees op veel bijval rekenen, maar dan met lokale kruiding en onder de benaming ‘shoarma’.

Wat is het verschil tussen kebab en shoarma?

Alles wat je wil weten over Döner Kebab Döner kebab is een populair fastfoodgerecht dat oorspronkelijk uit Turkije komt. Het bestaat uit dönervlees, dat gegrild wordt op een spit en vervolgens wordt geserveerd in een pita-broodje met groenten en saus.

Er bestaat enige verwarring over het verschil tussen kebab en döner. Kebab is een algemeen begrip dat verwijst naar gegrild vlees dat wordt geserveerd in een pita-broodje of op een plaat. Döner is echter specifiek het vlees dat gegrild wordt op een spit en geserveerd wordt in een döner kebab. Er bestaat ook een gerecht genaamd shoarma, dat vaak wordt verward met döner kebab.

Shoarma bestaat echter uit gegrild vlees dat geserveerd wordt in een pita-broodje of op een plaat, terwijl döner kebab specifiek het vlees is dat gegrild wordt op een spit. Shoarma kan gemaakt worden van verschillende soorten vlees, zoals lamsvlees, kip of rundvlees, terwijl döner kebab specifiek gemaakt wordt van dönervlees.

 • Het Turkse vleesgerecht werd gemaakt met kalfs of lamsvlees.
 • Dit vlees wordt heerlijk gekruid en gegrild op een draaiend spit.
 • Als het vlees gegrild is wordt het in dunne reepjes afgesneden en vaak gegeten in een pita brood of durum.
 • De kosten van een döner kebab kunnen variëren afhankelijk van de locatie en het type vlees dat gebruikt wordt.

Ook varieert het type gerecht waarin je döner kebab kan bestellen. Je kunt het bestellen in een Turkse Pizza of als een broodje döner. Gemiddeld kost een döner kebab tussen de €5 en €10. Er bestaat enig debat over of döner kebab gezond is of niet. Aangezien het vlees gegrild wordt en vaak wordt geserveerd met groenten, kan het een gezonde optie zijn.

 • Echter, de sauzen en toppings die vaak worden toegevoegd, zoals friet, mayonaise of kaas, kunnen het gezonde aspect van het gerecht verminderen.
 • Het is belangrijk om een balans te vinden en niet te vaak döner kebab te eten als onderdeel van een gezonde levensstijl.
 • Yaprak döner bestaat uit verschillende soorten vlees zoals kalf, lam en schaap.

Volgens Turken zijn de poten en schouders van deze dieren het lekkerste vlees voor Yaprak döner. Het vlees hiervan wordt dun gesneden om zoveel mogelijk smaak te geven aan de Yaprak döner. Het vlees wordt om en om opgestapeld op het spit, ook wordt er om extra smaak toe te voegen ook laagjes vet toegevoegd aan het vlees.

Veel mensen denken dat Döner Kebab afkomstig is uit Turkije, maar is dit wel zo? De precieze afkomst van Döner kebab is omstreden, maar het wordt algemeen aangenomen dat het een afgeleide is van een ouder gerecht genaamd shoarma, dat ook uit het Midden-Oosten komt. Shoarma bestaat uit gekruid vlees dat op een spit wordt geroosterd en vervolgens in dunne plakjes wordt gesneden.

Het vlees wordt geserveerd in een pita-broodje of op een bord, samen met groenten en saus. Een andere bekende theorie is dat het is afgeleid van Sis Kebab wat ontstaan is uit Anatolië. Bij een Sis Kebab werd het vlees hier horizontaal gegrild boven houtskool.

 1. Toen gebruikten ze ook alleen maar schaapsvlees.
 2. Het vlees werd in smalle reepjes gesneden en geserveerd met brood.
 3. Een tijd later zou een chef-kok genaamd Hamid de eerste versie van de döner kebab gemaakt hebben.
 4. Hij laagde schaapsvlees op een spit en grilde dit verticaal.
 5. Hij marineerde dit vlees met een mengsel van paprika, komijn, ui, zout & peper.
See also:  Met Welk Doel Voegen Bakkers Gist Toe Aan Het Brood?

In de jaren 70 werd döner kebab mee genomen naar Duitsland door migranten. Sindsdien is het gerecht enorm populair geworden en is het momenteel wereldwijd bekend. Om een Döner kebab te maken, heb je het volgende nodig: Ingrediënten:

 • – 500 gram lamsvlees, in dunne plakjes gesneden
 • – 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • – 1 theelepel komijnpoeder
 • – 1 theelepel paprikapoeder
 • – Zout naar smaak
 • – Olijfolie
 • – 4 pitabroodjes
 • – Groenten naar keuze (tomaat, komkommer, ui, paprika, sla)
 • – Saus naar keuze (tzatziki, knoflooksaus, hummus)
 1. 1. Meng in een kom de knoflook, komijnpoeder, paprikapoeder en zout met een beetje olijfolie tot een marinade. Voeg het vlees toe en laat het een uur of langer marineren in de koelkast.
 2. 2. Verwarm de grill of grillpan en grill het vlees tot het gaar is. Snijd het vlees in dunne plakjes.
 3. 3. Verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 4. 4. Beleg de pitabroodjes met het vlees en de gewenste groenten en saus. Vouw de pitabroodjes dicht en serveer ze warm.

Is kebab vlees halal?

Turkse kebap versus Belgische kebab · Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) Turkse kebap versus Belgische kebab Er is geen verschil tussen kebab of kebap. De schrijfwijze verschilt van zaak tot zaak. Kebap met een -p wijst op de Turkse spelling. De variant met een -b achteraan is de Westerse spellingsvorm.

 1. De westerse cultuur heeft de bereiding van de döner kebab sterk beïnvloed.
 2. De geserveerde kebab is in elke kebabzaak anders, maar toch blijft de döner kebab overal fundamenteel hetzelfde.
 3. Döner kebab bereid volgens het recept van Iskender.
 4. Foto ©Hakki Arikan, 2007, Wikimedia.
 5. Als broodje voor de döner kebab wordt de pide verkozen.

Dit is een zacht, plat en rond of ovaal brood. Sommigen noemen dit broodje pita. Soms wordt hiervoor somun gebruikt. Dit is een dikker, krokanter en langer brood dan de pide. Verder is er nog de dürüm, wat letterlijk ‘opgerold’ betekent. Een dürüm is een soort wrap waarin het vlees en de groenten worden gerold.

See also:  Welk Fruit Helpt Tegen Keelpijn?

Het deeg is vervaardigd van tarwemeel en wordt op een bakplaat gebakken. Het lijkt erg goed op de Mexicaanse tortilla, maar deze laatste wordt met maïsmeel gemaakt. Foto van Turkse bakkerij met Turkse broden.1975 – 1999, Unie van Turkse Verenigingen (UTV). Veel Turken vinden dat het kebabvlees in Turkije een andere en betere smaak heeft dan bij ons.

Mogelijk komt dit door de teeltwijze, de dierkeuze en de gehanteerde bereiding van het vlees. Het verwerkte vlees in de kebab is halal (rein). Dit betekent dat men bij de slachting van het dier zich moet houden aan een aantal richtlijnen. Indien het vlees wordt gemarineerd zijn er verschillende marinades om het vlees zacht van textuur en pittig van smaak te maken.

 1. De keuze van de marinade zal mee de smaak van het vlees en dus van de döner kebab bepalen.
 2. Elke vleesbereider houdt zijn recept geheim.
 3. De ingrediënten die hierbij worden gehanteerd zijn onder meer olie, azijn, tomaten, uien, zwarte en witte peper, paprika, oregano, look, tijm en komijn.
 4. Vroeger marineerde elke kebabuitbater zijn vlees zelf en wikkelde het om een spit.

Vandaag leveren groothandelaars kant- en klare kebabrollen aan de meeste kebabzaken. Toch blijven nog een aantal kebabuitbaters in de Mijnstreek en daarbuiten zelf het vlees bewerken tot een kebabrol. In Turkije zijn er nog veel meer uitbaters die zelf hun rol vervaardigen.

De vleesrol kan uit lappen vlees of gehakt bestaan. Bij ons verkiest de kebabuitbater een vermenging van beiden waarbij de verhoudingen kunnen verschillen. In Turkije kiest men meestal enkel voor gehakt. De döner kebab wordt vervaardigd met rundvlees, kip, kalkoen, lams- of schapenvlees. from on, In Turkije worden opvallend minder groenten, en minder verschillende soorten, geserveerd bij de döner kebab.

Zij vullen hun kebab met sla, tomaten, ajuin en groene pepertjes. Bij ons komen daar nog rode en witte kool, worteltjes, komkommer- of augurkschijfjes bij. Deze extra groenten kwamen er op vraag van de Belgische klanten. De kebabuitbaters voegden deze groenten uit de streek toe aan de bestaande garnituur en verwesterden zo de kebab.

 • Al deze groenten zijn op de Belgische markt te verkrijgen.
 • Alleen de groene pepertjes worden, omwille van de authenticiteit, nog steeds ingevoerd vanuit Turkije of Griekenland.
 • Foto van een döner kebab, 2005, Collectie Kei Kondo.
 • Als wij kebab halen, dan hebben we keuze uit een brede waaier aan sauzen: cocktailsaus, looksaus, half pikante saus, andalouse, mayonaise, ketchup, enzovoort.

Deze sauzen treffen we eveneens aan op de toonbank van een frituur. Het verschil met het aanbod in een kebabzaak in Turkije is groot. Alleen citroen of yoghurt worden in de Turkse eetcultuur als aanvulling gebruikt bij vlees en groenten om het gerecht meer smaak te geven.

De frietkotcultuur heeft met zijn aanbod van sauzen duidelijk de kebabcultuur beïnvloed. Foto van een broodje kebab met bijhorende sauzen.2012, Villa Basta vzw. De grootste invloed van onze frietkotcultuur op de Turkse kebab zijn echter de frietjes zelf. Frietjes zijn vandaag niet meer weg te denken uit de kebabzaken.

Elke zaak heeft wel een frietketel. De kebabschotel bestaande uit losse stukjes vlees met groenten serveert men steevast met frietjes. In het broodje kebab doet de kebabuitbater op vraag frietjes naast de groenten en het vlees. Ook hier speelden de kebabuitbaters in op de vraag van de klanten die graag frietjes bij de maaltijd wilden.

In de grote en toeristische steden van Turkije worden meer en meer frietjes bij de kebab geserveerd. Maar er blijven nog heel wat zaken die dit niet aanbieden. Indien ze al frieten in het menu hebben opgenomen, dan gaat het veeleer om garnituur en wordt er maar een klein beetje toegevoegd aan het gerecht.

Foto van een döner schotel geserveerd met frietjes, 2012, Wikimedia. Kebab wordt op veel verschillende manieren bereid. Thuis maken we allemaal wel eens pita. Hierbij grillen we pitabroodjes of snijden we Turks brood in stukken. Dat vullen we met reepjes gebakken of gegrild vlees, groenten en saus naar voorkeur.

 1. Het vlees kan gekruid of gemarineerd zijn.
 2. De meest gebruikte groenten zijn salade, tomaat, komkommer, paprika en maïs.
 3. Ook chef Jeroen Meus heeft zijn eigen variante van de kebab.
 4. Zo vult hij stukken Turks brood met kruidig lamsgehakt, een zelfgemaakte yoghurtdressing en groentjes.
 5. Ook trek gekregen? Het recept is n.
See also:  Koelkast Kapot Wat Nu?

Smakelijk! Foto van pita gevuld met vlees, groenten en een yoghurtsausje, 2010, Collectie Roger Ferrer Ibáñez. Van from on,V. Bruninx en K. Vrancken, Kebab met mayonaise, Hasselt, 2007. Deze publicatie is nog steeds te bestellen bij de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed via,

 1. De publicatie vormt samen met een expo het eindresultaat van het project ‘Kebab met mayonaise’ – een hedendaagse kijk op traditionele en industriële eetcultuur uit 2007.
 2. De Erfgoedcel Mijn-Erfgoed werkte hiervoor nauw samen met (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed).J.
 3. De Smet en H.
 4. Vandecandelaere, Turken op de meridiaan, Brussel, 2009.Q.

Schoonvaere, Demografische studie over de populatie van Turkse herkomst in België, Brussel, 2013. (pdf) De rondreizende expo is nog op verschillende plaatsen te bezichtigen. Deze expo kwam tot stand naar aanleiding van de viering van het gouden jubileum van de en in samenwerking met andere partners. De teksten op deze website mogen vrij gebruikt worden met bronvermelding: www.cagnet.be – Centrum Agrarische Geschiedenis. Abonneer je op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle laatste nieuwtjes In samenwerking met: : Turkse kebap versus Belgische kebab · Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG)

Wat zit er in een durum kebab?

Dürüm döner is een heerlijke Turkse wrap, een dunne pannenkoek van niet-gegist brooddeeg, gevuld met rauwkost en vlees.

Wat zit er in een broodje kebab?

Döner kebab bestaat uit plakken gemarineerd vlees, die op een grote spies worden geregen en al ronddraaiend worden geroosterd. Het gare vlees wordt in dunne plakjes in een opengespleten pitabroodje geserveerd, met ui, sla, tomaat en yoghurtsaus.