HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

In Welk Fruit Zit Veel Suiker?

In Welk Fruit Zit Veel Suiker
Vergeet niet: fruit is gezond! – Er zijn vruchten die relatief veel suiker bevatten in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Voorbeelden van zoete vruchten zijn dadels, vijgen, lychee en banaan. Het feit dat er suiker in fruit zit betekent echter niet dat je het fruitschap moet overslaan! Van fruit is bewezen dat het goed is voor je gezondheid.

Welk fruit zit minste suiker in?

Fruit zonder suiker? – Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker! Avocado’s worden vooral gegeten omwille van de vetten (15 gram/ 100 gram). Een avocado bevat hierdoor dus nog steeds veel calorieën (160 kcal/ 100 gram).

Wat mag je niet meer eten als je suiker hebt?

Lagere bloedsuiker door gezond eten – In ons eten zitten stoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Als u koolhydraten eet, maakt uw lichaam daar bloedsuiker (glucose) van. Dit is brandstof voor uw lichaam. Er zijn snelle en langzame koolhydraten.

Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.

Eet vooral langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten laten uw bloedsuiker langzaam stijgen. Er zitten veel vezels in. Die geven een vol gevoel. Daardoor eet u minder. Langzame koolhydraten zitten bijvoorbeeld in volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, groente, fruit, noten en peulvruchten.

Adviezen Er zijn een paar belangrijke adviezen voor iedereen met diabetes type 2.

See also:  Hoe Lang Gaat Een Bosch Koelkast Mee?

Wat moet je eten om je suiker te verlagen?

Goed voor de bloedsuiker –

Kies bij pasta, rijst en brood voor de volkorenversie, en voor zilvervliesrijst. Daarin zitten veel vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer en minder stijgt. Peulvruchten als erwten, linzen en bonen zijn gezond. Ook hier zitten vezels in, waardoor je bloedsuiker langzamer stijgt. Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel ‘snelle’ koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.

Hoeveel suiker zit er in een komkommer?

Suikerlijst groente

Product Suiker Energie
Komkommer 1,3 g 13 kcal
Maïs 5,2 g 85 kcal
Paksoi 1,4 g 14 kcal
Paprika, geel 3,9 g 25 kcal

Welke suiker moet je vermijden?

Tip 2: Herken en vermijd suiker – Suiker herkennen is suiker vermijden. Maar dat is niet zo makkelijk. Suiker wordt op verpakkingen van voedingsmiddelen niet alleen suiker genoemd. Wist je dat er meer dan 50 verschillende namen voor suiker zijn? Suiker heeft onder andere namen als dextrose, galactose, lactose en maltose.

Ook honing, kandijstroop en agavesiroop zijn andere namen voor suiker. Je kunt de verschillende namen voor suiker vinden op de ingrediëntenlijst van het etiket. Hoe meer producten je koopt, hoe beter je wordt in het lezen van het etiket. Leestip: Hoe lees je een etiket? Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten ‘vrije suikers’ te vermijden.

Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivel vallen hier niet onder. Dit zijn producten die je nodig hebt om gezond te blijven.

  • Over het algemeen vind je vrije suikers in bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdrank, vruchtensap, snoep, koek en kant-en-klaar-sauzen.
  • Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat aan 56% van het eten in de supermarkt suiker is toegevoegd.
  • De organisatie onderzocht meer dan 650 producten van Albert Heijn, Jumbo en Lidl.
See also:  Wat Kost Een Koelkast?

Minder suiker eten is dus zo makkelijk nog niet. Zeker niet als je weet dat veel producten die over het algemeen bekend staan als ‘gezond’ of ‘verantwoord’, veel verborgen suikers bevatten. Zonder dat je het weet kun je al te veel suiker binnenkrijgen.

Product Suiker per 100 gram Aantal suikerklontjes per 100 gram
Gedroogde rozijnen 72,8 gram 18
Kauwgom 70,0 gram 17,5
Ketjapsaus 60,0 gram 15
Jam 52,3 gram 13
Kokosbrood 41,4 gram 10
Fruitbiscuit 38,8 gram 9,5
Ontbijtkoek 37,4 gram 9
Mueslireep 32,2 gram 8
Krentenbol 21,5 gram 5,5
Vruchtenkwark (halfvol) 16,0 gram 4
Sandwich spread naturel 14,0 gram 3,5

Bron: NEVO-online versie 2016/5.0, RIVM, Bilthoven,

Heeft komkommer suiker?

Suikerlijst groente – Hoeveelheden zijn weergegeven per 100 gram.

Product Suiker Energie
Andijvie 1,2 g 17 kcal
Asperges rauw 1 g 19 kcal
Aubergine 3 g 20 kcal
Bieten 6 g 38 kcal
Bleekselderij 1 g 14 kcal
Bloemkool 2,4 g 25 kcal
Boerenkool 0,2 g 25 kcal
Broccoli 0,5 g 27 kcal
Champignons 0,2 g 18 kcal
Chinese kool 0 g 17 kcal
Doperwten 1 g 92 kcal
Groene kool 4 g 45 kcal
IJsbergsla 1,7 g 15 kcal
Knolselderij 0 g 38 kcal
Komkommer 1,3 g 13 kcal
Maïs 5,2 g 85 kcal
Paksoi 1,4 g 14 kcal
Paprika, geel 3,9 g 25 kcal
Paprika, groen 2,5 g 19 kcal
Paprika, oranje 4,7 g 28 kcal
Paprika, rood 4,3 g 25 kcal
Peultjes 0 g 33 kcal
Prei 3,4 g 29 kcal
Radijs 3 g 22 kcal
Spruitjes 1,4 g 44 kcal
Taugé 1,8 g 23 kcal
Tomaat 2,9 g 20 kcal
Ui, rood 5,1 g 37 kcal
Ui, wit 5,1 g 37 kcal
Witlof 2,4 g 19 kcal
Witte kool 4 g 30 kcal
Wortel 4,3 g 33 kcal
Zongedroogde tomaat 37,6 g 331 kcal
Zuurkool 0 g 13 kcal
See also:  Vanaf Wanneer Geen Rauw Vlees Zwangerschap?

Deze suikerlijst bevat een aantal producten uit het assortiment en is bedoeld om een beeld te krijgen van de verschillende hoeveelheden suikers in deze categorie. Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend. Download hier de suikerlijst groente