Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.
Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.
Welk brood zitten veel vezels?
Vezels in brood – In onderstaande tabel is te zien dat het voedingsvezelgehalte in brood oploopt, beginnend bij witbrood. Volkorenbrood bevat weer meer voedingsvezels dan bruinbrood. Meergranenbrood op basis van bloem heeft gemiddeld het voedingsvezelgehalte van bruinbrood.
- Meergranenbrood op basis van (volkoren)meel heeft gemiddeld het hoogste voedingsvezelgehalte (hoger dan regulier volkorenbrood).
- Dit heeft ermee te maken dat aan meergranenbrood vaak extra zaden en pitten worden toegevoegd welke invloed hebben op het voedingsvezelgehalte.
- Het gaat hierbij om gemiddelde waardes.
Het vezelgehalte van het brood dat u bij uw bakker of supermarkt of koopt kan hiervan afwijken in verband met wisselende receptuur. Tabel: Gemiddelde gehaltes voedingsvezel in Nederlands brood
Portiegrootte | Voedingsvezel (gram) | % ADH* | |||
Op basis van bloem | eenheid | gram | Portie | 100 gram | 100 gram |
Wit pitabroodje | 1 stuks | 50 | 1,1 | 2,1 | 7 |
Wit tarwebrood, water | Snee | 30 | 0,8 | 2,5 | 8 |
Wit suikerbrood | snee | 35 | 0,9 | 2,6 | 9 |
Wit Turks brood | snee | 35 | 1,1 | 3,0 | 10 |
Wit krentenbrood | snee | 35 | 1,2 | 3,3 | 11 |
Witte ciabatta | 1 stuks | 50 | 1,7 | 3,3 | 11 |
Wit rozijnenbrood | snee | 35 | 1,4 | 4,0 | 13 |
Witte krentenbol | 1 stuks | 60 | 2,5 | 4,2 | 14 |
Wit tarwemaisbrood | snee | 35 | 1,4 | 4,7 | 16 |
Meergranenbrood met zaden | snee | 35 | 1,9 | 5,4 | 18 |
Op basis van (volkoren)meel | |||||
Bruin tarwebrood | snee | 35 | 1,8 | 5,0 | 17 |
Bruine mueslibol | 1 stuks | 60 | 3,5 | 5,8 | 19 |
Volkoren tarwebrood, fijn | snee | 35 | 2,3 | 6,6 | 22 |
Mueslibrood | snee | 35 | 2,7 | 6,9 | 25 |
Meergranenbrood met zaden | snee | 35 | 2,5 | 7,2 | 24 |
Roggebrood licht (Limburgs/Brabants) | snee | 25 | 1,9 | 7,7 | 26 |
Volkoren tarwebrood met pompoenpitten | snee | 35 | 2,4 | 6,9 | 23 |
Roggebrood donker (Fries) | snee | 40 | 3,3 | 8,3 | 28 |
Volkoren tarwebrood met zonnebloempitten | snee | 35 | 2,4 | 6,8 | 23 |
ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor volwassen vrouwen (30 gram voedingsvezel/dag). Bron: NEVO online 2021/7.0
Heeft speltbrood vezels?
De diëtist over vezels – vraag maar raak! Vraag 4: Bevat speltbrood meer vezels dan volkorenbrood? Dat valt niet eenduidig te zeggen. Het hangt er namelijk vanaf of speltbrood is gemaakt van volkoren speltmeel, speltbloem, of van een mix van beiden. Volkoren speltmeel is meel gemaakt van het graan spelt, met alle vezels er nog in.
Met speltbloem bedoelen we het ‘uitgeklede’ meel, waar nog amper vezels in zitten. Speltbrood dat van volkoren speltmeel is gemaakt, bevat de meeste vezels. Een gemiddeld volkorenbrood (van tarwe) bevat 6,7 gram vezels. Zitten er ook nog zaden en pitten door of op, dan valt het vaak wat hoger uit. Kijk dus goed op de verpakking van het speltbrood hoe het met het vezelgehalte zit om het te vergelijken met volkorenbrood.
Of kijk bij de ingrediënten of het brood van volkoren speltmeel is gemaakt of van speltbloem. Hoe meer vezels, hoe beter, en hoe meer meel en hoe minder bloem, hoe beter. : De diëtist over vezels – vraag maar raak!
Hoeveel vezels zitten er in een snee volkorenbrood?
Voorbeelden
Brood per snee | gram vezels |
---|---|
bruin brood (35 gr) | 1,8 |
volkoren zuurdesem (35 gr) | 2,1 |
volkorenbrood (35 gr) | 2,3 |
roggebrood donker (45 gr) | 3,7 |
Welk voedsel brengt darmen tot rust?
1. Genoeg vezels eten – Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Bekijk tips om meer vezels te eten,