HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

In Welk Brood Zit Het Minste Zout?

In Welk Brood Zit Het Minste Zout
Een betere strategie is beleg te kiezen dat weinig zout bevat en volkoren brood te nemen.

Wat is zoutloos brood?

Een voedingsmiddel waar een claim over wordt gemaakt, zoals ‘zoutarm’, moet voldoen aan bepaalde regels. Hieronder staat waar een product aan moet voldoen wanneer de (voedings)claim ‘zoutarm’, ‘zeer laag zoutgehalte’ of ‘zoutloos’ wordt gebruikt. Zout- of natriumarm: Deze claim is alleen toegestaan als het product maximaal 0,12 gram natrium per 100 gram bevat.

 1. Dat betekent dat het product maximaal 0,3 gram keukenzout of bakkerszout per 100 gram mag bevatten (2,5 x 0,12 gram).
 2. Zeer laag zout- of natriumgehalte: Deze claim mag worden gebruikt als het product maximaal 0,1 gram zout (0,04 gram natrium) per 100 gram bevat.
 3. Zoutloos of natriumvrij: Voorwaarde voor deze claim is dat het product maximaal 0,005 gram natrium per 100 gram bevat.

Dit is 0,0125 gram zout. Hoe zit het eigenlijk met zout in brood?

Hoeveel zout in 1 snee volkorenbrood?

Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.

Waar zit het minste zout in?

Het etiket – Op het etiket van voorverpakte producten staat hoeveel natrium (Na) erin zit. Door etiketten te vergelijken, kunt u het product kiezen met een laag natriumgehalte. Als op het etiket staat dat het product zoutloos is, dan zit er ook werkelijk geen zout in.

Dit is in Nederland wettelijk vastgelegd. Ook als op het etiket staat ‘geen zout toegevoegd’, ‘ongezouten’, ‘bereid zonder zout’, ‘gefabriceerd zonder zout’, ‘zonder toegevoegd zout’ of ‘zonder toevoeging van zout’, weet u zeker dat het product zonder natriumzout is bereid. Als op het etiket staat ‘laag natriumgehalte’ of ‘laag zoutgehalte’, dan bevat het product minder dan veertig milligram natrium per honderd gram of per honderd milliliter.

Er kunnen dan echter nog wel andere ingrediënten in het product zitten die zout bevatten, zoals bijvoorbeeld bouillonpoeder. In dat geval is het product niet geschikt voor het natriumbeperkte dieet. Ook al staat er dus ‘laag natriumgehalte’ of ‘laag zoutgehalte’ op het etiket, dan nog moet u controleren of er geen andere ingrediënten met zout zijn gebruikt.

 1. Als u twijfelt of een voedingsmiddel geschikt is voor uw dieet, kunt u dit altijd met uw diëtist overleggen.
 2. Wel eten: verse, onbewerkte producten Verse, onbewerkte voedingsmiddelen bevatten maar weinig zout.
 3. Onbewerkt’ wil zeggen ongekookt, niet gemarineerd, zonder dressing, niet verwerkt in een kant-en-klare salade, enz.

Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet. Ook brood, melk en melkproducten zoals yoghurt en zure room kunt u gewoon blijven gebruiken. Kruiden en specerijen Kruiden en specerijen geven kleur, geur en smaak aan het eten.

Dat wordt extra belangrijk als er geen zout gebruikt wordt. Maak daarom gebruik van kruiden en specerijen (vers, gedroogd of uit de diepvries): basilicum, bieslook, foelie, gemberpoeder, koriander, kerrie, knoflook (poeder), kruidnagel, nootmuskaat, paprikapoeder, peper, peterselie, tijm, enz. De meeste kant-en-klare kruidenmixen bevatten zout en zijn daarom niet geschikt voor het natriumbeperkte dieet.

Er zijn wel kant-en-klare kruidenmixen te koop zonder toegevoegd zout, maar u kunt ook heel gemakkelijk zelf een lekkere kruidenmix maken.

Is speltbrood gezonder dan volkorenbrood?

Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst. Of het speltbrood of tarwebrood is maakt niet uit.

Hoeveel zout in brood van de bakker?

Nederland kent regelgeving met betrekking tot wettelijke hoeveelheden droge stof die in brood aanwezig dienen te zijn.

Een heel brood bevat minimaal 480 en maximaal 530 gram droge stofEen middengroot brood minimaal 360 en maximaal 400 gram droge stofEen half brood minimaal 240 gram en maximaal 265 gram droge stof.

Daarnaast bestaat de wettelijke eis van maximaal 1,8% zout op de droge stof. Een broodbakker heeft er economisch gezien belang bij om zo dicht mogelijk bij de minimumgrens van 480 gram droge stof per brood te produceren. Elke bakker hanteert natuurlijk een eigen receptuur en werkwijze, maar uitgangspunt is steeds de hoeveelheid droge stof per heel brood.

In bakkersrecepturen wordt gerekend in ‘bakkersprocenten’. Dat betekent dat de hoeveelheid meel de basis van honderd procent is. De overige grondstoffen, waaronder zout, worden als percentage ten opzichte van die hoeveelheid meel gedoseerd. Bakkers hanteren een vast zoutpercentage van 1,5% zout ten opzichte van de hoeveelheid meel, dat op alle broodsoorten wordt toegepast.

Uit ervaring blijkt dat in recepturen een zoutpercentage van 1,5% ten opzichte van het meel overeenkomt met de wettelijke grens van maximaal 1,8% zout op de droge stof. Meer over het inschatten en bepalen van het zoutgehalte op de droge stof leest u in het artikel ” Zout: proces en receptuur in de praktijk “.

Op basis van een droge stof berekening en de gehanteerde receptuur met grondstoffen wordt het juiste afweeggewicht van het deeg bepaald. Het gewicht per broodsoort kan uiteindelijk echter sterk wisselen. Zo weegt een heel wit vloerbrood circa 750 gram, terwijl een heel Allinson volkorenbrood circa 1000 gram weegt.

Beide broden bevatten wegens de wettelijke regels 480 gram droge stof. Het verschil is gelegen in de hoeveelheid water die tijdens het bereidingsproces gebruikt wordt. Hierdoor varieert de hoeveelheid zout per honderd gram product sterk, terwijl de hoeveelheid zout in het hele brood gelijk is.

Het extra water in het Allinson volkorenbrood zorgt ervoor dat de hoeveelheid zout in dit brood uitgedrukt per honderd gram brood minder is dan in een wit vloerbrood. In werkelijkheid zit er per brood echter net zoveel zout in als in bijvoorbeeld het witte vloerbrood, waarin minder vocht zit. Ze hebben beiden immers evenveel droge stof en een gelijk percentage zout op droge stof.

Hoe zit het met zout in brood?

Gewichtsverschillen tussen diverse broden kunnen ook ontstaan doordat een brood korter of langer wordt gebakken en hierdoor meer of minder uitdroogt. Ook het al dan niet verpakt bewaren van brood is van invloed op het uiteindelijke gewicht. Deze factoren beïnvloeden het zoutgehalte uitgedrukt per honderd gram eindproduct.

Een heel brood, bestaande uit 480 gram droge stof waarvan maximaal 1,8% zout, wordt in een vast aantal sneetjes gesneden. Het aantal sneetjes per brood is echter afhankelijk van de dikte van de sneetjes en de lengte van het gebruikte bakblik. Het aantal sneetjes per heel brood varieert tussen de 22 en 26 stuks.

Hierdoor bestaat er dus geen vast gewicht per sneetje, waardoor ook de hoeveelheid zout per sneetje varieert. Een vergelijking per honderd gram eindproduct is dus niet altijd eerlijk.

Hoeveel zout zit er in koolhydraatarm brood?

VOEDINGSWAARDE KOOLHYDRAATARM BROOD

Koolhydraatarm brood
Productgroep, omschrijving Brood
Natrium (mg) 444
= Zout (mg) 1110
Kalium (mg) 217

Hoeveel zout in Waldkorn brood?

Ingrediënten tarwe bloem, water, desem (uit eigen bakkerij), soja grits, tarwe gluten, tarwe moutmeel (geroosterd), haver (gebroken), haver vlokken, lijnzaad, volkoren rogge meel, zonnebloempitten, gerst emoutextract, gist, zout, glucosestroop, rogge zuurdesem (gedroogd), plantaardig vet(palm), enzymen, tarwe moutmeel, emulgator(E482), plantaardige olie(raapzaad) Allergenen gluten bevattende granen, soja Voedingswaarden per 100 gram Voedingswaarden per 100 gram : Energie 935 Kj (223 Kcal), Vetten 3.8 g., Vetten verzadigd 1.0 g., Koolhydraten 34.7 g., Suikers 1.4 g., Eiwitten 10.2 g., Zout 905.09 g.

Hoe kun je minder zout eten?

Tips om minder zout te eten Wil jij weten hoe je kunt minderen? Op deze pagina vind je tips en tools om minder zout te eten.85% Van de Nederlanders eet meer zout dan de dagelijkse hoeveelheid die nog gezond is voor je nieren. Gemiddeld eten we een kilo zout per persoon per jaar te veel.

Weet jij in welke producten het meeste zout zit? Doe de en test je kennis! Zo leer je bewuste keuzes te maken en voor minder zout te kiezen.Om je bewust te maken van je zoutconsumptie is er de, De Zoutmeter laat zien hoeveel zout jij op een dag eet.

Benieuwd in welke producten (te) veel zout zit? Check hoeveel zout er in producten zit. Doe de en ontdek welke producten passen in een zoutbewuste maaltijd. Fabrikanten zijn verplicht om op het etiket van hun voedingsmiddelen te vermelden hoeveel zout er in zit.

Door etiketten van verschillende producten met elkaar te vergelijken zul je ontdekken dat het zoutgehalte in producten verschilt. Zo kan aardappelpuree van het ene merk veel meer zout bevatten dan van een ander merk. Ook binnen merken zijn er grote verschillen tussen producten. Een pizza met groente bevat bijvoorbeeld minder zout dan een pizza van hetzelfde merk met vlees of kaas.

Als je steeds kiest voor het merk of de variant met minder zout, maak je echt verschil. Let wel op of de hoeveelheid zout staat vermeld per portie, of per 100 gram. Vergelijk dit met dezelfde gegevens op het andere product.

Door te kiezen voor verse groente, vlees of vis eet je al snel minder zout dan wanneer je kiest voor bewerkte producten zoals groente uit blik of gerookte zalm. Maaltijden, soepen en sauzen kun je zelf op een zoutbewuste manier bereiden met verse ingrediënten en op smaak maken met verschillende kruiden.Proef hoe lekker gerechten met verse ingrediënten zijn. En ervaar dat zoutbewust koken eenvoudig kan zijn. Bestel één of meer van onze,De geeft aan welke kruiden en specerijen het best passen bij welke voedingsmiddelen. Laat je inspireren door deze smaakmakers.

De laat zien hoeveel zout jij op een dag eet. En hoe je dat mindert. Stel jezelf een Zoutdoel en ga aan de slag!Je mag jezelf de tijd gunnen om te wennen aan de smaak van producten of gerechten met minder zout. Bovendien zijn kleine stappen makkelijker vol te houden dan grote veranderingen.

Of lees nog meer tips op, : Tips om minder zout te eten

Welke kaas zit geen zout?

Welke kaas bevat minder zout? – Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas. Daarnaast bevatten bijvoorbeeld mon chou en mozzarella relatief weinig zout; buffelmozzarella nog weer minder dan mozzarella van koemelk.

 1. Geitenkaas en bijvoorbeeld brie bevatten iets meer zout, maar nog niet zoveel als oude, belegen kaas.
 2. Daarnaast zijn er merken die ook een zoutarme variant in het assortiment hebben en is er zelfs zogenoemde zoutloze kaas.
 3. Zoutloze kaas is een normale kaas.
 4. Hierin is het natrium (een belangrijk onderdeel van zout) vervangen door kaliumzout.
See also:  Hoe Lang Kan Kaas Buiten De Koelkast?

Dit verandert de smaak van de kaas een beetje, maar hierdoor kunnen mensen die een zoutbeperkt dieet moeten volgen toch een stukje kaas nemen. Omdat de smaak wat flauw is, vinden veel mensen het lekker om een variant met komijn of andere kruiden te nemen; die maken de kaas wat pittiger.

Welke vleeswaren hebben het minste zout?

Broodmaaltijd – Brood In brood zit over het algemeen vrij veel zout (0,35 gram per snee). Als u per dag meer dan vijf sneden brood eet, krijgt u al 2 tot 2,5 gram zout binnen. In dat geval is het verstandig om brood met minder zout of zoutloos brood te eten.

 • Het is niet verstandig om brood weg te laten uit uw maaltijd, omdat in brood ook veel noodzakelijke voedingstoffen zitten.
 • Vleeswaren Vermijd zoveel mogelijk sterk gezouten vleeswaren, zoals rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en andere gezouten speksoorten, theeworst, salami en corned beef.

Vleeswaren met minder zout zijn: fricandeau, gekookte lever, kalkoenfilet, kipfilet, rollade, rosbief en tong. Gebruik niet te veel vleeswaren. Het advies van het Voedingscentrum is om geen bewerkt vlees te eten, zoals vleeswaren. U kunt wel zelf vleeswaren maken door bij de warme maaltijd wat extra vlees zonder zout te bereiden.

Dit kunt u dan later gebruiken op de boterham. Kaas Eet geen sterk gezouten kaas. Voorbeelden hiervan zijn rookkaas, Roquefort en oude en belegen kaas. In gewone kaas (20+, 30+, 40+ en 48+) zit gemiddeld 0,4-0,5 gram zout per plak. Met een plak kaas bedoelen we 20 gram. De meeste plakken voorgesneden kaas wegen 30 tot 35 gram, daarin zit dus ook meer zout.Er zijn verschillende soorten kaas met minder zout te koop.

In deze kazen zit ongeveer 0,3 gram zout per plak. Dit geldt vooral voor jonge kazen, met name boerenkazen, zoals: Maasdammer, Leerdammer, Maaslander groen-geel, rood-geel of zwart-geel, milde Weilander, IJsselkaas, Emmentaler, Gruyère, Mozzarella, MonChou, Hüttenkäse of ‘eigen merk’ kaas van bijvoorbeeld Albert Heijn.

MonChou en Hüttenkäse kunnen op smaak worden gebracht met verse kruiden, ui, paprika of knoflook.Er is ook natriumarme kaas verkrijgbaar. In deze kaas zit heel erg weinig zout, 0,05-0,1 gram per plak. Natriumarme kaas heeft vaak weinig smaak. Probeer daarom eens natriumarme kaas met komijn of andere kruiden.

Deze maken de kaas pittiger. Ook kunt u natriumarme mosterd gebruiken. Eet niet te veel kaas. Het Voedingscentrum beveelt dagelijks 40 gram kaas aan. Hiermee kunt u twee sneden brood beleggen. Zoet of ander broodbeleg

wissel hartig beleg eens af met zoet: in jam, appelstroop, honing, vruchtenhagel en suiker zit bijna geen zout doe eens wat plakjes komkommer, tomaat, radijs of wat alfalfa op licht-gezouten kaas of vleeswaren neem eens fruit op brood, zoals aardbeien, plakjes appel, peer, banaan of kiwi smeer zoutarme mosterd op licht-gezouten kaas of vleeswaren maak een omelet zonder zout met tuinkruiden of een boerenomelet zonder zout met aardappel, ui en tomaat wissel gewoon brood af met geroosterd brood maak een mengsel van gebakken tomaten, ui en Italiaanse kruiden en/of peper

Warme maaltijd Als u veel moeite heeft met het beperken van uw zoutinname, neem dan één of twee weken de tijd om uw zoutgebruik af te bouwen. Voeg tijdens deze periode elke dag een klein beetje minder zout toe aan uw eten. U zult er al vrij snel aan wennen en merken dat voedingsmiddelen van zichzelf goed smaken.Er zijn verschillende soorten zout te koop.

Niet ieder zout is geschikt. Zo bestaat er dieetzout en LoSalt. In het dieetzout is alle natrium vervangen door kalium. In het LoSalt is twee derde van het natrium vervangen door kalium. Gebruik deze producten alleen in overleg met uw arts of diëtist. Dit geldt ook voor andere smaakmakers waarbij natrium is vervangen door kalium, zoals zoutarme strooi-aroma (Aromat) en zoutarm bouillonpoeder.

Daarnaast zijn er nog verschillende andere zouten te koop, zoals knoflookzout, zeezout, Himalayazout of kruidenzout van dr. Vogel. In deze producten zit evenveel zout als gewoon keukenzout en zijn dus niet geschikt. Wat wel geschikt is en vrij te gebruiken, zijn kruidenmengsels zonder zout en kaliumzout (bijvoorbeeld de zoutarme kruidenmixen van Verstegen).

 • Meer informatie over smaakmakers kunt u vinden onder het kopje ‘het gebruik van kruiden en specerijen’.
 • Soep Eet geen kant-en-klare soepen uit pak, blik of pot en geen Cup-a-Soup.
 • Hier zit erg veel zout in.
 • In een kop soep zit gemiddeld 2 tot 2,5 gram zout.
 • Maak zelf zoutarme soep door bouillon te trekken van vlees en groenten en/of voeg een kant-en-klaar kruidenbuiltje toe.

Gebruik verder kruiden, specerijen en groenten met een uitgesproken smaak, zoals prei, ui en selderij. Door groenten even te fruiten, krijgen ze meer smaak. Voor een tomatensoep kunt u zoutarme gezeefde tomaten gebruiken. Kies voor een soep met een uitgesproken smaak, bijvoorbeeld vissoep.

 • Ruiden die lekker zijn in de soep zijn bijvoorbeeld: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, dragon, kervel, lavas, marjolein, peterselie, rozemarijn, selderij en tijm.
 • Specerijen die lekker zijn in de soep zijn onder andere: foelie, kerrie, laurier, nootmuskaat paprika en peper.
 • Vlees, gevogelte, vis en vleesvervangers In vlees, gevogelte en vis zit van nature weinig zout.

Zodra deze zijn bewerkt (gekruid of gemarineerd) zit er meestal wel veel zout in. Dat geldt bijvoorbeeld voor rookworst, hamburgers, gepaneerd vlees, saucijsjes, cordon bleu, slavinken, kant-en-klare gehaktballen, gerookte vissoorten en vis uit blik.Gebruik niet-bewerkte vleessoorten en maak deze zelf op smaak met kruiden, specerijen of (zelfgemaakte) zoutarme kruidenmengsels.

In vleesvervangers, zoals tahoe en tempé, zit weinig zout en deze zijn geschikt voor een zoutarm dieet. In kant-en-klare vleesvervangers, zoals vegetarische groenteschijven, burgers en Quorn zit veel zout en deze kunt u beter niet nemen. In peulvruchten zoals bruine bonen en kapucijners uit pot of blik zit zout, ongeveer 0,5 gram per 100 gram.

Aan gedroogde peulvruchten is geen zout toegevoegd. Gedroogde peulvruchten moeten eerst een nacht weken voordat u ze voor bereiding kunt gebruiken. U kunt ze op smaak brengen door aan het kookwater een stukje laurierblad, foelieblad, peper, bonenkruid en gedroogde chilipeper toe te voegen.

Gebruik verschillende bereidingswijzen (bakken, grillen, stoven, magnetron). Leg het smaakaccent ergens anders door zoet en zuur te gebruiken (honing, suiker, azijn, speciale azijnsoorten, citroen, limoen, koriander, gember), zo mist u het zout minder. Marineren in olie met kruiden en/of knoflook geeft extra smaak. Bak een plak appel of ananas of een uitje of teentje knoflook mee. Vis smaakt heerlijk met een beetje citroensap, sinaasappelsap of witte wijn en groene kruiden. Strooi geroosterde amandelen over de vis. Vis bereid in de magnetron blijft sappig en behoudt veel smaak. Verpak de vis samen met blokjes wortel, fijngehakte ui en groene kruiden in aluminiumfolie en bereid het pakketje in de oven (u kunt ook kant-en-klare soepgroenten gebruiken).

Jus/saus Bereid vlees of vleesvervanging in ongezouten margarine, bak- en braadboter of olie. Gebruik geen juspoeders of -mixen, daarin zit veel zout. U kunt wel zoutarm juspoeder gebruiken. Tips:

Maak de jus af met een scheutje sinaasappelsap, appelsap, sherry, port of wijn. Voeg een eetlepel gewelde rozijnen toe aan jus of saus. Maak een grotere hoeveelheid jus als u stoofvlees of grootvlees bereidt. Vries de overige jus in handzame porties in. Met aardappelmeel, bloem of ontbijtkoek kunt u de jus binden.

Aardappelen, peulvruchten, pasta en rijst Aardappelpuree, gebakken aardappelen en frites, zelf bereid zonder toevoeging van zout, hebben meer smaak dan gekookte aardappelen zonder zout. In aardappelproducten zoals rösti, aardappelkroketjes en andere bewerkte aardappelgerechten zit veel zout. Ook in voorbewerkte rijst- en pastagerechten zit veel zout. Tips:

Kook aardappelen met weinig water of in de schil. U kunt ze ook stomen. Op deze manier gaan er weinig smaakstoffen verloren. Kook een paar takjes lavas (maggiplant) mee met de aardappelen voor een ‘zoutige’ smaak. Aardappelpuree zonder zout kan op smaak gebracht worden met bijvoorbeeld: peterselie, bieslook, dille, kummel, nootmuskaat, peper, kerrie of paprikapoeder. Ook een fijngesnipperd uitje, dunne preiringetjes en stukjes tomaat geven meer smaak. Ongezouten spek of ui kan meegebakken worden met aardappelen. Kook rijst met laurier, tijm en peper. Kies volkoren pasta en zilvervliesrijst. In deze producten zitten niet alleen meer vezels en voedingstoffen, maar de zijn ook voller van smaak.

Groente In verse, onbewerkte groentes zit van nature weinig of geen zout. Ze blijven smaakvol en rijk aan vitamines als u ze kort en in weinig water kookt of als u een stoommandje of stoompan gebruikt. Ook kunt u ze in een beetje olie roerbakken. Aan diepvriesgroenten is geen zout toegevoegd, met uitzondering van groenten als spinazie á la crème of rode kool met appeltjes.In groente uit blik en glas en zakjes gedroogde groenten- en kruidenmixen zit wel veel zout en kunt u daarom beter niet gebruiken.

Rauwe groenten (sla, tomaat, komkommer, bleekselderij, broccoli of lof) en kort gekookte groenten (in weinig water) behouden veel smaak. Gebruik verschillende bereidingswijzen, zoals: (roer)bakken, stomen, grillen, gratineren. Combineer een groente met weinig smaak eens met een groente met veel smaak, zoals: bieten, boerenkool, spinazie, venkel, peultjes, bleekselderij of bloemkool. Worteltjes en bietjes kunnen goed op smaak worden gebracht met azijn of citroensap en suiker. Gebruik een beetje licht-gezouten geraspte kaas om de groenten in de oven of onder de grill een bruin korstje te geven (gratineren). Kiemgroenten, zoals alfalfa, taugé en tuinkers geven veel smaak aan rauwkost en visgerechten. Voorbeelden van kruiden die lekker zijn bij groenten: dille, karwij, komijn, koriander, munt, lavas, peterselie en tijm. Specerijen als peper en nootmuskaat zijn lekker bij groenten. Kruidnagel en laurier zijn smakelijk bij rode kool.

Kant-en-klaarmaaltijden In alle kant-en-klaarmaaltijden zit veel zout. Dat kan soms oplopen tot 6 gram per maaltijd. Dit geldt ook voor afhaalmaaltijden van de Chinees, toko, pizzeria of snackbar. Om altijd een kant-en-klare maaltijd in voorraad te hebben, kunt u zoutarm koken voor twee dagen en een portie invriezen.

Eenpansgerechten zoals bami, nasi, goulash, macaroni, peulvruchtensoep en stamppot lenen zich goed om te bewaren in de diepvries. Snacks en tussendoortjes Zoet In snoep zit over het algemeen nauwelijks zout en dit kan dus gewoon gebruikt worden. In lekkernijen zoals koek en gebak kan wel zout zitten, dit ligt eraan welk recept gebruikt wordt.

Vergelijk:

See also:  Hoe Lang Kan Vla Buiten De Koelkast?
gevulde koek (60 gram) 0,3 gram zout
appeltaart (115 gram) 0,3 gram zout
koekje (10 gram) 0,1 gram zout
bitterkoekje 0 gram zout

In een biscuitje, Liga Evergreen, Sultana, kaneelbiscuitje, lange vinger, ontbijtkoek en vruchtenvlaai zit naar verhouding weinig zout. In drop, zowel zoute als zoete, zit niet veel zout: ongeveer een halve gram per 100 gram. Maar in drop zit de zoetstof glycyrrhizine.

Deze stof verhoogt de bloeddruk en zorgt ervoor dat de nieren zout vasthouden. Glycyrrhizine komt voor in alle soorten drop: zoete, zoute, laurier-, Engelse drop, pottertjes, wybertjes en salmiakdrop. Eet daarom liever geen drop. Deze stof zit ook in zoethoutthee. Drink deze thee daarom liever niet. Hartig In hartige tussendoortjes zit veel zout.

Het gebruik van gezouten noten, chips en snacks, zoals bitterballen, worstjes en saucijzenbroodjes en dergelijke is sterk af te raden. Vergelijk:

frikadel (75 gram) 1,7 gram zout
kroket (65 gram) 0,8 gram zout
zoute haring (75 gram) 2,1 gram zout
zure haring (75 gram) 1,7 gram zout
1 blokje licht-gezouten kaas (20 gram) 0,4 gram zout
Japanse mix (1 handje) 0,3 gram zout
gezouten pinda’s (1 handje) 0,2 gram zout
ongezouten pinda’s (1 handje) 0 gram zout
Rauwkost 0 gram zout

Kies bij voorkeur: ongezouten noten, studentenhaver, dadels, vijgen, rozijnen, rauwkost (bleekselderij, kerstomaatjes, bloemkoolroosjes, radijsjes, worteltjes, reepjes paprika), ongezouten popcorn of een blokje licht-gezouten kaas. U kunt ook zelf beleg voor op een toastje maken, bijvoorbeeld: plakjes gekookt ei, Hüttenkäse of MonChou met verse tuinkruiden of een stukje verse zalm bereid met kruiden.

Dranken De meeste dranken kunt u gewoon gebruiken. Sommige soorten mineraalwater leveren meer natrium; kies soorten met minder dan 0,1 gram zout per liter. Lees de informatie op het etiket. Aan tomatensap en (tomaten-)groentesap is meestal extra zout toegevoegd, deze sappen kunt u beter niet gebruiken.

Er is zoutarm tomatensap en groentesap verkrijgbaar. Deze sappen zijn wel geschikt. Producten die u beter niet kunt nemen Vermijd het gebruik van onderstaande producten, tenzij anders met de diëtist is afgesproken:

bouillon, bouillonkorrels, -tabletten en -poeder kant-en-klare soepen, sauzen en kruidenmixen soeparoma (Maggi), strooi-aroma (Aromat), ketjap (zoute en zoete), ketchup, juspoeder en -tabletten, Marmite, ve-tsin, sambal en mosterd in zuur gelegde vis (bijvoorbeeld haring) en zoute haring gemengde kruiden met zout, selderiezout, knoflookzout, mineraalzout zeezout en zoutsoorten met minder natrium zoals halvazout en LoSalt kant-en-klare vleesvervangers, zoals kaasplak en groenteburger gepaneerde vis zoals visstick, gestoomde en gerookte vis (bijvoorbeeld zalm, makreel, paling, bokking) en vis uit blik of glas kant-en-klare sauzen, bijvoorbeeld zoetzuur of op basis van tomaten augurken, zilveruitjes en andere zoetzure producten fritessaus, slasaus, oosterse saus; in mayonaise zit minder zout. U kunt dit met mate gebruiken.

Boodschappen doen Het is niet altijd gemakkelijk om bepaalde zoutarme producten te kopen. Het ligt eraan waar u woont en hoe groot de supermarkt is.

In de supermarkt is meestal een apart schap met dieetproducten. U vindt er diverse zoutarme producten, zoals: ketjap, zoutarme Aromat, zoutarme mosterd en zoutarme augurken en zilveruitjes. De reformzaak of natuurvoedingswinkel hebben vaak ook een assortiment aan zoutarme producten. Vraag in de speciaalzaak (kaaswinkel, slager) of ze zoutarme producten verkopen of misschien voor u kunnen bestellen of maken.

Termen op de verpakking De volgende termen worden gebruikt om aan te geven dat er geen of minder zout is toegevoegd:

De termen ‘geen zout toegevoegd’, ‘ongezouten’, ‘bereid zonder zout’ of ‘zonder toevoeging van zout’ betekent dat er bij de bereiding van het product geen keukenzout is toegevoegd. Om hiervoor te compenseren kunnen wel andere stoffen zijn toegevoegd waarin van nature (veel) natrium zit. Controleer daarom altijd de voedingswaardetabel op de verpakking of vraag eventueel bij de fabrikant naar het daadwerkelijke natriumgehalte. De term ‘met minder zout’ betekent: in het product zit 33 procent minder zout dan het vergelijkbare gewone product. De term ‘zoutarm’ betekent: het product is speciaal gemaakt voor het zoutarm dieet. Soms komt u de term ‘natriumarm’ tegen. Dit betekent dat het product past binnen het zoutarme dieet.

Etiket lezen en vergelijken Als u precies wilt weten hoeveel zout er in uw product zit en/of als u producten met elkaar wilt vergelijken, lees dan de voedingswaardetabel op het etiket. Op het etiket staat onder andere informatie over de hoeveelheid energie (kJ/kcal), vetten, koolhydraten, eiwitten, vezels en zout.

Dit staat aangegeven per 100 gram (of 100 ml), maar vaak ook per portie. De portiegrootte wordt door de fabrikant bepaald en kan dus per merk verschillen. Ook hoeft dit niet altijd hetzelfde te zijn als de portie die u gebruikt. Wanneer u binnen een product twee of meer verschillende varianten met elkaar wilt vergelijken, kijk dan naar de hoeveelheid per 100 gram (of per 100 ml) en niet per portie.

Uit eten Als u uit eten gaat is het vaak moeilijk om te weten wat er precies in het eten zit en hoe het bereid is. Toch kunt u gewoon naar een etentje buiten de deur of een feestje. Neem van tevoren contact op met het restaurant om na te gaan of er rekening gehouden kan worden met uw dieet.

Eet u bij familie of vrienden, overleg dan van tevoren over de mogelijkheden. Soep en voorgerecht Zoutarme soep of bouillon is zeer moeilijk te verkrijgen. Als voorgerecht kunt u bijvoorbeeld kiezen: meloenbolletjes, vruchtencocktail, carpaccio of salade. Vlees, gevogelte, vis of vleesvervanger U kunt het beste kiezen voor een soort die à la minuut bereid wordt, bijvoorbeeld: biefstuk, varkenshaas, kalfsoester, gestoofde/gegrilde vis of een omelet.

Vraag of deze gerechten zonder zout bereid kunnen worden. Kies geen gepaneerd gerecht. Jus of saus Jus en sauzen worden vrijwel altijd met zout bereid. Vraag of de jus of saus apart geserveerd kan worden en gebruik er weinig ervan. Groente In de meeste restaurants wordt de groente met zout bereid.

 • U kunt het beste kiezen voor een rauwkostsalade, vraag of de dressing apart geserveerd wordt.
 • Dan kunt u zelf rekening houden met de hoeveelheid zout.
 • Aardappelen Aardappelen en aardappelgerechten worden vaak met zout bereid.
 • U kunt het beste kiezen voor ongezouten frites.
 • Nagerecht Alle nagerechten zijn geschikt, behalve de gebakken nagerechten en een kaasplankje.

: Zoutbeperkt dieet

Hoeveel zout zit er in een plak kaas?

7. Kaas – Ook kaas is een erg zout product. In een plakje belegen kaas zit al een halve gram zout. Feta uit een pakje en rookkaas zijn ook erg zout. Alternatief Uiteraard zijn er ook minder zoute kaassoorten. Neem bijvoorbeeld komijnekaas of verse geitenkaas.

Waarom geen volkorenbrood?

Het is al lang bekend dat wit brood en bewerkte granen in het algemeen niet bepaald voedzaam zijn. Voedingsdeskundigen en diëtisten over de hele wereld adviseren ons in plaats daarvan volkorengranen te eten. Maar granen, vooral granen met gluten, zoals tarwe, zijn de laatste jaren intensief onderzocht.

 1. Veel gerespecteerde gezondheidsprofessionals beweren nu dat brood en andere bronnen van granen met gluten op zijn best onnodig zijn en mogelijk schadelijk.
 2. Hoe witter het brood, des te eerder ben je dood.” Brood is rijk aan koolhydraten en kan het bloedsuikerniveau omhoog stuwen Zelfs volkorenbrood wordt meestal niet uit de echte volle graankorrels gemaakt.

Er worden granen gebruikt die tot een zeer fijn meel zijn vermalen. Hoewel in dit proces wel de nutriënten worden bewaard, worden deze producten erg snel verteerd. Het zetmeel in brood wordt snel in het spijsverteringskanaal afgebroken en komt de bloedstroom binnen als glucose.

Dit veroorzaakt een snelle piek in bloedsuiker- en insulineniveaus. Zelfs volkorentarwebrood laat de bloedsuiker sneller pieken dan sommige candybars ( 1 ). Als de bloedsuikerspiegel snel stijgt, heeft die de neiging ook weer heel snel te zakken. Als het bloedsuikergehalte laag is, krijgen we honger. Dit is de bloedsuiker-achtbaan die mensen die veel koolhydraten eten goed kennen.

Al snel nadat ze hebben gegeten krijgen ze alweer honger, waardoor ze weer naar een koolhydraatrijke snack grijpen. Verhoogde bloedsuikergehaltes kunnen ook zorgen voor glycatie op celniveau, doordat bloedsuiker een reactie aangaat met eiwitten in ons lichaam.

Dit is één van de processen waardoor we verouderen ( 2 ). Onderzoek naar diëten met beperkte koolhydraatinname (waarbij zetmeel en suikers dus worden weggelaten of verminderd) wijzen uit dat diabetici of mensen die gewicht willen verliezen ALLE granen zouden moeten vermijden ( 3, 4, 5 ). Kortom: Brood wordt meestal gemaakt van gemalen tarwe.

Dit wordt gemakkelijk verteerd en zorgt voor een bloedsuiker- en insulinepiek, wat weer kan leiden tot de beruchte bloedsuiker-‘achtbaan’ en het stimuleren van teveel eten. Brood bevat veel gluten Tarwe bevat een grote hoeveelheid van een eiwit genaamd gluten.

Dit eiwit heeft lijm-achtige eigenschappen en is verantwoordelijk van de viscositeit (stroperigheid) en de elasticiteit van het deeg. Het bewijs dat een groot deel van de bevolking gevoelig is voor gluten stapelt zich op ( 6, 7, 8 ). Als we brood eten dat gluten bevat (tarwe, spelt, rogge en gerst), zal het immuunsysteem in ons spijsverteringskanaal de gluteneiwitten ‘aanvallen’ ( 9 ).

Gecontroleerde studies bij mensen zonder coeliakie laten zien dat gluten de wand van het spijsverteringskanaal beschadigt, wat pijn, opgeblazenheid, onregelmatige stoelgang en vermoeidheid teweegbrengt ( 10, 11 ). Glutenovergevoeligheid wordt ook in verband gebracht met sommige gevallen van schizofrenie ( 12, 13 ) en cerebellaire ataxie ( 14, 15 ), allebei ernstige hersenziektes.

Gluten is waarschijnlijk voor de meeste mensen schadelijk, niet alleen voor diegenen die lijden aan coeliakie of glutenovergevoeligheid. De enige manier om echt te weten of je overgevoelig bent voor gluten is door 30 dagen gluten helemaal uit je voeding te schrappen en het dan opnieuw in te voeren en te kijken of het invloed op je heeft.

Kortom: Het meeste brood is gemaakt van granen met gluten. Gluten veroorzaakt een immuunreactie in het spijsverteringskanaal van mensen die daarvoor gevoelig zijn. Dit kan leiden tot problemen met de spijsvertering, pijn, opgeblazenheid, vermoeidheid en andere symptomen.

See also:  Hoe Lang Kan Een Breaker Uit De Koelkast?

Brood bevat veel andere schadelijke stoffen De meeste commerciële soorten brood bevatten suiker of glucose-fructosestroop, net als andere bewerkte voedingsmiddelen. Suiker heeft veel nadelige effecten en door bewerkte producten te eten waar het in zit breng je waarschijnlijk schade toe aan je gezondheid.

De meeste granen bevatten ook het antinutriënt fytinezuur. Dit is een stof die essentiële mineralen zoals calcium, ijzer en zink aan zich bindt, waardoor die mineralen niet in het lichaam kunnen worden opgenomen ( 16 ). Door granen te weken voordat je ze bakt kun je ervoor zorgen dat het fytinezuur zijn werk niet kan doen, waardoor de opname van mineralen weer wordt verbeterd.

 1. Ortom: Brood bevat meestal suiker, wat erg slecht voor je is.
 2. Het bevat ook antinutriënten die de opname van mineralen zoals calcium, ijzer en zink blokkeren.
 3. Brood bevat weinig essentiële voedingsstoffen In brood zit GEEN ÉÉN voedingsstof die je niet uit ander voedsel kunt halen, zelfs in grotere hoeveelheden.

Zelfs volkorenbrood is niet zo voedzaam als je misschien denkt. Het bevat niet alleen weinig voedingsstoffen vergeleken met ander onbewerkt voedsel, het vermindert letterlijk de opname van voedingsstoffen uit andere voeding.

Vergeleken met echt, onbewerkt voedsel zoals groenten, bevat volkorenbrood weinig voedingsstoffen. Het fytinezuur blokkeert de opname van mineralen zoals ijzer, zink en calcium ( 17 ). Gluten vermindert de opname van alle voedingsstoffen doordat het de darmwand beschadigt ( 18 ). Granen bevatten niet alle essentiële aminozuren en zijn daarom slechte bronnen van eiwitten voor mensen ( 19 ). Tarwevezels kunnen ervoor zorgen dat je lichaam de vitamine D voorraad veel sneller verbruikt, wat kan bijdragen aan vitamine D tekort ( 20 ). Dit staat weer in verband met kanker, diabetes en vroegtijdig overlijden ( 21, 22, 23 ).

Kortom: De meeste soorten brood zijn niet erg voedzaam en de eiwitten erin zijn niet van veel nut. Een beschadigde darmwand en fytinezuur verminderen de beschikbaarheid van voedingsstoffen. Tarwe kan ook vitamine D tekort verergeren. Volkorentarwe verhoogt ‘slecht’ cholesterol In een onderzoek werden 36 mannen willekeurig in twee groepen verdeeld.

 1. Ze kregen de opdracht om óf volkoren haver te eten óf volkoren tarwe ( 24 ).
 2. Na 12 weken werden de lipidegehaltes in het bloed van beide groepen gemeten.
 3. De haver verminderde het LDL cholesterol en kleine, compacte LDL deeltjes.
 4. Het komt erop neer dat volkorenhaver zorgde voor een significante verbetering in het bloedlipidenprofiel.

Volkorentarwe verhoogde echter het totaal aan LDL met 8% en kleine, compacte LDL deeltjes met maar liefst 60%. Klein, compact LDL is het type cholesterol dat sterkt geassocieerd wordt met hart- en vaatziektes ( 25, 26 ). Dit betekent dat volkorentarwe echt slecht is voor het bloedlipidenniveau en dat dit het risico op hart- en vaatziekten drastisch zou kunnen verhogen.

Ja, dat sneetje ‘gezond-voor-het-hart’ volkorenbrood zou wel eens je dood kunnen betekenen. Kortom: Het eten van ‘goed-voor-het-hart’ tarwebrood kan het kleine, compacte LDL cholesterol laten stijgen met wel 60%. Dit type cholesterol wordt sterk geassocieerd met hart- en vaatziektes. Volkorentarwe is alleen maar ‘minder slecht’ dan geraffineerde tarwe Het is waar dat volkorenbrood beter voor je is dan brood van geraffineerde granen.

Er zitten meer voedingsstoffen en vezels in. Maar het is slechts het minste van twee kwaden. Het is als het vergelijken van sigaretten met en zonder filter. Filtersigaretten zijn minder slecht, maar dat maakt ze nog niet gezond. Als je toch echt brood in je leven nodig hebt, dan zijn er een paar opties die niet zo slecht zijn.

Brood gemaakt met geweekt en ontkiemd graan is minder slecht voor je dan regulier brood. Als het op die manier bereid is, bevat het namelijk minder fytinezuur. Tarwekiembrood of Essenenbrood bijvoorbeeld, zijn gemaakt van ontkiemde granen. Het zou daardoor minder ongezond kunnen zijn dan andere broden.

Glutenvrij brood is waarschijnlijk ook gezonder dan brood van glutenbevattende granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Kortom: Volkorenbrood is beter voor je dan brood van geraffineerde granen, maar de beste keus is helemaal geen brood. Brood van geweekte en ontkiemde granen zijn waarschijnlijk minder ongezond.

De boodschap: Iedereen die wil afvallen, spijsverteringsproblemen heeft of op de één of andere manier een nadelige invloed ondervindt van het westerse dieet, zou brood en andere bronnen van granen met gluten moeten vermijden. Als een beschadigde darmwand, bloedsuikerschommelingen, opgeblazenheid, vermoeidheid en een 60% verhoogd niveau van klein, compact LDL geen reden genoeg is om te stoppen met brood eten, weet ik niet meer wat dan wel (met toestemming vertaald ).

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de kennistest over voeding in 30 vragen!

Is speltbrood cholesterol verlagend?

GEZONDHEID IN HET ALGEMEEN Spelt past uitstekend binnen een gezond voedingspatroon. Het bevat een talrijke hoeveelheid goede voedingsstoffen die van essentieel belang zijn voor de gezondheid van lichaam en geest van ieder mens. Door de grote wateroplosbaarheid van spelt worden al deze essentiële voedingsstoffen makkelijk en snel door het lichaam opgenomen.

Maag- en darmklachten Spelt is,door zijn grote wateroplosbaarheid, vele malen makkelijker te verteren dan tarwe. Maag en darmen blijven hierdoor gespaard. De hele speltkorrel is rijk aan vezels welke de stoelgang bevordert. Hart en bloedvaten Uit onderzoek blijkt dat een dieet rijk aan hele granen zoals spelt het “slechte” cholesterol LDL en de bloeddruk verlaagt en het “goede” cholesterol HDL verhoogt.

Door het dagelijks eten van voldoende speltgranen kan je de kans op hart- en vaatziekten tot 20% verlagen. De aanwezigheid van hoogwaardige onverzadigde vetzuren in spelt maakt dat het gebruik van spelt de bloedvaten reinigt en de kans op hartkwalen vermindert.

 1. Diabetes type II Spelt en andere hele granen zijn een rijke bron van magnesium.
 2. Onderzoek toont aan dat magnesium helpt bij het verlagen van het risico op diabetes type II (“ouderdoms”diabetes).
 3. Tevens is spelt vrij van het eiwitsubstantie tarwelecitine.
 4. Deze specifieke lecitine bootst het effect van insuline na en veroorzaakt zo insulineresistentie (het voorstadium van diabetes).

Immuunsysteem De eiwitten in spelt spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling en de opbouw van nieuwe cellen. Ook bevat spelt speciale koolhydraten die het immuunsysteem van het lichaam stimuleren. Stress en depressie Spelt bevat de juiste hoeveelheid essentiële vetzuren.

Deze vetzuren zijn van vitaal belang om de lipidenwal te handhaven die de zenuwen beschermt. Met een sterk zenuwgestel is men beter beschermt tegen stress, depressie of emotionele uitputting. Spelt geeft zijn gebruiker dus goed vlees, goed bloed en een opgewekt gemoed. Ideale kindervoeding Voor kinderen in de groei, zowel voor hele jonge kinderen als voor de jongeren, is het belangrijk dat hun voeding rijk is aan vitaminen, mineralen, eiwitten en essentiële vetzuren.

Spelt bevat alles wat opgroeiende kinderen nodig hebben. Om ervoor te zorgen dat ze zowel in hun ontwikkeling als in hun activiteiten niet worden geremd door de spijsvertering, is het van belang dat hun voedsel licht verteerbaar is en een lager gehalte aan vezels heeft dan dat van een volwassene.

De voorkeur gaat dan ook uit naar het gebruik van een licht speltmeel voor de voeding van opgroeiende kinderen. ALLERGIEEN Tarweallergie Alle producten die bij Het SpeltHuis te verkrijgen zijn, zijn 100% tarwevrij. Ten eerste, omdat voor de productie van onze speltproducten is gekozen voor het gebruik speltmeel met het keurmerk Dinkel nach dr Herzka®,

Dit keurmerk staat garant voor het gebruik van écht zuiver speltmeel dat enkel en alleen van 100% zuivere speltrassen is gemaakt en daarom géén tarwecomponenten bevat. Het speltgraan wordt bovendien voor verwerking door een onafhankelijk instituut gecontroleerd op zuiverheid (de afwezigheid van tarwe).

 1. Hierdoor kan met zekerheid gezegd worden dat het speltmeel met het keurmerk Dinkel nach dr Herzka® en producten hiervan echt 100% zuiver zijn.
 2. Ten tweede, omdat onze producten in een tarwevrije omgeving worden geproduceerd.
 3. Alle producten van Het SpeltHuis kunnen daarom met een gerust hart worden genuttigd door mensen met een tarweallergie of – intolerantie.

Melk-, lactose-, soja- en eiallergie Het overgrote deel van ons assortiment is tevens melkvrij, lactosevrij, sojavrij en eivrij. Bovendien zijn al onze producten vrij van elke vorm van kunstmatige toevoegingen (E-nummers). Allergie en kinderen Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat juist kinderen te maken hebben met een voedselallergie.

 1. De laatste 30 tot 40 jaar is het aantal kinderen met een voedselallergie verdubbeld.
 2. Naar schatting heeft 2-6% van de zuigelingen last van een voedselovergevoeligheid.
 3. Bij kinderen tussen de 1 en 3 jaar ligt dat percentage zelfs op 28%.
 4. Van de schoolgaande kinderen heeft nog 3-5 % te kampen met een voedselallergie of -intolerantie.

Speciaal voor deze kinderen hebben we een lijn van producten in ons assortiment welke gegarandeerd vrij zijn van tarwe, melk, lactose ei en soja. Tevens worden deze producten uitsluitend gezoet met honing of rijstsiroop. DE SPORTER Energie, concentratie, uithoudingsvermogen en weerbaarheid zijn de vier kernwoorden die van groot belang zijn voor elke fanatieke sporter, zowel de amateur als de professional.

 • Energie Door het hoge gehalte aan complexe koolhydraten is spelt de ideale energie leverancier voor zowel de amateur- als de professionele sporter.
 • Complexe koolhydraten worden langzamer door het lichaam verteerd, waardoor de spieren gelijkmatig van energie worden voorzien.
 • Tevens hebben ze een kleinere kans om als vet te worden opgeslagen.

Een fanatieke sporter wordt aangeraden om 30% van hun dagelijkse voeding te laten bestaan uit koolhydraten, zoals pasta’s en volkoren brood. Concentratie Spelt bevat een hogere concentratie aan essentiële aminozuren dan tarwe. Deze aminozuren verbeteren de concentratie die nodig is tijdens het sporten.

 • Essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en moet men dus via de voeding tot zich nemen in de vorm van volkoren brood, pasta’s en muesli.
 • Uithoudingsvermogen en weerbaarheid Ook is spelt bijzonder rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, welke een goede bescherming bieden tegen stress en vermoeidheid.

Doordat spelt licht verteerbaar is en een grote wateroplosbaarheid bezit, worden de voedingsstoffen in spelt beter door het lichaam opgenomen met een minimum aan verteringsarbeid. Hierdoor kan het lichaam al zijn energie in het sporten steken in plaats van in de spijsvertering, wat de sportprestatie ten goede komt.