HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Weet Je Of Vlees Nog Goed Is?

Hoe Weet Je Of Vlees Nog Goed Is
Vlees dat stinkt – Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.

Kun je vlees over de datum eten?

Als je vlees hebt liggen met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën,

Hoe lang mag vlees over datum zijn?

Weggooien of niet? Houdbaarheidsdatum schept klaarheid | Gezond Leven ‘Te gebruiken tot’ (TGT) staat op voedingsmiddelen die snel bederven: het is de uiterste consumptiedatum, Denk aan verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. Op die voedingsmiddelen kunnen bacteriën namelijk snel groeien, wat mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico’s. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht, Want ziekmakers zie je niet met het blote oog. Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten.

Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt. Zo vermijd je voedselverspilling. Ingevroren kan het 3 maanden bewaren.

Vlees of vis kan je ook snel bakken en in de koelkast bewaren: daar blijft het 2 dagen goed. Maar let op : van zodra de verpakking open is, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer, Verbruik het product daarom diezelfde dag nog om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Is de TGT-datum nog niet verstreken, maar heeft je vlees tóch een nare geur of rare kleur? Dan kan je er misschien ziek van worden! Eet het dus best niet op.

Bij producten met een ‘ten minste houdbaar tot’ -datum ligt het anders. De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.

 1. Van zodra de verpakking is geopend, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer.Voorbeelden van producten met een THT-datum zijn melk, droge koekjes, sinaasappelsap, pasta, rijst en conserven.
 2. Waliteitsverlies merk je aan de kleur, geur en smaak,
 3. Gebruik dus je zintuigen om te beoordelen of een voedingsmiddel over de THT-datum nog veilig eetbaar is of niet.

Ziet het voedingsmiddel er nog goed uit en ruikt het nog oké? Dan kan je het normaal nog gebruiken. Proef het eens voor de zekerheid. Smaakt het vies? Dan gooi je het beter weg. In geval van klonters, schimmel of rotte plekken gooi je het product best weg.

Zo kan het zijn dat je zelfs jaren na het overschrijden van de THT-datum nog groenten uit blik kan eten. De kwaliteit van het product zal wel achteruitgaan, maar zolang dat het blik nog heel is en niet bol staat, kan je het voedingsmiddel láng na de THT-datum nog zonder gezondheidsrisico eten. Hetzelfde geldt voor groenten uit een pot.

Twijfel je toch over de kwaliteit? Open dan het blik of de pot en kijk, ruik en proef een beetje. Ziet het voedingsmiddel er raar uit? Of ruikt of proeft het vies? Eet het dan niet op. Misschien merkte je al dat sommige vleeswaren een THT-datum hebben in plaats van een TGT-datum.

 • Zoals salami.
 • Sommige vleeswaren ondergaan namelijk een sterke hittebehandeling of bevatten veel conserveermiddelen waardoor ziekmakende bacteriën gewoon niet kunnen uitgroeien.
 • Andere vleeswaren worden minder sterk behandeld, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor de uitgroei van ziekmakende bacteriën.
 • Bij deze vleeswaren is een TGT-datum verplicht.
See also:  Welk Vlees Op De Bbq?

Hoe dan ook is de meest veilige keuze om vleeswaren op te eten of in te vriezen voor of op de houdbaarheidsdatum (THT of TGT). : Weggooien of niet? Houdbaarheidsdatum schept klaarheid | Gezond Leven

Welke kleur moet vlees hebben?

Bij Vlees.nl zijn afgelopen jaren veel vragen binnengekomen over ‘wanneer vlees nog goed is’: vaak twijfelen mensen omdat het ‘nét over de datum’ is of bijvoorbeeld wat langer in de vriezer heeft gelegen of voor een tweede keer ontdooid is, of de stroom is een tijdje uitgevallen.

Van die dingen. Vanuit Vlees.nl kunnen wij de conditie van het betreffende vlees uiteraard niet beoordelen. Wij wijzen er in onze antwoorden dan onder meer op, dat mensen ook een beetje (meer) op hun ogen en hun neus moeten kunnen en durven vertrouwen. Vlees moet er goed uitzien. Dat lijkt een open deur, maar de kwaliteit van vlees is prima op het oog waar te nemen.

Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet ‘zweten’ door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet ‘stroperig’ zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.

Ook dat ziet er al niet zo fraai uit (zweterig). Als vlees nog ‘aan het been’ zit, is dat op zich heel mooi, maar het kan iets sneller bederven. Dat is op zich geen enkel probleem, maar gewoon goed om even te weten. Vlees kan een dag of drie in de koelkast worden bewaard en nog een stuk langer als het goed wordt ingevroren.

Zie ook onze infographic over ‘ kopen & bewaren ‘ en die over ‘ invriezen & ontdooien ‘. Voor het thuis gekoeld bewaren is het van belang dat de koelkast een temperatuur heeft onder de vijf graden. Dan hebben de melkzuurbacterieën, die verantwoordelijk zijn voor het bederf, het minste kans om zich snel te ontwikkelen en de kwaliteit van het vlees aan te tasten.

 • Zie onze speciale rubrieken.
 • Rundvlees Rundvlees hoeft niet kakelvers te zijn en mag wat gerijpt zijn.
 • Het wordt daar zelfs beter van.
 • Door de invloed van licht en zuurstof kan het daardoor wel wat donkerder van kleur zijn.
 • Bij wat te lang wachten, treedt echter verlies van vocht op en gaat rundvlees wat muffiger ruiken.

Dat gebeurt overigens niet als het rijpen in speciale kasten plaats vindt, onder gecontroleerde condities, bij een lagere temperatuur dan in de vitrine van de winkel of in veel koelkasten thuis. Als rundvlees vacuum verpakt is, rijpt het langzaam door.

 1. Alfsvlees Kalfsvlees is er in twee soorten: kalfsvlees en rosé,
 2. Het verschil heeft te maken met de voeding en met de leeftijd van het dier.
 3. Alfsvlees is afkomstig van kalveren tot 8 maanden.
 4. De kalveren worden gevoerd met kalvermelk en ruime hoeveelheden ruwvoer.
 5. Het kalfsvlees heeft een rose kleur.
 6. Rosé kalfsvlees is afkomstig van kalveren tussen de 8 en 12 maanden.

Deze kalveren worden gevoerd met ruwvoer. Het jonge rund (kalf) maakt nog maar weinig myoglobine aan. Daarom is kalfsvlees wat lichter van kleur dan rosé kalfsvlees of van rundvlees van het wat oudere, volwassen rund, dat wel veel van deze stof aanmaakt.

See also:  Hoe Lang Stamppot Zuurkool Bewaren In Koelkast?

Uiteraard gaat ook kalfsvlees naar verloop van tijd verkleuren onder invloed van licht en zuurstof. Het wordt dan wat donkerder en plakkeriger en ziet er dan ook direct wat minder aantrekkelijk uit. Lamsvlees Lamsvlees hoort een frisse, maar tegelijk ook donkere gloed te hebben. Ook voor lamsvlees geldt: hoe jonger het dier, des te lichter de kleur van het vlees.

Lamsvlees bevat relatief veel myoglobine, wat van invloed is op een langere houdbaarheid en een wat donkerder kleur. Vers lamsvlees, wat naar verloop van tijd ook aan het onvermijdelijke bederf onderhevig is, ontwikkelt dan een vrij sterke geur, wat er op duidt, dat het beter is om het niet meer te verwerken, te bereiden en te consumeren.

Varkensvlees Waar rund-, kalfs en lamsvlees wat langer (een weekje na de slacht) kan besterven dan wel rijpen en dus houdbaar is, is dat niet het geval bij rauw varkensvlees, Dat dient zo vers mogelijk (een dag na de slacht) te worden verwerkt. Het is gewoon wat gevoeliger voor licht en zuurstof en kan dus sneller bederven.

Het wordt dan dof van kleur en soms zelfs wat groenig en is dan ook niet meer aantrekkelijk om te verwerken. Het ontwikkelt ook een wat zuurdere, indringende lucht, dan de andere vleessoorten doen. Voor de goed orde: het rijpen van varkensvlees is een ‘no go’, varkensvlees is ‘ vers’ dus op z’n best.

Hoe ruikt vlees wat niet goed is?

Vlees dat stinkt – Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.

Wat als je iets over datum hebt gegeten?

Ziek – Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel. Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.

De ernstige voedselgerelateerde ziekteverwekkers zijn E.coli, Liseria en Salmonella. Deze worden echter niet veroorzaakt door de houdbaarheidsdatum, maar door de bereiding van een product. Als het vlees bijvoorbeeld urenlang buiten de koelkast heeft gestaan, kunnen deze bacteriën ontstaan, en kun je erg ziek worden.

Bron:, Beeld: iStock : Hoe schadelijk is het als je voedsel eet dat over de houdbaarheidsdatum is?

Hoe weet je of biefstuk niet meer goed is?

Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.

Welke kleur moet vlees hebben?

Bij Vlees.nl zijn afgelopen jaren veel vragen binnengekomen over ‘wanneer vlees nog goed is’: vaak twijfelen mensen omdat het ‘nét over de datum’ is of bijvoorbeeld wat langer in de vriezer heeft gelegen of voor een tweede keer ontdooid is, of de stroom is een tijdje uitgevallen.

 • Van die dingen.
 • Vanuit Vlees.nl kunnen wij de conditie van het betreffende vlees uiteraard niet beoordelen.
 • Wij wijzen er in onze antwoorden dan onder meer op, dat mensen ook een beetje (meer) op hun ogen en hun neus moeten kunnen en durven vertrouwen.
 • Vlees moet er goed uitzien.
 • Dat lijkt een open deur, maar de kwaliteit van vlees is prima op het oog waar te nemen.

Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet ‘zweten’ door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet ‘stroperig’ zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.

 • Ook dat ziet er al niet zo fraai uit (zweterig).
 • Als vlees nog ‘aan het been’ zit, is dat op zich heel mooi, maar het kan iets sneller bederven.
 • Dat is op zich geen enkel probleem, maar gewoon goed om even te weten.
 • Vlees kan een dag of drie in de koelkast worden bewaard en nog een stuk langer als het goed wordt ingevroren.
See also:  Welk Energielabel Koelkast?

Zie ook onze infographic over ‘ kopen & bewaren ‘ en die over ‘ invriezen & ontdooien ‘. Voor het thuis gekoeld bewaren is het van belang dat de koelkast een temperatuur heeft onder de vijf graden. Dan hebben de melkzuurbacterieën, die verantwoordelijk zijn voor het bederf, het minste kans om zich snel te ontwikkelen en de kwaliteit van het vlees aan te tasten.

Zie onze speciale rubrieken. Rundvlees Rundvlees hoeft niet kakelvers te zijn en mag wat gerijpt zijn. Het wordt daar zelfs beter van. Door de invloed van licht en zuurstof kan het daardoor wel wat donkerder van kleur zijn. Bij wat te lang wachten, treedt echter verlies van vocht op en gaat rundvlees wat muffiger ruiken.

Dat gebeurt overigens niet als het rijpen in speciale kasten plaats vindt, onder gecontroleerde condities, bij een lagere temperatuur dan in de vitrine van de winkel of in veel koelkasten thuis. Als rundvlees vacuum verpakt is, rijpt het langzaam door.

Kalfsvlees Kalfsvlees is er in twee soorten: kalfsvlees en rosé, Het verschil heeft te maken met de voeding en met de leeftijd van het dier. Kalfsvlees is afkomstig van kalveren tot 8 maanden. De kalveren worden gevoerd met kalvermelk en ruime hoeveelheden ruwvoer. Het kalfsvlees heeft een rose kleur. Rosé kalfsvlees is afkomstig van kalveren tussen de 8 en 12 maanden.

Deze kalveren worden gevoerd met ruwvoer. Het jonge rund (kalf) maakt nog maar weinig myoglobine aan. Daarom is kalfsvlees wat lichter van kleur dan rosé kalfsvlees of van rundvlees van het wat oudere, volwassen rund, dat wel veel van deze stof aanmaakt.

 1. Uiteraard gaat ook kalfsvlees naar verloop van tijd verkleuren onder invloed van licht en zuurstof.
 2. Het wordt dan wat donkerder en plakkeriger en ziet er dan ook direct wat minder aantrekkelijk uit.
 3. Lamsvlees Lamsvlees hoort een frisse, maar tegelijk ook donkere gloed te hebben.
 4. Ook voor lamsvlees geldt: hoe jonger het dier, des te lichter de kleur van het vlees.

Lamsvlees bevat relatief veel myoglobine, wat van invloed is op een langere houdbaarheid en een wat donkerder kleur. Vers lamsvlees, wat naar verloop van tijd ook aan het onvermijdelijke bederf onderhevig is, ontwikkelt dan een vrij sterke geur, wat er op duidt, dat het beter is om het niet meer te verwerken, te bereiden en te consumeren.

Varkensvlees Waar rund-, kalfs en lamsvlees wat langer (een weekje na de slacht) kan besterven dan wel rijpen en dus houdbaar is, is dat niet het geval bij rauw varkensvlees, Dat dient zo vers mogelijk (een dag na de slacht) te worden verwerkt. Het is gewoon wat gevoeliger voor licht en zuurstof en kan dus sneller bederven.

Het wordt dan dof van kleur en soms zelfs wat groenig en is dan ook niet meer aantrekkelijk om te verwerken. Het ontwikkelt ook een wat zuurdere, indringende lucht, dan de andere vleessoorten doen. Voor de goed orde: het rijpen van varkensvlees is een ‘no go’, varkensvlees is ‘ vers’ dus op z’n best.