HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Stop Je Een Olifant In De Koelkast?

Hoe Stop Je Een Olifant In De Koelkast
Mop: Dierenverhaal Hoe stop je een giraffe in de koelkast? – Koelkast open, giraffe erin, koelkast dicht. Hoe zie je dat de mol bij je op bezoek is? – Er staat een rode fiets voor de deur. Hoe stop je een olifant in de koelkast? – Koelkast open, giraffe eruit, olifant erin, koelkast dicht.

 • Hoe zie je dat de mol een kind heeft? – Er zit een kinderzitje aan zijn fiets.
 • Oning leeuw geeft een feestje en alle dieren zijn uitgenodigd.
 • Welke dieren zijn er niet? – De olifant want die zit in de koelkast.
 • De giraffe want die is verkouden.
 • Hoe zie je dat de mol op vakantie gaat? – Hij heeft zijn rode fiets ingeruild voor een rode cabrio.

Vier koeien willen ook naar het feest toe en gaan met de auto. Hoe stop je de vier koeien in de auto? – twéé voorin, twéé achterin. Hoe zie je dat de koeien op het feest zijn? – Er staat een rode cabrio voor de deur. De olifant wil onderhand ook naar het feest en is zojuist uit de koelkast ontsnapt.

Hoe krijg je een olifant in een auto?

Hoe krijg je vijf olifanten in een kleine auto? Je laat de olie eruit lopen en dan vouw je de fanten op en die leg je op de achterbank.

Wat drinkt een koe grap?

ijskasten – er staan 3 witte ijskasten wat is de kleur van de 1ste ijskast? antwoord: wit En de 2de? antwoord: wit. en de 3de? antwoord: wit. en wat drinkt een koe? antwoord: als je melk heb gezegd is het fout want een koe drinkt geen melk maar maakt melk.

Wat zegt een banaan tegen een aap?

Nat. Wat zegt een banaan tegen een aap? Helemaal niets, want bananen kunnen niet praten.

Kun je een olifant aaien?

3. Kenmerken – Olifanten zijn de grootste en zwaarste moderne landdieren. Van bijna alles hebben olifanten de grootste: oren, kiezen, poten, ingewanden enz. De belangrijkste kenmerken van de olifanten zijn: de slurf, slagtanden en oren.3.1. Slurf Alleen olifanten hebben een slurf.

De verlengde neus van een tapir, zeeolifant en spitsmuis worden ook wel slurf genoemd, maar deze slurven lijken totaal niet op de slurf van een olifant. Een slurf bestaat uit tienduizenden spiertjes, waardoor hij heel soepel en sterk is. Een olifant kan er een boomstam mee optillen, maar ook een muntstuk van de grond oprapen.

Voor olifanten is de slurf een hand, neus en radar tegelijk. Eigenlijk is een slurf in de loop van de jaren ontwikkeld uit de neus en de bovenlip van de olifanten. Binnenin de slurf zitten twee buizen, die overeenkomen met de neusgaten. Waarschijnlijk hadden de vroegere slurfdieren wel al slagtanden, waardoor ze moeilijker bij het voedsel konden komen.

 1. De slagtanden zaten een beetje in de weg en een langere neus maakte het eten dan makkelijker.
 2. De slurf is een grijparm om zowel grote en zware, als kleine dingen op te tillen.
 3. Olifanten pakken voedsel beet met hun slurf en steken het zo in hun mond.
 4. Op deze manier hoeven zij niet te bukken om het eten van de grond te rapen.

Ook het drinken doen ze met de slurf. Een olifant zuigt zijn slurf vol water (de hoeveelheid van een emmer) en daarna tilt hij z’n hoofd op en laat het water in z’n mond lopen. Een olifant zuigt het water dus niet direct naar binnen (als wij water in onze neus krijgen, dan begrijp je waarom).

Olifanten kunnen hun slurf vol water zuigen, terwijl hun mond openstaat. Het uiteinde van de slurf is eigenlijk de hand van de olifant. De Aziatische olifant heeft één en de Afrikaanse twee vingerachtige uitsteeksels (Afbeelding 2). Het oude Indische woord voor olifant is hastin, dit betekent: het dier met een hand.

Een olifant gebruikt de slurf als een douche. Olifanten moeten hun huid geregeld met water en daarna met stof of zand besproeien en daarvoor is de slurf heel handig. De slurf is een middel om andere olifanten of andere dieren zacht of hard aan te raken.

 1. Een olifant kan behoorlijk hard slaan met zijn slurf, maar ook zachtjes aaien.
 2. Moeders gebruiken hun slurf vaak om kleine olifantjes weg te houden van dingen waarvan ze moeten afblijven.
 3. Als olifanten met elkaar wat willen knuffelen, dat kronkelen hun slurven rond elkaar of ze steken hun slurf in de mond van de andere.

De slurf wordt gebruikt om geluid te maken. Het bekendste geluid van een olifant is het trompetteren. Het trompetteren doet een olifant door lucht met kracht door zijn slurf te persen. Afbeelding 2. Verschillen tussen de slurf van een Aziatische olifant en een Afrikaanse olifant. Olifanten kunnen goed zwemmen en dat doen zij ook erg graag. Ze gebruiken dan hun slurf als een snorkel en zijn gigantische lichaam helpt hen om drijvend te blijven. Het enthousiasme van olifanten om te zwemmen helpt hen om naar eilanden te gaan. Een olifant kan heel goed ruiken. Soms steken olifanten hun slurf in de lucht en draaien ze hem naar alle kanten om alle geuren op te snuiven. Het hangt af van welke kant de wind komt, maar normaal kunnen ze andere olifanten ruiken, ook als deze kilometers ver weg staan.

Leine olifantjes weten in het begin niet precies hoe ze met hun slurfje moeten omgaan. Dat ding hangt er maar wat te bengelen aan hun neus. Ze drinken melk bij hun moeder met hun mond en als ze andere dingen gaan eten, bijten ze eerst zoals alle andere dieren. Soms trappen ze er zelfs per ongeluk op! Gaandeweg leren ze hoe ze hun slurf moeten gebruiken en ontdekken ze hoe handig deze is.3.2.

Slagtanden De meeste Afrikaanse olifanten, zowel bullen (mannetjes) als vrouwtjes, hebben slagtanden maar de slagtanden van vrouwtjes zijn altijd kleiner dan van de bullen van een vergelijkbare leeftijd. Bij de Aziatische olifanten hebben alleen de bullen slagtanden en dan nog niet eens alle bullen.

Op Sri Lanka heeft slechts een klein gedeelte van bullen slagtanden, die tuskers worden genoemd. Die slagtanden zitten in de bovenkaak en zijn eigenlijk de snijtanden (niet de hoektanden, zoals bij walrussen en bepaalde varkenssoorten). Slagtanden zijn hoofdzakelijk gemaakt van dentine, met een buitenste laag cementum en glazuur op de top (Afbeelding 4a).

Een dwarsdoorsnede van een slagtand laat de lagen van dentine zien. De lagen zijn groeilijnen net als bomen, omdat de slagtanden blijven groeien gedurende het leven van een olifant. (Afbeelding 4b). Afbeelding 4a. Diagram van de structuur van een slagtand. Afbeelding 4b. Doorsnede van een slagtand. Op de eerste plaats zijn slagtanden voor olifanten hun statussymbool: het is een teken van kracht. De bul met de grootste slagtanden wordt over het algemeen met het meeste respect benaderd. Slagtanden worden door een olifant ook als wapen gebruikt: daarvoor zijn ze ook oorspronkelijk bedoeld.

 • Jonge bullen vechten wel met elkaar en dan zijn de slagtanden gevaarlijke wapens.
 • Bullen vechten soms met elkaar om uit te maken wie er kan paren met een vrouwtje.
 • Vooral als een van de bullen in musth (zie onder ‘Opgroeien’ voor de betekenis) is, dan kan de verliezer dodelijk gewond raken.
 • Daarnaast zijn de slagtanden werktuigen waarmee de olifant allerlei zwaar werk kan doen: kuilen graven voor water, de schors van bomen afhalen, dingen wegduwen enz.

De slagtanden van een olifant beginnen te groeien vanaf dat hij 2 jaar oud is (in het begin wordt gesproken van stoottanden). Aziatische vrouwtjesolifanten hebben vaak korte stoottandjes, die je niet of nauwelijks kunt zien, die noemen we tushes. Een volgroeide slagtand is maar voor ongeveer 2/3 te zien, de rest zit binnenin.

 1. Net zoals mensen rechts- of linkshandig zijn, zijn olifanten vaak rechts- of linkstandig, dat wil zeggen dat ze een van hun beide stagtanden meer gebruiken dan de andere.
 2. Dit kun je zien wanneer een van beide slagtanden meer afgesleten is dan de andere omdat hij die meer gebruikt.
 3. Handig zulke slagtanden, zal je denken.

Maar de olifanten hebben er eigenlijk meer problemen mee dan voordelen. Slagtanden zijn namelijk van ivoor en dat is iets wat mensen altijd graag willen hebben. Uit ivoor hebben mensen eeuwenlang allerlei kunstvoorwerpen gemaakt. Ivoor werd het witte goud genoemd.

In plaats van het ivoor van dode olifanten op te rapen, hebben mensen altijd olifanten met mooie, grote slagtanden gedood. Omdat in de tweede helft van de 20ste eeuw heel veel olifanten met grote slagtanden werden gedood, neemt de gemiddelde grootte van slagtanden snel af. Afrikaanse olifanten uit Tsavo National Park hebben een vermindering in de grootte van zijn slagtanden van 21% van de jaren 60 tot de jaren 2000.

Dit probleem is zo groot dat bij sommige Afrikaanse bullen die nu geboren worden geen slagtanden groeien! (Afbeelding 5). De allergrootste slagtand die ooit gevonden werd, woog 102 kilo. Afbeelding 5. Vermindering in de grootte van slagtanden in Afrikaanse olifanten uit Tsavo National Park (A.

 1. Bullen en B.
 2. Vrouwtjes; Zwarte punten 1966 – 1968 en Rode punten 2005 – 2013 – Rechts) Een Afrikaanse savanne olifant bul zonder slagtanden uit Ngorongoro beschermd gebied.3.3.
 3. Oren De oren hebben, zoals zoveel lichaamsdelen van de olifant, veel functies.
 4. Het horen is natuurlijk het belangrijkste en luisteren kan een olifant heel goed; ze kunnen zelfs geluiden van kilometers verderop horen.

Daarnaast werken de oren als een ventilator, om het enorme lichaam van de olifant te koelen. De afmetingen van de oren spelen hierbij een belangrijke rol. De Afrikaanse olifanten leven voornamelijk op de open vlakte en daar is weinig schaduw, dus wapperen de Afrikaanse olifanten met hun oren, waar veel bloedvaten doorheen lopen.

 1. Door het wapperen wordt het bloed gekoeld en lichaamswarmte afgevoerd.
 2. De huid van de olifant aan de binnenkant van de oren is maar 1 tot 2 mm dik.
 3. De Afrikaanse bos-olifant kan in zijn leefomgeving wel schuilen tegen de zon en heeft daarom kleinere oren.
 4. Olifanten gebruiken hun oren ook om te dreigen.

Als de oren wijd staan is dat een serieuze waarschuwing en het laat de olifant groter lijken. Ook kleine olifantjes, zoals Mweya op de foto (Figuur 6), laten zien hoe dapper ze zijn door een dreighouding aan te nemen! Afbeelding 6. (Links) Verschillen tussen de oren van een A.

 • Aziatische en B.
 • Afrikaanse olifant.
 • Rechts) Mweya met haar oren wijd uit is een weesolifantje uit Kenia.3.4.
 • Huid Olifanten worden ook wel pachyderms (dikhuiden) genoemd, samen met neushoren en nijlpaarden, maar deze oude classificatie wordt niet vaak gebruikt.
 • Maar het zegt iets over de huid van een olifant, het kan tussen 2 en 4 centimeter dik, wat niet zo veel is, als je kijkt naar het enorme dier dat ‘eronder’ zit.
See also:  Wat Is Beter Brood Of Yoghurt Als Ontbijt?

Sommige Aziatische olifanten hebben lichte plekken, vooral op hun slurf en oren. Dit komt door het ouder worden, maar de olifant heeft er geen last van. Deze lichte plekken worden pigmentvlekken genoemd. Vooral bij de Sri Lankaanse olifant zijn de wit/roze pigmentvlekken kenmerkend voor deze ondersoort van de Aziatische olifant. Sommige olifanten zijn van bij hun geboorte redelijk bleek, de zogenaamde witte olifanten. Maar echt wit zijn ze niet (het zijn geen albino’s, zoals de witte konijntjes die je vaak ziet).

In Thailand vinden de mensen deze witte olifanten zo bijzonder, dat ze automatisch eigendom van de koning zijn. Als ze worden gevangen, verblijven ze in speciale stallen in het koninklijk paleis, waar de olifanten een oersaai leven hebben Een olifant heeft geen zweet- of talgklieren en daarom moet hij vaak in bad.

Daarna nemen olifanten een modder- of een stofbad, om hun huid soepel te houden.3.5. Skelet Het is logisch dat olifanten heel stevige botten hebben, om hun enorme lichaam te steunen. De schedel van de olifant is erg groot. Als de schedel even zwaar zouden zijn als de andere botten en beenderen, dan zouden de olifanten hun hoofd bijna niet kunnen optillen. Afbeelding 7. Holtes in de schedel van een olifant die zijn gevuld met lucht (sinussen) Het lijkt leuk, een ritje op de rug van een olifant tijdens een exotische vakantie. Voor veel toeristen staat dit boven aan het verlanglijstje van dingen om ooit nog eens te doen op reis.

Maar olifanten hebben hier enorm onder te lijden. Een olifant is sterk en kan veel dragen, maar de rug van een olifant is niet plat zoals van een paard en ze hebben een hoge wervelkolom, dus een gewicht op hun rug schaden de wervelkolom en het weefsel erop. De meeste olifanten die met een houten of ijzeren stellage op hun rug toeristen moeten dragen, kunnen na enige tijd nauwelijks meer lopen, door beschadiging van de rug.

Dus nooit op de rug van een olifant rijden! Geloof een verzorger niet als die zegt dat een olifant dit makkelijk kan. Hij liegt! 3.6. Voortbeweging De poten van de olifanten zijn ronde zuilen, die onderaan plat zijn. Olifanten hebben wel teennagels. Inwendig hebben olifanten eigenlijk ook wel tenen: je zou in feite kunnen zeggen dat een olifant op zijn tenen loopt, maar achter de tenen is alles opgevuld met zachte steunkussens zodat de voetzool een plat vlak wordt. Afbeelding 8. De anatomie van een olifant voet. Vroeger werd gezegd dat olifanten niet konden rennen, omdat zij nooit zodanig bewogen dat alle ledematen tegelijk van de grond loskwamen. Dat zou een te zware belasting voor hun lichaam zijn. Onderzoekers stelden echter vast dat olifanten een snelheid van 25 km/u kunnen bereiken met steeds drie voeten op de grond.

Omdat hun zwaartepunt wel op en neer beweegt, kan dit wel rennen genoemd worden. Het rennen van een olifant is daarbij uniek: hun achterpoten maken een typische renbeweging, hun voorpoten echter niet. Iets wat een olifant beslist niet kan is springen.3.7. Tanden en kiezen Olifanten hebben een bijzonder kiezensysteem omdat ze zoveel eten.

Ze hebben gedurende hun hele leven steeds nieuwe kiezen nodig. Een kies is over enige tijd versleten en achter deze kies is een nieuwe kies gevormd. Uiteindelijk vervangt deze geleidelijk de vorige kies (Afbeelding 9). Deze vervanging gebeurt vijf keer in een kant van de kaak, dus in totaal worden twintig kiezen geleidelijk vervangen tijdens het leven van een olifant! Een olifantenkies kan meer dan 5 kilo wegen en als de laatste set kiezen afgesleten is (bij een olifant die een normale levensloop heeft gehad, is dat rond zijn zestigste) kan de olifant niet meer behoorlijk kauwen. Afbeelding 9. De vervanging van kiezen.3.8. Leeftijd Onder normale omstandigheden kan een olifant 60 tot 70 jaar oud worden (spijtig genoeg halen tegenwoordig veel olifanten die normale leeftijd niet meer). Na zijn 60ste krijgt een olifant geen nieuwe kiezen meer en dan kan hij veel voedsel niet meer kauwen, waardoor hij verzwakt en uiteindelijk sterft.

Het is dus niet zo dat een olifant van honger sterft. De natuurlijke dood van een olifant is ook belangrijk voor het ecosysteem, niet alleen voor roofdieren maar ook planten en de bodem, omdat deze procedure voedingsstoffen teruggeeft aan het ecosysteem. Er doen enkele verhalen de ronde over “de oudste olifant”.

Eén van hen zou de olifant Raja zijn geweest, die leefde als tempelolifant in Kandy op het eiland Sri Lanka. Mensen gaan ervan uit dat hij 82 jaar oud is geworden. In Elephant Nature Park leefde Yui Bua, die volgens de formulieren 104 zou zijn toen zij overleed.

Kan een koe dronken worden?

Franse koeien drinken wijn | Melkvee.nl – Nieuws en kennis voor de melkveehouder Jean-Charles Tastavy, president van een lokale wijnvereniging in Frankrijk, laat zijn koeien dagelijks twee flessen wijn drinken. Het vlees van de koeien wordt er volgens hem sappiger van. De dieren krijgen de luxe wijn in een mengsel met gerst, hooi en druiven.

 1. De koeien worden niet dronken, aldus Tastavy.
 2. Elke koe krijgt niet meer dan goed voor hem is.
 3. Bij mensen is dat een paar glazen per dag.
 4. Bij koeien komt dat neer op ongeveer anderhalve liter wijn.” Tot nu toe werd het Japanse Kobe-vlees, dat wordt gemaakt door koeien bier te voeren, beschouwd als het beste vlees ter wereld.

Tastavy hoopt dat het vlees van de wijndrinkende koeien een nog groter succes wordt. : Franse koeien drinken wijn | Melkvee.nl – Nieuws en kennis voor de melkveehouder

Hoe noem je een sneeuwpop die oud is?

‘Hoe noem je een oude sneeuwpop? Water.’ – Moppen en grappen waarmee een kind anderen wil vermaken en die het groepsgevoel versterken, wijzen op een goed ontwikkelde cognitieve empathie, het vermogen om de emoties van anderen te begrijpen.

Hoe noem je een koe met geld?

Rijke koe – Hoe noem je een koe met geld?Antwoord: Doekoe. Elke donderdag staat de krant boordevol nieuws uit binnen- en buitenland. Verder staat Kidsweek boordevol sport- en dierennieuws, weetjes, puzzels, moppen en prijsvragen. : Dit zijn de leukste moppen van 2021

Wat is groen en zit op een hek?

Wat is groen en zit op een hek? Antwoord: Verf.

Wat is groen en rijdt op de weg?

Groen raadsel Wat is groen en rijdt op de weg? Antwoord: Een bromkommer!

Wat is blauw en zit op een hek?

Het is blauw en zit op een hek? Verf.

Wat moet je doen als een olifant je aanvalt?

Probeer olifantenstieren te vermijden op de weg. Beter om om te keren en een alternatieve route te vinden dan de olifant in te halen. Wees geduldig met olifanten en respecteer hun ruimte. Gebruik je gezonde verstand en wees geduldig met de olifanten die je tegenkomt.

Wat kan een olifant niet?

Mysterie van de dag: waarom kunnen olifanten niet springen? Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom kunnen olifanten niet springen? Het zal u misschien niet verbazen, maar olifanten kunnen niet springen.

Hoe dat komt, is echter moeilijk te zeggen. Te meer omdat wetenschappers nog nooit specifiek hebben onderzocht waarom een olifant niet kan springen. Vandaar dat het ook niet helemaal duidelijk is of de dieren het effectief niet kunnen of dat ze er misschien te verlegen voor zijn. Wellicht heeft een en ander te maken met het enorme gewicht en met de relatief zwakke beenspieren en starre enkels van de kolossale beesten.

Dieren die wel springen, hebben immers baat bij flexibele enkels, sterke achillespezen en kuitspieren. Bovendien springen de meeste dieren om te kunnen ontsnappen, een optie die voor olifanten niet meteen vereist is. Zo kunnen kleine en meer atletische dieren hun snelheid, flexibiliteit en sprongen gebruiken om roofdieren te vlug af te zijn.

 • Olifanten hebben dan weer het geluk dat ze groot zijn.
 • En dat is al een verdediging op zich.
 • Olifanten mogen dan wel niet springen, lopen doen ze ook al niet vaak.
 • De dieren wandelen lange afstanden en als ze lopen, doen ze dat over korte afstanden.
 • Ze lijken bovendien niet sneller te kunnen lopen dan zo’n 24 km/u.

Niettemin is het misschien maar best dat olifanten niet springen zoals kangoeroes. Ze zouden zich bijvoorbeeld ernstig kunnen bezeren als ze struikelen en vallen. (TE) : Mysterie van de dag: waarom kunnen olifanten niet springen?

Hoe gevaarlijk is een olifant?

Net als de meeste dieren is de olifant een rustig dier dat normaal gesproken de confrontatie met een mens uit de weg gaat. Wanneer ze te dicht benaderd worden, lastig worden gevallen of er jongen of zieke olifanten aanwezig zijn in de groep kunnen olifanten aanvallen. Individuele olifanten die ziek of gewond zijn of vroeger zijn lastiggevallen, kunnen ook zeer agressief zijn.Als een olifant de aanval inzet, zijn zijn oren plat tegen zijn hoofd gedrukt en zijn slurf omhoog gekruld. Als er op deze manier een olifant op je af komt gerend, ren dan voor je leven om buiten het zicht van de olifant te komen. Let op! Dit kan ook een schijnaanval zijn. Juist als de olifant zijn slurf tussen of achter zijn voorste benen verstopt, is het echt menens. Probeer met de wind mee te rennen en sla plotseling links- of rechtsaf, in de hoop dat de olifant met zijn 40 km/h langs je heen raast.

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur Waar staat JoHo voor: Missie & Concept Missie & Visie

JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.Via fysieke en online platforms wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

Concept

Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo.JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten. JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland.

 Chapters Tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp, ben je ingelogd dan kun je in de notes (comments) je aantekeningen maken die alleen voor jou zichtbaar zijn en blijven”>  Teksten & Informatie  JoHo ‘chapter ‘pagina Wat vind je op een JoHo ‘chapter’ pagina?

  JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina’s kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

Via alle aan het chapter verbonden webpagina’s kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

See also:  Wat Is De Juiste Temperatuur Voor Een Koelkast?

F ootprints: bewaren

Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpageDit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Aantekeningen: maken

Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.

Prints: maken

Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.

Kan je van cola dronken worden?

Het gaat om 0,001 procent, dus de kans op dronkenschap door cola is uitgesloten. Volgens het onderzoek zou iemand dan namelijk 13.000 blikjes moeten drinken om dronken te worden. Ongezonder zijn de 18 suikerklontjes in de literfles Coca-Cola en de 17 suikerklontjes in de literfles Pepsi, aldus Le Monde.

Kan een koe een appel eten?

Overschot appels en peren als veevoer Het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek (ILVO) wil het overschot appels en peren vanwege de Russische boycot als veevoer gebruiken. Het instituut doet er momenteel verder onderzoek naar. © Peter van Houweling De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild. ‘Mits een kookproces kunnen ook varkens er een behoorlijke voederwaarde uithalen’, aldus het.

Kan je van 6 bier dronken worden?

Je resultaat beoordelen: –

0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): je voelt je meer ontspannen, maar je bent minder alert in het verkeer.0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent ‘aangeschoten’, je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.3 tot 4 promille (ongeveer 10-13 glazen voor een vrouw, 15-19 glazen voor een man): je bent zwaar dronken, je kan je bewegingen niet langer coördineren, je zintuigen zijn volledig verdoofd.4 promille: je bent helemaal ‘van de kaart’, met hoge kans op bewusteloosheid en beginnend levensgevaar.5 promille: je kan in coma gaan, acuut levensgevaar.

Terug

Wat zegt de 0 tegen de 8?

Kent u nog een ouwe traditionele mop? Ja dus! De traditionele volksmop is ten dode opgeschreven, zeggen experts in Het Laatste Nieuws. Aan de toog en op de werkvloer worden nog nauwelijks moppen getapt. Bovendien worden er nog weinig nieuwe moppen bedacht.

We vroegen of u zelf nog van die goeie ouwe traditionele volksmoppen kent. U reageerde met velen, waarvoor dank. Hieronder een kleine selectie van uw inzendingen. Veel plezier! Een reiziger strandt na autopech in een verlaten klooster. Hij wordt er zeer gastvrij behandeld. Bij het ontbijt vraagt moeder overste wat de man beroepshalve doet en verwijst naar zijn grote aktentas.

De man, behoorlijk verlegen, zegt na lang aandringen dat hij verkoper is van “seksuele hulpmiddelen”. Als dank voor haar gastvrijheid, stelt hij moeder overste voor eender welk exemplaar te kiezen uit zijn collectie. Hij doet zijn aktentas open en laat haar kiezen.

 • Een nul komt een acht tegen.
 • De nul zegt: “Amai, gij hebt een mooie ceintuur aan!”
 • Viviane Wellens
 1. Een blondje loopt langs de straat.
 2. Ze ziet een bananenschil liggen op het voetpad en zegt: “Oei, dat gaat weer zeer doen!”
 3. Rudy Flameng

Er zijn drie soldaten die op dropping zijn en laat in avond besluiten ze ergens aan te kloppen om te overnachten. In de verte zien ze een licht branden en blijkt een hofstede te zijn waar ze aankloppen. Een boer doet open en ze vragen of ze daar kunnen overnachten in de hooischuur.

“Dat gaat niet”, zegt de boer, “want de schuur is tot in de nok gevuld met hooi en strooi.” “Maar je kan hier ook in de woning slapen, want ik heb drie dochters en zo is er elk voor één, op voorwaarde dat je morgenvroeg voor iedere draaike dat je gedaan met mijn dochter “morgen” zegt als je van de trappen komt.” De boer, die geen oog dicht gedaan had die nacht, was vroeg bij de pinken en rond 7u komt de eerste soldaat naar beneden en zegt: “Goede morgen.” Denkt die boer: “Dat is nog nen brave”.

Drie kwartier later komt de tweede met: “Goede morgen van de morgen.” Die boer denkt: “Dat is toch al meer”. Na lange tijd komt de derde met: “Goede morgen van de morgen, als morgen zo’n morgen is zoals deze morgen komt mijn broek alleen de trap af.” Herman De Belder Vraagt Jan aan Fons: “Ken je de voornaam van Alzheimer?” Fons :,? Jan: “Zo begint dat.” Myriam Van Tricht

 • Een pastoor woont in de pastorie in een klein dorpje en recht over het huis van de pastoor staat er een woning waarin een beeldschoon meisje woont dat telkens voor het open raam haar kleren aan- en uitdoet.
 • Dat begint natuurlijk op het gemoed te werken van de pastoor en aangezien zijn meid regelmatig op bezoek gaat bij die beeldschone buurvrouw, geeft hij zijn meid een briefje mee waarop staat geschreven:
 • “Wees een dame en sluit uw ramen” Na een uurtje komt zijn meid terug bij hem en zij heeft ook een briefje mee van de beeldschone vrouw waarop staat geschreven:
 • “Wees een heer en kom een keer”

Marie-Christine Charels

 1. Twee zotten vinden een spiegeltje, de ene raapt het op, kijkt erin en zegt: “Hehe, ik ken die van ergens”.
 2. De andere vraagt om ook eens te mogen kijken en roept: “Gij zot, dat ben ik!”
 3. Anthony Sys
 • Wat zegt men tegen een blondje dat op wandel is met haar hond?
 • Da’s er één met een extern geheugen.
 • Frederik Coussement

Een man komt thuis na zijn werk, zet zich in zijn zetel en roept naar zijn vrouw: “Geef mij eens een pintje, voor het begint”. Zijn vrouw gaat naar de keuken, schenkt gedienstig een pintje uit, en geeft het aan haar man. Tien minuten later roept de man weer: “Zeg, breng mij rap nog eens een pintje, voor het begint.” Zijn vrouw gaat weer naar de keuken, schenkt nog een pintje uit en brengt het naar haar man.

Nog even later roept de man opnieuw : “Breng vlug nog eens een pintje, want ‘t zal straks beginnen”. Waarop de vrouw kwaad roept: “Ja maar, hoe is dat hier mogelijk, gij komt hier thuis, ge zet u in de zetel, en ik moet hier uw pintjes gaan halen, da’s eigenlijk wel durven, ge zou beter ook uw handen eens uit de mouwen steken in het huishouden.” Waarop de man zegt: “Ja lap, het is begonnen” Thomas Onraedt 1914.

Het Duitse leger wordt tijdelijk gestopt aan de IJzer. Aan beide oevers liggen Belgische en Duitse soldaten op de loer, maar er gebeurt niet veel. Jef, een pientere, Belgische soldaat vraagt aan zijn vriend Louis: “Heten veel Duitsers niet “Müller” ?” “Dat klopt ” zegt Louis, waarop Jef hard brult: “Müller??” Een Duitser aan de overzijde springt recht, klopt zijn hielen tegen elkaar en antwoordt: “Jawoll!”.

 1. “Jawoll!”
 2. En Jef: Boem!
 3. Michel Landman
 • Wat is de voornaam van ET?
 • Jodela
 • Nik Debloudts

Een man komt een bar binnen, plaatst zich aan de toog en bestelt een pint. Na een tijdje valt hem een groepje mannen op, wat verder in het cafe, rond een tafeltje. Hij hoort de mannen telkens een nummer zeggen waarna de mannen hartelijk beginnen te lachen.

Dat gaat zo een tijdje door en de man begint zich vragen te stellen. Hij vraagt aan de barkeeper wie die mannen zijn en wat ze doen. “Dat zijn de mannen van de moppenclub hier in het dorp. Zij komen hier geregeld langs. Om het vertellen van moppen te vereenvoudigen hebben ze elke mop die ze kennen een nummer gegeven.

Dus, ze zeggen een nummer, weten welke mop erbij hoort en beginnen te lachen”.

 1. “Goed gevonden”, denkt onze man.
 2. Enige minuten later voegt onze man zich bij het groepje en zegt “37”.
 3. Het moppenclubje lacht, maar niet overtuigend.
 4. Teleurgesteld vraagt onze man of “37” geen mop is.
 5. “Ja, dat wel, maar hoe vertelt gij die nu?”
 6. B. Vandamme

Een blinde en een dove gaan op jacht Opeens gaat er een schot af Vraagt de blinde: is ‘t raak ?? Vraagt de dove: heb ik geschoten ?? Wilfried De Bruycker Hij: “Zullen we het dit weekend lekker gezellig maken?” Zij: “Goed idee!” Hij: “Okee. Dan zien we elkaar maandag terug.” Walter Reijnders Het is blauw en het weegt niet veel.

 • Lichtblauw!
 • Hoe weet een blinde parachutist dat hij bijna aan de grond is
 • Als het koordje van zijn blindegeleide hond wat slapjes begint te hangen
 • Nora Smolders

Jantje was verliefd op een heel mooi meisje, een Miss België waard. Hij was zo verliefd dat haar vroeg om te trouwen.

 1. “Neen”, was het antwoord van zijn prinses.
 2. En Jantje leefde nog lang en gelukkig.
 3. Wim Claerhout

Ik heb graag vrouwen met leren broeken, want die hebben leren pijpen! Bo Smet

 • Een Belg, een Nederlander en een Fransman komen een café binnen.
 • Zegt de barman: “Is dit een grap?”
 • Bart Moons
 1. Een lilliputter komt een café binnen en gaat aan de toog staan.
 2. “Een limonade alstublieft”, vraagt hij.
 3. Niets.
 4. Wat luider herhaalt hij: ” Een limonade alstublieft”.
 5. Weer niets.
 6. Nogmaals herhaalt hij: ” Een limonade alstublieft”.
 7. Weer niets.
 8. Hij wordt kwaad en loopt achter de toog.

Daar staat een nog kleinere lilliputter te springen die vraagt: “citroen of orange, citroen of orange.” Flor Komt een madammeke bij de dokter. De dokter onderzoekt haar, vindt niks, maar schrijft haar toch maar een vitaminepreparaat voor. De week nadien is dat madammeke er weer.

 • “Wel”, zegt de doktoor, “ik heb u twee weken niet gezien?”
 • Zegt het madammeke: “Ik kon niet komen meneer doktoor, ik was ziek.”
 • Marcel Kocken
 1. Een vrouw gaat voor onderzoek naar de gynaecoloog.
 2. Na het onderzoek vraagt de gynaecoloog aan haar: “Mevrouw, rookt u na de betrekkingen?”
 3. Waarop ze antwoordt: ” Ik heb nog niet gekeken, meneer.”
 4. Jan Lauwers

: Kent u nog een ouwe traditionele mop? Ja dus!

Wat krijg je als je een drol omdraait?

Antwoord: Drol. En wat krijg je als je drol omdraait? Antwoord: Vieze handen.

Wat is geel en zit op een stoel?

Het is geel en zit op een stoel? Een zitroen!

Hoe vervoer je een olifant?

Waarom worden olifanten ondersteboven vervoerd? – Eigenlijk is het verdoven en ondersteboven bij de poten optillen de effectiefste, vaakst voorkomende en veiligste manier om olifanten in een trailer te tillen. In tegenstelling tot mensen zitten de longen van een olifant vast aan de wanden van de borstholte en het middenrif.

Wat moet je doen als een olifant op je af komt?

Net als de meeste dieren is de olifant een rustig dier dat normaal gesproken de confrontatie met een mens uit de weg gaat. Wanneer ze te dicht benaderd worden, lastig worden gevallen of er jongen of zieke olifanten aanwezig zijn in de groep kunnen olifanten aanvallen. Individuele olifanten die ziek of gewond zijn of vroeger zijn lastiggevallen, kunnen ook zeer agressief zijn.Als een olifant de aanval inzet, zijn zijn oren plat tegen zijn hoofd gedrukt en zijn slurf omhoog gekruld. Als er op deze manier een olifant op je af komt gerend, ren dan voor je leven om buiten het zicht van de olifant te komen. Let op! Dit kan ook een schijnaanval zijn. Juist als de olifant zijn slurf tussen of achter zijn voorste benen verstopt, is het echt menens. Probeer met de wind mee te rennen en sla plotseling links- of rechtsaf, in de hoop dat de olifant met zijn 40 km/h langs je heen raast.

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur Waar staat JoHo voor: Missie & Concept Missie & Visie

JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.Via fysieke en online platforms wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

Concept

Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo.JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten. JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland.

 Chapters Tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp, ben je ingelogd dan kun je in de notes (comments) je aantekeningen maken die alleen voor jou zichtbaar zijn en blijven”>  Teksten & Informatie  JoHo ‘chapter ‘pagina Wat vind je op een JoHo ‘chapter’ pagina?

  JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina’s kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

Via alle aan het chapter verbonden webpagina’s kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

F ootprints: bewaren

Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpageDit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Aantekeningen: maken

Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.

Prints: maken

Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.

Hoe stop je een olifant?

Mop: Dierenverhaal Hoe stop je een giraffe in de koelkast? – Koelkast open, giraffe erin, koelkast dicht. Hoe zie je dat de mol bij je op bezoek is? – Er staat een rode fiets voor de deur. Hoe stop je een olifant in de koelkast? – Koelkast open, giraffe eruit, olifant erin, koelkast dicht.

Hoe zie je dat de mol een kind heeft? – Er zit een kinderzitje aan zijn fiets. Koning leeuw geeft een feestje en alle dieren zijn uitgenodigd. Welke dieren zijn er niet? – De olifant want die zit in de koelkast. – De giraffe want die is verkouden. Hoe zie je dat de mol op vakantie gaat? – Hij heeft zijn rode fiets ingeruild voor een rode cabrio.

Vier koeien willen ook naar het feest toe en gaan met de auto. Hoe stop je de vier koeien in de auto? – twéé voorin, twéé achterin. Hoe zie je dat de koeien op het feest zijn? – Er staat een rode cabrio voor de deur. De olifant wil onderhand ook naar het feest en is zojuist uit de koelkast ontsnapt.

Hoe gevaarlijk is een olifant?

Wij zijn bedrieglijk gevaarlijk Een leeuw, slang of haai gevaarlijk? Dat klopt wel. Maar er zijn nog meer dieren waar u (wellicht onverwachts) voor op uw hoede moet zijn. IJsbeer Dit dier is op menig kinderkamer in de vorm van een knuffelbeer te vinden. Hij is mooi wit, heeft een prachtige lieve snoet en is knuffelzacht. Toch moeten we de beer niet onderschatten. IJsberen zijn snel en sterk. En als ze honger hebben, voegen ze de mens heel gemakkelijk aan hun menu toe.

Ook een moeder die zichzelf en haar kroost bedreigd weet, zal niet aarzelen om de kleine ijsberen te beschermen. In de praktijk komt het relatief weinig voor dat mensen door de ijsbeer gedood worden. Dat heeft absoluut te maken met het feit dat er weinig mensen in het leefgebied van de ijsbeer wonen. En die weinige mensen weten heel goed hoe ze met dit gevaarlijke dier om moeten gaan; ze gaan zelden zonder geweer op stap.

Pijlstaartrog De ijsbeer weet zich qua gevaarlijkheid op de voet gevolgd door de pijlstaartrog. De rog is bijzonder populair in dierentuinen. Met zijn haast menselijke voorkomen: twee oogjes en een langgerekte mond, doet hij heel schattig aan. Ook het aaien van de rog is verleidelijk.

 • Toch is voorzichtigheid geboden.
 • Misschien kunt u zich de waaghals Steve Irwin nog herinneren? Hij moest het afleggen tegen deze rog.
 • De pijlstaartrog heeft namelijk een hele scherpe, met gif gevulde prikkel aan het eind van zijn staart.
 • Wanneer het dier steekt levert dat veel pijn op.
 • Meestal is dat niet fataal, maar wanneer de rog het gif in een cruciaal deel van het lichaam – bijvoorbeeld het hart – loslaat, zijn de overlevingskansen klein.

Olifant Olifanten staan bekend als bijzonder intelligent. Ook worden ze als lief en en knuffelachtig beschouwd, maar dankzij de oude reclames van een niet nader te noemen snoepmerk zouden we toch eigenlijk beter moeten weten. Met olifanten valt niet te spotten.

Wanneer ze zich bedreigd voelen, aarzelen ze niet om aan te vallen. In gebieden waar de olifant nauw met de mens samenleeft,, En dat leidt soms tot catastrofes: volwassen olifanten kunnen de mens gemakkelijk vertrappen. Vooral in de periode waarin de olifanten paren, is het oppassen geblazen: de mannetjes lopen over van het testosteron en laten dat graag zien.

Nijlpaard Na de olifant is het tijd voor een andere gigant. Het nijlpaard. Met zijn logge lijf en langzame bewegingen lijkt hij de mens niets te kunnen maken. Maar schijn bedriegt. Het goede nieuws is dat het nijlpaard geen vleeseter is. Het slechte nieuws is dat hij er niet voor terugdeinst om een mens letterlijk uit elkaar te trekken. Dit exemplaar is een stuk kleiner dan het nijlpaard, maar niet minder gevaarlijk. Het vogelbekdier geeft vaak aanleiding tot een glimlach: het lijkt wel een heel bijzondere kruising tussen een eend en een bever. Maar raar of niet, met het vogelbekdier valt niet te spotten.

 • De mannetjes zijn namelijk giftig! Op hun achterpoten bevinden zich scherpe pennetjes die zij gebruiken om het gif te injecteren.
 • Het gif wordt meestal gebruikt om de concurrerende vogelbekdieren in de paartijd op afstand te houden, maar wanneer een vogelbekdier zich bedreigd voelt, kunnen ook andere vijanden het haasje zijn.

Het gif is niet dodelijk, tenzij het slachtoffer allergisch is voor de stoffen van het vogelbekdier. Wel kan het gif (chronische) pijn met zich meebrengen. Wangzakeekhoorn Hoe kan dit beestje mensen nu iets aandoen? De wangzakeekhoorn is schattig en klein. En ergens doet hij ook niemand kwaad: hij is niet giftig of agressief. En toch is hij gevaarlijk. De wangzakeekhoorn draagt diverse ziektes met zich mee die zich snel en gemakkelijk ook onder mensen verspreiden.

Denk aan hondsdolheid en de ziekte van Lyme, bijvoorbeeld. Dit is dus ook zeker een dier om bij uit de buurt te blijven! Chimpansee Hij lijkt sprekend op de mens en velen vermoeden dat hij ook qua gedrag veel van de mens weg heeft. Dat is natuurlijk al een goede reden om voorzichtig te zijn. De chimpansee is sterk en reageert snel.

Wanneer het dier gefrustreerd raakt, kan hij fel uithalen. Zo zijn er mensen die door toedoen van de chimpansee hun vingers, ogen of lippen kwijtraken. Oppassen dus! Tuimelaar We zien ze graag springen en zwemmen en vrijwel iedereen weet hoe intelligent ze zijn. En dan zijn er ook nog de verhalen van mensen die door de dolfijnen van haaien werden gered. Een lief beest, dus? Fout! De tuimelaar is in staat om haaien te doden en in stresssituaties kan hij zich ook aan mensen vergrijpen. Dit kleine diertje met zijn grote ogen is schattig en oogt totaal ongevaarlijk. Maar laat u niet bedriegen: de lori is giftig. Het dier heeft bijzondere klieren in zijn ellebogen en die zijn giftig. Hij gebruikt ze om zich te beschermen en om aan te vallen.

 1. Soms neemt de lori het gif in de mond om indien nodig een flinke beet uit te delen.
 2. De jongen van de lori worden door de moeder ter bescherming ook met het gif ingesmeerd.
 3. Zwaan De zwaan spant de kroon.
 4. Het sierlijke en soms zelfs arrogante dier kan heel agressief worden.
 5. Zeker als de zwaan jongen heeft.

De vogel kan hard bijten en de slag met zijn vleugels is hard genoeg om menselijke botten te breken. Ook zijn er gevallen bekend waarbij de zwaan aanvallers onder water duwt en probeert ze zo te verdrinken. Mocht u één van deze dieren eens in een donker steegje tegenkomen, dan wensen we u veel succes.