Nog een keer de veelgestelde vragen op een rij – Hoe kun je eieren bewaren? Bewaar eieren altijd in de koelkast, of het nu gaat om verse of gekookte eieren. Buiten de koelkast geef je schadelijke bacteriën en ziekmakers te veel kans, waardoor de eieren sneller overstuur raken.
- Zet eieren ook niet in de koelkastdeur, door de temperatuurschommelingen zijn ze minder lang houdbaar.
- Hoelang kun je eieren bewaren? Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar.
- Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast.
- Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Hoelang kun je eieren buiten de koelkast bewaren? Het advies is om eieren niet buiten de koelkast te bewaren. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën, zodat ziekmakers zoals salmonella minder kans krijgen. Hoe weet je of een ei nog goed is? Vertrouw op je eigen zintuigen.
Hoe lang mag een ei over de datum zijn?
Ten minste houdbaar tot ✔️ – Simpel gezegd, bij producten met het opschrift ‘ten minste houdbaar tot’ is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren,
Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren. Als enkel de maand en het jaartal aangeduid worden, heb je nog tot 18 maanden na de vervaldatum. Staat er alleen maar een jaartal op de verpakking? Dan is het zelfs meer dan 18 maanden nog oké om het product op te eten of op te drinken. Overdrijf hier niet mee, want de kwaliteit van het product zal wel beetje bij beetje achteruit gaan. Koffie zal bijvoorbeeld smaak verliezen, of droge producten zoals chips en koekjes zullen minder krokant worden.
De term ‘te gebruiken tot’ is van toepassing op de meeste zaken die je in de koelkast bewaart, zoals verse vis, vers vlees of beleg. Eens die datum verstreken is, kan je ze ook niet meer invriezen, Let vooral op met eieren, gehakt en kaas, Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Twijfel je toch, doe dan even de watertest, Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien. Komen ze maar een klein beetje naar boven, dan heb je nog wel even tijd, maar wacht niet te lang om ze op te eten. Een zelfgemaakt gerecht waar eieren in verwerkt zitten, bewaar je best niet langer dan twee dagen in de koelkast.
Bij gehakt hangt alles af van de verpakking, Gehakt dat je vers koopt bij de slager en in een papiertje verpakt zit, moet meteen gebruikt worden. Bij een luchtdichte verpakking die je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt, heb je meer tijd. Neem hier als maatstaf dat dit tot een week na datum nog eetbaar is, op voorwaarde dat de verpakking gesloten blijft. Kaas is relatief veilig om nog na datum te consumeren. Ga wel voorzichtig om met verse kazen die niet gepasteuriseerd zijn. Vertrouw vooral op je zintuigen en doe de test: ziet het product er nog vers uit? Begint het anders te ruiken? Proef een klein beetje om ook de smaak na te gaan voor je begint te kokerellen. Bij twijfel één gouden raad: niet opeten! Ook bij conserven die sporen van roest vertonen of deuken in het blik hebben, kan je het voedsel niet meer opeten.
Dranken, diepgevroren producten en droge voeding blijven relatief lang goed. Tenslotte zijn er nog een aantal producten die een aantal jaar hun kwaliteit en smaak behouden, waardoor je ze ook langer kan bewaren. We hebben het hier over zout, suiker, honing, zetmeel, witte azijn, witte rijst, pasta en droge peulvruchten.
Hoe hou jij voeding langer vers? Deel je tips en tag ons in je foto’s op Facebook en Instagram !
Kun je eieren langer bewaren in de koelkast?
Eieren in de koelkast: langer vers – Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Hoe kun je zien of de eieren nog goed zijn?
Eieren testen: zo doe je dat! – Heel simpel, je hebt nodig: een ei, een kom en water. Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud.
Hoe lang zijn eieren van de boer houdbaar?
Eieren wel of niet in de koelkast? – Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.
Vanaf de legdatum zijn ze nog ongeveer vier weken goed en vanaf het moment dat je ze in de supermarkt of bij de boer koopt meestal nog een week of drie. Op de verpakking staat in principe altijd een THT-datum, houd deze aan als richtlijn. Waarom leg je eieren dan niet standaard in de koelkast als ze daardoor langer houdbaar zijn? Het antwoord ligt ‘m in het gebruik.
Voor veel recepten met ei zijn namelijk eieren nodig die op kamertemperatuur moeten zijn. Zeker bij bakken en het maken van sauzen als mayonaise is dat van belang, omdat anders het mengsel kan splitsen door temperatuurverschil met de rest van de ingrediënten.
Kan een gekookt ei in de vriezer?
Eieren invriezen, kan dat? – Eieren invriezen in z’n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie.
Eigeel of eiwit los invriezen in een luchtdicht doosje kan ook. Let wel, de structuur van eigeel verandert door het invriezen. Door wat suiker of zout toe te voegen wordt de structuur van eigeel minder aangetast. In de diepvriezer kan een eidooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden. Eieren invriezen kan handig zijn, maar enig kwaliteitsverlies is mogelijk.
Gebruik het enkel voor eibereidingen die worden verhit.
Wat doe je met eieren die over de datum zijn?
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum – Probeer eieren voor de THT-datum op te eten. Ze zijn dan verser (minder uitgedroogd) en er is minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën. Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door. Hardgekookt of goed doorbakken zorgt ervoor dat bacteriën dood gaan.
Waarom blijft een gekookt ei drijven?
De truc met het ei – Het principe van het liggende, rechtop staande of drijvende ei is heel eenvoudig. In ieder ei zit een luchtkamer, dit ontstaat doordat het vocht in het ei langzaam verdampt. Als een ei wordt bebroed zal er een kuikentje in ontstaan dat vlak voordat het ei uitkomt met zijn snaveltje in de luchtkamer begint te ademen.
Hoe ruikt een slecht ei?
Daar zijn verschillende trucjes voor: 1. Leg het ei in een kom met koud water om te zien of het drijft. Eieren hebben een luchtkamer: een klein deel dat gevuld is met lucht. Als het ei ouder wordt, neemt de hoeveelheid lucht in de luchtkamer toe. Zakt het ei naar de bodem? Dan heb je dus een vers ei te pakken.
- Blijft het ei drijven? Dan is het bedorven.
- Gaat het ei schuin staan? Dan is het een ouder ei dat je nog wel kunt eten.2.
- Ruik aan het ei.
- Een zwavelachtige geur als je het ei open breekt, is misschien wel de beste aanwijzing dat je een bedorven exemplaar hebt.3.
- Bekijk de structuur van een open gebroken ei op een bord.
Een ei dat uitloopt, waterig lijkt te zijn en gemakkelijk heen en weer beweegt is oud. Een vers ei blijft compact en heeft een wolkachtig eiwit (van de sterke hagelsnoeren die het eigeel op zijn plaats houden) Overigens kun je uiteraard ook met de houdbaarheidsdatum (THT-datum) op de verpakking van het eidoosje uitrekenen hoe oud de eieren zijn.
Wat te doen met eieren over de datum?
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum – Probeer eieren voor de THT-datum op te eten. Ze zijn dan verser (minder uitgedroogd) en er is minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën. Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door. Hardgekookt of goed doorbakken zorgt ervoor dat bacteriën dood gaan.
Wat betekent THT op een ei?
Bewaren – Wanneer je eieren in de koelkast bewaart, verkleint het risico op salmonellabesmetting en de groei van andere bacteriën. Bovendien drogen de eieren minder snel uit in de koelkast. Dan moet je ze wel in de doos bewaren. Met de punt naar beneden blijven eieren langer goed.
Eieren nemen geurtjes snel over. Je kan ze daarom beter niet in de buurt van vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten bewaren. Op de verpakking staat de ten minste houdbaar tot-datum (THT-datum). Eet eieren bij voorkeur voor deze datum op. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten.
Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren vers zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water. Een ei dat drijft is niet vers. Als je zout aan het water toevoegt, werkt de test sneller bij minder oude eieren. De ‘drijftest’ werkt dus alleen om eieren te testen op versheid, het zegt niets over besmetting met bacteriën.