HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Lang Vlees In Vriezer?

Hoe Lang Vlees In Vriezer
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees : 2 – 3 maanden.

Kun je vlees 2 jaar invriezen?

Vlees en vis bewaren – Vlees en vis kunt u een lange tijd bewaren in de vriezer, mits u het invriest op de dag van aankoop. Overigens kan niet elk soort vlees even lang bewaard worden in de vriezer. Zo kunt u gehakt en lamsvlees 3 maanden invriezen en varkensvlees maar 2 maanden.

Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden. Voor vis verschilt het ook per soort hoelang u dit kunt bewaren in de vriezer. Zo kunt u vis zoals kabeljauw, tonijn, koolvis en schol tot wel 6 maanden bewaren, mits het rauw wordt ingevroren. Zijn deze vissoorten eerst gekookt? Dan kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren.

Ook garnalen en vette vis zoals zalm en makreel kunt u 3 maanden goed houden in de vriezer. Lees ook: Feiten en fabels over het invriezen van eten

Hoe weet je of vlees uit de vriezer nog goed is?

3. Lekkage – Liggen er sappen, voornamelijk rozige, vleesachtige sappen onderin je vriezer? Slecht teken. Waarschijnlijk is je vriezer onopgemerkt wat opgewarmd en is er iets ontdooid. Let op: alles wat met deze sappen in aanraking komt, kan bederven. De enige oplossing? Je hele vriezer grondig schoonmaken en dat wat eventueel lekt, weggooien.

Kan eten in de vriezer bederven?

Invriezen voorkomt gevaarlijk bederf. Maar waarom bestaan er dan houdbaarheidstermijnen voor diepvriesproducten? Die hebben vooral te maken met (ongevaarlijke) kwaliteitsvermindering. Eten invriezen is een geweldige conserveermethode. Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt.

Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Daarom staat op diepvriesproducten een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT), tot welke het voedsel de beoogde kwaliteit heeft mits je het meteen invriest na het boodschappen doen. Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is.

Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet ‘redden’ door invriezen.

Kan vlees slecht worden in de vriezer?

Hoelang mag ik vlees bewaren in de diepvries? – Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien. Wel kan de kwaliteit van het vlees wat achteruit gaan. Hoelang je vlees in de diepvriezer kan bewaren hangt af van deze factoren:

De temperatuur van de diepvriezer: een diepvriezer moet kouder zijn dan -18°C. Door in te vriezen bij -20°C tot -22°C verleng je de houdbaarheid. De manier van verpakking en de snelheid waarmee het vlees ingevroren is: verpak je vlees luchtvrij en vries het zo snel mogelijk in na aankoop. Het vetgehalte: hoe vetter het vlees, hoe minder lang het kan bewaard worden. Na 6 maanden kan je een smaakafwijking krijgen omdat het vet ook in diepgevroren toestand ranzig kan worden.

Enkele richtlijnen voor bewaring:

rundvlees: 8 tot 12 maanden kalfsvlees: 8 tot 10 maanden varkensvlees, mager: 8 tot 10 maanden varkensvlees, vet: 4 tot 6 maanden lamsvlees: 6 tot 10 maanden gehakt: 3 tot 4 maanden

Wat gebeurt er als je vlees te lang in de vriezer hebt liggen?

Behalve door het lekken verliest bevroren voedsel ook vocht via verdamping, een proces dat zelfs bij 18 graden onder nul gewoon doorgaat. Dit is onder meer te zien aan de verkleuring van het oppervlak van het vlees. Gevolg: het vlees droogt uit en verliest zijn smaak en structuur.

Wat gebeurt er als je over datum vlees eet?

Als je vlees hebt liggen met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën,

Hoe lang kan kipfilet in de vriezer?

Kip invriezen – Kip invriezen kan als de kip goed luchtdicht verpakt wordt en achter in de vriezer geplaatst wordt bij minimaal -18 graden Celsius. Zo blijft rauwe kip tot wel 9 maanden houdbaar en gegaarde kip tot ongeveer 3 maanden.

Hoe zie je dat vlees niet meer goed is?

Vlees dat stinkt – Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.

See also:  Wat Kun Je Eten In Plaats Van Brood?

Hoe lang kun je gehakt uit de vriezer bewaren?

Ontdooid vlees bewaren – Hoe lang mag je ontdooid vlees dan bewaren? Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.

Kan je iets twee jaar bewaren in de diepvries?

Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.

Kan biefstuk in de diepvries?

Bewaartip voor dit product – Bewaar vlees goed afgedekt onderin de koelkast zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken. Invriezen van vlees kan ook. Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.

Kan je vlees op de datum invriezen?

Kieskeurig.nl is groot geworden als vergelijkingssite. Als je op zoek bent naar de beste vriezer ben je bij ons aan het juiste adres. We schrijven echter ook regelmatig artikelen met tips. Zoals hier, over het invriezen van etensresten. Eten invriezen doen we namelijk massaal.

 1. Desondanks bestaat er nogal wat onduidelijkheid over hoe lang je voedsel nou precies kunt bewaren.
 2. Hieronder kijken we naar de houdbaarheid van verschillende soorten voedsel.
 3. Of je nu een koelkast met vriezer hebt of een aparte vrieskast, of je etensresten invriest in speciale koelkastbakjes of plastic zakken gebruikt; het is altijd goed om te weten hoe lang je eten nu precies kunt bewaren.

Voordat we ingaan op de houdbaarheid van verschillende soorten etenswaren, gaan we eerst iets dieper in op het begrip zelf. Een vriezer is natuurlijk hartstikke handig om je etensresten lang te kunnen bewaren. Wat veel mensen niet weten is dat je (sommige) producten na een bepaalde periode toch echter beter niet meer kunt eten.

 1. Dit komt omdat er bij het bevriezen ijskristallen ontstaan.
 2. Deze ijskristallen prikken de cellen van etenswaren lek, waardoor enzymen van buitenaf hun kans krijgen om binnen te dringen.
 3. De enzymen tasten de voedingsstoffen van de etenswaren aan, waardoor de voedingswaarde en de smaak achteruit gaan.
 4. Ijk vooral uit met vlees.

Dat kan na verloop van tijd ranzig worden. Om de houdbaarheid van etenswaren uit te drukken, worden verschillende termen gebruikt. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen zogenoemde TGT- en THT-producten. Met TGT wordt “te gebruiken tot” bedoeld. Je ziet TGT vaak terug op producten die je maar kort kunt bewaren.

De gegeven datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt eten. Als je producten met zo’n TGT-datum bij thuiskomst meteen invriest, kun je de houdbaarheid verlengen tot na de TGT-datum. De tweede term waarmee we houdbaarheid uitdrukken, is THT. Dit staat voor “ten minste houdbaar tot”. Een THT-datum wordt vaak gebruikt voor lang houdbaar voedsel.

Producten met een THT-datum kunnen vaak nog wel gegeten worden na deze datum. Bekijk de etenswaren dan wel goed en ruik er even aan. Als een product niet meer goed is, merk je het dan vaak wel. Een klein stukje proeven geeft vaak ook wel uitsluitsel. Producten met een THT-datum kun je vaak goed invriezen. We beschreven hierboven al dat het vooral uitkijken is met vlees. Ingevroren vlees kan na verloop van tijd ranzig worden. Er zit ook nogal wat verschil in de houdbaarheid van verschillende soorten vlees. Op de vraag ‘Hoe lang kun je vlees in de vriezer bewaren’ is daarom ook geen eenduidig antwoord te geven. Zoals je net hebt kunnen lezen, is er nogal een verschil tussen de houdbaarheid van verschillende etenswaren. Dat geldt niet alleen voor vlees en vis. Hieronder geven we een aantal richtlijnen voor de gemiddelde houdbaarheid van een aantal etenswaren. •Brood invriezen: brood kun je twee tot vier weken bewaren in de vriezer •Groenten invriezen: groenten kun je zes tot 12 maanden bewaren in de vriezer •Fruit invriezen: fruit kun je 10 tot 12 maanden bewaren in de vriezer •Boter invriezen: boter kun je tot zes maanden bewaren in de vriezer •Yoghurt invriezen: yoghurt kun je tot twee maanden bewaren in de vriezer •Gekookte aardappelen invriezen: gekookte aardappelen kun je één tot twee maanden bewaren in de vriezer •Hutspot invriezen/stamppot invriezen: hutspotten en stampotten kun je één tot twee maanden bewaren in de vriezer •Risotto invriezen: risotto kun je één tot twee maanden bewaren in de vriezer In deze laatste alinea gaan we in op de houdbaarheid van verschillende etenswaren ná het ontdooien.

 • Yoghurt over datum en kip die ranzig is geworden: hoe lang na het ontdooien kun je deze en andere producten eigenlijk nog eten? Nu je weet hoe lang je producten in je vriezer kunt bewaren, gaan we tot slot nog in op de houdbaarheid van etenswaren na het ontdooien.
 • Vooral over vlees en vis bestaan vragen.
See also:  Hoe Lang Kun Je Roomboter Buiten De Koelkast Bewaren?

Bijvoorbeeld: hoe lang is kip uit de vriezer houdbaar? Om meteen maar antwoord te geven: de houdbaarheid van kip na ontdooien is gering. Dat geldt overigens voor vrijwel alle producten. We geven je in deze alinea zodoende graag wat tips over het ontdooien van etenswaren uit de vriezer.

Het is het beste om ingevroren eten rustig te laten ontdooien. Je kunt voedsel het beste in de koelkast ontdooien. Leg je etenswaren in een bord of schaal en dek ze af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Je kunt de producten het beste de avond voor dat je ze nodig hebt uit de vriezer halen. Het duurt namelijk tot wel 18 uur voordat de producten voldoende ontdooid zijn.

Als je een product snel nodig hebt, kun je ook gebruikmaken van je magnetron. Kies dan voor de ontdooistand. Laat je etenswaren liever niet op het aanrecht of op de verwarming ontdooien. Ook het ontdooien in warm water wordt afgeraden. Het is vaak ook niet aan te raden bevroren eten direct in de pan te gooien, omdat de binnenkant dan meestal niet gaar wordt.

 1. Als je etenswaren ontdooid zijn, zijn ze over het algemeen nog beperkt houdbaar.
 2. Je kunt de producten het beste dezelfde dag nog gebruiken.
 3. Wacht in ieder geval nooit langer dan een paar dagen.
 4. Mocht je twijfelen aan de houdbaarheid, gebruik dan je neus.
 5. Mocht je een product toch niet nodig hebben, dan zit er sowieso maar één ding op: weggooien.

Dat is natuurlijk enorm zonde, maar als je ingevroren eten ontdooid is, mag je dit nooit opnieuw invriezen.

Waarom geen bevroren vlees bakken?

Geleidelijk ontdooien – Veilig ontdooien kan door het vlees de avond van tevoren in de koelkast te leggen. Door het geleidelijk ontdooien krijgen bacteriën geen kans en blijft het vlees lekker sappig. Ontdooi het vlees door het afgedekt op een bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken.

Wat te doen met bevroren vlees?

De beste methode van vlees ontdooien – Vlees volledig ontdooien kan flink wat tijd in beslag nemen. De beste manier om dit te doen is door het een dag van tevoren uit de vriezer te halen. Laat het in de verpakking waarin u het heeft ingevroren leg het op een schaal of bord.

Zet het vervolgens in de koelkast om langzaam op temperatuur te komen. Vrijkomende vleessappen lekken zo niet op andere etenswaren. Vlees van tevoren uit de koelkast halen om het op het aanrecht te laten ontdooien is een minder goed idee. Bacteriën en andere ziekmakers hebben dan vanwege de hoge temperatuur meer kans om zich te vermenigvuldigen.

Zeker wanneer het vlees in de zon wordt gelegd, of boven een radiator.

Waarom vlees niet terug invriezen?

FAVV – Wist je dat je ontdooide producten beter niet opnieuw invriest? Door het invriezen worden de watermolecules in het voedsel omgezet in ijskristallen. Bij gebrek aan water wordt hierdoor de groei van de bacteriën in het voedsel stopgezet. Ze blijven echter aanwezig in het voedsel, maar dan in een soort slaaptoestand.

 1. Maar de ijskristallen doen ook de celwanden van het voedselweefsel barsten.
 2. Wanneer het voedsel ontdooit komt er daardoor veel vocht vrij en zo ontstaat er een ideale voedinsgsbodem voor de groei van de bacteriën.
 3. De enige manier om de groei van de bacteriën te vertragen is door de temperatuur onder controle te houden.

Laat daarom voedingswaren nooit bij kamertemperatuur ontdooien. Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid. Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij.

 • De textuur en de smaak van het voedsel kan hierdoor veranderen.
 • Je vergroot bovendien de kans op een voedselvergiftiging omdat de hoeveelheid bacteriën opnieuw is toegenomen.
 • We raden aan om voedingswaren in de koelkast te ontdooien, ofwel in de microgolf of direct te koken.
 • Op die manier blijft de groei van de bacteriën beperkt.
See also:  Welk Brood Verteert Het Best?

Eens het voedsel bereid is (gekookt) kan je het voedsel eventueel wel opnieuw invriezen: de meeste bacteriën zijn dan immers vernietigd. Ter herinnering: de temperatuur in de diepvriezer moet -18°C of lager zijn! Bron :, pagina 5 : FAVV – Wist je dat je ontdooide producten beter niet opnieuw invriest?

Hoe herken je Vriesbrand?

Vriesbrand is niet schadelijk – Vriesbrand zijn de uitgedroogde, en soms grijze, plekken die op bevroren voedingsmiddelen kunnen ontstaan. Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd.

Kun je vlees uit de vriezer gelijk bakken?

Opgelet – Ontdooid vlees bak je best zo snel mogelijk. Laat ontdooid vlees zeker niet gewoon op kamertemperatuur staan, zo werk je de groei van bacteriën in de hand. Probeer als het kan vlees altijd gekoeld te ontdooien in de koelkast: als je het ‘s ochtends in de koelkast legt, is het ‘s avonds klaar om te bakken.

Welk eten gaat nooit over datum?

3. Witte rijst en pasta – Rijst, en bij uitbreiding andere droge graanproducten, kan je ook jarenlang in je voorraadkast laten liggen zonder dat het slecht wordt. Koop volgende keer dus gerust een grotere zak basmatirijst, havermout of quinoa als je er de plaats voor hebt.

Kun je eieren 10 dagen over datum eten?

Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.

Hoe lang kun je vacuüm verpakt vlees bewaren in de vriezer?

Hoe Lang Kun Je Vacuum Verpakt Vlees Bewaren In De Vriezer? – HOME | Lots & More

0 85

Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft. Maar indien u niet zeker bent dat u het op tijd zult kunnen consumeren, plaats het vlees dan onmiddellijk na de aankoop in de vriezer. Tabel met Houdbaarheidsperiode voor Producten onder Vacuüm

Voedsel in de koelkast Normaal Onder Vacuum
Voedsel in de diepvries (-18C) Normaal Onder Vacuum
Vers vlees 6 maanden 18 maanden
Gehakt 4 maanden 12 maanden
Kip en Gevogelte 6 maanden 18 maanden

Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken. Zie ook de ideale koelkastindeling van het Voedingscentrum In de vriezer De ideale bewaartemperatuur in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.

Hoe lang kun je varkensvlees in de vriezer bewaren?

Varkensvlees – Net als bij rundvlees geldt dat bewerkte stukken varkensvlees een snellere vervaldatum hebben dan hele stukken. Vers varkensvlees blijft tot zo’n 3 maanden goed, terwijl je bewerkt varkensvlees binnen ongeveer 1 maand moet opeten.

Hoe kun je zien of vlees nog goed is?

Vlees dat stinkt – Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.

Hoe lang kun je vacuüm verpakt vlees bewaren in de vriezer?

Hoe Lang Kun Je Vacuum Verpakt Vlees Bewaren In De Vriezer? – HOME | Lots & More

0 87

Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft. Maar indien u niet zeker bent dat u het op tijd zult kunnen consumeren, plaats het vlees dan onmiddellijk na de aankoop in de vriezer. Tabel met Houdbaarheidsperiode voor Producten onder Vacuüm

Voedsel in de koelkast Normaal Onder Vacuum
Voedsel in de diepvries (-18C) Normaal Onder Vacuum
Vers vlees 6 maanden 18 maanden
Gehakt 4 maanden 12 maanden
Kip en Gevogelte 6 maanden 18 maanden

Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken. Zie ook de ideale koelkastindeling van het Voedingscentrum In de vriezer De ideale bewaartemperatuur in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.

Hoelang mag kip in de diepvries?

Gevogelte – 3 maanden Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.