HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Lang Urine Buiten Koelkast?

Hoe Lang Urine Buiten Koelkast
Urine bewaren – Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.

Hoe snel moet je ochtendurine inleveren?

Instructie – U hebt van de assistente een potje, een buis (of meerdere buizen) en etiketten gekregen. Het is van belang dat u die gebruikt voor het opvangen van de urine. Deze materialen bevatten geen verontreinigingen of stoffen die het onderzoek van de urine kunnen storen.

Het is het beste om de eerste urine die u ‘s ochtends produceert, in te leveren, de zogenaamde ochtendurine. Als u echter al heel vroeg wakker bent (bijv. om 3.00 uur), dan is het beter dat u urine inlevert die later is geproduceerd. Deze is dan namelijk minder onderhevig aan storende factoren die optreden als een urine wat ouder is.

Als u een urine binnen 4 uur kunt inleveren is deze urine geschikt voor het onderzoek.

Neem het urinepotje en draai het deksel open. Vul het potje voor ongeveer ¾ met urine.Draai het deksel op het potje. Haal aan de bovenzijde van het potje het papieren lipje van het deksel. LET OP: ONDER DIT LIPJE ZIT EEN KLEIN NAALDJE ONDER HET GRIJZE RUBBER!

Neem de buis (of 1 van de buizen) die u hebt gekregen en plaats deze ondersteboven in het gat wat ontstaan is nadat het papieren lipje is verwijderd. Druk nu stevig door totdat u urine in de buis ziet verschijnen en houd de buis dan 10 seconden vast in deze positie. Vul op dezelfde wijze de andere buizen indien u deze heeft gekregen.

Haal de laatste buis van het potje en plaats het papieren lipje terug op de opening.Plak het etiket met uw gegevens en barcode op iedere buis.Het potje urine wordt op de polikliniek weggegooid.De buizen met etiket en labformulier brengt u direct naar de polikliniek bloedafname.Bij de polikliniek bloedafname kiest u op het nummerapparaat “afgifte materiaal”.U krijgt nu voorrang voor het inleveren van de urine.

Hoe oud mag urine zijn voor kweek?

Onderbouwing –

– GRADE Studies bevestigen dat maatregelen nodig zijn voor het bewaren van urine als een kweek van verse urine niet mogelijk is. Een kweek van urine die niet ouder is dan 4 uur lijkt een juiste indicatie te geven van de aan- of afwezigheid van bacteriën. Als het inzetten van een urinekweek binnen 4 uur niet mogelijk is, geeft gekoeld bewaren van urine bij circa 4°C geen verandering van bacteriepopulaties. Bronnen (Wheldon, 1977; De la Cruz, 1971; Ryan, 1963)

Resultaten Tijd In een Engelse studie is bij kamertemperatuur de toename in de urine van bacteriën die als een contaminant kunnen worden beschouwd, onderzocht als functie van de mate van vertraging van het transport van de urine. Hieruit kwam naar voren dat alle geïsoleerde bacteriën na ongeveer 8 uur exponentieel groeien, maar voor de meeste bacteriën geldt dat dit proces na ongeveer 4 uur begint (Wheldon, 1977).

Temperatuur en koeling In een studie in Costa Rica (De la Cruz, 1971) werd het effect van tijd, temperatuur en glucoseconcentratie op de groei van twee initiële populaties, E. coli of P. vulgaris, in urinemonsters nagegaan. In urine zonder glucose veranderde het oorspronkelijk aantal bacteriën in de loop van de tijd niet of nauwelijks.

Bij verschillende temperaturen bleven de populaties P. vulgaris onveranderd, E. coli nam iets toe. In glucose bevattende urine lieten alle bacteriestammen een reductie van de populatie zien 2 uur na incubatie bij -10°C; deze afname ging na 4 en 8 uur nog steeds door.

Bij kamertemperatuur was er evenwel sprake van een gestage toename van het aantal bacteriën, dat na 4 uur was opgelopen tot tenminste 10 5 kolonievormende eenheden. Bij 4°C trad er vrijwel geen verandering op. In een Amerikaanse studie (Ryan, 1963) is nagegaan in hoeverre bacteriën ( E. coli ) zich vermenigvuldigden tijdens koeling.

Gewassen midstream urine van ‘normale’ mannen en vrouwen werd bewaard bij verschillende temperaturen: 0,5; 5; 10 en 15°C. Bij 15°C trad substantiële groei op: binnen 24 uur met 30% en binnen 48 uur was er sprake van een toename met meer dan een factor 3.

 1. D aley, P., Gill, Y., & Midodzi, W. (2018). Comparison of clinical performance of commercial urine growth stabilization products. Diagnostic Microbiology and Infectious Disease, 92(3), 179-182.
 2. D e la Cruz, E., Cuadra, C., & Mora, J.A. (1971). Effects of glucose, time and temperature on bacterial growth in urine. Revista de biologia tropical, 19(1-2), 153-158.
 3. R yan, W.L., & Mills, R.D. (1963). Bacterial multiplication in urine during refrigeration. The American journal of medical technology, 29, 175.
 4. W heldon, D.B., & Slack, M.A.R.Y. (1977). Multiplication of contaminant bacteria in urine and interpretation of delayed culture. Journal of clinical pathology, 30(7), 615-619.

Hoe lang mag urine staan voor blaasontsteking?

Testen of u een blaasontsteking heeft – In de praktijk kunnen we testen of u een blaasontsteking heeft. Daarvoor hebben we uw urine nodig. Als u urine wilt inleveren voor onderzoek naar blaasontsteking, let dan op het volgende:

Gebruik het liefst de ochtendurine (eerste plas van de dag). Doe de urine in een schoon en goed afsluitbaar potje, met uw naam en geboortedatum erop. Breng de urine binnen 2 uur nadat u het heeft opgevangen naar de praktijk. Graag voor 10.00 uur. Als het niet lukt om binnen 2 uur langs te komen, bewaar het potje dan in de koelkast. Maar breng het altijd zo snel mogelijk. Schrijf uw klachten op het formulier dat op de balie ligt en zet het potje samen met het formulier in het kastje in de balie. Na 13.00 uur kunt u bellen voor de uitslag.

Waarom urine binnen 2 uur inleveren?

Urineonderzoek bij blaasontsteking Graag ontvangen wij uw urine, indien u een blaasontsteking vermoedt, vóór 10:00 uur in een schoon en goed sluitend potje voorzien van uw naam. Originele urinebewaarpotjes kunt u afhalen aan de praktijkbalie. U kunt het en afdrukken.

 • Wij verzoeken u om dit formulier zo volledig mogelijk in te vullen en samen met uw urine in te leveren bij de assistente.
 • Bij voorkeur ontvangen wij de eerste opgevangen ochtendurine.
 • Het onderzoek van bij kamertemperatuur bewaarde urine is alleen betrouwbaar indien de urine binnen 2 uur na lozing wordt onderzocht.

Wanneer dit niet mogelijk is, plaatst u de urine onmiddellijk in de koelkast (tot max.24 uur na lozing). Een kind dat nog niet op verzoek kan plassen, krijgt nadat de genitalia met schoon kraanwater zijn gewassen een urinezakje opgeplakt (verkrijgbaar bij apotheek), waarna iedere tien minuten gecontroleerd wordt of urine is geloosd.

Hoe laat is de eerste ochtendurine?

Als u ochtendurine moet opvangen, vertelt uw arts u dit. Ochtendurine is de eerste urine na het slapen. Omdat u een aantal uren niet geplast heeft, is uw ochtend urine geconcentreerder.

Hoe urine meenemen naar huisarts?

Hoe doe je dat: een gewassen plas opvangen? – Een schoon potje (urinecontainer) voor het opvangen van de urine is te krijgen bij de huisarts of te koop bij drogist en apotheek. Gebruik geen schoongemaakte potjes waar bijvoorbeeld crème in heeft gezeten.

Maak de geslachtsdelen schoon, gebruik hiervoor alleen water en een zacht doekje, wrijf niet te hard. Vrouwen: maak de schaamlippen schoon van buiten naar binnen, van voor naar achter. Houd de schaamlippen opzij bij het plassen. Mannen: trek de voorhuid omhoog, maak de eikel schoon, houd de voorhuid omhoog bij het plassen Plas een beetje urine uit in het toilet Plas hierna een deel in het potje Plas het laatste deel weer uit in het toilet Sluit het potje meteen af, schrijf naam en geboortedatum op het etiket

Hoelang kan je een Urinekweek bewaren?

In de koelkast maximaal 24 uur bewaren, nooit op kamertemperatuur.

Is blaasontsteking altijd te zien in urine?

Urine onderzoek bij blaasontsteking Wanneer u een blaasontsteking heeft, doet het plassen meestal pijn. Ook kan het zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan steeds maar weinig plast. Sommige mensen hebben zelfs aldoor het gevoel dat ze moeten plassen.

 1. U kunt ook een drukkend of pijnlijk gevoel hebben in de onderbuik of rug.
 2. De urine kan onaangenaam ruiken of er troebel uitzien.
 3. Soms zit er bloed in de urine.
 4. Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u uw urine laten testen bij de huisarts.
 5. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en sluit dit goed af,

Bij de apotheek kunt u goed afsluitbare opvangbakjes voor urine kopen, Ook bij de huisartsen aan de balie zijn urine potjes te koop voor 1 euro per stuk. De urine kan het beste binnen twee uur worden onderzocht. Wanneer dat niet lukt, kunt u de urine in de koelkast bewaren (maximaal 24 uur).

Urine onderzoek kan elke werkdag tussen 08.00 en 10.00 uur, niet op woensdag! Neem op woensdag eerst contact op met de dienstdoende huisarts op tel.: 0228 – 58 11 99. Na invullen van een urinebriefje bij de balie, de urine aan de assistente afgeven. Zet altijd uw naam en geboortedatum op het potje! U kunt dan tussen 11.00 uur en 12.00 uur bellen naar uw eigen huisarts voor de uitslag.

Als u de urine inlevert, kunt u ook het formulier voor blaasontsteking ingevuld meenemen naar de praktijk (klik dan hier op: ) Let hierbij op de volgende punten:

het beste is de ochtend urine op te vangen eerst de schaamstreek goed met water wassen daarna de urine opvangen in een schoon en droog potje het potje voorzien van naam en geboortedatum het potje binnen het uur afgeven aan de assistente bij de balie als het niet binnen een uur lukt, tijdelijk de urine in de koelkast bewaren

Bij kinderen die niet zindelijk zijn:

bij de apotheek een plaszakje halen eerst de schaamstreek goed wassen met water zakje rond de schaamstreek plakken iedere 10 minuten kijken of er geplast is

Hierbij zijn de klachten belangrijk:

heeft u koorts? moet u vaak en kleine beetjes plassen? heeft u pijn of een branderig gevoel bij het plassen? meldt u deze klachten zo nauwkeurig mogelijk bij de assistente. laat weten of u zwanger bent.

See also:  In Welk Fruit Zit Vitamine D?

U kunt veel doen om een blaasonsteking te voorkomen:

Het is vooral erg belangrijk om veel te drinken, liefst ruim twee liter per dag. Hierdoor maakt u meer urine. Om blaasontstekingen te voorkomen, zou u 1 ½ tot 2 liter urine per 24 uur moeten maken. Wanneer u regelmatig plast, spoelt u bacteriën naar buiten. Plas uw blaas daarom altijd goed leeg. Neem de tijd en ga er rustig bij zitten. bij aandrang het plassen niet uitstellen Geadviseerd wordt te plassen na het vrijen. Hiermee worden bacteriën weggespoeld die rond en in de urinebuis zijn gekomen. Veeg na toiletbezoek van voren naar achteren af. Hiermee voorkomt u dat bacteriën uit de ontlasting bij de urinebuis kunnen komen. Ook het drinken van cranberrysap kan een blaasontsteking soms helpen voorkomen.

Deze maatregelen zijn ook belangrijk wanneer u al een blaasontsteking heeft. Een lichte blaasontsteking kan hiermee zelfs vanzelf over gaan : Urine onderzoek bij blaasontsteking

Hoe ziet de urine eruit bij blaasontsteking?

Niemand werpt dagelijks een blik in de wc-pot om te kijken naar de kleur van zijn urine. Maar misschien zouden we dat weleens moeten doen. De kleur van je urine kan namelijk veel vertellen over je gezondheid. Normaal gesproken is je urine helder en licht- of felgeel van kleur, maar door een onderliggende aandoening, veranderingen in je eetpatroon of medicijngebruik kan de kleur veranderen.

 • Urine is samengesteld uit water, ureum en zouten.
 • Als je weinig gedronken of veel getranspireerd hebt, is het vochtpercentage in je urine laag.
 • Hierdoor kan je urine donkerder van kleur zijn dan normaal.
 • Je ochtendurine is ook altijd geconcentreerder, omdat je ‘s nachts nauwelijks vocht tot je neemt, maar wel zweet,

Hier tegenover staat dat als je juist heel veel drinkt je urine lichter kleurt dan normaal. Urine is samengesteld uit water, ureum en zouten. Als je weinig gedronken of veel getranspireerd hebt, is het vochtpercentage in je urine laag. Hierdoor kan je urine donkerder van kleur zijn dan normaal.

Je ochtendurine is ook altijd geconcentreerder, omdat je ‘s nachts nauwelijks vocht tot je neemt, maar wel zweet, Hier tegenover staat dat als je juist heel veel drinkt je urine lichter kleurt dan normaal. Troebele urine kan onschuldig zijn, maar ook wijzen op een aandoening. Je urine kan troebel worden door de aanwezigheid van zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur.

Deze kristallen kunnen ontstaan door te weinig vochtinname, afkoelen van de urine of het eten van bepaalde producten. In dat geval is het ongevaarlijk. Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking, Witte bloedcellen en pus zijn dan in je urine uitgescheiden.

 1. Andere symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen zijn jeuk, branderigheid en pijn bij het plassen.
 2. Blijf niet te lang met deze klachten rondlopen, maar raadpleeg tijdig je huisarts.
 3. Troebele urine kan onschuldig zijn, maar ook wijzen op een aandoening.
 4. Je urine kan troebel worden door de aanwezigheid van zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur.

Deze kristallen kunnen ontstaan door te weinig vochtinname, afkoelen van de urine of het eten van bepaalde producten. In dat geval is het ongevaarlijk. Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking, Witte bloedcellen en pus zijn dan in je urine uitgescheiden.

Andere symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen zijn jeuk, branderigheid en pijn bij het plassen. Blijf niet te lang met deze klachten rondlopen, maar raadpleeg tijdig je huisarts. Eén van de belangrijkste functies van je nieren is het filteren afvalstoffen uit het bloed. Schuimende urine is een teken dat de nierfilters niet goed meer werken.

Hierdoor kunnen via de kapotte nierfilters bloedcellen en eiwitmoleculen naar je urine lekken. Andere verschijnselen die kunnen duiden op niet-werkende nierfilters zijn opgezwollen gezicht, benen en voeten, verlies van eetlust en kortademigheid. Bij aanhoudende schuimende urine is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen.

Eén van de belangrijkste functies van je nieren is het filteren afvalstoffen uit het bloed. Schuimende urine is een teken dat de nierfilters niet goed meer werken. Hierdoor kunnen via de kapotte nierfilters bloedcellen en eiwitmoleculen naar je urine lekken. Andere verschijnselen die kunnen duiden op niet-werkende nierfilters zijn opgezwollen gezicht, benen en voeten, verlies van eetlust en kortademigheid.

Bij aanhoudende schuimende urine is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen. Door een teveel aan zouten in je urine, kan je urine wit kleuren. Ook kan een lekkage tussen het lymfestelsel en urinewegen hiervan de oorzaak zijn. In principe is witte urine onschuldig, maar het kan wel een jeukend en irriterend gevoel geven bij plassen.

 1. Soms kunnen wel nierstenen ontstaan.
 2. Door een teveel aan zouten in je urine, kan je urine wit kleuren.
 3. Ook kan een lekkage tussen het lymfestelsel en urinewegen hiervan de oorzaak zijn.
 4. In principe is witte urine onschuldig, maar het kan wel een jeukend en irriterend gevoel geven bij plassen.
 5. Soms kunnen wel nierstenen ontstaan.

Deze kleur van je urine kan wijzen op beginnende nierstenen, Als je urine te veel zouten bevat, kunnen deze zouten neerslaan in de vorm van kristallen. Door ophoping van deze kristallen kunnen nierstenen ontstaan. Vaak beginnen ze als microscopisch klein gruis dat in de urine terug te vinden is.

 • Nierstenen worden meestal niet groter dan vijf millimeter en je plast ze vanzelf uit.
 • Als aanleg hebt voor het krijgen van nierstenen, is het belangrijk om voldoende te blijven drinken.
 • Het liefst iets meer dan normaal, tussen de twee en drie liter.
 • Een ander trucje is om citroensap aan je drinken toe te voegen.

Dit maakt je urine zuurder en daardoor hebben kristallen minder kans om samen te klonteren. Deze kleur van je urine kan wijzen op beginnende nierstenen, Als je urine te veel zouten bevat, kunnen deze zouten neerslaan in de vorm van kristallen. Door ophoping van deze kristallen kunnen nierstenen ontstaan.

 • Vaak beginnen ze als microscopisch klein gruis dat in de urine terug te vinden is.
 • Nierstenen worden meestal niet groter dan vijf millimeter en je plast ze vanzelf uit.
 • Als aanleg hebt voor het krijgen van nierstenen, is het belangrijk om voldoende te blijven drinken.
 • Het liefst iets meer dan normaal, tussen de twee en drie liter.

Een ander trucje is om citroensap aan je drinken toe te voegen. Dit maakt je urine zuurder en daardoor hebben kristallen minder kans om samen te klonteren. Als je urine bruinrood van kleur is, kan dit een teken zijn van een leverontsteking. Je darmen geven een bruine galkleurstof – ook wel urobiline genoemd – af aan je lever.

 1. Als je lever ontstoken is, kan hij de urobiline niet goed verwerken.
 2. Je nieren scheiden daarom deze stof af en daardoor komt het in je urine terecht.
 3. Is je urine meer donkerbruin van kleur? Dan kan dit duiden op hepatitis of een afsluiting van de galwegen,
 4. Verder kan een (anus)fistel er ook voor zorgen dat je bruin plast.

De fistel verbindt je urinebuis en endeldarm aan elkaar, waardoor ontlasting zich met urine vermengt. Als je urine bruinrood van kleur is, kan dit een teken zijn van een leverontsteking. Je darmen geven een bruine galkleurstof – ook wel urobiline genoemd – af aan je lever.

Als je lever ontstoken is, kan hij de urobiline niet goed verwerken. Je nieren scheiden daarom deze stof af en daardoor komt het in je urine terecht. Is je urine meer donkerbruin van kleur? Dan kan dit duiden op hepatitis of een afsluiting van de galwegen, Verder kan een (anus)fistel er ook voor zorgen dat je bruin plast.

De fistel verbindt je urinebuis en endeldarm aan elkaar, waardoor ontlasting zich met urine vermengt. Deze urinekleur komt nauwelijks voor, alleen bij specifieke aandoeningen. Bij huidkankerpatiënten kan de urine zwart kleuren door uitscheiding van het organische huidpigment melanine.

 • Ook mensen met de stofwisselingsziekte ochronose vinden wel eens een zwart plasje in de wc-pot.
 • In dat geval wordt de kleurstof alkapton uitgescheiden.
 • Deze kleurstof kan er ook voor zorgen dat bindweefsel, het kraakbeen en de huid een zwarte kleur krijgt.
 • Deze urinekleur komt nauwelijks voor, alleen bij specifieke aandoeningen.

Bij huidkankerpatiënten kan de urine zwart kleuren door uitscheiding van het organische huidpigment melanine. Ook mensen met de stofwisselingsziekte ochronose vinden wel eens een zwart plasje in de wc-pot. In dat geval wordt de kleurstof alkapton uitgescheiden.

 1. Deze kleurstof kan er ook voor zorgen dat bindweefsel, het kraakbeen en de huid een zwarte kleur krijgt.
 2. Het is echt waar: het eten van rode bietjes en rode kool kan zorgen voor rode urine.
 3. Maar ook bloed kan zorgen dat de urine rood kleurt.
 4. Bloed plassen kan meerdere oorzaken hebben, uiteenlopend van onschuldig tot zeer ernstig.

In de categorie onschuldig valt het beetje menstruatiebloed dat in je plas achterblijft. Ernstiger oorzaken zijn: sikkelcelziekte, blaasontsteking of een nieraandoening als nierstenen, cyste of tumor. Als je urine langere tijd bloed bevat, is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen.

 • Het is echt waar: het eten van rode bietjes en rode kool kan zorgen voor rode urine.
 • Maar ook bloed kan zorgen dat de urine rood kleurt.
 • Bloed plassen kan meerdere oorzaken hebben, uiteenlopend van onschuldig tot zeer ernstig.
 • In de categorie onschuldig valt het beetje menstruatiebloed dat in je plas achterblijft.

Ernstiger oorzaken zijn: sikkelcelziekte, blaasontsteking of een nieraandoening als nierstenen, cyste of tumor. Als je urine langere tijd bloed bevat, is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen. Paarse urine kan duiden op de stofwisselingsziekte poryfyrie.

 • Het lichaam maakt porfyrinen aan om hemoglobine, het rode pigment in het bloed, te kunnen maken.
 • Bij porfyrie wordt de omzetting naar hemoglobine geblokkeerd en hopen ze zich op in het lichaam.
 • Paarse urine kan duiden op de stofwisselingsziekte poryfyrie.
 • Het lichaam maakt porfyrinen aan om hemoglobine, het rode pigment in het bloed, te kunnen maken.
See also:  Hoe Lang Kan Hummus Buiten De Koelkast?

Bij porfyrie wordt de omzetting naar hemoglobine geblokkeerd en hopen ze zich op in het lichaam. Pagina laatst aangepast op 20-04-2022

Kun je aan urine zien of je nierbekkenontsteking hebt?

Acute nierbekkenontsteking symptomen – Bij een acute nierbekkenontsteking ontstaat in de meeste gevallen een plotselinge en hevige pijn, in je rug of zij, vlak boven de middel. De pijn zit meestal aan één kant en verplaatst zich langzaam naar beneden, richting je lies.

 1. Je hebt dan ook vaak last van koorts met koude rillingen en misselijkheid.
 2. Bovenstaande symptomen komen vaak heftig en pijnlijk op.
 3. Oorts hoeft niet altijd aanwezig te zijn.
 4. Vooral bij ouderen komt een nierbekkenontsteking nogal eens voor zonder dat er koorts optreedt.
 5. Acute nierbekkenontsteking komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Het kan op elke leeftijd voorkomen, zelfs al in de kindertijd. Bij kinderen en baby’s zijn de symptomen wel iets anders. Baby’s zullen vaak last hebben van koorts, spugen, huilen en problemen met voeden. Kinderen hebben vaak last van koorts, pijn bij het plassen en troebele en niet aangenaam ruikende urine.

Wat is de tweede ochtendurine?

Urologie – U is gevraagd om urine in te leveren voor onderzoek. Om dit op de juiste manier te doen zijn enkele richtlijnen van belang.

De beste urine voor onderzoek is de tweede urine na het opstaan. De eerste urine bevat namelijk te veel afvalstoffen die ‘s nachts in de blaas zijn gekomen. Plas altijd in een schoon potje. U krijgt een urinepotje mee van de polikliniekassistente of van de laborante van het priklaboratorium. Breng het potje met urine zo snel mogelijk naar het laboratorium van het ziekenhuis Wanneer dit niet mogelijk is bewaar de urine dan tijdelijk in de koelkast. De urine dient echter binnen 2 uur in het ziekenhuislaboratorium te zijn. (Vóór 16:00 uur inleveren).

Kun je zelf testen of je blaasontsteking hebt?

Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.

Hoeveel ochtendurine inleveren?

Urineonderzoek urine inleveren urinebriefje ochtendurine urine hoe op te vangen urineweginfektie Bij plasklachten of vermoedens op een blaasontsteking kunt u de urine laten onderzoeken op bacteriën, bloed, eiwitten en suiker. U kunt en mag zelf beslissen of u de urine wilt laten onderzoeken.

lever altijd ochtendurine in door: een schoon en nieuw urinepotje te gebruiken vooraf de vagina of penis te wassen met ruim water ( gewassen plas ) te plassen met gespreide schaamlippen of ontblote eikel het middelste gedeelte van de straal op te vangen en niet het begin ( midstream ) bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast ( koel bewaren ) een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat

Achtergrondinformatie: Ochtendurine is geconcentreerde urine. Daarom is ochtendurine de beste plas voor onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden. Daarom is het belangrijk, dat u vooraf de vagina of penis goed wast met voldoende water.

Vrouwen plassen met gespreide schaamlippen en mannen met ontblote eikel. Verontreinigingen uit de plasbuis worden beperkt door slechts het middelste gedeelte van de straal op te vangen. Bacteriegroei in urinebekers wordt geremd door een schone urinebeker te gebruiken en de urine in de koelkast te bewaren voor max.4 uur.

Let op: gebruikt u alstublieft onze gratis urinepotjes/containers. Liever GEEN jampotjes, fotorolkokertjes, groentepotjes of anderszins. Dit kan de uitslag flink beïnvloeden. Urines inleveren: elke ochtend voor 10:00 uur bij de assistente (niet bij de dokter).

Uitslag opvragen: kan elke middag van 14:00 t/m 16:00 uur telefonisch via de assistente, maar. in principe wordt u altijd op dezelfde dag teruggebeld door de dokterssassistente zodra de uitslag bekend is. Kosten: het kan voorkomen dat de urine voor aanvullend onderzoek wordt opgestuurd naar een extern laboratorium.

In dat geval worden deze kosten door dit laboratorium bij u in rekening gebracht ten laste van uw eigen risico, omdat de urine beoordeeld wordt door een medisch microbioloog. : Urineonderzoek urine inleveren urinebriefje ochtendurine urine hoe op te vangen urineweginfektie

Waarom ochtend urine inleveren?

De ochtendurine (eerste urine in de ochtend) is het meest geschikt voor onderzoek. Deze urine is namelijk het meest geconcentreerd. Als u erg vroeg wakker wordt, bijvoorbeeld om drie uur ‘s nachts, vang dan liever de urine op een later tijdstip op. Houd de tijd aan dat u normaal opstaat.

Hoeveel urine inleveren voor blaasontsteking?

Ga naar inhoud Urine onderzoek bij blaasontsteking Als u denkt dat u een blaasontsteking heeft, dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken. Dit kan met een urineonderzoek. Veelvoorkomende klachten bij een blaasontsteking zijn:

Pijn of branderig gevoel bij het plassen Vaak kleine beetjes moeten plassen Veel aandrang om te plassen Soms bloed bij de urine

Dit zijn vervelende klachten, die we snel willen verhelpen. Een eerste stap is het onderzoeken van de urine. Wat moet u doen? Voor een goed onderzoek zijn de volgende regels van belang:

Voor het plassen goed wassen met water. Ochtend urine is het meest geconcentreerd en daardoor gemakkelijker te testen. Plas eerst een beetje en vang daarna wat urine op. (een laagje van 1 cm in een potje is voldoende) Gebruik een schoon plastic potje. Informeer bij de assistente waar u deze het beste kunt halen. Als u vaker last heeft van blaasontsteking is het handig om er een paar in de kast te hebben. Schrijf uw naam en geboortedatum op het potje. Lever de urine zo snel mogelijk in. Als dat niet kan, bewaar dan het potje met urine in de koelkast. Dit mag maximaal 4 uur, anders kunt u beter opnieuw plassen. Bij de assistente krijgt u een urinebriefje om in te vullen. Dit kunt u ook downloaden op de website.

De uitslag De assistente test de urine voor u. De uitslag is dezelfde middag meestal bekend. U kunt hiervoor bellen met de praktijk. Heeft u een blaasontsteking, dan kijken we eerst of deze zonder medicijnen binnen een week over kan gaan. U moet dan veel drinken (anderhalf tot twee liter per dag) en u kunt een pijnstiller nemen.

Veel (water) drinken De blaas helemaal leeg plassen. Neem de tijd en ga er rustig bij zitten. Als u aandrang heeft om te plassen ook echt gaan plassen. Niet uitstellen dus. Het is verstandig om na het vrijen te plassen. Zo spoel je bacteriën weg die rond de plasbuis zijn gekomen. Veeg na toiletbezoek van voor naar achter af. Zo komen er geen bacteriën van de ontlasting bij de plasbuis.

Verder onderzoek Soms is het nodig om de urine verder te onderzoeken. Dit gebeurt niet op onze praktijk, maar in een laboratorium. Het kan zijn dat u dan opnieuw urine moet inleveren. In het laboratorium kunnen ze de urine onderzoeken op geslachtsziekten (SOA’s), urineweginfecties, nierziekten, stofwisselingsziekten, enzovoort.

Waarom bewaar je de urine bestemd voor onderzoek in de koelkast?

Bij plasklachten of vermoeden van een blaasontsteking (zie ook https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking ) kunt u de urine laten onderzoeken.U heeft hier geen toestemming voor nodig. Als u urine inlevert zijn we wel benieuwd naar uw klachten. Daarom hebben we het zogenaamde urinebriefje gemaakt.

lever altijd eerste ochtendurine in door een schoon en nieuw urinepotje te gebruiken (gratis bij ons af te halen) vooraf de geslachtsdelen te wassen met ruim water. Spreid de schaamlippen of trek de voorhuid terug en spoel met een ruime hoeveelheid water (= gewassen plas) het middelste gedeelte van de straal op te vangen en niet het begin (= midstream) bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast (koel bewaren) een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat

Opvangen urine bij kleine kinderen: Bij een baby of peuter die nog niet zindelijk is, probeert u de plas direct in een potje op te vangen. Dan is er minder kans op bacteriën die van buiten in de urine komen. Vang de urine op in een schoon potje en sluit dit goed af.(dus niet met een plastic opvangzakje)

zorg dat u de billetjes en geslachtsdelen van uw kind eerst schoonmaakt: Spreid de schaamlippen of trek de voorhuid voorzichtig terug en spoel met een ruime hoeveelheid water met behulp van de douche of door het uitknijpen van natte watten (niet te heet, zonder zeep en zonder te poetsen). geef uw kind veel te drinken. Meestal plast het dan binnen het halfuur. laat uw kind met bloot onderlijf rond lopen of leg het op het aankleedkussen. blijf er bij en vang de urine op in een schone pot of kom (niet te klein) zodra uw kind gaat plassen. giet de urine in een schoon urinepotje met deksel en sluit het goed af.

(Zie ook https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking-bij-kinderen/hoe-vang-ik-plas-van-mijn-kind-op ) Achtergrondinformatie: Ochtendurine is geconcentreerde urine. Daarom is ochtendurine de beste plas voor onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden.

Daarom is het belangrijk, dat u de geslachtsdelen goed wast met voldoende water. Verontreinigingen uit de plasbuis worden beperkt door slechts het middelste gedeelte van de straal op te vangen. Bacteriegroei in urinebekers wordt geremd door een schone urinebeker te gebruiken en de urine in de koelkast te bewaren voor max.4 uur.

Urine inleveren: het liefst ‘s morgens voor 10:00 uur bij de assistente Uitslag opvragen: elke middag van 14:00 t/m 16:00 uur telefonisch via de assistente. Kosten: het kan voorkomen dat de urine voor aanvullend onderzoek wordt opgestuurd naar een extern laboratorium.

Wat kunnen ze allemaal in je urine zien?

Hoe gaat urineonderzoek in zijn werk? – Kwaliteit, hygiëne en privacy staan bij ons hoog in het vaandel. Daarom gebruiken we een speciaal ontwikkeld systeem voor het afnemen van urine. Dit systeem bestaat uit een urinepotje, één of meerdere buizen en één of meerdere etiketten.

 1. De buizen hebben een verschillende kleur dop en worden voor verschillende onderzoeken gebruikt.
 2. Het is belangrijk dat u uw urine schoon, goed en veilig afneemt en in de buizen doet.
 3. We vragen u daarom om de folder Urine afnemen voor urineonderzoek door te nemen en de aanwijzingen in deze folder nauwkeurig op te volgen.
See also:  Hoe Lang Blijft Witte Wijn Goed In De Koelkast?

Controleer voordat u de buizen urine inlevert of op elke buis een etiket zit met uw gegevens en dag waarop u de urine heeft verzameld. Voor urineonderzoek gebruiken we bij voorkeur verse urine, omdat oude urine troebel kan worden door bacteriegroei en de aanwezige bloedcellen kapot kunnen gaan.

Bepalen hoeveelheid ureum, kreatinine en eiwit. Aan deze stoffen kunnen we zien hoe uw nieren functioneren. Screening urine. Met een teststrook (urinestrip) testen we of er eiwit, rode en witte bloedcellen, glucose, nitriet en ketostoffen in uw urine aanwezig zijn. Ook meten we de zuurgraad. Urinesediment onder de microscoop. Bij een afwijkende screening wordt uw urine gecentrifugeerd en onder de microscoop bekeken. Onder de microscoop kunnen we de verschillende bloedcellen zien en bekijken of er eiwitafzetting vanuit de nieren is.

Hoe komt het als je urine stinkt?

Het is algemeen bekend dat urine gaat stinken door het eten van asperges. Ook andere voedingsmiddelen zoals zalm, knoflook en bepaalde specerijen hebben eenzelfde soort effect op de geur van urine. Soms kan stinkende urine echter duiden op gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties, nierstenen en prostaatproblemen.

Urine is over het algemeen licht geel, zuur en nagenoeg geurloos. Urine stinkt niet of nauwelijks zolang iemand voldoende drinkt. Onvoldoende vochtinname is dan ook de voornaamste reden van sterk ruikende urine. Bij het drinken van te weinig water verandert de kleur en geur van de urine. Dit probleem wordt ook wel te geconcentreerde urine genoemd.

Ook overmatig gebruik van cafeïne houdende dranken zoals koffie en alcohol kunnen voor te geconcentreerde urine ofwel uitdroging zorgen, met als gevolg dat de urine kan gaan te stinken. In de meeste gevallen is stinkende urine onschuldig, zoals na het eten van asperges.

Hoe urine opvangen zonder potje?

Hoe doe je dat: urine opvangen? – Een schoon potje voor het opvangen van de urine is te krijgen bij de huisarts of laboratorium. Gebruik geen schoongemaakte potjes waar bijvoorbeeld crème in heeft gezeten. Er blijven altijd restjes achter die onderzoek kunnen verstoren. Vaak gaan dit soort potjes ook lekken, waardoor er opnieuw urine moet worden ingeleverd.

Maak de geslachtsdelen schoon, gebruik hiervoor alleen water. Vrouwen: maak de schaamlippen schoon van buiten naar binnen, van voor naar achter. Mannen: trek de voorhuid omhoog, maak de eikel schoon, houd de voorhuid omhoog bij het plassen Plas een beetje urine in het toilet Plas hierna een deel in het potje Plas het laatste deel weer uit in het toilet Sluit het potje meteen af, schrijf naam en geboortedatum op het etiket

: Urine onderzoek

Hoe vol moet urine potje?

Laat het eerste deel van de urine in het toilet lopen. Vang daarna urine op in het urinepotje en vul het potje tot ongeveer de helft. Draai de deksel goed op het potje.

Hoe lang moet je nuchter zijn voor urineonderzoek?

Ga naar inhoud Urine onderzoek bij blaasontsteking Als u denkt dat u een blaasontsteking heeft, dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken. Dit kan met een urineonderzoek. Veelvoorkomende klachten bij een blaasontsteking zijn:

Pijn of branderig gevoel bij het plassen Vaak kleine beetjes moeten plassen Veel aandrang om te plassen Soms bloed bij de urine

Dit zijn vervelende klachten, die we snel willen verhelpen. Een eerste stap is het onderzoeken van de urine. Wat moet u doen? Voor een goed onderzoek zijn de volgende regels van belang:

Voor het plassen goed wassen met water. Ochtend urine is het meest geconcentreerd en daardoor gemakkelijker te testen. Plas eerst een beetje en vang daarna wat urine op. (een laagje van 1 cm in een potje is voldoende) Gebruik een schoon plastic potje. Informeer bij de assistente waar u deze het beste kunt halen. Als u vaker last heeft van blaasontsteking is het handig om er een paar in de kast te hebben. Schrijf uw naam en geboortedatum op het potje. Lever de urine zo snel mogelijk in. Als dat niet kan, bewaar dan het potje met urine in de koelkast. Dit mag maximaal 4 uur, anders kunt u beter opnieuw plassen. Bij de assistente krijgt u een urinebriefje om in te vullen. Dit kunt u ook downloaden op de website.

De uitslag De assistente test de urine voor u. De uitslag is dezelfde middag meestal bekend. U kunt hiervoor bellen met de praktijk. Heeft u een blaasontsteking, dan kijken we eerst of deze zonder medicijnen binnen een week over kan gaan. U moet dan veel drinken (anderhalf tot twee liter per dag) en u kunt een pijnstiller nemen.

Veel (water) drinken De blaas helemaal leeg plassen. Neem de tijd en ga er rustig bij zitten. Als u aandrang heeft om te plassen ook echt gaan plassen. Niet uitstellen dus. Het is verstandig om na het vrijen te plassen. Zo spoel je bacteriën weg die rond de plasbuis zijn gekomen. Veeg na toiletbezoek van voor naar achter af. Zo komen er geen bacteriën van de ontlasting bij de plasbuis.

Verder onderzoek Soms is het nodig om de urine verder te onderzoeken. Dit gebeurt niet op onze praktijk, maar in een laboratorium. Het kan zijn dat u dan opnieuw urine moet inleveren. In het laboratorium kunnen ze de urine onderzoeken op geslachtsziekten (SOA’s), urineweginfecties, nierziekten, stofwisselingsziekten, enzovoort.

Hoe snel na het opvangen van de urine voer je de test uit?

Urine onderzoek bij blaasontsteking Wanneer u een blaasontsteking heeft, doet het plassen meestal pijn. Ook kan het zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan steeds maar weinig plast. Sommige mensen hebben zelfs aldoor het gevoel dat ze moeten plassen.

 1. U kunt ook een drukkend of pijnlijk gevoel hebben in de onderbuik of rug.
 2. De urine kan onaangenaam ruiken of er troebel uitzien.
 3. Soms zit er bloed in de urine.
 4. Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u uw urine laten testen bij de huisarts.
 5. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en sluit dit goed af,

Bij de apotheek kunt u goed afsluitbare opvangbakjes voor urine kopen, Ook bij de huisartsen aan de balie zijn urine potjes te koop voor 1 euro per stuk. De urine kan het beste binnen twee uur worden onderzocht. Wanneer dat niet lukt, kunt u de urine in de koelkast bewaren (maximaal 24 uur).

Urine onderzoek kan elke werkdag tussen 08.00 en 10.00 uur, niet op woensdag! Neem op woensdag eerst contact op met de dienstdoende huisarts op tel.: 0228 – 58 11 99. Na invullen van een urinebriefje bij de balie, de urine aan de assistente afgeven. Zet altijd uw naam en geboortedatum op het potje! U kunt dan tussen 11.00 uur en 12.00 uur bellen naar uw eigen huisarts voor de uitslag.

Als u de urine inlevert, kunt u ook het formulier voor blaasontsteking ingevuld meenemen naar de praktijk (klik dan hier op: ) Let hierbij op de volgende punten:

het beste is de ochtend urine op te vangen eerst de schaamstreek goed met water wassen daarna de urine opvangen in een schoon en droog potje het potje voorzien van naam en geboortedatum het potje binnen het uur afgeven aan de assistente bij de balie als het niet binnen een uur lukt, tijdelijk de urine in de koelkast bewaren

Bij kinderen die niet zindelijk zijn:

bij de apotheek een plaszakje halen eerst de schaamstreek goed wassen met water zakje rond de schaamstreek plakken iedere 10 minuten kijken of er geplast is

Hierbij zijn de klachten belangrijk:

heeft u koorts? moet u vaak en kleine beetjes plassen? heeft u pijn of een branderig gevoel bij het plassen? meldt u deze klachten zo nauwkeurig mogelijk bij de assistente. laat weten of u zwanger bent.

U kunt veel doen om een blaasonsteking te voorkomen:

Het is vooral erg belangrijk om veel te drinken, liefst ruim twee liter per dag. Hierdoor maakt u meer urine. Om blaasontstekingen te voorkomen, zou u 1 ½ tot 2 liter urine per 24 uur moeten maken. Wanneer u regelmatig plast, spoelt u bacteriën naar buiten. Plas uw blaas daarom altijd goed leeg. Neem de tijd en ga er rustig bij zitten. bij aandrang het plassen niet uitstellen Geadviseerd wordt te plassen na het vrijen. Hiermee worden bacteriën weggespoeld die rond en in de urinebuis zijn gekomen. Veeg na toiletbezoek van voren naar achteren af. Hiermee voorkomt u dat bacteriën uit de ontlasting bij de urinebuis kunnen komen. Ook het drinken van cranberrysap kan een blaasontsteking soms helpen voorkomen.

Deze maatregelen zijn ook belangrijk wanneer u al een blaasontsteking heeft. Een lichte blaasontsteking kan hiermee zelfs vanzelf over gaan : Urine onderzoek bij blaasontsteking

Wat betekent nuchter urine inleveren?

Het jaarlijkse bloedonderzoek voeren wij uit op het laboratorium. Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn. Ter voorbereiding lever je op de ochtend van het onderzoek een potje plas (urine) in. In de plas wordt gekeken naar de hoeveelheid eiwitten, een graadmeter voor jouw nierfunctie.

Wat is verse ochtendurine?

Urine onderzoek – Huisartsenpraktijk Bilthoven Noord

Denkt u een blaasontsteking te hebben, dan kunt u urine brengen naar de praktijk voor onderzoek.Wilt u dan urine opgevangen in een schoon potje en voorzien van uw naam en geboortedatum bij ons afgeven.Wij willen graag verse middenstroom-urine, bij voorkeur uit de eerste ochtendplas.

Verse urine wil zeggen dat u de urine binnen 2 uur na lozing naar ons brengt. Urine die u ‘s avonds of ‘s nachts hebt opgevangen, dient u tot de volgende ochtend in de koelkast te bewaren. Middenstroom-urine wil zeggen: eerst een beetje uitplassen in het toilet, daarna urine opvangen in het potje.

 1. Bij het brengen van de urine stellen wij u aantal vragen.
 2. Onder andere willen we weten of u klachten heeft, zo ja wat de aard is van die klachten, hoe lang de klachten al bestaan, of u heeft u koorts heeft, of u zich ziek voelt, of u in de afgelopen 3 maanden nog medicijnen gehad in verband met een blaasontsteking en of u overgevoelig voor bepaalde medicatie.

De praktijkassistente spreekt met u af wanneer er gebeld wordt over de uitslag. Een eventueel recept voor medicijnen ligt nog dezelfde dag klaar bij de apotheek. : Urine onderzoek – Huisartsenpraktijk Bilthoven Noord