HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Lang Rookworst Bewaren In Koelkast?

Hoe Lang Rookworst Bewaren In Koelkast
Kan vacuüm verpakte rookworst bederven? – Bij levering zijn de rauwe rookworsten nog 7 dagen houdbaar in de koelkast bij 7°C en in de vriezer bij -18°C minimaal 4 maanden. Als u kiest voor vacuüm verpakt, dan is de houdbaarheid in de koelkast bij 7°C 30 dagen en in de vriezer bij -18°C een half jaar.

Hoelang kan je rookworst in de koelkast bewaren?

5. Gekookte worst – Rookworst, knakworst en al hun gekookte worst-soortgenoten, blijven twee weken lang goed in de koelkast. Althans: zolang het pakje nog ongeopend is. Eenmaal geopend moet je ze binnen vijf dagen eten.

Hoe weet je of rookworst nog goed is?

Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende, zure geur, is grauw verkleurd of beschimmeld. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.

Hoe lang kun je een Hema rookworst in de koelkast bewaren?

koop je HEMA worst – De rookworst van HEMA wordt vers gemaakt, waardoor hij ook makkelijk in te vriezen is. Heb je dus iets te veel stamppot met worst gemaakt? Geen zorgen, stop het in een vershoudbakje en doe het in de vriezer. Zo kun je het in de vriezer minstens drie maanden bewaren.

 1. In de koelkast blijft het zo’n twee dagen goed.
 2. Neem het de volgende dag mee naar werk.
 3. Of warm het op wanneer je weinig tijd hebt om te koken en toch een goede maaltijd wil.
 4. Wel zo makkelijk.
 5. Naast de standaard variant verkopen wij bij HEMA ook een magere, pittige en biologische worst.
 6. Eet je geen vlees? HEMA heeft ook een vegetarische variant, de Ookworst.

Voor ieder wat wilsdus. Zijn er vleeseters en vegetariërs binnen jouw gezin? Daar heeft HEMA ook rekening mee gehouden. De Ookworst heeft een binnenverpakking waardoor je de twee worsten gewoon samen in dezelfde pan kan bereiden. Wel zo handig. Koop je rookworst dus snel bij een HEMA-filiaal met versafdeling bij jou in de buurt.

Hoe lang is een rookworst goed?

Hoe moet je rookworst bewaren? – Verwarmde en gekookte Rookworst kan in een afgesloten bewaardoos tot 2 dagen onderin je koelkast, met een temperatuur van 4 graden, bewaard worden. Rookworst kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden.

Kan rookworst over de datum?

Kan vacuüm verpakte rookworst bederven? – Bij levering zijn de rauwe rookworsten nog 7 dagen houdbaar in de koelkast bij 7°C en in de vriezer bij -18°C minimaal 4 maanden. Als u kiest voor vacuüm verpakt, dan is de houdbaarheid in de koelkast bij 7°C 30 dagen en in de vriezer bij -18°C een half jaar.

Kun je rookworst nog een keer opwarmen?

Haal de rookworst uit de buitenste verpakking, als er nog een plastic om de rookworst heen zit prik je hier een paar gaatjes in. Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op. Draai de rookworst daarna om en verwarm de rookworst nogmaals voor ongeveer 1 minuut.

Is rookworst slecht voor je?

15 nov 2018 om 22:35 Update: 4 jaar geleden Nederlanders eten ongeveer 49 miljoen rookworsten per jaar. Ze sieren stamppotten, zitten in snert en worden zelfs door de nasi gedaan. Maar is dat wel zo’n goed idee? Want hoe gezond is een rookworst eigenlijk? Rookworst bestond in 2017 negentig jaar.

 1. Het is van oudsher een product van gemalen vlees dat is vermengd met specerijen en zout en in een omhulsel zit.
 2. Daarnaast zijn er sinds kort ook vegetarische varianten op de markt.
 3. Zo introduceerde De Vegetarische Slager in oktober de veganistische Roockworst en legde Unox een week later zijn vegetarische variant in de schappen.

Maar hoe gezond zijn al die rookworsten eigenlijk? NU.nl vroeg het aan Patricia Schutte van het Voedingscentrum en aan diëtist en voedingscoach Jonathan Klaassen. Hoe gezond is een rookworst? Schutte: “Rookworst staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het bewerkt vlees is en hier vaak veel zout in zit, maar ook omdat het wordt gemaakt van rund- of varkensvlees.

Dat valt onder rood vlees. Rood en met name bewerkt vlees worden in verband gebracht met beroertes, diabetes type 2 en darmkanker. Rookworst bevat daarnaast relatief veel verzadigd vet, wat het cholesterol verhoogt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten.” Klaassen: “Eén product zorgt er niet voor dat je gelijk geen gezond voedingspatroon meer hebt.

Maar als ik zwart-wit naar rookworst kijk, moet ik concluderen dat een rookworst naast lekker, ook een vetrijke caloriebom is. Ook weten we inmiddels dat bewerkt vlees het risico op darmkanker kan vergroten. Nu hoef je niet meteen de rookworst in de ban te doen, maar je kunt het beter bij uitzondering eten.” Er zijn verschillende soorten rookworsten: Gelderse en magere rookworst en runderrookworst.

 • Welke is het gezondst? Schutte: “Er bestaan magere varianten, waar minder verzadigd vet in zit.
 • Maar ook dit is nog steeds bewerkt vlees met te veel zout.
 • Daarom staat ook een magere rookworst niet in de Schijf van Vijf.” Klaassen vindt ook dat de magere variant de gezondste optie is, omdat er minder vetten in zitten.

“Maar verwacht niet dat je dan een gezond product kiest, want er zit nog steeds een grote hoeveelheid calorieën in.” Is een vegetarisch rookworst gezonder of minder gezond dan een rookworst van vlees? Schutte: “Vegetarische rookworsten worden gemaakt op basis van onder andere soja of kippeneiwit en erwten.

 • Deze ingrediënten zijn in principe gezonde keuzes, maar ook de vegetarische rookworsten bevatten helaas nog te veel zout.” Klaassen: “Als het om dierenleed en milieu gaat, draag je met een vegetarische worst zeker je steentje bij.
 • Als je de voedingswaarden onder de loep neemt, dan is de vegetarische worst qua calorieën ongeveer gelijk aan de magere variant, bevat het een stuk minder eiwitten en minder verzadigd vet.

Vooral dat laatste maakt het in verhouding met de normale rookworst tot een betere keuze.” Wel of niet eten, die rookworst? Schutte: “Als je eet volgens de Schijf van Vijf, dan is er ruimte om drie tot vijf keer per dag iets kleins buiten de schijf te eten en daarnaast drie keer per week iets groters, zoals een rookworst of spekjes.

See also:  Beschimmeld Brood Gegeten Wat Nu?

Maar liever niet te vaak en niet te veel. Wil je graag rookworst én spekjes, dan kun je ervoor kiezen om kleinere porties te nemen, zodat het samen niet meer dan één portie vlees van 100 gram is.” Klaassen: “Ik leer mijn cliënten dat een gezond voedingspatroon nooit valt of staat bij één voedingsstof, één product of één maaltijd.

Het gaat om de keuzes die je de hele dag maakt, de hele week, alle maanden en het hele jaar. Geniet bewust van die heerlijke rookworst, wees je ervan bewust als je een vetrijk stuk vlees neemt en neem het daarna een tijdje niet meer. Alles draait om balans.”

Waarom mag een rookworst niet koken?

Zo bereid je een echte slagers rookworst Zo bereid je een echte slagers rookworst – Unox is misschien de grootste in rookworst, maar de verse rookworst van de slager verdient toch de absolute voorkeur. Hier moet je even meer tijd voor nemen, maar die tijd is niet langer dan de bereidingstijd van de stamppot die je erbij maakt.

 1. Ies voor een goed product.
 2. De rookworst die je vers bij de slager koopt maak je gaar door hem in koud water op te zetten en ongeveer 20 tot 25 minuten te wellen (garen) in net niet kokend water.
 3. Laat het water écht niet teveel borrelen, want dan knapt het velletje van de worst en lopen de sappen er uit.

En denk er om: rookworst moet ook rusten. Als we de worst even rustig laten liggen onder folie kunnen de vleessappen zich verspreiden. Dat komt de smaak van de worst zeker ten goede. Snijd tenslotte pas op het allerlaatste de rookworst (met een scherp mes!) in stukjes.

Kan ik rookworst rauw eten?

Kun je rookworst eten zonder deze op te warmen (zie uitleg) Ja hoor, koude is ie lekker en warm ook.dus je kan hem gewoon in de soep doen. Ja dat kan. Wordt vaak als hapje bij de borrel gegeten. Maar of je het lekker vindt is maar de vraag.brrrrr. een rookworst is al “voorgekookt”er zit dus geen rauw vlees meer in.

Kun je prima koud eten of in de soep doen! ja hoor alleen is hij warm lekkerder. Natuurlijk kan dat. door hem in de soep te stoppen die je toch ook verwarmt, verwarm je de worst toch ook? het ligt eraan of die rookworst al gaar is of dat het nog n rauwe rookworst,dus vers,is.verse moet je wel eerst koken, vacuüm verpakte zijn meestal al goed voor consumptie Ja hoor, die van Unox of AH doe ik soms rauw op mijn brood, nooit problemen gehad.

Een plakje of vijf, zes rookworst op kamertemperatuur in een bord erwtensoep is geen probleem. De soep is heet genoeg om de worst op te warmen. Rookworst is gaar, ook die ambachtelijke van de slager, die ik je qua smaak kan aanraden. Als mijn erwtensoep bijna klaar is, haal ik de rookworst uit de vacuumverpakking en snijd hem in plakjes.

De laatste 5 min. laat ik de plakjes dan meepruttelen. Gaat prima. Ja, een rookworst is gekookt en niet meer rauw, zoals een enkeling hierboven wel beweert.Je kan dus niet ziek worden van een koude rookworst, indien hij niet is bedorven. Meestal is de houdbaarheidsdatum een goede indicator, maar niet altijd ;-).

: Kun je rookworst eten zonder deze op te warmen (zie uitleg)

Kun je Hema rookworst koud eten?

Kun je Hema rookworst koud eten? Ja, u kunt de rookworst koud nuttigen.

Kun je een halve rookworst invriezen?

Rookworst invriezen – Rookworst invriezen is zeker mogelijk. Zowel rookworst die alleen nog verwarmd hoeft te worden als rookworst die nog gegaard moet worden, kun je goed invriezen. Als je de rookworst op de juiste manier verpakt, kan de worst tot wel 3 maanden houdbaar blijven in de diepvries.

Wat is de beste rookworst?

De rookworst van Hema, €2,25 – Ondanks het rookworstenimago van Hema zijn er toch wat twijfels bij deze worst. De worsten liggen in een open bak in de Hema winkels en dit oogt toch onhygiënisch. Daarnaast zijn de ingrediënten van deze rookworst onbekend.

Dit is een tweede punt wat de Hema rookworst ontoegankelijker maakt. Niet alleen vanwege de ontransparantie, maar ook vanuit praktisch oogpunt want dit is risicovol met bijvoorbeeld allergieën. In deze test wordt de smaak van de Hema rookworst het meest geasscioceerd met het begrip “rookworst”. Deze worst heeft echt een rokerige smaak.

De smaak is rijk, de worst is sappig en het velletje is knapperig. De smaakbeleving houdt niet op bij de eerst hap, want deze rookworst gaat een ware smaaktransformatie door. Een citaat van een panellid: “hoe langer en hoe meer je van deze worst eet, hoe beter”.

Kan rookworst invriezen?

Rookworst invriezen De houdbaarheid van een rookworst is beperkt. Deze kun je verlengen door de rookworst in te vriezen. Hoelang je een ingevroren rookworst kunt bewaren hangt van je vriezer af. Een moderne vriezer kan vaak tot -23° Celsius koelen. In deze vriezers kun je een rookworst gemakkelijk tot een jaar ingevroren houden.

Temperatuur Houdbaarheid
-5° 1 week
-12° 3 maanden
-18° 6 maanden
-23° Tot een jaar

Kan vacuüm verpakte rookworst bederven?

THT betekent ‘ten minste houdbaar tot’. De fabrikant garandeert dat het product tot deze datum van goede kwaliteit is. Het product is ook na het verstrijken van de datum meestal nog prima te gebruiken, afhankelijk van hoe het er uit ziet, ruikt en smaakt.

Kan je een Hema rookworst invriezen?

recept met rookworst – Hoewel de HEMA rookworst natuurlijk de ultieme guilty pleasure is op een broodje (met de bekende vegan mosterdsaus) of uit het vuistje, is rookworst bereiden ook heel lekker bij verschillende (typisch Nederlandse) gerechten. Je hoeft niet lang te zoeken voor een recept met rookworst.

 1. De HEMA worst is namelijk heerlijk bij tal van gerecht, zoals boerenkool, hutspot, andijviestamppot, spinazieschotel of zuurkool.
 2. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
 3. En wat dacht je van erwtensoep met rookworst? Extra lekker tijdens de koude maanden, maar het hele jaar door hartstikke smullen.
 4. Een recept met rookworst dat niet typisch Nederlands is en waar je ongetwijfeld het hele jaar door zin in hebt: rösti-schotel.
See also:  Hoe Lang Kun Je Gebakken Gehakt In De Koelkast Bewaren?

Een vleugje Zwitserland met een snufje Nederland. Rösti-schotel kun je prima met kant-en-klare rösti maken, maar is nog lekkerder met de zelfgemaakte variant. Schil en rasp aardappels, snijd een paprika, ui en rookworst in stukjes. Bak de rösti ongeveer tien minuten goudbruin met een klontje boter.

Voeg daarna de ui, paprika en stukjes rookworst toe en bak circa vijf minuten mee. Geef je liever een Italiaanse twist aan de rookworst? Dan is linzenstoof ook heel lekker. Dat serveren ze in Italië normaal met Cotechino-worst, maar is ook verrukkelijk met oer-Hollandse rookworst of vegetarische Ookworst.

En wist je dat de HEMA rookworst het ook heel goed doet tijdens de borrel? In kleine stukjes is het een leuke toevoeging aan een borrelplank. Vul je borrelplankje met nootjes, kaas, toastjes en de enige echte HEMA worst. Zeker een succes met de vegan mosterdsaus die ook smullen is bij andere lekkernijen op de borrelplank.

Eten de borrelaars geen vlees? Ga dan voor de Ookworst of leg ‘m er gewoon bij op het borrelplankje. Grote kans dat je gasten helemaal niet doorhebben dat het geen vlees is. Maak je graag grote porties avondeten om een deel in te vriezen voor wanneer je misschien wat minder tijd of zin hebt om te koken? Dan is een recept met worst ook zeker een goed idee.

HEMA rookworst wordt vers gemaakt, wat ‘m perfect maakt om in te vriezen. Doe je stamppotje met een stukje worst in een vershoudbakje, vries het in en je snelle maaltje is de volgende keer nog net zo lekker.

Hoe lang kun je vacuüm verpakte worst bewaren?

In de koelkast – De ideale temperatuur voor je koelkast is tussen 2 en 5 graden Celsius. Ga uit van de houdbaarheidsdatum op het etiket, maar je kan bij vers vlees het volgende aanhouden:

Bereid gehakt(producten), zoals tartaar, op de dag van aankoop.Bereid varkensvlees binnen 2 dagen na aankoop.Bereid kalfsvlees liefst binnen 2 dagen na aankoop. Rundvlees kun je hooguit 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 à 4 dagen goed.Samengestelde vleesproducten, zoals slavinken en blinde vinken, en orgaanvlees kan je het best op de dag van aankoop bereiden.Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren.Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.

Zie ook de ideale koelkastindeling van het Voedingscentrum

Hoe lang blijft vacuüm verpakte worst goed?

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled. Een vacuumverpakking vervangt de koelkast of diepvries niet. Je moet vacuumverpakt voedsel net zo koelen of invriezen als ander voedsel. De ideale temperatuur voor de koelkast is ongeveer 3 graden, voor de diepvries is het -18 graden. Als je koelen en vacuumverpakken combineert, kun je echter veel levensmiddelen een stuk langer bewaren.

Hieronder vind je een tabel met te verwachten houdbaarheidstermijnen voor verschillende soorten voedsel. Let op: dit zijn enkel schattingen. De houdbaarheid hangt af van de kwaliteit en bereidingswijze van het voedsel. In veel gevallen kun je voedsel langer bewaren, en enkele keer minder lang. Eet nooit voedsel dat op een of andere manier bedorven uitziet of niet goed ruikt.

Bekijk ook eens de leuke kookwebsite van topcuisine, Daar staan allerlei tips over vacumeren, recepten en ook een lijst met bewaarperioden,

Voedsel in de koelkast Normaal Onder Vacuum
Gekookt eten 2 dagen 10 dagen
Vers vlees 2 dagen 6 dagen
Vers gevogelte 2 dagen 6 dagen
Gekookt vlees 4-5 dagen 8-10 dagen
Verse vis 2 dagen 4-5 dagen
Vleeswaren 3 dagen 6-8 dagen
Gerookt vlees/worst 90 dagen 365 dagen
Gele kaas 12-15 dagen 50-55 dagen
Zachte Franse kaas 5-7 dagen 13-15 dagen
Verse groente 5 dagen 18-20dagen
Verse kruiden 2-3 dagen 7-14 dagen
Sla 3 dagen 6-8 dagen
Vers fruit 3-7 dagen 8-20 dagen
Toetjes 5 dagen 10-15 dagen
Voedsel op kamertemperatuur Normaal Onder Vacuum
Brood, broodjes 2-3 dagen 7-8 dagen
Koekjes 120 dagen 300 dagen
Droog voedsel 10-30 dagen 30-90 dagen
Ongekookte rijst en pasta 180 dagen 365 dagen
Koffie, thee 30-60 dagen 365 dagen
Wijn 2-3 dagen 20-25 dagen
Niet-alcoholische drank na openen 2-3 dagen 7-10 dagen
Bakwaren 2-3 dagen 7-10 dagen
Noten 30-60 dagen 120-180 dagen
Chips en zoutjes 5-10 dagen 20-30 dagen
Voedsel in de diepvries (-18C) Normaal Onder Vacuum
Vers vlees 6 maanden 18 maanden
Gehakt 4 maanden 12 maanden
Kip en Gevogelte 6 maanden 18 maanden
Vis 6 maanden 18 maanden
Verse groente (*1) 8 maanden 24 maanden
Champignons (*2) 8 maanden 24 maanden
Kruiden (*3) 3-4 maanden 8-12 maanden
Fruit 6-10 maanden 18-30 maanden
Vleeswaren 2 maanden 4-6 maanden
Bakwaren 6-12 maanden 18 maanden
Koffiebonen 6-9 maanden 18-27 maanden
Gemalen koffie 6 maanden 12-34 maanden
Brood, broodjes 6-12 maanden 18-36 maanden

*1) Goed wassen of blancheren voor het invriezen. Voorgesneden groenten die veel water bevatten, zoals komkommers en courgettes zijn niet geschikt om onder vacuum te bewaren. (*2)Enkel harde vleesachtige champignons en paddenstoelen gebruiken omdat zachte paddenstoelen na het ontdooien een brei vormen.

Was en droog de paddenstoelen, snij ze klein en bewaar ze in kleine porties. De meeste paddenstoelen kun je het best eerst blancheren. We raden aan om de paddenstoelen een half uurtje in de diepvries te leggen voordat je ze onder vacuum verpakt zodat ze al wat harder zijn. Laat de paddenstoelen niet ontdooien, maar verwerk ze bevroren in hete gerechten.

(*3) Kruiden met veel olie zoals salie, thijm, munt of rozemarijn kun je alleen in gedroogde vorm onder vacuum bewaren. Basilikum, dragon, dille, peterselie en bieslook kun je best eerst bevriezen, gedroogd verliezen ze hun aroma. Copyright © Marmelot

Is rookworst zonder r OokWorst?

Productbeschrijving – Een Origineel kado? Met dit echte Keramische tegeltje met spreuk (15,2 x 15,2 cm) word je herinnerd! Deze originele tegel is voorzien van de tekst: ‘Rookworst zonder R is ook worst.’ en wordt speciaal voor jou ingebakken op 200 graden celcius.

 • Dit tegeltje met spreuk van Tegelspreuken wordt geleverd in een Superleuke geschenkverpakking wat het nog leuker (maar ook gemakkelijker) maakt om kado te geven! Tevens wordt er een plakhangertje meegeleverd zodat hij meteen op de muur vereeuwigd kan worden.
 • Nog niet helemaal de spreuk die je zocht? Wij hebben ruim 7700 tegelontwerpen met de leukste Spreuken beschikbaar, er is altijd wel een spreuk die écht bij de ontvanger past! Op werkdagen voor 16:00 besteld is dezelfde dag verzonden! Tegelspreuken is onafhankelijk gewaardeerd met een 9,2 door onze trouwe klanten! Onze Tegeltjes met spreuk worden veelal gebruikt voor: Afscheid van een collega (pensioen), geboorte, communie, verjaardagskado of als surprise cadeau.
See also:  Hoe Lang Blijft Brood Goed In De Koelkast?

Tegelspreuken: Hét geschenk dat blijft hangen!

Is rookworst rauw vlees?

Rookworst met een stuk rookworst Bioscoopjournaal uit 1939 over de productie van rookworsten voor het Nederlandse leger in een vleesfabriek te Den Haag Het maken van Gelderse Rookworst bij een Nederlandse slager in 2013 met een rookworst Rookworst is een traditioneel Nederlands product, waarbij gemalen vermengd met en in een omhulsel worden gestopt.

 • Oorspronkelijk werd voor dit omhulsel natuurlijke gebruikt, maar is steeds vaker vervangen door,
 • In tegenstelling tot wat de naam suggereert wordt deze nog maar zelden,
 • Om de rooksmaak te verkrijgen wordt gebruikgemaakt van rook.
 • De echte, in een boven, gerookte rookworst is herkenbaar aan een ingedroogde druppel aan het uiteinde van de worst.

Er zijn twee soorten rookworst:

 • (meestal vacuüm verpakte) gekookte rookworst, die al gaar uit de fabriek komt en alleen maar opgewarmd hoeft te worden in heet water, deze variant wordt in de volksmond ook wel ‘Gelderse’ rookworst genoemd.
 • rauwe rookworst (ook wel of slagersrookworst genoemd). Deze is er in een fijne en een grove variant. Rauwe rookworst bevat gerookt rauw vlees en moet nog gaar gemaakt worden. Vaak wordt bij deze variant nog gebruikgemaakt van natuurlijke darm in plaats van rundercollageen.

Beide varianten worden onder meer in Nederland gemaakt door Unileverdochter, dat behalve een eigen merk rookworst ook de Hema-rookworsten op de markt brengt. Daarnaast bestaan er varianten zoals; paarden-, varkens-, runder-, kalkoen- en kiprookworsten, de laatste drie ook, Er bestaat tevens een vegetarische variant.

Bronnen, noten en/of referenties

 1. De Osse Groei,
 2. Omroep Brabant,

Overgenomen van “”

Kun je een halve rookworst invriezen?

Rookworst invriezen – Rookworst invriezen is zeker mogelijk. Zowel rookworst die alleen nog verwarmd hoeft te worden als rookworst die nog gegaard moet worden, kun je goed invriezen. Als je de rookworst op de juiste manier verpakt, kan de worst tot wel 3 maanden houdbaar blijven in de diepvries.

Kan vacuüm verpakte rookworst bederven?

THT betekent ‘ten minste houdbaar tot’. De fabrikant garandeert dat het product tot deze datum van goede kwaliteit is. Het product is ook na het verstrijken van de datum meestal nog prima te gebruiken, afhankelijk van hoe het er uit ziet, ruikt en smaakt.

Hoe lang blijft vacuüm verpakte worst goed?

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled. Een vacuumverpakking vervangt de koelkast of diepvries niet. Je moet vacuumverpakt voedsel net zo koelen of invriezen als ander voedsel. De ideale temperatuur voor de koelkast is ongeveer 3 graden, voor de diepvries is het -18 graden. Als je koelen en vacuumverpakken combineert, kun je echter veel levensmiddelen een stuk langer bewaren.

 • Hieronder vind je een tabel met te verwachten houdbaarheidstermijnen voor verschillende soorten voedsel.
 • Let op: dit zijn enkel schattingen.
 • De houdbaarheid hangt af van de kwaliteit en bereidingswijze van het voedsel.
 • In veel gevallen kun je voedsel langer bewaren, en enkele keer minder lang.
 • Eet nooit voedsel dat op een of andere manier bedorven uitziet of niet goed ruikt.

Bekijk ook eens de leuke kookwebsite van topcuisine, Daar staan allerlei tips over vacumeren, recepten en ook een lijst met bewaarperioden,

Voedsel in de koelkast Normaal Onder Vacuum
Gekookt eten 2 dagen 10 dagen
Vers vlees 2 dagen 6 dagen
Vers gevogelte 2 dagen 6 dagen
Gekookt vlees 4-5 dagen 8-10 dagen
Verse vis 2 dagen 4-5 dagen
Vleeswaren 3 dagen 6-8 dagen
Gerookt vlees/worst 90 dagen 365 dagen
Gele kaas 12-15 dagen 50-55 dagen
Zachte Franse kaas 5-7 dagen 13-15 dagen
Verse groente 5 dagen 18-20dagen
Verse kruiden 2-3 dagen 7-14 dagen
Sla 3 dagen 6-8 dagen
Vers fruit 3-7 dagen 8-20 dagen
Toetjes 5 dagen 10-15 dagen
Voedsel op kamertemperatuur Normaal Onder Vacuum
Brood, broodjes 2-3 dagen 7-8 dagen
Koekjes 120 dagen 300 dagen
Droog voedsel 10-30 dagen 30-90 dagen
Ongekookte rijst en pasta 180 dagen 365 dagen
Koffie, thee 30-60 dagen 365 dagen
Wijn 2-3 dagen 20-25 dagen
Niet-alcoholische drank na openen 2-3 dagen 7-10 dagen
Bakwaren 2-3 dagen 7-10 dagen
Noten 30-60 dagen 120-180 dagen
Chips en zoutjes 5-10 dagen 20-30 dagen
Voedsel in de diepvries (-18C) Normaal Onder Vacuum
Vers vlees 6 maanden 18 maanden
Gehakt 4 maanden 12 maanden
Kip en Gevogelte 6 maanden 18 maanden
Vis 6 maanden 18 maanden
Verse groente (*1) 8 maanden 24 maanden
Champignons (*2) 8 maanden 24 maanden
Kruiden (*3) 3-4 maanden 8-12 maanden
Fruit 6-10 maanden 18-30 maanden
Vleeswaren 2 maanden 4-6 maanden
Bakwaren 6-12 maanden 18 maanden
Koffiebonen 6-9 maanden 18-27 maanden
Gemalen koffie 6 maanden 12-34 maanden
Brood, broodjes 6-12 maanden 18-36 maanden

*1) Goed wassen of blancheren voor het invriezen. Voorgesneden groenten die veel water bevatten, zoals komkommers en courgettes zijn niet geschikt om onder vacuum te bewaren. (*2)Enkel harde vleesachtige champignons en paddenstoelen gebruiken omdat zachte paddenstoelen na het ontdooien een brei vormen.

Was en droog de paddenstoelen, snij ze klein en bewaar ze in kleine porties. De meeste paddenstoelen kun je het best eerst blancheren. We raden aan om de paddenstoelen een half uurtje in de diepvries te leggen voordat je ze onder vacuum verpakt zodat ze al wat harder zijn. Laat de paddenstoelen niet ontdooien, maar verwerk ze bevroren in hete gerechten.

(*3) Kruiden met veel olie zoals salie, thijm, munt of rozemarijn kun je alleen in gedroogde vorm onder vacuum bewaren. Basilikum, dragon, dille, peterselie en bieslook kun je best eerst bevriezen, gedroogd verliezen ze hun aroma. Copyright © Marmelot

Kun je rookworst ook koud eten?

Kan je rookworst ook koud eten? – Een rookworst is een vleesproduct dat je bij verschillende gerechten kunt eten, zowel koud als warm. Een rookworst wordt gemaakt van vlees dat eerst wordt gemalen en vervolgens op smaak wordt gebracht met verschillende soorten specerijen en zout.