Bewaren in de koelkast – Melk die op korte termijn nodig is, kan tot acht dagen bewaard worden in de koelkast. Melk van gelijke temperatuur kan samengevoegd worden. Hierna geldt de houdbaarheid van de oudste melk voor de hele portie. Bewaar de melk achterin en onderin de koelkast, daar is de temperatuur het meest constant.
Hoe weet je of moedermelk nog goed is?
Geur van moedermelk – Verse moedermelk heeft meestal een milde, lichtzoete geur. Soms ruikt bevroren en ontdooide melk zeepachtig. Deze zeepachtige melk wordt soms ook geweigerd door de baby. Ruth Lawrence neemt aan dat dit komt doordat er veranderingen ontstaan in de vetzuursamenstelling veroorzaakt door de vries-dooicyclus in sommige vriezers.
- Er zijn ook berichten van moeders dat hun melk al zeepachtig ruikt op het moment dat het gekoeld wordt.
- Uit ervaring blijkt dat als de melk verhit wordt net tot het kookpunt (dus niet laten koken) en dan snel gekoeld en ingevroren wordt, dit verschijnsel niet meer optreedt en de baby’s de melk weer accepteren.
Het proces van verhitten stopt de activiteit van het enzym lipase, het enzym dat ervoor zorgt dat de vetzuursplitsing plaatsvindt. Het nadeel is wel dat door een dergelijke verhitting alle beschermende stoffen zoals immuunstoffen en cellen verloren gaan.
Ook vermindert bijvoorbeeld de hoeveelheid vitamine C. Toch is ook deze sterk verhitte moedermelk superieur ten opzichte van kunstvoeding op basis van koemelk. Daarom heeft afgekolfde moedermelk (ook als het verhit, bevroren en ontdooid is geweest) altijd de voorkeur. Het extreem verhitten van de moedermelk zou je dus alleen maar moeten doen als het je er echt om te doen is de lipase inactief te maken.
In een normale situatie geldt dat je moedermelk nooit meer moet verwarmen dan 35 graden, zie Opwarmen van moedermelk, Zuurruikende melk blijft zuur ruiken en smaken als je het verhit. Ook hier geldt dat je de melk evenals bij zeepachtige melk beter kan verhitten tot net onder het kookpunt en vervolgens invriezen.
- Zuurruikende melk kan ook het gevolg zijn van de activiteit van het enzym lipase.
- Ook wordt zure melk soms geassocieerd met het gebruik van knoflook en/of scherpe specerijen.
- Dit kun je achterhalen door deze smaakmakers even uit je menu weg te laten.
- Ranzigruikende of bittersmakende melk, met name als je baby deze niet accepteert, kan voor de zekerheid beter weggegooid worden.
De mogelijkheid bestaat dat er een bacteriële verontreiniging is ontstaan of een microbiële verontreiniging door schimmels in de overloopslangen van het kolfapparaat.
Hoe lang BV bewaren in koelkast?
2. In de koelkast (4°C of kouder) – In de koelkast kan je afgekolfde melk 3 dagen bewaren. Melk die onder zeer hygiënische omstandigheden werd afgekolfd blijft 5 dagen goed. Wil je ze langer bewaren, dan is het beter je moedermelk meteen in te vriezen. Tip! Bewaar de melk achterin de koelkast. Daar is het frisser dan in de deur of in de lades onderin.
Hoeveel afgekolfde melk geef ik mijn baby?
Hoeveel moedermelk moet ik aan mijn kindje geven? – Hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Baby’s hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder melk per kilogram lichaamsgewicht hij nodig heeft.
- Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram.
- Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.
- Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Vervolgens deel je de hoeveelheid melk die je kindje nodig heeft door het gemiddeld aantal voedingen dat hij per 24 uur krijgt. Hieronder zie je hoe je makkelijk kunt uitrekenen hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft. Maand 1: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Maand 2: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Maand 3: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Maand 4: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Maand 5: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Maand 6: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Voorbeeld: Stel je hebt een kindje van 2 maanden oud die 4,2 kg weegt en ongeveer 12 keer per dag drinkt.
De rekensom wordt dan: 140 ml x 4,2 kg / 12 voedingen = 49 ml per voeding. Je kindje heeft dan dus ongeveer 49 ml moedermelk per voeding nodig. Vergeet niet dat de uitkomst van deze berekening aangeeft wat je kindje minimaal nodig zou hebben als hij elke keer dezelfde hoeveelheid zou drinken en dit dus slechts een richtlijn is.
In werkelijkheid drinkt een kindje (meestal) niet iedere keer dezelfde hoeveelheid moedermelk. Ook niet aan de borst. Het kan dus goed zijn dat je baby wat meer of juist wat minder melk drinkt dan uit de berekening komt.
Hoe lang afgekolfde moedermelk buiten koelkast?
Hoe lang kan je moedermelk buiten de koelkast bewaren? Als je het flesje uit de koelkast hebt gehaald, kan het op een maximale kamertemperatuur van 25°C gedurende 4 uur bewaard worden.
Hoe moet je afgekolfde melk opwarmen?
Borstvoeding opwarmen – Je kunt moedermelk op drie manieren opwarmen: in een flessenwarmer, in de magnetron of ‘au bain marie’ (in een pannetje met warm water). Verwarm de melk tot ongeveer 37 graden Celsius. Dit is een goede drinktemperatuur. Bovendien behoud je zo de belangrijke voedingsstoffen. Een paar tips bij het opwarmen van borstvoeding:
Hoe lang je een fles opwarmt in de magnetron, hangt af van de hoeveelheid melk en het vermogen van de magnetron. Verwarm een fles met 100 milliliter ongeveer 30 seconden bij een vermogen van 600 Watt. Controleer altijd de temperatuur van de melk door een druppeltje op de binnenkant van je pols te doen. Ontdooi moedermelk altijd geleidelijk. Dit gaat het beste in de koelkast of onder stromend water dat geleidelijk warmer wordt. Door geleidelijk ontdooien gaan er geen belangrijke stoffen verloren. Gebruik ontdooide moedermelk binnen 24 uur. Vries het nooit opnieuw in.
Hoe lang au bain marie moedermelk?
Opwarmen van moedermelk
bewaren van opgewarmde moedermelk | |
---|---|
opwarmmethode | tijd |
au bain Marie | 1 uur |
flessenwarmer | 1 uur |
magnetron | direct opmaken |
Hoe snel na kolven in koelkast?
In het ziekenhuis – Ligt jouw baby in het ziekenhuis, dan kun je op de afdeling disposable ready-to-use plastic flesjes krijgen waarin je de afgekolfde melk kunt bewaren, per voeding in een apart flesje. Noteer op het flesje de datum, tijdstip van kolven en de naam van jouw kind.
Zet het meteen na het afkolven in de koelkast. In het ziekenhuis wordt het liefst verse melk gegeven, omdat door invriezen en ontdooien de kwaliteit vermindert. Heeft u thuis afgekolfd, dan kunt u de verse voeding gekoeld, bijvoorbeeld in een koelbox, naar het ziekenhuis vervoeren. De moedermelk is dan in het ziekenhuis nog 48 uur houdbaar.
Ingevroren moedermelk die van thuis wordt meegenomen, moet binnen 24 uur gebruikt worden. Ook hiervoor geldt dat u deze in een koelbox naar het ziekenhuis moet brengen. De eerste moedermelk, ‘het colostrum‘, wordt vanwege het grote belang wel ingevroren en zo mogelijk als eerste voeding gegeven.
Hoe bouw ik een voorraad moedermelk op?
Hoe bouw ik een moedermelk voorraadje op zonder dat mijn borsten standaard meer melk gaan produceren? – Het is verstandig om op tijd te beginnen met het opbouwen van de kleine voorraad moedermelk. Als je structureel extra gaat kolven, maak je (te) veel moedermelk aan.
Als je kindje maar één borst per voeding drinkt, kun je de andere borst direct na of zelfs tijdens het voeden van je kindje afkolven; Als je kindje tijdens een voeding aan beide borsten drinkt, kun je beide borsten na het voeden afkolven totdat er (bijna) geen melk meer komt; Ook kun je na het voeden van je kindje ongeveer een uurtje wachten en dan beide borsten afkolven. Zo kolf je tussen de voedingen van je kindje door.
Als je niet standaard meer melk wilt gaan produceren, is het erg belangrijk om niet structureel extra te kolven. Kolf dus niet iedere dag extra maar bijvoorbeeld slechts een paar keer per week extra. Kolf jij extra om een moedermelk voorraadje op te bouwen? En wat is de reden dat je een voorraadje wilt hebben? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina !
Wat is beter kolven of aanleggen?
Waarom, wanneer, hoe? – Je gaat kolven als je baby niet rechtstreeks aan je borst drinkt, want je melkproductie wordt bepaald door vraag en aanbod. Hoe vaker en hoe meer je kindje drinkt, hoe meer moedermelk je lichaam aan zal maken. Daarom moet je net zo vaak kolven als dat je kindje aan je borst zou drinken als jullie wel samen zouden zijn. Redenen waarom je gaat kolven zijn bijvoorbeeld:
Je kindje drinkt nog niet helemaal goed aan je borst, dus ga je aanvullend kolven om je melkproductie goed op te bouwen. Je wilt je kindje ook eens laten voeden door bijvoorbeeld papa, oma of een vriendin. Je wilt een voorraadje melk opbouwen voor de opvang of oppas. Je wilt lekker gaan sporten, koffie gaan drinken met een vriendin of een avondje weg. Je gaat weer aan het werk of hebt een afspraak.
Hoe lang kun je zonder kolven?
Hoe vaak moet je Kolven? – Hoe vaak je gaat kolven ligt aan de reden waarom je kolft: drinkt de baby bij je aan de borst of ben je volledig afhankelijk van jouw kolf om de baby van moedermelk te voorzien? Verder bepaalt jouw toeschietreflex en opslagcapaciteit hoe vaak je zult moeten kolven om aan een bepaalde hoeveelheid melk te komen.
- De meeste moeders, met een volledige melkproductie, kunnen zonder dat hun baby aan de borst drinkt, 6 a 8 keer per dag kolven en hun toch hun melkproductie handhaven.
- Mits je geen ernstige stuwing hebt, kan je best 8 uur slapen zonder te kolven.
- Soms is het nodig om de melkproductie een boost te geven om wat meer melkopbrengst te verkrijgen.
Wanneer baby bij je aan de borst drinkt, zal hij of zij regeldagen of clustermomenten hebben. Met een kolf de melkproductie opvoeren heet ‘Clusterkolven’ of ‘Powerpumping’.
Waarom geen 2e hands kolf?
Ziektekiemen en infecties – Ook kunnen er ziektekiemen achterblijven in minieme scheurtjes, die door gebruik en reiniging kunnen ontstaan in de zachte onderdelen van de kolf. Omdat moedermelk een lichaamseigen vloeistof is, die bacteriën bevat, is het niet uit te sluiten dat deze worden overgedragen.
Kan je te veel kolven?
Oplossingen – De overproductie kan worden teruggeschroefd door minder vaak van borst te wisselen. De baby krijgt één borst per voeding en als hij binnen een uur of twee uur nog eens wil drinken, krijgt hij dezelfde borst. De andere borst krijgt dan intussen het sein dat er minder mek nodig is; er wordt immers geen melk afgenomen.
- Als er een erg grote melkvoorraad is opgebouwd, kan het helpen beide borsten éénmaal zo ver mogelijk leeg te kolven.
- Dan drinkt de baby aan de bijna lege borst.
- Hij krijgt daar heel vette melk, waardoor zijn maagje wordt gekalmeerd en hij een heel verzadigd gevoel krijgt.
- Vervolgens wordt de dag in blokken van bijvoorbeeld drie uur ingedeeld.
Tijdens zo’n blok krijgt de baby telkens als hij wil drinken dezelfde borst. Dit wordt ook wel blokvoeden genoemd. Het is dus niet nodig om het aantal voedingen te beperken, maar wel het aantal keren dat hij de andere borst krijgt aangeboden. Vaak drinken is juist belangrijk.
Als er vaak melk uit de borst wordt gehaald, zet zich geen of weinig vet af langs de wanden van de melkkanalen. Daardoor is de melk die de baby krijgt van het begin af aan al vetter. Hij zal zich dan eerder verzadigd voelen en niet zo’n grote plons zoete en vetarme melk in zijn maagje krijgen. Hij groeit er beter van en heeft minder last van zijn darmpjes.
Soms is het nodig na een dag of twee nog eens de borsten helemaal leeg kolven. Het is niet verstandig vaak kleine beetjes af te kolven. Soms wordt moeders verteld dat ze voor iedere voeding de spanning van de borsten moeten afkolven. Maar hierdoor neemt de productie juist toe.
Hoe lang is afgekolfde melk houdbaar buiten de koelkast?
Bewaren op kamertemperatuur – Afhankelijk van de temperatuur kan moedermelk voor korte of langere tijd worden bewaard. Moedermelk is net als andere voedingsmiddelen aantrekkelijk voor bacteriën. Uniek voor moedermelk is echter dat het allerlei antistoffen bevat die snelle vermeerdering van ongewenste bacteriën tegengaan.
Hoe lang afgekolfde melk bewaren koeltas?
Moedermelk koelen | Moedermelk Netwerk BorstkolfWinkel Koel moedermelk altijd achterin de koelkast (niet in de deur) of in een koeltas. De gekolfde moedermelk is zo niet aan temperatuurschommelingen onderhevig. Verse melk is op 0 – 5°C tot 5 dagen houdbaar. Ontdooide melk is 24 uur houdbaar.
Als moedermelk op een temperatuur van 0 – 5°C wordt bewaard, mag je de dagopbrengst opsparen en alles bij elkaar in één fles of zakje mengen.Vers afgekolfde moedermelk kan toegevoegd worden aan een portie al gekoelde of ingevroren melk, mits het eerst 30-60 minuten in de koelkast is gekoeld én als de hoeveelheid die wordt toegevoegd niet groter is dan de reeds gekoelde of ingevroren melk.Tijdens vervoer of indien een koelkast niet in de buurt is, is het verstandig om afgekolfde melk in een koeltas met bevroren koelelementen te bewaren.
: Moedermelk koelen | Moedermelk Netwerk BorstkolfWinkel
Hoe lang mag moedermelk in de flessenwarmer?
Opwarmen van moedermelk
bewaren van opgewarmde moedermelk | |
---|---|
opwarmmethode | tijd |
au bain Marie | 1 uur |
flessenwarmer | 1 uur |
magnetron | direct opmaken |