HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Lang Moedermelk Bewaren Buiten Koelkast?

Hoe Lang Moedermelk Bewaren Buiten Koelkast
Hoe lang kun je afgekolfde moedermelk bewaren? – Als je moedermelk op een schone en veilige manier hebt afgekolfd, kun je de melk bij kamertemperatuur, in de koelkast of in de vriezer bewaren, afhankelijk van hoe snel je de melk wilt gebruiken. Volg deze richtlijnen: Richtlijnen voor het bewaren van vers afgekolfde moedermelk (voor gezonde voldragen baby’s) 2, 3

Bewaarplaats Kamertemperatuur 16 °C tot 25 °C Koelkast 4 °C of kouder Diepvriezer -18 °C of kouder Eerder ingevroren moedermelk die wordt ontdooid in de koelkast
Veilig bewaartermijn Maximaal vier uur Maximaal zes uur voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* Maximaal drie dagen Maximaal vijf dagen voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* Maximaal zes maanden Maximaal negen maanden voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* Maximaal twee uur bij kamertemperatuur Maximaal 24 uur in de koelkast Niet opnieuw invriezen

Zeer schone omstandigheden betekent het strikt opvolgen van de adviezen in ons artikel en het desinfecteren van je borstkolf, Deze richtlijnen voor het bewaren en ontdooien van moedermelk zijn een aanbeveling – neem contact op met je lactatiekundige of borstvoedingsspecialist voor verdere informatie.

Hoelang kan moedermelk buiten de koelkast?

De juiste temperatuur – Voor het bewaren van moedermelk kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (19-22 graden): 5 uurverse afgekolfde melk op kamertemperatuur (23-26 graden): 4 uurverse afgekolfde melk in de koelkast (4 graden): 6 à 8 dagenin de vriezer (-18 graden): 6 tot 12 maandenontdooide melk in de koelkast: 24 uur

Zodra de melk eenmaal is ontdooid, is deze nog 24 uur goed in de koelkast. Bij kamertemperatuur is het aan te raden om de melk zo snel mogelijk aan je kindje te geven. Vries moedermelk die je hebt ontdooit niet nog een keer in. Je mag melk uit verschillende kolfsessies alleen bij elkaar voegen als deze melk op dezelfde temperatuur is.

Hoe moedermelk bewaren onderweg?

Moedermelk bewaren tijdens het reizen – Soms kolven reizende moeders alleen maar om hun gezwollen borsten te verlichten of om hun melkproductie in stand te houden. Maar als je de melk wilt bewaren om aan je baby te geven, moet je ervoor zorgen dat de melk veilig blijft om te drinken.

Bewaar je melk in schone plastic flessen of moedermelkbewaarzakjes en label ze met de afkolfdatum, zodat je weet hoelang de melk veilig kan worden gebruikt. “Als ik onderweg was, gebruikte ik een Medela Harmony handkolf, zodat ik in de trein, op kantoor, in restaurants of waar dan ook kon kolven zonder dat ik een stopcontact of batterijen nodig had”, zegt Hazel, moeder van twee uit het Verenigd Koninkrijk.

“Ik kolfde voornamelijk om mijn productie in stand te houden en ongemak te verlichten, maar soms nam ik een koelpack en bewaarzakjes mee om de melk mee naar huis te nemen.” Bewaar je melk gedurende de dag in een koelkast of vriezer, voordat je de melk in een koeltas overbrengt.

Hoe vervoer je afgekolfde melk?

De borstvoeding dient gekoeld meegenomen te worden. Vervoer afgekolfde moedermelk in een koeltasje met koelelementen of neem het bevroren mee. In de auto kun je het beste de koeltas in de achterbak zetten, dat is namelijk de koelste plek. Lever de melk aan in flesjes (voor elke voeding een apart flesje).

Hoe lang na kolven weer melk?

Kolven tijdens Lactogenese 2 en Galactopoiese – Twee tot drie dagen na de bevalling komt de eigenlijke melkproductie op gang. Je kunt nu zowel met de hand kolven (Marmet techniek) als met een handkolf of elektrische kolf.

Hoe lang kan je een gemaakt flesje bewaren?

Een fles voor de nachtvoeding – Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.

Hoe lang moedermelk na opwarmen?

Houdbaarheid van moedermelk Onderstaande punten geven informatie over de houdbaarheid en het bewaren van afgekolfde moedermelk.

Vers afgekolfde melk op kamertemperatuur tot 20 graden C 5 tot 10 uur Vers afgekolfde melk in de koelkast 3 dagen Vers afgekoelde melk in het vriesvak van een koelkast 2 weken Vers afgekoelde melk in kleine aparte vriezer die vaak open en dicht gaat 3 tot 4 maanden Vers afgekoelde melk in de diepvries ( -18 graden C) 6 maanden Ontdooide melk op kamertemperatuur 1 uur Ontdooide melk in de koelkast tot 24 uur In het ziekenhuis gelden andere regels

Bewaren van moedermelk:

Verse afgekolfde melk heeft de voorkeur. Als u de moedermelk afkolft dient u dit zo snel mogelijk in de koelkast te zetten. Heb je deze moedermelk de komende 3 dagen niet nodig dan kun je dit beter invriezen ( binnen 24 uur) Verse ( net afgekolfde melk) kan niet worden bewaard in dezelfde fles of zak met al gekoelde of ingevroren melk. Je kunt de afgekoelde dagopbrengst wel bij elkaar in flesjes of zakjes doen en daarna in de koelkast bewaren of invriezen. Éénmaal opgewarmde melk kan niet opnieuw worden opgewarmd. Bevroren melk kan onder de stromende kraan, van koud naar warm water, worden opgewarmd of in een flessenwarmer. Opwarmen in de flessenwarmer heeft de voorkeur boven de magnetron, dit i.v.m. verlies van waardevolle voedingsstoffen en de onregelmatige verwarming. Na opwarmen is moedermelk nog één uur houdbaar op kamertemperatuur Opgewarmde of ontdooide melk niet opnieuw invriezen. De kleur van moedermelk varieert van doorzichtig blauw tot groen of roze. Dit zegt niets over de kwaliteit van de moedermelk.

: Houdbaarheid van moedermelk