Moedermelk bewaren – Als je de melk die je net hebt afgekolfd nodig hebt voor de volgende voeding van je baby, kun je het gewoon op kamertemperatuur laten staan. Op kamertemperatuur (dus moedermelk buiten koelkast) is vers afgekolfde moedermelk tot max.
- Acht uur houdbaar.
- Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard.
- Wil je de moedermelk langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast.
- Let op: zet de melk niet in de koelkastdeur, maar zo veel mogelijk achterin.
- Daar is het het koudst.
- In de koelkast blijft je melk tot acht dagen goed.
Het is normaal als moedermelk wat zepig ruikt nadat het een tijdje in de koelkast of vriezer heeft gestaan. Dat betekent niet dat het bedorven is, maar het komt door de werking van de enzymen in moedermelk, Als melk bedorven is, ruik je dat meteen. Er kunnen dan ook brokken in zitten.
- Vindt je baby de melk uit de koelkast of vriezer niet lekker, omdat de smaak wat is veranderd door het bewaren? Je kunt je melk ook pasteuriseren.
- Op deze manier kun je het buiten de ijskast of vriezer bewaren.
- Dit doe je door de melk te verhitten tot het kookpunt (als er belletjes ontstaan) en dan snel te laten afkoelen.
Zorg dat je af en toe roert en blijf erbij, want het verhitten kan snel gaan. Lees hier alles over de heilzame werking van moedermelk
Hoe lang moedermelk buiten de koelkast?
Bewaren op kamertemperatuur – Afhankelijk van de temperatuur kan moedermelk voor korte of langere tijd worden bewaard. Moedermelk is net als andere voedingsmiddelen aantrekkelijk voor bacteriën. Uniek voor moedermelk is echter dat het allerlei antistoffen bevat die snelle vermeerdering van ongewenste bacteriën tegengaan.
Hoe lang mag afgekolfde melk op kamertemperatuur?
Borstvoeding: de moeite waard
Hoe lang kun je afgekolfde moedermelk bewaren? – Als je moedermelk op een schone en veilige manier hebt afgekolfd, kun je de melk bij kamertemperatuur, in de koelkast of in de vriezer bewaren, afhankelijk van hoe snel je de melk wilt gebruiken. Volg deze richtlijnen: Richtlijnen voor het bewaren van vers afgekolfde moedermelk (voor gezonde voldragen baby’s) 2, 3
Bewaarplaats | Kamertemperatuur 16 °C tot 25 °C | Koelkast 4 °C of kouder | Diepvriezer -18 °C of kouder | Eerder ingevroren moedermelk die wordt ontdooid in de koelkast |
Veilig bewaartermijn | Maximaal vier uur Maximaal zes uur voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* | Maximaal drie dagen Maximaal vijf dagen voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* | Maximaal zes maanden Maximaal negen maanden voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* | Maximaal twee uur bij kamertemperatuur Maximaal 24 uur in de koelkast Niet opnieuw invriezen |
Zeer schone omstandigheden betekent het strikt opvolgen van de adviezen in ons artikel en het desinfecteren van je borstkolf, Deze richtlijnen voor het bewaren en ontdooien van moedermelk zijn een aanbeveling – neem contact op met je lactatiekundige of borstvoedingsspecialist voor verdere informatie.
Hoe lang net afgekolfde melk bewaren?
Verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (23-26 graden): 4 uur. verse afgekolfde melk in de koelkast (4 graden): 6 à 8 dagen. in de vriezer (-18 graden): 6 tot 12 maanden. ontdooide melk in de koelkast: 24 uur.
Hoe lang afgekolfde melk in koeltas?
Houdbaarheid moedermelk
Kamer (20°C) | Na opwarmen | |
---|---|---|
Verse moedermelk | 5 uur | 1 uur |
Ontdooide moedermelk | 1 uur | 1 uur |
Colostrum | 12 tot 24 u. |
Hoeveel ml melk moet een baby drinken?
Hoeveel moedermelk moet ik aan mijn kindje geven? – Hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Baby’s hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder melk per kilogram lichaamsgewicht hij nodig heeft.
- Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram.
- Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.
- Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Vervolgens deel je de hoeveelheid melk die je kindje nodig heeft door het gemiddeld aantal voedingen dat hij per 24 uur krijgt. Hieronder zie je hoe je makkelijk kunt uitrekenen hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft. Maand 1: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Maand 2: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Maand 3: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Maand 4: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Maand 5: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Maand 6: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen Voorbeeld: Stel je hebt een kindje van 2 maanden oud die 4,2 kg weegt en ongeveer 12 keer per dag drinkt.
De rekensom wordt dan: 140 ml x 4,2 kg / 12 voedingen = 49 ml per voeding. Je kindje heeft dan dus ongeveer 49 ml moedermelk per voeding nodig. Vergeet niet dat de uitkomst van deze berekening aangeeft wat je kindje minimaal nodig zou hebben als hij elke keer dezelfde hoeveelheid zou drinken en dit dus slechts een richtlijn is.
In werkelijkheid drinkt een kindje (meestal) niet iedere keer dezelfde hoeveelheid moedermelk. Ook niet aan de borst. Het kan dus goed zijn dat je baby wat meer of juist wat minder melk drinkt dan uit de berekening komt.
Hoe moet je afgekolfde melk bewaren?
Bewaar moedermelk in schone kunststof bakjes, speciale borstvoedingszakjes of flesjes. Wat je ook gebruikt: zet de datum erop en zet de melk in de koelkast. Heb je op je werk gekolfd? Zet dan daar de melk in de koelkast en neem de melk mee naar huis in een koeltas.
Kan je moedermelk van verschillende dagen mengen?
Als moedermelk op een temperatuur van 0 tot 5°C wordt bewaard, kun je de melk van één dag opsparen en in één fles of zakje bij elkaar voegen en in de koelkast bewaren of invriezen.
Hoe warm je moedermelk uit de koelkast op?
Ontdooien en verwarmen – Moedermelk kan zich tijdens het bewaren scheiden in een melklaag en een roomlaag. Dit is normaal. Zwenk de melk rustig om room en melk weer te mengen, voordat de melk aan het kind wordt gegeven. Moedermelk moet met zorg ontdooid en verwarmd worden om kwaliteitsverlies door te hoge temperaturen te voorkomen.
- Bevroren moedermelk wordt ontdooid in de koelkast of door de melk onder koel stromend water te houden.
- Gekoelde moedermelk kan verwarmd worden door het onder warm stromend water te houden.
- De temperatuur van het stromende water wordt geleidelijk verhoogd tot de melk de juiste temperatuur bereikt.
- Vanuit milieu-oogpunt is deze optie echter niet de meest ideale.
Het is ook mogelijk om het flesje of bakje waarin de melk zit, in een pan met warm water te plaatsen. Als het water niet meer warm genoeg is, kan het weer worden opgewarmd. Verwarm moedermelk nooit rechtstreeks op het fornuis. Sommige kinderen vinden het geen probleem om koude melk te drinken.
Kan moedermelk te koud zijn?
Uit de borst is je melk natuurlijk koud, maar als je bijv hebt gekolfd dan verwarm je het op. Kan het kindje daarop reageren? – Wat er uit de borst komt waar het kind aan drinkt is natuurlijk gewoon op lichaamstemperatuur. Het is niet zo dat jouw kindje koude melk drinkt uit jouw borst.
Dit heeft de temperatuur van jouw lichaam. Eigenlijk zou je de moedermelk als je die eventueel af zou kolven en die laat staan, niet perse op hoeven warmen maar we warmen het wel vaak op omdat koude voeding inderdaad vaak niet lekker valt bij het kindje. Maar moedermelk die afgekolfd wordt adviseren we eigenlijk om au-bain-marie of in een flessenwarmer op te warmen.
Opwarmen in de magnetron mag ook, dit heeft iets minder de voorkeur. Pas op dat de melk ineens heel heet kan zijn, bijvoorbeeld de eerste druppel lijkt dan oke, maar als je de melk mengt dan kan het toch heel heet blijken te zijn. Een magnetron verwarmt de voeding niet gelijkmatig en verhit wat agressiever.