Buiten de koelkast – Het is een bekende lunch-, picknick- of festival-tip: eieren koken en meenemen. Toch wordt dit enorm afgeraden. Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.
Hoe lang kan je een hardgekookt ei bewaren?
Lees ook: Lekkere en makkelijke koolhydraatarme-recepten > Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast. Probeer de overgebleven gekookte eieren zo snel mogelijk in de koelkast te bewaren om de vorming van schadelijke bacteriën tegen te gaan.
Drie soorten gevulde eieren Clubsandwich met eiersalade Bekijk alle paasrecepten met ei
Wat gebeurt er als je 10 eieren per dag eet?
Is het ei dieet gezond? – Het eten van veel eieren per dag kan slecht zijn voor je gezondheid. Je krijgt veel cholesterol binnen. Het wordt dan ook ten strengste afgeraden het dieet te volgen wanneer je een verhoogd cholesterol hebt. De belangrijkste reden dat het eierdieet ongezond is, is dat je met de toegestane voedingsmiddelen te weinig bouw- en voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wat doen eieren met je darmen?
Eieren en onze darmen – Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Is ei goed voor bloeddruk?
30 redenen om een eitje te eten – Op A Healthy Life vonden wij 30 redenen om regelmatig een eitje te eten die we graag met jullie delen:
Boordevol vitaminen en mineralen – waaronder de vitamines A, B, C, D, E, K. Verlaagt de bloeddruk – peptiden in het ei helpen een hoge bloeddruk te verlagen. Eiwitrijk – een ei bevat 6 gram eiwitten. Omega 3 – eieren bevatten een hoog gehalte aan essentiële omega 3 vetzuren, een voedingsstof dat goed is voor je hart. Negen essentiële aminozuren – het ei is de enige voedingssoort dat alle negen essentiële aminozuren bevat. Cholesterolverlagend – hoewel eieren cholesterol bevatten, hebben studies uitgewezen dat eieren het LDL cholesterol verlagen en het HDL (goede cholesterol) verhogen. Goed voor de hersenen – een ei bevat twintig procent van de dagelijks aanbevolen inname van insuline en choline. Ongeveer negentig procent van de Amerikanen hebben een tekort aan choline. Een voldoende hoeveelheid aan choline is essentieel voor de hersenen en het zenuwstelsel. Goed voor de ogen – luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden en dat zijn essentiële stoffen voor de ogen en ze beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Antioxidant – de twee aminozuren tryptofaan en tyrosine bevatten goede eigenschappen van de antioxidant. Trytofaan is belangrijk omdat het wordt omgezet in serotonine, een stof die je humeur verbetert en wordt omgezet in melatonine, wat een goede slaap bevordert. Nog een keer goed voor de ogen – eieren beschermen de ogen tegen de ontwikkeling van ouderdomsgerelateerde macula degeneratie (een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies), dankzij de luteïne en zeaxanthine. Rijk aan vitamine B12 – vitamine B12 is belangrijk voor het omzetten van homocysteïne naar moleculen als glutathion, een belangrijk antioxidant. Calciumrijk – een ei bevat vijftig milligram (vijf procent) calcium. Hoewel het dus geen grote bron van calcium is, kan een verhoogde inname het risico op colonpoliep (dikke darm poliepen) en borstkanker verlagen. Effectief tegen hartproblemen – de choline in eieren is cruciaal in het verlagen van ontstekingen die tot hartkwalen leiden. Helpt geboorteafwijkingen te voorkomen – eieren bevatten foliumzuur, een stof die geboorteafwijkingen helpt te voorkomen tijdens de zwangerschap. Een ei bevat 44 milligram (elf procent) foliumzuur. Rijk aan vitamine A – een ei bevat negentien procent vitamine A van de AHD (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), dat een belangrijke rol speelt in de bevordering van het immuunsysteem. Goed voor haar en nagels – zwavel, vitaminen en mineralen bevorderen de groei van haar en nagels. Vermindert oxidatieve stress – selenium, een essentiële macronutriënt in eieren, vermindert oxidatieve stress. Helpt tegen tumoren – eieren zijn een uitstekende bron van selenium, dat in verband wordt gebracht met het voorkomen van kanker en in het bijzonder prostaatkanker. Beschermt de ogen tegen UV-straling – naast de bescherming tegen macula degeneratie, de antioxidanten in eieren beschermen de ogen ook tegen de blootstelling aan UV-straling. Vermindert de ontwikkeling van staar – de antioxidanten worden ook in verband gebracht met een vermindering van de ontwikkeling van staar (cataract) op latere leeftijd. Goed voor het immuunsysteem – het ijzer in eieren draagt bij aan een gezond immuunsysteem en een normale productie van rode bloedcellen. Helpt bij gewichtsverlies – bij een onderzoek van de Louisiana State University verloren de deelnemers die eieren aten in plaats van bagels meer gewicht en kregen meer energie. Verlaagt de kans op borstkanker – een recent onderzoek wijst uit dat vrouwen die een hoge hoeveelheid choline consumeerde, 24 procent minder kans hadden op borstkanker. Rijk aan vitamine D – de meerderheid van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D, wat essentieel is voor de stimulatie van een gezond immuunsysteem en het voorkomen van kanker. Een ei bevat 41 IE van de 600 IE dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine D. Vermindert de kans op ontstekingen – Choline vermindert de kans op ontstekingen in het lichaam. Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met een verhoogd risico op osteoporose, Alzheimer, cognitieve afwijking en diabetes type 2. Ondersteunt de ontwikkeling van de foetus – Choline in eieren is essentieel voor zwangere vrouwen voor de hersenontwikkeling en het voorkomen van een neuraal buisdefect. Helpt hartaanval en beroerte voorkomen – meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat eieren bloedproppen kunnen voorkomen, wat de kans op een hartaanval en beroerte vermindert. Verbetert geheugen – het hoge aantal vitaminen en voedingsstoffen in eieren, met name choline, verbeteren de geheugenfunctie en cognitieve vermogens. Kunnen goedkoop zijn – eieren kunnen voor een voordelige prijs gekocht worden bij de lokale boer. Een andere optie is om je eigen kippen te houden. Dit bespaart niet alleen geld en levert het gezonde voedingsstoffen op, ook kun je de eieren verkopen om de onkosten terug te verdienen. Afwisselend te bereide – er zijn talloze manieren om een ei te bereiden. Je kunt ze rauw eten, als roerei in kokosolie, of gekookt. Je kunt ook variëren door het toevoegen van kruiden en groenten, zoals in een omelet.
Kies zoveel mogelijk voor biologische eieren, zodat je verzekerd bent van een ei met een hoog gehalte aan omega-3, dat vrij is van antibiotica. Bron: https://www.ahealthylife.nl/eieren-gezond-30-redenen-om-eieren-te-eten/
Waarom eieren koken in koud water?
Hoe kook je het perfecte ei? – Het koken van eieren kun je op twee manieren doen.1. Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten of eerst het water koken en daar dan kort de eieren in koken. Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil.
Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal.2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt. Voordeel hiervan is dat je niet non-stop de pan in de gaten hoeft te houden om te kijken of het water al kookt (en je de wekker moet zetten). Nadeel is dat de kans op een gebarsten schaal groter is vanwege bovengenoemd temperatuurverschil.
Dat kun je deels oplossen door de eieren voorzichtig in de pan te leggen met een lepel.
Kun je een ei nog een keer koken?
Ja, dit kan wel, alleen moet je het ei dan wel veel langer laten koken omdat de warmte er langer over doet om door het hard geworden eiwit heen te dringen.