Over het bewaren van eten – Voeding in de Zorg De ene dag eten bewoners veel minder dan de andere dag. Dat betekent dat er soms eten overblijft. Weggooien is zonde, maar hoe bewaar je het veilig? En hoe zit dat bij verse en houdbare producten? We zetten een aantal fabels en feiten over het bewaren van eten op een rij.
Zodra zuivel is geleverd moet het de koelkast in – Feit Door nieuwe technieken is zuivel gekoeld langer houdbaar dan vroeger. Kwark, melk, yoghurt en andere zuivelproducten hebben een THT-datum (ten minste houdbaar tot). Tot en met deze datum is de kwaliteit gegarandeerd goed. Maar let op, want zuivel bederft snel.
Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag. Als een product al open is, kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5 tot 7 dagen, voor melk 3 tot 5 dagen.
- Restjes eten moet je zo snel mogelijk in de koelkast zetten – Fabel en Feit Je eten koel bewaren zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels niet (zo snel) groeien.
- Daardoor kun je eten langer bewaren.
- Zorg wel dat eten goed is afgekoeld, voordat je het in de koelkast zet.
- Als je veel warm eten in de koelkast zet, wordt de temperatuur in de koelkast namelijk te hoog.
Tip: Snel afkoelen kan door een pan of schaal in een laagje koud water te zetten. Zo kan het toch snel de koelkast in! Eieren moet je in de koelkast bewaren – Feit Eieren kunnen niet goed tegen vocht en temperatuurschommelingen. De schaal wordt daardoor poreuzer en dat zorgt ervoor dat bacteriën sneller kunnen doordringen in het ei.
In de supermarkt staan de eieren ongekoeld om temperatuurschommelingen zoveel mogelijk te vermijden tijdens het transport naar huis. Eenmaal thuis kun je de eieren het best in de koelkast bewaren. De lage temperatuur remt de groei van bacteriën. Na de THT-datum moet je eten weggooien – Fabel THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot.
Fabrikanten garanderen tot deze datum de kwaliteit van hun product. Na deze datum kun je het product nog wel veilig eten, maar kan de kleur of geur bijvoorbeeld anders zijn. Is het product niet goed meer, dan kun je dit zien of ruiken. Staat er een TGT-datum (Te Gebruiken Tot) op, en is deze verlopen dan moet je het product wel weggooien.
HACCP is een voedselveiligheidsysteem en verplicht om te gebruiken in de zorginstelling – Feit HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Door je hieraan te houden voorkom je dat de voedselveiligheid in gevaar komt. In de zorg ben je wettelijk verplicht om te werken volgens de hygiënecode als je eten bereidt, bewaart, vervoert of verstrekt.
Er zijn twee Hygiënecodes: 1 voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en 1 voor de voedingsverzorging in woonvormen. (link naar:,) Groenten moet altijd in de koelkast bewaard worden – Fabel Niet alle groenten hoef je in de koelkast bewaren. Tomaat, paprika en komkommer bederven juist sneller als je ze in de koelkast legt.
Maar voor sla en spruitjes is de koelkast wel de beste plek. Op de website van het Voedingscentrum vind je welke groenten je het beste kunt bewaren en welke, ‘Koel bewaren’ betekent in de koelkast bewaren – Fabel Als op een verpakking ‘koel bewaren’ staat, bewaar het dan tussen de 15-20˚C. Staat er gekoeld bewaren, zet het dan in de koelkast.
De temperatuur in de koelkast verschilt – Feit Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Bewaar daarom vlees en vis altijd onderin om bederf te voorkomen. In de groentelade is het juist weer wat warmer. Dit voorkomt dat groenten beschadigen door de kou.
Kan melk een nacht buiten de koelkast?
Op melk staat een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT), De THT-datum betekent een kwaliteitsgarantie. Als de melk over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te drinken. Wel kan het zijn dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Dat kun je merken aan de kleur, geur en de smaak. 1. Ziet de melk er nog goed uit? Heeft het geen klonten? Als dat wel zo is, gooi het dan weg.2. Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf, zuur of overheersend, drink het dan niet.3. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet drinken.4.
Hoe lang melk ongekoeld?
In verzorgingshuizen en kinderdagverblijven is de officiële regel dat dranken als melk, yoghurt en dergelijke maximaal 1 uur uit de koelkast mogen zijn. Algemeen is de regel dat je producten die gekoeld moeten worden maximaal twee uur ongekoeld kunt bewaren.
Hoe weet je of melk niet meer goed is?
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De melk ruikt of smaakt zuur of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoe lang blijft warme melk goed?
Maximale Bewaartijden –
Verse moedermelk | Kamertemperatuur tot 22°C | 4 uur (ideaal) 6 uur (acceptabel) |
Verse moedermelk | Koelkast 4°C tot 7°C | 3 dagen |
Verse moedermelk | Koelkast 0°C tot 4°C | 6 dagen |
Moedermelk | Vriesvak in koelkast | 2 weken |
Moedermelk | Kleine diepvriezer, die vaak open gaat | 3 maanden |
Moedermelk | Grote diepvriezer -18°C | 6 maanden of langer |
Ontdooide moedermelk | Koelkast 4°C tot 7°C | 12 uur |
Ontdooide moedermelk | Koelkast 0°C tot 4°C | 24 uur |
Ontdooide moedermelk | Kamertemperatuur | zo snel mogelijk gebruiken |
Opgewarmde moedermelk | Ideaal binnen het uur verbruiken, maar zie ook ‘restjes moedermelk’ | |
Gepasteuriseerde moedermelk | Koelkast 0°C tot 4°C | 2 dagen (of invriezen) |
Restjes moedermelk | Koelkast 0°C tot 4°C | 24 uur |
Met ontdooide moedermelk wordt melk bedoeld die al volledig ontdooid is. Als de melk ‘s avonds uit de diepvriezer gehaald en in de koelkast gezet wordt, dan reken je vanaf het tijdstip dat de melk volledig ontdooid is. Wanneer dat zal zijn hangt af van de temperatuur van de koelkast, de temperatuur van de diepvriezer en de grootte van de portie melk.
- Opgelet: vele koelkasten staan te warm afgesteld.
- Dit kan gecontroleerd worden met een koelkastthermometer.
- Amertemperatuur is niet warmer dan 22°C.
- Bij heet zomerweer wordt moedermelk best onmiddellijk in de koelkast geplaatst.
- Moedermelk wordt best achteraan op een laag schap van de koelkast bewaard, aangezien dit de koudste plaats is.
De deur van de koelkast is geen geschikte plaats. In een grote diepvriezer, koffermodel of staand model met lades binnenin, kan melk langer dan 6 maanden bewaard worden. Moedermelk wordt immers niet gemakkelijk slecht, maar naarmate ze langer bewaard wordt, verliest ze wel meer en meer aan kwaliteit.
Hoe lang kan iets buiten de koelkast?
Zet eten en drinken snel terug in de koelkast –
Schenk melk in bekers en zet het pak terug in de koelkast. Leg een aantal plakjes vleeswaren op een schaaltje en zet de rest terug in de koelkast. Buiten de koelkast warmt het product snel op. Doe de koelkast meteen weer dicht nadat je er iets uit gehaald hebt. Veel boodschappen op te bergen? Zet dan de koelkast tijdelijk een standje hoger zodat alles snel weer afkoelt. Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur. Het verhitten van eten doodt de ziekmakers, maar de gifstoffen kunnen je alsnog ziek maken.
Is bedorven melk gevaarlijk?
Zure melk gedronken? – Heb je per ongeluk toch bedorven melk gedronken? Maak je niet te veel zorgen. Door de ‘verkeerde’ smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek.
Hoe lang melk op kamertemperatuur?
Hoe lang kun je afgekolfde moedermelk bewaren? – Als je moedermelk op een schone en veilige manier hebt afgekolfd, kun je de melk bij kamertemperatuur, in de koelkast of in de vriezer bewaren, afhankelijk van hoe snel je de melk wilt gebruiken. Volg deze richtlijnen: Richtlijnen voor het bewaren van vers afgekolfde moedermelk (voor gezonde voldragen baby’s) 2, 3
Bewaarplaats | Kamertemperatuur 16 °C tot 25 °C | Koelkast 4 °C of kouder | Diepvriezer -18 °C of kouder | Eerder ingevroren moedermelk die wordt ontdooid in de koelkast |
Veilig bewaartermijn | Maximaal vier uur Maximaal zes uur voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* | Maximaal drie dagen Maximaal vijf dagen voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* | Maximaal zes maanden Maximaal negen maanden voor melk die onder zeer schone omstandigheden is afgekolfd* | Maximaal twee uur bij kamertemperatuur Maximaal 24 uur in de koelkast Niet opnieuw invriezen |
Zeer schone omstandigheden betekent het strikt opvolgen van de adviezen in ons artikel en het desinfecteren van je borstkolf, Deze richtlijnen voor het bewaren en ontdooien van moedermelk zijn een aanbeveling – neem contact op met je lactatiekundige of borstvoedingsspecialist voor verdere informatie.
Hoe melk mee naar school te nemen?
Wat voor drinken mee naar school? – 1. Water Heel simpel, goedkoop en supergezond: water. Geef je kind een lege beker mee naar school en laat het je kind vullen op school. Je kunt ook de leerkracht vragen naar een beker dat je kind kan gebruiken om water te drinken.
- En nog beter: geef een simpel waterflesje mee naar school.
- Gewoon die halve literflesjes werken bij mij in de klas heel goed.
- Het is goed afsluitbaar en de kinderen kunnen het nogmaals vullen als ze nog meer dorst hebben.
- Ze mogen bij mij overigens de hele dag door water drinken, doe ik ook.2.
- Melk Ja, melk in een beker wordt echt niet lekker kan ik uit ervaring vertellen.
En in een koelkast zetten zodat het kind het later kan halen is op school niet te doen. Je kunt de melk ook in een klein koeltasje met koelelementen doen. Er bestaan ook kleine koelelementen, speciaal om makkelijk mee te nemen. Wellicht doet de klas van je kinderen wel mee doet aan Schoolmelk,
Daar krijgt de school een speciale koelkast voor. Vraag het eens na bij de school waar je kinderen op zitten. Een goed alternatief vind ik houdbare melk. Ik heb er niet zo moeite mee dat het houdbaar is gemaakt. Zit in een pakje, makkelijk mee te nemen en de meeste kinderen lusten het wel.3. Soya drink Dit is het enige pakje dat ik op de lijst zag staan met weinig suiker en geen zoetstoffen.
Je moet er wel wat meer geld voor uittellen, maar dan heb je wel een gezond drankje.4. DIY Maak zelf gezonde drankjes om mee te geven. Je kunt ze het beste mee geven in een sportbidon of RVS beker. Die sluiten beter dan de typische schoolbekers. Online zijn er genoeg recepten te vinden, zoals zelf limonade maken zonder suikers.5.
Wat is schiften van melk?
Waarom gaat biologische melk schiften? nieuws 9 juni 2018, 14:13 • 1 minuut leestijd Jacqueline Burghout belde om te vragen: “Ik kook elke morgen gewoon halfvolle melk met havermout.” Nu deed ze hetzelfde met biologische melk en dat gaat schiften. Er staat nergens dat die melk niet gekookt kan worden en qua smaak proeft ze ook geen verschil bij het drinken.
Hoe kan dat? Antwoord: Geschifte melk, samengeklonterd melkvet, hoeft niet bedorven te zijn, zoals Jacqueline zelf ook al heeft vastgesteld. Wanneer er veel calcium in de melk zit, kan het spontaan gaan schiften (Utrechts melkgebrek) en als je een zuur toevoegt aan melk, dan schift het sowieso. Zo wordt trouwens panir gemaakt, een vleesvervanger.
Luister elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur naar Vraag het de Bieb op Radio Rijnmond voor vragen en antwoorden. : Waarom gaat biologische melk schiften?
Hoe snel last van bedorven melk?
Voedselvergiftiging: wat te doen, symptomen en tips Heb je iets verkeerds gegeten waardoor je buikpijn of buikkrampen hebt? Je kan een voedselvergiftiging hebben. Ontzettend vervelend en je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Zeker weten of je last hebt van een voedselvergiftiging? Hieronder lees je wat de symptomen zijn en wat je kan doen.
- Spring snel naar: Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet in je maag of darmen.
- De meeste voedselvergiftigingen komen door bacteriën.
- Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken.
- Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën.
De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden. Een voedselvergiftiging begint vaak met buikpijn of buikkrampen. Andere symptomen zijn:
- misselijkheid
- braken
- diarree
Soms krijg je ook last van symptomen als:
- draaierig of je licht in het hoofd voelen
- hoofdpijn
- bloed of slijm in de ontlasting
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
- Wacht rustig af Soms is het er na één of twee keer overgeven weer uit. Wacht dus eerst even rustig af hoe je je voelt, want misschien gaat het snel al beter.
- Blijf water drinken Als je veel moet overgeven en ook diarree hebt, dan verliest je lichaam veel vocht. Probeer daarom elke vijf of tien minuten een klein slokje water of lepeltje thee te nemen.
- Luister naar je lichaam Merk je dat je weer honger of dorst krijgt? Probeer dan gewoon wat te eten. In principe raden huisartsen aan om alles te eten waar je trek in hebt. Heb je langer dan een week diarree of heb je er vaker last van? Probeer dan vet voedsel en producten als melk, appelsap, frisdranken te vermijden. Dit is niet altijd even goed voor je darmen. Light-varianten kan wel.
- Eet kleine porties Je darmen zijn tijdens een voedselinfectie behoorlijk van slag. Als je weer begint met eten, dan kun je snel buikkrampen krijgen; dat is normaal en hoort erbij. Zorg daarom dat je altijd begint met kleine porties, zodat je maag en darmen kunnen wennen.
- Let op je medicijngebruik Gebruik je medicijnen op het moment van je voedselvergiftiging, bijvoorbeeld de anticonceptiepil? Door de diarree en het overgeven kan het zijn dat je lichaam de medicijnen niet goed opneemt. Neem contact op met je huisarts om te weten wat je het beste kan doen.
Er bestaan geen medicijnen om voedselvergiftiging te verhelpen. Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen.
- ORS Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen. In dit drankje zitten speciale suikers en zouten die je vochtbalans op peil houden. Probeer elke vijf of tien minuten een eetlepel te drinken. Je kan het drankje kant-en-klaar of als oplospoeder kopen bij de apotheek of drogist.
- Stopmiddelen Eventueel kun je gebruikmaken van het stopmiddel loperamide, als je last hebt van diarree. Loperamide zorgt ervoor dat de ontlasting minder frequent wordt. Let op, dit kan wel verstopping veroorzaken en het versnelt de genezing niet. Gebruik het middel niet als je koorts of bloederige diarree hebt. Loperamide mag je niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Geef geen loperamide aan kinderen jonger dan acht jaar.
- Medicijnen tegen misselijkheid Tegen erge misselijkheid wordt wel domperidon of metoclopramide gebruikt. Vaak geven deze medicijnen wel bijwerkingen, zoals hartkloppingen of spiertrekkingen, vooral bij kinderen.
- Antibiotica Bij een voedselvergiftiging wordt zelden antibiotica gebruikt. Alleen bij sommige bacteriën, zoals de campylobacter, wordt antibiotica gegeven als iemand erg ziek is en/of hoge koorts met bloederige diarree heeft.
Zeker tijdens warme dagen, ligt een voedselinfectie op de loer; mensen nemen de hygiëne met het warme weer helaas niet zo nauw. Houd je een voedselvergiftiging liever buiten de deur? Hier lees je handige tips!
- Was je handen En niet maar één keer per dag! Was je handen altijd na een toiletbezoek, voordat je begint met koken en voordat je begint met eten. Vergeet ook niet je handen te wassen als je tijdens het koken rauw vlees of rauwe vis hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het uit de verpakking te halen, te snijden of in de pan te leggen.
- Was al je groente en fruit Jij wilt toch ook dat alles wat je in je mond stopt, lekker schoon is? Was daarom rauwe groente en fruit dat je eet af onder de (hete) kraan.
- Gebruik aparte snijplanken en messen De meeste voedselinfecties komen door bacteriën van rauw vlees en rauwe vis. Zorg dat deze bacteriën tijdens het koken dus niet ander eten besmetten. Gebruik aparte snijplanken voor vlees, voor vis en voor groenten.
- Bak goed Dit klinkt logisch, maar wordt vaak niet goed gedaan. Na een lange werkdag heb je vaak zo’n honger dat je de hamburger al nét iets eerder van het vuur haalt dan eigenlijk zou moeten. Weet dat bacteriën waar je ziek van kan worden in vlees, vis of schelpdieren pas echt dood zijn als het helemaal gaar is. Geduld is een schone zaak!
- Bewaar etenswaren niet te lang Wil je van het weekend lekker sushi of carpaccio eten? Zorg dat je vlees, vis of schelpdieren die je rauw eet niet langer dan één dag in de koelkast bewaart. Haal je vlees en vis dus niet al op je vrije woensdagmiddag in huis, maar pas op de dag dat je het eet.
- Check de houdbaarheidsdatum Die staat er niet voor niets! Vis, vlees en schelpdieren zijn niet meer veilig na de houdbaarheidsdatum, ook al is het product pas één dag over de datum. Twijfel je of je iets nog kan eten? Neem altijd het zekere voor het onzekere en gooi het weg.
- Ruim je boodschappen gelijk op Soms ben je blij dat je eindelijk thuis bent en even op de bank kan zitten. Die boodschappentas komt zo wel, denk je. Dat kan gevaarlijk zijn, zeker op warme dagen. Zet spullen die koel moeten blijven daarom gewoon gelijk in de koelkast.
- Neem een koeltas mee naar je BBQ Net als bij gekoelde biertjes is het erg belangrijk om je vlees van de barbecue gekoeld te houden. Stop daarom alles wat bederfelijk is in een goede koeltas. Is de barbecue lekker in je achtertuin? Laat alles dan in de koelkast staan.
- Bewaar alleen eten dat je kán bewaren Is niet al het eten opgegaan? Maak een bakje met het overgebleven eten en zet dit direct in de koelkast. Zorg dat je het binnen twee dagen opeet, langer is niet meer verantwoord. Maaltijden met rauw vlees of rauwe vis, zoals carpaccio, kan je sowieso niet bewaren.
In de volgende situaties is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts:
- Je begint je suf te voelen, in de war te raken of je voelt dat je gaat flauwvallen;
- de waterdunne diarree (zes keer of meer per dag) duurt drie dagen of langer;
- je blijft braken of braakt heftig;
- je hebt voortdurend buikpijn;
- er zit bloed of slijm bij de ontlasting;
- de diarree is na een week niet minder geworden;
- je drinkt weinig;
- je hebt erge dorst;
- je hebt al een dag niet meer geplast;
- als je plastabletten of medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruikt. De huisarts raadt soms af om deze te gebruiken tijdens een voedselvergiftiging.
Bent u ouder dan 70 jaar en heeft u een voedselvergiftiging? Neem dan contact op als:
- U na een dag nog diarree heeft;
- als u al langer dan acht uur niet geplast heeft.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? jouw dichtstbijzijnde locatie. : Voedselvergiftiging: wat te doen, symptomen en tips
Kun je ziek worden van oude melk?
Micro-organismen die voor bederf zorgen maken ons niet ziek, die zorgen alleen voor kwaliteitsvermindering en dat het er niet meer appetijtelijk uitziet. Als er ziekteverwekkende bacteriën in een product zitten dat je eet, word je wel ziek.
Hoelang kun je melk nog drinken?
Hoe lang kan ik melk bewaren? – Je weet wel dat er verschillende soorten melk bestaan, die je dus soms langer of minder lang kan bewaren. UHT en gesteriliseerde melken hebben een THT-datum, “ten minste houdbaar tot”, terwijl gepasteuriseerde en rauwe melken een TGT-datum hebben, “te gebruiken tot”.
UHT-melk : blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk : kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven. Ook deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gepasteuriseerde melk : kan nog ongeveer 2 maanden bewaard worden wanneer de TGT-datum is verstreken indien de verpakking nog gesloten is. Geopend kan je deze melk tussen 48u tot 72u in de koelkast bewaren. Rauwe melk moet je het snelst opdrinken. Deze kan je slechts tot 48u bewaren en dat doe je uiteraard altijd in de koelkast.
Kun je melk twee keer opwarmen?
Liever niet vaker opwarmen – Het is het beste om moedermelk maar één keer op te warmen. Heb je de melk opgewarmd en weer koud laten worden? Geef het dan binnen één tot twee uur en uiterlijk bij de volgende voeding. Is je baby prematuur of onder medische behandeling? Dan wordt afgeraden moedermelk een tweede keer op te warmen.
Waarom mag er geen melk in een thermosfles?
Thermosflessen en melk? 5 Tips om vieze geurtjes uit je thermosfles of -beker te krijgen De laatste tijd krijgen we nogal wat vragen van ouders die een mooie herbruikbare of voor hun kinderen gekocht hebben. De melk die ze hebben meegegeven in de flessen zorgt voor geurtjes in de fles of de dop, of de afsluitring van de dop verkleurd.
- Sommige ouders melden dat de fles erg is gaan stinken na het gebruik van melk.
- Hoe komt het dat de fles of beker gaat stinken? De melk kan namelijk voor restjes zorgen in de randen en in de afsluitring.
- En restjes, daar zijn bacteriën en schimmels dol op! Ze kunnen zorgen voor nare luchtjes en dat is niet is wat je wil in een beker of fles die je graag gebruikt.
Zeker als de fles na gebruik nog een dag in een schooltas zonder koeling ligt is het feest. Dit kan overigens ook met vruchtensap of siroop gebeuren. Het is echt belangrijk dat je de fles meteen na gebruik afspoelt om nare geurtjes en bacteriën geen kan te geven.
Wat gebeurt er als je melk verwarmt?
Het verwarmen van melk is een scheikundig proces: door de temperatuurstijging treden er veranderingen in de verschillende deeltjes van de melk op. Hieronder leggen we zo kort (en zo niet-wetenschappelijk) mogelijk uit wat er gebeurt als je melk verwarmt.
- Ready voor wat scheikunde? Komt ‘ie: Melk bestaat uit water, vetten (boterdeeltjes), eiwitten ( weiproteïne, caseïne) en suikers (lactose).
- Wanneer de melk wordt verwarmd, verzamelen de eiwitten in de melk zich om de luchtbelletjes heen die in de melk worden geblazen.
- De caseïne eiwitten zijn namelijk polair: de ene kant word aangetrokken door de lucht en de andere kant door het water.
Deze eiwitten vormen een beschermende laag om de kleine luchtbellen en zorgen ervoor dat ze niet kapotgaan. Hoe eerder de luchtbelletjes in het melk-stoomproces aanwezig zijn, hoe meer eiwitketens zich om de luchtbellen kunnen verzamelen om deze te beschermen tegen de vetten en zuren in de koffie. Luchtbellen die later in het proces worden toegevoegd, zullen snel kapotgaan omdat er geen beschermende eiwitlaag omheen zit.
Vanaf 40 °C beginnen de eiwitstructuren zich te ontvouwen. Daarom houden we lichaamstemperatuur 38 °C als grens om geen lucht meer toe te voegen. Het liefst gebruik je koude melk uit de koelkast: zo heb je meer tijd om lucht voorzichtig in de melk te blazen voor de melk te warm is. Nadat de lucht erin is geblazen, ga je de melk verder verwarmen.
De vetdeeltjes in de melk smelten. Deze boterkogeltjes worden door het verwarmen vloeibaar en werken als een soort smeerolie tussen de door eiwitketens-beschermde-belletjes en helpen dat de luchtbellen niet samenvoegen to grote luchtbellen. Ze houden de melk mooi soepel en vloeibaar. De scheikundige veranderingen in de melk hebben een direct effect op de smaak en de consistentie van de melk. Deze veranderingen zijn onomkeerbaar: deze kun je achteraf niet meer terugdraaien door de melk af te laten koelen. Een paar voorbeelden: boven de 40 °C begint een deel van de eiwitstructuren zich te ontvouwen; boven de 50 °C breken de suikers af waardoor we melk boven deze temperatuur minder zoet waarnemen; en boven de 70 °C verliezen eiwitten hun structuur.
Als dit laatste gebeurt, kun je de melk eigenlijk niet meer voor je koffie gebruiken. Wij verwarmen de melk tussen de 55 °C en 60 °C: dat is de temperatuur waar de melk het lekkerste is en we de koffie het beste proeven. Lees ook MELK STOMEN, daar leggen we je uit hoe je melk stoomt. Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en gerichte content te kunnen tonen.
Lees meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren door op “Instellingen” te klikken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op “Alle cookies toestaan”.
Kan iets paar uur uit de koelkast?
Eten bewaren buiten de koelkast – is dat gevaarlijk? Ach, vrienden. Ze zijn net familie, maar dan leuker. Je kunt ze zelf uitkiezen, en ze zullen nooit dingen tegen je zeggen als “het is hier geen hotel.” Als je op je bek gaat, zal er altijd een klaarstaan om je op te vangen.
- En als je een gebroken hart hebt, is er altijd wel iemand bereid om je chocoladeijs en wodka te voeren tot je je beter voelt (of moet kotsen).
- Maar hoe leuk je vrienden ook zijn, ze doen soms ook heel erg domme dingen.
- Dingen waar ze wakker van liggen, dingen die ze liever niet met de wereld delen.
- Dingen die vragen bij ze oproepen die ze maar wat graag beantwoord zouden zien.
Gelukkig hebben ze jou om die vragen namens hen te stellen. En gelukkig is er deze column, waarin wij hun beschamende vragen beantwoorden. Het scenario Je vriend komt na een lange avond in de kroeg net op tijd thuis om nog een pizza te kunnen bestellen.
- Het lukt hem in zijn aangeschoten staat om drie punten naar binnen te werken, waarna hij de rest laat staan en in slaap valt.
- De volgende dag willen zijn bonkende hoofd en holle maag niets liever dan nog zo’n, dus pakt hij er een die al de hele nacht op kamertemperatuur ligt te verpieteren, warmt hem op in de magnetron en hapt het ding weg.
Het probleem De vuistregel als het gaat om is dat warm voedsel warm zou moeten blijven en koud voedsel koud. “Bederfelijk eten tussen 5 en 60 graden bewaren staat bekend als ‘de gevarenzone’,” zegt Archie Magoulas, voedselveiligheidsexpert bij het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
- Amertemperatuur is ongeveer 21 graden, en bij die temperatuur groeien en vermenigvuldigen bacteriën het hardst.
- Magoulas zegt dat gekookt voedsel niet langer dan twee uur buiten de koelkast zou moeten liggen.
- Een pizza die dus de hele nacht bij kamertemperatuur heeft gelegen, in plaats van goed gekoeld te zijn geweest, heeft een hoger risico op bacteriële besmetting, wat kan leiden tot,
Ben Shapiro, Alexander Perelli 19.10.11 Het ergste wat kan gebeuren Hoewel al het bederfelijke voedsel het risico heeft om besmet te raken met bacteriën als het niet goed gekoeld of gekookt is, is het nog risicovoller als je eten door andere mensen bereid is – bijvoorbeeld door de pizzabakker die jouw pizza door de lucht gooide.
Gevaarlijke bacteriën, zoals Saphylococcus aureus, hebben dan meer kans om te groeien en zich te vermenigvuldigen. “Saphylococcus aureus kan enterotoxinen produceren, die je binnen een half uur tot vier uur heftige gastro-enteritis kunnen geven,” zegt Philip Tierno, hoogleraar microbiologie en pathologie aan de NYU School of Medicine.
De symptomen van gastro-enteritis (normale mensen noemen dit buikgriep) zijn krampen, braken, explosieve diarree, en in ernstige gevallen uitdroging. Het ergste van S. aureus is dat je niet kunt zien dat je eten besmet is: er zijn geen tekenen van bederf, zoals een vieze geur of gekke kleurverandering.
De bacterie wordt ook niet gedood als je het voedsel opnieuw opwarmt in de magnetron, dus als je het een nacht laat liggen en dan even in de magnetron stopt, loop je meer risico dat je deze enterotoxinen inslikt. Als het een gewoonte van je vriend is om, dan heeft hij meer kans om een voedselgerelateerde ziekte te krijgen van te lang ongekoeld rauw vlees.
Dit kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door het na het boodschappen doen te lang buiten de koelkast te laten liggen, of het vlees op het aanrecht te laten liggen om te ontdooien. Soms werkt zelfs het koelen van voedsel niet: de bacterie Listeria, die in sommige gevallen gevaarlijk is en onder andere door koorts, een stijve nek, zwakte en braken wordt gekenmerkt, kan overleven in de koelkast.
- Je kan ‘m vinden in onder meer vleeswaren, hotdogs, ongepasteuriseerde melk en zachte kazen.
- Wat er waarschijnlijk zal gebeuren Als het om pizza gaat, waarschijnlijk niets.
- Tierno legt uit dat de zuurgraad in de pizzasaus de verspreiding van bacteriën relatief klein houdt.
- Zolang je je pizza de volgende dag op minstens 70 graden verhit in een oven of koekenpan – magnetrons kunnen plekjes missen en doden bacteriën niet doelmatig – kun je het zonder zorgen eten, zegt hij.
Het is niet ideaal, maar je wordt er waarschijnlijk niet erg ziek van. Als het een ander soort voedsel is, met name iets met gekookt vlees of andere vleeswaren, hangt het er maar net van af. Saphylococcus aureus kan groeien op al het bederfelijke voedsel, en vooral op vlees, eieren, salades met mayonaise, en zuivelproducten.
Andere factoren, zoals de temperatuur van de ruimte, wie de ingrediënten heeft aangeraakt en het vochtigheidspercentage van het voedsel, kunnen een rol spelen in hoe snel de bacteriën zich vermenigvuldigen. Het is dus moeilijk te zeggen welke voedingswaren uiteindelijk besmet raken. Volgens het RIVM worden er jaarlijks zo’n 700.000 Nederlanders door het eten van besmet voedsel.
Onzorgvuldig omgaan met voedselveiligheid is min of meer hetzelfde als Russische roulette spelen met je immuunsysteem en stoelgang. Is dat een risico dat je vriend bereid is te lopen? Wat je tegen je vriend moet zeggen In het algemeen: maak er geen gewoonte van om je eten ‘s nachts buiten de te laten staan.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden. En als hij per ongeluk rauw vlees een paar uur buiten de koelkast heeft bewaard, of vleeswaren meer dan vier dagen in de koelkast heeft liggen, is voorkomen beter dan genezen en kan hij het beter weggooien.
Als je vriend in een gekke bui een hoop pizza’s heeft besteld, moet hij de restjes binnen een paar dagen opeten of in de diepvries gooien. Magoulas zegt dat je pizza drie tot vier dagen in de koelkast kunt bewaren, daarna moeten ze worden weggegooid. Door je in te schrijven voor de VICE nieuwsbrief ga je ermee akkoord dat je elektronische communicatie van VICE ontvangt die soms advertenties of gesponsorde content kan bevatten.
Hoe lang mag koelkast uit?
Een stroompanne: wat met uw koelkast en diepvriezer? nieuws Bij een elektriciteitspanne kunnen sommige voedingsmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden te warm zijn geworden. Ze zijn dan niet meer veilig en kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. De koelkast De temperatuur van uw koelkast moet tussen 1 en 4°C zijn.
Bij een elektriciteitspanne blijven de voedingsmiddelen in de koelkast nog koud genoeg gedurende 4 tot 6 uur als de deur niet geopend wordt en in functie van de hoeveelheid voedingsmiddelen in de koelkast (hoe leger de koelkast, hoe sneller hij zal opwarmen). Onderstaande tabel geeft aan wat u nog kunt bewaren of beter weggooit.
Indien u twijfelt over de geur of het visueel aspect van het product, of wanneer het product tekenen van bederf vertoont, consumeert u het beter niet meer.
Categorie | Te bewaren (indien geen tekenen van bederf) | Weg te gooien |
Melkproducten en eieren |
|
|
Groenten en fruit | • Niet versneden groenten en fruit, •gepasteuriseerd fruitsap |
|
Vlees, gevogelte, vis, zeevruchten | Alles wat vlees, gevogelte, vis of zeevruchten bevat, rauw of bereid | |
Bereide gerechten | Alle bereide gerechten en maaltijdresten |
De diepvriezer De temperatuur in de diepvriezer moet lager zijn dan -18°C. Bij een stroompanne blijven de producten nog diepgevroren gedurende 48 uur als u de deur niet opent en de diepvriezer volledig gevuld is. Een diepvriezer die voor de helft gevuld is houdt de producten nog diepgevroren gedurende 24h.Opgelet, hoe warmer de plaats waar de diepvriezer staat, hoe sneller de temperatuur zal stijgen.Eenmaal de elektriciteit hersteld, kijkt u na of de producten nog bevroren zijn.
• De producten in het midden die nog goed hard zijn mogen terug diepgevroren worden.• Ontdooide rauwe producten die de temperatuur van 4°C niet hebben overschreden mogen gekookt worden en daarna ofwel opnieuw ingevroren ofwel zo snel mogelijk na bereiding geconsumeerd.• Ontdooide producten zoals harde kaas, bakkerijproducten ( brood, muffins, koffiekoeken zonder crème) en fruit moeten zo snel mogelijk geconsumeerd worden.• Snel bederfelijke producten die een temperatuur van 4°C hebben overschreden moeten weggegooid worden.
Dit zijn producten en gerechten op basis van: vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, melkproducten, eieren,, • Producten die tekenen van bederf vertonen mogen niet meer geconsumeerd worden. Laatst bijgewerkt: juli 2018 Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.
Wat gebeurt er als je zure melk drinkt?
Wat moet je doen als je bedorven melk hebt gedronken? – “Wanneer je bedorven melk binnenkrijgt, kan dit zeker z’n tol eisen op je maag-darmstelsel”, vertelt de internist. Het hangt er wel vanaf hoeveel melk je precies hebt binnengekregen. Desalniettemin kun je lichamelijke ongemakken ervaren als overgeven, kramp en diarree, die een paar uur tot een paar dagen kan aanhouden.
Hoe snel merk je dat je voedselvergiftiging hebt?
Hoe kun je het herkennen? – Als je na het eten van voedsel klachten krijgt zoals braken, diarree of hevige buikpijn, dan is de kans groot dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen. De symptomen ontstaan doorgaans plots. De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie.
Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts,Soms kun je je algemeen ziek voelen,Bij bepaalde ziekteverwekkers kan er bloed of slijm in de ontlasting gemengd zijn.
Een voedselvergiftiging kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden, afhankelijk van de verwekker van de infectie. In de meeste gevallen duren de symptomen niet langer dan 24 uur.
Waarom is melk niet goed voor je?
De negatieve effecten van het drinken van melk – Melk en overige zuivelproducten bevatten melksuiker, oftewel lactose. Om lactose te kunnen verteren is het enzym lactase nodig. Dit enzym wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Hoe ouder men wordt, hoe minder goed het lichaam dit enzym aanmaakt.
- Dit is een natuurlijk proces.
- Baby’s hebben het enzym namelijk nodig om moedermelk te kunnen verteren.
- Wanneer men ouder wordt is hier geen sprake meer van.
- Na het derde levensjaar maakt het lichaam minder lactase aan, het lichaam heeft namelijk geen lactose uit melk meer nodig om te groeien.
- De afname van het enzym lactase zorgt ervoor dat veel mensen lactose minder goed kunnen verteren.
Dit wordt lactose intolerantie genoemd. Na het drinken van melk of andere zuivel kunnen klachten ontstaan zoals een opgeblazen gevoel, gerommel in de darmen en diarree. Een andere reden waarom ons wordt geleerd dat het drinken van melk goed voor ons is, is omdat melk calcium bevat.
- Calcium is een mineraal dat het lichaam onder andere nodig heeft voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit,
- Door het drinken van melk krijgt het lichaam inderdaad calcium binnen, echter kan het drinken van melk er juist voor zorgen dat de botten kwetsbaarder worden.
- De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam.
Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname. Melk om te groeien geldt vooral voor baby’s en bij volwassen leidt het drinken van melk vooral voor de groei van ongezonde vormen van vetopslag, zoals zwembandjes rondom het middel.
Kun je houdbare melk buiten de koelkast bewaren?
Hoe moet je melkproducten en melk bewaren? – Wat op het winkelpunt in het koelvak staat, moet je thuis ook in de koelkast bewaren. Melkproducten zoals boter, yoghurt, room, kwark, kaas bewaar je dus altijd in de koelkast. Een ongeopende fles of karton met lang houdbare melk kan je buiten de koelkast bewaren.
Hou wel de houdbaarheids- of THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot) in het oog om verspilling te vermijden. De THT-datum garandeert dat een product – ongeopend en bewaard volgens de voorschriften – tot en met de betreffende datum van een goede kwaliteit is. Na het verstrijken van deze datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar doorgaans is het wel nog veilig om het te eten of te drinken.
Gebruik je zintuigen bij twijfel. Ziet het product er goed uit, ruikt het normaal en zit de smaak nog goed? Dan kan je het met een gerust hart gebruiken. Zorg ervoor dat je koelkast op 4°C staat. Plaats lang houdbare melk na opening en gebruik meteen terug in de koelkast.
Wat gebeurt er als je melk verwarmt?
Het verwarmen van melk is een scheikundig proces: door de temperatuurstijging treden er veranderingen in de verschillende deeltjes van de melk op. Hieronder leggen we zo kort (en zo niet-wetenschappelijk) mogelijk uit wat er gebeurt als je melk verwarmt.
Ready voor wat scheikunde? Komt ‘ie: Melk bestaat uit water, vetten (boterdeeltjes), eiwitten ( weiproteïne, caseïne) en suikers (lactose). Wanneer de melk wordt verwarmd, verzamelen de eiwitten in de melk zich om de luchtbelletjes heen die in de melk worden geblazen. De caseïne eiwitten zijn namelijk polair: de ene kant word aangetrokken door de lucht en de andere kant door het water.
Deze eiwitten vormen een beschermende laag om de kleine luchtbellen en zorgen ervoor dat ze niet kapotgaan. Hoe eerder de luchtbelletjes in het melk-stoomproces aanwezig zijn, hoe meer eiwitketens zich om de luchtbellen kunnen verzamelen om deze te beschermen tegen de vetten en zuren in de koffie. Luchtbellen die later in het proces worden toegevoegd, zullen snel kapotgaan omdat er geen beschermende eiwitlaag omheen zit.
Vanaf 40 °C beginnen de eiwitstructuren zich te ontvouwen. Daarom houden we lichaamstemperatuur 38 °C als grens om geen lucht meer toe te voegen. Het liefst gebruik je koude melk uit de koelkast: zo heb je meer tijd om lucht voorzichtig in de melk te blazen voor de melk te warm is. Nadat de lucht erin is geblazen, ga je de melk verder verwarmen.
De vetdeeltjes in de melk smelten. Deze boterkogeltjes worden door het verwarmen vloeibaar en werken als een soort smeerolie tussen de door eiwitketens-beschermde-belletjes en helpen dat de luchtbellen niet samenvoegen to grote luchtbellen. Ze houden de melk mooi soepel en vloeibaar. De scheikundige veranderingen in de melk hebben een direct effect op de smaak en de consistentie van de melk. Deze veranderingen zijn onomkeerbaar: deze kun je achteraf niet meer terugdraaien door de melk af te laten koelen. Een paar voorbeelden: boven de 40 °C begint een deel van de eiwitstructuren zich te ontvouwen; boven de 50 °C breken de suikers af waardoor we melk boven deze temperatuur minder zoet waarnemen; en boven de 70 °C verliezen eiwitten hun structuur.
Als dit laatste gebeurt, kun je de melk eigenlijk niet meer voor je koffie gebruiken. Wij verwarmen de melk tussen de 55 °C en 60 °C: dat is de temperatuur waar de melk het lekkerste is en we de koffie het beste proeven. Lees ook MELK STOMEN, daar leggen we je uit hoe je melk stoomt. Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en gerichte content te kunnen tonen.
Lees meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u ze kunt beheren door op “Instellingen” te klikken. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op “Alle cookies toestaan”.
Hoe melk mee naar school te nemen?
Wat voor drinken mee naar school? – 1. Water Heel simpel, goedkoop en supergezond: water. Geef je kind een lege beker mee naar school en laat het je kind vullen op school. Je kunt ook de leerkracht vragen naar een beker dat je kind kan gebruiken om water te drinken.
En nog beter: geef een simpel waterflesje mee naar school. Gewoon die halve literflesjes werken bij mij in de klas heel goed. Het is goed afsluitbaar en de kinderen kunnen het nogmaals vullen als ze nog meer dorst hebben. Ze mogen bij mij overigens de hele dag door water drinken, doe ik ook.2. Melk Ja, melk in een beker wordt echt niet lekker kan ik uit ervaring vertellen.
En in een koelkast zetten zodat het kind het later kan halen is op school niet te doen. Je kunt de melk ook in een klein koeltasje met koelelementen doen. Er bestaan ook kleine koelelementen, speciaal om makkelijk mee te nemen. Wellicht doet de klas van je kinderen wel mee doet aan Schoolmelk,
Daar krijgt de school een speciale koelkast voor. Vraag het eens na bij de school waar je kinderen op zitten. Een goed alternatief vind ik houdbare melk. Ik heb er niet zo moeite mee dat het houdbaar is gemaakt. Zit in een pakje, makkelijk mee te nemen en de meeste kinderen lusten het wel.3. Soya drink Dit is het enige pakje dat ik op de lijst zag staan met weinig suiker en geen zoetstoffen.
Je moet er wel wat meer geld voor uittellen, maar dan heb je wel een gezond drankje.4. DIY Maak zelf gezonde drankjes om mee te geven. Je kunt ze het beste mee geven in een sportbidon of RVS beker. Die sluiten beter dan de typische schoolbekers. Online zijn er genoeg recepten te vinden, zoals zelf limonade maken zonder suikers.5.