Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Hoe lang eten uit de koelkast?
Alles wat je wilt weten over eten bewaren in de koelkast en vriezer Wanneer je wilt is het belangrijk dat je gezonde keuzes maakt. Op dagen dat je geen tijd (of zin) hebt om te koken, kan het daarom handig zijn als er nog wat restjes of kliekjes in de koelkast of vriezer liggen.
Op die manier eet je toch een zelfgemaakte en gezonde maaltijd, in plaats van dat je voor het gemak langs de friettent gaat. Bovendien voorkomt het verspilling, omdat je minder eten weggooit. Een win-winsituatie dus! Als je een maaltijd bewaart in de koelkast, zorg er dan altijd voor dat je een goed afsluitbaar bakje gebruikt.
Laat een maaltijd altijd eerst afkoelen, voordat je deze in de koelkast zet. Zo verstoor je de temperatuur in de koelkast het minste. Hoe lang je eten kunt bewaren in de koelkast, verschilt per product. Over het algemeen kun je vlees en vis minder lang bewaren dan groenten.
Het advies is om een maaltijd uit de koelkast binnen twee dagen op te eten. Zo voorkom je schadelijke bacteriën waar je ziek van kunt worden. Als je deze richtlijn aanhoudt, zit je altijd goed. Natuurlijk kun je restjes of kliekjes ook invriezen in plaats van het in de koelkast te bewaren. Op die manier kun je het weken en soms wel maanden bewaren om later op te eten.
Het advies is om een maaltijd tot maximaal 3 maanden in te vriezen. Een tip van ons is daarom: zet de datum op het bakje. Zo weet je precies wanneer je jouw restjes uit de vriezer moet halen voor een kliekjesdag! Heb je verschillende restjes? Wees creatief! Soms kun je restjes combineren en zo een heerlijke maaltijd op tafel zetten.
Zelfgemaakte soepen Stoofpotten met vlees Spaghetti of macaroni met saus Rijstgerechten zoals nasi goreng of een curry Stamppot of aardappelpuree (gekookte aardappels kun je over het algemeen minder goed invriezen)
: Alles wat je wilt weten over eten bewaren in de koelkast en vriezer
Hoe lang kan je gehakt in de koelkast bewaren?
Hoelang kun je gebraden gehaktballen in koelkast bewaren? – Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Hoe weet je of eten nog goed is?
Zintuigen gebruiken – Bij producten met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum kun je vaak je zintuigen gebruiken. Ziet het product er nog goed uit? Heeft het geen klonten, schimmel of rotte plekken? Als dat wel zo is, gooi het dan weg. Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet.
Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening Gerookte zalm: 2 dagen na opening Melk: 3 tot 5 dagen na opening Sinaasappelsap: 3 tot 7 dagen na opening
In de online Bewaarwijzer kun je opzoeken hoe lang je een product kunt bewaren en krijg je handige tips.
Wat gebeurt er als je eten bederft?
Bacteriën en schimmels in je eten – Op bijna alle voedingsmiddelen staat een houdbaarheidsdatum. Na die datum kan het onveilig zijn om het nog te eten of drinken. Vaak kun je het ook zien en ruiken: er zit dan bijvoorbeeld schimmel op, of het stinkt. Een lekker bakkie erwtensoep.
- Bij erwtensoep hoort natuurlijk worst.
- Veel worst.
- Maar wacht heel even, deze heb ik al een tijdje geleden gekocht.
- Hoe weet ik nou eigenlijk of hij nog houdbaar is? Straks kan ik mijn hele soep weggooien.
- Hier bij de Wageningen Universiteit wordt er heel veel onderzoek gedaan naar de voedselkwaliteit en de voedselveiligheid van producten.
Heidi, hoe weet ik nou of ik deze nog kan eten? Je kan met je ogen en met je neus ruiken en zien of iets bedorven is. Ons lichaam is ook zo ingesteld dat we iets niet lekker vinden, we iets vies vinden. We kunnen het natuurlijk testen op micro-organismen.
En dan weet je of het bedorven is? Precies. Oké, goed idee. Als voedsel bederft dan wordt het opgegeten en verteerd door micro-organismen: bacteriën en schimmels. Dat is op zich heel goed want zo ruimen ze de troep op. Maar net zoals jij ook plast en poept, laten zij ook dingen achter. In ons eten dus. Als wij dat weer opeten dan kunnen we daar ziek van worden.
Mag ik je voorstellen aan de lactobacilles, de psuidomonas en de aspergilles. Deze laten je voorgesneden groente bederven, deze je vlees en deze bijvoorbeeld je uien. Ondanks dat je ze niet hebt uitgenodigd, eten deze het vaakst met je mee. Weg met die bacteriën en schimmels zou je denken.
- Soms wil je ze juist wel in je eten.
- Neem nou bijvoorbeeld deze melk.
- Voeg daar bijvoorbeeld een beetje melkzuurbacterie aan toe, zet het op een lekkere warme plek, wacht een dagje en wat krijg je? Dit, een wat dikkere, klonterige bedorven melk.
- Maar dat is het niet.
- Het is namelijk yoghurt.
- De melk is niet bedorven maar gefermenteerd zoals dat heet.
Deze micro-organismen hebben geholpen om yoghurt te maken. Zo kan je heel veel dingen maken want als je naast de melkzuurbacterie ook nog wat andere stofjes toevoegt zoals bijvoorbeeld deze schimmel: de penicillium roqueforti, dan krijg je dit. Blauwe kaas.
Heidi, hoe kan het nou dat we door dit bederven niet ziek worden en bij andere bedorven producten wel? Je hebt heel veel soorten bacteriën. Van de meeste word je niet ziek. Van een klein aantal word je wel ziek. Die maken gifstoffen in je voedsel en die zorgen voor een infectie in je lichaam. En mijn worst? Was die eigenlijk bedorven? Nee.
Aha, nou dan heb ik thuis nog een hele lekkere pan snert staan. Ga je mee een kommetje eten? Ja, dat lijkt me lekker. : Wat gebeurt er als voedsel bederft? – Bacteriën en schimmels in je eten
Hoe lang kan je pasta buiten de koelkast bewaren?
Hoe Lang Kun Je Pasta Buiten De Koelkast Bewaren?
Na opening | Buiten Koelkast | Koelkast |
---|---|---|
Spaghetti (gekookt) | tot 2 dagen | |
Fusilli | 1 jaar | |
Fusilli (gekookt) | tot 2 dagen | |
Pastasaus, zonder vlees | 3 dagen |
Hoe lang kan beleg buiten de koelkast?
Vleeswaren bewaren
Na opening | Buiten Koelkast | Koelkast |
---|---|---|
Cervelaatworst | maximaal 2 uur | 5 – 7 dagen |
Achterham | maximaal 2 uur | 3 – 5 dagen |
Beenham | maximaal 2 uur | 3 – 5 dagen |
Schouderham | maximaal 2 uur | 3 – 5 dagen |
Hoe lang kun je macaroni bewaren buiten de koelkast?
Bewaartip voor dit product – Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.