Hoe lang is kaas houdbaar? – De houdbaarheid van kaas verscheelt per type kaas. Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo’n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Hoe houd je kaas goed in de koelkast?
Bewaartip voor dit product – Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter. Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer.
Wat gebeurt er als je kaas over de datum eet?
Etiketten – Voordat we beginnen, is het misschien handig om een kort lesje etiketten lezen te geven. We gaan op twee termen in. De TGT en THT datums. THT staat voor Ten minste Houdbaar Tot en TGT voor Te Gebruiken Tot. THT staat op producten die niet snel bederven.
Denk aan producten uit blik, pasta’s, bloem, snoep, koffie, et cetera. Onder THT vallen soms ook producten die gekoeld bewaard moeten. Zoals melk en yoghurt. Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
TGT gaat om producten die wel snel bederven. Denk aan verse producten, zoals groente, fruit, vlees, vis, sapjes, et cetera. De TGT datum is de datum waarna het product niet meer veilig is om te eten. Wel kan je de producten voor deze tijd invriezen om de houdbaarheid te verlengen.
Hoe lang kun je verpakte kaas bewaren?
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Kun je ziek worden van kaas?
Voor risicogroepen (zwangeren, baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem) gelden extra adviezen: –
Producten waar op het etiket staat ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’ (zoals vleeswaren of gekoelde kant-en-klaarmaaltijden) kun je na openen nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren? Vries het dan in. De volgende producten zijn gevoeliger voor de aanwezigheid van listeria. Daarom geldt hier het advies om deze producten alleen te eten als je ze vooraf goed verhit. Bijvoorbeeld in de oven.
Kazen gemaakt van rauwe melk (‘rauwe melk’ of ‘au lait cru’ op de verpakking). Vooral kaas van rauwe melk die een rijping heeft ondergaan zoals schimmelkazen van rauwe melk zijn riskant. Voorbeelden hiervan ‘Camembert au lait cru’, ‘Reblochon kaas’ en ‘brie de Coulommiers’. Verreweg de meeste kaas in Nederland is gepasteuriseerd (verhit) en dus veilig. Kwark, cottage cheese, brie (de meeste), hüttenkäse en smeerkaas zijn verhit en zijn veilig. De kans dat listeria aanwezig is in harde boerenkaas van rauwe melk is klein. Kant-en-klare gerookte vis zoals gerookte zalm of forel uit de koeling. Rauwe dierlijke producten zoals rauw vlees, rauw ei, rauwe melk, rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe vis zoals in sushi en maatjesharing.
Waarom kaas in Kaaspapier?
Kaaspapier of een kaasdoos – Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst. In kaaspapier zit een laagje vershoudfolie en dit zorgt ervoor dat de kaas niet uitdroogt. Weydeland Kaaspapier is bij ons verkrijgbaar!
Hoelang kun je kaas goed houden?
Hoe lang is kaas houdbaar? – De houdbaarheid van kaas verscheelt per type kaas. Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo’n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Hoe plakjes kaas bewaren?
Bewaartip voor dit product – Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter. Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer.
Kun je kaas waar schimmel opzit nog eten?
Schimmel | Consumentenbond Antwoord: Schimmel op voedsel is meestal een teken van bederf. Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken.
De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet. Schimmels kunnen giftige stoffen aanmaken die voedselvergiftiging veroorzaken. Bovendien zijn sommige gifstoffen mogelijk kankerverwekkend.
Aniek Aarsman, expert Voeding bij de Consumentenbond Gezondgids 6, 2021 : Schimmel | Consumentenbond
Kun je kaas nog eten als er schimmel op zit?
Schimmel op voedsel kan giftig zijn, dus het is belangrijk om dit te herkennen en te voorkomen. Er zijn ook uitzonderingen. De champignon is een eetbare soort schimmel. Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart.
Waarom is kaas zo ongezond?
Wat is het voedingsadvies voor kaas? – 10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
Waarom je geen kaas moet eten?
Je hebt het mij (M) misschien wel eens eerder horen zeggen, maar toen ik besloot als vegan door het leven te gaan, dacht ik echt: zonder kaas wordt het leven nooit meer leuk. Waar Jamie al nooit van kaas hield en juist meer moeite had met het stoppen met eten van vlees, toen ze vegetariër werd, was mijn allergrootste ‘struikelblok’ kaas.
En ik weet dat dit voor heel veel mensen geldt. Tijdens onze signeertour (van het boek dat we in oktober publiceerden,) heb ik heel veel mensen horen zeggen: “ik eet praktisch gezien al vegan, maar die kaas hè” Klinkt heel erg bekend, kan ik alleen maar zeggen. Het heeft mij welgeteld drie jaar gekost om helemaal te stoppen met het eten van kaas, dus ik weet hoe lastig het kan zijn.
Vandaag ga ik iets dieper op deze kaas issues in en vertel ik je hoe ik ermee ben omgegaan. Allereerst: waarom eten vegans geen kaas? Dat kan om allerlei redenen zijn, maar de hoofdredenen zijn dat voor kaas zuivel nodig is (waar een hoop dierenleed achter schuilgaat,) en dat er in veel kazen dierlijk stremsel wordt gebruikt.
Veel kazen zijn ook niet vegetarisch, omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Ook zijn er mensen die geen kaas eten omdat ze een plantaardig dieet volgen (en niet per se vegan zijn,) vanwege hun gezondheid. Veel kazen zijn vrij vet en zout en staan bekend als ‘niet per se heel erg gezond.’ Ik kies ervoor om geen kaas te eten omdat ik elke vorm van het gebruik van dieren wil uitsluiten.
Toen ik begon met vegetarisch eten, jaren geleden, herontdekte ik mijn liefde voor kaas. Ik at altijd al graag een boterham met kaas, maar toen ik vega werd, werd kaas mijn grote liefde. Letterlijk álles verving ik met kaas. Dat is wat veel vegetariërs doen en dat is ook logisch, want het is een makkelijk middel om vlees te vervangen.
- Los daarvan vind je op veel menukaarten van restaurants bij de vega-gerechten bijna altijd een paar opties met kaas.
- Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel kaas gegeten, als in de jaren dat ik vegetarisch at.
- Ik vond alle vormen van kaas lekker.
- Tosti’s, gesmolten over vegaburgers, op brood, kaasplankjes bij de borrel, kaassausjes over mijn eten, nacho’s met gesmolten kaas uit de oven, creamcheese op mijn bagel, cheesecake kortom, als het met kaas te maken had, was ik van de partij.
En om de één of andere reden ging ik ook nog eens veel meer kwark en andere zuivel eten, waardoor ik eigenlijk een wandelende zuivelfabriek werd. Met alle gevolgen vandien. Mijn huid werd een ramp en mijn darmflora was compleet verpest. Ik had fulltime buikpijn en erg onhandige darmklachten en ik voelde me slap en futloos.
- Toen ik het grootste gedeelte van al die zuivel uit mijn dieet schrapte, verdwenen die klachten als sneeuw voor de zon.
- Ik zeg ‘het grootste gedeelte’ van de zuivel, omdat ik lange tijd hier en daar nog kaas heb gegeten.
- Het was voor mij heel moeilijk om volledig te kappen met geitenkaas en cheesecake -daarover heb ik al vaker geschreven.
(lees bijvoorbeeld dit en dit artikel) Ik heb er uiteindelijk drie jaar over gedaan om 100% veganistisch te gaan leven. Zou het dan toch waar zijn dat de caseïne in kaas net zo verslavend is als harddrugs? Ik kan het wel geloven hoor. Drie jaar lang werd ik regelmatig ‘s ochtends wakker met het idee: “vandaag even niet vegan hoor, ik moét vandaag geitenkaas eten.” Ik denk dat het net zo werkt als met roken, alcohol en drugs: je moet er echt helemaal vanaf, om de behoefte uiteindelijk niet meer te voelen.
- Ik ben heel blij dat ik nu met een vriendin kan gaan lunchen en naar haar broodje met geitenkaas kan kijken zonder te denken: ik wil het! Ik ga niet zeggen dat het me niet meer lekker lijkt, want ik wéét dat ik het lekker vind.
- Maar ik heb de behoefte niet meer om het op te eten.
- Het is inmiddels gek voor me om te bedenken dat ik letterlijk kon dromen van kaas, of dat ik er zoveel behoefte aan had dat ik mijn idealen ervoor opzij zette.
Inmiddels weet ik dat mijn idealen belangrijker zijn dan mijn behoeften. (en dat het leven zonder kaas wel degelijk nog steeds even leuk is ;)) Misschien vraag je je nu af hoe ik dan toch op het punt kwam dat ik geen kaas meer wilde eten? Dat kwam door meerdere dingen.
- Ijk, in de loop van de jaren dat ik met veganistisch leven bezig ben (dat is nu 4 jaar,) heb ik een heleboel geleerd, gekeken en gelezen.
- Ik ben steeds duidelijk in gaan zien wat nou eigenlijk mijn idealen waren.
- Voor mij heeft die meningvorming best wel even geduurd, op bepaalde punten.
- Vlees eten was voor mij meteen al not done.
Het idee dat er een dood dier op mijn bord lag, waar ik dan mijn tanden in moest zitten, was weerzinwekkend voor me. Met vis had ik lange tijd minder moeite, maar toen ik eenmaal inzag dat vissen ook gewoon dieren zijn, was daar ook de lol gauw van af. Wat mij heel erg heeft geholpen, is nagaan: wat is het aan kaas dat ik zo lekker vind? En op welke momenten eet ik het graag? Waarom ik het zo lekker vond? Omdat kaas romig, vettig, smeerbaar en zoutig is. Een broodje geitenkaas kon ik heel bevredigend vinden, omdat ik het zo lekker vond om mijn tanden in iets romigs te zetten.
- Ik bedacht me: dat gevoel kan een avocado, hummus of vegan pesto me ook geven.
- En als ik zo graag gesmolten kaas over mijn nacho’s wil, omdat ik voor die vette hap wil gaan, dan kan ik drie dingen doen.
- Of nepkaas gebruiken, zoals smeltkaas van Wilmersburger, of er extra guacemole bij nemen of zelf een kaassaus maken met aardappel en edelgistvlokken,
Waar een wil is, is een weg. En het is ook een kwestie van wennen. (en dat het zeker geen afzien hoeft te zijn, bewijst dit recept denk ik wel) Een aantal praktische manieren waarop ik kaas vervang: Bij Bagels&Beans eet ik mijn bagel nu graag met hummus en avocado.
- Of met avocado en zongedroogde tomaatjes.
- Mijn tosti’s eet ik graag met pindakaas en sambal.
- Aassaus maak ik van edelgistvlokken.
- Edelgistvlokken strooi ik ook over de pasta, als een vervanger voor Parmezaanse kaas.
- In plaats van een kaasplankje bij de borrel, eet ik nu graag de vega bitterballen van de Vegetarische Slager.
(geen straf, kan ik je vertellen) Mexicaanse gerechten eet ik nu zonder kaas en zure room, maar mét extra veel guac. ( voorbeeldrecept ) “Cheese”cake maak ik met dadels, noten en fruit. ( voorbeeldrecept ) Hoe ik tegenover nepkaas sta? Ik ben erg blij dat het er is, voor mensen die, zoals ik, het lastig vinden om kaas achter zich te laten.
Inmiddels heb ik ook nepkaas niet meer nodig en ik eet het ook eigenlijk bijna niet. Heel eerlijk? Heel erg lekker vind ik de meest kaasvervangers niet en dan eet ik het eigenlijk liever niet. Ze zijn vaak ook erg zout of vet, of er zitten allerlei toevoegingen in die ik liever niet teveel eet. Neemt niet weg dat ik het altijd leuk vind om iets nieuws uit te proberen, zoals bijvoorbeeld ravioli met vegan kaas.
Waarom niet? Ik vind het tof dat het bestaat! Persoonlijk eet ik alleen net zo lief ravioli gevuld met groenten. Edelgistvlokken zijn handig om een kazig sausje te maken en bij Let It Be (een vegan burgerrestaurant in Berlijn,) heb ik wel eens een heel goede vegan cheeseburger gegeten – maar daar blijft het voor mij wel bij.
Het is grappig om te bedenken wat er in een paar jaar kan veranderen. Vroeger zou ik ook gelachen hebben om iemand die een pizza zonder vlees én zonder kaas bestelde – wat blijft er dan nog van je pizza over?! Inmiddels weet ik wel beter en kan ik heel erg genieten van mijn vegan pizza, die ik vollaad met groenten en paddenstoelen.
De kaasjunk in mij is echt verdwenen. Ik ben benieuwd of er mensen zijn die dit artikel hebben gelezen en zichzelf erin herkennen. Laat het me weten! Ik heb vaak het idee dat kaas het lastigste product is om te laten staan, wanneer iemand vegan wil gaan eten.
Is gesmolten kaas slechter dan gewoon?
Alles over gesmolten kaas: is het gezond? Hoe smelt kaas? En meer. Een smeuige tosti, een zacht laagje kaas over de pizza of een romige fondue: gesmolten kaas is voor veel mensen nóg zaliger dan gewone blokjes of plakken. Lekker die malse slierten, maar is al die gesmolten kaas wel zo gezond? Wat gebeurt er eigenlijk precies als kaas smelt? Wij zetten alle weetjes over gesmolten kaas voor je op rij! Wat gebeurt er precies als kaas smelt? Als je kaas warm maakt gebeuren er twee dingen.
- In de eerste plaats zorgt de warmte ervoor dat het vet in de kaas zacht wordt.
- Als het koel is blijft het vet hard, maar wordt de kaas warm dan worden de vetten langzaam vloeibaar.
- Vanaf zo’n 32 graden Celsius wordt de kaas zachter en komen druppeltjes vet naar de oppervlakte.
- Een koele kaas voelt stevig dankzij verbindingen tussen de eiwitten.
Naarmate de kaas warmer wordt, ‘breken’ die verbindingen tussen eiwitten. Dit zorgt ervoor dat de kaas romiger wordt en in elkaar zakt. Dit is precies wat ervoor zorgt dat je een gesmolten kaas niet meer terug krijgt naar de oorspronkelijke staat, ook al koel je het daarna weer af (net als bij je gebakken eitje). Waarom smelt niet iedere kaas hetzelfde? Er zijn drie factoren die zorgen dat een kaas goed smelt: de vetten, vocht en de leeftijd. Hoe vetter een kaas is, hoe makkelijker hij smelt. Een 30+ kaas smelt bijvoorbeeld minder goed dan een 48+ plakje. Als een kaas meer vocht bevat, lossen de eiwitten als ze warm worden makkelijk op in het vocht. Waar komen de slierten vandaan? Voor sommigen kan een gesmolten kaas niet dradig genoeg zijn. Jonge en romige kazen hebben vaak meer slierten. Dat zit zo: in jonge kaas is de caseïne (een eiwit in kaas) nog groot en rekbaar, terwijl in een oude kaas veel van de caseïne is afgebroken.
Als een kaas warm wordt dan grijpen deze eiwitten in elkaar en zorgen ze ervoor dat een kaas sliertig en romig wordt. Ook de zuurgraad van een kaas is erg belangrijk voor de draden in gesmolten kaas. Daarom zijn zure kazen als Gruyere of Emmentaler zeer geschikt voor de fondue én wordt bij een fondue vaak extra zuur toegevoegd in de vorm van azijn, wijn of citroensap.
Waarom smelten sommige kazen als halloumi helemaal niet? In de meeste kazen wordt gebruikt. Stremsel zorgt ervoor dat de melk langzaam hard wordt en dat je er kaas van kunt maken. Sommige kazen worden niet gemaakt met stremsel, maar met zuren: halloumi, ricotta en Indiase paneer bijvoorbeeld.
- Als je deze kazen warm maakt, klitten de eiwitten juist meer aan elkaar en wordt het vocht uit de kaas gedrukt.
- Hierdoor blijft de kaas stevig, ook als het warm wordt.
- Dat kan erg handig zijn: halloumi is super op de barbecue én paneer lekker in een spinaziecurry.
- Is gesmolten kaas ongezond? Het is een veelgehoord verhaal: gesmolten kaas is ongezonder dan gewone kaas.
Gelukkig klopt dit niet. Door het smelten komen de vetten meer naar buiten en lijkt het alsof gesmolten kaas vetter is, maar die vetten zaten er al in. De voedingswaarden van gesmolten kaas zijn gelijk aan die van gewone kaas: het bevat evenveel calorieën en vetten.
- Het is wel zo dat het iets makkelijker is om veel gesmolten kaas te eten: als je een avondje zit te fonduen eet je makkelijk 200 gram kaas weg.
- Als je diezelfde hoeveelheid in een blok voor je zet is dat toch iets lastiger.
- Ook wordt gesmolten kaas vaak gegeten met extra lekkers: een bordje zoute nacho’s of extra veel vette saus bij je tosti.
Als laatste moet je oppassen dat de kaas niet verbrand: de aangebrande zwarte stukjes op je lasagne zijn erg ongezond. Wil je gesmolten kaas die minder vet is? Vervang dan je kaas door, Dat scheelt 50% in de verzadigde vetten, smaakt hetzelfde en smelt als de beste! Is gesmolten kaas moeilijk te verteren? Niet moeilijker dan gewone kaas. Wel is het zo dat je maag flink moet werken om vet en eiwit weg te krijgen: hoe meer je hiervan eet, hoe zwaarder het op de maag ligt. Daarom kan een kaasfondue als een heuse kaasbaby aanvoelen.
Tip: drink thee bij je kaasfondue in plaats van wijn. Dat zorgt voor een veel betere vertering en maakt je minder opgeblazen. Waarom smelten kaasalternatieven vaak minder goed dan gewone kaas? Producten die gewone Goudse kaas vervangen zijn vaak gemaakt zonder stremsel en met andere eiwitten. Dit zorgt ervoor dat het helemaal niet smelt, of er heel anders uitziet dan wat je gewend bent.
Kees smelt net zo goed als een normale 48+ kaas, maar bevat wel 50% minder verzadigd vet en 25% minder zout. Ook is Kees lactosevrij en vegetarisch gestremd. Hoog tijd om je volgende of te maken dus! : Alles over gesmolten kaas: is het gezond? Hoe smelt kaas? En meer.
Is oude kaas slecht voor je?
Verzadigd vet in kaas – De meeste soorten oude kaas bevatten 48% vet of meer op de droge stof. Het meeste daarvan is verzadigd vet, Daarvan kun je beter niet te veel eten. Verzadigd vet kan namelijk de kans op hart-en vaatziekten vergroten.