HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Lang Insuline Buiten Koelkast?

Hoe Lang Insuline Buiten Koelkast
Hoe wordt insuline bewaard? De insuline waarmee gespoten wordt, mag op kamertemperatuur bewaard worden. Het is dan vier weken houdbaar.

Hoelang kan insuline buiten de koelkast?

Tip 1: hoe lang mag insuline buiten de koeling? – Buiten de koelkast blijft insuline ongeveer vier weken goed. Bij hoge temperaturen (boven 25 graden) is de bewaartijd korter. Zorg er dus voor dat je insuline niet in een afgesloten auto blijft liggen en hou hem ook op het strand zoveel mogelijk uit de volle zon.

Wat als insuline niet koud is?

Omschrijving – Insuline koel bewaren Waarom moet men insuline koel bewaren? Men moet insuline koel bewaren, omdat het bij hoge temperaturen (boven 30 graden) zijn werking verliest. Bij kamertemperatuur (onder 30 graden) kan men insuline maximaal 4 weken bewaren.

Tevens is de insuline ook bij te koude temperaturen (onder 2 graden) niet meer werkzaam. De beste manier om insuline te bewaren is in de koelkast op 4 tot 8 graden Celcius. Wanneer men op reis is of op vakantie heeft men wellicht geen beschikking over een koelkast. ook wanneer men lang in de auto zit op een warme zomerdag moet men oppassen met de temperatuur voor de insuline.

In deze gevallen zou men bijvoorbeeld een koeltasje kunnen gebruiken. Daarom.deze Koeltas iCool Het iCool etui houdt de insuline koel, het bestaat uit een koel- en een beschermetui. Dompel het koeletui 1 tot 2 minuten onder in koud water of houdt het ongeveer 30 tot 40 seconden onder koud stromend water.

De speciale Gel in het etui is gelijkmatig verdeeld en absorbeert het koude water. Wring het overtollige water eruit en dep het etui droog met een handdoek. Plaats nu de insulinepennen in het koude koeletui. Dit koeletui kan nu worden gestopt in het beschermetui. Uw insulinepennen blijven ongeveer 4 dagen op kamertemperatuur (afhankelijk van de omgevings-temperatuur) Dit koeletui kan vele malen opnieuw worden gebruikt.

Ook te gebruiken voor medicijnen die koel bewaard dienen te worden.

Wat als insuline te warm wordt?

Diabetes en warm weer; dit zijn onze tips –

Drink voldoende water

Veel drinken bij warm weer is nog belangrijker als je diabetes hebt. Bij uitdroging gaat insuline namelijk moeilijker naar de bloedbaan. Daardoor werkt de insuline minder goed. Drink daarom 1,5 tot 2 liter water per dag. Merk je dat je minder vaak naar het toilet moet dan normaal? Bijvoorbeeld als je veel beweegt of zweet.

Drink dan nog meer water. De sensor van de FreeStyle Libre geeft soms onjuiste waardes bij vochttekort. Drink ook meer water als je een SGLT2-remmer gebruikt. Uitdroging kan dan extra gevaarlijk zijn. Soms is ORS (Oral Rehydration Solution) tegen uitdroging een goede oplossing. Dit is een mengsel van zout en suiker.

Je kunt het kopen bij de apotheek en de drogist. Let op: Gebruik je een SGLT2-remmer en denk je dat je uitgedroogd bent? Bel dan meteen een arts. Heb je last van hartfalen, dan gelden andere maatregelen voor drinken en uitdroging te voorkomen. Doe in dat geval wat je met je behandelaar hebt afgesproken.

Pas op met veel zon

Gebruik zonnebrand met een hoge beschermingsfactor. Verbranding kan je diabetes ontregelen. Ben je toch verbrand? Let er dan op dat je bloedsuikerwaarden niet te hoog worden, drink voldoende water en smeer je in met een verkoelende huidcrème of after-sun.

Bekijk of check je bloedglucosewaarden vaker

Warm weer heeft vaak ongemerkt invloed op je bloedglucosewaarden. Meet daarom extra als je een bloedglucosemeter gebruikt, zodat je hierop kunt reageren.

Houd je medicatie uit de zon en koel

Insuline, glucagon en teststrips mogen niet worden bewaard in de warme zon. Door extreme warmte kunnen ze minder goed gaan werken. Ook je tabletten kun je beter niet in de volle zon leggen. Bewaar je medicatie daarom altijd in een koelbox, koeltasje of frio-tasje op een temperatuur tussen de 2 en 8 graden.

Leg het niet te dicht bij de koelelementen. Je medicatie mag niet bevriezen. Bevriest je insuline in je koelbox of frio-tasje? Gebruik het dan niet meer. Let er verder op dat je een aangebroken insulinepatroon of -flacon altijd uit de zon houdt. Leg geen insuline in de kofferbak van de auto. Ook moet je je medicijnen niet in je auto laten liggen.

10 Gevaarlijke Bijwerkingen van Insuline (bij Diabetes Type 2)

In de volle zon kan het in de auto binnen een uur 60 graden worden. Tip van hetTrefpunt: Heb je geen stroom om je insuline koel te bewaren? Doe de insuline dan in een plastic zakje. Knoop dit zakje dicht en doe er een vochtig washandje omheen. Doe dit in een plastic zakje en laat dit zakje open.

Houd je insulinepomp uit de zon

Het is belangrijk dat je insulinepomp niet te warm wordt.

Bescherm je voeten

Hoe fijn het ook is met warm weer, loop toch zo min mogelijk op blote voeten. Zo voorkom je wondjes. Controleer je voeten iedere avond voordat je gaat slapen. Lees alles over een goede voetverzorging,

Pas op met alcohol

Een wijntje of een biertje op het terras in de zon klinkt verleidelijk, maar wees voorzichtig. Alcohol en een SU-preparaat of insuline gaan niet goed samen. Bij meer dan 1-2 glazen alcohol vergroot je de kans op te lage bloedglucosewaarden in de nacht als je deze medicatie gebruikt.

Let op je eten

Bij warm weer eet je vaak anders. Bijvoorbeeld een ijsje of andere zomerse tussendoortjes. Op Voluit leven met diabetes vind je handige tips. Wil je op een zomerse dag lekker lang aan tafel zitten of op een later tijdstip eten? Geen probleem! Slik je tablet of spuit je langwerkende insuline een uur of twee later.

Bewegen kost meer energie

Houd er rekening mee dat bewegen met warm weer (zwemmen, wandelen, etc.) meer energie kost. Dit kan leiden tot lage bloedsuikers.

Neem een extra infuusset, pleister of sensor mee

Pleisters van infuussets, draadloze pompen en sensoren kunnen door water, zweet en zonnebrandcrèmes soms loslaten. Neem daarom – vooral als je langer van huis bent – extra pleisters mee. Het kan ook handig zijn om een extra infuusset of sensor mee te nemen.

Smeer geen bodylotion of zonnebrandcrème op je huid voordat je de pleister plakt. Soms helpt het om de huid eerst schoon te maken met alcoholdoekjes. Laat de huid eerst goed drogen, voordat je de pleister plakt. Groeien er haartjes op de plek waar je de pleister plakt? Scheer die dan weg. Je kunt de huid daar ook waxen. Misschien helpt het om je sensor, pomp of infuusset op een andere plek op je lichaam te dragen.

Daarnaast zijn er verschillende producten die je kunt gebruiken, zoals:

Skin Tac Wipes. Dit zijn doekjes met sterke lijm. Die smeer je op je huid en daarop plaats je de sensor. Verschillende soorten fixatiepleisters, Fixomull stretch, te koop bij DVN winkel en de apotheek. Je kunt daar bijvoorbeeld een ring van knippen die je om je sensor plakt over de rand van de pleister. Opsite Flexigrid. Dit is een transparante, waterdichte folie die je over je sensor heen kunt plakken. Ditzelfde geldt voor Tegaderm en Mepitac fixatiepleister, Elastische sporttape, zoals kinesiotape.

Zwemmen? Koppel je pomp zo nodig af

Heb je een insulinepomp? Kijk even in de handleiding of op de website van de fabrikant of je met je pomp kunt zwemmen en duiken. Kan dit? Check dan ook hoe lang je onder water mag blijven en hoe diep je kunt. Is je insulinepomp niet waterdicht? Koppel hem dan af voordat je gaat zwemmen.

Waarom insuline niet koud toedienen?

injecteren Vanwege het Coronavirus biedt BD gratis toegang tot een online training insuline injecteren. Hiervoor kunt u de volgende stappen ondernemen:

surf naar stel de gewenste taal in klik op ‘aanmelden’ of ga naar ‘meld u nu aan’ kies voor ‘ik ben een patiënt’ vul uw gegevens in en de code BNL-04-KQCR

Aanmelden BD and Me – Gratis online educatie Waarom moet ik lang- en kortwerkende insuline toedienen? Iedereen heeft 24 uur per dag een klein beetje insuline nodig. Om hierin te voorzien, spuit u één of twee keer per dag langwerkende insuline. Deze wordt geleidelijk afgegeven aan uw lichaam.

Om de glucosepieken na de maaltijd op te vangen, spuit u kortwerkende insuline. Het is ook mogelijk om een combinatie van kort- en langwerkende insuline tegelijk toe te dienen met een zogenaamde mixinsuline. Waar kan ik het beste mijn insuline injecteren? Insuline moet toegediend worden in het onderhuidse vetweefsel (subcutaan) van de buik, benen of billen.

Vanuit de buik wordt insuline sneller opgenomen dan vanuit de zijkant van de benen of billen. Daarom kunt u snelwerkende insuline (de insuline die u toedient bij de maaltijd) het beste in de buik toedienen en langwerkende insuline in de zijkant van de bovenbenen of billen.

Waarom moet ik iedere keer op een andere plaats insuline spuiten? Als u vaak op dezelfde plek insuline toedient, kan er een verdikking onder de huid ontstaan. Er ontstaat dan als het ware littekenweefsel, vaak voelbaar als een kleine bobbel, soms ook zichtbaar. Omdat het onderhuidse weefsel beschadigd is, wordt de insuline niet goed of heel onvoorspelbaar opgenomen.

Meestal stijgt de insulinebehoefte hierdoor. Deze onderhuidse verdikkingen worden aangeduid met de volgende namen: spuitplek, spuitinfiltraat, lipodystrofie, lipoatrofie of kort lipo’s. Hoe kan ik spuitplekken voorkomen? Om spuitplekken (verdikkingen op de injectieplek) te voorkomen, krijgt u het advies om iedere keer van spuitplek te wisselen, zowel tussen linker en rechterlichaamshelft, als tussen buik, bovenbenen, flanken en billen.

See also:  Hoe Lang Brie Buiten Koelkast?

Binnen een spuitplek, bijvoorbeeld linkerzijde buik, kunt u elke injectie met een vingerbreedte verschil van de vorige geven. Daarnaast is het goed om bij elke injectie een nieuw naaldje te gebruiken. Hoe lang is mijn insuline houdbaar op kamertemperatuur? Het toedienen van koude insuline kan pijnlijk zijn, daarom krijgt u het advies deze op kamertemperatuur te geven.

Een aangebroken insulinepatroon of een voorgevulde insulinepen kunt u maximaal vier weken buiten de koelkast bewaren, mits deze ongeveer tussen de 15 en 25 °C blijft. Zolang uw insuline onaangebroken is, kunt u deze in de koelkast bewaren in de originele verpakking (niet tegen het vriesvak).

 1. Waarom is het beter om een dosis van meer dan 50 eenheden insuline op te splitsen? Mensen die meer dan 40 of 50 eenheden nodig hebben op hetzelfde moment, kunnen de dosis het beste opsplitsen in twee injecties.
 2. Grotere hoeveelheden insuline worden namelijk minder goed opgenomen.
 3. De absorptie door het lichaam gaat beter als de insuline wordt toegediend in een kleine dosis.

Ook werkt het dan efficiënter en beter voorspelbaar. Daarom is het advies doseringen boven de 40 tot 50 eenheden per keer, in twee injecties, direct achter elkaar op verschillende plekken te spuiten. U hoeft tussendoor niet te wisselen van naaldje. : injecteren

Hoe weet je of insuline niet meer goed is?

Als je ongevoelig bent geworden voor insuline is er sprake van insulineresistentie. Dit kun je ervaren als de onaangename situatie waarbij je weinig energie hebt, veel trek in zoetigheid hebt en niet tot nauwelijks kunt afvallen.

Hoelang blijft NovoRapid goed?

NovoRapid injectieflacon/NovoRapid Penfill/NovoRapid FlexPen/NovoRapid InnoLet/NovoRapid FlexTouch Tijdens gebruik of wanneer meegenomen als reserve: het product mag maximaal 4 weken bewaard worden. Bewaren beneden 30°C.

Kan je insuline verkeerd prikken?

Waar en hoe injecteert u? – Insuline spuit u met een korte dunne naald onder de huid, in het onderhuidse vetweefsel. Het toedienen van insuline gebeurt met een insulinepen. Er zijn verschillende soorten pennen. De verpleegkundige leert u hoe u dit moet doen.

Waarom insuline in de buik?

Waar prikken? –

 • De beste plekken om insuline te spuiten zijn uw buik en bovenbenen. Insuline komt vanuit uw buik sneller in uw bloed dan vanuit uw been.
 • Als het kan: kies 1 plek waar u steeds prikt, bijvoorbeeld uw buik. Prik wel elke dag op een ander stukje huid. Schuif steeds een centimeter op.

Filmpje om te zien hoe u zelf insuline kunt spuiten.

 1. Insuline is een injectiemiddel voor mensen met diabetes die zelf geen of onvoldoende insuline aanmaken.
 2. Er zijn verschillende soorten insuline verkrijgbaar: kortwerkend, middellangwerkend, langwerkend en combinaties hiervan.
 3. Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus.

Voor meer informatie zie, Beginnen Ging het oefenen goed en weet u wat u moet doen bij een ? Dan kunt u beginnen met het spuiten van 10 Eenheden insuline, Dit doet u ‘s avonds na het avondeten. In het begin spuit u insuline ook nog een keer met hulp. Het spuiten van insuline met een insulinepen gaat zo:

 1. Doe een nieuw naaldje op de pen.
 2. Houd de pen schuin 1 kant op, en daarna schuin de andere kant op. Doe dit 10 keer rustig (niet schudden). Zo mengt u de (troebele) insuline.
 3. Stel de pen in op 2 Eenheden en druk op de knop van de pen. U ziet een druppel op het naaldje. Zo haalt u luchtbellen uit de pen voor u gaat prikken. En u weet of de pen het goed doet.
 4. Stel de pen in op 10 Eenheden (of een andere afgesproken hoeveelheid insuline).
 5. Houd de huid strak en prik recht met het naaldje in de huid.
 6. Druk de knop van de pen langzaam in tot hij niet verder gaat.
 7. Kijk of de pen weer op 0 staat en wacht 10 seconden voor u de pen uit uw huid haalt.
 8. Haal het gebruikte naaldje voorzichtig van de pen. En doe het naaldje in een speciale naaldcontainer.

In deze startfase meet u elke ochtend uw nuchtere bloedsuiker. Nuchter is voordat u wat heeft gegeten of gedronken.

 • Is die goed, tussen 4,5 en 8? Dan blijft u evenveel Eenheden spuiten.
 • Is die tussen 8 tot 10? Dan gaat u 2 tot 4 Eenheden meer spuiten.
 • Is die meer dan 10? Dan gaat u 4 Eenheden meer spuiten.
 • Is die minder dan 4,5? Dan gaat u 2 tot 4 Eenheden minder spuiten.

De huisarts vertelt u steeds hoeveel Eenheden u moet gaan spuiten ‘s avonds. Totdat uw bloedsuiker goed is. Bent u goed ingesteld? Dan spreekt u met de praktijkondersteuner af hoe vaak u zelf uw nuchtere bloedsuiker moet meten. Lukt het zo niet om uw bloedsuiker goed te krijgen? Dan kan het zijn dat u ook overdag insuline moet gaan spuiten.

 • Insuline is een injectiemiddel voor mensen met diabetes die zelf geen of onvoldoende insuline aanmaken.
 • Er zijn verschillende soorten insuline verkrijgbaar: kortwerkend, middellangwerkend, langwerkend en combinaties hiervan.
 • Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus.

Voor meer informatie zie, Wanneer bellen 112 : Laat iemand direct 112 bellen als u bewusteloos raakt. Spoed : Bel direct de huisarts of de huisartsenpost in deze situaties: Leg de mensen in uw omgeving uit wat de klachten van een hypo zijn. Dan weten zij wanneer ze moeten bellen. Bel ook de huisarts in 1 van deze situaties:

 • U heeft koorts.
 • U heeft een ontsteking, zoals een longontsteking, huidontsteking, blaasontsteking of verkoudheid.
 • U moet steeds overgeven.
 • U heeft steeds diarree.

Bij deze klachten wordt uw bloedsuiker namelijk snel te laag. Blijf insuline spuiten als u ziek bent. Vraag aan uw huisarts hoeveel Eenheden u moet spuiten. Laat binnen 3 maanden nadat u insuline bent gaan spuiten.

 1. Insuline is een injectiemiddel voor mensen met diabetes die zelf geen of onvoldoende insuline aanmaken.
 2. Er zijn verschillende soorten insuline verkrijgbaar: kortwerkend, middellangwerkend, langwerkend en combinaties hiervan.
 3. Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus.

Voor meer informatie zie, : Ik ga insuline spuiten voor diabetes type 2

Wat doet insuline als je niet eet?

Je lichaam zorgt ervoor dat precies de goede hoeveelheid brand- en bouwstoffen in je bloed rondstromen. De bloedsuiker blijft vrij constant, zowel voor als na een maaltijd; tussen de 4 en 7 mmol/l (tussen de 72-126 mg/l, meetwaarde in bv. België). Dat komt omdat de hoeveelheid glucose (koolhydraten) die je binnenkrijgt en je verbruik van energie en de hoeveelheid enzymen en hormonen goed op elkaar zijn afgestemd.

Na het eten 1. In de maag wordt glucose uit de voeding omgezet in simpele suikers. De simpele suikers kunnen uit de maag en darm en worden opgenomen in het bloed.2. Op het moment dat je voeding ziet en eet gaan de bètacellen in je alvleesklier meer insuline aanmaken. Ze weten precies hoeveel insuline ze aan moeten maken, omdat ze zelf de bloedsuiker in de gaten houden.

(Tussen de maaltijden door wordt er ook insuline aangemaakt, maar in heel kleine hoeveelheden. Dit heet het basale insulineniveau.) 3. De lever haalt een groot deel van de glucose uit het bloed en zet deze om in glycogeen en hiervoor is insuline nodig.

 • Als je lang niets eet, kan je lichaam glycogeen weer omzetten in glucose (suiker), zodat je bloedsuiker niet verder daalt.4.
 • Een deel van de glucose stroomt verder door je lichaam.
 • Alle cellen in je lichaam worden op deze manier voorzien van energie.
 • Ze hebben allemaal glucose nodig om te kunnen werken.

Als je veel eet krijg je meer koolhydraten (zoals glucose en zetmeel) binnen dan je lichaam nodig heeft. Het teveel aan koolhydraten wordt omgezet in vet dat wordt opgeslagen in je vetweefsel. Het teveel aan vet dat je eet wordt daar ook opgeslagen. In het vetweefsel is ruimte genoeg, er kan dus een grote voorraad vet worden aangelegd.

Hoe bewaar je insuline op vakantie?

Invloed temperatuur op werkzaamheid medicatie – PW Magazine 22 / 23, jaar 2011 – 03-06-2011 | De zomervakantie is in aantocht. De apotheek speelt niet alleen een belangrijke rol in het verstrekken van medicijnpaspoorten aan patiënten die op reis gaan, maar ook in het geven van bewaaradviezen over geneesmiddelen.

Zo mag insuline in geen geval in de bagageruimte van het vliegtuig vervoerd worden. Maar weet de patiënt dat ook? Aanbevolen wordt om insuline koel te bewaren, bij voorkeur in de koelkast (2-8°C). Maar tijdens de reis is een koelkast vaak niet beschikbaar. Om de insuline tijdens de reis op de juiste temperatuur te houden, kan de patiënt een koelbox, isolerend koeltasje of thermoskan gebruiken.

Eventueel kan het tussen handdoeken worden vervoerd. Bij gebruik van koelelementen moet de patiënt – om bevriezing te voorkomen – erop letten dat de insuline niet tegen de elementen aan ligt. Want door bevriezing verliest insuline zijn werkzaamheid. Er zijn speciale koeltasjes zonder koelelementen verkrijgbaar die geschikt zijn om insuline in te vervoeren. Bij een vliegreis moet de insuline in de handbagage omdat de temperatuur in het bagageruim onder het vriespunt kan dalen. Tijdens de vlucht heeft het de voorkeur dat de insuline in de koelkast wordt bewaard. Adviseer de patiënt om voor vertrek contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of dit mogelijk is.

Verder is het verstandig dat de patiënt naast een medicijnpaspoort een ingevulde doktersverklaring bij zich heeft voor de douane. In elk geval dient insuline op een zo koel mogelijke plek te worden gehouden, dus tijdens een autovakantie niet op de hoedenplank of in het handschoenenkastje. Ook is bescherming tegen direct zonlicht noodzakelijk.

Na de reis Insulines die mee op vakantie zijn gegaan, worden bij voorkeur niet meer gebruikt na thuiskomst. Zeker als er twijfel is over de bewaartemperatuur tijdens de vakantie. Het beste is om bij de fabrikant na te gaan of er gegevens zijn over de bewaartermijn bij andere temperaturen dan die op de verpakking of in de SPC staat vermeld.

 1. Invloed van temperatuur De meeste insulines zijn bij kamertemperatuur (15-25°C) vier weken houdbaar.
 2. Extreme temperaturen spelen een grote rol bij de ontleding van insulines.
 3. Door bevriezing ontstaan veranderingen in de ruimtelijke structuur, waardoor het zijn werkzaamheid verliest.
 4. Door hoge temperaturen neemt de werkzaamheid van insuline af, waardoor ook de houdbaarheid korter wordt.
See also:  Welk Vlees Erwtensoep?

Soms kan de heldere insuline troebel worden door hitte of zonlicht, of de insulinesuspensie kan aggregaten gaan bevatten. Bij uiterlijke veranderingen is de insuline altijd onbruikbaar geworden. Echter, een onveranderd uiterlijk wil niet zeggen dat de werking onverminderd is.

Om de invloed van temperatuur op de reactiesnelheid in te schatten, wordt de Arrhenius-vergelijking gebruikt. Omdat bij eiwitgeneesmiddelen ook andere fysisch-chemische veranderingen optreden, is deze vuistregel niet toepasbaar. Voor meer informatie over het bewaren van gekoelde producten: zie de LNA-procedure ‘Omgaan met koelkastproducten’.

Patiënteninformatie Informeer patiënten over het belang van het goed bewaren van insulines. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de patiënteninformatiefolders over diabetes en reizen op de web-site van de Diabetesvereniging Nederland (dvn.nl) en Novo Nordisk (novonordisk.nl).

Kun je aankomen door insuline?

donderdag 28 oktober 2021 ‘Maakt insuline dik’? Deze vraag kwam binnen bij de redactie van Diabc, het ledenmagazine van Diabetesvereniging Nederland. Onze journalist Stefanie Rondags dook in een aantal onderzoeken. Insuline is een hormoon dat niet alleen je bloedsuiker verlaagt, maar ook de vetopslag in je lichaam stimuleert. Als je insuline moet spuiten, of als je insuline-resistent bent, dan kan het voorkomen dat er te veel of te lang insuline in het bloed circuleert.

Wat zijn de gevolgen als je insuline te ondiep injecteert?

Injectieplaatsen – Insuline injecteert u over het algemeen op een drietal plaatsen: buik, bovenbenen en in sommige gevallen de billen. Doordat de onderhuidse doorbloeding plaatselijk verschillend is, is hoe snel de insuline wordt opgenomen afhankelijk van het gebied waarin men spuit.

 1. De snelste opname van insuline vindt plaats vanuit de buik.
 2. De langzaamste plek is het bovenbeen of de bil.
 3. Door foutief spuiten kan uw huid beschadigd raken, met als gevolg een onregelmatige opname van insuline en dus schommelingen van de BG.
 4. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk om regelmatig van spuitplek te wisselen en een goede spuittechniek aan te leren.

De diabetesverpleegkundige controleert daarom regelmatig uw spuitplaatsen.

Waar mag je nooit insuline toedienen?

Algemene richtlijnen ten aanzien van het subcutaan insuline injecteren: Waar nooit geïnjecteerd mag worden: – In een geopereerde buik of been. – Door vocht gezwollen injectiegebied of trombosegebied.

Is 10 eenheden insuline veel?

Hoe gaat het in zijn werk? – Meestal zet je één spuitje langwerkende insuline na het avondeten, De insuline die je inspuit doet hetzelfde werk als de insuline die de alvleesklier normaal aanmaakt. Toediening gebeurt tussen 21 en 23 uur. Het nodige aantal eenheden insuline varieert van persoon tot persoon (8 tot 200 eenheden).

 1. Meestal begin je met het inspuiten van 10 eenheden insuline ‘s avonds.
 2. In samenspraak met je arts kun je dan zelf de dosis verhogen, bijvoorbeeld om de drie dagen.
 3. Een gezonde voeding en eten op vaste tijdstippen blijven belangrijk.
 4. Als je al een gezond voedingspatroon hebt, hoef je je eetgewoonten niet aan te passen bij de opstart van insuline.

De suikerverlagende geneesmiddelen die je al innam voor de opstart van insuline blijf je meestal doornemen. Als je geen suikerverlagende geneesmiddelen mag innemen, omdat je bijvoorbeeld slecht werkende nieren hebt, is één inspuiting ‘s avonds met een langwerkend insuline meestal onvoldoende voor een goede suikercontrole.

Waarom moet insuline op kamertemperatuur?

Infoblad Insuline bewaren VERVALDATUM Net als elk ander medicijn (en voedingsmiddelen) heeft insuline een beperkte houdbaarheid. De vervaldatum van die houdbaarheid staat op de verpakking én op elke pen, patroon of penfill. U kunt insuline veilig gebruiken wanneer u met een patroon of pen begint vóór de vervaldatum, mits u de insuline volgens onderstaande regels hebt bewaard.

 1. Als de vervaldatum voorbij is gooit u de insuline (-pen) weg.
 2. IS MIJN INSULINE NOG GOED? Sommige insulines zijn van nature helder, andere zijn melkachtig troebel doordat het mengsels zijn van twee soorten, of doordat ze gemengd zijn met een middel dat de werkingsduur verlengt.
 3. Als uw insuline er anders uitziet dan normaal (bruin verkleurd, of met vlokjes, korreltjes of deeltjes erin) is die mogelijk te warm of te koud geweest, of te oud.

U gooit die insuline weg. WEGGOOIEN ? Medicijnen die u niet meer gebruikt (dus ook gevulde insulinepatronen en -pennen) levert u in bij uw apotheek. Het is niet de bedoeling dat u deze in de vuilnisbak of rode batterij-container doet. Lege insuline-patronen en –pennen kunt u wél weggooien met het huisvuil, ze zijn gemaakt van afbreekbaar materiaal dat het milieu niet belast.

Gebruikte naalden kunt u thuis bewaren in een speciale naaldcontainer. Die krijgt u en levert u in bij uw apotheek of bij de leverancier van uw hulpmiddelen. TEMPERATUUR Insuline kan absoluut niet tegen te hoge of te lage temperatuur. Het verliest dan snel zijn werkzaamheid. Een te hoge temperatuur (meer dan 25°C) ontstaat al gauw als insuline wordt blootgesteld aan volle zon of aan een tropisch warme omgeving.

Ook bevriezen en temperaturen onder 2° C moet u vermijden. BEWAREN Onaangebroken patronen en pennen bewaart u

in de buitenverpakking ter bescherming tegen licht en temperatuurwisselingin de koelkast tussen 4° en 8°C, op enige afstand van een vriesvak en van nog bevroren producten; bijvoorbeeld in de deur of groentelade (dus niet in een eventuele 0° -lade)nooit in een geparkeerde auto (zelfs niet in het handschoenenvakje) waar zon en koude er vat op kunnen krijgenals u in een warme omgeving geen koelkast heeft: in een thermoskan, gewikkeld in een koude vochtige handdoek of desnoods tussen lagen kledingals u in een erg koude omgeving bent: tussen kleren of tussen verwarmend materiaal dat u bijvoorbeeld bij een buitensportzaak kunt krijgenbij een vliegreis in uw handbagage, en niet in een koffer of tas die het bagageruim ingaat, omdat het daarin kan vriezen en die bagage soms veel later aankomt dan u zelf

Aangebroken patronen en pennen die u in gebruik hebt bewaart u

hooguit 4 weken

een patroon of pen bevat 300 eenheden insuline; er is dus alleen een probleem als u van een bepaalde insuline minder dan 10 eenheden per dag spuit; dan kan het handig zijn de datum waarop u met de pen of patroon begint (of waarop u hem weg moet gooien) op te schrijven

bij kamertemperatuur (15 tot 25°C), vanwege de houdbaarheid en omdat het spuiten van koude insuline pijnlijk kan zijnin een erg warme omgeving tussen kleren of desnoods in speciale insulinekoeltasjesin een erg koude omgeving (wintersport, hooggebergte e.d.) in een zakje vlak op uw lijfop reis/onderweg in uw binnenzak, tasje of handbagage, met uw zelfcontrole-materiaalNB insuline-koeltasjes zijn duur en meestal niet nodig; vermijdt in ieder geval de koelelementen!

OP REIS In verre landen gelden de waarschuwingen m.b.t. de temperatuur vaak veel meer dan thuis. Probeer bovendien uw reserve-insuline (en zelfcontrole-materiaal) over de handbagage (en zo nodig het lijf) van uzelf en een reisgenoot te verdelen. Het is gewoon veiliger voor het geval er onderweg een tas kwijt raakt. : Infoblad Insuline bewaren

Kun je afvallen als je insuline gebruikt?

Dikker worden – De overmaat aan insuline heeft nog een ander nadeel. Insuline is namelijk een hormoon dat de vetopslag stimuleert. Als je te veel insuline in je bloed hebt, wordt het moeilijker om af te vallen. Daarom is het voor mensen met insulineresistentie of diabetes type 2 vaak zo lastig om gewicht te verliezen.

Waarom stinkt insuline?

 • Wat we doen
  • Genezing van diabetes type 1
  • Oplossingen diabetes type 2
  • Oplossen van complicaties
  • Betere kwaliteit van leven
  • De kunstalvleesklier
  • Werken aan gezond blijven
  • Het Beste Diabetesidee
  • Diabetes type 1 community
  • Bijeen­komsten
  • Onderzoek
 • Over diabetes
  • Heb ik diabetes?
  • Diabetes-test
  • Soorten diabetes
  • Diabetes in het algemeen
  • Dagelijks leven
  • Eten met diabetes
  • Complicaties van diabetes
  • Corona en diabetes
  • Diabetes voorkomen
  • Gratis brochures
  • Veelgestelde vragen
  • Nieuws
  • Verhalen
 • Over eten
  • MINDER SUIKER
  • Nationale Suiker Challenge
  • Veelgestelde vragen suiker
  • Tips minder suiker
  • Hoeveel suiker zit er in.
  • Zonder toegevoegde suikers
  • KOOLHYDRAATARM
  • Over koolhydraten
  • Kool­hydraat­arm eten
  • Hoeveel koolhydraten in,
  • Gratis brochures
  • Nieuws
  • Boek­recensies
 • Recepten

Doe een gift

 • Gratis brochures
 • Doe een gift
 • Help mee!
  • Doe een gift
  • Vrij van diabetes
  • Help met de collecte
  • New York Mini Marathon
  • Belasting­voordeel
  • Kom in actie
  • Doe iets anders
  • Word partner
 • Contact
 • Speciaal voor,
 • Over ons
 • Onze partners

Ik zoek. Zoeken Ik zoek.

 1. Home
 2. Over diabetes
 3. Veelgestelde vragen
 4. Waarom ruiken mensen met diabetes soms naar aceton?

De adem en huid van iemand met diabetes kan naar aceton ruiken Dat is een teken dat de bloedsuikerspiegel enorm hoog is. Het lichaam kan geen suikers meer uit het bloed halen en krijgt daardoor een tekort aan energie. Als alternatief gaat het lichaam vetten verbranden. Daarbij komen afvalproducten vrij, die ruiken naar aceton.

Waarom is het injecteren van insuline in de bovenarm af te raden?

Geschikte injectieplaatsen – mylife Diabetescare – Nederland Geschikte injectieplaatsen en rotatieprincipe Geschikte injectieplaatsen: insuline wordt niet op alle plaatsen even snel opgenomen: buik en dijen zijn de meest voorkomende injectieplaatsen – ten minste 1 cm afstand van de navel voor volwassenen en ten minste 3 cm afstand van de navel voor kinderen. Bovenarmen als injectieplaatsen: injecties in de bovenarmen mogen alleen worden uitgevoerd na training door uw professionele zorgverlener. De reden hiervoor is een hoger risico van injecteren in de spier aangezien het onderhuidse vetweefsel gewoonlijk dun is en de injectieplaatsen niet gemakkelijk bereikbaar zijn.

See also:  Hoe Werkt Een Koelkast?

Rotatieprincipe: vergeet niet de injectieplaats na elke injectie te veranderen. Injecteer alleen in de schone injectieplaats; injecteer niet in littekens, rode of ontstoken huid, veranderend weefsel en eeltplekken. De injectieplaatsen moeten ten minste 1 cm van elkaar verwijderd zijn: verdeel de injectiezone in kwadranten en wissel de kwadranten wekelijks – met de klok mee.

Voorbeelden voor het rotatieprincipe: : Geschikte injectieplaatsen – mylife Diabetescare – Nederland

Wat is de 2 4 6 regel diabetes?

De 2-4-6 regel Glucose van 15 mmol/l of hoger: 4 Eh kortwerkend insuline (bij)spuiten. Glucose van 20 mmol/l of hoger: 6 Eh kortwerkend insuline (bij)spuiten.

Waarom wordt NovoRapid niet meer vergoed?

Is er geen medische noodzaak of is het preferente middel niet geprobeerd, dan zal de zorgverzekering niet vergoeden, in de apotheek zal voor het middel moeten worden betaald. Zwangeren, vrouwen die zwanger willen worden en kinderen onder de 18 jaar vallen niet onder dit preferentiebeleid.

Is Aspart insuline het zelfde als NovoRapid?

NovoRapid is een oplossing voor injectie die de werkzame stof insuline aspart bevat. Het is verkrijgbaar in flacons, patronen (PenFill) en in voorgevulde pennen (FlexPen, FlexTouch en InnoLet).

Hoelang duurt het tot insuline werkt?

Kortwerkende insulines werken binnen 10-30 minuten en werken 2 tot 8 uur lang. Middellangwerkende insulines binnen 1-2 uur, 16 tot 24 uur lang. Langwerkende insulines werken binnen 1-2 uur, 24 uur lang. U krijgt uitleg hoe u moet spuiten en hoe u kunt testen hoeveel suiker er in uw bloed zit.

Kan insuline over datum?

Beste Herma Net als elk ander medicijn heeft insuline een beperkte houdbaarheid. De vervaldatum van die houdbaarheid staat op de verpakking én op elke pen, patroon of penfill. Insuline kan gebruikt worden wanneer u met een patroon of pen begint vóór de vervaldatum. Als de vervaldatum voorbij is moet de insuline retour naar de apotheek. Na ingebruikname is de insuline nog 4-6 weken houdbaar op kamertemperatuur, en verliest dan langzaam zijn werking. Praktisch gezien is die houdbaarheidsduur geen probleem omdat de meeste mensen > 10 EH per dag injecteren, bij (meestal) een pen met 300 EH insuline per 3 ml. Die pen is dus binnen 30 dagen leeg. Meer aandacht vraagt het als u met de geconcentreerdere insulinesoorten werkt ( 450-600-900 EH), met slechts een kleine dosis. Dan kan de termijn van 4-6 weken worden overschreden. Insuline kan niet tegen te hoge of te lage temperaturen. Het verliest dan zijn werkzaamheid. Een te hoge temperatuur (meer dan 25°C) en temperaturen onder 2° C moet u vermijden. Overigens verlies insuline slechts langzaamaan zijn werking bij blootstelling aan extreme temperaturen. Ook als de insuline er anders uitziet dan normaal (bruinig/groenig, met vlokjes of korreltjes) is die mogelijk te warm of te koud of te oud geweest. Hartelijke groet, Mariëtte van Veen-Bouwman Gespecialiseerd verpleegkundige Diabetes

Hoe lang wachten met eten na insuline?

De werking van insuline –

 • Ultra-kortwerkende insuline: Novorapid, Insuline aspart, Fiasp, Apidra, Humalog, Insuline lispro, Lyumjev.
 • Fiasp en Lyumjev werken sneller en moeten 0-2 minuten voor het begin van de maaltijd toegediend worden, met de mogelijkheid tot toediening maximaal 20 minuten na het begin van de maaltijd.
 • Voor de andere insulines geldt:
 • De werking van deze insuline begint ongeveer 10 minuten na het inspuiten. Het maximale effect ligt ongeveer 1-3 uur na de injectie. Over het algemeen werkt deze insuline 3 à 5 uur.
 • De ultra kortwerkende insuline spuit u als maaltijd insuline direct vóór het eten, tijdens of direct na het eten.
 • Ook kan deze insuline gebruikt worden als correctie insuline bij hoge bloedglucoses.

Langwerkende insuline: Glargine (Lantus® / Abasaglar® / Toujeo® ) of Levemir®, Deze insuline wordt één keer per dag gebruikt.

 • Deze verbeterde langwerkende insulines worden traag opgenomen. Ze hebben een vrijwel ‘piekloos’ werkingsprofiel. Het tijdstip van de dag waarop Glargine of Levemir® insuline wordt toegediend is flexibel, mits dit tijdstip iedere dag hetzelfde is.
 • Glargine werkt binnen één uur en werkt ongeveer 24 uur. Levemir® werkt binnen 3-4 uur na de injectie en werkt ongeveer 24 uur.

Ultralangwerkende insuline: Degludec (Tresiba®)

Begint na ongeveer twee uur te werken. Het heeft een werkingsduur tot 42 uur (er moet minimaal acht uur tussen de doses zitten). Het advies is om een vast tijdstip te nemen.

Langwerkende insuline: Insulatard® of Humuline NPH®, Deze insuline wordt één keer per dag gebruikt, bij uitzondering twee keer.

 • De werking van deze insuline begint ongeveer anderhalf uur na het inspuiten. Het maximale effect ligt ongeveer 4 à 12 uur na de injectie. De totale werkingsduur is onder andere afhankelijk van de dosis: hoe meer gespoten, des te langer het effect. Over het algemeen werkt deze insuline 16 à 24 uur. De opname is onregelmatiger dan die van Lantus ®of Levemir®.
 • De langwerkende insuline die u voor de nacht spuit, werkt die nacht en een groot deel van de volgende dag als ‘basisinsuline’ door.

Plaatsen om te spuiten

 • De (ultra)kortwerkende insuline wordt geadviseerd in de buik te spuiten.
 • De langwerkende insuline kan in het bovenbeen, maar ook eventueel in de buik. De diabetesverpleegkundige zal dit met u bespreken.
 • Het is belangrijk om niet steeds op dezelfde plaats te injecteren, zodat het onderliggende weefsel niet verhard raakt. Hierdoor kan de opname van de insuline niet altijd gelijk zijn.

Wat gebeurt er als je insuline inspuit zonder diabetes?

Insulinespuit is ‘bijna het perfecte moordwapen’ ANP Exterieur van verpleeghuis De Riederborgh NOS Nieuws • donderdag 30 november 2017, 21:04 • Aangepast donderdag 30 november 2017, 21:04

Paulus Houthuijs redacteur Online

Paulus Houthuijs redacteur Online

Een prikje insuline en een oudere patiënt kan in coma raken en overlijden. wordt verdacht van ten minste drie van zulke moorden. Twee forensisch pathologen leggen uit hoe moeilijk het is om zoiets op te sporen, en te bewijzen. Ze denken dat het vaker gebeurt dat iemand, bedoeld of onbedoeld, sterft als gevolg van het medicijn.

“Met de regelmaat van de klok is er zo’n casus”, zegt Geert van Parys. Hij is forensisch patholoog bij het Az Damiaan ziekenhuis in het Belgische Oostende. “En als er geen verdachte omstandigheden zijn dan passeert het als een normaal overlijden, daar ben ik van overtuigd.” Insuline is om te beginnen een makkelijk verkrijgbaar middel.

In vrijwel elk verpleeg- of ziekenhuis is het aanwezig. “Er is altijd wel een diabetespatiënt die het nodig heeft”, weet Van Parys. Volgens het CBS heeft 17 procent van alle 75-plussers suikerziekte. Insuline is een hormoon dat het suikergehalte in het bloed reguleert.

Mensen met diabetes hebben een tekort aan de natuurlijke variant, die het lichaam zelf aanmaakt. Voor mensen zonder suikerziekte is een extra dosis insuline gevaarlijk. Voor ouderen kan het dodelijk zijn. Als een patiënt overlijdt dan bekijkt een arts of de doodsoorzaak verdacht is. Bijvoorbeeld of het onverwachts is gebeurd.

Maar volgens Frank van de Goot stelt die controle weinig voor. “De arts houdt het simpel en heeft 0 uren lijkschouwing in zijn opleiding. Houd er rekening mee: op de 150.000 sterfgevallen zijn er zo’n 245 gerechtelijke secties. En dat is inclusief schietpartijen.” Afgezien van een onopvallend prikgaatje is op het eerste gezicht niets te zien van een insulinetoediening.

 1. In de meeste gevallen gaat niemand het lichaam met een loep nakijken”, zegt de Belg.
 2. De enige manier om het op te sporen, is door medische tests.
 3. Bijvoorbeeld door oogvocht, bloed of urine van een overleden persoon te onderzoeken op sporen van het hormoon.
 4. In het geval van de 21-jarige verzorger uit Rotterdam viel op dat bewoners vaak ziek werden tijdens zijn dienst.

De symptomen die zij hadden, wezen op een onnodig hoge dosis insuline. Van Parys noemt het een “klassiek” geval. “Iemand met vermoedelijk meerdere casussen op zijn geweten, meestal in een bejaardentehuis.” Wat we tot nu toe weten over verdachte insulinemoorden Van Parys vertelt over een vergelijkbare zaak waar hij bij betrokken was. Het ging om twee patiënten met een onverwacht en onverklaarbaar ernstig suikertekort. Zij overleden in een verpleeghuis. Samen met zijn collega’s kwam hij erachter dat de insuline “niet in een medisch kader” was gegeven.

 • De politie heeft de dader, een verpleegkundige, daarna ontmaskerd.
 • Voor de rechtbank bleek dat het geen fout was, maar een bewuste daad.” De 33-jarige vrouw werd in 2016 veroordeeld tot,
 • In dit geval waren de slachtoffers geen diabetespatiënten.
 • Daardoor viel het op dat de stof in hun bloed zat.
 • Maar wat als iemand overlijdt die suikerziekte heeft en het medicijn elke dag gebruikt? Als er dan opzet in het spel is, dan valt dat haast niet aan te tonen.

Vlak na overlijden zijn verhoogde concentraties insuline op te sporen, maar dan moet de arts wel snel overgaan tot onderzoek. En hoe bewijs je dat de dader het heeft toegediend en niet de patiënt zelf? Volgens Van de Goot is dat erg lastig. Van Parys gaat nog een stap verder.