HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Lang Brood Rijzen?

Hoe Lang Brood Rijzen
Wat is er lekkerder dan de geur van zelfgebakken brood? In deze instructievideo laten we je zien hoe je zelf brooddeeg kunt maken. Hoe maak je brooddeeg? Brooddeeg maak je van bloem, gist en water en zout. We gebruiken gedroogde gist. Doe de gist in een kom, voeg wat lauwwarm water toe.

De temperatuur van het water is cruciaal voor een goed eindresultaat. Als het water te warm is, dan doodt het de gistcellen. Is het te koud dan remt het het rijsproces af. Het water moet lichaamstemperatuur zijn, zo’n 38 graden. Je kunt een keukenthermometer gebruiken of je steekt je pink in het water en dan voelt het precies lekker.

Roer door en laat 5 minuten staan. Je kunt ook wat suiker, honing of een andere zoetstof toevoegen om de gist een extra boost te geven. Soepel deeg Meng de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar de rest van het lauwwarme water, het gistmengsel en eventueel andere vloeibare ingrediënten zoals melk en eieren in.

 • Need vanuit het midden naar buiten tot een soepel deeg en tot al het vocht is opgenomen.
 • Als het deeg te droog is, voeg je wat meer lauwwarm water toe en meer bloem als het deeg nog te plakkerig is.
 • Neden Kneed het deeg verder op een licht met bloem bestoven werkblad.
 • Probeer niet te veel bloem te gebruiken, want dan wordt het brood taai.

Je kunt het nu met de hand kneden, dat duurt zo’n 8 minuten. Duw het van je af, vouw het dubbel en duw het weer weg. Ga je voor gemak, gebruik dan een keukenmachine met een deeghaak. Kneed maximaal 4 minuten op de laagste stand. Pas op dat je deeg met een keukenmachine niet overkneed, want dan rijst het niet goed en wordt het brood minder luchtig.

 1. Rusten en rijzen Vorm een bal van het deeg en leg die in een heel licht met olie ingevette kom.
 2. Dek af met een vochtige, schone theedoek of vershoudfolie en zet op een warme, tochtvrije plek.
 3. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld.
 4. De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur.
 5. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 2 uur.

In de koelkast kun je het een nacht laten rijzen. Uitrollen Sla de lucht uit het gerezen deeg. Kneed het nog even kort door en rol het deeg uit tot een lap. Als je wilt kun je nu een vulling van bijvoorbeeld noten, zaden, pitten of krenten en rozijnen toevoegen.

 • Die kun je ook eerder toe voegen, maar het kneed minder makkelijk en ze hoeven niet mee te rijzen.
 • Strooi de vulling erover, vouw de lap dicht en kneed het erdoor.
 • Brood(jes) maken Maak het deeg nu in de gewenste vorm.
 • Rol het gelijkmatig uit en vouw de zijkanten naar binnen en rol het weer op.
 • Maak je meerdere broden of broodjes, verdeel het deeg in gelijke porties en weeg ze af.

Zorg dat ze ongeveer een gelijk gewicht hebben, dan zijn ze allemaal tegelijk gaar zijn. Probeer een mooie ronde bolling in het brood of de broodjes te krijgen door ze met beide handen aan de onderkant te draaien en op te tillen. Dit zorgt ook voor een goede tweede rijs.

Leg het deeg met de naad naar beneden op de bakplaat of in de bakvorm. Dek het brood af met licht ingevet vershoudfolie, anders blijft het aan het deeg plakken. Laat het deeg nogmaals op een warme, tochtvrije plek rijzen, zo’n 1 tot 2 uur. Het deeg is nu klaar om de oven in te gaan. Snijd of knip het brood in, bestrijk het met melk of losgeklopt ei.

Je kunt er nu eventueel zaden of vlokken overheen strooien, maar dat hoeft niet. Zo maak je brooddeeg.

Hoe lang kan je brood laten rijzen?

Deeg laten rijzen: de narijs – Na de voorrijs vorm je het deeg tot het uiteindelijke brood (of broodjes). Hierna krijgt het deeg zijn tweede rijs: de narijs. Ook hier is de juiste temperatuur belangrijk. Voor een normaal en relatief snel brood houd je een warme temperatuur van 20-30 °C aan.

Hoe lang moet brood rijzen en bakken?

Het belang van rijzen – Door te rijzen krijgt het deeg de zachte structuur en lekkere smaak van een brood. Tijdens de eerste rijs heeft het deeg 40 minuten nodig om de ideale structuur te verkrijgen. Daarna geef je het deeg de gewenste vorm en is het klaar voor de volgende rijs. Tijdens deze rijs, die ook 40 minuten duurt, wordt het deeg nog zachter en smaakvoller.

Kan je brood een hele nacht laten rijzen?

Laat het brooddeeg de hele nacht in de koelkast staan. Het aantal uur luistert niet heel nauw. Bij mij ligt het meestal tussen de 12 en 14 uur. Het deeg rijst gewoon door in de koelkast.

Kun je iets te lang laten rijzen?

Een aantal signalen die aangeven wanneer het brood klaar is met rijzen – Wanneer is brood klaar met rijzen? Een goede vraag met veel impact op het eindresultaat. Een deeg dat niet voldoende gerezen is kan zomaar eens volledig de bus uitrijzen en op ongewenste manieren scheuren.

 • Een deeg dat een te lange rijs heeft gehad kan in gaan zakken tijdens het bakken, ook kan het deeg extreem plakkerig worden waardoor het niet meer te bewerken is (dit noemen we ook wel overfermentatie).
 • Gelukkig is een deeg dat voldoende gerezen is en klaar is om de oven in te gaan goed te herkennen.

Hieronder een aantal signalen.

Hoe lang moet brooddeeg gekneed worden?

Tips voor brood bakken Het kneden van brooddeeg is het belangrijkst om een goed brood te bakken. In tegenstelling tot bij zoet gebak, moet je een gistdeeg lang kneden. Ik kneed mijn brooddeeg in de standmixer altijd zo’n 10-15 minuten met de deeghaak. Dit doe ik op een middelhoge stand.

 • Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig.
 • Trek hier gerust 20-25 minuten voor uit.
 • Ook met een handmixer ben je langer bezig dan wanneer je een staande mixer hebt, vaak zo’n 15-20 minuten.
 • Let op: de kneedtijden zijn richtlijnen, hoe lang je precies bezig bent is geheel afhankelijk van je mixer en hoe snel deze gaat.
See also:  Hoe Vaak Vlees Per Week?

Om te weten of je lang genoeg hebt gekneed, kijk je naar het deeg zelfs. Lees onderstaande over het vliesje maar eens.

Hoe rijst brood het beste?

6 De ruimte waarin het brood rijst, is te koud of het tocht er – Deeg rijst het best op een temperatuur rond de 30°C. Als je lauw water gebruikt voor je deeg (maar dus niet warmer dan 45°C) creëer je de ideale omstandigheden. Gebruik je koud water, of is het koud in de ruimte waarin je aan het werk bent, dan zul je het deeg op een warmere plek moeten zetten om goed te rijzen.

Dat betekent niet op de verwarming, dat is te warm, maar wel in de buurt ervan. Of aan het raam, in het zonnetje. Probeer altijd te kiezen voor een plek zonder tocht : te veel temperatuurschommelingen kunnen problemen veroorzaken bij het rijzen. Wat ook kan, is je oven voorverwarmen op max.30°C en daarin het deeg laten rijzen.

Kan je oven niet zo laag ingesteld worden, dan is het meestal al voldoende om het lampje in de oven te laten branden. Een nadeel van deze methode is dat je het deeg uiteindelijk toch uit je oven moet halen om ‘m voor te verwarmen, en dat het dan alsnog mis kan gaan.

Hoe kan je het beste deeg laten rijzen?

Maar brood laten rijzen, waar doe je dat dan wel? – Ik zeg: gewoon lekker op kamertemperatuur onder een schone doek. (Het liefst niet op een koude ondergrond, de onderkant van het kruim zal dan ‘spekkig’ of dik worden, zet je blik of plaat eventueel op een theedoek).

 • Waarom daar? Wij thuisbakkers zijn geen procescontroleurs, consistentiegekkies en we hoeven ons geld er ook niet mee te verdienen.
 • Sommige dingen maken het bakken van brood veel moeilijker dan dat het is.
 • Een temperatuur van het deeg en de locatie waar je brood rijst zijn er hier enkele van.
 • Amertemperatuur, wat bedoel je daarmee? Met ‘kamertemperatuur’ bedoel ik de temperatuur die het op dat moment bij jou thuis is.

Is het bij jou thuis 20 graden? Neem dan al je ingrediënten (ook het water!) op 20 graden, Laat het deeg ook rijzen op kamertemperatuur, in het geval van het voorbeeld is dat dus op 20 graden, Dek zoveel mogelijk het deeg af met een droge schone doek of bubbeltjesplastic (dat plakt niet of nauwelijks aan het deeg).

De doek of het bubbeltjesplastic beschermt het deeg tegen tocht. De doek natmaken of het plastic invetten is niet nodig. Doordat je ingrediënten op kamertemperatuur gebruikt zal het temperatuurverschil tussen deeg en omgeving minimaal zijn. Je deeg zal (bij goed afschermen tegen tocht) niet uitdrogen. Huh, geen rijstijden in jouw recepten? Nee, de snelheid waarop een deeg rijst is sterk afhankelijk van de gisthoeveelheid, omgevingstemperatuur (de kamertemperatuur) en de temperatuur van het deeg.

Het kan dus zijn dat het rijzen bij jou thuis langer duurt dan bij je buurman thuis. Gebruik geen ‘trucjes’ als rijzen in de oven, rijzen onder een bak met kopjes heet water en dergelijke. Dit kan zorgen voor potentiële problemen: blazen onder de korst, te vochtig deeg, oneven kruimstructuur, bleke korst, verslapt deeg en nog vele andere problemen.

Rijzen in een (zelfgemaakte) rijskast kan wel, maar dan is het belangrijk dat je volledige procescontrole toepast en je deegtemperatuur monitort/toewerkt naar een specifieke deegtemperatuur en luchtvochtigheid/temperatuur van de rijsomgeving. Klinkt ingewikkeld om thuis te doen? Ja, best wel. Dus ben je een beginnende bakker? Dan raad ik dit af.

Nogmaals, neem alles op kamertemperatuur en laat het deeg (goed afgedekt tegen tocht) rijzen op kamertemperatuur, want ook op kamertemperatuur rijst deeg perfect (alleen wat minder snel dan in een rijskast)!

Kun je deeg een dag van te voren maken?

Of je nu een hartige of zoete taart wilt maken, het deeg zelf maken blijft doordeweeks tussen alle hectiek door lastig. Maak daarom het taartdeeg van tevoren en zorg met behulp van onderstaande tips dat het niet uitdroogt. Zo heb je any time heerlijk vers, zelfgemaakt deeg voor de heerlijkste (hartige) taarten.

 • Op zoek naar het perfecte recept? Klik dan hier voor zoet deeg (+ variaties) en hier voor hartig deeg,
 • Vries het deeg in De makkelijkste (en naar ons idee fijnste) manier is je deeg in plasticfolie gewikkeld invriezen of in de koelkast bewaren.
 • Zo heb je altijd een portie deeg en kan je altijd nog variëren wat betreft vorm, of zelfs de smaak aanpassen door kruiden of noten toe te voegen.

Deze methode vindt de Culy redactie het fijnst omdat deeg wat boter bevat meestal lastig is om uit te rollen (lees: wanneer je het in je vorm wilt leggen valt het ál-tijd uit elkaar). Door het deeg in de koelkast te bewaren of in te vriezen stolt de boter en wordt het deeg steviger en makkelijker om mee te werken. Vries je ongebakken vormen in Wil je het jezelf nog makkelijker maken wanneer je de taart daadwerkelijk gaat bakken? Maak dan het deeg van tevoren, vul je vorm ermee en bedek met plasticfolie. Vries het deeg met vorm en al in en wanneer je het nodig hebt hoef je ‘m alleen maar uit de vriezer te halen en te vullen.

Ontdooien is niet nodig. Pas wel op wanneer je een glazen vorm gebruikt en deze gelijk uit de vriezer in de oven zet. Hoewel het niet vaak gebeurt, bestaat er wel een kans dat de schaal zal breken door het grote verschil tussen koud en warm. Vries de hele taart in Hoewel het merendeel bang is dat de smaak en kwaliteit van de taart achteruit zullen gaan, zijn wij van mening dat het prima kan.

Sterker nog, de kans is groot dat je het verschil niet eens zal proeven. De truc is om ‘m niet eerst te ontdooien, maar regelrecht uit de vriezer in de oven te leggen. Pas op met taarten met bladgroenten en veel room, deze worden vaak erg waterig en krijgen een niet zo fijne structuur. Reageer op artikel: Taartdeeg van tevoren maken: zo doe je dat! Stel je voor: je komt thuis na een hectische dag, totaal geef puf om te koken, dus trek je de vriezer open en voilà: keuze uit meerdere supersmakelijke opties. Goed nieuws: dit scenario kan ook voor jou werkelijkheid worden met deze gerechten om in te vriezen.

Voor ‘t gemak hebben we daarom onze favoriete gerechten op een rij gezet waar je eenvoudig de hoeveelheid van kunt vergroten, zodat een deel regelrecht de vriezer in kan. Het ene gerecht is wat arbeidsintensiever dan de ander. Dat proef je er vaak ook vanaf; precies de reden om er meteen een grote hoeveelheid van te maken.

Want hoe lekker is dat gevoel om achteloos een indrukwekkend gerecht op tafel te kunnen zetten aan het einde van de dag? Met deze gerechten gaat dat sowieso lukken.

See also:  Koelkast Ontdooien Hoe Lang?

Hoe lang laat je deeg rijzen?

Wat is er lekkerder dan de geur van zelfgebakken brood? In deze instructievideo laten we je zien hoe je zelf brooddeeg kunt maken. Hoe maak je brooddeeg? Brooddeeg maak je van bloem, gist en water en zout. We gebruiken gedroogde gist. Doe de gist in een kom, voeg wat lauwwarm water toe.

De temperatuur van het water is cruciaal voor een goed eindresultaat. Als het water te warm is, dan doodt het de gistcellen. Is het te koud dan remt het het rijsproces af. Het water moet lichaamstemperatuur zijn, zo’n 38 graden. Je kunt een keukenthermometer gebruiken of je steekt je pink in het water en dan voelt het precies lekker.

Roer door en laat 5 minuten staan. Je kunt ook wat suiker, honing of een andere zoetstof toevoegen om de gist een extra boost te geven. Soepel deeg Meng de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar de rest van het lauwwarme water, het gistmengsel en eventueel andere vloeibare ingrediënten zoals melk en eieren in.

 1. Need vanuit het midden naar buiten tot een soepel deeg en tot al het vocht is opgenomen.
 2. Als het deeg te droog is, voeg je wat meer lauwwarm water toe en meer bloem als het deeg nog te plakkerig is.
 3. Neden Kneed het deeg verder op een licht met bloem bestoven werkblad.
 4. Probeer niet te veel bloem te gebruiken, want dan wordt het brood taai.

Je kunt het nu met de hand kneden, dat duurt zo’n 8 minuten. Duw het van je af, vouw het dubbel en duw het weer weg. Ga je voor gemak, gebruik dan een keukenmachine met een deeghaak. Kneed maximaal 4 minuten op de laagste stand. Pas op dat je deeg met een keukenmachine niet overkneed, want dan rijst het niet goed en wordt het brood minder luchtig.

 • Rusten en rijzen Vorm een bal van het deeg en leg die in een heel licht met olie ingevette kom.
 • Dek af met een vochtige, schone theedoek of vershoudfolie en zet op een warme, tochtvrije plek.
 • Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld.
 • De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur.
 • Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 2 uur.

In de koelkast kun je het een nacht laten rijzen. Uitrollen Sla de lucht uit het gerezen deeg. Kneed het nog even kort door en rol het deeg uit tot een lap. Als je wilt kun je nu een vulling van bijvoorbeeld noten, zaden, pitten of krenten en rozijnen toevoegen.

 • Die kun je ook eerder toe voegen, maar het kneed minder makkelijk en ze hoeven niet mee te rijzen.
 • Strooi de vulling erover, vouw de lap dicht en kneed het erdoor.
 • Brood(jes) maken Maak het deeg nu in de gewenste vorm.
 • Rol het gelijkmatig uit en vouw de zijkanten naar binnen en rol het weer op.
 • Maak je meerdere broden of broodjes, verdeel het deeg in gelijke porties en weeg ze af.

Zorg dat ze ongeveer een gelijk gewicht hebben, dan zijn ze allemaal tegelijk gaar zijn. Probeer een mooie ronde bolling in het brood of de broodjes te krijgen door ze met beide handen aan de onderkant te draaien en op te tillen. Dit zorgt ook voor een goede tweede rijs.

Leg het deeg met de naad naar beneden op de bakplaat of in de bakvorm. Dek het brood af met licht ingevet vershoudfolie, anders blijft het aan het deeg plakken. Laat het deeg nogmaals op een warme, tochtvrije plek rijzen, zo’n 1 tot 2 uur. Het deeg is nu klaar om de oven in te gaan. Snijd of knip het brood in, bestrijk het met melk of losgeklopt ei.

Je kunt er nu eventueel zaden of vlokken overheen strooien, maar dat hoeft niet. Zo maak je brooddeeg.

Hoe warm moet brood rijzen?

Rijstijden voor brood – Er zijn veel methodes om brood te laten rijzen, vooral bij zuurdesem. Rijstijden zijn afhankelijk van het soort rijsmiddel, de hoeveelheid rijsmiddel, temperatuur, het soort meel, eventueel de samenstelling van meelsoorten en het toevoegen van een vulling kan ook effect hebben.

En dan is er nog een factor waar ik in moderne beschrijvingen nooit iets over lees, maar in de hele geschiedenis een rol heeft gespeeld bij het bakken van zuurdesembrood: de maandstond. Ik ben een zeer rationeel en aardig nuchter persoon die niets gelooft zonder de feiten zelf te hebben gezien. Een feit is dat mijn zuurdesem regelmatig een dipje heeft en mijn broden dan ook echt belabberd uit de oven komen.

Ik ben het bij gaan houden en na ruim een jaar kan ik zeggen dat er wel degelijk een verband is tussen maandstond en de rijskracht van zuurdesem en het rijzen van deeg. Je vindt dit nauwelijks terug in boeken, maar in de volksmond van onze oudste generatie is het blijkbaar een bekend gegeven.

Vooral dames op het platteland wisten mij te vertellen dat dat ‘natuurlijk zo is’. En zo blijf ik altijd weer bijleren. In mijn Historisch Bakboek en Historische Bakcursus ga ik uit van het volgende. Brood heeft meestal drie rijsfases: een voorrijs of eerste rijs, een tweede rijs en een narijs. De eerste rijs is meestal wat korter en het brood is over het algemeen opgebold bij gist en niet opgebold bij zuurdesem.

See also:  Welk Soort Typisch Oostenrijks Vlees Moet Flinterdun Zijn En Groter Dan Je Bord?

Bij de tweede rijs, rijst het brood opgebold. In de narijs heeft het brood zijn uiteindelijke vorm en rijst het een wat langere periode in een rijsmandje of op een bakplaat. Voor opgebold brood dat rijst wordt de term bolrijs (of puntrijs voor een opgepunt brood) gebruikt. Brood met gist bak je in zo’n 2 uur, brood met zuurdesem heeft zo’n 15 à 24 uur nodig. Brood heeft tijd nodig om te rijzen. Temperatuur heeft grote invloed op de rijstijd. Deeg houdt van een beetje warmte en gedijt goed bij circa 26 graden. De rijstijd op een koude dag, zeker bij zuurdesembrood, kan aardig afwijken van de rijstijd op een heel warme dag.

Houd hier rekening mee bij het maken van brood. Een handige tip is het gebruik van je oven om deeg te laten rijzen. Zet het deeg in de oven en doe alleen het ovenlampje aan. Dit maakt al snel een aangename temperatuur voor je deeg en je kunt het in zomer en winter toepassen. Maar leer vooral goed te kijken naar je deeg.

Het moet zacht en luchtig aanvoelen voordat je het gaat bakken.

Kan het kwaad als je deeg langer laat rijzen?

Een aantal signalen die aangeven wanneer het brood klaar is met rijzen – Wanneer is brood klaar met rijzen? Een goede vraag met veel impact op het eindresultaat. Een deeg dat niet voldoende gerezen is kan zomaar eens volledig de bus uitrijzen en op ongewenste manieren scheuren.

Een deeg dat een te lange rijs heeft gehad kan in gaan zakken tijdens het bakken, ook kan het deeg extreem plakkerig worden waardoor het niet meer te bewerken is (dit noemen we ook wel overfermentatie). Gelukkig is een deeg dat voldoende gerezen is en klaar is om de oven in te gaan goed te herkennen.

Hieronder een aantal signalen.

Hoe lang kan je gerezen deeg bewaren?

Hoe lang kun je brooddeeg bewaren? – Brooddeeg kun je in de vriezer makkelijk één tot twee maanden bewaren. In de koelkast kun je brooddeeg, ook na één keer rijzen, maximaal 24 uur goed houden. Het rijzen van het deeg gaat namelijk gewoon door in de koelkast, ook al is dat langzamer omdat het kouder is.

Kun je deeg een dag van te voren maken?

Taartdeeg van tevoren maken: zo doe je dat! Of je nu een hartige of zoete taart wilt maken, het deeg zelf maken blijft doordeweeks tussen alle hectiek door lastig. Maak daarom het taartdeeg van tevoren en zorg met behulp van onderstaande tips dat het niet uitdroogt. Zo heb je any time heerlijk vers, zelfgemaakt deeg voor de heerlijkste (hartige) taarten.

 • Op zoek naar het perfecte recept? Klik dan (+ variaties) en,
 • Vries het deeg in De makkelijkste (en naar ons idee fijnste) manier is je deeg in plasticfolie gewikkeld invriezen of in de koelkast bewaren.
 • Zo heb je altijd een portie deeg en kan je altijd nog variëren wat betreft vorm, of zelfs de smaak aanpassen door kruiden of noten toe te voegen.

Deze methode vindt de Culy redactie het fijnst omdat deeg wat boter bevat meestal lastig is om uit te rollen (lees: wanneer je het in je vorm wilt leggen valt het ál-tijd uit elkaar). Door het deeg in de koelkast te bewaren of in te vriezen stolt de boter en wordt het deeg steviger en makkelijker om mee te werken.

Ook handig dus wanneer je het deeg en de taart op dezelfde dag maakt, en het gewoon in één keer goed wilt doen. Deeg is 3 dagen in de koelkast houdbaar, en wel 3 maanden in de vriezer. Ontdooi het deeg voor gebruik minstens 24 uur in je koelkast. Zorg er wel voor dat je het goed in plasticfolie verpakt en er geen lucht bij kan komen.

Vries je ongebakken vormen in Wil je het jezelf nog makkelijker maken wanneer je de taart daadwerkelijk gaat bakken? Maak dan het deeg van tevoren, vul je vorm ermee en bedek met plasticfolie. Vries het deeg met vorm en al in en wanneer je het nodig hebt hoef je ‘m alleen maar uit de vriezer te halen en te vullen.

Ontdooien is niet nodig. Pas wel op wanneer je een glazen vorm gebruikt en deze gelijk uit de vriezer in de oven zet. Hoewel het niet vaak gebeurt, bestaat er wel een kans dat de schaal zal breken door het grote verschil tussen koud en warm. Vries de hele taart in Hoewel het merendeel bang is dat de smaak en kwaliteit van de taart achteruit zullen gaan, zijn wij van mening dat het prima kan.

Sterker nog, de kans is groot dat je het verschil niet eens zal proeven. De truc is om ‘m niet eerst te ontdooien, maar regelrecht uit de vriezer in de oven te leggen. Pas op met taarten met bladgroenten en veel room, deze worden vaak erg waterig en krijgen een niet zo fijne structuur.

Hoe lang moet brooddeeg gekneed worden?

Tips voor brood bakken Het kneden van brooddeeg is het belangrijkst om een goed brood te bakken. In tegenstelling tot bij zoet gebak, moet je een gistdeeg lang kneden. Ik kneed mijn brooddeeg in de standmixer altijd zo’n 10-15 minuten met de deeghaak. Dit doe ik op een middelhoge stand.

Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig. Trek hier gerust 20-25 minuten voor uit. Ook met een handmixer ben je langer bezig dan wanneer je een staande mixer hebt, vaak zo’n 15-20 minuten. Let op: de kneedtijden zijn richtlijnen, hoe lang je precies bezig bent is geheel afhankelijk van je mixer en hoe snel deze gaat.

Om te weten of je lang genoeg hebt gekneed, kijk je naar het deeg zelfs. Lees onderstaande over het vliesje maar eens.