HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Lang Bloemkool Bewaren In Koelkast?

Hoe Lang Bloemkool Bewaren In Koelkast
Bewaren Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.

  • Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
  • Hoe weet ik of bloemkool niet meer goed is? Voorgesneden bloemkool wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt.
  • Bederf herken je snel met je zintuigen.
  • Dus kijk, proef of ruik goed.
  • Bereiden Verwijder voor gebruik de bladeren en snijd de dikke stronk eruit.

Snijd de bloemkool in roosjes en was deze. Tip: Je kunt de roosjes ook in plakjes snijden. Wil je bloemkool in zijn geheel koken? Snijd de stronk dan kruisgewijs in.

Hoe lang kun je bloemkool bewaren in koelkast?

Houdbaarheid bloemkool –

Verse bloemkool in de koelkast is zeker drie dagen houdbaar, en als je het loof om de kool laat dan blijft de bloemkool tot een week goed. Gekookte bloemkool bederft snel. Een dag of twee in de koelkast is de maximale houdbaarheid. Verse bloemkool bewaren in de diepvries is ook een optie. Tot 12 maanden blijven de bloemkoolroosjes goed. Opgelet: voorverpakte diepvriesbloemkool blijft meestal maar 6 maanden goed. Check altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Hoe weet je of je bloemkool nog goed is?

Hoe kun je vaststellen of Bloemkool niet meer goed is? – Je kunt het beste vaststellen of Bloemkool niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Bloemkool rotte plekken heeft, beschadigd, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.

Kan je een halve bloemkool bewaren?

Houdbaarheid bloemkool – Verse bloemkool kun je in de koelkast nog een dag of 6 tot 7 bewaren, mits je de bladeren en de stronk aan de kool laat zitten. Snij je deze van de kool, dan is de bewaartijd ineens nog maar drie dagen in de koelkast. Buiten de koelast kun je de hele verse bloemkool één tot twee dagen bewaren.

Vaak zie je in de supermarkt bloemkolen liggen die niet helemaal meer wit zijn, maar grijze of zwarte puntjes bevatten. Soms wat meer, en soms wat minder. Deze zijn dan niet helemaal meer ver. Die grijze of zwarte puntjes kun je er met een schilmesje simpel vanaf schrapen of snijden, en de bloemkool kun je gewoon eten.

Een dergelijk bloemkool kun je met blad er nog aan, nog een dag of vier tot vijf bewaren. Gekookte bloemkool kun je, mits afgedekt, nog tot maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Ingevroren kun je verse bloemkool tot 12 maanden in de vriezer bewaren.

  • Daarbij moet je er wel vanuit gaan dat de kool binnen 2 tot 3 dagen na aankoop in de vriezer is ingevroren.
  • De voorverpakte bloemkool uit de vriezer in de supermarkt blijft doorgaans nog een maand of zes goed, maar voor de zekerheid altijd de THT-datum op de verpakking controleren.
  • Oop je dergelijke bloemkool, zorg dan dat de ingevroren kool niet ontdooit onderweg naar huis.

Ontdooide bloemkool kun je niet nog eens invriezen.

Kun je verkleurde bloemkool nog eten?

Bloemkool, 5 dingen die je nog niet weet © Shutterstock Bloemkool is booming. Maar wist jij dit al? 1. Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon. Zo blijft de bloemkool wit én blijven wij haar kopen. Gele bloemkolen kun je ook gewoon eten, maar deze zien er onaantrekkelijker uit waardoor ze vaak worden weggegooid – zonde eigenlijk.2.

  • Wist je dat bloemkool niet hoeft te stinken? Vaak koken we de bloemkool en eten we deze op met een kaassausje (waarna de geur van bloemkool in huis nog een poos te ruiken is).
  • Door het lange koken komt er een zwavelachtige geur vrij.
  • Doe je dit op een snellere manier, door de bloemkool bijvoorbeeld te verwarmen in de oven, dan stinkt de bloemkool niet! 3.

Boeren checken de grootte van de bloemkool door met een mes op de bloem te tikken. Aan de hand van het geluid kunnen ze de grootte en de kleur bepalen.4. Waar je wortels een week in ijs kunt bewaren, moet bloemkool worden gekoeld met koude lucht. Bloemkool neemt water op en wordt melig in ijs.

Bloemkool moet binnen drie tot vijf dagen worden verstuurd om hem zo vers mogelijk te houden.5. Een bloemkool met bruine plekken? Geen zorgen. Dit laat zien dat de bloem borium-gebrek heeft – een enzym dat een rol speelt bij de celdeling. De bruine plekjes hebben géén invloed op de smaak of kwaliteit,

Wij weten al wat we vanavond gaan maken: een verrukkelijke, vullende en makkelijke bloemkoolsoep Bron: : Bloemkool, 5 dingen die je nog niet weet

Hoe bewaar ik bloemkool in de koelkast?

Als je het loof om de bloemkool laat, kun je hem tot een week in de koelkast bewaren. Het beste is in de groentela, op de loof zodat de roosjes vrij staan.

Kun je verse bloemkool invriezen?

Hoe lang kun je bloemkool bewaren? – Bloemkool kun je relatief lang in de vriezer bewaren, tot wel 7 of 8 maanden. Verse bloemkool kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren, niet in plastic want ook kool kan snel rotten in een plastic zak. Buiten de koelkast is de kool een paar dagen houdbaar. Gekookte bloemkool kun je in de koelkast één tot twee dagen bewaren.

Wat is langer houdbaar broccoli of bloemkool?

Wat is het gezondst? – Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.

Hoe weet je of groente nog goed is?

Groenten zijn de basis van ons menu. Bederf is goed te zien en te ruiken, maar minder onschuldig dan je zou denken. Groenten zijn ons basisvoedsel. Ons lichaam is erop gebouwd de belangrijkste bouw- en voedingsstoffen uit planten te halen. Je leeft langer gezond door relatief weinig dierlijke producten te eten (zie themakatern in dit nummer).

  1. Alhoewel het botanisch gezien vruchten zijn, noemen we tomaten, courgettes, aubergines en peulvruchten ook vaak groenten.
  2. Hier kunnen we ze ook over één kam scheren, omdat alle verse plantendelen op dezelfde manieren bederven.
  3. Alleen de snelheid verschilt: sla gaat bijvoorbeeld veel sneller achteruit dan kool.
See also:  Welk Vlees Is Licht Verteerbaar?

(Voor de houdbaarheid van groente in blik zie Genoeg 91; aardappelen bespraken we in Genoeg 97; over diepvriesgroenten een volgende aflevering.) Op bosjes wortelen of een bloemkool staat gelukkig geen houdbaarheidsaanduiding. Dat bespaart de groenteboer onverkoopbare waar en jezelf hoofdbrekens, want je kunt bruikbaarheid en bederf prima zelf zien.

  1. Bij alle groenten betekent rotting, schimmel of een vieze geur: niet eten.
  2. Voorgesneden en -verpakte groenten hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum.
  3. Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig.
  4. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
  5. Gesneden groentestukjes hebben enorme hoeveelheden randjes met gekneusde plantencellen waarop bacteriën zich goed kunnen vermenigvuldigen en gifstoffen produceren.

Je kunt daarvan even ziek worden als van bedervend vlees of vis. Gooi ook bolstaande, nattige zakjes groentesnippers weg. Bereide groenten en kliekjes zijn eveneens riskant; bewaar ze hooguit een dag in de koelkast of vries ze in. Groenten bevatten vers van het land de meeste voedingsstoffen.

Oop ze dus kort voor gebruik of leg stevige groenten in de vriezer. Bewaar ze daarbuiten koel, droog en donker, met tussenruimte en in papier, niet in plastic. De (schone!) groentela van de koelkast is prima behalve voor pompoen, uien, knollen en kolen (beter in kelder of schuur) en komkommer, paprika, aubergines, courgette en tomaten (beter op kamertemperatuur).

Wortelen en knollen bederven minder snel als je de aarde laat zitten. Bewaarde groenten ontwikkelen zich, waardoor het voedingsstoffengehalte daalt. Sommige worden geel, zoals broccoli, wat niet gevaarlijk is, maar minder lekker. Bijna alle groenten verliezen vocht en worden dan taai (wortelen) of verleppen (zoals sla).

Van een tijdje in water in de koelkast leggen knappen ze op, maar ook verlept blijven ze bruikbaar in soep, taart of als bouillonbasis. Gekneusd of nat gaan groenten sneller rotten. Rotte en nattige (in ‘t Fries ‘smotsige’) plekken zitten vol bacteriën. Van hardere groenten (kolen en wortelen) kun je die wegsnijden, waarna de rest nog bruikbaar is, als je extra goed wast.

Voorkomen door groenten voorzichtig te behandelen en droog te bewaren is natuurlijk beter. Heb je onsmakelijk geworden groenten over? Misschien lusten de kippen ze nog. Zo niet, dan zijn ze in elk geval goed voor de composthoop.

Hoe houd ik mijn bloemkool wit?

Bloemkool weer wit maken als deze vergeeld is – Als u bloemkool enige tijd bewaart krijgt deze een gelige kleur. Deze vergeelde bloemkool wordt weer hagelwit door er tijdens het koken een half theelepeltje suiker aan toe te voegen. Wat ook helpt is om tijdens het koken een scheut melk toe te voegen.

Kan je bloemkool van te voren snijden?

‘Sommige groenten zoals wortels, paprika’s, ui, broccoli, bloemkool en champignons kunnen de avond van tevoren gesneden worden en in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast bewaard worden. Bewaar ze niet in water, omdat ze anders water opnemen en hun textuur en smaak kunnen veranderen.

Kun je ziek worden van bloemkool?

Kun je bloemkool veilig eten? – In koolsoorten, zoals bloemkool, komen glucosinolaten voor. Dit zijn plantaardige gifstoffen die voor de specifieke koolsmaak van de groente zorgen en de plant beschermen tegen vraat van insecten en larven. De gezondheidseffecten van glucosinolaten kunnen positief en negatief zijn.

Hoe lang kan je gekookte broccoli bewaren?

4. Broccoli kun je ook invriezen – Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.

Waarom is mijn bloemkool groen?

Meer informatie – Bloemkool is een ronde, licht verteerbare koolsoort met veel variatiemogelijkheden. Hij bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. De witte bloemkool blijft zo mooi wit, omdat hij tijdens de groei is afgedekt met blad. Naast de witte bloemkool is er ook een groene (meer aan het zonlicht blootgesteld dan de witte) en paarse variant.

  • Ook is er de Romanesco, die een geelgroene piramidevormige krop heeft en milder en zoete smaakt dan witte bloemkool.
  • Bloemkool komt uit Nederland, maar ook uit onder meer Frankrijk en Italië.
  • Samen met sluitkool, spruitkool, koolrabi en broccoli behoort bloemkool tot de familie Brassica Oleracea.
  • Het schijnt dat de Romeinen de prettige, milde smaak van bloemkool al wisten te waarderen.

Bloemkool bevat net als de meeste groenten veel voedingsvezels. Deze helpen de spijsvertering en zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen. Ook is bloemkool een bron is van vitamine K, kalium en eiwit, wat belangrijk is voor sterke botten. Opvallend is dat bloemkool net als bijvoorbeeld aardbei en andere fruitsoorten veel folaat (vitamine B11) en vitamine C bevat.

Wat betekent blancheren?

Wat is blancheren en waarom doe je het? – Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen:

Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar, Ideaal om daarna in een slaatje of wokgerecht te gebruiken. Ook om groenten mooi groen te houden (bijvoorbeeld voor in een salade) kan je ze op voorhand blancheren. Het oog wil nu eenmaal ook wat! Door fruit of groenten te blancheren kan je er 100% zeker van zijn dat er geen bacteriën of ongedierte meer op zitten. Soms gaat men groenten blancheren om de smaak te verbeteren, Zeker bij bepaalde koolsoorten wordt dit principe vaak toegepast omdat het de bittere smaak verzacht. Bij zure fruitsoorten neemt ook het “prikkende” gevoel in je mond af. Tot slot gaan blancheren en invriezen hand in hand. In verse groenten en fruit zitten namelijk enzymen die de houdbaarheid verminderen. Door het voedsel te blancheren worden die enzymen afgebroken, wat een positief effect heeft op de houdbaarheid van het voedsel. Tip: verdeel het voedsel meteen in porties (dat is makkelijker om te ontdooien) en label elke portie met de naam van de inhoud en de datum waarop je ze hebt ingevroren.

Kun je rauwe bloemkool eten?

Deze groenten kun je prima rauw eten: –

Aardpeer – is een knolgewas dat verwant is aan de zonnebloem. Met name aardperensoep is beroemd, maar ze kunnen ook rauw in geraspte vorm worden gegeten in bijvoorbeeld een salade. Aardperen zijn rijk aan vezels en kalium, en ze bevatten ook wat vitamine C. Bieten – is een wortelgroente die meestal donkerrood of paars van kleur is. Bieten zijn een bron van voedingsvezels, foliumzuur, kalium, en vitamine C. Ze zijn ook een goede bron van antioxidanten. Rauwe bieten zijn gezond, maar ze kunnen ook gekookt worden. Bloemkool – is een grote, witte groente die verwant is aan broccoli. Het is een kruisbloemige groente en ondanks zijn witte kleur toch rijk is aan antioxidanten. Bloemkool bevat vitamine C en vitamine K. Hij kan gekookt of – zij het in kleine beetjes – rauw gegeten worden. Boerenkool – is een bladgroente. Het is een kruisbloemige groente, wat betekent dat hij in dezelfde familie zit als broccoli en bloemkool. Boerenkool wordt vaak rauw gegeten, maar kan ook gekookt worden. Boerenkool is rijk aan antioxidanten en andere voedingsstoffen, waardoor vele het een superfood van eigen bodem noemen. Broccoli – ook deze groente is lid van de kruisbloemigen en daarmee verwant aan bloemkool en andere kolen. Hij is rijk aan voedingsvezels, vitamine C, en vitamine K. Broccoli is ook een goede bron van kalium, magnesium, en foliumzuur. Rauwe broccoli is gezond en voedzaam, je kunt rauwe broccoli verwerken in een salade of ermee kaasfonduen. Velen vinden rauwe broccoli heerlijk in combinatie met een dipsaus. Chinese kool – is een groentesoort die vaak rauw gegeten wordt. Het is een goede bron van antioxidanten en vitamine C, wat het een gezonde keuze maakt voor een snack of salade. Courgette – is verwant aan de komkommer en pompoen. Deze groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Het is een bron van voedingsvezels, vitamine C, vitamine A, en kalium. Vooral de schil van courgette is een goede bron van antioxidanten, die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen ziekten. Knoflook – is een plant uit de allium familie, waartoe ook uien en prei behoren. Het wordt meestal rauw gegeten, hoewel het ook meegebakken kan worden. Knoflook is een bron van veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine B6, mangaan, selenium, en fosfor. Met name rauwe knoflook is een gezonde aanvulling op je dieet. Knolselderij – ook wel selderijwortel genoemd, is een soort selderij die onder de grond groeit. Het heeft wit vruchtvlees en een milde smaak. Knolselderij wordt meestal rauw gegeten, maar kan ook gekookt worden. Het is een goede bron van vitamine C, kalium, en voedingsvezels. Koolrabi – is een groentesoort die vaak in salades gebruikt wordt. Hij heeft een knapperige textuur en een milde smaak. Koolrabi is een goede bron van vezels, vitamine C, en kalium. Het bevat ook weinig calorieën. Koolrabi wordt het vaakst rauw gegeten, maar kan ook gekookt worden. Paksoi – is een soort Chinese kool die veel gebruikt wordt in roerbakgerechten. Het wordt ook rauw in salades gegeten. Paksoi is een goede bron van vitamine A, C en K. Het is een caloriearme groente, met slechts 9 calorieën per 100 gram. Paprika – is een soort groente die tot de nachtschades behoort. Rode, oranje en gele paprika kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Ze zijn een goede bron van vitamine A en C, en ook van vezels. De groene paprika zal je wel altijd moeten verhitten vanwege dat deze nog niet rijp is en daardoor toxische stoffen bevat. Pastinaak – is een wortelgroente die meestal wit of lichtgeel van kleur is. Ze hebben een zoete smaak en kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Pastinaken zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, en kalium. Ze zijn ook een bron van antioxidanten. Rauwe pastinaken zijn gezond en voedzaam, maar ze kunnen ook gekookt worden om de zoete smaak te versterken. Pompoen – is verwant aan komkommers en meloenen. Het is een gladde, oranje vrucht die meestal ongeveer de grootte van een softbal heeft. Pompoen is een goede bron van vezels, vitamine A, en kalium. Ze kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Rucola – is een bladgroente die meestal rauw word gegeten. Hij is bekend om zijn peperige smaak en wordt vaak gebruikt in salades en sandwiches. Rucola is een goede bron van vitamine A, C, en K, en van mineralen als kalium en magnesium. Selderij – is een groente die gebruikt wordt in salades, soepen, en andere gerechten. Ze wordt meestal rauw gegeten, maar kan ook gekookt worden. Selderij is een goede bron van vitamine A en C, en ook van kalium. Het bevat weinig calorieën en veel vezels. Spinazie – is een bladgroente die rauw vak in salades of smoothies wordt gegeten. Het is een goede bron van vitamine A, C, en K, en van mineralen zoals ijzer. Uien – is een plant uit het geslacht Allium, en is verwant met knoflook, prei en sjalotten. Uien worden als groente in veel verschillende gerechten gebruikt, en kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Ze zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, kalium, en antioxidanten. Venkel – is een groente die verwant is aan wortels, peterselie, en selderij. Het heeft een lange, dunne stengel en groene bladeren. De bol onderaan de stengel kan rauw of gekookt worden gegeten. Venkel is een goede bron van vezels, vitamine C, en kalium. Waterkers – is een plant die verwant is aan mosterdgroenten en kool. Ze wordt meestal rauw in salades gegeten, maar kan ook gekookt worden. Waterkers is een goede bron van ijzer, vitamine C, en vitamine A. Ze bevat ook wat calcium en kalium. Zoete aardappel – zijn een knolvormige wortelgroente die meestal oranje of wit van kleur is. Ze zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, vitamine B6, en kalium. Zoete aardappelen kunnen rauw gegeten worden, maar ze worden vaak eerst gekookt om ze zachter te maken. Ook komt de zoete smaak meer naar voren als ze worden gekookt.

See also:  Camper Koelkast Op Gas Hoe Werkt Dat?

Was je groenten altijd goed voordat je ze rauw eet Het is belangrijk om groenten te wassen voor je ze rauw eet, want op rauwe producten kunnen bestrijdingsmiddelen, zand, insecten en bacteriën zitten. Ook komen groenten tijdens het vervoer in aanraking met veel handen, dus goed wassen zorgt ervoor dat je mogelijke ziektekiemen van anderen niet binnenkrijgt.

  • Bronnen: Choi Y, Lee SM, Chun J, Lee HB, Lee J.
  • Influence of heat treatment on the antioxidant activities and polyphenolic compounds of Shiitake (Lentinus edodes) mushroom,
  • Food Chemistry.2006;99(2):381-387.
  • Buhrmester RA, Ebinger JE, Seigler DS.
  • Sambunigrin and cyanogenic variability in populations of Sambucus canadensis L.

(Caprifoliaceae), Biochemical Systematics and Ecology.2000;28(7):689-695. Fanasca S, Rouphael Y, Venneria E, Azzini E, Durazzo A, Maiani G. Antioxidant properties of raw and cooked spears of green asparagus cultivars, International Journal of Food Science & Technology.2009;44(5):1017-1023.

Papoulias E, Siomos AS, Koukounaras A, Gerasopoulos D, Kazakis E. Effects of genetic, pre- and post-harvest factors on phenolic content and antioxidant capacity of white asparagus spears, Int J Mol Sci.2009;10(12):5370-5380. Jiménez-Monreal AM, García-Diz L, Martínez-Tomé M, Mariscal M, Murcia MA. Influence of cooking methods on antioxidant activity of vegetables,

J Food Sci.2009;74(3):H97-H103. Chai W, Liebman M. Effect of different cooking methods on vegetable oxalate content, J Agric Food Chem.2005;53(8):3027-3030. Andlauer W, Stumpf C, Hubert M, Rings A, Fürst P. Influence of cooking process on phenolic marker compounds of vegetables,

Int J Vitam Nutr Res.2003;73(2):152-159. Turning Up The Heat On Tomatoes Boosts Absorption Of Lycopene, Ohio State University. ScienceDaily. Shi J, Dai Y, Kakuda Y, Mittal G, Xue SJ. Effect of heating and exposure to light on the stability of lycopene in tomato purée, Food Control.2008;19(5):514-520. Ferracane R, Pellegrini N, Visconti A, et al.

Effects of different cooking methods on antioxidant profile, antioxidant capacity, and physical characteristics of artichoke, J Agric Food Chem.2008;56(18):8601-8608.

See also:  Welk Fruit Is Goed Voor De Stoelgang?

Hoe moet je bloemkool invriezen?

Houdbaarheid en bewaartips – Een hele bloemkool kun je rustig enkele dagen in de koelkast bewaren. Laat vooral het blad en de stellen aan de kool zitten. Als je dat doet, kun je de bloemkool zelfs wel een week bewaren in de koelkast. Ook kun je als bewaarplek een koele kelder gebruiken.

  1. Ook daar tot wel een week, mits je dan weer de bladeren en stelen laat zitten.
  2. Gekookte bloemkool kun je slechts 1 a 2 dagen in de koelkast bewaren.
  3. Bijvoorbeeld om de bloemkoolroosjes op te bakken of te verwerken in een bloemkoolsalade.
  4. We lezen op sommige sites de tips dat je verse bloemkool het beste kunt bewaren in een plastic zak of gewikkeld in huishoudfolie.

Onze tip, doe dat vooral niet. Want de houdbaarheid gaat sterk naar beneden. Verpakte groente in plastic zakken of in huishoudfolie gaat broeien, zelfs in de koelkast. De bloemkool zal vocht ademen en dat vocht gaat in het plastic zitten. Juist krijg je daardoor zwarte of bruine plekken op dat gedeelte dat je het liefste wit wilt houden. Bloemkool invriezen is heel makkelijk. Voorbereidingstijd 5 minuten Kooktijd 1 minuut Totale Tijd 4 minuten

  • 1 Grote bloemkool
  • Water
  • Snufje zout
  1. Maak de groente eerst goed schoon, en verdeel de bloemkool in roosjes. Eigenlijk net alsof je de bloemkool wilt gaan koken. Echter, voor de bloemkool invriezen is het voldoende om de groente kort te blancheren, voeg wel wat zout toe aan het water.
  2. Zodra het water kookt, de bloemkoolroosjes toevoegen, en niet langer dan één minuut laten koken. Dus niet de roosjes in het water doen en dan pas de pan met water op het vuur zetten.
  3. Na het blancheren even afspoelen onder koud water, en goed laten uitlekken, in een diepvrieszakje doen, of in een diepvriesbakje, de datum er op zetten en in de diepvries doen. De datum voorkomt dat je te oude groente uit de diepvries gebruikt, want echt langer dan een jaar moet je de bloemkool niet in de vriezer laten liggen. Dat is wel een beetje afhankelijk van hoe laag de temperaturen zijn in de diepvries.

Ga je bloemkool invriezen in een diepvriesvak, dan is de groente normaliter niet echt langer houdbaar dan een maand tot 6 weken. Ook dat heeft weer met de temperatuur te maken, die in een echte diepvries lager is. Datzelfde is overigens ook van toepassing, als je in de supermarkt bloemkool koopt uit de vriezer.

  1. Deze voorverpakte diepvries bloemkool is maximaal 6 maanden houdbaar.
  2. Let dus altijd op de houdbaarheidsdatum als je deze diepvriesgroente koopt.
  3. Het komt eigenlijk op hetzelfde neer als zelf bloemkool invriezen, het is alleen een stuk gemakkelijker, omdat je zelf niet veel hoeft te doen.
  4. Maar ook bij ingevroren bloemkool, moiet je wel de uiterste houdbaarheidsdatum in de gaten houden, want ook al is de groente ingevroren, het kan wel degelijk bederven.

Let ook op zakken die kapot zijn. Gooi die liever weg, want in dat geval kan de groente sneller bederven.

Welke groenten kun je niet invriezen?

Groente en fruit met een hoog vochtgehalte – Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi’s en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.

Hoe houd ik mijn bloemkool wit?

Bloemkool weer wit maken als deze vergeeld is – Als u bloemkool enige tijd bewaart krijgt deze een gelige kleur. Deze vergeelde bloemkool wordt weer hagelwit door er tijdens het koken een half theelepeltje suiker aan toe te voegen. Wat ook helpt is om tijdens het koken een scheut melk toe te voegen.

Hoe bloemkool en broccoli bewaren?

Bloemkool eet je natuurlijk liefst zo vers mogelijk. Deze tips helpen je om de bloemkool zo lang mogelijk vers te houden. Op de juiste manier bloemkool bewaren is namelijk wel zo handig en helemaal niet moeilijk.

Bloemkool is buiten de koelkast, mits op een koele plek bewaard, 2 tot 3 dagen houdbaar;Bloemkool in de koelkast bewaren is echter beter. In een plastic zak (open) of huishoudfolie is de bloemkool in de groentelade een week houdbaar;Laat het loof (groene gedeelte) aan de bloemkool zitten, hierdoor droogt deze minder snel uit;Bewaar de kool met steel naar beneden. Op deze manier blijven de roosjes beter droog, waardoor de kool langer houdbaar is.

TIP: Gekookte bloemkool is minder lang houdbaar dan verse bloemkool. Bewaar gekookte bloemkool daarom altijd in de koelkast en eet deze binnen twee dagen.

Hoe lang kan je gekookte broccoli bewaren?

4. Broccoli kun je ook invriezen – Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.