HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Lang Blijft Kipfilet Goed In De Koelkast?

Hoe Lang Blijft Kipfilet Goed In De Koelkast
Hoe lang kun je kip in de koelkast bewaren? – Rauwe kip kun je één tot twee dagen bewaren in de koelkast. Dit is ongeacht of het gaat om een geheel stuk, een borst, dij, drumsticks, vleugels of wat dan ook. Ben je er niet zeker van dat je je kippetje binnen deze twee dagen opeet? Vries hem dan in.

Hoe zie je dat kipfilet niet meer goed is?

Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.

Kun je kipfilet over datum eten?

Zintuigen gebruiken – Bij producten met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum kun je vaak je zintuigen gebruiken. Ziet het product er nog goed uit? Heeft het geen klonten, schimmel of rotte plekken? Als dat wel zo is, gooi het dan weg. Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet.

Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening Gerookte zalm: 2 dagen na opening Melk: 3 tot 5 dagen na opening Sinaasappelsap: 3 tot 7 dagen na opening

In de online Bewaarwijzer kun je opzoeken hoe lang je een product kunt bewaren en krijg je handige tips.

Hoe lang blijft verse kipfilet goed?

Kipfilet bewaren in het kort – Een korte samenvatting over het bewaren van kipfilet.

Koelkast (tussen -2°C en +4°C): Verse kipfilet niet langer dan twee dagen na de aankoopdatum bereiden. Kipfilet uit de supermarkt maximaal bewaren tot en met de THT-datum. Vriezer (-18°C): Rauwe kipfilet kun je maximaal 9 maanden bewaren in de vriezer.

Hoe ruik je of kip bedorven is?

Vlees dat stinkt – Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.

See also:  Wat Is Een Absorptie Koelkast?

Kun je bevroren kipfilet bakken?

Kamertemperatuur – Waarom kun je de kip niet gewoon op een bord op het aanrecht laten ontdooien? ‘Nooit doen,’ zegt Carothers. ‘Terwijl de binnenkant van de kip nog stijf bevroren is, komt de buitenkant al op kamertemperatuur, en dat is de temperatuur waarbij bacteriën zich snel vermenigvuldigen.

 • Zo ontwikkelen zich giftige stoffen, die er zelfs bij het bakken niet uitgaan.’ Kun je de kip ook bevroren bereiden? ‘Dat werkt beter bij stoofgerechten dan op de grill of in de oven,’ zegt Carothers.
 • Door het vocht dat vrijkomt bij ontdooien, krijg je niet zo snel een knapperig korstje.
 • Bovendien is de kip aan de buitenkant al meer dan gaar, terwijl de binnenkant nog rosé is,

Niet verstandig.’

Hoe lang kun je kipfilet in de vriezer bewaren?

Gevogelte – 3 maanden Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Hoe ruik je of kip bedorven is?

Vlees dat stinkt – Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.

Waarom wordt mijn kip wit?

Kijkersvraag: Waarom is rundvlees rood en kip wit? Een kersenrode biefstuk, een steenrode lamsbout, een rozerode varkenshaas en een lichtroze kipfilet. Bij de slagerij zie je een breed scala aan vleestinten, maar hoe komt vlees eigenlijk aan zijn kleur? Om je alvast gerust te stellen: de rode kleur heeft niks met bloed te maken.

 1. Ort gezegd is de kleur van vlees afhankelijk van de hoeveelheid myoglobine in de spieren.
 2. De rode kleur van het eiwit myoglobine zorgt voor de kleur van het vlees.
 3. Om een kort verhaal lang te maken: rood vlees heeft een hoog myoglobinegehalte, omdat er relatief veel type I spiervezels aanwezig zijn.
 4. Deze ‘slow twitch’ vezels kunnen lang werken zonder moe te worden en zijn handig voor langdurige activiteiten, zoals wandelen, staan of vliegen.
See also:  Wat Mag Baby 8 Maanden Op Brood?

Dit zie je vaak bij zoogdieren, zoals runderen, varkens (onder andere wilde zwijnen), geiten, schapen en paarden. Is wit vlees dan van luie dieren? Nee. Wit vlees heeft meer type II spiervezels. Deze ‘fast twitch’ spiervezels zijn ideaal voor snelle bewegingen, zoals springen of sprinten.

Ze trekken snel samen, maar worden snel moe omdat ze veel energie verbruiken. Deze spiervezels bevatten relatief veel glycogeen (dat licht van kleur is) en weinig myoglobine. Dit zie je vaak bij pluimvee en ander gevogelte. We noemen het trouwens wit vlees, maar dit vlees is eerder lichtroze van kleur.

Maar het verhaal is niet zo zwartwit (of roodwit) als we denken. De hoeveelheid en typen spiervezels kunnen tussen de dieren verschillen. De roodheid van vlees is niet alleen afhankelijk van de diersoort, maar ook van het geslacht en de leeftijd van het dier en de hoeveelheid beweging die het dier heeft gehad.

 1. Zo is het vlees van jonge zoogdieren (kalveren, lammeren en biggen) vaak lichter van kleur dan het vlees van volwassen zoogdieren.
 2. De kleur van het vlees kan ook per lichaamsdeel verschillen.
 3. De poten van een kip zijn actiever dan het bovenlijf en bevatten dus meer type I spiervezels.
 4. Daardoor zijn kippenpoten vaak roder dan de rest van de kip.

Bij vliegende vogels zijn de vleugels juist roder van kleur. Ook de versheid van een stuk vlees kan invloed hebben op de kleur. Wit vlees krijgt langzaam een grijsachtige kleur als het aan zuurstof wordt blootgesteld. Rood vlees krijgt steeds meer een bruinrode kleur als het als het niet meer vers is.

 • Het komt het nog wel eens voor dat sulfiet of andere kleurstoffen aan het vlees worden toegevoegd om het een mooi rood kleurtje te geven.
 • Dit is verboden, omdat het dan minder goed zichtbaar is als het vlees bedorven is.
 • De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert hier streng op.
 • Ook met de kleur van tonijn wordt wel eens gesjoemeld.
See also:  Hoe Lang Flesvoeding Bewaren Buiten Koelkast?

Wil je weten hoe? Check het Bronnen:,, : Kijkersvraag: Waarom is rundvlees rood en kip wit?

Hoe lang blijft kipfilet vleeswaren goed?

Houdbaarheid van vlees –

Gezouten vleeswaren zoals bacon, ontbijtspek en rookvlees kun je ongeveer een week in de koeling bewaren. In de vriezer gaan ze 1 tot maximaal 3 maanden mee qua houdbaarheid. Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren. Deze vleeswaren blijven ook 3 maanden lang goed in de vriezer. Pas op met Filet Americain : dit kun je (zonder houdbaarheidsdatum) het beste op dezelfde dag nog opmaken. Het is sowieso niet geschikt om in te vriezen. Rauw vlees zoals kip, rundvlees, varkensvlees en gemalen vlees is na openen nog 2 dagen houdbaar in de koeling. Rauwe kip kun je tot 9 maanden in de vriezer bewaren, rundvlees maar liefst 6-12 maanden en varkensvlees circa 4 maanden. Gemalen vlees zoals gehakt, hamburgers en slavinken gaan in de vriezer 2-3 maanden mee. Restjes vlees die overblijven van de barbecue kun je beter niet bewaren en niet invriezen. Dit vlees heeft vaak te lang buiten de koeling gelegen en verliest daarmee de houdbaarheid.