HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Lang Blijft Groente Goed In De Koelkast?

Hoe Lang Blijft Groente Goed In De Koelkast
Zo houd je groenten vers

Groente Houdbaarheid
Bladgroente In de koelkast: 3 tot 5 dagen
Bloemkool (in zijn geheel) In de koelkast: 5 dagen
Broccoli In de koelkast: 4 dagen
Champignons In de koelkast: varieert per soort

Nog 17 rijen

Hoe bewaar je groenten in de koelkast?

Tip: gebruik de groentelade – Groenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast, bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.

Hoelang kan je gekookte groente in de koelkast bewaren?

Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.

Kun je ziek worden van bedorven groente?

Ziekmakers zie je niet – Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.

Kan je ziek worden van slechte groenten?

Je kunt voedselvergiftiging oplopen als je iets eet dat vervuild is met schadelijke bacteriën, parasieten, virussen of gifstoffen. Het kan een reeks symptomen veroorzaken waaronder vooral vaak maag- en buikpijn, diarree, braken, misselijkheid en verlies van eetlust.

Zwangere vrouwen, kleine kinderen, ouderen en mannen met chronische ziektes lopen meer kans ziek te worden door voedselvergiftiging. Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken vaker voedselvergiftiging dan andere, vooral als ze niet op de juiste manier worden bewaard, bereid of gekookt. Hieronder vind je de 9 voedingsmiddelen die het vaakst zorgen voor voedselvergiftiging.1.

Gevogelte Door het eten van rauw en niet-gaar vlees van gevogelte zoals kip, eend en kalkoen loop je een hoog risico op voedselvergiftiging. Dit komt vooral door twee soorten bacteriën, de Campylobacter en de Salmonella, die vaak in de darmen en op de veren van deze vogels voorkomen.

Deze bacteriën besmetten vers kippenvlees tijdens het slachtproces en ze blijven in leven totdat het koken ervoor zorgt dat ze doodgaan ( 1, 2 ). Uit Brits, Iers en Amerikaans onderzoek is zelfs gebleken dat 41-84% van de rauwe kip die in supermarkten werd verkocht besmet was met Campylobacter en 4-5% met Salmonella ( 3, 4, 5 ).

De mate van besmetting met Campylobacter in kalkoen was iets lager, 14-56% en in eendenvlees was de besmetting 36% ( 6, 7, 8 ). Het goede nieuws is dat deze schadelijke bacteriën, ook al kunnen ze overleven op de vogels, gedood zullen worden door het vlees zeer goed te garen.

Om het risico te beperken is het dus zaak om gevogelte heel goed te garen. Zorg ervoor dat je het rauwe vlees niet in contact brengt met keukengerei, werkblad of aanrecht, snijplanken en andere voedingsmiddelen, want dat kan leiden tot kruisbesmetting ( 9 ). Kortom: Rauw en niet goed gegaard gevogelte is een veelvoorkomende bron van voedselvergiftiging.

Om het risico te verlagen moet je kip, eend en kalkoen goed doorkoken of -bakken. Dit zal de schadelijke bacteriën die erin zitten doden.2. Groenten en sla Groenten zijn ook vaak een bron voor voedselvergiftiging, vooral als ze rauw worden gegeten. Fruit en groenten hebben een aantal uitbraken van voedselvergiftiging teweeggebracht, vooral sla, spinazie, kool, selderie en tomaten ( 10 ).

Groenten kunnen besmet raken met schadelijke bacteriën zoals E.Coli, Salmonella en Listeria. Dit kan op verschillende plekken in het transport en de verwerking gebeuren. Het kan onder andere komen door vervuild water, dat in de bodem kan lekken waar fruiten groenten worden geteeld ( 11 ). Het kan komen door vuil gereedschap bij de verwerking of onhygiënische voedselbereidingsmethoden.

Vooral groene bladgroenten en sla zijn erg risicovol omdat ze vaak rauw worden gegeten ( 12 ). Het is gebleken dat 85% van de uitbraken van voedselvergiftiging – veroorzaakt door groene groenten zoals kool, sla en spinazie – in de VS tussen 1973 en 2012 te herleiden waren tot de voedselbereiding in een restaurant of cateringbedrijf ( 13 ).

 • Om het risico te minimaliseren moet je sla altijd goed wassen voor het eten.
 • Oop geen zakjes gemengde sla met rottende, natte blaadjes en vermijd vooraf bereide salades die op kamertemperatuur zijn bewaard.
 • Ortom: Groenten en sla bevatten vaak schadelijke bacteriën zoals E.Coli, Salmonella en Listeria.

Om het risico te verlagen dien je groenten en sla goed te wassen en alleen voorverpakte verse salades te kopen die gekoeld zijn bewaard.3. Vis en schelpdieren Vis en schelpdieren vormen een veelvoorkomende bron van voedselvergiftiging. Er is een grote kans dat vis die niet op de juiste temperatuur wordt bewaard besmet raakt met histamine, een gifstof die door bacteriën in vis wordt geproduceerd.

 1. Histamine wordt niet vernietigd bij normale kooktemperaturen en dat resulteert in een type voedselvergiftiging genaamd histamine-intoxicatie of scombroïde-intoxicatie, naar de vissoorten uit de familie scombridae, zoals tonijn en makreel, waarbij deze vergiftiging soms optreedt.
 2. Het veroorzaakt een reeks symptomen, zoals misselijkheid, benauwdheid en zwelling van het gezicht en de tong ( 14, 15 ).

Een andere soort voedselvergiftiging door vis is ciguatera-intoxicatie of CFP (ciguatera food poisoning). Dit ontstaat door een gifstof genaamd ciguatoxine, die vaak in warme, tropische wateren gevonden wordt. Men schat dat per jaar tenminste 10.000 -50.000 mensen die in tropische gebieden wonen of verblijven CFP krijgen.

Net als histamine wordt het niet bij normale kooktemperaturen afgebroken, waardoor de schadelijke stof er nog in zit na het koken ( 16 ). Schelpdieren zoals mosselen, oesters en coquilles kunnen ook een risico vormen voor voedselvergiftiging. Algen die door de schelpdieren worden opgegeten produceren allerlei toxines en die kunnen zich in het vlees van de schelpdieren ophopen, wat een gevaar oplevert voor mensen als die de dieren eten ( 17 ).

In de winkel gekochte schelpdieren zijn meestal wel veilig om te eten. Maar zijn ze gevangen in gebieden waar de waterkwaliteit niet wordt gecontroleerd, dan kan het onveilig zijn vanwege besmetting uit rioleringen, stormwaterafvoer en septic tanks. Om het risico te verkleinen kun je het best zeevoedsel uit de winkel halen en ervoor zorgen dat je het gekoeld of bevroren bewaart voordat je het kookt.

 • Zorg er ook goed voor dat de vis helemaal gaar wordt en kook mosselen en oesters tot de schelpen opengaan.
 • Gooi de schelpen die niet opengaan weg.
 • Ortom: Vis en schelpdieren vormen een veelvoorkomende bron van voedselvergiftiging vanwege de aanwezigheid van histamine en toxines.
 • Om het risico te verlagen kun je zeevoedsel het best in een winkel kopen en het gekoeld bewaren voor gebruik.4.

Rijst Rijst is een van de oudste granen en het is basisvoedsel voor meer dan de helft van de wereldbevolking. Maar als het gaat om voedselvergiftiging dan is het wel een risicovol voedingsmiddel. Ongekookte rijst kan sporen van Bacillus cereus bevatten, een bacterie die toxines produceert die voedselvergiftiging kan veroorzaken.

 1. De sporen van de bacterie kunnen onder droge omstandigheden in leven blijven; ze kunnen bijvoorbeeld in een pakje ongekookte rijst zitten in je keukenkastje.
 2. Ook kunnen ze het kookproces overleven ( 18 ).
 3. Als gekookte rijst op kamertemperatuur wordt bewaard kunnen deze sporen uitgroeien tot bacteriën die zich in de warme, vochtige omgeving thuisvoelen en zich gaan vermenigvuldigen.

Hoe langer je de rijst op kamertemperatuur bewaart hoe waarschijnlijker het wordt dat je het niet meer veilig kunt eten ( 19 ). Kortom: Rijst is een risicovol voedingsmiddel vanwege de Bacillus cereus. Sporen van deze bacterie kunnen in ongekookte rijst zitten en ze kunnen weer uitgroeien tot bacteriën en zich vermenigvuldigen na het koken.

 1. Om die kans te verkleinen dien je de rijst zo snel mogelijk na het bereiden op te eten en restjes direct in de koelkast te zetten.5.
 2. Vleeswaren Vleeswaren zoals ham, bacon, salami en worst kunnen een bron van voedselvergiftiging vormen.
 3. Er kunnen op verschillende momenten tijdens het bereidings- en verwerkingsproces ziekmakende bacteriën in terechtkomen zoals Listeria en Staphylococcus aureus.

De besmetting kan ook direct worden overgebracht door contact met besmet rauw vlees of door slechte hygiëne van werknemers bij de bereiding, slechte schoonmaakwerkzaamheden of kruisbesmetting van vuile gereedschappen zoals de messen in snijmachines ( 20, 21 ).

De gemelde hoeveelheden Listeria in gesneden rosbief, kalkoen, kip, ham en paté variëren van 0-6% ( 22, 23, 24, 25 ). Van alle sterfte veroorzaakt door Listeria-besmetting van vleeswaren was 83% veroorzaakt door vleeswaren die gesneden en verpakt werden in de winkel, terwijl de andere 17% was veroorzaakt door voorverpakte vleeswaren ( 26 ).

Het is van belang op te merken dat al het vlees een risico van voedselvergiftiging in zich draagt als het niet goed gaar is of op de juiste manier wordt bewaard. Hotdogs, gehakt, saucijsjes en ham moeten door-en-door gaar zijn en dienen direct na het bereiden te worden opgegeten.

Gesneden vleeswaren moeten in de koelkast worden bewaard totdat ze worden gebruikt. Kortom: Vleeswaren zoals ham, salami en worst kunnen besmet zijn met bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. Het is belangrijk om vleeswaren te bewaren in de koelkast en om al het vlees goed te garen voordat het gegeten wordt.6.

Ongepasteuriseerde zuivel Pasteurisatie is het proces waarbij een vloeistof of voedingsmiddel wordt verhit om schadelijke micro-organismen te doden. Voedselfabrikanten pasteuriseren zuivelproducten zoals melk en kaas om ze veiliger te maken voor consumptie.

 • Door het pasteuriseren worden schadelijke bacteriën en parasieten zoals Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E.
 • Coli, Listeria en Salmonella gedood.
 • In 20 staten in de VS is de verkoop van ongepasteuriseerde melk en melkproducten zelfs verboden ( 27 ).
 • Ook in Nederland mag rauwe, ongepasteuriseerde melk niet in de winkel verkocht worden; het mag echter wel rechtstreeks door boeren worden verkocht.
See also:  Hoe Lang Mag Afgekolfde Melk Buiten De Koelkast?

Wel mogen met melkzuur gefermenteerde producten gemaakt van rauwe melk worden verkocht in winkels, zoals kefir en yoghurt. Tussen 1993 en 2006 waren er in de VS meer dan 1500 gevallen van voedselvergiftiging, 202 ziekenhuisopnames en twee doden, vanwege het drinken van melk of eten van kaas van ongepasteuriseerde melk ( 28 ).

Je loopt tenminste 150 keer zoveel risico op voedselvergiftiging en 13 keer zoveel kans op ziekenhuisopname door het drinken van ongepasteuriseerde zuivelproducten dan van gepasteuriseerde zuivel ( 29 ). Om het risico op voedselvergiftiging door ongepasteuriseerde zuivel te verkleinen is het raadzaam om gepasteuriseerde producten te kopen.

Bewaar alle zuivel onder de 6 graden en gooi het weg als het over de datum is ( 30, 31 ). Kortom: Bij pasteurisatie worden vloeistoffen en voedingsmiddelen verhit om schadelijke micro-organismen zoals bacteriën te doden. Drinken en eten van ongepasteuriseerde zuivel houdt verband met een hoog risico op voedselvergiftiging.7.

Eieren Hoewel eieren erg voedzaam zijn en heel veelzijdig, kunnen ze ook een bron van voedselvergiftiging zijn als je ze rauw of niet goed gaar eet. Dat komt door de Salmonellabacterie die vaak in eieren zit, zowel op de schaal als vanbinnen ( 32 ). In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw waren besmette eieren een belangrijke bron van voedselvergiftiging door Salmonella in de VS.

Het goede nieuws is dat sinds 1990 verbeteringen zijn doorgevoerd bij de verwerking en productie van eieren, waardoor er minder uitbraken van vergiftiging door deze bacterie voorkomen ( 33 ). Toch veroorzaken eieren met Salmonella in de VS nog steeds voor ongeveer 79.000 gevallen van voedselvergiftiging en 30 doden volgens de FDA, de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit ( 34 ).

Om het risico te verlagen moet je geen eieren eten met een kapotte of vieze schaal. Kies zoveel mogelijk voor gepasteuriseerde eieren in recepten waarin rauwe of zeer zachtgekookte eieren voorkomen. Kortom: Rauwe en te zacht gekookte eieren kunnen Salmonellabacteriën bevatten. Kies indien mogelijk voor gepasteuriseerde eieren en vermijd eieren met een kapotte of vuile schaal.8.

Fruit Een aantal fruitproducten zoals bessen, meloenen en van tevoren bereide fruitsalades zijn in verband gebracht met uitbraken van voedselvergiftiging. Er is een grote kans op voedselvergiftiging door de Listeriabacterie in fruit dat op de grond groeit, zoals de cantaloupe-, water- en honingmeloen.

 • De bacterie groeit op de schil en kan zich verspreiden naar het vruchtvlees ( 35 ).
 • Tussen 1973 en 2011 waren er in de VS 34 uitbraken van voedselvergiftiging door meloenen, met als gevolg 3602 gemelde ziektegevallen, 322 ziekenhuisopnames en 46 doden.
 • De cantaloupe was verantwoordelijk voor 56% van de uitbraken, watermeloen voor 38% en honingmeloen voor 6% ( 36 ).

Vooral cantaloupe is risicovol omdat de schil zo ruw en netvormig is waardoor de Listeria en andere bacteriën er goed kunnen nestelen. Dat maakt het moeilijk om de bacterie volledig te verwijderen, ook al wordt de meloen gereinigd ( 37 ). Ook verse en ingevroren bessen zoals frambozen, bosbessen, aardbeien en blauwe bessen zijn een veelvoorkomende bron van voedselvergiftiging door bacteriën en virussen, vooral het hepatitis A-virus.

 1. De hoofdoorzaken voor de besmetting zijn onder andere de kweek met besmet water, slechte hygiëne van de bessenplukkers en kruisbesmetting met reeds besmette bessen bij de verwerking ( 38 ).
 2. Fruit wassen voordat je het eet kan het risico verminderen, net als koken.
 3. Als je meloen eet, zorg er dan voor dat je de schil wast.

Eet fruit zodra het gesneden is of leg het in de koelkast. Vermijd voorverpakte fruitsalades die niet gekoeld bewaard zijn. Kortom: Het risico op voedselvergiftiging door fruit is groot, vooral bij meloen en bessen. Was het fruit altijd voor consumptie en eet versgesneden fruit direct of leg het in de koelkast.9.

Iemgroenten Rauwe kiemgroenten zoals alfalfa, zonnebloemkiemen, taugé en radijskiemen worden beschouwd als risicovol als het gaat om voedselvergiftiging. Dit komt voornamelijk door aanwezigheid van bacteriën zoals de E.coli en Listeria. Zaden moeten kiemen in een vochtige en voedselrijke omgeving om te kunnen groeien.

Deze omstandigheden zijn ideaal voor een snelle groei van bacteriën. Van 1998 tot 2010 waren er in de VS 33 uitbraken van voedselvergiftiging door kiemen van zaden en bonen, waardoor 1330 mensen werden getroffen ( 39 ). In 2014 veroorzaakten gekiemde bonen die met Salmonella waren besmet voedselvergiftiging bij 115 mensen, waarvan een kwart moest worden opgenomen in het ziekenhuis ( 40 ).

De FDA raadt zwangere vrouwen aan om dit soort rauwe kiemen niet te eten, omdat zij extra kwetsbaar zijn voor de effecten van schadelijke bacteriën ( 41 ). Gelukkig kan het koken of blancheren van de kiemgroenten ervoor zorgen dat de schadelijke micro-organismen worden gedood zodat het risico op voedselvergiftiging afneemt.

Kortom: Kiemen gebeurt onder vochtige en warme omstandigheden, wat een ideale omgeving is voor de groei van bacteriën. Het koken van kiemgroenten kan het risico op voedselvergiftiging helpen verminderen. Hoe kun je het risico op voedselvergiftiging beperken Hier vind je een paar simpele tips om het risico op voedselvergiftiging te helpen beperken:

Zorg voor goede hygiëne: Was je handen met zeep en warm water voordat je voedsel gaat bereiden. Was altijd je handen direct na het aanraken van rauw vlees en gevogelte. Vermijd kruisbesmetting: Gebruik aparte snijplanken en messen, vooral voor rauw vlees en rauwe kip en kalkoen. Let goed op de ‘te gebruiken tot’-datum (TGT): Om redenen van veiligheid en gezondheid dien je geen voeding te eten na de houdbaarheidsdatum. Het gaat dan vooral om de TGT-datum die op zeer bederfelijke producten staat en niet zozeer om THT-datum (ten minste houdbaar tot) want die voeding is minder bederfelijk en kan na de datum nog wel een tijdje goed zijn, hoewel de kwaliteit minder kan worden. Vlees goed garen: Zorg ervoor dat vlees goed, door-en-door gaar is voordat je het eet. Was verse producten: Was groenten, sla en fruit voordat je ze opeet, ook als ze zijn voorverpakt. Bewaar voedsel bij een veilige temperatuur: De ideale temperatuur voor de groei van bacteriën is tussen de 5 en 60 graden Celcius. Laat geen restjes staan op kamertemperatuur maar zet ze gelijk in de koelkast.

Kortom: Er zijn een aantal stappen die je kunt zetten om de kans op voedselvergiftiging te minimaliseren. Zorg voor een goede hygiëne, check de TGT-datum, was fruit en groenten voordat je ze eet en bewaar voeding niet op een temperatuur tussen de 5 en 60 graden Celcius.

 • Conclusie Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door het eten van voeding die besmet is met bacteriën, virussen of gifstoffen.
 • Er kunnen een aantal symptomen optreden, zoals maagpijn, diarree en braken en het kan zelfs leiden tot de dood.
 • Het risico op voedselvergiftiging is vooral groot bij gevogelte, zeevoedsel, vleeswaren, eieren, ongepasteuriseerde zuivel, rijst, fruit en groenten, vooral als het voedsel niet op de juiste manier wordt bewaard, bereid of verwerkt.

Om het risico te minimaliseren kun je de hierboven genoemde tips toepassen, die ervoor zullen zorgen dat je zorgvuldig te werk gaat bij het kopen, verwerken en bereiden van deze voedingsmiddelen (met toestemming vertaald ).

Hoe bewaar je gesneden groenten?

Hoe bewaar je gesneden groenten langer? 🥦 | Blog Zie je er tegenop om een gezonde maaltijd met veel groentjes klaar te maken na een lange dag werken omdat het ‘te veel tijd’ in beslag neemt om je groenten te snijden? Hier zijn enkele tips om gesneden groenten langer te bewaren zodat je na een lange dag direct aan de slag kan! 🍅🥦 Ondanks dat de groentjes beschadigd worden bij het snijden en schillen, kan je voorgesneden groenten toch bewaren, maar enkel op voorwaarde dat ze zoveel mogelijk van licht en lucht afgeschermd worden.

Welk voedsel is onbeperkt houdbaar?

Zelf noodrantsoen samenstellen – Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda’s, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.

Wat gaat er verloren als je groenten een langere tijd bewaard?

Groenten kopen en bewaren Groenten kopen doe je met je zintuigen: kijk, ruik en voel. Groenten bewaren op correcte wijze houdt het verlies aan kwaliteit en voedingsstoffen minimaal.

 • Knolgewassen voelen best stevig aan en rimpelen best niet bij een lichte vingerdruk.
 • Koop knollen met een frisse kleur hebben en geen aangetaste plekken vertonen.
 • Bij de meeste knolgewassen wordt het loof verwijderd om te vermijden dat de groenten te veel vocht zouden verliezen. Is er nog loof aanwezig, dan moet dit er frisgroen uitzien.
 • Let erop dat de buitenbladeren stevig, fris van kleur en glanzend zijn. Vermijd kolen met verwelkte buitenbladeren of met bruine vlekken.
 • Als de roosjes van een bloemkool er ‘wollig’ uitzien en die van broccoli geel kleuren, dan duidt dit op kwaliteitsverlies. Bloemkolen waarvan de roosjes bruine vlekken hebben, zijn af te raden.
 • Tomaten koop je best niet te rijp. Overrijpe tomaten zijn minder pittig van smaak en moeilijker te verwerken. Koop tomaten die stevig aanvoelen en geen zachte plekken vertonen. Een glanzende rode kleur en een frisgroen steeltje zijn bijkomende indicaties voor de versheid van een tomaat.
 • Een verse aubergine heeft een glanzende, onbeschadigde en donkerpaarse schil en frisgroene kroonblaadjes. De vrucht is rijp als ze een iets mattere glans heeft en bij een lichte vingerdruk iets meegeeft.
 • Verse courgettes hebben een groene egale kleur en zijn vrij van beschadigingen. Ze hebben een gave schil en voelen stevig aan. Het snijvlak mag niet te nat zijn. Groenten die beschadigd zijn, bederven sneller. Op de plaats van een kwetsuur komen immers meer voedingsstoffen ter beschikking van bederfveroorzakende gisten, schimmels of bacteriën. Kwetsuren herken je vaak aan het ontstaan van bruine plekken.
 • Een verse komkommer is egaal en hard, glanzend groen en heeft een stevig groen steeltje.
 • Een paprika moet stevig aanvoelen en glanzen en mag geen rimpels vertonen. Het steeltje moet frisgroen zijn. Koop geen paprika’s met kleine beschadigingen: die worden snel groter en de groente bederft zo sneller.
 • Pompoenen moeten bij aankoop stevig aanvoelen. Zomerpompoenen hebben een glanzende schil. Winterpompoenen zien er eerder mat uit en worden best gekocht met een intacte steel.
See also:  Hoe Noemen Ze Geroosterd Brood In Engeland?

Koop geen diepvriesgroenten met een beschadigde verpakking en conservenblikken die bol staan, geblutst of verroest zijn.

 • Eens de verpakking is beschadigd, is de aangegeven bewaringstijd niet langer gegarandeerd. Bij een beschadigde verpakking kunnen bovendien ongewenste stoffen (vuil, bacteriën, stukjes plastic of glas van de verpakking) in het voedingsmiddel terechtkomen en gevaar inhouden voor de gezondheid.
 • De inhoud van een conservenblik dat bol staat, is bedorven.
 • Voelt de verpakking van diepvriesgroenten slap en/of vochtig aan, dan kan dit erop wijzen dat de diepvriesgroenten ontdooien of al ontdooid zijn. Staan er ijskristallen op de verpakking, dan zijn de diepvriesgroenten mogelijks ontdooid en vervolgens opnieuw ingevroren of zijn ze blootgesteld aan temperatuurschommelingen.
 • Hou diepvriesgroenten altijd koel. Neem ze dus pas als laatste uit de winkelrekken en hou ze onderweg naar huis koel in een isolerende zak. Maak geen ommetjes met diepvriesproducten in de wagen en plaats de producten onmiddellijk in de diepvriezer zodra je thuiskomt.

Idealiter zouden groenten en fruit rechtstreeks van het veld of de boom op ons bord moeten komen. Ultra vers. In de realiteit gaat het er echter meestal anders aan toe. Groenten leggen vaak een lange weg af van producent naar consument wat onvermijdelijk gepaard gaat met verlies aan kwaliteit en voedingsstoffen.

Algemeen geldt: hoe verser je ze gebruikt, hoe beter. Hoe langer je groenten en fruit bewaart, hoe meer vitaminen er verloren gaan. Rijping en bederf worden afgeremd bij lage temperaturen. De ideale bewaarplaats is dan ook de groentelade in de koelkast (3 tot 7°C). Vruchtgroenten bewaar je best op een koele, donkere en goed verluchte plaats zoals de kelder of een koele berging.

De ideale bewaartemperatuur is ongeveer 15°C. Bewaar ze liever niet in de koelkast, dat is te koud. In de koelkast worden ze slap en waterig, verliezen ze sneller hun smaak en bederven ze sneller. Bij te lage bewaartemperaturen krijgen courgettes bovendien een bittere smaak en gaat de schil van paprika’s rimpelen.

 • Deze groenten bewaar je best in de koelkast* Andijvie, asperges (bij voorkeur gewikkeld in een vochtige doek), bladselderij, bloemkool, broccoli, champignons en oesterzwammen, knolselderij, koolsoorten (rode, groene, witte), pastinaak, prei, radijs, rammenas (wit), rode biet, schorseneren, spruiten, sla (alle soorten), spinazie, tuinkruiden, witloof, wortelen met loof.
 • Deze bewaar je best in een koele berging** Bonen (alle soorten), courgettes (niet samen met tomaten), doperwten, knolselderij, komkommer (niet samen met tomaten), paprika’s (rode, groene, gele), tomaten (niet samen met aubergines, courgettes en komkommers), uien, wortelen en rammenas (zwart)
 • Deze bewaar je best op kamertemperatuur: Aubergines (niet samen met tomaten, verpak in folie), courgettes (niet samen met tomaten), komkommer (niet samen met tomaten, verpak in folie), kruidenpotjes met wortel, tomaten (niet samen met aubergines, courgettes en komkommers).

* tussen 3 en 7°C, bij voorkeur in de groentelade en/of de twee hoogste rekken ** tussen 8 en 15°C, bijvoorbeeld een verluchte kleine kelder of een verluchte donkere ruimte waar de temperatuur constant koel blijft. Voorzie voldoende rekken en schappen op verschillende hoogtes.

Hoe lang kun je een broccoli bewaren?

Bewaren Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.

 1. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
 2. Hoe weet ik of broccoli niet goed meer is? Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt.
 3. Bederf herken je snel met je zintuigen.
 4. Dus kijk, proef of ruik goed.
 5. Bereiden Was de broccoli en snijd de onderkant van de steel.

Schil de steel tot vlak onder de roosjes. Snijd de steel in plakjes. Op deze manieren is de steel tegelijk gaar met de roosjes. Verdeel de rest van de broccoli in roosjes. Kook broccoli met weinig water beetgaar in ca.3 minuten.

Hoe lang gesneden groenten bewaren in koelkast?

Zo houd je groenten vers

Groente Houdbaarheid
Bladgroente In de koelkast: 3 tot 5 dagen
Bloemkool (in zijn geheel) In de koelkast: 5 dagen
Broccoli In de koelkast: 4 dagen
Champignons In de koelkast: varieert per soort

Welk eten geeft voedselvergiftiging?

Voedselvergiftiging: wat te doen, symptomen en tips Heb je iets verkeerds gegeten waardoor je buikpijn of buikkrampen hebt? Je kan een voedselvergiftiging hebben. Ontzettend vervelend en je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Zeker weten of je last hebt van een voedselvergiftiging? Hieronder lees je wat de symptomen zijn en wat je kan doen.

Spring snel naar: Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet in je maag of darmen. De meeste voedselvergiftigingen komen door bacteriën. Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën.

De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden. Een voedselvergiftiging begint vaak met buikpijn of buikkrampen. Andere symptomen zijn:

 • misselijkheid
 • braken
 • diarree

Soms krijg je ook last van symptomen als:

 • draaierig of je licht in het hoofd voelen
 • hoofdpijn
 • bloed of slijm in de ontlasting

De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

 • Wacht rustig af Soms is het er na één of twee keer overgeven weer uit. Wacht dus eerst even rustig af hoe je je voelt, want misschien gaat het snel al beter.
 • Blijf water drinken Als je veel moet overgeven en ook diarree hebt, dan verliest je lichaam veel vocht. Probeer daarom elke vijf of tien minuten een klein slokje water of lepeltje thee te nemen.
 • Luister naar je lichaam Merk je dat je weer honger of dorst krijgt? Probeer dan gewoon wat te eten. In principe raden huisartsen aan om alles te eten waar je trek in hebt. Heb je langer dan een week diarree of heb je er vaker last van? Probeer dan vet voedsel en producten als melk, appelsap, frisdranken te vermijden. Dit is niet altijd even goed voor je darmen. Light-varianten kan wel.
 • Eet kleine porties Je darmen zijn tijdens een voedselinfectie behoorlijk van slag. Als je weer begint met eten, dan kun je snel buikkrampen krijgen; dat is normaal en hoort erbij. Zorg daarom dat je altijd begint met kleine porties, zodat je maag en darmen kunnen wennen.
 • Let op je medicijngebruik Gebruik je medicijnen op het moment van je voedselvergiftiging, bijvoorbeeld de anticonceptiepil? Door de diarree en het overgeven kan het zijn dat je lichaam de medicijnen niet goed opneemt. Neem contact op met je huisarts om te weten wat je het beste kan doen.

Er bestaan geen medicijnen om voedselvergiftiging te verhelpen. Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen.

 • ORS Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen. In dit drankje zitten speciale suikers en zouten die je vochtbalans op peil houden. Probeer elke vijf of tien minuten een eetlepel te drinken. Je kan het drankje kant-en-klaar of als oplospoeder kopen bij de apotheek of drogist.
 • Stopmiddelen Eventueel kun je gebruikmaken van het stopmiddel loperamide, als je last hebt van diarree. Loperamide zorgt ervoor dat de ontlasting minder frequent wordt. Let op, dit kan wel verstopping veroorzaken en het versnelt de genezing niet. Gebruik het middel niet als je koorts of bloederige diarree hebt. Loperamide mag je niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Geef geen loperamide aan kinderen jonger dan acht jaar.
 • Medicijnen tegen misselijkheid Tegen erge misselijkheid wordt wel domperidon of metoclopramide gebruikt. Vaak geven deze medicijnen wel bijwerkingen, zoals hartkloppingen of spiertrekkingen, vooral bij kinderen.
 • Antibiotica Bij een voedselvergiftiging wordt zelden antibiotica gebruikt. Alleen bij sommige bacteriën, zoals de campylobacter, wordt antibiotica gegeven als iemand erg ziek is en/of hoge koorts met bloederige diarree heeft.

Zeker tijdens warme dagen, ligt een voedselinfectie op de loer; mensen nemen de hygiëne met het warme weer helaas niet zo nauw. Houd je een voedselvergiftiging liever buiten de deur? Hier lees je handige tips!

 1. Was je handen En niet maar één keer per dag! Was je handen altijd na een toiletbezoek, voordat je begint met koken en voordat je begint met eten. Vergeet ook niet je handen te wassen als je tijdens het koken rauw vlees of rauwe vis hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het uit de verpakking te halen, te snijden of in de pan te leggen.
 2. Was al je groente en fruit Jij wilt toch ook dat alles wat je in je mond stopt, lekker schoon is? Was daarom rauwe groente en fruit dat je eet af onder de (hete) kraan.
 3. Gebruik aparte snijplanken en messen De meeste voedselinfecties komen door bacteriën van rauw vlees en rauwe vis. Zorg dat deze bacteriën tijdens het koken dus niet ander eten besmetten. Gebruik aparte snijplanken voor vlees, voor vis en voor groenten.
 4. Bak goed Dit klinkt logisch, maar wordt vaak niet goed gedaan. Na een lange werkdag heb je vaak zo’n honger dat je de hamburger al nét iets eerder van het vuur haalt dan eigenlijk zou moeten. Weet dat bacteriën waar je ziek van kan worden in vlees, vis of schelpdieren pas echt dood zijn als het helemaal gaar is. Geduld is een schone zaak!
 5. Bewaar etenswaren niet te lang Wil je van het weekend lekker sushi of carpaccio eten? Zorg dat je vlees, vis of schelpdieren die je rauw eet niet langer dan één dag in de koelkast bewaart. Haal je vlees en vis dus niet al op je vrije woensdagmiddag in huis, maar pas op de dag dat je het eet.
 6. Check de houdbaarheidsdatum Die staat er niet voor niets! Vis, vlees en schelpdieren zijn niet meer veilig na de houdbaarheidsdatum, ook al is het product pas één dag over de datum. Twijfel je of je iets nog kan eten? Neem altijd het zekere voor het onzekere en gooi het weg.
 7. Ruim je boodschappen gelijk op Soms ben je blij dat je eindelijk thuis bent en even op de bank kan zitten. Die boodschappentas komt zo wel, denk je. Dat kan gevaarlijk zijn, zeker op warme dagen. Zet spullen die koel moeten blijven daarom gewoon gelijk in de koelkast.
 8. Neem een koeltas mee naar je BBQ Net als bij gekoelde biertjes is het erg belangrijk om je vlees van de barbecue gekoeld te houden. Stop daarom alles wat bederfelijk is in een goede koeltas. Is de barbecue lekker in je achtertuin? Laat alles dan in de koelkast staan.
 9. Bewaar alleen eten dat je kán bewaren Is niet al het eten opgegaan? Maak een bakje met het overgebleven eten en zet dit direct in de koelkast. Zorg dat je het binnen twee dagen opeet, langer is niet meer verantwoord. Maaltijden met rauw vlees of rauwe vis, zoals carpaccio, kan je sowieso niet bewaren.
See also:  Welk Vlees Roken Op Bbq?

In de volgende situaties is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts:

 • Je begint je suf te voelen, in de war te raken of je voelt dat je gaat flauwvallen;
 • de waterdunne diarree (zes keer of meer per dag) duurt drie dagen of langer;
 • je blijft braken of braakt heftig;
 • je hebt voortdurend buikpijn;
 • er zit bloed of slijm bij de ontlasting;
 • de diarree is na een week niet minder geworden;
 • je drinkt weinig;
 • je hebt erge dorst;
 • je hebt al een dag niet meer geplast;
 • als je plastabletten of medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruikt. De huisarts raadt soms af om deze te gebruiken tijdens een voedselvergiftiging.

Bent u ouder dan 70 jaar en heeft u een voedselvergiftiging? Neem dan contact op als:

 • U na een dag nog diarree heeft;
 • als u al langer dan acht uur niet geplast heeft.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? jouw dichtstbijzijnde locatie. : Voedselvergiftiging: wat te doen, symptomen en tips

Kun je jezelf ziek maken?

Münchhausen-syndroom Het Münchhausen-syndroom is een ernstige psychiatrische ziekte. Mensen met deze ziekte verwonden zichzelf of maken zichzelf opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Ook kunnen ze diverse klachten simuleren. Regelmatig melden zij zich bij verschillende hulpverleners en ziekenhuizen voor hulp.

 1. Feitelijk is het een extreme en ziekelijke vorm van aandacht nodig hebben.
 2. Vaak hebben mensen met het Münchhausen-syndroom veel medische kennis, zodat ze ziektes goed na kunnen doen.
 3. Het wordt ook wel een nagebootste stoornis genoemd.
 4. Hoe vaak het voorkomt is niet bekend, maar het is een zeldzame ziekte.

Een variant op deze ziekte is het Münchhausen-‘by-proxy’-syndroom. Bij deze vorm maken (meestal) moeders hun kinderen ziek, om op deze manier aandacht te krijgen. Het is een ernstige vorm van kindermishandeling. Denk, doe en test mee. Word lid van ons Medicinfo-panel! De zorgvraag stijgt, terwijl het personeelstekort toeneemt en de wachttijden stijgen.

Wat gaat er verloren als je groenten een langere tijd bewaard?

Groenten kopen en bewaren Groenten kopen doe je met je zintuigen: kijk, ruik en voel. Groenten bewaren op correcte wijze houdt het verlies aan kwaliteit en voedingsstoffen minimaal.

 • Knolgewassen voelen best stevig aan en rimpelen best niet bij een lichte vingerdruk.
 • Koop knollen met een frisse kleur hebben en geen aangetaste plekken vertonen.
 • Bij de meeste knolgewassen wordt het loof verwijderd om te vermijden dat de groenten te veel vocht zouden verliezen. Is er nog loof aanwezig, dan moet dit er frisgroen uitzien.
 • Let erop dat de buitenbladeren stevig, fris van kleur en glanzend zijn. Vermijd kolen met verwelkte buitenbladeren of met bruine vlekken.
 • Als de roosjes van een bloemkool er ‘wollig’ uitzien en die van broccoli geel kleuren, dan duidt dit op kwaliteitsverlies. Bloemkolen waarvan de roosjes bruine vlekken hebben, zijn af te raden.
 • Tomaten koop je best niet te rijp. Overrijpe tomaten zijn minder pittig van smaak en moeilijker te verwerken. Koop tomaten die stevig aanvoelen en geen zachte plekken vertonen. Een glanzende rode kleur en een frisgroen steeltje zijn bijkomende indicaties voor de versheid van een tomaat.
 • Een verse aubergine heeft een glanzende, onbeschadigde en donkerpaarse schil en frisgroene kroonblaadjes. De vrucht is rijp als ze een iets mattere glans heeft en bij een lichte vingerdruk iets meegeeft.
 • Verse courgettes hebben een groene egale kleur en zijn vrij van beschadigingen. Ze hebben een gave schil en voelen stevig aan. Het snijvlak mag niet te nat zijn. Groenten die beschadigd zijn, bederven sneller. Op de plaats van een kwetsuur komen immers meer voedingsstoffen ter beschikking van bederfveroorzakende gisten, schimmels of bacteriën. Kwetsuren herken je vaak aan het ontstaan van bruine plekken.
 • Een verse komkommer is egaal en hard, glanzend groen en heeft een stevig groen steeltje.
 • Een paprika moet stevig aanvoelen en glanzen en mag geen rimpels vertonen. Het steeltje moet frisgroen zijn. Koop geen paprika’s met kleine beschadigingen: die worden snel groter en de groente bederft zo sneller.
 • Pompoenen moeten bij aankoop stevig aanvoelen. Zomerpompoenen hebben een glanzende schil. Winterpompoenen zien er eerder mat uit en worden best gekocht met een intacte steel.

Koop geen diepvriesgroenten met een beschadigde verpakking en conservenblikken die bol staan, geblutst of verroest zijn.

 • Eens de verpakking is beschadigd, is de aangegeven bewaringstijd niet langer gegarandeerd. Bij een beschadigde verpakking kunnen bovendien ongewenste stoffen (vuil, bacteriën, stukjes plastic of glas van de verpakking) in het voedingsmiddel terechtkomen en gevaar inhouden voor de gezondheid.
 • De inhoud van een conservenblik dat bol staat, is bedorven.
 • Voelt de verpakking van diepvriesgroenten slap en/of vochtig aan, dan kan dit erop wijzen dat de diepvriesgroenten ontdooien of al ontdooid zijn. Staan er ijskristallen op de verpakking, dan zijn de diepvriesgroenten mogelijks ontdooid en vervolgens opnieuw ingevroren of zijn ze blootgesteld aan temperatuurschommelingen.
 • Hou diepvriesgroenten altijd koel. Neem ze dus pas als laatste uit de winkelrekken en hou ze onderweg naar huis koel in een isolerende zak. Maak geen ommetjes met diepvriesproducten in de wagen en plaats de producten onmiddellijk in de diepvriezer zodra je thuiskomt.

Idealiter zouden groenten en fruit rechtstreeks van het veld of de boom op ons bord moeten komen. Ultra vers. In de realiteit gaat het er echter meestal anders aan toe. Groenten leggen vaak een lange weg af van producent naar consument wat onvermijdelijk gepaard gaat met verlies aan kwaliteit en voedingsstoffen.

 • Algemeen geldt: hoe verser je ze gebruikt, hoe beter.
 • Hoe langer je groenten en fruit bewaart, hoe meer vitaminen er verloren gaan.
 • Rijping en bederf worden afgeremd bij lage temperaturen.
 • De ideale bewaarplaats is dan ook de groentelade in de koelkast (3 tot 7°C).
 • Vruchtgroenten bewaar je best op een koele, donkere en goed verluchte plaats zoals de kelder of een koele berging.

De ideale bewaartemperatuur is ongeveer 15°C. Bewaar ze liever niet in de koelkast, dat is te koud. In de koelkast worden ze slap en waterig, verliezen ze sneller hun smaak en bederven ze sneller. Bij te lage bewaartemperaturen krijgen courgettes bovendien een bittere smaak en gaat de schil van paprika’s rimpelen.

 • Deze groenten bewaar je best in de koelkast* Andijvie, asperges (bij voorkeur gewikkeld in een vochtige doek), bladselderij, bloemkool, broccoli, champignons en oesterzwammen, knolselderij, koolsoorten (rode, groene, witte), pastinaak, prei, radijs, rammenas (wit), rode biet, schorseneren, spruiten, sla (alle soorten), spinazie, tuinkruiden, witloof, wortelen met loof.
 • Deze bewaar je best in een koele berging** Bonen (alle soorten), courgettes (niet samen met tomaten), doperwten, knolselderij, komkommer (niet samen met tomaten), paprika’s (rode, groene, gele), tomaten (niet samen met aubergines, courgettes en komkommers), uien, wortelen en rammenas (zwart)
 • Deze bewaar je best op kamertemperatuur: Aubergines (niet samen met tomaten, verpak in folie), courgettes (niet samen met tomaten), komkommer (niet samen met tomaten, verpak in folie), kruidenpotjes met wortel, tomaten (niet samen met aubergines, courgettes en komkommers).

* tussen 3 en 7°C, bij voorkeur in de groentelade en/of de twee hoogste rekken ** tussen 8 en 15°C, bijvoorbeeld een verluchte kleine kelder of een verluchte donkere ruimte waar de temperatuur constant koel blijft. Voorzie voldoende rekken en schappen op verschillende hoogtes.