HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Koud Is Een Koelkast?

Hoe Koud Is Een Koelkast
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.

Welke stand koelkast is 4 graden?

Wat is de beste koelkast temperatuur? Geschreven door Marijn 3 januari 2023 14.13 Bij ongeveer een kwart van alle huishoudens staat de koelkast op een verkeerde temperatuur ingesteld. De beste temperatuur voor het koelgedeelte is 4 graden Celsius. Wanneer de koelkast geen luchtcirculatie heeft, leg je etenswaren die snel bederven onder in de koelkast. De temperatuur is hier namelijk het laagst. Een temperatuur van 4 graden Celsius is het beste om je etenswaren in je koelkast te bewaren. Bij een temperatuur van 4 graden Celsius zijn de meeste vleeswaren namelijk het langst houdbaar. Ook de meeste groenten en fruit die je in je koelkast bewaart, zijn bij deze temperatuur lang houdbaar. Wanneer je koelkast geen digitale temperatuurregeling heeft, is het soms lastig om hem op 4 graden Celsius in te stellen. Een speciale koelkastthermometer biedt in dit geval uitkomst. Je legt of hangt deze in de koelruimte van je koelkast om precies te weten hoeveel graden het er is. Zo kom je er gemakkelijk achter of jouw koelkast de beste temperatuur heeft om je boodschappen te bewaren. Mogelijk heb je een koelkast met een draaiknop. Je wil daarom weten welke stand je nodig hebt. Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 6 procent van de maximale stand. Een ventilator of luchtgaten in de achterwand van de koelkast versterken de luchtcirculatie en zorgen voor een gelijkmatige temperatuur. Wanneer je koelkast niet over deze technieken beschikt, verschilt de temperatuur op sommige plekken. In dat geval is het onder in de koelkast, vlak boven de groentelade, het koudst.

Hoe koud moet de vriezer zijn?

Inhoudsopgave –

De beste vriezer-temperatuur De temperatuur meten Energie besparen

Denk je erover na om een nieuwe vriezer te kopen? Kieskeurig.nl snapt dat je door het grote aanbod vriezers niet altijd meteen weet wat de beste koop is. Natuurlijk helpen we je graag met het vergelijken van (goedkope) vriezers. We geven je in onze artikelen echter ook altijd nog wat extra tips mee.

In dit artikel gaan we in op de beste temperatuur voor je vriezer, Er zijn namelijk nogal wat vragen over de beste vriezer-temperatuur. We benoemen echter niet alleen de beste temperatuur voor de vriezer, maar gaan ook in op de maximum en minimum temperatuur, het meten van de temperatuur en manieren om energie besparen.

Hoe koud is een vriezer? Of beter gezegd: hoe koud moet een vriezer zijn? De beste temperatuur om je vriezer op in te stellen is -18 °C. Op deze temperatuur stopt namelijk de bacterievorming en kun je voedsel langdurig bewaren, Vriezers kunnen vaak nog kouder, maar dat is eigenlijk overbodig.

 1. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk niet voor dat je etenswaren langer houdbaar blijven.
 2. Je vriezer kouder zetten,zorgt ook nog eens voor een hoger energieverbruik.
 3. Met elke graad lager verbruik je zelfs zo’n vijf procent meer energie.
 4. Vriezers werken met een sterrensysteem.
 5. Hiermee wordt aangegeven wat de minimale temperatuur in de vriezer is.
See also:  Welk Fruit Mogen Katten?

Het aantal sterren loopt op tot en met vier sterren. Een vriezer met vier sterren is het koudst en een vriezer met nul sterren is het minst koud. Hoe meer sterren je vriezer heeft, hoe langer je ingevroren producten kunt bewaren. Het antwoord op de vraag ‘Hoeveel graden moet een vriezer zijn’ is dus geheel afhankelijk van je doel. Het is sowieso altijd een goed idee om de temperatuur van je vriezer af en toe eens te controleren. Als je vriezer niet koel genoeg is, kunnen bacteriën en schimmels zich namelijk vermenigvuldigen. Om een betrouwbaar resultaat te krijgen, is het niet voldoende om de luchttemperatuur te meten.

De luchttemperatuur is namelijk een stuk hoger dan de daadwerkelijke temperatuur van je vriezer. Je kunt de ware temperatuur van je vriezer meten door de thermometer tussen twee zakken groenten te plaatsen of in een glas met plantaardige olie te steken. Na een uurtje of acht kun je vervolgens de temperatuur aflezen.

Wordt je vriezer niet koud genoeg? Anders gezegd: je vriezer komt niet op temperatuur? Dit kan verschillende redenen hebben. Om te beginnen raden we je aan de vriezer-standen of de temperatuurinstellingen te controleren. Wellicht staat je vriezer niet goed afgesteld.

 • Mocht dit geen uitkomst bieden dan kun je de vrije ruimte tussen de muur en de vriezer controleren.
 • Als je vriezer te dicht bij de muur staat, koelt deze minder goed.
 • Het is ook zaak om directe zon te vermijden, evenals een hittebron in de omgeving.
 • Zet je vriezer bijvoorbeeld liever niet vlak naast je fornuis of wasdroger,

Verder kun je de deuren of klep controleren. Als deze niet goed sluiten, loopt de temperatuur in je vriezer ook op. Vergeet daarbij ook de rubbers niet. Ten slotte kan het plaatsen van teveel producen in je vriezer ook een negatief effect op de temperatuur hebben, evenals teveel ijsvorming.

Hierdoor kan de koude lucht namelijk niet goed genoeg circuleren. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de ventilatoren vrij zijn. Weinig mensen realiseren zich dat een vriezer vrij veel energie verbruikt. Vooral oude vriezers gebruiken onnodig veel energie. De gebruikskosten van vriezers uit 1990 liggen zodoende vaak op meer dan 100 euro per jaar.

Ter vergelijking: een nieuwe vriezer met A+++ energielabel kost je zo’n 32 euro per jaar. Door een nieuwe vriezer te kopen, kun je dus al flink wat energie besparen. Er zijn echter nog veel meer manieren om het energieverbruik van je vriezer naar beneden te brengen.

Tip 1) Stel je vriezer niet te koud in. De beste temperatuur om je vriezer op in te stellen is -18 °C. Een lagere temperatuur is eigenlijk overbodig. Daarbij zorgt het kouder zetten van je vriezer ook nog eens voor een hoger energieverbruik. Met elke graad lager verbruik je zelfs zo’n vijf procent meer energie.

Tip 2) Zorg voor voldoende afstand tussen de achterkant van je vriezer en de muur. Op die manier kan warmte goed afgevoerd worden. Houd hierom ook de ventilatieopeningen aan de achterkant van je vriezer stofvrij. Tip 3) Zet je vriezer niet vlak naast een warmtebron.

See also:  Welk Fruit Helpt Tegen Misselijkheid?

Als de omgeving te warm is, zal je vriezer meer energie verbruiken. Ook doe je er verstandig aan direct zonlicht te vermijden. Tip 4) Laat de deur of de deksel niet onnodig openstaan. Hiermee zorg je ervoor dat je vriezer op de juiste temperatuur blijft. Laat om deze zelfde reden warme producten ook eerst eventjes afkoelen voordat je ze in je vriezer plaatst.

Tip 5) Een vriezer werkt minder goed als er ijs op de koelelementen zit. Een laag ijs van enkele millimeters zorgt er bijvoorbeeld al voor dat je vriezer zo’n 10 procent meer energie verbruikt. IJs in een diepvries zonder no frost-functie is echter nooit helemaal te voorkomen.

Waarom groente onder in de koelkast?

Tip: gebruik de groentelade – Groenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast, bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.

Hoe koud moet een biertje zijn?

Waarom is de temperatuur van je bier zo belangrijk? – Probeer het maar eens. Het is heel simpel. Neem een aromatisch bier, laten we zeggen de Brand IPA. Koel deze tot tegen het vriespunt en schenk ‘m in. Zet daarnaast hetzelfde bier, maar dan een graad of acht warmer.

 1. Bij het koude bier ruik je wel iets, maar om nu te zeggen dat het aromatisch bier is.
 2. No way! Pak dan het andere glas.
 3. Wals het even als een wijn door je glas en steek dan je neus eens boven het schuim.
 4. Het tropisch fruit stuift je tegemoet! Daarom is het belangrijk dat je speciaalbier op de juiste temperatuur schenkt.

Een algemene richtlijn is dat je ondergistende bieren drinkt bij een lagere temperatuur dan bovengistende bieren. Ondergistende bieren, zoals pilsener, drink je tussen de ca.3 en 8 graden Celsius. De ideale drinktemperatuur van bovengistende begint, afhankelijk van het biertype, bij ca.6 graden Celsius en kan oplopen tot kamertemperatuur.

Waar meet koelkast temperatuur?

Vraag en antwoord – Enkele van onderstaande vragen gaan over de koelkastthermometer van het Voedingscentrum. Deze is sinds kort niet meer verkrijgbaar. De vragen en antwoorden lees je hier nog wel terug voor het geval je een thermometer in je bezit hebt en hier vragen over hebt.

 1. Waar kan ik een koelkastthermometer krijgen? Bij de meeste huishoudwinkels kun je een koelkastthermometer kopen.
 2. Een koelkastthermometer was eerder te bestellen in de webshop van het Voedingscentrum, maar deze is niet momenteel niet meer verkrijgbaar.
 3. Sluiten Waarom moet de temperatuur in de koelkast 4° Celsius zijn? Een temperatuur van 4 °C in je koelkast is het meest ideaal voor je gezondheid.
See also:  Hoe Vlees Ontdooien?

Bij deze temperatuur groeien bacteriën en schimmels minder snel en eten en drinken blijft zo langer goed. In de meeste koelkasten is de temperatuur niet overal gelijk. Je kunt de temperatuur het best meten op de onderste plank. sluiten Hoe gebruik ik de thermometer het best? Leg de thermometer midden op de onderste plank (bovenop de groentelades), en laat daarna de koelkast een aantal uur gesloten.

 • Lees vervolgens af welke temperatuur de thermometer aangeeft.
 • De groene kleur geeft de temperatuur aan.
 • Is er geen duidelijke groene kleur zichtbaar? En heb je de thermometer wel minimaal een halve dag of nacht in de koelkast laten liggen? Dan zit de temperatuur mogelijk net tussen 2 meetvakjes in.
 • Lees de temperatuur dan als volgt af: pak de thermometer uit de koelkast en blijf naar de meetstrip kijken.

Het is in jouw koelkast iets kouder dan het eerste vakje dat groen oplicht. sluiten Hoe pas ik de temperatuur van de koelkast aan? Stel je koelkast in op de ideale temperatuur van 4 °C:

( Draai)knop Digitaal
Hoger getal=kouder Stel in op 4 °C
Lager getal=warmer Bij keuze 3 of 5 °C

Controleer temperatuur na halve dag met een koelkastthermometer en stel indien nodig weer bij. sluiten Als mijn koelkast kouder staat, is dat erg? Nee, iets kouder is niet erg maar let wel op dat versproducten geen koudebederf (schade door bevriezing) krijgen.

 • Sluiten Is het in de koelkast overal dezelfde temperatuur? Nee, er zijn verschillende temperatuurzones is een koelkast.
 • Daarom is het belangrijk je koelkast goed in te richten.
 • Bederfelijke producten die echt koel bewaard moeten worden (zoals vlees en vis), leg je onderin.
 • Producten die minder koel hoeven te staan, kun je in de deur bewaren, of bovenin je koelkast.

Zie onze koelkastindeling voor de meest optimale indeling. sluiten Als ik de koelkast op 4 °C zet, blijft mijn eten dan langer goed? Ja, wanneer je koelkast te warm staat, dan kan het zijn dat verse producten (zoals voorgesneden sla of vleeswaren) eerder bederven dan de aangegeven TGT-datum.

Waarom staat er water in de koelkast?

Koelkast schoonmaken Ligt er water onderin de koelkast? Dit komt vaak door een verstopt afvoergaatje achterin de koelkast. De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Hou de afvoer daarom goed schoon.

Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.