Amerikaanse koelkasten, koel-vriescombinaties, inbouwkoelkasten en tafelmodellen, koelkasten zijn er in allerlei soorten en afmetingen. Amerikaanse koelkasten zijn vanwege de dubbele deuren erg breed, hierdoor zijn ze een indrukwekkende verschijning in je keuken.
Een tafelmodel-koelkast is juist klein en past daardoor makkelijk in een kleinere keuken, studentenkamer of camper. Welke grootte je ook kiest, meet de ruimte die je hebt goed op, zodat je het juiste formaat koopt. De meeste koelkasten hebben een standaardhoogte tussen de 140 en 200 centimeter. Je kunt kiezen uit een hoogte van 140, 160, 180 of 200 centimeter.
De gemiddelde breedte is 50 tot 90 centimeter. Een koelkast is meestal tussen de 50 en 80 centimeter diep. MediaMarkt heeft ijskasten van allerlei merken en in veel verschillende afmetingen. Elke koelkast heeft zijn eigen pluspunten en eigenschappen, er is altijd een grootte te vinden die bij jou past.
Hoe hoog is een inbouw koelkast?
Nishoogte. De nishoogte kan variëren. Momenteel zijn er inbouw koelkasten met standaardhoogtes van 82 cm, 88 cm, 102 cm, 122 cm, 140 cm, 158 cm en 178 cm. Om de nishoogte te bepalen meet je vanaf de onderkant van de bovenste plank tot aan de onderste plank.
Hoe hoog is een kleine koelkast?
Advies over tafelmodel koelkasten De tafelmodel koelkast is ideaal geschikt als vrijstaand model of om onder het werkblad van je keuken te plaatsen. Ook kan je de bovenkant van de koelkast als werkblad gebruiken of je kookplaat op plaatsen. Ideaal dus voor als je weinig ruimte in je keuken hebt en de tafelmodel koelkast als werkblad wilt gebruiken.
Standaard is de tafelmodel koelkast zo’n 85 cm hoog en 60 cm diep. De tafelmodel koelkast is met een inhoud van zo’n 120 tot 140 liter geschikt voor een huishouden van 1 of 2 personen. De kenmerken van een tafelmodel koelkast, op basis van de inhoud in het koelgedeelte en het vriesgedeelte, is dat je hiermee beschikt over een kleine inhoud in het koelgedeelte, vaak van 150 liter of minder.
Een tafelmodel koelkast kan ook nog in het bezit zijn van een vriesvak. De inhoud van het vriesgedeelte is dan vaak 65 liter of minder.
Hoe hoog is een tafel koelkast?
Een tafelmodel koelkast is altijd 85 centimeter hoog. De breedte varieert tussen de 50 en 60 centimeter. De diepte zit tussen de 48 en 68 centimeter. Een tafelmodel koelkast is klein en heeft daardoor weinig inhoud.
Hoe hoger de koelkast?
Wat is de beste koelkast temperatuur? Geschreven door Marijn 3 januari 2023 14.13 Bij ongeveer een kwart van alle huishoudens staat de koelkast op een verkeerde temperatuur ingesteld. De beste temperatuur voor het koelgedeelte is 4 graden Celsius. Wanneer de koelkast geen luchtcirculatie heeft, leg je etenswaren die snel bederven onder in de koelkast. De temperatuur is hier namelijk het laagst. Een temperatuur van 4 graden Celsius is het beste om je etenswaren in je koelkast te bewaren. Bij een temperatuur van 4 graden Celsius zijn de meeste vleeswaren namelijk het langst houdbaar. Ook de meeste groenten en fruit die je in je koelkast bewaart, zijn bij deze temperatuur lang houdbaar. Wanneer je koelkast geen digitale temperatuurregeling heeft, is het soms lastig om hem op 4 graden Celsius in te stellen. Een speciale koelkastthermometer biedt in dit geval uitkomst. Je legt of hangt deze in de koelruimte van je koelkast om precies te weten hoeveel graden het er is. Zo kom je er gemakkelijk achter of jouw koelkast de beste temperatuur heeft om je boodschappen te bewaren. Mogelijk heb je een koelkast met een draaiknop. Je wil daarom weten welke stand je nodig hebt. Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 6 procent van de maximale stand. Een ventilator of luchtgaten in de achterwand van de koelkast versterken de luchtcirculatie en zorgen voor een gelijkmatige temperatuur. Wanneer je koelkast niet over deze technieken beschikt, verschilt de temperatuur op sommige plekken. In dat geval is het onder in de koelkast, vlak boven de groentelade, het koudst.
Hoe hoog is een onderbouw koelkast?
Hoe meet je de nismaten van een onderbouw koelkast op? Geschreven door Marijn 14 maart 2023 15.15 Ga je een onderbouw koelkast onder je keukenblad vervangen? Dan is het belangrijk dat je de nismaten opmeet, zodat je zeker weet dat het apparaat past. In dit artikel leggen we uit hoe je in 5 stappen de nismaten opmeet. Je meet de nismaten het beste wanneer de koelkast al uit de nis is. Lukt dit niet? Zoek dan de nismaten op in de handleiding van de koelkast.
Stap 1. Meet de nishoogte Stap 2. Meet de nisdiepte Stap 3. Meet de nisbreedte Stap 4. Controleer de inbouwtekening Stap 5. Bepaal het deursysteem
Pak een rolmaat en meet vanaf de onderkant tot de bovenkant van de nis. Een onderbouw koelkast heeft een standaard hoogte van 82 centimeter. Is je nis hoger? Geen probleem. Dan verstel je de pootjes van de koelkast, zodat het apparaat goed aansluit op je keukenblad. Zet de rolmaat op het achterste punt van de nis en trek deze naar je toe. De meeste onderbouw koelkasten hebben een nisdiepte van 55 tot 60 centimeter. Meet als laatste ook de nisbreedte op. Span hiervoor de rolmaat van de linker- naar de rechterkant van de nis. De standaard nisbreedte voor een onderbouw koelkast is 60 centimeter. Je weet nu de nismaten die je nieuwe koelkast nodig heeft. Op de productpagina van elke onderbouw koelkast vind je een inbouwtekening in de afbeeldingengalerij. Vallen jouw opgemeten nismaten binnen deze maten? Dan past de nieuwe koelkast in jouw keuken.
Hoe hoog is een koel vriescombinatie?
Koel-vriescombinatie afmetingen – Een koel-vriescombinatie is een koelkast met een gescheiden koel- en vriesgedeelte. Boven elkaar en elk met een eigen deur. Koel-vriescombinaties zijn er in verschillende formaten. De hoogte van een koel-vriescombinatie ligt meestal tussen de 140 en 200 cm.
Standaardhoogtes zijn: 140, 160, 180 en 200 cm. Soms kan de hoogte nog wel 1 of 2 cm afwijken van de standaardhoogte. De breedte van een koel-vriescombinatie ligt tussen de 50 en 90 cm. Veruit de meeste koel-vriescombinaties zijn 60 cm breed. Koelkasten met een breedte van 70 cm worden ook wel XXL koelkasten genoemd, vanwege hun grotere inhoud.
De overige breedtematen komen minder vaak voor. De diepte van een koel-vriescombinatie ligt meestal tussen de 50 en 80 cm.
Hoe laag moet een koelkast?
Een te hoge koelkasttemperatuur is meer eten weggooien – Een op de vier huishoudens heeft, vaak zonder het te weten, de koelkast te warm afgesteld. Een koelkasttemperatuur boven de 6 graden is te warm. In een koelkast die onvoldoende koelt blijven etenswaren minder lang houdbaar.
Daarnaast is er het risico dat bij een te hoge temperatuur de bacteriegroei onvoldoende wordt geremd waardoor je een voedselvergiftiging op kunt lopen. Ook betekent een te warme koelkast dat je vaker eten dat niet meer goed is weg zal moeten gooien. En dat is natuurlijk zonde, zowel voor het milieu als voor de portemonnee.
Bij twijfel is het beter om de koelkast een graadje lager te zetten omdat dat nog altijd minder duur is dan het weggooien van eten.
Hoeveel ruimte nodig voor koelkast?
Hoeveel ruimte moet er rond een koelkast zijn voor een goede ventilatie? Voor vrijstaande koelkasten laat u best 5 cm boven en 10 cm achter het apparaat vrij. Hierdoor kan de warmte snel worden afgevoerd en wordt het energieverbruik lager. Voor inbouwapparaten staat de benodigde ruimte altijd in de productspecificaties.
Hoe groot koelkast 1 persoon?
Welke koelkast is geschikt mijn huishouden? De inhoud van de koelkast wordt vaak op basis van je gezinssamenstelling gemaakt, heb je een klein huishouden met 1 of 2 personen, een middelgroot huishouden met 3 of 5 personen of heb je een groot huishouden met 6 of meer personen? Afhankelijk van hoe groot je huishouden is kies je een koelkast met een inhoud koelen van minder dan 150 liter, 150 – 250 liter of 250 liter of meer.
Wat zet je boven in de koelkast?
Een koelkast indelen doe je zo: dit zijn mijn ideale koelkast tips – Koelkastdeur Goed om te weten: de koelkastdeur is de meest ‘warme’ plek in de koelkast. Dit komt doordat de deur geregeld opengaat wanneer je er iets uithaalt. Veel mensen bewaren zuivel in de deur van de koelkast.
Dit kun je beter niet doen, omdat zuivel baat heeft bij een constante temperatuur – en die schommelt dus in in de koelkastdeur geregeld. Je kunt dan ook het beste sauzen, boter, sappen en geopende frisdrank in de deur zetten. Bovenste plank(en) Op de bovenste plank van de koelkast is het, ten opzichte van de lagere planken, iets warmer.
Hier kun je producten bewaren zoals kaas, yoghurt, vleeswaren en open potjes. Zet de open potjes vooraan op de plank, zo weet je wat je hebt staan! Voor het opbergen van kaas en vleeswaren in de koelkast zijn er ook speciale vleeswarenbakken, Middelste plank(en) Het midden van de koelkast heeft een temperatuur tussen de 4 en 6 graden.
- Deze temperatuur is ideaal voor eieren, melk en kliekjes van de dag ervoor.
- Let er wel op als je kliekjes in de koelkast legt, dat deze volledig afgekoeld zijn.
- Eieren kun je het beste in de doos in de koelkast bewaren, al beweren sommigen dat je eieren ook prima op het aanrecht kan bewaren – de keuze is dus aan jou.
Onderste plank(en) De onderste plank is vaak de koudste plek in de koelkast, ongeveer tussen de 0 en 4 graden. Hier kun je het beste rauwe vlees, vis en andere producten die snel bederven leggen. Let altijd wel op dat je deze niet tegen de achterkant aanlegt, anders willen ze nog wel eens vastvriezen.
- Groentelade Een groot deel van alle groente en fruit kun je in de koelkast bewaren.
- Toch zijn er ook soorten die je beter buiten de koelkast kunt houden.
- Groente en fruit zoals broccoli, bloemkool, druiven, champignons, sla en prei kun je in de groentelade leggen.
- Ook kruiden leg je hierin! Tomaten kun je juist het beste buiten de koelkast bewaren, de smaak gaat snel verloren wanneer je tomaten in de koelkast legt.
Hetzelfde geldt voor bananen, leg deze in een fruitmand en niet in de groentelade. Verder is het belangrijk dat je eten niet te lang uit de koelkast laat staan, zet ze dus altijd snel weer terug. Anders bederft het en moet je het weggooien – dat zou zonde zijn! Ook is het belangrijk dat je de koelkast niet te vol propt, er moet ruimte blijven voor circulatie in de koelkast.
Hoelang mag een koelkast liggen?
Nieuwe koelkast Het is geen probleem als je de koelkast liggend vervoert. Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof.
Hoe laag moet een koelkast?
Een te hoge koelkasttemperatuur is meer eten weggooien – Een op de vier huishoudens heeft, vaak zonder het te weten, de koelkast te warm afgesteld. Een koelkasttemperatuur boven de 6 graden is te warm. In een koelkast die onvoldoende koelt blijven etenswaren minder lang houdbaar.
Daarnaast is er het risico dat bij een te hoge temperatuur de bacteriegroei onvoldoende wordt geremd waardoor je een voedselvergiftiging op kunt lopen. Ook betekent een te warme koelkast dat je vaker eten dat niet meer goed is weg zal moeten gooien. En dat is natuurlijk zonde, zowel voor het milieu als voor de portemonnee.
Bij twijfel is het beter om de koelkast een graadje lager te zetten omdat dat nog altijd minder duur is dan het weggooien van eten.