HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Gyros Wat Voor Vlees?

Gyros Wat Voor Vlees
Wat voor vlees is gyros? • Vlees.nl Gyros wordt gemaakt van of kip. Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.

Dit is dezelfde bereiding als en, Net als döner en shoarma, betekent gyros ‘draaiend’. Wanneer het vlees gegrild is, wordt het in reepjes gesneden. In Griekenland wordt gyros geserveerd met frietjes, salade, platte broodjes en niet te vergeten frisse tzatziki. Met het bereiden van gyrosvlees kun je veel verschillende kanten op.

Je kunt het eten net als de Grieken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een van maken of met gyroskruiden andere soorten vlees op smaak brengen. : Wat voor vlees is gyros? • Vlees.nl

Wat is kebab voor vlees?

OVER KEBAB & SHOARMA – De eerste verwarring die we uitklaren is die tussen kebab en shoarma. De benaming ‘ kebab ‘ betekent in het Turks zoveel als ‘ gebakken vlees ‘. Het vlees dat bij ‘kebab’ gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix.

Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is. Het woord ‘ shoarma ‘ is dan weer een Arabisch afleiding van het Turkse woord ‘çevirme’, wat ‘ draaien ‘ betekent. Onder het Ottomaans imperium heeft de Turkse eetcultuur zich namelijk over het hele Midden-Oosten verspreid en aangepast aan de plaatselijke keuken.

In Israël en Libanon kon de bereiding van het gemarineerd vlees op veel bijval rekenen, maar dan met lokale kruiding en onder de benaming ‘shoarma’.

Wat is gyros souvlaki?

Wat is souvlaki? – Souvlaki (Griekse spelling σουβλάκι, spreek uit zoals je denkt dat het hoort, namelijk ‘ soe-VLA-kie ‘) betekent ‘kleine spies’. Het is de naam voor een Grieks vleesgerecht gemaakt van gemarineerde blokjes vlees – vaak varkensvlees of kip – die op een spies worden gegrild boven vuur.

 • Het is een van de oudste fastfoodgerechten uit de Griekse keuken,
 • Hoewel er veel discussie is rondom de oorsprong van bepaalde Griekse gerechten, van baklava tot dolmades, is men het over souvlaki aardig eens.
 • Een vergelijkbaar gerecht van vlees en brood (pita) werd al door de oude Grieken gegeten.
 • Er bestaan verschillende varianten van het gerecht souvlaki.
See also:  Hoe Lang Kippenpoten Bewaren In Koelkast?

Vaste prik zijn het vlees en het pitabroodje. Daarnaast behoren een extra rode (tomaten)saus, een dubbele wrap (diplopito) of juist een dubbele portie vlees (dikalamo) tot de mogelijkheden. In het land zelf wordt de term gyros wel gebruikt wanneer er souvlaki wordt bedoeld.

Hoe noemen ze gyros in Griekenland?

Hoe bestel ik het op de juiste manier – Oké, dus nu weet je wat een gyros is. Het is tijd om het te bestellen. Laat een paar dingen zien die je in gedachten moet houden. Allereerst wordt het uitgesproken als /yeeros/, herhaal na mij, “yeeeros” – stap één compleet.

 1. Bij de bestelling moet je aangeven of je het “aap’ola” wilt of niet.
 2. Ap’ola’ betekent speciaal, in principe met alle ingrediënten waarmee een gyroscoop normaal gesproken gevuld wordt; tzatziki, ui, tomaten, frites en varkensvlees.
 3. Als je geen varkensvlees eet, kun je beter vanaf het begin om kip vragen.

Als je het in brood – sandwichachtige variatie – opnieuw vragen vanaf het begin, zoals ik eerder had gezegd, het komt normaal gesproken verpakt in pitabrood. Last but not least – als je in Athene bent, vraag dan niet om een gyros; vragen om “GYROS” zal waarschijnlijk eindigen met het serveren van een broodje en niet wat ik tot nu toe heb beschreven.

 1. Vanuit het noorden, adviseer ik je om een gyros te bestellen zoals we dat daarboven doen.
 2. In Athene is het een heel nieuw verhaal.
 3. Ze noemen de “gyros”, “souvlaki” (hardop lachen), dus je moet vragen om een “pita souvlaki”, denk ik.
 4. Als de Atheners zeggen “laten we naar het centrum gaan en een souvlaki nemen” dan bedoelen ze het hele gewikkelde ding met gyroscopenvlees erin.
See also:  Hoe Lang Wijn Open In Koelkast?

Het is ingewikkeld, ik weet het. Nog steeds worstelend bij het bestellen in Athene. Er is een eeuwig debat tussen Athene en Thessaloniki: vlees geschoren uit een verticaal roterend spit en geserveerd in een pita wordt in Thessaloniki “gyro” genoemd (gyro betekent “draaien”).

Hetzelfde wordt ook wel aangeduid met de meer algemene term “souvlaki” in Athene (een “souvla” is een spies). Last but not least, houd er rekening mee dat als je zin hebt om te gaan zitten en goed te genieten van je maaltijd, je ook “gyros merida” kunt bestellen. Het is eigenlijk gyros op een bord, met salade en frietjes op de zijkant.

PS. de gyros in Thessaloniki is waarschijnlijk twee keer zo groot als de Atheense gyros. Niet mijn nederige mening te uiten, maar gewoon te zeggen.

Waar is tzatziki van gemaakt?

Tzatziki Zie voor de kinderboekenreeks. Tzatziki Alternatieve naam Cacık Hoofdingrediënt(en) Serveertemperatuur koud Gang Type dip/bijgerecht

Portaal

ingrediënten van tzatziki Tzatziki (: τζατζίκι) is een traditioneel, dat bereid wordt met,, geraspte en, Vaak worden er ook kruiden zoals dille, peterselie of munt aan toegevoegd. Traditioneel hoort er ook een scheutje azijn aan te worden toegevoegd, maar vaak wordt het sap van een citroen gebruikt. Tzatziki wordt onder andere gegeten bij gegrild vlees of geserveerd met pitabrood.

Welk vlees zit er in dürüm?

Welk vlees zit er in dürüm? – Döner kebab (döner betekent ‘draaiend’ in het Turks) is een van oorsprong Turks vleesgerecht van gekruid lamsvlees. Soms worden ook andere vleessoorten gebruikt zoals kalfsvlees, kip of kalkoen.

Is Grieks eten varkensvlees?

Dit artikel behoort tot de reeks over kookkunst
Bereidingstechnieken en benodigdheden
Keukengerei Kooktechnieken
Ingrediënten en soorten voedsel
Kruiden en specerijen Sauzen · Soepen Vlees · Vis Groente · Fruit Kaas · Pasta Drank · Andere ingrediënten
Regionale keukens
Westers · Latijns-Amerika Caribisch · Indiaans Aziatisch · Indiaas Thais · Midden-Oosten Mediterraan · Afrikaans Polynesisch · Chinees Filipijns
Culinaire geschiedenis
Oud-Egyptische keuken Oud-Romeinse keuken Middeleeuwse kookkunst
Zie ook
Horeca Wikibooks-kookboek
Portaal Eten & Drinken
See also:  Hoe Lang Blijft Gekookte Rijst Goed In De Koelkast?

De Griekse keuken ( Grieks : Ελληνική κουζίνα) is de traditionele keuken van Griekenland, Het is een typische mediterrane keuken, en vertoont gelijkenissen met de keukens van de Balkan, Italië, Turkije en het Midden-Oosten en Bulgarije Veelgebruikte en kenmerkende producten in de Griekse keuken zijn olijfolie, kruiden en groenten, granen, wijn, diverse vleessoorten, waaronder pluimvee, konijn, lams- en varkensvlees, rundvlees en vis.

Waar wordt bifteki van gemaakt?

Wat is bifteki? – Griekse bifteki (Griekse spelling mπιφτέκια, spreek uit: ‘ bief-TEE-kie ‘) zijn een variatie op keftedes (Griekse gehaktballen). Bifteki betekent ‘hamburger’ en de naam slaat op de vorm waarin het vlees wordt gevormd. Meestal (maar niet altijd) is bifteki namelijk een iets platgedrukte bal.

Het gehaktmengsel voor bifteki is hetzelfde als voor keftedes: beide gehaktspecialiteiten bevatten gehakt vlees van lam of rund, dat door extra’s als ui, komijn, oregano en munt die typisch Griekse smaak krijgt. De bifteki zoals wij die kennen uit Griekse restaurants in ons land, worden gevuld met een laagje verkruimelde feta en dichtgevouwen.

Vervolgens worden ze tot bal, burger of een soort cordon bleu gevormd en gegrild boven houtskoolvuur of gebakken in de pan. Verwarrend genoeg serveert men in Griekenland zelf bifteki zelden met fetakaas erin. Bifteki zijn daar gewone burgers, die wij Nederlanders dan weer kennen onder de naam souzouki,

Hoeveel vet in gyros?

Voedingswaarden

Soort Per 100 Gram
Energie 563 kJ (135 kcal)
Vet 6.8 g
waarvan verzadigd 1.9 g
waarvan onverzadigd 4.4 g