HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Fruit Wat Stinkt?

Fruit Wat Stinkt
Doerian is een tropische vrucht. De vrucht is zo groot als een rugbybal en heeft een stekelige schil. De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.

Welk fruit stinkt het meest?

Met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees: zo kun je de geur van de durian vrucht omschrijven. Deze geur is zó penetrant, dat het fruit op sommige plekken verboden is. Maar los daarvan is durian een gezondheidsbom!

Hoe smaakt een durian?

Misschien heb je hem wel eens gespot tijdens een verblijf in Thailand, Indonesië of een ander prachtig Aziatisch oord: de Durian vrucht. Een flinke vrucht, met gevaarlijk ogende stekels en een penetrante lucht. Culy was benieuwd naar de eigenschappen van deze stekelige vrucht en zocht het uit. Gekke stinkvrucht Qua smaak wordt de durian ook wel vergeleken met vanillevla, knoflook, ui en schimmelkaas – en dat tegelijkertijd. Klinkt niet erg smakelijk misschien, maar dit is nou echt zo’n vrucht die je moet léren eten. Gewoon proberen dus als je de kans krijgt.

In veel hotels, restaurants en andere openbare gelegenheden in Azië is de durian overigens verboden, simpelweg omdat de geur zó sterk is dat hij urenlang in de ruimte blijft hangen. Niet echt smakelijk voor andere gasten die van een heerlijk Aziatisch diner aan het genieten zijn natuurlijk. In Azië wordt de durian in allerlei (voornamelijk zoete) gerechten verwerkt.

Het is een favoriet ingrediënt in koek, snoep en ijsjes. Een sexy gezondheidsbommetje Waarom je deze gekke vrucht toch zou moeten eten? Omdat ‘ie super gezond is! Durian bevat relatief veel eiwitten (wat bijzonder is voor een vrucht) en gezonde vetten (wat eigenlijk alleen vriendje avocado met hem deelt). Een ander voordeel van de vrucht is dat hij flinke hoeveelheden tryptofaan bevat, een stofje dat er onder andere voor zorgt dat je je happy voelt én goed kunt slapen.

 1. In Zuid-Oost Azië zijn ze er zelfs van overtuigd dat de Durian je seksleven op kan spicen (!),
 2. Een verklaring hiervoor kan dat stofje tryptofaan zijn, wat een ontspannende werking en invloed op je seksuele activiteit heeft.
 3. Fruit als afrodisiacum: zou het dan echt kunnen? Helaas komt de vrucht alleen in Zuid-Oost Azië voor.

Mocht je binnenkort een reis die kant op hebben gepland, stop dan zeker even je neus in de Durian – maar we hebben je gewaarschuwd! Reageer op artikel: Alles over de vrucht durian: een sexy maar stinkend gezondheidsbommetje Yotam Ottolenghi en zijn team uit de Ottolenghi Test Kitchen weten niet alleen wat lekker is, ze weten zelfs wat éxtra lekker smaakt. In hun nieuwe boek ‘Extra Lekker’ (deel twee uit de serie) deelt het team zijn keukengeheimen en mindblowing recepten.

Kijk bijvoorbeeld naar deze parmigiana-taart, die extra bijzonder (en lekker!) wordt door het kataifideeg. De naam zegt het al: Extra Lekker draait helemaal om het extra smakelijk maken van simpele gerechten. Een extra crunchy element, een spannend ingelegd zuurtje of een onbekende manier om groenten nieuwe smaken te geven.

Onlangs hadden we al Ottolenghi’s beste kooktips op een rijtje gezet, maar dit boek bevat dus nog veel meer!

Hoe duur is een durian?

De doerian is ondanks de lucht een dure vrucht en kost tussen de 45 en 90 euro.

Waarom stinkt jackfruit?

Culinair ontdekt: Jackfruit Een bescheiden fruitschaaltje in de Chinese supermarkt, maar daarin heel lekker fruit van een merkwaardige boom. Houd u klaar voor wat superlatieven. In de Chinese supermarkt ligt op het koelschap een stapel zwarte bakjes, met daarin een piepschuimen schaaltje, daarop drie stukjes fruit die dan ook nog eens gewikkeld zijn in folie en dan weer afgesloten met een doorzichtig dekseltje.

Verzorgde verpakking, zeg dat wel! ‘Mensen, dit is lekker!’ De vruchtjes zien eruit als supergrote knoflooktenen, maar dan met een roomkleurig jasje. Ik beet er in: mensen, dit is lekker! Hij heeft de consistentie van een meloen, iets meer knapperig, met de geur van zevenhonderd soorten fruit gemengd in subtiele verhoudingen: ik proef banaan en meloen, appel en mango, maar het gaat door en blijft lang in de mond.

Er zit een dikke pit in. Over de jackfruit Deze bescheiden vruchtjes zijn eigenlijk zaadmantels, ‘arillen’ uit de vrucht van de jackfruit of katahar, De vrucht wordt hier zelden in zijn geheel verkocht om de goede reden dat het hier om de grootste boomvrucht ter wereld gaat.

 • Hij kan makkelijk 40 kilo zwaar worden en een meter bij een halve groot zijn.
 • Er zitten tot 500 arillen en zaden in een gemiddelde jack.
 • De vrucht is eigenlijk een schijnvrucht, zoals bij de verwante vijg, allemaal leden van de familie der Moraceae (Moerbeifamilie).
 • De jackfruit is nog niet de allergrootste vrucht uit de plantenwereld, die eer gaat naar de pompoen met zijn vruchten van soms honderden kilogram zwaar.

Maar pompoenen groeien (gelukkig) niet aan bomen. De jackfruit ziet eruit als een soort gigantische paardenkastanje. Hij groeit niet aan takken maar tegen de stam van de boom, zoals de cacao. Er komen vrouwelijke bloempjes uit de schors van de stam piepen en die groeien dan uit tot dergelijke joekels.

Wanneer hij rijp is, gaat de buitenste schil stinken naar rotte ajuin, een teken voor de dieren om zich op het ding te storten en zo de zaden te verspreiden. Het vruchtvlees zelf blijft lekker ruiken. Om die redenen wordt het jackfruit meestal volgroeid, maar onrijp geplukt. Zoals veel tropisch fruit rijpt de vrucht niet verder van het moment dat hij is geplukt.

Denk maar aan de avocado. Op veel plekken in de wereld is het verboden om rijpe jackvruchten in huis te halen vanwege de geur, net zoals voor de doerian. Superglue De boom, Artocarpus heterophyllus volgens botanici, zou komen uit de regenwouden van Zuidwest-India (Kerala en zo).

 • Hij werd door de Portugezen verspreid naar andere continenten onder de naam jaca, vandaar jackfruit in het Engels en jacquier in het Frans.
 • In het Nederlands zouden we het dus over een jakboom of jakelaar kunnen hebben.
 • In andere talen spreken ze van nangka, khanun, khnor of mit,
 • Het is een boom die wel dertig meter hoog wordt en uitstekend meubelhout levert, “beter dan teak”.

Ook de jonge bladeren en bloemtrossen worden gegeten. Wanneer men de boom verwondt (of de onrijpe vrucht aansnijdt) komt er een witte, sterk plakkende latex vrij. Nog een reden waarom wij het vruchtvlees los in schoteltjes kopen en ons niets moeten aantrekken van schillen en stelen.

Het spul plakt zodanig dat men, om een vrucht open te snijden, mes en handen eerst in spijsolie doopt. Wanneer de latex aan een mes gaat kleven kan men het weggooien, het gaat er niet meer af. De colle à jacques van onze grootouders, de lijm waarmee het dure theeservies werd geplakt nadat het gevallen was, werd van deze latex gemaakt.

De boom is dus ook de oorspronkelijke bron van superglue.

Voedsel van de toekomst Culinaire toepassingen te over Fotocredits: Nick Trachet

De jack is bijzonder populair in India, waar hij als handfruit wordt gegeten, maar ook onrijp in verschillende vormen van curry gaat. In Guyana, Brazilië en Suriname is er ook nog een zekere enthousiasme voor deze massieve bron van voedsel, maar elders wordt erop neergekeken, of weet men niet echt wat ermee gedaan.

Men houdt ze in botanische tuinen omwille van de potsierlijk grote vruchten of maakt er dierenvoeder van. Wij zouden dus allemaal in de leer moeten bij de Indiërs, want de toepassingen in de keuken zijn enorm. De Wereldvoedselorganisatie FAO raadt de verspreiding van de jack aan als voedsel voor de toekomst.

Hij groeit in warme oorden, maar niet alleen in de vochtige tropen. Een goede boom levert meer dan anderhalve ton groenten en fruit per jaar, zonder veel onderhoud. Maar gezien de bovenstaande moeilijkheden en bezwaren is het niet morgen dat de eerste ladingen hele jackvruchten zullen aankomen in Brussel.

Nochtans is het een veelzijdig product. Van het rijpe vruchtvlees maakt men chutneys, confituur of pâte de fruit. Men droogt het en bakt er chips van, men stopt ze in blik, gevriesdroogd, gesteriliseerd of gekonfijt. Ik kookte een vruchtje in melk. De knapperige aril werd zacht maar de geur van de melk veranderde van fruitig naar die van kaas en ajuin! Na de kookbeurt was de melk aangedikt, men kan op die manier pudding maken.

Ook de pitten zijn lekker, overigens. Ik proefde ze rauw en dan smaken ze als kastanje. Maar gebakken in een droge pan nog meer, ze worden ook gekonfijt als snoepje en ook in dozen verkocht. Waar zijn de koks om hier verder mee te experimenteren? Smakelijk.

See also:  Waar Komt Dragon Fruit Vandaan?

Waar kan ik durian kopen in Nederland?

Durian is weinig vers verkrijgbaar in Nederland en daarom uniek bij Groentebroer. Onze Durian wordt wekelijks vers ingevolgen uit de tropen. Wij bieden 100% garantie op smaak en kwaliteit!

Waar is durian verboden?

Durian is niet welkom in het openbaar vervoer – Vanwege zijn overweldigende geur is durian verboden op veel soorten openbaar vervoer in Thailand, Japan en Hong Kong. In is het fruit verboden in alle soorten openbaar vervoer en zelfs taxi’s hebben borden om je te laten weten dat ze weigeren passagiers te vervoeren die het stinkende fruit bij zich hebben.

Is een durian gezond?

Uitrusting Gids 11 April 2022 Ontdek de eindeloze eigenschappen en toepassingen van koriander. WAT IS DURIAN FRUIT? Durian is een vrucht met dikke schil en groenbruine stekels. Het heeft de vorm en grootte van een voetbal. Het witte vruchtvlees is zeer populair in Azië, hoewel het een erg aparte geur heeft die soms wordt vergeleken met kaas.

Durians zijn één van de meest voedzame vruchten ter wereld. Ze zitten boordevol ijzer, vitamine C, kalium, vezels en veel andere voedingsstoffen. Al die voordelen zitten samengepakt in de vrucht. Maar de doordringende geur is zo sterk, dat durians in veel hotels en in het openbaar vervoer worden geweerd.

Durians zien er prachtig uit, ze zijn ongelooflijk gezond en zeer populair in hun geboorteregio Zuidoost-Azië. Liefhebbers kunnen er niet genoeg van krijgen. Door hun complexe smaak en unieke geur duurt het echter vaak even voordat nieuwelingen de vrucht weten te waarderen. HOE SMAAKT DURIAN? Durian is een feest voor je gehemelte: een mix van hartig, zoet en romig. Elke durian vertelt met zijn verschillende smaken waar en hoe hij geteeld is. De Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace zei in 1856 over durian: “Een rijke vla met veel smaak van amandelen geeft het beste de algemene smaak weer, maar af en toe proef je ook subtiele smaken die doen denken aan roomkaas, uiensaus, sherrywijn en andere ongerijmde gerechten.” Sommigen houden ervan en anderen verafschuwen het, maar veel mensen geloven dat durian een smaak heeft die je leert waarderen als je openstaat voor de complexiteit ervan.

Als je dat eenmaal doet, kan de vrucht een geliefde delicatesse worden. Zoals Wallace het zei: “Hoe meer je ervan eet, hoe minder je geneigd bent te stoppen.” IN WELKE KEUKEN KAN DURIAN WORDEN GEBRUIKT? In veel Zuidoost-Aziatische gerechten (uit Thailand, Maleisië en Singapore) wordt durian gebruikt.

Maar je kunt de vrucht in allerlei gerechten gebruiken, van crêpes tot pizza. WAAR KAN JE DURIAN KOPEN? Buiten Zuidoost-Azië vind je verse, bevroren of ingeblikte durian in Aziatische supermarkten of online. In het zomerseizoen is het ook weleens vers verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij sommige groentespeciaalzaken. HOE LANG IS DE DURIAN HOUDBAAR? Durians rijpen snel. Als je ze op je aanrecht bewaart, kun je ze het beste binnen een paar dagen opeten. Als je de durian wat langer wilt bewaren, wikkel dan de hele vrucht in papier of plastic en leg hem in de koelkast.

Maar let op: de kenmerkende geur kan impact hebben op andere producten. Als je het vruchtvlees eruit hebt gehaald (zie hieronder), is dat nog circa twee dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar het dan in een enkele laag in een luchtdichte verpakking. KAN JE DURIAN INVRIEZEN? Verse durians kunnen het beste binnen twee dagen geconsumeerd worden nadat ze gesneden zijn en het vruchtvlees uit de schil is gehaald.

Bevroren durians kunnen wel tot drie maanden in de vriezer bewaard worden. De beste manier om restjes durian te bewaren, is om de gesneden vruchten in huishoudfolie te wikkelen en ze dan in een goed afsluitbaar zakje te doen alvorens ze in de vriezer te leggen.

WANNEER GEEN DURIAN GEBRUIKEN? Durian mixen met alcohol is een slecht idee. Studies wijzen uit dat durian stoffen bevat die je lichaam belemmeren om alcohol af te breken. Dit kan leiden tot misselijkheid, overgeven en hartkloppingen – alsof je een heftige kater hebt. HOE GEBRUIK JE DURIAN? Durians kun je rauw of gekookt eten, in zoete of hartige gerechten.

De romige consistentie van rijpe durian doet het goed in cakes, smoothies en ijs. De vrucht is ook erg populair met kleefrijst en kokosmelk. Wanneer de vruchten nog net niet rijp zijn, hebben ze steviger vruchtvlees en een meer groente-achtige textuur – ideaal voor soepen, curry’s of gebakken met uien en chili als bijgerecht.

 1. Met durian kunnen je alle kanten op: pureer het, meng het, rooster het of bak het.
 2. Als je de zaden kookt, roostert of frituurt, kun je de zaden ook eten.
 3. Maar wees gewaarschuwd: rauw zijn ze giftig! Bescherm je handen tegen de stekelige buitenkant met handschoentjes of een schone handdoek.
 4. Zo voorkom je ook dat de geur op je handen blijft zitten.

Indien gewenst, kun je de steel samen met een klein plakje van de bovenkant afsnijden. Dit maakt het openen van de durian makkelijker. Kijk vervolgens naar de naden in de vrucht; een patroon in een vijf-puntige ster die de binnenste stukken markeren. Kerf langs deze naden met een sterk scherp mes, haal vervolgens de vrucht uit elkaar met het mes en dan met je handen en trek voorzichtig de pitjes eruit.

Hoe eet je een durian?

HOE EET JE DURIAN? – Durian eet je het best met gereedschap: snijd -met een scherp mes- de bovenkant van de durian ongeveer 10 cm open. Breek de schil met je handen open. Haal het gele vruchtvlees eruit met een lepel. Pas op : het vruchtvlees bevat grote pitten, ongeveer net zo groot als walnoten, die je niet kunt eten.

See also:  Hoe Lang Blijven Druiven Goed In De Koelkast?

Waar stinkt durian naar?

Waarom stinkt de tropische vrucht doerian zo erg? Ieder die wel eens in een Zuidoost-Aziatisch land als Indonesië of Vietnam is geweest, kent de stinkvrucht doerian ( Durio zibethinus ). Vanwege de penetrante geur, lijkend op een combinatie van rotte uien en zweetsokken, wordt doerian geweerd in hotels in Singapore en Thailand.

Ondanks die geur is doerian zeer gewild onder de plaatselijke bevolking: de vrucht heeft een hoge voedingswaarde, enorme zoetkracht en romige substantie. Al in 2017 is het complete genoom van de plant ontrafeld. Daaruit bleek onder meer dat van de voorouders van de doerian, verre verwant van cacao en katoen, het hele DNA is verdubbeld.

Voordeel daarvan is dat alle genen twee keer aanwezig zijn, zodat er mutaties mogelijk zijn zonder de originele eigenschap te verstoren. De doerian heeft daar gebruik van gemaakt door meer genen te maken die coderen voor vluchtige geurverbindingen, vetten en ethyleen.

De biochemische route om de sterk riekende verbindingen te maken bleef tot nu echter onbekend. Uit een Duitse blijkt dus dat de verantwoordelijke trigger het aminozuur ethionine is. “Een specifiek enzym zorgt voor het vrijkomen van de kenmerkende geur uit ethionine, waarvan de concentratie toeneemt tijdens het rijpingsproces.

Dat verklaart waarom de vrucht steeds meer gaat ruiken naarmate die rijper is”, zegt onderzoeker Nadine Fischer. De hoeveelheid ethionine in de vrucht is niet alleen bepalend voor de geursterkte. Voedselchemici ontdekten bij ratten dat de verbinding in hoge doses giftig is. Eos Tracé biedt toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde informatie over de levenscyclus van een product: van teelt, verwerking, transport en consumptie tot afvalverwerking.

OnderzoeksjournalistiekFocus op duurzaamheid en ethiekMaak verantwoorde voedingskeuzes

: Waarom stinkt de tropische vrucht doerian zo erg?

Wat is durian in het Nederlands?

Doerian is een tropische vrucht. De vrucht is zo groot als een rugbybal en heeft een stekelige schil. De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.

Waar ruikt jackfruit naar?

Jackfruit smaak – Jackfruit wordt steeds vaker gebruikt als vervanger voor vlees. Jackfruit smaakt aromatisch en zoet, een beetje naar banaan. De geur is sterk, maar veel minder afstotend dan van de broodvrucht. Onrijpe vruchten worden gekookt of gebakken en als groente gegeten in de Oosterse keuken.

Eet het rijpe vruchtvlees zo uit de hand. Op een broodje ‘pulled jackfruit’ ( vegan bbq pulled pork recept) In plakjes of blokjes bij sorbetijs. In blokjes door een vruchtensalade. In blokjes door curry’s of andere groentegerechten. Rijpe vruchten pureren en zeven en verwerken tot sorbetijs. Zaden roosteren en eten als snack of door salades.

Toon meer Verkrijgbaarheid uit Nederland Verkrijgbaarheid uit het buitenland

Hoe smaakt chayote?

Chayote smaak – De smaak zitten tussen die van een (cantaloupe) meloen en komkommer in. De vrucht wordt onrijp geplukt en gegeten en heeft daardoor de bite van een appel. De chayote is heerlijk in een salade met bijvoorbeeld wortel en koriander, maar zo kun je chayote ook gebruiken:

Als garnering van of in een soep. Gevuld en gegratineerd met 30+ kaas uit de oven. In roerbakgerecht of stoofschotel. Gebakken met aardappel, knoflook en munt. In kippensoep met avocado en koriander. Als vervanger van groene papaja of groene mango.

Toon meer Verkrijgbaarheid uit Nederland Verkrijgbaarheid uit het buitenland

Hoe ruikt een durian?

In de categorie ‘verboden vrucht’: dit is het meest stinkende fruit ter wereld Met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees: zo kan je de geur van de durianvrucht omschrijven. Deze geur is zó penetrant, dat het fruit op sommige plekken verboden is.

Wat kost een blik jackfruit?

Gemak in blik – Je kunt voor vers jackfruit kiezen, maar dat is niet heel makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Zelf kies ik dan ook voor een stuk gemak door jackfruit uit blik te gebruiken. Let er wel op dat je de jackfruit in brine (gezouten water) koopt en niet die op siroop. Tegenwoordig verkopen steeds meer gewone supermarkten jackfruit: Fairtrade Original jackfruit in blik, verkrijgbaar bij Albert Heijn voor € 2,45 Nature’s Charm jackfruit, verkrijgbaar bij Jumbo en ook in stukjes (uit elkaar getrokken) op water. Beiden kosten € 1,99 per blik. Upton’s Naturals jackfruit, deze jackfruit is al uit elkaar getrokken en verkrijgbaar in de soorten naturel (hieronder op de foto), bar-b-que en Thai curry. Voor een zakje met 200 gram betaal je bij Albert Heijn € 3,99. En je kunt jackfruit kopen bij Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental waar een blik rond de € 1,50 kost. Bij Ekoplaza is deze jackfruit van het merk Jacky F verkrijgbaar voor € 3,49 per blik.

Waar staat jackfruit in de supermarkt?

Eerste jackfruit in blik van Fairtrade Original in Nederlandse supermarkten Jackfruit van Fairtrade Original is vanaf vandaag verkrijgbaar in 881 winkels van Albert Heijn en online. Met de allereerste jackfruit in blik in de Nederlandse supermarkt heeft Fairtrade Original een primeur te pakken.

Jackfruit wordt door de opkomst van plantaardig eten steeds populairder als alternatief voor vlees. Wat is jackfruit? Jackfruit is een Aziatische fruitsoort met een vlezige structuur. Door de eindeloze mogelijkheden is het de ideale plantaardige vleesvanger op het menu van veganisten, vegetariërs, flexitariërs en vleesliefhebbers die een keer iets anders willen.

Pulled pork is een van de meest bekende gerechten om te maken met jackfruit. Het koken met jackfruit past goed in een bewuste lifestyle en wordt al in veel restaurants en nieuwe foodconcepten toegepast. Trend Fairtrade Original speelt met jackfruit in op een trend. Jackfruit is hot en plantaardig eten wint steeds meer terrein. Dat blijkt uit de foodtrends voor 2019 van Delicious, ELLE Eten, Culy, The Food Line Up en Food Cabinet. Ook is het steeds vaker op menukaarten te vinden.

 • Eerlijke handelsketen De jackfruit van Fairtrade Original wordt in Thailand geproduceerd door Fairtrade boeren die deel uitmaken van de Fairtrade-gecertificeerde ‘Fairtrade Pineapple Growers Group’.
 • De volledige groep bestaat uit 49 boeren, die voor Fairtrade Original al sinds 2007 ananas en mango verbouwen.

De helft van deze boeren verbouwt daarnaast ook jackfruit. Het verwerken en inblikken van de vrucht vindt plaats in Prachuap Khiri Khan, bij verwerker Samroiyd Corporation. Impact Door het initiatief van Fairtrade Original en Samroiyd Corporation om jackfruit in blik te ontwikkelen, heeft jackfruit versneld een Fairtrade standaard gekregen en kan dus onder eerlijke voorwaarden verhandeld worden. Door jackfruit aan Fairtrade Original te leveren, ontvangen de aangesloten boeren bovenop de marktprijs 15% extra Fairtrade premie.

Daarnaast kunnen de boeren met deze toevoeging aan het assortiment hun risico’s beter spreiden mocht er bijvoorbeeld een ananas- of mango-oogst mislukken. Waar is jackfruit te vinden? Jackfruit is te koop bij Albert Heijn en staat in het schap met peulvruchten. Het product is ook online verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Op zijn verschillende recepten te vinden. : Eerste jackfruit in blik van Fairtrade Original in Nederlandse supermarkten

Is jackfruit uit blik gezond?

Macronutriënten – Jackfruit bevat erg weinig (93 kcal/100 gram). Net als vele andere fruitsoorten bevat deze vrucht vooral veel koolhydraten (24g/100 gram) en vezels (4,4 g/100 gram) en nauwelijks vetten (0,3g/ 100 gram) en eiwitten (1,47 g/100 gram).

 • We kunnen dus besluiten dat jackfruit gezond is.
 • Dit fruit bevat heel wat vitamines en mineralen en draagt bij aan een gezond voedingspatroon.
 • Omwille van het lage caloriegehalte zal je er niet snel van,
 • De fruitsuikers leveren je de nodige energie.
 • En dankzij de vezels en het aanwezige water is het ook redelijk verzadigend.
See also:  Hoe Lang Kan Je Lasagne Bewaren In De Koelkast?

Regelmatig jackfruit eten is dus goed voor je gezondheid en past daarom in elk eetschema. Ook als je wil aankomen blijft het eten van fruit en erg belangrijk voor de aanlevering van je micronutriënten. Maar hou in dit geval je porties binnen de perken zodat je nog andere calorierijke voedingsmiddelen kan eten.

Waar stinkt durian naar?

Waarom stinkt de tropische vrucht doerian zo erg? Ieder die wel eens in een Zuidoost-Aziatisch land als Indonesië of Vietnam is geweest, kent de stinkvrucht doerian ( Durio zibethinus ). Vanwege de penetrante geur, lijkend op een combinatie van rotte uien en zweetsokken, wordt doerian geweerd in hotels in Singapore en Thailand.

Ondanks die geur is doerian zeer gewild onder de plaatselijke bevolking: de vrucht heeft een hoge voedingswaarde, enorme zoetkracht en romige substantie. Al in 2017 is het complete genoom van de plant ontrafeld. Daaruit bleek onder meer dat van de voorouders van de doerian, verre verwant van cacao en katoen, het hele DNA is verdubbeld.

Voordeel daarvan is dat alle genen twee keer aanwezig zijn, zodat er mutaties mogelijk zijn zonder de originele eigenschap te verstoren. De doerian heeft daar gebruik van gemaakt door meer genen te maken die coderen voor vluchtige geurverbindingen, vetten en ethyleen.

 1. De biochemische route om de sterk riekende verbindingen te maken bleef tot nu echter onbekend.
 2. Uit een Duitse blijkt dus dat de verantwoordelijke trigger het aminozuur ethionine is.
 3. Een specifiek enzym zorgt voor het vrijkomen van de kenmerkende geur uit ethionine, waarvan de concentratie toeneemt tijdens het rijpingsproces.

Dat verklaart waarom de vrucht steeds meer gaat ruiken naarmate die rijper is”, zegt onderzoeker Nadine Fischer. De hoeveelheid ethionine in de vrucht is niet alleen bepalend voor de geursterkte. Voedselchemici ontdekten bij ratten dat de verbinding in hoge doses giftig is. Eos Tracé biedt toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde informatie over de levenscyclus van een product: van teelt, verwerking, transport en consumptie tot afvalverwerking.

OnderzoeksjournalistiekFocus op duurzaamheid en ethiekMaak verantwoorde voedingskeuzes

: Waarom stinkt de tropische vrucht doerian zo erg?

Is een durian gezond?

Uitrusting Gids 11 April 2022 Ontdek de eindeloze eigenschappen en toepassingen van koriander. WAT IS DURIAN FRUIT? Durian is een vrucht met dikke schil en groenbruine stekels. Het heeft de vorm en grootte van een voetbal. Het witte vruchtvlees is zeer populair in Azië, hoewel het een erg aparte geur heeft die soms wordt vergeleken met kaas.

 1. Durians zijn één van de meest voedzame vruchten ter wereld.
 2. Ze zitten boordevol ijzer, vitamine C, kalium, vezels en veel andere voedingsstoffen.
 3. Al die voordelen zitten samengepakt in de vrucht.
 4. Maar de doordringende geur is zo sterk, dat durians in veel hotels en in het openbaar vervoer worden geweerd.

Durians zien er prachtig uit, ze zijn ongelooflijk gezond en zeer populair in hun geboorteregio Zuidoost-Azië. Liefhebbers kunnen er niet genoeg van krijgen. Door hun complexe smaak en unieke geur duurt het echter vaak even voordat nieuwelingen de vrucht weten te waarderen. HOE SMAAKT DURIAN? Durian is een feest voor je gehemelte: een mix van hartig, zoet en romig. Elke durian vertelt met zijn verschillende smaken waar en hoe hij geteeld is. De Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace zei in 1856 over durian: “Een rijke vla met veel smaak van amandelen geeft het beste de algemene smaak weer, maar af en toe proef je ook subtiele smaken die doen denken aan roomkaas, uiensaus, sherrywijn en andere ongerijmde gerechten.” Sommigen houden ervan en anderen verafschuwen het, maar veel mensen geloven dat durian een smaak heeft die je leert waarderen als je openstaat voor de complexiteit ervan.

 • Als je dat eenmaal doet, kan de vrucht een geliefde delicatesse worden.
 • Zoals Wallace het zei: “Hoe meer je ervan eet, hoe minder je geneigd bent te stoppen.” IN WELKE KEUKEN KAN DURIAN WORDEN GEBRUIKT? In veel Zuidoost-Aziatische gerechten (uit Thailand, Maleisië en Singapore) wordt durian gebruikt.

Maar je kunt de vrucht in allerlei gerechten gebruiken, van crêpes tot pizza. WAAR KAN JE DURIAN KOPEN? Buiten Zuidoost-Azië vind je verse, bevroren of ingeblikte durian in Aziatische supermarkten of online. In het zomerseizoen is het ook weleens vers verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij sommige groentespeciaalzaken. HOE LANG IS DE DURIAN HOUDBAAR? Durians rijpen snel. Als je ze op je aanrecht bewaart, kun je ze het beste binnen een paar dagen opeten. Als je de durian wat langer wilt bewaren, wikkel dan de hele vrucht in papier of plastic en leg hem in de koelkast.

Maar let op: de kenmerkende geur kan impact hebben op andere producten. Als je het vruchtvlees eruit hebt gehaald (zie hieronder), is dat nog circa twee dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar het dan in een enkele laag in een luchtdichte verpakking. KAN JE DURIAN INVRIEZEN? Verse durians kunnen het beste binnen twee dagen geconsumeerd worden nadat ze gesneden zijn en het vruchtvlees uit de schil is gehaald.

Bevroren durians kunnen wel tot drie maanden in de vriezer bewaard worden. De beste manier om restjes durian te bewaren, is om de gesneden vruchten in huishoudfolie te wikkelen en ze dan in een goed afsluitbaar zakje te doen alvorens ze in de vriezer te leggen.

WANNEER GEEN DURIAN GEBRUIKEN? Durian mixen met alcohol is een slecht idee. Studies wijzen uit dat durian stoffen bevat die je lichaam belemmeren om alcohol af te breken. Dit kan leiden tot misselijkheid, overgeven en hartkloppingen – alsof je een heftige kater hebt. HOE GEBRUIK JE DURIAN? Durians kun je rauw of gekookt eten, in zoete of hartige gerechten.

De romige consistentie van rijpe durian doet het goed in cakes, smoothies en ijs. De vrucht is ook erg populair met kleefrijst en kokosmelk. Wanneer de vruchten nog net niet rijp zijn, hebben ze steviger vruchtvlees en een meer groente-achtige textuur – ideaal voor soepen, curry’s of gebakken met uien en chili als bijgerecht.

Met durian kunnen je alle kanten op: pureer het, meng het, rooster het of bak het. Als je de zaden kookt, roostert of frituurt, kun je de zaden ook eten. Maar wees gewaarschuwd: rauw zijn ze giftig! Bescherm je handen tegen de stekelige buitenkant met handschoentjes of een schone handdoek. Zo voorkom je ook dat de geur op je handen blijft zitten.

Indien gewenst, kun je de steel samen met een klein plakje van de bovenkant afsnijden. Dit maakt het openen van de durian makkelijker. Kijk vervolgens naar de naden in de vrucht; een patroon in een vijf-puntige ster die de binnenste stukken markeren. Kerf langs deze naden met een sterk scherp mes, haal vervolgens de vrucht uit elkaar met het mes en dan met je handen en trek voorzichtig de pitjes eruit.

Waar kan ik durian kopen in Nederland?

Durian is weinig vers verkrijgbaar in Nederland en daarom uniek bij Groentebroer. Onze Durian wordt wekelijks vers ingevolgen uit de tropen. Wij bieden 100% garantie op smaak en kwaliteit!