Werking compressorkoelkast: De compressor verplaatst het koelmiddel naar de verdamper. Daar verdampt het koelmiddel door warmte aan de omgeving te onttrekken. Vervolgens gaat het verdampte gas, door de druk die opgebouwd is door compressor, van de verdamper naar de condensor.
Hoe werkt een koelkast op gas?
Hoe werkt de koelvloeistof – In het algemeen werkt een koelkast zoals een menselijk lichaam: wanneer wij zweten, voelen wij een beetje kou ontsnappen omdat zich in ons lichaam calorieën ophopen. Een koelkast werkt ongeveer hetzelfde: de vloeistof verdampt om de warmte uit de koelkast te onttrekken.
- De vloeistof die het verdampingssysteem binnenkomt, bestaat uit een zeer dun buisje dat zeer kleine deeltjes doorlaat.
- De vloeistof wordt gasvormig.
- Hij bereikt een temperatuur van -40°C en verwarmt het mechanisme door de warmte binnenin te verminderen.
- Het gas, eenmaal samengeperst en vloeibaar gemaakt, wordt overgebracht naar de condensor, die de warmte afgeeft die in de eenheid is opgeslagen.
Bij de uitlaat wordt de vloeistof afgetapt, d.w.z. ontdaan van water, lucht en alle opgehoopte onzuiverheden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, creëert de koelkast geen koude, maar zoekt zij warmte van binnenuit. Als de deur te gelijkmatig wordt geopend of als er gerechten moeten worden verwarmd, begint het toestel automatisch weer in evenwicht te komen.
Waarom compressor koelkast in camper?
VOORDELEN COMPRESSOR KOELKAST –
Energiezuinig Niet gevoelig voor buitentemperatuur Koeltemperatuur wordt binnen no-time bereikt Te gebruiken in combinatie met zonnepaneel op 12V
Het grootste voordeel van de compressor koelkast is dat de buitentemperatuur geen invloed heeft op de koelprestaties. Zelfs bij temperaturen boven de 35 graden blijven drankjes en eten met een compressor koelkast gekoeld. Ter vergelijking: een absorptie koelkast koelt tot maximaal 20-25 graden beneden de buitentemperatuur.
- Bovendien heeft de compressor koelkast een zeer laag stroomverbruik omdat hij vaak alleen op 12 volt of op 24 volt werkt.
- Daarom is de compressor koelkast geschikt om aan te sluiten op de huishoudaccu van je camper en tijdens het rijden te gebruiken.
- Ook bijvoorbeeld in combinatie met een zonnepaneel.
Dat wat bij een absorptie koelkast door het zeer hoge energieverbruik zo goed als onmogelijk is. Wil je veel vrij in de natuur kamperen met jouw zelfbouw camper of caravan? Ook dan is de compressor koelkast geschikt. De meeste compressor koelkasten zijn namelijk voorzien van een accu bewakingssysteem die de koelkast automatisch uitschakelen bij een lage accuspanning en op die manier je accu besparen.
Wat zou er gebeuren met de koelkast als er geen of juist wel isolatie is?
Wil je de biervoorraad altijd koud houden, dan kan een koelkast in de schuur of een koelkast in de garage uitkomst bieden. Echter, een niet geïsoleerde of onverwarmde schuur of garage is geen optimale plek: dan is het net alsof je koelkast buiten staat.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden. Als de omgevingstemperatuur te laag of juist te hoog is, kan de temperatuur in het apparaat te ver oplopen en zorgen voor een hoog energieverbruik.
Door vocht of condens kunnen elektrische onderdelen van zo’n ‘buiten-koelkast’ na een tijdje stukgaan. De omgevingstemperatuur van de ruimte waarin je de koelkast gaat zetten is dus belangrijk. Meestal is de garage een stuk kouder dan je keuken. Maar vergis je niet, in de keuken kan een koelkast naast verwarming of fornuis juist weer veel te warm worden! Daarom is het ook beter om je koelkast nooit neer te zetten op een plek waar direct zonlicht op valt.
- Gelukkig zijn er tegenwoordig koelkasten die speciaal geschikt zijn voor wat warmere of koudere ruimtes.
- Dat kun je aflezen aan de klimaatklasse.
- Temperatuur ruimte Is de omgevingstemperatuur minimaal 10 graden Celsius en maximaal 32 graden Celsius, kies dan voor klimaatklasse SN.
- Wordt het erg warm op de plek waar je de koelkast zet, kies dan voor klimaatklasse ST (16 tot 38 graden Celsius) of T (16 tot 43 graden Celsius).
De combinatie SN-ST betekent dat het apparaat geschikt is voor omgevingstemperaturen van 10 tot 38 graden Celsius en de combinatie SN-T voor omgevingstemperaturen van 10 tot 43 graden Celsius. Kortom, voor de garage kun je afhankelijk van de maximale omgevingstemperatuur kiezen voor klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST. Hoewel je ook een 0 graden koelkast kunt kopen, betekent dit niet dat je deze koelkast in een ijskoude ruimte kunt zetten. Een 0 graden koelkast heeft alleen een 0 graden zone waarmee je groenten langer goed kunt houden. Wil je toch een koelkast in de schuur zetten, gebruik hem dan niet het hele jaar door.
- Zet het apparaat in de hete zomermaanden en in de koude wintermaanden uit of in een andere ruimte.
- Oelkast in schuur koelt niet meer Als het rond de koelkast vriest, wordt de temperatuur in de koelkast juist hoger.
- Dit leidt tot een hoger energieverbruik en dus een hogere stroomrekening.
- Na verloop van tijd kunnen er onderdelen in de koelkast kapot gaan, en zal hij op een bepaald moment helemaal niet meer koelen.
Het is dus niet aan te raden om een werkende koelkast in een onverwarmde schuur te zetten. Trek je de stekker uit het stopcontact, dan kun je natuurlijk wel een koelkast in schuur opslaan. Laat de deur van de koelkast wel een stukje openstaan, om schimmel te voorkomen.
- Twee thermostaten Ga je een koelvrieskast kopen die je in de schuur wilt zetten, let er dan op dat hij twee thermostaten heeft waarmee de temperatuur van het koeldeel en van het vriesdeel apart van elkaar kunnen worden ingesteld.
- Bij een koelvrieskast met maar één thermostaat zit de temperatuurmeter in het koeldeel.
Als het in de schuur net zo koud wordt als in de koelkast, stopt het apparaat met koelen én met vriezen. Met twee thermostaten blijft de vriezer in zo’n geval tenminste wél werken. Koelkasten zijn ingedeeld in klimaatklassen. De klasse van een koelkast geeft aan bij welke minimumtemperatuur en maximumtemperatuur de koel- en vriesfunctie goed blijft werken.
- Echter, de klimaatklassen van koelkasten lopen van minimaal 10 graden Celsius tot maximaal 43 graden Celsius.
- Zet je een koelkast in de winter in een niet-geïsoleerde of onverwarmde ruimte, dan zal de temperatuur zeker lager worden dan 10 graden.
- Een koelkast in een koude garage zetten is dus geen goed idee.
Je kunt er ook voor kiezen om de garage te isoleren. Ben je een beetje handig, dan kun je dit zelf doen door isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswol of piepschuim) tegen de stenen muur aan te doen, daarna vochtwerende folie en daarna een voorzetwand. Zelfs een houten schuur isoleren is niet heel erg moeilijk.
Hoe weet je of de gasfles leeg is?
Van zodra je het gewicht van een lege gasfles kent, kan je de fles op een weegschaal zetten en zo het totale gewicht meten. Als je het gewicht van de lege gasfles aftrekt van het totale gewicht, weet je hoeveel gas er nog in de gasfles zit.
Hoe kan je zien hoeveel er nog in een gasfles zit?
Hoe kan ik controleren hoeveel gas er nog in de gasfles zit? Beschik je over een Calypso gasfles? Dan kan je de inhoud van de gasfles makkelijk aflezen. Dankzij het doorzichtig venster weet je steeds hoeveel gas de gasfles nog bevat. Heb je een stalen gasfles? Dan zijn er 2 manieren om erachter te komen hoeveel gas er nog in de fles zit.
Om na te gaan hoeveel gas er nog in de gasfles zit, kan je het gewicht van de lege gasfles aftrekken van het totale gewicht van de gasfles. Het gewicht van de lege gasfles (het terra gewicht) vind je bovenop de kraan van de gasfles. Zet de volle gasfles op een weegschaal om het totaalgewicht van de gasfles te wegen.
Trek het gewicht van de lege gasfles af van het totale gewicht en je weet hoeveel gas jouw gasfles nog bevat. Ook is er apparatuur op de markt die de inhoud van de gasfles kan meten. Er is bijvoorbeeld een apparaatje wat je met een magneetje op de zijkant van de fles plakt en daar waar het lampje groen is, zit nog vloeibaar gas.
- Een ander apparaatje wordt met een magneetje onderop de bodem van de fles geplakt.
- Deze meet middels ultrasoon hoeveel gas er in de fles zit en deze gegevens worden gestuurd naar je tablet of smartphone.
- Zo kun je altijd en overal nagaan hoeveel gas er in de fles zit, handig op vakantie! Er zijn ook apps te downloaden voor je smartphone, waarmee de inhoud van de fles gemeten wordt aan de hand van het geluid wat er van je fles afkomt als je met een hard voorwerp tegen de fles aantikt.
Echter die zijn naar onze mening onvoldoende betrouwbaar. : Hoe kan ik controleren hoeveel gas er nog in de gasfles zit?
Hoe lang doe je met een gasfles in een camper?
Waarom is er geen algemene informatie over het gasverbruik tijdens kamperen? – Als je wil weten hoe lang je doet over het verbruiken van een gasfles van 11 kg, is het lastig een antwoord te vinden. Je kunt het beste even om je heen vragen. De ervaring van ervaren kampeerders is vaak een goede leidraad om dit globaal in te schatten.
In veel media en fora wordt vaak gesproken over 20 tot 30 dagen voor de zomermaanden, maar soms ook twee maanden of langer. In de winter ligt dat vaak anders. Bij sommige campers is de gasfles na twee tot drie dagen leeg is, maar bij anderen pas na twee weken. De reden dat er geen eenduidig antwoord te geven is op deze vraag, heeft vooral te maken met externe factoren die meespelen.
Het gaat hierbij onder meer om de buitentemperatuur, reisbestemming, plaatskeuze, type gastoestellen en grootte van je voertuig. Anderzijds speelt ook het individuele gebruiksgedrag van kampeerders een grote rol bij het gasverbruik. Als je plannen hebt om een langere reis naar het buitenland te gaan maken of je wil gaan winterkamperen, dan is het dus belangrijk dat je het verwachte gasverbruik voor jouw situatie berekent. In de koudere maanden heeft de verwarming meestal het hoogste gasverbruik, zodat het behaaglijk blijft in de camper – maar ook extra kleding en warme dranken helpen. Foto: LMC
Hoeveel verbruikt koelkast camper?
Koelkast: 70 – 120 watt. Verlichting: 40 watt. Klein koffiezetapparaat: 800 watt. Bakplaat: 800 watt.
Hoeveel gas verbruikt Dometic koelkast?
Let op voor:
Merk | Type | Gas verbruik gram/uur |
---|---|---|
Dometic | RM 8501 | 18,30 gram |
Dometic | RM 8505 | 18,30 gram |
Dometic | RM 8551 | 18,30 gram |
Dometic | RM 8555 | 18,30 gram |
Welke gasflessen in de camper?
Welke gasfles voor de camper? | Jewagas B.V., zo kan het ook! Als je met de camper op vakantie gaat, is gas onmisbaar. Een gasfles heb je nodig om te koken en in sommige gevallen ook voor warm water, koelkast of verwarming. Er zijn zoveel verschillende gassen, maar wat zijn hier de verschillen nu tussen? Welke gasfles heb ik nodig voor de camper? Bij Jewagas hebben we voor jou de verschillen uiteengezet, zodat je zorgeloos met de juiste gasfles in de camper op vakantie kunt. Om met gas te kunnen koken, verwarmen of bijvoorbeeld warm water in de camper zijn er drie mogelijkheden: propaangas, LPG of butaangas. Wij bespreken voor deze drie gassoorten de eigenschappen om erachter te komen welke het beste bij uw camper past! Zodat u onbezorgd op vakantie kunt met de camper.
Door de zuivere verbranding van propaangas is deze gassoort uitermate geschikt voor iedere toepassing in de camper: koken, de camper verwarmen, water opwarmen en het laten draaien van absorptie koelkasten. Door het lage kookpunt van -42 °C kan deze soort gas ook bij extreem lage temperaturen worden gebruikt.
Propaangas is de meest gebruikte gasvorm in campers. Als deze gassoort wordt gebruikt, is het noodzakelijk dat er ventilatie naar buiten is op de plek waar de gasfles staat! Jewagas levert alle soorten en maten, ook voor campers. Normaal gesproken wordt LPG (Liquified Petroleum Gas) gebruikt voor de aandrijving van voertuigen, echter wint deze gassoort ook populariteit onder de campers.
- Ten opzichte van propaangas is LPG een stuk voordeliger.
- LPG wordt in de camper vaak gebruikt om te verwarmen of om te koken.
- Het gas bestaat uit een samenstelling van propaan- en butaangas, met hierbij andere toevoegingen.
- De samenstelling verschilt per seizoen, zo is in de winter een groter gedeelte propaangas.
Dit omdat porpaangas een lager kookpunt heeft, waardoor dit in lage temperaturen ook gebruikt kan worden. Als u LPG in de camper wilt gebruiken, moet je met een aantal zaken rekening houden: • In de winter moet de gasfles leeg zijn! Het gas dat in de zomer wordt getankt moet in de winter leeg zijn.
Omdat de samenstelling van het gas per seizoen verschilt en vaak ook per land. Daarnaast is het verstandig om LPG te tanken in het land van bestemming. • De LPG-tank moet in het verwarmde deel van de camper staan. Als de LPG-gasfles niet in het verwarmde deel van de camper staat, heeft het gas geen mogelijkheid om vloeibaar te worden.
Hierdoor blijft er op den duur alleen nog maar butaangas over, dit is onbruikbaar in de winter. • Het gebruik van een LPG-filter is noodzakelijk. Als er geen gebruik wordt gemaakt van een LPG-filter, kan er een onvolledige verbranding ontstaan waardoor koolmonoxide vrijkomt.
Het gevolg hiervan is roetvorming in de koelkast wat je liever niet hebt. Een filter aanschaffen is één, onderhoud hiervan is ook belangrijk. Zorg daarom dat deze filter jaarlijks wordt onderhouden. Butaangas wordt normaalgesproken gebruikt om te koken in de camper. Het gas heeft een kookpunt van 0,5°C, het is dus niet mogelijk om butaangas te gebruiken in de winter.
Als je op vakantie gaat in de winter is dit geen geschikt gas om mee te nemen in je camper. Ventilatie is bij butaangas noodzakelijk; als butaangas niet voldoende wordt geventileerd, kan dit tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Dit omdat butaangas zwaarder is dan lucht.
Hoeveel verbruik een compressor koelkast camper?
Een compressorkoelkast voor in de camper verbruikt gemiddeld tussen 18 en 22 Watt per uur, dat is per dag tussen de 400 Wh en 500 Wh, oftewel 40 – 50 Ah.
Kan een koelkast exploderen?
Vastzittend gas – De achterkant van de koelkast kan soms heel warm worden, doordat het gas dat de koelkast koelt door de compressor heen moet en vast komt te zitten. Dit vastzittende gas kan langzaam opbouwen en uiteindelijk een ontploffing veroorzaken.