HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Leer de kunst van het koken met een snelkookpan!

Hoe te koken met een snelkookpan?
De werking van een snelkookpan

Een snelkookpan is een handig keukenapparaat waarmee je gerechten snel kunt bereiden. Het proces begint met het toevoegen van water aan de pan en het sluiten van het deksel. Vervolgens stel je de gewenste stand in met behulp van de drukregelaar.

Verhogen van de druk

Zodra de pan op de warmtebron wordt geplaatst, neemt de druk in de pan toe. Dit zorgt ervoor dat de kooktijd aanzienlijk verkort wordt, waardoor je gerechten snel klaar zijn.

Status van het proces

De drukregelaar geeft de status van het proces aan. Hiermee kun je zien wanneer de juiste druk is bereikt en wanneer het tijd is om de warmtebron uit te schakelen. Dit zorgt voor een veilige en efficiënte werking van de snelkookpan.

Snelkookpannen zijn ideaal voor het bereiden van stoofschotels, soepen, bonen en taaie stukken vlees, omdat ze de kooktijd aanzienlijk verkorten.

De perfecte timing voor het blancheren van boerenkool

Om boerenkool te blancheren, begin met het plaatsen van de bladeren in een grote kookpot met water. Breng het water aan de kook en laat de boerenkool 2 à 3 minuten koken.

Giet de geblancheerde boerenkool af en spoel deze vervolgens onder koud water om het kookproces te stoppen. Dep de groente droog met keukenpapier om overtollig water te verwijderen.

Verpak de geblancheerde boerenkool vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje om het vers te houden tot gebruik.

Kooktijd van aardappelen in een snelkookpan

Soort Tijd Stand
Gekookte aardappelen (kwart stukjes) 8-10 min Stand 2
Aardappelen in schil (heel) 12-15 min Stand 2
Peulvruchten & granen
Linzen (ongeweekt) 10-15 min Stand 2
See also:  Ontdek de perfecte hoeveelheid rabarber voor een gezonde levensstijl

Gekookte aardappelen (kwart stukjes) hebben een kooktijd van 8-10 minuten op stand 2 in een snelkookpan. Aardappelen in schil (heel) hebben daarentegen een langere kooktijd van 12-15 minuten op stand 2. Voor peulvruchten en granen, zoals ongeweekte linzen, is de kooktijd ook 10-15 minuten op stand 2.

Boerenkool – kan het rauw worden ingevroren?

Boerenkool kan zowel rauw als geblancheerd worden ingevroren. Als je ervoor kiest om de boerenkool rauw in te vriezen, is het belangrijk om de bladeren eerst goed te wassen en te drogen om overtollig vocht te verwijderen. Vervolgens kun je de boerenkool in een luchtdichte verpakking doen en in de vriezer bewaren.

Als je de boerenkool liever eerst blancheert voordat je het invriest, breng dan een pan met water aan de kook en dompel de boerenkoolbladeren ongeveer 2 minuten onder. Haal de boerenkool vervolgens uit het kokende water en leg het direct in een bak met ijswater om het kookproces te stoppen. Dep de boerenkool droog en verpak het in luchtdichte zakken of bakjes voordat je het in de vriezer plaatst.

Het invriezen van boerenkool zorgt ervoor dat je het tot ongeveer een jaar kunt bewaren. Zorg ervoor dat je de boerenkool goed labelt met de invriesdatum, zodat je weet hoelang het al in de vriezer ligt. Op deze manier kun je de kwaliteit en versheid van de boerenkool behouden.

Door de hogere druk in een snelkookpan kunnen smaken beter doordringen in voedsel, waardoor gerechten vaak smaakvoller en aromatischer worden.