HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoelang duurt het om spliterwten perfect gaar te koken?

Hoe lang duurt het voordat spliterwten gaar zijn?

Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water.

Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan. Houd voor de exacte kooktijd het bereidingsadvies op de verpakking aan.

De perfecte opwarmtijd voor erwtensoep

De soep is snel en gemakkelijk op te warmen. Verwarm de soep in een pan tot het kookpunt of verwarm deze 2,5 minuut in de magnetron (750 watt). Dit zorgt ervoor dat de soep de juiste temperatuur bereikt om van te genieten.

Het is heerlijk om de soep te combineren met vers brood. De combinatie van warme soep en vers brood zorgt voor een vullende en smakelijke maaltijd. Het brood kan worden gebruikt om de soep op te dippen of gewoon als bijgerecht worden gegeten.

De juiste hoeveelheid water voor het koken van 500 gr spliterwten

Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.

Spliterwten zijn een goede bron van eiwitten en vezels.

Het opnieuw verwarmen van erwtensoep – is het veilig?

Het is belangrijk om restjes en kliekjes altijd door en door te verhitten tot ze stomend heet zijn, omdat dit alle bacteriën doodt. Opwarmen van kliekjes voor een tweede keer wordt afgeraden, omdat dit de kans op bacteriële groei vergroot. Zorg ervoor dat restjes en kliekjes goed verhit worden voordat ze gegeten worden om voedselgerelateerde ziekten te voorkomen.

Waarom erwtensoep snel bederft

De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.

See also:  Waarom azijn essentieel is voor het perfect gepocheerde ei

Dunne erwtensoep – een veelvoorkomend probleem

Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen.

Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden. Als je het stap voor stap toevoegt, kun je zelf bepalen hoe dik de snert zal worden. Dit betekent dat je eerst een deel van de bouillon toevoegt en vervolgens de erwten en groenten kookt tot ze zacht zijn. Vervolgens voeg je meer bouillon toe totdat de gewenste dikte is bereikt. Op deze manier heb je controle over de consistentie van de erwtensoep.

Erwtensoep – Is het veilig om het warm in de koelkast te bewaren?

Het is belangrijk om warm eten eerst een half uur te laten afkoelen op het aanrecht voordat je het in de koelkast zet. Het plaatsen van warm eten in de koelkast kan de temperatuur verhogen en de kans op bacteriegroei vergroten, wat de kwaliteit van andere producten in de koelkast kan beïnvloeden. Door het eten eerst af te laten koelen, minimaliseer je deze risico’s en zorg je ervoor dat je eten veilig en vers blijft.

De gezondheidsvoordelen van zelfgemaakte erwtensoep

Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is?

Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium.

Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.

Kruiden toevoegen aan erwtensoep

Erwtensoep met een twist

See also:  Ontdek hoelang het duurt om perfect knapperig buikspek te bereiden!

Breng jouw maaltijdsoep helemaal op smaak met de combinatie van selderijzaad, peper, koriander, uienpoeder en karwijzaad.

Selderijzaad
Selderijzaad voegt een aardse en kruidige smaak toe aan de erwtensoep. Het zorgt voor een subtiele, maar onderscheidende smaak die de soep naar een hoger niveau tilt.

Peper
Peper voegt een pittige kick toe aan de erwtensoep. Het zorgt voor een beetje warmte en diepte in de smaak, waardoor de soep meer karakter krijgt.

Koriander
Koriander voegt een frisse en citrusachtige smaak toe aan de erwtensoep. Het zorgt voor een verfrissend element dat goed samengaat met de andere kruiden en specerijen.

Uienpoeder
Uienpoeder voegt een hartige en zoete smaak toe aan de erwtensoep. Het zorgt voor een rijke en volle smaak die de soep nog lekkerder maakt.

Karwijzaad
Karwijzaad voegt een licht nootachtige en anijsachtige smaak toe aan de erwtensoep. Het zorgt voor een interessante en onverwachte twist die de soep uniek maakt.

Spliterwten zijn een veelzijdig ingrediënt en kunnen worden gebruikt in soepen, stoofschotels, puree en zelfs als vleesvervanger in vegetarische gerechten.

Snert versus erwtensoep – wat zijn de verschillen?

Erwtensoep versus Snert

Erwtensoep en snert worden beide gemaakt van spliterwten en groenten, zoals wortel, prei en selderij. Beide soepen worden op smaak gebracht met rookworst. Het verschil zit hem in de toevoeging van varkensvlees, spek en botten bij het maken van snert.

Voor het maken van snert wordt naast de spliterwten en groenten ook varkensvlees, spek en botten toegevoegd. Deze extra ingrediënten geven de snert een rijkere en vollere smaak in vergelijking met erwtensoep.

See also:  Hoe lang duurt het voordat rabarber volgroeid is?

Officieel wordt erwtensoep pas snert genoemd nadat het één dag heeft ‘gestaan’. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed kunnen intrekken en de soep een dikkere consistentie krijgt.

Een smakelijk recept voor stevige erwtensoep

Om bloem of maïszetmeel aan je soep toe te voegen, meng 1 eetlepel bloem of maïzena met 3 eetlepels soep in een apart kommetje. Voeg vervolgens dit mengsel opnieuw toe aan je soep. Dit zal helpen om de soep te verdikken en een vollere textuur te geven.

Spliterwten zijn een belangrijk ingrediënt in de bereiding van de traditionele Nederlandse erwtensoep.

De juiste weektijd voor spliterwten in erwtensoep

De spliterwten moeten de avond of dag voor het koken van de erwtensoep in 1 liter koud water worden geweekt. Dit is nodig om ze goed te laten wellen, en ze hebben minimaal 1 nacht nodig om dit te doen. De volgende dag moet het water van de spliterwten worden afgegoten en kunnen ze eventueel worden afgespoeld met kraanwater.

Spliterwten zijn een goede bron van eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

Het belang van het wassen van spliterwten

Spliterwten zijn halve erwten en laten gemakkelijk eiwitten los, vooral aan het platte oppervlak. Dit kan leiden tot veel schuim op het kookvocht wanneer de spliterwten ongewassen worden gekookt.

Het is echter mogelijk om de hoeveelheid schuim die ontstaat te verminderen door de spliterwten eerst goed te wassen in een zeef of vergiet. Door ze grondig te spoelen, kunnen de losse eiwitten worden verwijderd, waardoor er minder schuim ontstaat tijdens het koken.