HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe kook je perfecte witte rijst – tips en trucs

Hoe Lang Witte Rijst Koken
Rijst koken in veel water

Voeg de rijst toe aan een grote pan met kokend water en kook deze zonder deksel. Laat de rijst 8-10 minuten koken totdat deze gaar is. Test of de rijst gaar genoeg is door een (koud geblazen) hapje te nemen. De korrels moeten niet meer hard zijn, maar nog wel stevig.

Afgieten en laten rusten

Giet de rijst af en doe deze terug in de pan. Plaats een deksel op de pan en laat de rijst nog 3 minuten staan. Hierdoor kan de rijst verder garen en wordt deze perfect gaar en smakelijk.

Kooktijd voor snelkookrijst

Als je zilvervliesrijst kookt, moet je rekening houden met een kooktijd van 40-45 minuten. Sommige verpakkingen bieden een snelkookvariant die in 8-10 minuten klaar is.

Voor witte rijst, zoals pandan of basmati, is de kooktijd ongeveer 20-25 minuten. Ook hier is er een snelkookvariant die in 8-10 minuten klaar is.

Het gebruik van een rijstkoker kan het kookproces vereenvoudigen en zorgen voor gelijkmatig gekookte rijst.

Het perfecte recept voor het bereiden van witte rijst

Witte rijst kan op smaak gebracht worden door het te koken in water met kruiden, bouillon of kokosmelk, zodat de korrels extra smaak opnemen. Dit zorgt voor een heerlijke smaak zonder verdere toevoegingen.

De juiste hoeveelheid rijst voor één persoon koken

Gemiddeld 75-100 gram rijst p.p. Een gemiddelde portie bestaat uit ongeveer 75 tot 100 gram. En dan hebben we het over ongekookte pandan-, basmati-, jasmijn- en zilverliesrijst. Die worden bij het koken namelijk 2,5 keer zo zwaar en dus heb je een mooie hoeveelheid van bijna 200 tot 250 gram gekookte rijst per persoon.

See also:  Hoe lang moet runderpoulet sudderen voor de perfecte smaak?

De juiste manier om rijst te wassen

Laat de rijst eerst uitlekken met een zeef en doe hem dan in een kookpot met vers water. Laat de rijst nu 30 minuten weken. Om te voorkomen dat jouw rijst kookt met meer water dan nodig is, raden wij jou aan de rijst na het weken goed uit te lekken.