HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Tv Kok Wat Maak Je Menu?

Tv Kok Wat Maak Je Menu
Chefs Jasper en Marius Gottlieb onderzoeken samen met kinderen wat we nog meer kunnen gaan eten in de toekomst, als we niet kunnen blijven eten wat we nu eten. Van alles komt voorbij, van sprinkhanen tot kwallen, en de kinderen proeven – al dan niet geblinddoekt – hoe lekker ze het vinden.

Wat kook je menu?

Home / TV gids / Wat Maak Je Menu?

Wat Maak Je Menu? is een kinder-kookprogramma bij de NTR, Het programma gaat niet alleen over koken maar ook over proeven en ervaren. De kokstweeling Marius Gottlieb en Jasper Gottlieb gaan elke week met een jonge gastkok de heerlijkste gerechten maken.

Ze werken steeds met hele bijzondere en nieuwe ingredinten. Ingredinten die we nu nog niet zo goed kennen en misschien in de toekomst wel iedere dag gaan eten. De hulpkok heeft een aantal gasten uitgenodigd in het Testaurant. Zij mogen van de gerechten proeven zonder dat ze weten wat ze eten, maar durven ze dat ook? Alfred Tratlehner, beter bekend als Vjeze Fur zorgt voor een verrassing in het programma.

Hij zorgt ervoor dat iets dat iemand echt heel erg vies vind om te eten voor diegene opeens heel lekker is. Hij doet dat door het eten samen heel lekker klaar te maken.

Wat maak je menu presentator?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat maak je menu?
Alternatieve titel Wat maak je Menu?
Genre kookprogramma
Presentatie
 • Marius Gottlieb
 • Jasper Gottlieb
 • Freddy
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Netwerk of omroep NTR
Zender NPO Zapp
Website
( en ) IMDb-profiel
Portaal Televisie

/td>

Wat maak je menu? (gestyleerd als Wat maak je Menu? ) is een Nederlands kookprogramma van NPO Zapp uit 2020. Dit programma wordt gepresenteerd door Marius en Jasper Gottlieb, In het programma koken Marius en Jasper samen met een kind 3 gerechten, waarvan het voorgerecht en het hoofdgerecht een bijzonder ingrediënt bevat.

↑ Wat maak je Menu? – Zapp, NPO Zapp, Geraadpleegd op 13 maart 2021,

Overgenomen van ” https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wat_maak_je_menu%3F&oldid=58493304 ” Categorieën :

 • Programma van de NTR
 • Nederlands kookprogramma

Wat houd een menu in?

Soms staan menu’s afgebeeld op borden langs de straat. Zoals hier bij een Aziatisch restaurant. Het menu in een restaurant is de geschreven presentatie van gerechten (de zogenaamde gangen ) of maaltijden die uit verschillende gerechten zijn samengesteld.

Hoe maak je een goed menu?

Met een professionele en goed doordachte menukaart maakt u onderscheid – De kracht van een menukaart wordt nog vaak onderschat door een restaurateur. De menukaart is een belangrijk middel bij de vorming van een bedrijfsindruk. Een goede menukaart kan het verschil maken.

Hoe zit deze ‘ideale’ menukaart dan in elkaar? Waar moet op worden gelet bij het maken van een menukaart? Wat moet je vooral niet doen? Hieronder staan de antwoorden op deze vragen kort samengevat! 1. Doelgroep Ken je doelgroep, weet wie je doelgroep is zodat je de menukaart kunt aanpassen op de wensen en behoeften van de doelgroep.2.

Keuzestress Hou het aanbod beperkt zodat de klant geen keuzestress krijgt. Er is een bepaalde vuistregel voor het maximale aantal gerechten op een menukaart. Deze vuistregel luidt: 10 voorgerechten, 10 hoofdgerechten en 6 desserts.3. Overzichtelijk Het is belangrijk om het aanbod van producten overzichtelijk te houden.

Naast het voorkomen van keuzestress is dit ook een belangrijke tip. Zet al de gerechten in categorieën en zorg dat het lettertype consistent is. Het is ook belangrijk dat het lettertype goed te lezen is en dat de gekozen achtergrond geen storende factor is bij het lezen van de menukaart.4. Beleving Creëer een beleving die past bij uw restaurant.

Zorg ervoor dat de menukaart past bij de huisstijl van de website, en andersom. Wanneer alles netjes op elkaar aansluit kun je je als restaurant zelfs onderscheiden van uw concurrent op dit gebied.5. Storytelling Tegenwoordig is dit een steeds belangrijker punt aan het worden.

 1. De gast valt eerder op het verhaal achter een bepaald concept dan op het concept zelf.
 2. Vertel met passie waar de producten vandaan komen en wat je belangrijk vind binnen je restaurant.
 3. Wat is de geschiedenis van het restaurant? Wat is de geschiedenis van de omgeving? Door dit soort dingen naar voren te laten komen in je menukaart betrek je de gast meer bij je restaurant.

Dit kan leiden tot b.v. meer mond-tot-mond reclame! 6. Smeuïge woordkeuze Volgens het onderzoek ‘How descriptive menu labels influence attitudes and repatronage’ van Wansink et al. (2002) gaat de omzet van een product met bijna 30% (!) omhoog wanneer er gebruikt wordt gemaakt van smeuïge teksten.

Woorden zoals ‘boterzacht’ en ‘sappige’ zijn voorbeelden van smeuïge teksten. Het is wel belangrijk om deze woorden niet bij al de gerechten te plaatsen, enkel bij de gerechten die je graag wilt verkopen, of juist een hoge marge op hebt.7. Originaliteit Wees origineel, bedenkt iets leuks, iets waar je gasten het de volgende dag nog over hebben.

Probeer ervoor te zorgen dat mensen over je restaurant gaan praten. Let wel op, blijf vasthouden aan je eigen identiteit, doe je niet anders voor dan je eigenlijk bent. Origineel hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn, het is juist aan te raden om het simpel te houden omdat de gast het dan makkelijker tot zich neemt en het makkelijker kan onthouden.

Waar staat menu voor?

menu – Het begrip menu heeft 3 verschillende betekenissen: 1) lijst van gerechten. lijst van gerechten waaruit een maaltijd bestaat of van gerechten die in een restaurant te verkrijgen zijn; als zaaknaam ook: kaart of papier waarop die lijst van gerechten geschreven of gedrukt staat; menukaart; spijskaart.2) maaltijd. maaltijd, met name ee. Lees verder

Wat is de volgorde van een 4 gangen menu?

Menu samenstellen – 9 praktische tips –

Zorg voor een juiste volgorde van de gangen.Zorg voor een evenwichtige verdeling – maak de porties per gang niet te groot. Wissel af in de bereidingstechnieken – bakken, braden, flamberen, grillen, noem maar op. Voldoende afwisselingen in het bereiden van het menu zorgt voor uitdaging en voor verrassende gezichten aan tafel. Altijd leuk.Probeer genoeg te variëren in de menu gangen. Bij het samenstellen van het menu kun je meerdere soorten groente gebruiken. Wel zou ik per gang niet voor een te grote diversiteit aan groente kiezen. Serveer je dus bijvoorbeeld risotto met asperges als hoofdgerecht? Houd het dan bij asperges (en wat knoflook, ui, etc.) en gebruik niet nog meer soorten groenten die je toevallig nog in de koelkast hebt liggen. Breng afwisseling in smaken en kleuren – dit voor een verrassend effect bij je gasten aan tafel. Houd rekening met jaargetijden – Op een warme zomerdag verlangt men iets luchtigers dan met de kerstdagen. Kies er voor om gerechten te maken met seizoensgroenten en gebruik seizoensfruit bij het dessert. Maak dus gebruik van verse producten die in een bepaald jaargetijde aangeboden worden (asperges, Hollandse aardbeien, mosselen etc.) Stem een menu af op de gelegenheid waar het voor bedoeld is. Stem het menu af op de groep gasten. Zijn er bijvoorbeeld kinderen aanwezig bij het etentje of zitten er buitenlandse gasten tussen het gezelschap. Je kunt wellicht van tevoren vragen naar de dieetwensen van de gasten. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan op de avond zelf. Houd rekening met je eigen kwaliteiten. Probeer geen culinaire hoogstandjes op het menu aan te bieden als je van jezelf weet dat je dit niet aandurft of aankunt.

Extra tip: Een 4 gangen menu samenstellen houd de volgende volgorde aan: Een koud voorgerecht als 1e gang, een kopje soep als tussengerecht, het hoofdgerecht als derde gang en als laatste gang het dessert. De soep als tweede gang in dit menu zorgt ervoor dat de smaakpapillen geneutraliseerd worden, wanneer de eerste gang sterk gekruid is geweest.

Wat is 3 gangen menu?

Een driegangenmenu of eten in een restaurant wat uit meerde gangen bestaat; voorgerecht, hoofdgerecht, dessert.

Wat is 2 gangen menu?

2 of 3 gangen diner Culinair Met heel veel liefde voor het vak en horeca-ervaring toveren we de smakelijkste gerechten op tafel. Rekening houdend met het seizoen. Heerlijke rabarbermoes, groente waarvan we lekkere compote of een zoet nagerecht maken. Een toetje met aardbeien uit eigen tuin, niet alleen lekker zoet en sappig van smaak, maar ook supergezond.

 • Wij houden van details.
 • Alles moet kloppen.
 • Vooral de smaak.
 • Natuurlijk houden we ook rekening met dieetwensen.
 • Voor ons is het altijd weer een extra leuke uitdaging om verrassend voor de dag te komen.
 • Bovendien overleggen we graag met u (wanneer u met een grote groep komt) opdat u niet teleurgesteld naar huis gaat.

Gezellig met z’n tweetjes romantisch dineren met kaarslicht en romantische gerechtjes? Laat u volkomen verrassen bij Mössems. Hoe heerlijk zou het zijn om aansluitend te overnachten in een van onze hotelkamers. Dat maakt een romantisch uitje compleet. U heeft de keuze uit een 2-gangen diner met hoofdgerecht (vis of vlees) en dessert.

Of voor een 3-gangenmenu met voorgerecht, hoofdgerecht en een dessert. Uiteraard serveren wij hierbij warme en koude seizoengroenten en andere garnituur. Het 2 gangen diner wordt geserveerd voor € 21,50 per persoon, het 3 gangen diner kost € 24,75 per persoon. Reservering tot 1 dag van tevoren vereist.

: 2 of 3 gangen diner

Wat moet je eten als je nergens zin in hebt?

Onze tips voor meer eetlust: – 1. Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.2.

 • Zorg dat het eten er aantrekkelijk uitziet: creëer kleur op je bord en maak er een gezellige tafel van.3.
 • Eet meerdere kleine maaltijden.4.
 • Maak je maaltijden op smaak met kruiden, jus of saus.5.
 • Varieer met verschillende smaken in je maaltijd: wissel bijvoorbeeld hartig en zoet beleg af.6.
 • Eet je toetje een uur na ja maaltijd.7.

Woon je alleen? Kijk of je af en toe samen met familie, een vriend of vriendin kunt eten. Of kijk of er initiatieven in de buurt zijn waar je samen met andere kunt eten.8. Probeer elke dag naar buiten te gaan en te bewegen, dat kan de eetlust ook opgang brengen.

Hoe ziet een menu eruit?

Hoe bouw je een menu op? De traditionele volgorde van een menu is als volgt: amuse – voorgerecht – soep – tussengerecht – spoom – hoofdgerecht – kaas – nagerecht. Natuurlijk maak je niet iedere dag een 8-gangenmenu, maar dit is de volgorde als je alle gerechten zou serveren.

Wat zit er in een 5 gangen menu?

5 Gangen menu Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes. Je moet immers aan het eind van het diner 5 gangen naar binnen hebben gewerkt. Echter kan de indeling van de 5 gangen behoorlijk verschillen.

 • Er bestaat een traditioneel 17 gangen menu, waaruit dan 5 gangen worden gekozen door de gastheer/gastvrouw.
 • Bovengenoemde volgorde is wel het meeste gekozen, maar het kan dus verschillen.
 • Bovendien kan ervoor gekozen worden om te beginnen met een amuse.
 • Deze wordt alleen niet als gang meegerekend.
 • Datzelfde geldt voor een afsluitend kopje koffie.

Vaak zijn deze samengestelde menu’s goedkoper dan dat je bijvoorbeeld 4 losse gerechten zou bestellen. Vandaar dat er vaak sprake is van een 5 gangen menu aanbieding. Dit geldt ook voor een 3 gangen menu; die zijn vaak ook relatief goedkoper dan wanneer je 2 gangen zou bestellen.

 • Bovendien heb je vaak de keus uit 2 of 3 opties per gang.
 • Dit om het voor de keuken en bijvoorbeeld de inkoop gemakkelijk te houden.
 • Daarnaast zijn 5 gangen menu’s vaak wel bedoeld om gezellig een hele avond te tafelen.
 • Er wordt wat meer tijd en ruimte tussen de gangen gegeven, zodat je alles op kunt en de tijd hebt om de vorige gang te laten zakken.

Het is dus echt bedoeld als avondvullend programma en je moet dus niet verwachten dat je binnen 2 uur weer buiten staat. : 5 Gangen menu

Wie serveer je eerst?

Etiquette 1: bestek – Aan hoe het bestek bij de gasten op hun bord ligt, kun je makkelijk aflezen in welke fase van het gerecht de gasten zitten. Zie hieronder een makkelijk geheugensteuntje: Etiquette 2: wijnglazen Wil je een wijnglas pakken, ben je toch weer vergeten welk glas voor welke wijn is; herkenbaar? Natuurlijk kan het per horecagelegenheid verschillen wat voor glas er gebruikt wordt, maar in de afbeelding hieronder vind je welke wijn in welk glas moet. Etiquette 3. uitserveren Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden. Weet je niet zeker wat het middenvan het gerecht is? Vraag het even aan je leidinggevende! Etiquette 4. volgo rde van uitserveren Tijdens het uitserveren bestaat er een volgorde waarin de kaart, gerechten of dranken worden geserveerd. De regel is: van vrouw naar man en van oud naar jong. Probeer daarnaast ook de gerechten en dranken op volgorde van koud naar warm te serveren. Hierdoor voorkom je dat de warme gerechten of dranken afkoelen voordat de rest geserveerd is. Etiquette 5: gastenreis, ontvangst en afscheid Het ontvangst en afscheid zijn de eerste en de laatste indruk die een gast heeft bij een restaurant of locatie, heel belangrijk dus! Hoe zorg je voor een perfect ontvangst en afscheid? Ontvangst: Het is belangrijk dat de gasten zich gelijk welkom voelen als ze bij de locatie aankomen.

Wat is een dag menu?

dagmenu – het dagmenu zelfst.naamw. Uitspraak: Verbuigingen: dagmenu|’s (meerv.) menu dat op een bepaalde dag in een restaurant wordt geserveerd culinair Voorbeeld: `Je kunt in een restaurant naast gerechten van de kaart vaak ook het dagmenu kieze. Gevonden op https://www.woorden.org/woord/dagmenu

Wat is een componenten menu?

Nadat u zich aangemeld heeft kunt u voor elke dag op de menulijst uw keuze aangeven voor uw tafeltje dekje menu. U komt verschillende keuzes tegen: U heeft dagelijks qua hoofdgerecht de keuze uit een aantal groepen van gerechten. Deze worden componenten genoemd. Dat betekent dat u dagelijks bij het hoofdgerecht kunt kiezen uit 2 tafeltje dekje menu’s. Bijvoorbeeld:

Gehakt cordon blue of speklapje Sperziebonen of bloemkool Aardappelpurée of gekookte aardappel

U krijgt dagelijks 3 gangen. Dit betekent dat er ook nog een voorgerecht is en een nagerecht. Deze zijn als volgt: Voor het voorgerecht is er soep of bouillon. Als nagerecht is er dessert of pruimen. Soms ook een extra toevoeging zoals appelmoes, rauwkost of fruit.

Wilt u bijvoorbeeld geen soep maar wel een dessert en pruimen, dan kunt u dat aangeven. Er is per dag ruimte om notities te maken voor u tafeltje dekje menu. U krijgt donderdags een nieuwe invullijst voor over 2,5 week. U levert deze lijst weer uiterlijk een week later in. Zo is er dus op donderdag altijd een wisseldag van lijsten.

U geeft de ingevulde lijsten weer mee met de vrijwilliger. Invullen van de lijst is niet meer dan kruisjes zetten in het hokje naar uw keuze. BELANGRIJK! U kunt niet de menulijsten vouwen! Een menulijst bestaat uit diverse hokjes. Deze kruist u aan om aan te geven wat u wilt eten.

 • Maar er is ook één hokje “geen maaltijd”.
 • Deze kruist u aan als u die dag geen tafeltje dekje maaltijd wenst.
 • Zo meldt u zich af voor die dag.
 • Wilt u zich na het invullen van de menulijst afmelden voor een dag? Dat kan telefonisch op ons telefoonnummer tot 10.30u op de dag dat u zich af wilt melden.
 • Wilt u helemaal stoppen met de Maaltijdservice? Belt u ons dan ook alstublieft.

Mocht het voorkomen dat u wel geeft opgegeven dat u bijvoorbeeld op maandag mee eet. Maar op uw lijst staat maandag niks ingevuld, en het hokje “geen maaltijd” staat ook niet ingevuld, dan krijgt u toch een tafeltje dekje maaltijd en maakt de kok een keuze.

 • Dan krijgt u dus een verrassingsmenu,
 • Eventuele bijzonderheden dient u zo spoedig mogelijk aan ons door te geven.
 • U kunt ons bereiken op ons telefoonnummer,
 • De tafeltje dekje keuken doet hun uiterste best om hiermee rekening te houden.
 • Wilt u kleine wijzingen doorgeven, dan kan dat ook door briefjes in de maaltijdbox te doen.

Vermeldt wel uw naam en adres erbij. Tafeltje dekje maaltijden worden geportioneerd in zwarte schalen en de soep in aluminium. De aluminiumschaaltjes kunnen NIET in de magnetron. De kunststof boxen mogen wel in een magnetron.

Hoe maak je een goed menu?

Met een professionele en goed doordachte menukaart maakt u onderscheid – De kracht van een menukaart wordt nog vaak onderschat door een restaurateur. De menukaart is een belangrijk middel bij de vorming van een bedrijfsindruk. Een goede menukaart kan het verschil maken.

 • Hoe zit deze ‘ideale’ menukaart dan in elkaar? Waar moet op worden gelet bij het maken van een menukaart? Wat moet je vooral niet doen? Hieronder staan de antwoorden op deze vragen kort samengevat! 1.
 • Doelgroep Ken je doelgroep, weet wie je doelgroep is zodat je de menukaart kunt aanpassen op de wensen en behoeften van de doelgroep.2.

Keuzestress Hou het aanbod beperkt zodat de klant geen keuzestress krijgt. Er is een bepaalde vuistregel voor het maximale aantal gerechten op een menukaart. Deze vuistregel luidt: 10 voorgerechten, 10 hoofdgerechten en 6 desserts.3. Overzichtelijk Het is belangrijk om het aanbod van producten overzichtelijk te houden.

 1. Naast het voorkomen van keuzestress is dit ook een belangrijke tip.
 2. Zet al de gerechten in categorieën en zorg dat het lettertype consistent is.
 3. Het is ook belangrijk dat het lettertype goed te lezen is en dat de gekozen achtergrond geen storende factor is bij het lezen van de menukaart.4.
 4. Beleving Creëer een beleving die past bij uw restaurant.

Zorg ervoor dat de menukaart past bij de huisstijl van de website, en andersom. Wanneer alles netjes op elkaar aansluit kun je je als restaurant zelfs onderscheiden van uw concurrent op dit gebied.5. Storytelling Tegenwoordig is dit een steeds belangrijker punt aan het worden.

 • De gast valt eerder op het verhaal achter een bepaald concept dan op het concept zelf.
 • Vertel met passie waar de producten vandaan komen en wat je belangrijk vind binnen je restaurant.
 • Wat is de geschiedenis van het restaurant? Wat is de geschiedenis van de omgeving? Door dit soort dingen naar voren te laten komen in je menukaart betrek je de gast meer bij je restaurant.

Dit kan leiden tot b.v. meer mond-tot-mond reclame! 6. Smeuïge woordkeuze Volgens het onderzoek ‘How descriptive menu labels influence attitudes and repatronage’ van Wansink et al. (2002) gaat de omzet van een product met bijna 30% (!) omhoog wanneer er gebruikt wordt gemaakt van smeuïge teksten.

 • Woorden zoals ‘boterzacht’ en ‘sappige’ zijn voorbeelden van smeuïge teksten.
 • Het is wel belangrijk om deze woorden niet bij al de gerechten te plaatsen, enkel bij de gerechten die je graag wilt verkopen, of juist een hoge marge op hebt.7.
 • Originaliteit Wees origineel, bedenkt iets leuks, iets waar je gasten het de volgende dag nog over hebben.

Probeer ervoor te zorgen dat mensen over je restaurant gaan praten. Let wel op, blijf vasthouden aan je eigen identiteit, doe je niet anders voor dan je eigenlijk bent. Origineel hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn, het is juist aan te raden om het simpel te houden omdat de gast het dan makkelijker tot zich neemt en het makkelijker kan onthouden.

Hoe bouw je een diner op?

Hoe bouw je een menu op? De traditionele volgorde van een menu is als volgt: amuse – voorgerecht – soep – tussengerecht – spoom – hoofdgerecht – kaas – nagerecht. Natuurlijk maak je niet iedere dag een 8-gangenmenu, maar dit is de volgorde als je alle gerechten zou serveren.