HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Kok Worden Hoe?

Kok Worden Hoe
Chef-kok worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig – Ben jij een chef-kok in de dop(erwt)? Om als kok aan de slag te gaan heb je minimaal een mbo-opleiding tot zelfstandig werkend kok (niveau 3) nodig. In deze twee tot vierjarige opleiding leer jij de kneepjes van het vak.

Wat verdien je als een kok?

Check je salaris! –

Minimum en maximum salaris voor Koks – van € 1.466 tot € 3.081 per maand – 2023. Het aanvangssalaris van een Koks bedraag meestal tussen de € 1.466 en € 2.088 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.755 en € 2.398 per maand bij een werkweek van 38 uur.

Welk niveau is de koksopleiding?

MBO Keuken – niveau 4 – Een verantwoordelijke baan in de keuken, dat is het doel als je een mbo koksopleiding op niveau 4 gaat volgen. Na de opleiding tot kok of zelfstandig werkende kok kun je twee kanten op. Ten eerste kun je je opleiding toespitsen op het koksvak zelf: als gespecialiseerd kok wordt je geacht om steeds weer originele gerechten uit je koksmuts te toveren, anders zijn de gasten van het toprestaurant waar je werk snel verveeld.

  1. Een tweede optie is richting het leidinggeven.
  2. Je roert dan regelmatig zelf in de pannen, maar ondertussen beheers je ook de voorraden en houd je contact met leveranciers.
  3. Plannen en vooruit kunnen kijken zijn hier van onschatbare waarde en daarmee onderdeel van je opleiding.
  4. Wanneer je kiest voor de studierichting Keuken, dan heb je de keuze tussen twee mbo opleidingen voor kok op niveau 4,
See also:  Hoe Lang Gaat Keuken Mee?

Als je begint met één van deze koksopleidingen, dan volg je eerst een basisdeel. Je leert in het basisdeel algemene vaardigheden die belangrijk zijn voor het beroep. Je kunt denken aan rekenen, taal en hulp bij het studeren. Ook leer je vaardigheden die hetzelfde zijn voor alle opleidingen binnen de richting voor Keuken.

Bijvoorbeeld: hoe werk je hygiënisch (HACCP) in de keuken? Of hoe blijf je fit als kok? Daarom volg je soms vakken samen met studenten die voor een andere koksopleiding hebben gekozen. Na het basisdeel volgt het profieldeel. Je gaat dan alles leren over de mbo opleiding die je hebt gekozen. Het laatste deel volg je een of meerdere keuzedelen,

Dit deel is verplicht en je kunt je dan verbreden of verdiepen in een bepaald onderwerp van je opleiding. De mbo opleidingen die vallen onder deze studierichting zijn Gespecialiseerd kok en Leidinggevende keuken, Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij Niveau: 4 (middenkaderopleiding) Studierichtingen: Gespecialiseerd kok, Leidinggevende keuken Oude naam kwalificatiedossier: Kok Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.

Wat is kok niveau 4?

Studieopbouw – De opleiding gespecialiseerde kok is zo opgebouwd dat je zowel theorie- als praktijklessen volgt. Je leert tijdens de opleiding hoe je als zelfstandig werkende kok aan het werk kan. Zo volg je vakken als mise en place maken, gastronomie, patisserie, producten en gerechten bereiden en bijzondere kooktechnieken.

Welke vakken heb je nodig om kok te worden?

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. Je leert gerechten voor te bereiden, ingrediënten te snijden en kooktechnieken. Je leert omgaan met keukengereedschappen en -apparatuur.