HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Hoog Bovenkastjes Keuken?

Hoe Hoog Bovenkastjes Keuken
De bovenkast in de keuken is gemiddeld 70 cm hoog. In een grotere keuken is een bovenkast van 90 cm hoog ook mogelijk. De breedte van de bovenkast in de keuken loopt vaak uiteen van minimaal 30 tot maximaal 60 cm. Een bovenkast is vaak iets minder diep dan een onderkast.

Hoe hoog moeten bovenkastjes hangen?

Ook handig om weten: De ideale plaatsingshoogte van een bovenkast is zo’n 135 centimeter van de vloer, gemeten vanaf de onderzijde van het kastje. Zo is er voldoende plaats voor een onderkastje met werkblad en kan je nog 45 tot 60 centimeter ruimte overlaten.

Wat is de hoogte tussen aanrechtblad en bovenkastjes?

Zorg voor voldoende ruimte – Naast de hoogte van de keuken is een ander aandachtspunt voldoende voet- en werkruimte. Om dicht tegen het aanrecht te kunnen staan, dient er een uitsparing voor de voeten te zijn aan de onderkasten van minstens 15 cm diep en 15 cm hoog.

Tussen het aanrecht en de bovenkasten wordt tussen 60 cm vrije ruimte voorzien zodat men voldoende bewegingsvrijheid heeft. Voor een dampkap bedraagt deze afstand minimaal 75 cm tot een elektrisch vuur. Een oven bevindt zich bij voorkeur op aanrechthoogte. Zo kan men met een rechte rug de schotels inzetten en uitnemen.

De visuele controle van het eten verloopt ook makkelijker vergeleken met een lage opstelling onder de kookplaten.

Hoe hoog kasten keuken?

Keukenkasten in diverse maten en vormen – Er bestaan verschillende groottes en breedtes van keukenkasten. Om een uniforme aanblik en pasvorm te garanderen bedraagt de diepte dikwijls 60 cm. De breedte van muurkasten varieert tussen 30 en 120 cm. De romphoogte waarop het werkblad komt, is eveneens variabel en kan je aan de lichaamsgrootte laten aanpassen.

 • Meestal situeert die hoogte zich tussen 80 en 90 cm.
 • Om voldoende bewegings- en hoofdruimte te hebben, moet de afstand tussen werkblad en bovenkasten minstens 50 cm bedragen.
 • Wie groot is, kan de kasten eventueel hoger laten hangen.
 • Belangrijk is natuurlijk dat je ook nog comfortabel aan de hoogste legplanken kan.

Onderkasten, hangkasten en kolomkasten zijn dikwijls inpasbaar of moduleerbaar in een keuken, maar je kan die onderdelen ook zelf samenstellen of combineren.

Hoe hoog moet Rail Ikea keuken?

4. Bevestig de ophangrails – Je kan je nieuwe IKEA kasten rechtstreeks ophangen aan een ophangrail. Dat maakt het installeren en aanpassen makkelijker. Let erop dat de ophangrail helemaal waterpas hangt en bevestig de rail met het juiste type schroef voor jouw wandmateriaal. Bevestig de rails op de goede hoogte De onderkant van de ophangrail voor de onderkast (A) moet 82 cm boven het hoogste punt van de vloer komen (B). Als je keuken 208 cm hoog is, laat dan 120 cm tussen de onderkant van de ophangrail van de onderkast en de onderkant van de rail voor de bovenkast of hoge kast. (Als de keuken 228 cm of 248 cm hoog is, laat je 140 cm of 160 cm tussen.) Bevestig de rails: begin met de rail voor de onderkast. Vind geschikte punten in de muur om de rails te bevestigen en kijk of de rails waterpas hangen voor je gaat boren. Als de muur oneffen is, schuif dan passtukken tussen de rail en de muur om te zorgen dat de rail recht loopt. Gebruik een waterpas om te checken of de rails recht hangen.

Wat is de ideale keukenblad hoogte?

Ga naast het aanrechtblad staan. Zorg er vervolgens voor dat uw onder- en bovenarm een haakse hoek vormen (90 graden). De afstand tussen uw onderarmen en het werkblad in de keuken moet ongeveer 12 cm zijn. Dit is de juiste hoogte van uw werkblad.

Wat is de beste Keukenindeling?

Keukenindeling: Tips voor de ideale indeling van uw keuken

See also:  Hoe Lang Kook Je Basmati Rijst?

Voorraadzone Opbergzone Spoelzone Werkzone Kookzone

Zoals uit de naam van de zones al kunt opmaken hebben al deze zones hun eigen functie. Door deze zones efficiënt over de keuken te verdelen hoeft er minder te worden gelopen. De perfecte keukenindeling is van links naar rechts: Opbergzone, Voorraadzone, Spoelzone, Werkzone en Kookzone.

 • Met deze ergonomische indeling voor uw keuken hoeft u gewoonweg veel minder te lopen.
 • Linkshandig of rechtshandig Over het algemeen werken rechtshandige mensen met de klok mee en linkshandigen juist tegen de richting van de klok in.
 • Houd hier bij het kiezen van de indeling van de keuken rekening mee.
 • Zoals ten aanzien van de werkruimte naast de spoelbak of de kookplaat.

Keukenkastjes links naast de spoelbak draaien naar links open (greep rechts). En kastjes rechts van de spoelunit draaien naar rechts open (greep links). Voor de volgorde van van het werkproces worden over het algemeen de volgende stappen aangehouden: voedsel pakken, snijden en schoonmaken, bereiden, opmaken en serveren.

Hoeveel plaats tussen kasten en kookeiland?

2. Past een kookeiland in elke keuken? – Een kookeiland past niet in iedere woning, omdat er voldoende werk- en loopruimte moet over blijven. Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn.

Hoe diep is een hoge keukenkast?

Hoge keukenkasten afmetingen – Je hebt bij de keuze voor hoge kasten keuken vele (nismaten) variatiemogelijkheden in zowel de hoogte als de breedte en de diepte. Iedere keuken is anders en de hoge keukenkast is net een kameleon, perfect passend in vele keukens.

HOGE KEUKENKAST HOOGTE

Een hoge keukenkast kan de totale hoogte hebben van: onderkast, bovenkast en de ruimte tussen het aanrechtblad en de bovenkast. Er zijn vele kasthoogtes, voor iedere keuken is er een perfecte hoge kast. Zoals je weet: hoe hoger de kast, hoe meer ruimte je creëert voor serviesonderdelen, pannen en levensmiddelen.

Wellicht kun je niet bij de bovenste plank van de kast. Dit wordt een prima plek voor niet veel gebruikte keukenapparaten als het broodbakapparaat en je kerstservies. Een halfhoge keukenkast oogt minder massaal en gezelliger met planten en vazen er bovenop. De halfhoge kast heeft een ideale koelkast hoogte.

De industriële keuken Rotterdam op bovenstaande foto geeft je een verrassend hoge keukenkasten inspiratie voorbeeld van semi ingebouwde hoge kasten. De kasten zijn tussen muurtjes geplaatst met ruimte voor bijpassende opbergboxen bovenop de kasten. Foto: Betonlook hoge keukenkasten met inschuifbare deuren – Häcker keuken Strak, stijlvol en bijzonder praktisch is het bovenstaande hoge keukenkasten inspiratie voorbeeld met inschuifbare kastdeuren.

HOGE KEUKENKAST BREEDTE

Naast in hoogte, kunnen hoge kasten keuken ook variëren in breedte. De standaard hoge keukenkasten breedtes zijn o.a. : 30 cm, 40 cm, 50 cm en 60 cm. Je kunt spelen met kasten in verschillende breedtes om de kastenwand een modern design te geven. De hoge keukenkast 30 cm breed is ideaal als apothekerskast tegen de wand, waarin je een goed overzicht hebt over al je sauzen, kruiden, flessen, pastapotten en nog veel meer.

HOGE KEUKENKAST DIEPTE

See also:  Hoe Werkt Keuken Wrappen?

Voor de diepte van de hoge kasten keuken kan gekozen worden voor een andere maat dan 60 cm diep. De meeste keukenapparatuur is standaard 55-60 cm diep. In een kleine keuken zoek je de hoogte op, maar een diepte van 60 cm kan teveel zijn. Zeker in een kleine U-keuken waar de hoge keuken kasten snel propperig kunnen ogen. Foto: Houten hoge keukenkasten inspiratie – Häcker keuken

Welke maten keukenkasten Ikea?

Afmetingen IKEA keukendeur – boven – Kijkend naar het keukenontwerp van bovenaf, biedt Noremax verschillende volledig compatibel met IKEA keukendeuren, Allereerst is er de standaard maat van 60 cm hoog. Deze is verkrijgbaar in drie breedtevarianten – 80, 60 en 40 cm.

 1. Hetzelfde geldt voor fronten van 40 cm hoog.
 2. De hogere (80 cm) deuren voor IKEA bovenkasten zijn verkrijgbaar in vier breedtematen: 80, 60, 40 en 20 cm.
 3. Ze zijn allemaal geschikt voor IKEA bovenkasten van 37 cm diep.
 4. Bovendien biedt Noremax ook topkastfronten aan die 40 cm hoog en 60 cm breed zijn.
 5. Ze zijn ontworpen om boven de koelkast of vriezer te worden geplaatst.

Het bedrijf biedt ook IKEA hoekkastfronten aan. Er zijn hier twee maten beschikbaar – 60 of 80 cm hoog.

Wat is een normale Keukenhoogte?

Kook zo comfortabel mogelijk – Om ontspannen te koken zonder lichamelijke klachten is het belangrijk dat je werkblad op de juiste hoogte is afgesteld. Een te laag werkblad zorgt voor rugklachten en een te hoog werkblad zorgt voor schouderproblemen. De standaard hoogte van een keukenblad is circa 92 centimeter.

 1. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de gemiddelde lengte van personen.
 2. Ben je juist langer of kleiner dan gemiddeld, dan heb je meer risico op klachten.
 3. Bovendien kook je dan minder comfortabel.
 4. Bekijk dus voordat je overgaat op de aanschaf van een nieuwe keuken eerst of het werkblad goed bij je lengte past.

: Hoe bepaal je de juiste werkblad hoogte voor je keuken?

Hoe hoog stopcontacten boven keukenblad?

Hoogte stopcontacten In droge ruimtes, zoals de woonkamer of slaapkamer, moeten stopcontacten minsten 15 cm boven de grond hangen. Die hoogte is gerekend vanaf de afgewerkte vloer. Voor natte ruimtes, zoals de keuken of badkamer, is de minimale hoogte van een stopcontact 25 cm.

Kan je op keukenblad staan?

Goergen Keukens | Onderhoudstips voor je keukenblad Als u een keukenblad van graniet, composiet of keramiek heeft, wilt u deze uiteraard goed schoon houden. Deze materialen zijn doorgaans van topkwaliteit maar vanzelfsprekend hebben ze wat onderhoud nodig.

Wij willen natuurlijk dat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw keukenblad en daarom leest u in deze blog verschillende gebruikstips voor graniet, composiet en keramiek. Graniet is een 100% natuurlijk product, het wordt gewonnen in steengroeves en afgravingen. Voor graniet is het belangrijk om schuurmiddelen, groene zeep, oliën en was te vermijden.

Om te voorkomen dat het keukenblad gaat scheuren of op een andere manier kapot gaat dient u altijd onderzetters te gebruiken voor hete pannen en mag u nooit op het keukenblad gaan staan. Voor het snijden van bijvoorbeeld vlees of groenten moet u een snijplank gebruiken zodat het blad niet beschadigd raakt. Composiet is een kunstmatig product gemaakt van natuurlijke materialen, vandaar dat het er zo natuurlijk uit ziet. Ook composiet moet onderhouden worden om het wegzakken van de kleur te voorkomen. Net als bij graniet moet u schuurmiddelen, chemicaliën, groene zeep, olie en was vermijden.

Vermijd daarnaast ook contact met alle gootsteenontstoppers, ovenreinigers, vaatwasser tabletten en alle middelen met chloor. Gebruik ook bij composiet een onderzetter voor hete pannen en een snijplank voor het snijden van eten. Verwijder vieze vlekken zo snel mogelijk met een zacht schoonmaakmiddel op een vochtig doekje.

Tot slot is het belangrijk om een inbouwvaatwasser niet met een open deur te laten uitdampen, dit is slecht voor het materiaal. Keramiek is een kunstmatig gemaakt product wat erg makkelijk schoon te houden is. Ook voor keramiek gelden de standaard gebruikstips: Gebruik altijd een onderzetter en een snijplank, ga niet op het keukenblad staan en gebruik geen harde schuurmiddelen.

 • Vermijd daarnaast contact met agressieve reinigingsmiddelen als gootsteenontstoppers.
 • Laat ook bij een keukenblad van keramiek de inbouwvaatwasser niet uitdampen met de deur open.
 • Verder is keramiek een makkelijk materiaal wat weinig onderhoud nodig heeft, gebruik voor de dagelijkse schoonmaak een vochtig doekje met een zacht schoonmaakmiddel.
See also:  Waar En Wanneer Begint Keuken Kampioen Divisie Welke Zender?

Voor de hardnekkigere vlekken kunt u CIF Cream gebruiken met warm water, gebruik hiervoor geen variant met citroen omdat dit zuur bevat. : Goergen Keukens | Onderhoudstips voor je keukenblad

Hoe zitten keukenkastjes vast?

Keukenkastjes – Vervolgens is het tijd om de keukenkastjes en de keukendeurtjes te demonteren. Het is verstandig om eerst de keukendeurtjes te demonteren. Als u begint met het slopen van de keukendeurtjes, dan zijn de keukenkastjes lichter en makkelijker te verwijderen.

Eukendeurtjes zitten in de meeste gevallen aan de keukenkastjes gekoppeld met een schroef. Zoek de schroef op en draai deze los.Zo verwijdert u eenvoudig de keukendeurtjes. De bovenste keukenkastjes zitten vaak aan de muur vast met behulp van een hangsysteem. De keukenkastjes tilt u eenvoudig van de muur af.

Het demonteren van de benedenkastjes gaat hetzelfde. Verwijder eerst de keukenkastjes en schroef vervolgens de koppelingen los.

Hoe hoog is een apothekerskast?

Apothekerskast keuken: de voordelen en nadelen – Een apothekerskast is vaak 30 centimeter breed. De hoogte is afhankelijk van de totale hoogte van je keuken. De kast is dus langwerpig en kan neemt door z’n beperkte breedte maar weinig ruimte in. Mocht je in de keuken nog 30 centimeter over hebben, dan zou je gemakkelijk een apothekerskast kunnen overwegen.

 1. Overigens is de kast bij sommige keukenzaken ook in breedtes van 40 en 45 centimeter verkrijgbaar.
 2. Een belangrijk voordeel van de apothekerskast in de keuken is dat je binnen een beperkte breedte veel spullen kwijt kunt.
 3. Daar staat tegenover dat de kast niet geschikt is voor grotere en hogere spullen.

Een pak muesli zal nog wel gaan, maar grotere voorwerpen worden moeilijk. Een apothekerskast biedt dus wel efficiënte opbergmogelijkheden, maar is niet per se efficiënter als een gewone kast. Wanneer je de apothekerskast uittrekt, kun je aan weerszijden bij de inhoud van de kast.

 1. Dat is makkelijk, want je hoeft dus nooit een speciale draai te maken, zoals bij gewone keukenkastjes.
 2. Ook hoef je niet om de kast heen te lopen om iets te pakken.
 3. Een apothekerskast in de keuken heeft ook nog andere nadelen ten opzichte van een gewoon keukenkastje.
 4. De kasten zijn namelijk vanaf grote hoogte (soms rond de 2 meter) tot helemaal onderaan (zo’n 10 centimeter vanaf de grond) voorzien van rekken.

Kleinere mensen moeten op hun tenen staan om voorwerpen uit de hoogste rekken te pakken, terwijl vooral langere mensen diep moeten bukken om iets uit de onderste rekken te pakken. Echt ergonomisch is een apothekerskast in de keuken dus niet. Een laatste nadeel is dat de apothekerskast is voorzien van draadmanden.