HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Is Beter Gekookt Of Gebakken Ei?

Wat Is Beter Gekookt Of Gebakken Ei
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).

Is ei goed voor je spieren?

1) EIEREN – Eieren hebben lang in een kwaad daglicht gestaan omdat het cholesterol slecht zou zijn voor je aderen. Maar nader onderzoek naar de rol van cholesterol bij hartziekte laat zien dat voor de meeste mensen er geen verband tussen deze twee bestaat.

Is een gekookt ei goed?

nieuws Heel lang bestond het idee dat veel eieren eten slecht zou zijn voor het cholesterolgehalte en dus het risico op hart- en vaatziekten zou verhogen. In haar voedingsaanbevelingen raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen.

Het wit van een ei is vrij van cholesterol, de eidooier bevat echter gemiddeld 200 mg cholestrol. Met één eitje zitten we dus bijna aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid cholesterol, los van andere cholesterolhoudende voedingsmiddleen (vlees, vis, melk, kaas, koekjes, gebak,,). Maar zo eenvoudig is het niet.

Het vet dat in de eidooier voorkomt is voor meer dan de helft onverzadigd vet. En dat vet werkt juist cholesterolverlagend. Alleszins blijkt het cholesterol dat in eieren voorkomt minder invloed te hebben op het verhogen van het cholesterolgehalte in het lichaam, dan verzadigd vet.

 • Als eieren het risico op hart- en vaatziekten al zouden verhogen, dan is dat negatieve effect in elk geval beperkt, en bijvoorbeeld minder dan bv.
 • Het effect van zwaarlijvigheid.
 • Vandaar dat de Britse Food Standards Agency (FSA) vandaag zegt dat iemand die gevarieerd eet, niet speciaal op zijn eierconsumptie hoeft te letten.

Zij die hun cholesterolniveau moeten verlagen, moeten in de eerste plaats de consumptie van verzadigde (dit zijn hoofdzakelijk dierlijke) vetten verminderen. Moraal van het verhaal: Dagelijks een eitje eten is misschien te veel van het goede, maar twee à drie eieren per week is voor een volwassene geen enkel probleem.

Eieren maken trouwens deel uit van de voedingsdriehoek en behoren tot de groep vlees, vis, eieren en vervangproducten die in hoeveelheden van 75 tot 100 gram per dag bijdragen tot een goede voeding. Eén ei weegt gemiddeld tussen de 60 en de 70 g. Van ei word je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar ongeveer 90 kcal.

Een gekookt eitje is beter dan een gebakken ei, omdat het minder (verzadigd) vet bevat. Eieren bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. Ze zijn een bron van biologische hoogwaardige eiwitten. Uit 100 g eiwit van een kippenei kan 96 g lichaamseigen eiwit worden gevormd in het menselijk lichaam.

See also:  Welke Kleur Ei Legt Een Kip?

Waarom eten sporters geen eigeel?

Daarnaast zijn eieren ook vet. Vooral het eigeel is vet, en dat is iets waar meeste sporters niet op zitten te wachten. Eiwitpoeder is een vetarm product, dat vooral de voedingsstoffen geeft die sporters nodig hebben voor het aansterken van hun spieren.

Is gekookt of gebakken ei gezonder?

Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).

Hoeveel gekookte eieren mag je per dag eten?

Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.

Hoe maak je een gezond eitje?

Tips bij het eten van eieren –

 1. Bak je eieren bij voorkeur niet in oliën met veel verzadigde vetzuren, zoals zonnebloemolie. Dit maak het eten van eieren juist ongezond. Gebruik daarentegen gezondere oliën als olijfolie of kokosolie (bij voorkeur extra vierge en biologisch).
 2. Je kunt eieren het beste in de koelkast bewaren, In principe blijven ze zowel binnen als buiten de koelkast houdbaar, maar in de koelkast drogen de eieren minder snel uit. Daarnaast heb je minder snel kans op salmonellabesmetting. Bewaar je ze in de koelkast? Laat ze dan in de doos, zo blijven ze langer goed.
 3. Om te testen of je eieren nog goed zijn, kun je ze in een bak of glas water leggen. Blijven de eieren drijven? Dan zijn ze niet goed meer en kun je ze beter weggooien.
See also:  Waarom Jodium In Zout?

Hieronder hebben we een aantal lekkere recepten met ei voor je op een rijtje gezet!

Waarom eten bodybuilders rauwe eieren?

Bodybuilders deden het vroeger allemaal: rauwe eieren drinken. De eiwitten zouden goed zijn voor de spieropbouw. Maar wist je dat de eiwitten uit een gekookt ei veel beter door je lichaam worden opgenomen? Drink jij dagelijks een rauw ei omdat je gelooft dat het goed is voor je spieropbouw? Dat is al lang achterhaald.

 1. Niet omdat je er ziek van kunt worden, want voor het risico op een salmonellabesmetting hoef je het drinken van rauwe eieren in ieder geval niet te laten.
 2. Het risico op een besmetting is namelijk klein, in Nederland is slechts zo’n 3 op de 10.000 eieren besmet met salmonella.
 3. Dat neemt niet weg dat het ouderen, zieken en zwangeren wordt afgeraden rauwe eieren te eten.

Je kunt immers altijd pech hebben, en op nare maag- en darmklachten door een salmonellabesmetting zit niemand te wachten. Het risico op een salmonella-infectie is dus klein. Maar waarom dan toch liever geen rauwe eieren? Simpel: omdat je lichaam uit rauwe eieren juist minder proteïnen opneemt.

Dat zit zo: eén ei bevat ongeveer 6 gram aan proteïnen, oftewel eiwitten. In een rauw ei zijn die eiwitten opgesloten in een soort bal en heeft je lichaam erg veel moeite om ze op te nemen. Kook je je ei, dan komen de proteïnen vrij en gaan ze verbindingen met elkaar aan. Dat kun je zelfs zien, want tijdens dat proces verandert het doorzichtige deel van het ei letterlijk in eiwit.

Je lichaam vindt het een stuk makkelijker om proteïnen uit gekookte of verhitte eieren op te nemen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen maar 51 procent van de eiwitten uit een rauw ei opnemen, terwijl dat uit een gekookt ei maar liefst 91 procent is.

 • Dat niet alleen: de 9 belangrijke, gezonde aminozuren in eieren zitten ook opgesloten in de proteïnen en komen pas vrij als het ei verhit is.
 • Bovendien wordt de avidine in rauwe eieren onschadelijk gemaakt bij verhitting.
 • Avidine is een eiwit dat verhindert dat je lichaam biotine, ook bekend als vitamine B7, opneemt.

Nu zal dat niet meteen een enorm B7-tekort opleveren, maar deze vitamine is wel belangrijk bij de productie van glucose en vetzuren in je lichaam. Wil je je spieropbouw toch een extra boost geven? Tegenwoordig zijn er hele goede voedingssupplementen met eiwitpoeder of wheiproteïne.

See also:  Hoe Weet Je Hoeveel Calorieën Je Verbrand?

Waarom geen rauw ei eten?

FAVV – Dring de risico’s bij de consumptie van eieren maximaal terug! De consumptie van rauwe eieren houdt een zeker risico in: zij kunnen immers besmet zijn met bacteriën (bijvoorbeeld salmonella). De inname daarvan kan een reëel gevaar vormen voor de menselijke gezondheid. Wees dus steeds voorzichtig bij de consumptie van bereidingen op basis van rauwe eieren (mayonaise, tiramisu, bavarois, chocolademousse,.).

 1. De consumptie ervan wordt overigens volledig afgeraden voor risicopersonen (jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, mensen met verminderde weerstand,.).
 2. Let hierop wanneer u op restaurant gaat! Eieren die in de voedingsindustrie worden gebruikt ondergaan een thermische behandeling vooraleer zij worden gebruikt of verwerkt (bijvoorbeeld voor de bereiding van mayonaise).

Hierdoor neemt het infectiegevaar af. Wees ook voorzichtig wanneer u een omelet of spiegelei klaarmaakt: deze zijn niet altijd tot in de kern verhit. De consumptie ervan is dus niet altijd zonder risico (in het bijzonder voor risicopersonen).

Bij hardgekookte eieren is er geen enkel risico in aangezien de bacteriën vernietigd worden door de hitte. Om de verspreiding van de bacteriën bij de bewaring van de eieren te voorkomen, hierbij enkele tips:

Bewaar de eieren op lage temperatuur en in het donker, om de snelheid van de verspreiding van eventueel aanwezige bacteriën te verminderen. De koelkast is de ideale plaats om eieren te bewaren. Vermijd bij het bewaren van de eieren elk contact met vocht: bewaar ze in de koelkast in hun oorspronkelijke verpakking. Wanneer u eieren gebruikt, verwijder dan zo snel mogelijk de resten van de schalen van uw werktafel en zelfs uit de keuken. Zo vermijdt u besmetting van andere voedingswaren met de op de eierschalen aanwezige bacteriën.

Vormt de consumptie van door vogelgriep besmette eieren een gevaar? Voor zover bekend, bestaat er geen enkel gevaar op orale besmetting (consumptie van besmette eieren), aangezien het vogelgriepvirus niet resistent is tegen het neutraliserend effect van het menselijk maag-darmkanaal. Uit voorzorg wordt echter aangeraden om enkel eieren te consumeren die voldoende zijn verhit (> 70°C). : FAVV – Dring de risico’s bij de consumptie van eieren maximaal terug!