HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wanneer Is Een Ei Over Datum?

Wanneer Is Een Ei Over Datum
Eieren testen: zo doe je dat! – Heel simpel, je hebt nodig: een ei, een kom en water. Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud.

Wat gebeurt er als je ei over de datum eet?

Met deze hack zie je of een ei nog goed is – Als je de eierdoos heb weggegooid of gewoon nog even extra wilt checken of jouw eitjes nog vers zijn, dan kan je het volgende trucje gebruiken: vul een kom met een laagje koud water. Zorg ervoor dat er genoeg water in zit om het ei onder te dompelen, plus nog een paar centimeters.

 1. Leg vervolgens je ei voorzichtig in de kom, en wacht een minuutje.
 2. Is het ei naar beneden gezakt en op zijn zijkant gaan liggen? Dan heb je geluk, het ei is nog helemaal vers.
 3. Is het ei wel naar beneden gezakt, maar staat het rechtop? Ook dan kan je het ei nog eten, maar is het niet mega vers meer.
 4. Het wordt aangeraden om het ei dan zo snel mogelijk op te eten.

Als jouw ei blijft drijven hebben we helaas minder goed nieuws, want dan is het ei niet meer goed en kan je het beter weggooien.

Hoelang kan je een ei bewaren in de koelkast?

Rauw ei: in óf buiten de koelkast – In sommige supermarkten liggen de eieren in het koelvak, in andere juist in de gewone schappen. Wat is nou het best? Wie in het bezit is van het juiste bewaaradvies, kan thuis een hoop voedselverspilling tegengaan. Volgens Stichting OVONED, brancheorganisatie voor de sector eieren, bewaar je eieren thuis het beste in de koelkast, ook al staan ze in de supermarkt misschien niet in een koelvak.

 • Vanwege de lage temperatuur blijven de eieren langer vers en wordt de groei van schadelijke bacteriën geremd.
 • Daarom staat op de verpakking van eieren ook dat je ze gekoeld dient te bewaren.
 • Waarom worden eieren dan in de supermarkt vaak niet gekoeld bewaard? Dat heeft volgens de brancheorganisatie te maken met het feit dat eieren gevoelig zijn voor temperatuurverschillen.
See also:  Hoe Lang Gorgelen Met Zout Water?

Zo kan er in korte tijd een temperatuurverschil optreden als een ei in de supermarkt uit de koeling wordt gehaald, in de boodschappentas mee naar huis gaat en daar weer in de koelkast wordt gezet. Dit veroorzaakt condensvorming, waardoor bacteriën sneller kunnen groeien.

 1. Een rauw ei kun je vier weken lang in de koelkast bewaren, aldus het Voedingscentrum.
 2. Bewaar een rauw ei bij voorkeur in de doos en niet in het rekje in de deur van de koelkast.
 3. Dit voorkomt uitdroging.
 4. Zet eieren ook niet al te dicht bij sterk ruikende producten, aangezien eieren snel geuren overnemen.

Zitten de rauwe eieren in een gesloten verpakking? Dan kun je de houdbaarheidsdatum op het product handhaven.

Hoe weet je of een ei nog te eten is?

De versheidstest – Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin.

Ligt het plat op de bodem ? Dan is het nog helemaal vers! Blijft het op de bodem liggen, maar wijst het schuin omhoog ? Dan is het ei ongeveer 1 week oud. Blijft het op de bodem liggen, maar wijst het helemaal omhoog ? Dan is het 2 tot 3 weken oud, maar nog wél eetbaar. Drijft het ei op de oppervlakte van het water? Dan is het bedorven en klaar voor de vuilnisbak.

Kun je ziek worden van bedorven ei?

Symptomen salmonella – De verschijnselen van salmonella ontstaan meestal binnen 12 tot 36 uur en houden vaak 2 tot 3 dagen aan. Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan. Salmonella kan in uitzonderingsgevallen ook doordringen in de bloedbaan waardoor organen, botten en gewrichten aangetast kunnen worden. Dit kan gewrichtsontstekingen of langdurige buikklachten zoals krampen, diarree of verstopping veroorzaken.