HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Waarom Jodium In Zout?

Waarom Jodium In Zout
Zit jodium in onze voeding? – Jodium zit vooral in producten uit de zee : vis, schaal- en schelpdieren, algen en zeewieren. Omdat we niet elke dag vis eten, komt een mild jodiumtekort frequent voor. Daarom wordt jodium toegevoegd aan keukenzout, zoals MARSEL® 0-1, fijn zeezout, en aan andere producten uit de voedingsindustrie, zoals brood.

Wat doet jodium tekort in je lichaam?

Jodiumtekort – De meeste Nederlanders krijgen voldoende jodium binnen via de voeding. In de schildklier zit normaal gesproken een grote voorraad jodium. Wie te weinig jodium binnenkrijgt, merkt dat dus vaak pas na enkele jaren. Je loopt kans op een jodiumtekort als je weinig of geen brood eet of brood zonder gejodeerd zout, zoals veel biologisch brood of een deel van het thuisgebakken brood.

Wat is de functie van jodium?

Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Van nature komt jodium voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier.

Is jodium zout keukenzout?

Zout verrijken – Het lijstje voedingsmiddelen dat jodium bevat is niet lang. Een tekort zou al snel op de loer liggen, ware het niet dat we heel wat jodium binnenkrijgen via jodiumzout, direct als keukenzout of indirect als bakkerszout in brood. Jodiumzout is eenvoudig keukenzout met een snuifje jodium, tussen 50 tot 65 milligram per kilogram.

 • Een dergelijke fortificatie van zout kan ook met andere micronutriënten zoals ijzer bijvoorbeeld.
 • Zout is een gedroomde drager om micronutriënten zoals jodium ons dieet binnen te loodsen.
 • Als een van de weinige voedingsmiddelen ter wereld wordt het universeel geconsumeerd.
 • Zelfs in de armste of meest geïsoleerde regio’s is zout een basisproduct dat jong en oud haast dagelijks binnenkrijgen.

Een bijkomend voordeel ligt in het feit dat de productie en verwerking van zout in een relatief compacte keten plaatsvindt, wat het gemakkelijker maakt om jodium op grote schaal toe te voegen. Jodium toevoegen aan zout is bovendien simpel en goedkoop.

Tussen de raffinage en het drogen van zout voegt men kaliumjodide toe, een anorganisch zout dat bestaat uit een verbinding van kalium en jodium. Dat kan droog, door kaliumjodide als poeder te mengen met het keukenzout, of nat, door in water opgelost kaliumjodide over het zout te druppelen of te sproeien en vervolgens beide zouten goed te mengen.

In een aantal landen zoals Roemenië is het toevoegen van jodium verplicht. Dat is bij ons niet het geval, jodiumzout en gewoon zout liggen naast elkaar in de winkelrekken, de keuze is aan de consument.

Kan je keukenzout met jodium eten?

Zit jodium in onze voeding? – Jodium zit vooral in producten uit de zee : vis, schaal- en schelpdieren, algen en zeewieren. Omdat we niet elke dag vis eten, komt een mild jodiumtekort frequent voor. Daarom wordt jodium toegevoegd aan keukenzout, zoals MARSEL® 0-1, fijn zeezout, en aan andere producten uit de voedingsindustrie, zoals brood.

Welk eten bevat veel jodium?

Jodiumbeperkt dieet | LUMC Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Diëtetiek. Wat is jodium? Jodium zit van nature in veel voedingsmiddelen, in verschillende hoeveelheden. De schildklier neemt jodium uit de voeding op. Dit dieet brengt de inname van het jodium uit de voeding – en dus opname in de schildklier – omlaag.

Het effect van de behandeling met radioactief jodium wordt hierdoor groter. Schildklier- of tumorweefsel dat eventueel nog is achtergebleven neemt het radioactieve jodium namelijk beter op. Het verschil met zout Zout bevat van nature geen jodium en is dus niet hetzelfde als jodium. Soms wordt door een bakker of fabrikant jodium toegevoegd aan zout.

Dat noemen we gejodeerd zout. Bijvoorbeeld brood, broodvervanger of keukenzout kan gejodeerd zout bevatten. Duur dieet U begint 7 dagen voor uw ziekenhuisopname/behandeling met het jodiumbeperkt dieet. U moet hiermee doorgaan tot één dag na de behandeling met radioactief jodium.

 • Algemene richtlijnen
 • Water
 • Leidingwater, mineraalwater en bronwater bevatten maar kleine hoeveelheden jodium en mogen daarom worden gebruikt tijdens de dieetperiode.
 • Keukenzout

Tijdens het dieet mag alleen gebruikgemaakt worden van ongejodeerd keukenzout. Soorten keukenzout die u mag gebruiken zijn zeezout, JOZO Naturel en Salina. Alle andere soorten keukenzout zijn tijdens de dieetperiode niet toegestaan. Voedingsmiddelen uit de zee Voedingsmiddelen uit de zee (zoals zeevis, schaal- en schelpdieren, zeewier, algen, sushi, vismeel en kroepoek) bevatten van nature een grote hoeveelheid jodium.

Ze zijn daarom tijdens de dieetperiode niet toegestaan. Zuivelproducten Zuivelproducten (zoals (chocolade)melk, koffiemelk, yoghurt, vla en kwark) bevatten van nature veel jodium. Ze zijn daarom tijdens de dieetperiode niet toegestaan. Kaas is in beperkte hoeveelheid toegestaan (zie variatielijst onderaan het dagmenu).

Ei Ei bevat van nature veel jodium en is niet toegestaan tijdens de dieetperiode. Voedingsmiddelen waarin ei is verwerkt (zoals eiersalade, mayonaise, eierkoek, gebak, cake en advocaat) zijn ook niet toegestaan. Brood en broodvervangers Brood van de bakker of uit de supermarkt bevat gejodeerd zout (‘broodzout’ of ‘bakkerszout’), dit brood mag u tijdens de dieetperiode niet gebruiken.

U mag wel zoutloos brood van de bakker of zelfgemaakt brood met Koopmans broodmix gebruiken. De bakker kan ook gejodeerd zout toevoegen aan andere bakkerijproducten, zoals crackers, knäckebröd en koek. Is dit het geval, dan mag u deze producten tijdens de dieetperiode niet gebruiken. Beschuit, crackers en knäckebröd die in de fabriek zijn gemaakt, zijn wel toegestaan.

Een uitzondering zijn producten van Vitalu, deze producten bevatten gejodeerd zout en mogen niet worden gebruikt tijdens de dieetperiode.

 1. Broodbeleg
 2. Toegestane vleeswaren: achterham, rauwe ham, schouderham, casselerrib, leverkaas, berliner worst, paardenrookvlees, roompaté, boterhamworst, cervelaatworst, chorizo, gekookte worst, grillworst, leverworst, ossenworst, theeworst, tongenworst, zure zult en filet americain.
 3. Toegestane soorten zoet beleg zijn: vruchtenhagel, anijshagel, pure chocoladehagelslag, pure chocoladevlokken, jam, chocoladepasta, honing, kokosbrood en pindakaas.
 4. Vlees en vleesvervangers

Per dag is 100-125 gram vlees, kip, kalkoen of vegetarische vleesvervanger toegestaan. Lever is bij de warme maaltijd niet toegestaan. Groente en fruit Per dag is maximaal 250 gram groenten toegestaan. Andijvie, komkommer en tuinbonen zijn niet toegestaan tijdens de dieetperiode, alle andere groenten zijn toegestaan.

Per dag zijn maximaal 2 stuks/porties fruit (van 100-130 gram per stuk) toegestaan. U mag 1 stuks fruit vervangen door 1 glas vruchtensap (à 250 ml) (maximaal 2 glazen). Alcoholische dranken Bier en sterke drank zijn toegestaan tijdens de dieetperiode. Witte wijn is in beperkte hoeveelheid toegestaan (zie variatielijst onderaan het dagmenu).

Rode wijn, Baileys en advocaat bevatten veel jodium en zijn daarom niet toegestaan tijdens de dieetperiode. Aanvullingen/tussendoortjes Koek, snoep en noten bevatten wisselende hoeveelheden jodium. In de variatielijst onderaan het dagmenu ziet u welke producten u mag nemen.

Kleurstof E 127 De roze/rode kleurstof E 127 bevat jodium en kan voorkomen in cocktailkersen, gekonfijte kersen en vruchtencocktails. Daarnaast kan deze kleurstof ook voorkomen in ibuprofen. Als op de verpakking van deze producten de kleurstof E 127 vermeld staat, mag u deze niet gebruiken. Andere producten die jodium bevatten Behalve in de voeding kan jodium ook voorkomen in alternatieve geneesmiddelen, voedingssupplementen en verzorgingsproducten.

Voorbeelden hiervan zijn: betadine (bijvoorbeeld in zeep, shampoo of ontsmettingsmiddel), jodiumtinctuur, hoestdrank, stophoest, kelp en multivitaminen-mineralenpreparaten. Deze producten mag u tijdens de dieetperiode niet gebruiken. Ook geneesmiddelen als ibuprofen (zie ‘Kleurstof E 127′), amiodaron (Cordarone) en het contrast gebruikt bij CT-scans of angiografie kunnen veel jodium bevatten.

See also:  Waar Moet Het Zout In De Vaatwasser?

Meld dit gebruik altijd aan uw behandelaar bij de Nucleaire Geneeskunde. Stop het gebruik hiervan alleen in overleg met de arts die u het middel heeft voorgeschreven. Voor medicijnen die alleen verkrijgbaar zijn op recept, is het belangrijk dat de arts of apotheker gevraagd wordt om na te gaan of het medicijn jodium bevat.

Wat mag u eten? Hieronder ziet u een dagmenu om als leidraad te gebruiken tijdens de dieetperiode. Als u daar niet genoeg aan hebt, kunt u het aanvullen met voedingsmiddelen die genoemd staan onder het kopje ‘aanvullingen/tussendoortjes’. Daarnaast mag u per dag maximaal 2 voedingsmiddelen nemen die genoemd staan onder het kopje ‘Variatielijst’.

 • Dagmenu
 • Ontbijt
 • 2 sneetjes zelf gebakken/zoutloos brood of 3 beschuiten/crackers/knäckebröd
 • Besmeerd met halvarine, margarine of roomboter (gezouten of ongezouten)
 • Belegd met toegestane soorten (zie ‘Broodbeleg’)
 • Lunch
 • 3 sneetjes zelf gebakken/zoutloos brood of 5 beschuiten/crackers/knäckebröd
 • Besmeerd met halvarine, margarine of roomboter (gezouten of ongezouten)
 • Belegd met toegestane soorten (zie ‘Broodbeleg’)
 • Warme maaltijd
 • 100-125 gram vlees, kip, kalkoen of vegetarische vleesvervanger
 • Bereid met olie of een bak- of braadproduct
 • 200 gram gekookte aardappelen of 150 gram gekookte (zilvervlies)rijst, (volkoren)pasta, couscous, quinoa of bulgur
 • 200-250 gram groente/peulvruchten (geen andijvie, komkommer of tuinbonen)
 • Aanvullingen/tussendoortjes
 • Koek: speculaas, biscuit, kaakje, stroopwafel, sultana (geen overige gevulde koeken)
 • Snoep: alle soorten, met uitzondering van drop en producten met melkchocolade
 • Noten: 1-2 handjes cashewnoten, amandelen, walnoten, pecannoten, pistachenoten of pinda’s (gezouten of ongezouten)
 • Fruit/vruchtensap: maximaal 2 stuks/porties fruit (à 100-130g per stuk) per dag. U mag 1 stuk fruit vervangen door 1 glas vruchtensap (à 250 ml) (maximaal 2 glazen)
 • Dranken: thee of koffie, met of zonder suiker (zonder (koffie)melk/creamer), limonadesiroop, frisdrank
 • Variatielijst
 • Naast bovenstaand dagmenu (inclusief aanvullingen/tussendoortjes) mag u op een dag maximaal 2 extra producten nemen uit de volgende variatielijst:
 • 1 kom (250 ml) soep (geen vissoep)
 • 1 schaaltje (75 gram) chips
 • 1 plakje/blokje (20 gram) kaas (alle soorten)
 • 1 glas (125 ml) witte wijn
 • 1 saucijzenbroodje
 • 100 gram pure chocolade
 • 2 belegde boterhammen (zie toegestane belegsoorten bij ontbijt en lunch)
 • 3 belegde beschuiten/crackers/knäckebröd
 1. Als u ervoor kiest om een extra warme maaltijd te nemen in plaats van de lunch, mag u geen keuze maken uit de voedingsmiddelen in bovenstaande variatielijst.
 2. Ontbreekt een voedingsmiddel in deze folder, dan kunt u ervan uitgaan dat u deze niet mag gebruiken tijdens de dieetperiode.
 3. Hebt u nog vragen?

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de diëtist. Dat kan via telefoonnummers 071-526 19 32 of 071-526 37 57. Als u uw naam, geboortedatum en telefoonnummer inspreekt op het antwoordapparaat, bellen we u binnen enkele werkdagen terug. : Jodiumbeperkt dieet | LUMC

Is te veel jodium schadelijk?

Risicogroepen beter beschermen door waarschuwing op voeding met veel jodium – Een hoge jodiuminname is vooral schadelijk voor zwangere vrouwen, kinderen of personen met een schildklieraandoening. Een waarschuwing op jodiumrijke levensmiddelen en supplementen kan deze risicogroepen beter beschermen.

 1. Dit adviseert het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
 2. Sommige producten kunnen zeer hoge doses jodium bevatten.
 3. Er is geen Europese wetgeving over de maximale gehaltes van jodium in jodiumrijke producten of supplementen.
 4. Enkele fabrikanten plaatsen vrijwillig een waarschuwing.

Leidraad over gezondheidsrisico Het BuRO heeft een leidraad ontwikkeld die aangeeft wanneer een gezondheidsrisico kan ontstaan bij chronische of incidentele inname van bepaalde jodiumgehaltes. De NVWA zal deze leidraad gebruiken en optreden als zij wordt geconfronteerd met producten met een te hoog jodiumgehalte.

Belang van adequate hoeveelheid jodiuminname Jodium is een mineraal dat belangrijk is voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Gezonde mensen krijgen bij een normaal eetpatroon voldoende jodium binnen. Jodium zit onder andere in zeevis en een beetje in melk en eieren.

Jodium wordt toegevoegd aan keukenzout, dieetzout met een laag natriumgehalte, bakkerszout voor het bakken van brood, sommige ontbijtgranen, broodvervangers en vleeswaren. Op het etiket staat of jodium is toegevoegd. Een jodiumtekort ontstaat alleen als iemand weinig brood eet of geen zout gebruikt waar jodium in zit.

Door een jodiumtekort kan de schildklier trager gaan werken en opzwellen (krop of struma). Een jodiumtekort kan bij kinderen leiden tot een groeiachterstand, een verminderd leervermogen en soms tot dwerggroei ofwel cretinism. Te veel jodium kan de gezondheid schaden. Let daarom op de dagelijkse maximum dosering als om een bepaalde reden toch wordt gekozen voor extra jodiuminname; bijvoorbeeld met een jodiumtablet op basis van kelp of zeewier.

Bij frequente inname is het af te raden om meer dan 150 tot 250 microgram (afhankelijk van iemands gewicht) per dag te nemen. Kinderen tot 11 jaar zouden sowieso geen jodiumrijke voedingsmiddelen of supplementen moeten nemen. Afhankelijk van het gewicht van adolescenten is de vrije ruimte voor extra jodiuminname 60 tot 170 microgram per dag.

 • Het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering van de NVWA oordeelt en adviseert wetenschappelijk onderbouwd over mogelijke bedreigingen van de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn.
 • De onafhankelijke uitoefening van deze opdracht is geregeld in de Wet onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit die in 2006 door het parlement is aangenomen.

Adviezen in het kader van de wet worden uitgebracht aan de ministers van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hierop werd direct gereageerd via de site van Jodiumtekort.

Wat zijn de nadelen van jodium?

Het belangrijkste nadeel is dat radioactief jodium heel langzaam werkt. Na ongeveer een half jaar is een definitief Page 4 resultaat te verwachten. In dat halve jaar wordt ter overbrugging tijdelijk nog tabletten voorgeschreven. Het voorkomt niet dat de schildklier later te langzaam gaat werken (hypothyreoïdie).

Is jodium nodig?

Jodium is een mineraal dat nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goed verloop van de stofwisseling, een goede groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen. Jodium komt van nature maar in weinig producten voor, in zeevis, zuivelproducten, eieren en zeewier.

Is JoZo puur zout zonder jodium?

3. Neus spoelen met fijn Himalayazout – Himalayazout wordt gewonnen uit het Himalayagebergte. Dit zout wordt minimaal bewerkt om een natuurlijk alternatief te bieden voor gewoon keukenzout. Himalayazout is net als fijn keukenzout zacht voor de luchtwegen. Neus spoelen met Himalayazout is mild voor de neus, prikt niet en is eenvoudig verkrijgbaar bij de (eco) supermarkt, yoga winkels en natuurwinkels.

Hoeveel jodium zit er in JoZo zout?

Hoeveel jodium zit er in onze voeding en in verschillende zoutsoorten? – In bakkerszout zit 65 microgram jodium per gram. Dit zout wordt gebruikt voor brood en bakkerswaren. Bakkers zijn niet verplicht om bakkerszout te gebruiken. Bij biologisch brood zie je dat er vaker gekozen wordt voor zeezout, dat veel minder jodium bevat, namelijk 0,42 microgram per gram.

 1. Dit is meer dan 150 keer zo weinig.
 2. Een sneetje volkorenbrood dat gejodeerd zout bevat, bevat in totaal 20 tot 24 microgram jodium.
 3. Gejodeerd zout voor andere producten dan brood, mag 25 microgram jodium per gram bevatten.
 4. Dit type zout mag aan alle voedingsmiddelen worden toegevoegd.
 5. Dit is ook het zout dat je zelf kunt gebruiken in de keuken.
See also:  Hoe Drink Je Tequila Met Zout En Citroen?

Het bekendste merk is JoZo zout dat 21 microgram jodium per gram zout bevat. Om dagelijks voldoende jodium binnen te krijgen zul je zo’n 6 boterhammen per dag moeten eten. Je kunt natuurlijk wat minder brood eten en je jodium ook uit andere bronnen halen, zoals uit het zout dat je gebruikt als je zelf je eten bereid of uit niet-plantaardige/dierlijke voedingsmiddelen.

Is JoZo zout met jodium?

06 okt Eet je geen brood? Pas op jodiumtekort! – Posted at 12:06h in Tips Eet je geen brood? Let dan op voor een jodiumtekort! In ‘gewoon’ brood zit bakkerszout, dit is verrijkt met extra jodium. Eet je geen brood, bak je zelf brood of koop je biologisch brood? Dan kan je een jodiumtekort krijgen. Een jodiumtekort kan ernstige gevolgen hebben. Bakkerszout? Omdat de voeding in Nederland van nature te weinig jodium bevat, mag jodium aan zout worden toegevoegd. Bakkerszout, dat door bakkers gebruikt wordt voor het bakken van brood bevat meer jodium dan jozo-zout (gejodeerd zout) dat de meeste mensen in de keuken gebruiken. Biologisch brood wordt meestal gebakken met zeezout, hier zit weinig of geen jodium in. Groei- en leerproblemen door jodiumtekort. Op korte termijn zal je niet meteen merken dat je te weinig jodium binnen krijgt, maar dat neemt niet weg dat je uiteindelijk wel behoorlijke gezondheidsklachten kan gaan ervaren door een jodiumtekort. Bij kinderen leidt jodiumtekort zelfs tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen en bij een groot tekort zelfs tot dwerggroei. Belangrijk dus om op jodium te letten als je geen ‘gewoon’ brood eet. Lees ook dit artikel van de consumentenbond. Hoeveel jodium heb je per dag nodig? Volwassenen 150 mcg Zwangere vrouwen 220 mcg Tijdens borstvoeding 290 mcg 1-8 jaar 90 mcg 9-13 jaar 120 mcg 14-18 jaar 150 mcg De maximale veilige dosis jodium voor volwassenen is 600 mcg per dag. Voor kinderen is de bovengrens per dag: 1 t/m 3 jaar 200 mcg, 4 t/m 6 jaar 250 mcg, 7 t/m 10 jaar 300 mcg, 11 t/m 14 jaar 450 mcg, 15-17 jaar 500 mcg. (Bron: gezondheidsraad.nl ) Hoeveel jodium zit er in ‘gewoon’ brood? 1 sneetje ‘gewoon’ brood met 1,2% bakkerszout bevat 24,2 micgrogram jodium.6 sneetjes met bakkerszout gebakken brood bevatten 145 microgram jodium. Dat is ongeveer gelijk aan de (voor volwassenen) dagelijkse aanbeveling van 150 microgram. Wat doe je om een jodiumtekort te voorkomen als je zelf brood bakt? Om een jodiumtekort te voorkomen kan je ervoor kiezen je zelfgemaakte brood met bakkerszout te bakken. Bakkerszout kan je online kopen bij verschillende webshops. Een paar cijfers: Bakkerszout bevat gemiddeld 58.000 mcg jodium per kilo (jozo-zout 21.000 mcg/kilo).1 gram bakkerszout bevat dus 58 mcg jodium. Een volwassene heeft 2,6 gram bakkerszout per dag nodig om aan 150 mcg jodium te komen. Een kind 1-8 jaar heeft 1,2 gram bakkerszout per dag nodig om aan 90 mcg jodium te komen. Rekenvoorbeeld glutenvrijbrood bakken met bakkerszout Ik bak zelf wekelijks glutenvrijbrood voor mijn dochtertje. Voor een brood van “16 sneetjes” gebruik ik 5 gram bakkerszout. Dit is 0,31 gram bakkerszout (18 mcg jodium) per snee. Met 2 sneetjes komt ze bijna aan de helft van haar dagelijkse jodium behoefte. Lees hier mijn recept voor een gezond glutenvrijbrood! Ik bak geen brood Bak je geen brood? Dan kan je in plaats van gewoon jozo-keukenzout de hoeveelheid bakkerszout op een andere manier in je gerechten verwerken (want je hebt heel veel, veel te veel!, jozo-zout nodig om aan genoeg jodium te komen). Op deze manier gebruik je minder zout en krijg je wel de dagelijkse hoeveelheid jodium binnen. Je kan ook een multi-vitamine nemen die verrijkt is met jodium. Kijk goed hoeveel mcg jodium jouw multi bevat en vul het, als de rest van je voeding die dag niet toereikend is, tijdens het koken aan met een beetje bakkerszout (of zeewier! Zie hieronder). Een jodiumtekort voorkomen zonder (geraffineerd) bakkerszout. Wil je voor je gezondheid minder zout gebruiken? Of, kies je voor de natuurlijke weg en gebruik je ongeraffineerde producten zoals himalayazout of zeezout? Ook dan is het erg belangrijk dat de rest van je voeding voldoende jodium bevat. Gelukkig is het heel goed mogelijk om op een natuurlijke manier, zonder kunstmatige en geraffineerde toevoegingen, een jodiumtekort te voorkomen! 150 mcg jodium kun je ook binnenkrijgen door het eten van: 100 tot 150 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul) 300 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn) (50 mcg jodium per 100 gram vis) 400 gram platvis (schol, tong, heilbot) (37,5 mcg jodium per 100 gram vis) 8 gekookte eieren (18,6 mcg jodium per ei) 1 kilo kaas (4,5 mcg jodium per 30 gram kaas) 14 glazen halfvolle melk (10,7 mcg jodium per glas melk van 175 ml) 15 gram kelppoeder (Bron: Voedingscentrum) Zeewier?! Zeewieren zijn een fantastische jodiumbron en bevatten daarnaast veel andere goede stoffen! Je kan zeewieren zowel vers als gedroogd in allerlei soorten online of in de natuurvoedingswinkel kopen. Het is belangrijk dat je het eten van zeewier langzaam op bouwt, je darmen moeten zich aanpassen.100 gram kelppoeder bevat bijvoorbeeld 1000 mcg jodium, dat is heel veel. Een schepje van 8 gram (bevat 80 mcg jodium) in je smoothie is dus al voldoende om aan de helft van je dagelijkse hoeveelheid jodium te komen! Zeewier kan grote hoeveelheden jodium bevatten. Geef kinderen dus niet zomaar extra zeewier. Meer informatie over zeewier en hoeveel jodium de verschillende soorten bevatten lees je hier, Te veel jodium is ook niet goed! Ga je zelf beginnen met het aanvullen om een jodiumtekort te voorkomen, neem dan nooit meer in dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 150 mcg jodium per dag. Te veel jodium kan de gezondheid schaden. Supplementen die de aanbevolen dagdosering overschrijden zijn niet aan te bevelen en geef ze zonder overleg met je huisarts niet aan kinderen tot 11 jaar. Voorzichtigheid is geboden bij jodiumtabletten op basis van kelp of zeewier; door natuurlijke schommelingen kan de hoeveelheid jodium variëren. Raadpleeg je arts bij twijfel. Zelf gaan dokteren met supplementen om een jodiumtekort te voorkomen is niet verstandig. Zo maar extra jodium nemen is namelijk niet voor iedereen slim. Raadpleeg altijd je huisarts bij allergie voor jodium, zwangerschap, hoge bloeddruk, (vermoeden van) schildklierproblemen, hartfalen of een nierziekte voordat je gaat beginnen met het ineens ophogen van je dagelijkse jodium inname. HOME > NANNA > BLOG > Eet je geen brood? Pas op jodiumtekort

Waarom is JoZo zout op de markt gekomen?

Jodium zit in zeevis en er zit een beetje in eieren. In Nederland zit er van nature niet veel jodium in de voeding. Daarom wordt het toegevoegd aan keukenzout (Jozo) en dieetzout met een laag natriumgehalte. Het wordt ook toegevoegd aan bakkerszout voor het bakken van brood.

Welke zout is goed voor hoge bloeddruk?

Belangrijk om in leven te blijven – Chemisch bestaat keukenzout, of NaCl – natrium chloride, uit gelijke delen natrium (Na) en Chloride (Cl). “Natrium is een essentiële voedingsstof die het lichaam niet zelf aan kan maken maar wel nodig is om in leven te blijven.

 1. Chloride is cruciaal voor de gezondheid omdat het de balans tussen zuur en basisch in het lichaam in stand houdt, helpt bij de opname van kalium en er via het maagzuur mede voor zorgt dat het bloed beter in staat is kooldioxide vanuit het ademende weefsel naar te longen te vervoeren”.
 2. De enige manier om gebruik te maken van alle goede eigenschappen van zout is de juiste soort te eten: onbewerkt zeezout, geen bewerkt tafelzout.
See also:  Wanneer Mag Een Baby Zout?

Zout heeft zo’n slechte reputatie omdat 99% van al het onderzoek naar zout is gedaan op basis van commercieel tafelzout – het enige zout dat de meeste Amerikanen kennen. Enkele van de beste onderzoeken naar de gezonde eigenschappen van ongeraffineerd zout zijn in het Frans, Duits en Portugees geschreven, en maar weinige Amerikaanse artsen hebben ze gelezen.

Dus in plaats van hun patiënten aan te raden ongeraffineerd zeezout te gebruiken drukken ze hen op het hart helemaal geen zout meer te gebruiken, en dat kan zelfs gevaarlijk zijn. Op veel plekken in Frankrijk vraagt een huisarts zijn patiënten altijd wat voor soort zout ze gebruiken als ze zich melden met hartklachten of hoge bloeddruk.

Een zoutvrij dieet kan zelfs de hartkleppen beschadigen en een negatieve invloed hebben op het vermogen van het hart zich samen te trekken. Op biochemisch niveau sterven cellen af als ze geen zout krijgen. Met andere woorden, zout:

Helpt bij het uitbalanceren van het bloedsuikerniveau; Is nodig voor de opname van voedseldeeltjes in het darmstelsel; Is een krachtige natuurlijk antihistamine; Kan helpen bij het voorkomen van spierkramp; Verhoogt het energieniveau; Helpt bij het reguleren van de spijsvertering; Helpt bij het onderhouden van de juiste balans van elektrolyten; Ondersteunt het immuunsysteem,

Het geraffineerde tafelzout dat je meestal in de supermarkt vindt is anders dan ongeraffineerd zout, dus heeft het ook andere gevolgen voor het lichaam. Het lichaam kan geïsoleerde synthetische natriumchloride (typisch tafelzout) niet verwerken en dit zout bevat geen van de waardevolle mineralen en sporenelementen uit ongeraffineerd zeezout, dus het lichaam behandelt het als een gifstof.

 1. Geraffineerd tafelzout bevat vaak antiklontermiddelen, waarvan sommige aluminium als basis hebben (aluminium wordt gelinkt aan zware metaalvergiftiging en wellicht zelfs de ziekte van Alzheimer).
 2. Aluminiumsilicaat is er een voorbeeld van: dit veroorzaakt nierproblemen en verstoort de opname van mineralen.

Natriumacetaat, een conserveringsmiddel, kan leiden tot verhoogde bloeddruk, nierproblemen en het vasthouden van vocht (Bron: Chek 2004, p.78). Ik raad dus aan om tafelzout te vervangen door Keltische Zeezout, dat je in de meeste natuurwinkels kunt kopen of online kunt bestellen.

Het is ontzettend gezond en heeft precies de tegenovergestelde eigenschappen van geraffineerd zout. Er zit een vorm van natriumchloride in die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en het biedt de perfecte balans tussen mineralen, voedingsstoffen en natriumchloride die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Je lichaam herkent deze essentiële voedingsstoffen en kan ze dus efficiënt verwerken. Negentig sporenelementen die ook in de aardkorst voorkomen geven Keltisch Zeezout zijn grijzige kleur en doordat het een klein beetje vochtig is kan het lichaam het goed verwerken (Bron: Regenerative Nutrition, geen datum).

 1. Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).
 2. Het hart wordt gevoed door een zoutoplossing uit het bloed en de lymfen en het heeft de juiste hoeveelheid natrium en kalium nodig om te kunnen functioneren.

Op een zoutloos dieet kan het hart niet goed samentrekken en kunnen de kleppen beschadigd raken (Bron: Regenerative Nutrition, geen datum). Als je geen zout door je eten doet, kun je een snufje zout aan elke liter water die je drinkt toevoegen om de goede elektrolytische balans in je lichaam te behouden en energiek te blijven.

Vermijd alle soorten geraffineerd tafelzout. Vermijd alle bewerkte en verpakte voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte. Gebruik onbewerkt, ongeraffineerd Keltisch Zeezout of echt zout van Redmond’s (in andere soorten zeezout kunnen kwik of andere zware metalen zitten). Proef altijd je eten voordat je zout toevoegt.

Welke groente bevat veel jodium?

In Welke Groenten Zit Jodium? –

 • Lien
 • 12.04.2023
 • 0
 • 34

Jodium is een mineraal dat van nature voorkomt in sommige groenten, zoals spinazie, boerenkool en broccoli. Het is echter ook aan te vullen door het eten van jodiumrijke voedingsmiddelen, zoals zuurkool, eieren, vis en schaaldieren. Jodium is belangrijk voor de schildklier, die hormonen produceert die nodig zijn voor de groei en het metabolisme.

Hoeveel jodium in Griekse yoghurt?

Voedingswaardetabel van Griekse yoghurt per 100 gram:

Per 100 g Grieks, Vol ADH*
Fosfor (mg) 101 12,63%
IJzer (mg) 0,00%
Jodium (ug) 13,8 9,20%
Magnesium (mg) 12 4,00%

Is zeezout jodium vrij?

Waar zit jodium in? – Jodium komt voor in brood dat gebakken is met bakkerszout, zeevis, eieren, zuivelproducten, zeewier en sommige vleeswaren. In Nederland zit er van nature niet veel jodium in de voeding. Daarom wordt jodium toegevoegd aan: bakkerszout voor het bakken van brood en broodvervangers (bevat 65 milligram jodium per kilo zout).

Bakkers zijn niet verplicht om bakkerszout te gebruiken. gejodeerd keuken- en tafelzout (bevat 21 milligram jodium per kilo zout). gejodeerd dieetzout met een laag natriumgehalte (bevat 21 milligram jodium per kilo zout). nitrietpekelzout voor vleeswaren. Vleeswarenproducenten zijn niet verplicht om gejodeerd nitrietpekelzout te gebruiken.

Op het etiket van zout staat of jodium is toegevoegd. In zeezout zit nauwelijks jodium. Op het etiket van brood staat of bakkerszout gebruikt is. Of vraag het na bij de bakker. Bakkerszout is te koop voor mensen die zelf brood bakken.

Is jodium zout goed voor je?

Jodium is een mineraal dat nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goed verloop van de stofwisseling, een goede groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen. Jodium komt van nature maar in weinig producten voor, in zeevis, zuivelproducten, eieren en zeewier.

Waarom Neusspoelen met zout zonder jodium?

Bereiden van de zoutoplossing – Gebruik jodiumvrij zout, want jodium kan irritatie geven aan gevoelig of ontstoken neusslijmvlies. Spoelen met een oplossing die té veel of té weinig zout bevat, kan pijnlijk aanvoelen. Het water moet lauwwarm zijn, op lichaamstemperatuur (37 graden Celsius).

9 gram (jodiumvrij) zout op 1 liter lauwwarm kraanwater, of1 afgestreken theelepel zout op 200 ml (=1 mok) lauwwarm kraanwater

Wat is het beste zout om mee te koken?

Tafel-, keuken- of zeezout – Er is wel degelijk een verschil tussen het zout dat wij op onze aardappelen strooien en zeezout. Thuis gebruik je vooral tafelzout, De korrel is fijner van structuur en strooit dus makkelijker. Ideaal om je gerechten mee af te kruiden.