HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Weet Je Of Een Ei Bevrucht Is?

Hoe Weet Je Of Een Ei Bevrucht Is
Een vrouwtjeskip, een hen, kan ieder jaar gemiddeld zo’n 300 eieren leggen (wow!). Lang niet al deze eieren zijn bevrucht. Hoe kun je nou zien welke eieren wel en welke niét bevrucht zijn? Duizenden eicelletjes Het proces van kip tot ei begint met een paar duizend onrijpe eicelletjes die de hen bij haar geboorte in de eierstok heeft.

Wanneer ze 5 tot 6 maanden oud zijn, beginnen ze met eieren leggen en worden deze eicelletjes één voor één rijp. Rustpauze Een vrouwtjeskip maakt in 25 uur één ei. Dat is niet zo gek als je weet dat ze in 365 dagen 300 eieren leggen. Wist je dat hennen in december en januari een rustpauze nemen? In deze twee maanden maken de kippen geen eieren aan.

Van eicel tot ei Het ei begint als klein geel balletje, je raadt het waarschijnlijk al: de dooier! In een mum van tijd wordt de dooier voorzien van eiwit en twee dunne vliesjes. Het maken van de schaal duurt verreweg het langst: 20 uur! Schouwen Je kunt niet zomaar zien of een ei bevrucht is of niet.

 • Dit kan pas wanneer de hen vijf dagen op het ei heeft gebroed.
 • Op dat moment kun je het ei ‘schouwen’, dit doe je onder een lamp.
 • Zo kun je dan zien of er in jouw ei een kuikentje-in-wording zit: Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei.
 • Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes.

Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht. De hen broedt het ei in 21 dagen uit. Als een hen op een ei broedt hoeft dit ei niet per se bevrucht te zijn. Het komt vaak voor dat er ook onbevruchte eieren in het nest terecht zijn gekomen.

Hoe controleer je of een ei bevrucht is?

Pas na vijf dagen kan je zien of je ei bevrucht is. Dit kan je doen door een lamp te houden onder je ei. Wanneer je eitje er nogal donker uitziet vanbinnen is de kans groot dat er een kuikentje aan het groeien is in je ei. Wanneer het ei licht vanbinnen is dan zal je eitje niet bevrucht zijn.

Is ieder ei bevrucht?

Hoe weet een boer welk ei bevrucht is? Een boer kan niet meteen zien of een ei bevrucht is, maar pas na vijf dagen nadat een hen (vrouwelijke kip) op een ei heeft gebroed. Een boer ziet dat door er een lamp onder te houden: is het ei donker vanbinnen dan is die bevrucht en is een ei licht vanbinnen, dan niet.

Een hen kan 300 eieren per jaar leggen. Hennen maken niet iedere dag een ei. In december en januari nemen ze even een pauze om op adem te komen voor het voorjaar.

Een boer kan niet meteen zien of een ei bevrucht is, maar pas na vijf dagen nadat een hen (vrouwelijke kip) op een ei heeft gebroed. Een boer ziet dat door er een lamp onder te houden: is het ei donker vanbinnen dan is die bevrucht en is een ei licht vanbinnen, dan niet.

Een hen kan 300 eieren per jaar leggen, maar lang niet al die eieren zijn bevrucht. Een hen, een vrouwtjeskip, maakt in 25 uur één ei. Het ei begint als een klein geel balletje, de dooier. Deze zakt naar beneden door de eileider die 75 centimeter lang is. Onderweg wordt eiwit om het gele balletje gevormd, daarna twee vliezen en als laatst de eierschaal.

Over de schaal doet de kip het langst, maar liefst 20 uur! De voorkant van het ei wordt puntig en de achterkant kant stomp. Pluimveehouders die broedeieren, eieren waar kuikens uit kunnen komen, produceren, verzamelen alle eieren. De eieren gaan naar een broederij, een bedrijf waar eieren uitgebroed worden, waar ze vijf dagen in een voorbroedkast liggen.

 1. Hierna gaan de eieren door een machine die kan “zien” of een eitje bevrucht is.
 2. De onbevruchte eieren worden eruit gehaald en de bevruchte eieren worden verder uitgebroed.
 3. Hennen maken niet iedere dag een ei.
 4. In december en januari nemen ze even een pauze om op adem te komen voor het voorjaar.
 5. Een hen legt dus ongeveer 300 eieren per jaar.

Van alle eieren die in de hele legperiode zijn gelegd, is ongeveer 80 procent bevrucht.

Hoe moet je een ei bevrucht?

Bevruchting – Ruim voor de bevruchting groeit het ei al in het lichaam van het vrouwtje. Een eicel rijpt in haar eierstok, de eidooier met voedsel voor het embryo wordt eerst aangemaakt. Daar bovenop ligt de kiemschijf met het genetische materiaal van het vrouwtje.

Hier gaan de zaadcellen van het mannetje naar op zoek. Als het eitje rijp is, komt het in de eileider terecht. Na een paring is er sperma in het begin van de eileider aanwezig, de eicel kan dan bevrucht worden. Daarna komen er in de eileider nog eiwit, twee vliezen en de kalkschaal om de dooier heen. Daarna kan het ei dan (eindelijk) worden gelegd.

De ontwikkeling van het jonge leven is overigens al begonnen voor het ei wordt gelegd. Al in het moederlichaam begint de celdeling. Tijdens het leggen van het ei wordt de ontwikkeling even stopgezet, tot het broeden begint. Broeden? Daar denken we nog maar niet aan, eerst een ei! STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT.

Kan er nog een kuiken in een ei zitten?

Één ding is zeker: een kip komt uit een ei. Toch komen er uit de eieren in de supermarkt niet ineens kuikentjes gekropen. In de eieren die wij eten zal inderdaad geen kuiken zitten. Dat komt omdat een ei eerst bevrucht moet worden voordat er een kuiken in groeit.

Kan je voelen dat je bevrucht wordt?

Tijdens de innesteling van de bevruchte eicel kun je innestelingspijn ervaren. Dit is een de eerste symptomen van een zwangerschap. – Deze pijn kan ook verward worden voor menstruatiekrampen of pijn, Laten we dus eens kijken hoe je innestelingspijn kunt herkennen.

 1. Als je last hebt van krampen en wat lichte bloedingen ( spotting ), is het aannemelijk dat het gewoon je menstruatie is die maandelijks terugkeert.
 2. Maar dit is niet altijd het geval en het kan zelfs een teken zijn dat je zwanger bent,
 3. Dit komt omdat het de eerste stadia van de zwangerschap is wanneer de innesteling plaatsvindt.

Dit is het proces waarbij een bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoederwand. Hoewel veel mensen zich er misschien niet van bewust zijn, kan de innesteling wat krampen en bloedingen veroorzaken. Dit is volkomen normaal tijdens dit vroege stadium van je zwangerschap.

Hoe lang duurt het voor je bevrucht bent?

De innesteling – Tussen de 6 en 12 dagen na de bevruchting zal de zygote, die we inmiddels een blastocyste noemen, zich innestelen in de baarmoederwand. Je bent nu echt zwanger! De innesteling kan zorgen voor een innestelingsbloeding, een lichte bloeding die vrouwen soms verwarren met een menstruatie.

See also:  Welke Melodie Is Te Horen Bij Een Hardgekookt Ei Als U De Piepei Delfter Eierwekker Gebruikt?

Hoe lang duurt het voordat je bevrucht wordt?

De zaadcellen – Wanneer er een zaadlozing plaatsvindt in de vagina, komen er wel miljoenen zaadcellen vrij. Daarbij maken alleen de sterkste en snelste spermacellen kans om de eicel te bevruchten. Deze zaadcellen zwemmen via de baarmoedermond en de baarmoeder zo naar de eileiders, wat slechts enkele honderden zullen halen.

Kan je een kuiken krijgen zonder haan?

Kippen kunnen eieren leggen zonder de aanwezigheid van een haan (mannelijke kip). Het paren met een haan is echter wel nodig om bevruchte eieren te produceren (waaruit nieuwe kuikens worden geboren).

Hoe snel word een eicel bevrucht?

De basis van zwanger worden Als zwanger worden niet vanzelf gaat, is het goed om te weten hoe het zit met je cyclus, hormonen, en de eisprong. De vrouwelijke vruchtbaarheidscyclus is namelijk een ingewikkelde samenwerking tussen organen en hormonen. De hersenen wisselen door middel van verschillende hormonen signalen uit met de eierstokken en de baarmoeder.

Er spelen veel factoren mee die bepalen of een eicel wel of niet bevrucht wordt en zich innestelt. Ook bij de productie van sperma spelen hormonen een cruciale rol. De leeftijd van de vrouw speelt een grote rol, hoe jonger hoe hoger de zwangerschapskansen. Een vrouw heeft twee eierstokken. In elke eierstok bevinden zich vele duizenden (onrijpe) eicellen.

Deze zijn al vanaf de geboorte aanwezig en worden tijdens je leven niet meer nieuw bijgemaakt. Om elke eicel zitten kleinere cellen, deze produceren hormonen en vocht als ze actief worden. De combinatie van deze eicel met cellen en vocht noemen we follikel.

 1. Deze follikels kunnen we via een (vaginale) echo zien.
 2. Al vanaf de puberteit zijn er elke maand tientallen follikels aan het groeien.
 3. Sommige sterven af terwijl er elke maand meestal één doorgroeit (de dominante follikel).
 4. Ook verdwijnen er elke maand honderden onrijpe eicellen uit de eierstok.
 5. Als de hypofyse (een gebiedje in de hersenen) aan het begin van de menstruatiecyclus FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) aan het bloed afgeeft, groeien enkele follikels verder uit.

Die follikelgroei zorgt ook voor de aanmaak van oestrogeen. Oestrogeen zorgt voor de groei van het baarmoederslijmvlies, zodat een bevruchte eicel zich kan innestelen. Op het moment dat de dominante follikel rijp is, geeft de hypofyse een grote hoeveelheid LH (Luteïniserend hormoon) af.

 1. De follikel groeit hierdoor binnen twee dagen zo snel dat deze knapt: de vloeistof met de eicel komt naar buiten in de buikholte en kan opgevangen worden door een van de eileiders.
 2. Dit is de eisprong of ovulatie.
 3. De eierstokken gaan nu naast oestrogeen ook progesteron maken.
 4. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies voldoende voedingsstoffen gaat bevatten voor de eventueel innestelende bevruchte eicel.

Na de eisprong is de eicel maar enkele uren ‘bevruchtbaar’. Dit betekent dat er al vóór de eisprong zaadcellen aanwezig moeten zijn in de eileider. Als je weet wanneer je eisprong meestal plaatsvindt, moet je dus juist de dagen ervoor gemeenschap hebben, hoe vaker hoe beter.

 1. Zaadcellen overleven een paar dagen en kunnen dus ook een bevruchting tot stand brengen als ze kort voor de eisprong al aanwezig zijn.
 2. De bevruchte eicel wordt door de trilhaartjes in de eileider naar de baarmoeder vervoerd om daar in te nestelen.
 3. De tijd vanaf de eisprong tot de menstruatie is bijna altijd 14 dagen.

Vrijwel alle zwangerschappen ontstaan door geslachtsgemeenschap op dag 8-14 van de normale regelmatige cyclus van circa 28 dagen (de 6 dagen voorafgaand aan de eisprong). Direct na de eisprong krijgen de andere follikels het signaal dat ze niet meer nodig zijn.

 • Ze stoppen met groeien en verschrompelen binnen enkele dagen.
 • Normaal gesproken komt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd elke maand een eicel vrij uit een van de eierstokken, de zogenaamde eisprong of ovulatie.
 • Als er geen bevruchting optreedt, daalt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het bloed aanzienlijk.

Als gevolg van deze daling wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Die bloeding noemen we menstruatie. Daarnaast zorgt de lage oestrogeenconcentratie in het bloed ervoor dat de hypofyse opnieuw wordt geprikkeld om FSH en LH af te geven. Dat is de start van de volgende cyclus.

Belangrijk: binnen de fertiliteit is de eerste dag van de menstruatie erg belangrijk, we noemen dit cyclusdag 1, Het is van belang deze datum altijd paraat te hebben. De eerste dag van de menstruatie spreken we als volgt af: de dag dat je in de ochtend (voor 12 uur ‘s middags) helderrood vaginaal bloedverlies hebt.

Bij vrouwen zijn alle eicellen al vóór de geboorte aanwezig in de eierstokken. Bij mannen begint de vorming van de zaadcellen pas in de puberteit. Dit proces gaat bij gezonde mannen het hele leven door. Ook de vorming van zaadcellen wordt, net als de eicelrijping, geregeld door de geslachtshormonen FSH en LH.

 • De aanmaak van zaadcellen in de teelballen (spermatogenese) en transport naar de bijbal duurt ongeveer 3 maanden totaal.
 • Oorts, medicatiegebruik of andere ziekten kunnen dit proces verhinderen.
 • Ortgezegd is het zo dat de vruchtbaarheid van vrouwen daalt naarmate ze ouder worden.
 • Tussen 19 en ongeveer 32 jaar zijn vrouwen het meest vruchtbaar.

De oorzaak van die dalende vruchtbaarheid is het feit dat je geboren wordt met een vaststaand aantal eicellen. Al voor je puberteit is een deel daarvan afgestorven, zoals we hierboven hebben uitgelegd. In de loop van je vruchtbare leven gaat die vermindering verder.

Hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte?

hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? De leg, eieren, broeden, broedmachine, broedsaf maken, kuikens en kuikenopfok Berichten: Lid geworden op: 11 jan 2009 14:09 Land: nl M/V: V door » 11 jan 2009 14:15 Hoi, ik heb een vraag, hoe lang kan een ei waarop gebroed wordt zonder warmte, zonder dat het kuikentje doodgaat? Heeft iemand een idee? Berichten: Lid geworden op: 03 okt 2008 19:24 Land: belgie M/V: V Locatie: oost-vlaanderen/lokeren Contacteer: door » 11 jan 2009 14:17 Ik dacht 15 dagen max, maar dan kan je geen 100 procent uitkomst verwachten.

 1. Berichten: Lid geworden op: 11 jan 2009 14:09 Land: nl M/V: V door » 11 jan 2009 14:28 Hoi Ank, bedankt voor je snelle reactie! Ik heb totaal geen verstand van kippen en eieren, maar ik schrijf een kinderboek waar het in voorkomt.
 2. De situatie is dat een kind een paar eieren uit een nest haalt, halverwege de broed zeg maar, en die pas de volgende dag weer teruglegt.

Kunnen die kuikentjes overleven? Of zijn die 15 dagen die je noemt alleen vanaf de bevruchting? (want ik heb begrepen dat een kip wacht met broeden tot ze een paar eieren gelegd heeft en dan begint met broeden, zodat ze tegelijk uitkomen.) Berichten: Lid geworden op: 03 okt 2008 19:24 Land: belgie M/V: V Locatie: oost-vlaanderen/lokeren Contacteer: door » 11 jan 2009 14:31 Juul Basterd schreef: Hoi Ank, bedankt voor je snelle reactie! Ik heb totaal geen verstand van kippen en eieren, maar ik schrijf een kinderboek waar het in voorkomt.

De situatie is dat een kind een paar eieren uit een nest haalt, halverwege de broed zeg maar, en die pas de volgende dag weer teruglegt. Kunnen die kuikentjes overleven? Of zijn die 15 dagen die je noemt alleen vanaf de bevruchting? (want ik heb begrepen dat een kip wacht met broeden tot ze een paar eieren gelegd heeft en dan begint met broeden, zodat ze tegelijk uitkomen.) Jep vanaf de bevruchting.

Of dat ze dat overleven, geen flauw idee, maar ik gok van wel (wacht op andere reactie’s) Berichten: Lid geworden op: 17 dec 2007 18:34 Land: Duitsland M/V: M Locatie: Nedersaksen Contacteer: door » 11 jan 2009 17:44 Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand.Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min.Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.Dit afhankelijk van de temperatuur natuurlijk.Als het bebroede ei in de kou ligt dan is het snel gedaan.

 • Maar bewaard bij kamer temperatuur dan lukt het wel.Echter geen garantie dat het daadwerkelijk nog uitkomt.
 • Wat een broedende hen weet het wat het beste is.
 • Berichten: Lid geworden op: 11 jan 2009 14:09 Land: nl M/V: V door » 11 jan 2009 18:58 Hoi RH, dank voor je nuttige info! Dan zal ik het verhaal ietsje aan moeten passen, want het is wel de bedoeling dat de kuikentjes het overleven.
See also:  Hoe Lang Brood In De Oven?

Hartelijke groet Julie Berichten: Lid geworden op: 30 jul 2008 22:10 Land: limburg M/V: M door » 11 jan 2009 19:32 Weet van iemand die zijn broedmachine, per ongeluk op een schakelklok aangesloten had met 16 uur stroom per dag. De kuikens kwamen gewoon zoveel uur later uit.

 1. Zou dit echter niet proberen.
 2. Berichten: Lid geworden op: 11 jan 2009 14:09 Land: nl M/V: V door » 11 jan 2009 20:59 Hoi Jan, goed om te weten, bedankt voor je reactie.
 3. Ik denk dat ik het toch maar bij een paar uurtjes zonder warmte houd.
 4. Berichten: Lid geworden op: 11 nov 2006 14:23 Land: Belgie M/V: M Locatie: Wingene door » 12 jan 2009 11:19 het ligt er aan in welke fase dit van het traject gebeurd.

vooral in het begin, zeker de eerste week, kan een ei redelijk lang zonder warmte, en dan spreken we rustig over dagen, en bewaar temeratuur maakt dan niet zoveel uit, als het maar niet vriest. Het ei is zo gemaakt dat als de temperatuur van een ei onder de 27 graden komt, dat het groeiproces stop, eigenlijk in ruststand gaat, tot het ei weer boven de 27 graden komt, en dan gaat het weer verder.

 1. Er gebeurd dan niks, er zijn zelfs gevallen, van een ei wat bebroed was voor 1 week, toen stopte de hen met broeden, het ei ging de koelkast in voor ongeveer 1 week, is toen van engeland naar frankrijk, gepost, en toen in frankrijk verder uitgebroed; en daar is gewoon een kuiken uitgekomen.
 2. Dit is natuurlijk heel extreem, maar het laat wel zien wat mogelijk is.

in de laatste week, zijn de eieren veel gevoeliger, dan zitten er natuurlijk ook al kleine kuikentjes in. had hier laatst 25 eieren in de BM in de garage staan, en tijdens mijn afwezigheid hadden ze die verplaatst naar een andere hoek, dit was dag 16 of 17, na het verplaatsen, hadden ze de deksel er niet goed opgezet, daar kwam ik 18 uur daarna achter, eieren dus afgekoeld, deksel weer terug gedaan, maar niet 1 kuiken er uit gekregen.

Waarom kuiken niet uit ei helpen?

9. De uitkomst – Je kunt kuikens die moeite hebben met het uit het ei komen beter niet helpen. Als ze wel geholpen worden blijven het altijd zwakke kuikens/ kippen. Vanaf ongeveer de 19e dag gaan de kuikens de schaal aanpikken. Voor de uitkomst van de eieren zie je de eieren een beetje schommelen.

Op de punt van de snavel groeit een klein scherp hoorntje, de zogenaamde “eitand”. Hiermee prikt het kuiken op de 19 e dag door het binnenste membraam heen en gaan de longen functioneren. De “eitand” valt enkele dagen na de uitkomst er vanzelf af. Spoedig zal het kuiken door de schaal heen pikken, zodat het lucht van buiten af kan krijgen.

Als het kuiken eenmaal door de schaal heen gepikt heeft kan het wel 3 tot 24 uur duren voordat hij verder gaat. In deze tijd kan hij wennen aan de lucht van buitenaf, zijn reserves opmaken en op krachten komen voor dat het uitkomt. Probeer het kuiken daarom beter niet te helpen om uit de schaal te komen, hij heeft de tijd nodig om te wennen.

 • Na een rustperiode van 3 tot 8 uur gaat het kuiken zich draaien in het ei en tikt telkens een stukje schaal weg.
 • Na ongeveer 3/4 rond te zijn begint het kuiken te duwen en kracht uit te zetten, zodat het ei openbreekt en het kuiken uit het ei kan kruipen.
 • Als het kuiken er uit komt is hij nat en ligt vermoeid en uitgeput op de grond, na enige tijd begint het te piepen, probeert zich te bewegen.

Na het verstrijken van de uren zie je het kuiken opknappen.

Kun je een bevrucht kippenei eten?

Kan je een bevrucht ei eten? Afgelopen zaterdag was ik de hele dag weggeweest en het was al donker toen ik thuis kwam. Mijn zoon zou de kippen voeren had hij toegezegd. Bij thuiskomst vertelde hij dat er vlak bij het kippenhok een ei lag, weliswaar kapot. Het eerste (hele) ei De volgende ochtend kwam mijn man triomfantelijk met een lichtbruin ei aanzetten. “Kijk de kippen hebben een ei gelegd!” zei hij. Bij nadere inspectie vond ik inderdaad dicht bij het hok het kapotte lichtbruine ei, precies zoals mijn zoon gezegd had.

 1. Dus toch. En gisteren vond hij in het hok weer een ei, het was nog warm.
 2. Ze zijn dus aan het leggen! Leuk hoor.
 3. Mijn man zei gelijk dat die eieren mogelijk bevrucht zijn dus niet eetbaar.
 4. Tenslotte hebben twee hennen en vier hanen en is dus de kans daarop groot.
 5. Ik heb nooit kippen gehad dus weet eigenlijk niet hoe het zit.

Bij de meeste kippenbedrijven lopen natuurlijk geen hanen en leggen de kippen volop eieren voor de consumptie. “Ja, maar jullie hadden toch vroeger ook kippen en hanen die gewoon her en der rondliepen. En die eieren aten jullie toch ook?” opperde ik. Het is duidelijk dat hij in zijn jeugd gewoon eieren gegeten heeft zonder dat dit ooit een issue geweest is.

Het zijn juist de gewone alledaagse dingen waar je nooit over na hoeft te denken, die toch heel bijzonder zijn. Om er zeker van te zijn hoe het nu zit heb ik het kippenboek er op nageslagen en las het volgende: “Direct na het leggen is er geen waarneembaar verschil tussen een bevrucht en een onbevrucht ei, ook niet wat de smaak betreft.

Pas als de hen begint te broeden worden er in het ei bloedvaatjes gevormd en ontstaan op den duur kuikens*.” Het is wel van belang zo snel mogelijk de eieren te rapen en te laten afkoelen, waardoor ze lang houdbaar zijn ( tot twee weken) en de kip geen kans krijgt te gaan broeden.

Hoe lang mag kuiken in broedmachine blijven?

Kuikens uit de broedmachine halen – U kunt het beste wachten tot alle eieren volledig zijn uitgekomen voordat u de kuikens uit de broedmachine haalt. Door kuikens één voor één uit de broedmachine te halen verstoort u de omgeving en dit kan nadelig zijn voor de kuikens die niet zo snel uitkomen.

See also:  Wat Is Beter Gekookt Of Gebakken Ei?

Hoe bevrucht een kip een ei?

Ovyta – Hoe verloopt de paring en de bevruchting bij kippen ? Een kip legt ongeveer elke dag een ei. Maar het ei moet ook bevrucht worden door de haan vooraleer er een kuiken in kan groeien. Maar hoe gaat dit nu in zijn werk? Wel, de kip hurkt zich terwijl de haan op haar rug gaat zitten.

Dit is een kleine evenwichtsoefening voor de haan. Maar wanneer hij zijn evenwicht gevonden heeft pakt hij eerst een pluk veren van de kip zodat zij niet kan weglopen. Daarna duwt hij zijn geslachtsorgaan (penis) tegen de cloaca van de kip waardoor de zaadcellen worden overgebracht naar de kip. De haan is wel niet zo lief voor de kippen maar de kippen hebben er wel niet echt last van.

Al maar goed! : Ovyta – Hoe verloopt de paring en de bevruchting bij kippen ?

Hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte?

hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? – Kippenforum.nl De leg, eieren, broeden, broedmachine, broedsaf maken, kuikens en kuikenopfok Berichten: Lid geworden op: 11 jan 2009 14:09 Land: nl M/V: V door » 11 jan 2009 14:15 Hoi, ik heb een vraag, hoe lang kan een ei waarop gebroed wordt zonder warmte, zonder dat het kuikentje doodgaat? Heeft iemand een idee? Berichten: Lid geworden op: 03 okt 2008 19:24 Land: belgie M/V: V Locatie: oost-vlaanderen/lokeren Contacteer: door » 11 jan 2009 14:17 Ik dacht 15 dagen max, maar dan kan je geen 100 procent uitkomst verwachten.

 • Berichten: Lid geworden op: 11 jan 2009 14:09 Land: nl M/V: V door » 11 jan 2009 14:28 Hoi Ank, bedankt voor je snelle reactie! Ik heb totaal geen verstand van kippen en eieren, maar ik schrijf een kinderboek waar het in voorkomt.
 • De situatie is dat een kind een paar eieren uit een nest haalt, halverwege de broed zeg maar, en die pas de volgende dag weer teruglegt.

Kunnen die kuikentjes overleven? Of zijn die 15 dagen die je noemt alleen vanaf de bevruchting? (want ik heb begrepen dat een kip wacht met broeden tot ze een paar eieren gelegd heeft en dan begint met broeden, zodat ze tegelijk uitkomen.) Berichten: Lid geworden op: 03 okt 2008 19:24 Land: belgie M/V: V Locatie: oost-vlaanderen/lokeren Contacteer: door » 11 jan 2009 14:31 Juul Basterd schreef: Hoi Ank, bedankt voor je snelle reactie! Ik heb totaal geen verstand van kippen en eieren, maar ik schrijf een kinderboek waar het in voorkomt.

De situatie is dat een kind een paar eieren uit een nest haalt, halverwege de broed zeg maar, en die pas de volgende dag weer teruglegt. Kunnen die kuikentjes overleven? Of zijn die 15 dagen die je noemt alleen vanaf de bevruchting? (want ik heb begrepen dat een kip wacht met broeden tot ze een paar eieren gelegd heeft en dan begint met broeden, zodat ze tegelijk uitkomen.) Jep vanaf de bevruchting.

Of dat ze dat overleven, geen flauw idee, maar ik gok van wel (wacht op andere reactie’s) Berichten: Lid geworden op: 17 dec 2007 18:34 Land: Duitsland M/V: M Locatie: Nedersaksen Contacteer: door » 11 jan 2009 17:44 Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand.Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min.Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.Dit afhankelijk van de temperatuur natuurlijk.Als het bebroede ei in de kou ligt dan is het snel gedaan.

Maar bewaard bij kamer temperatuur dan lukt het wel.Echter geen garantie dat het daadwerkelijk nog uitkomt. Wat een broedende hen weet het wat het beste is. Berichten: Lid geworden op: 11 jan 2009 14:09 Land: nl M/V: V door » 11 jan 2009 18:58 Hoi RH, dank voor je nuttige info! Dan zal ik het verhaal ietsje aan moeten passen, want het is wel de bedoeling dat de kuikentjes het overleven.

Hartelijke groet Julie Berichten: Lid geworden op: 30 jul 2008 22:10 Land: limburg M/V: M door » 11 jan 2009 19:32 Weet van iemand die zijn broedmachine, per ongeluk op een schakelklok aangesloten had met 16 uur stroom per dag. De kuikens kwamen gewoon zoveel uur later uit.

 1. Zou dit echter niet proberen.
 2. Berichten: Lid geworden op: 11 jan 2009 14:09 Land: nl M/V: V door » 11 jan 2009 20:59 Hoi Jan, goed om te weten, bedankt voor je reactie.
 3. Ik denk dat ik het toch maar bij een paar uurtjes zonder warmte houd.
 4. Berichten: Lid geworden op: 11 nov 2006 14:23 Land: Belgie M/V: M Locatie: Wingene door » 12 jan 2009 11:19 het ligt er aan in welke fase dit van het traject gebeurd.

vooral in het begin, zeker de eerste week, kan een ei redelijk lang zonder warmte, en dan spreken we rustig over dagen, en bewaar temeratuur maakt dan niet zoveel uit, als het maar niet vriest. Het ei is zo gemaakt dat als de temperatuur van een ei onder de 27 graden komt, dat het groeiproces stop, eigenlijk in ruststand gaat, tot het ei weer boven de 27 graden komt, en dan gaat het weer verder.

Er gebeurd dan niks, er zijn zelfs gevallen, van een ei wat bebroed was voor 1 week, toen stopte de hen met broeden, het ei ging de koelkast in voor ongeveer 1 week, is toen van engeland naar frankrijk, gepost, en toen in frankrijk verder uitgebroed; en daar is gewoon een kuiken uitgekomen. Dit is natuurlijk heel extreem, maar het laat wel zien wat mogelijk is.

in de laatste week, zijn de eieren veel gevoeliger, dan zitten er natuurlijk ook al kleine kuikentjes in. had hier laatst 25 eieren in de BM in de garage staan, en tijdens mijn afwezigheid hadden ze die verplaatst naar een andere hoek, dit was dag 16 of 17, na het verplaatsen, hadden ze de deksel er niet goed opgezet, daar kwam ik 18 uur daarna achter, eieren dus afgekoeld, deksel weer terug gedaan, maar niet 1 kuiken er uit gekregen.

Hoe lang blijft een ei goed om uit te broeden?

6. Bewaren van broedeieren. – Je kunt de eieren het beste bewaren in een ruimte waar de temperatuur ongeveer 10/14 graden is en waar de luchtvochtigheid niet te laag is. De kelder is bijvoorbeeld een prima bewaar plaats. Het bewaren van de broedeieren is het belangrijk dat ze elke dag gekeerd worden, dan plakt de dooier niet vast aan de schaal.

Hoe oud mag een ei zijn om uit te broeden?

Broedeieren bewaren – Broedeieren hoeven niet gelijk uitgebroed te worden. U kunt broedeieren 14 dagen bewaren voordat u er mee gaat broeden, mits ze koel bewaard worden en iedere dag gekeerd worden. Zo blijft de dooier in het ei zweven en kan het kuiken goed groeien wanneer deze bebroed wordt.